ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗୁଜରାଟର ମେହଶାନା ମୋଧେରାଠାରେ ୩୯୦୦ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ
ଦେଶର ମୋଧେରାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଥମ 24x7 ସୌର ଗ୍ରାମ ଘୋଷଣା
“ମୋଧରା ଓ ମେହଶାନା ଓ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟରେ ଆଜି ନୂତନ ଶକ୍ତି ବିକାଶ ଆରମ୍ଭ ହେଲା”
“ବିଶ୍ୱରେ ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ସୌରଶକ୍ତି ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠିଲେ ସେଥିରେ ମୋଧେରା ସବୁବେଳେ ସ୍ଥାନ ପାଇବ”
“ଆବଶ୍ୟକ ଶକ୍ତି ବ୍ୟବହାର କରି ବଳକା ସରକାରଙ୍କୁ ବିକ୍ରୀ କର”
ନରେନ୍ଦ୍ର ଓ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଙ୍କ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଏକାକାର ହୋଇଯାଇଛି
“ସୂର୍ଯ୍ୟାଲୋକ ଯେପରି ବାଛ ବିଚାର ରଖେ ନାହିଁ ବିକାଶର ଆଲୋକ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘର ଓ କୁଟୀରରେ ପହଞ୍ଚେ”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ମୋଧେରା ଓ ମେହଶାନାରେ ୩୯୦୦କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଊର୍ଦ୍ଧ୍ୱ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ମୋଧେରାକୁ ଦେଶର ପ୍ରଥମ 24x7 ସୌରଶକ୍ତି ସମ୍ପନ୍ନ ଗ୍ରାମ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି
09 OCT 2022 10:24PM by PIB Bhubaneswar
ସମବେତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଜିଠାରୁ ମୋଧେରା, ମେହଶାନା ଓ ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟ ଶକ୍ତି ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରର ଅୟମାରମ୍ଭ ହେଲା ବୋଲି କହିଛନ୍ତି । ବିଦ୍ୟୁତରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଜଳ,ରେଳବାଇରୁ ସଡକ ପଥ ଓ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁ ମୁଖୀ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ବା ଶିଳାନ୍ୟାସ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ସେ ଅଞ୍ଚଳରେ କର୍ମନିଯୁକ୍ତିର ଉତ୍ସ ହେବା ସହ କୃଷି, ପଶୁପାଳନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଆୟ ପନ୍ଥା ଯୋଗାଇବ। ଏହା ମଧ୍ୟ ରାଜ୍ୟରେ ଐତିହ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଶରତ ପୂର୍ଣ୍ଣିମା ଓ ବାଲ୍ମିକୀ ଜୟନ୍ତୀର ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇବା ସହ ମହର୍ଷି ବାଲ୍ମିକୀ ଆମକୁ ପ୍ରଭୁ ଶ୍ରୀରାମଙ୍କ ଜୀବନାଦର୍ଶ ଓ ସମାନତାର ଶିକ୍ଷା ଦେଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ମୋଧେରା ସୂର୍ଯ୍ୟମନ୍ଦିର ପାଇଁ ଖ୍ୟାତିଲାଭ କରିଥିବାବେଳେ ସୂର୍ଯ୍ୟମନ୍ଦିର ବିଶ୍ୱର ଶକ୍ତି ମାନଚିତ୍ରରେ ଏହାକୁ ସୌର ଗ୍ରାମର ମାନ୍ୟତାପ୍ରଦାନ କରିଛି । ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ମୋଧେରାକୁ ମାଟିରେ ମିଶାଇ ଦେବା ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ ଏହା ପ୍ରାଚୀନ ଓ ଆଧୁନିକର ଏକ ମିଶ୍ରଣ ଭାବେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକି ଛିଡା ହୋଇପାରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । “ବିଶ୍ୱରେ ଯେକୌଣସି ସୌରଶକ୍ତି ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉଠିଲେ ମୋଧେରା ଏଥିରେ ସ୍ଥାନ ପାଇବ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ସୌରଶକ୍ତି ଓ ବିଦ୍ୟୁତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଫଳତାର ଶ୍ରେୟ ସେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ଦେଇଥିଲେ । ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଭାବନା ଓ ଆଗୁଆ ଚିନ୍ତାର ଅଭିପ୍ରାୟ ଥିଲେ କିଛି ମଧ୍ୟ ଅସମ୍ଭବ ନୁହେଁ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ସୌରଶକ୍ତି ଘର ଆଲୁଅକୁ ଶକ୍ତି ଦେବା ସହ ମୋଧେରାରେ କୃଷି ଓ ଯାନବାହନର ଆବଶ୍ୟକତା ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରିବ । “ଏକ ବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ନିମନ୍ତେ ଆମର ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା ସମ୍ପର୍କରେ ଉଦ୍ୟମ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ପଡିବ” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ । ଯେଉଁଠି ବିଦ୍ୟୁତ ଶକ୍ତିର ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଓ ଉପଭୋକ୍ତା ଏକ ସେ ସେହି ଦିଗରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି କହିଥିଲେ । “ନିଜର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ଶକ୍ତି ଉପଯୋଗ କରି ବଳକା ସରକାରଙ୍କୁ ବିକ୍ରି କରିଦିଅନ୍ତୁ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । “ଏହା ଫଳରେ ବିଦ୍ୟୁତ ବିଲ୍‌ରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବା ସହ ଅତିରିକ୍ତ ଆୟ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରିବ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଗରୁ ଯେଉଁ ଧାରା ଥିଲା ସେ ଅନୁସାରେ ସରକାର ବିଦ୍ୟୁତ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରିବେ ଓ ଜନସାଧାରଣ ତାଙ୍କଠାରୁ କ୍ରୟ କରିବେ । ମାତ୍ର ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଏକ ନୀତି ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ଯେଉଁଠି ଜନସାଧାରଣ ନିଜ ଘରେ ସୌର ପ୍ୟାନେଲ ବସାଇ ବିଦ୍ୟୁତ ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛନ୍ତି ଓ କୃଷକମାନେ ବିଲରେ ସୌର ପମ୍ପ ଜଳସେଚନ ନିମନ୍ତେ ବସାଉଛନ୍ତି ।
କଷ୍ଟକର ସମୟରେ ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଦ୍ୟୁତ ଅଭାବରେ ଝିଅପିଲାମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ବିଶେଷ ଭାବେ ବାଧାପ୍ରାପ୍ତ ହୁଏ ।ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ମେହେଶାନାର ଲୋକମାନେ ଗଣିତ ଓ ବିଜ୍ଞାନରେ ବେଶ ପାରଙ୍ଗମ । “ ଆପଣ ଯଦି ଆମେରିକା ଯିବେ, ତେବେ ଗଣିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେଠାରେ ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟର ଚମକ ଦେଖିବାକୁ ପାଇବେ । ଆପଣ ଯଦି କଚ୍ଛ୍ ଯିବେ, ସେଠାରେ ମେହଶାନା ଜିଲ୍ଲାର ଶିକ୍ଷକଙ୍କୁ ପାଇବେ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ବିଦ୍ୟୁତ ଅଭାବ ସେମାନଙ୍କ ସଫଳତାର ହାସଲ ଦିଗରେ ବାଧକ ସାଜିଥିଲା । ଗୁଜରାଟର ଜନସାଧାରଣ ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ସରକାରଙ୍କ ଉପରେ ଅତୁଟ ବିଶ୍ୱାସ ଭାରତରେ ରାଜ୍ୟର ଛାପ ଛାଡିପାରିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ଗୁଜରାଟରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ପଦରେ ଥିବା ସମୟର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦି କହିଥିଲେ ଯେ ଦଶବର୍ଷରୁ ସାତବର୍ଷ ଧରି ଦୁର୍ଭିକ୍ଷ ପ୍ରପୀଡିତ ହୋଇଥିବାରୁ ବଜେଟର ସିଂହ ଭାଗ ପାଣି ଦିଗରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିଲା । “ସେଥିପାଇଁ ଗୁଜରାଟ ଜଟିଳ ଜଳ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମୁକାବିଲା ନିମନ୍ତେ ପଞ୍ଚାମୃତ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ” ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଅତୀତରର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରି ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଚବିଶି ଘଣ୍ଟା ବିଦ୍ୟୁତ ଯୋଗାଣ ପାଇଁ ଉନ୍‌ଝା ଗ୍ରାମରୁ ଜ୍ୟୋତିଗ୍ରାମ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇ ସରକାର ଏହାକୁ ହଜାର ଦିନରେ ଶେଷ କରିବାକୁ ସମୟ ଦେଇଥିଲେ ।
ସୁଜଳାମ୍‌, ସୁଫଳନାମ୍ ଯୋଜନାର ଅବତାରଣା କରି ସେ ଯେଉଁ ଚାଷୀମାନେ ସୁଜଳାମ୍‌, ସୁଫଳାମ୍ କେନାଲ ପାଇଁ ନିଜର ଜମି ଦେଇଥିଲେ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଗଭୀର କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଇବା ସହ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଆଜି ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟର ବିଲବାଡିକୁ ଜଳସେଚିତ କରାଯାଇପାରିଛି ବୋଲି କହିଥିଲେ। ଆଜି ଉଦ୍‌ଘାଟିତ ଜଳସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଯୋଜନାର ପରିବାରର ମାଅ ଭଉଣୀଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ହିତସାଧନ କରିବ ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚନା ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଆସିଛନ୍ତି ଓ ନରେନ୍ଦ୍ର ଓ ଭୂପେନ୍ଦ୍ରଙ୍କ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଏକାକାର ହୋଇଯାଇଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦି ପୁଣି କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯୩୦ ମସିହାରେ ଇଂରେଜ ସରକାର ମେହେଶାନା-ଅମ୍ବାଜୀ-ତରଙ୍ଗା-ଆବୁରୋଡ ରେଳପଥ ବିକାଶର ଏକ ମାନଚିତ୍ର ତିଆରି କରିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ପରବର୍ତ୍ତୀ କାଳରେ ସରକାରଗଣ ଏଥିପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ନ ଥିଲେ । “ଆମେ ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ଗ୍ରହଣ କରି ଯୋଜନା କଲୁ ଓ ଏହା କିପରି ଆର୍ଥିକ ସମୃଦ୍ଧି ଆଣିବ ତାହା ଆପଣମାନେ କଳ୍ପନା କରିପାରୁଥିଲେ” ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ରିହାତି ଦରରେ ଔଷଧ ଉପଲବ୍ଧ କରାଉଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜନ ଔଷଧୀ କେନ୍ଦ୍ରର ସଫଳତା ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକଟ କରିଥିଲେ । ହଜାର ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଔଷଧ ଶହେରୁ ଦୁଇଶହ ଟଙ୍କା ମଧ୍ୟରେ ମିଳୁଥିବା ଜନଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ରରୁ ଔଷଧ କ୍ରୟ କରିବାକୁ ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନିବେଦନ କରିଥିଲେ । ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିôଲେ ଯେ ଏହି ଶିଳ୍ପ ବହୁତ ଲୋକଙ୍କ ନିମନ୍ତେ କର୍ମନିଯୁକ୍ତିର ଉତ୍ସ । “କେବଳ ବଡନଗରରେ ହୋଇଥିବା ପୁନରୁଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଦେଖନ୍ତୁ ବୋଲି କହି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ଯେ “ହଜାର ବର୍ଷର ଧ୍ୱସାଂବଶେଷ ସେଠାରୁ ମିଳିଛି ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଗତ ଦୁଇ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟର ମନ୍ଦିର ଓ ଶକ୍ତିପୀଠଗୁଡିକର ପୁନରୁଦ୍ଧାର ନିମନ୍ତେ ନିଷ୍ଠାପର ଉଦ୍ୟମ ଅବ୍ୟାହତ ରହିଛି । “ସୋମନାଥ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଉନ୍ନତି, ଛୋଟିଲା ଓ ପାବଗଧ ଏହାର ଉଦାହରଣ ବୋଲି କହି “ପାବଗଧ ୫୦୦ବର୍ଷ ଧରି ନିଜର ପତାକ ଉତ୍ତୋଳନ କରି ପାରି ନ ଥିଲା ଓ ମୁଁ ପହଞ୍ôଚ ୫୦୦ବର୍ଷ ପରେ ପତାକା ଉଡାଇଲି ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସବ୍‌କା ସାଥ, ସବ୍‌କା ବିକାଶ, ସବ୍‌କା ବିଶ୍ୱାସ ଓ ସବ୍‌କା ପ୍ରୟାସ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାରର ମୂଳଭିତ୍ତି ବୋଲି କହିଥିଲେ । “ଯେପରି ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣ କିଛି ବାଛବିଚାର ରଖେ ନାହିଁ, ବିକାଶର ଆଲୋକ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘର ଓ କୁଟୀରରେ ପହଁଚେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ଗୁଜରାଟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ, ସଂସଦ ସଦସ୍ୟ ଶ୍ରୀ ସି.ଆର. ପାଟିଲ, ଶ୍ରୀ ଭାରସିଂ ଧାବୀ, ଶ୍ରୀମତୀ ଶାରଦା ବେନ୍ ପଟେଲ ଓ ଯୁଗନଜୀ ଲୋକହାଣ୍ଡୱାଲ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଅହମ୍ମଦବାଦ-ମେହଶାନା ରେଳପଥ ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ସାବରମତୀ-ଯଗୁଦାନ ଭାଗ, ଓଏନଜିସିର ନାନ୍ଦ ସେନ ଭୂତତ୍ୱିକ ତୈଳ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଖେରଭାରୁ ସିଂଙ୍ଗୋଡା ହ୍ରଦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୃଜଳାମ୍ ସୁଫଳାମ୍ କେନାଲ, ଧାରୋହୀ ବନ୍ଧର ବଡନଗର ଖେରାଲୁ ଏବଂ ଦାରୋହୀ ଗ୍ରୁପ ରିଫର୍ମ ଯୋଜନା, ବେଚାର୍ଜୀ-ମୋଧରା-ଚାନ୍ଦସମା-ରାଜ୍ୟ ରାଜପଥର ଚାରିଟିକିଆ ରାସ୍ତା, ଉନ୍‌ଝା-ଦଶଜ-ଉପେରା-ନାଡୋଲ ରୋଡ, ସର୍ଦ୍ଧାର ପଟେଲ ସାଧାରଣ ପ୍ରଶାସନିକ ନୂତନ ତାଲିମ କେନ୍ଦ୍ରର ନୂତନ ଭବନ, ମେହେଶାନା ଓ ମୋଧେରା, ସୂର୍ଯ୍ୟମନ୍ଦିର, ପ୍ରୋଜେକସନ୍ ମ୍ୟାପିଂ ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ପାଟାନରୁ ଗୋଜାରିଆ ଏନ୍‌ଏଚ-୬୮ର ଚାରିଚକିଆ ରାସ୍ତା, ମେହେଶାନା ଜିଲ୍ଲା ଯତନା ତାଳୁକାରେ ଚାଲସନା ଗ୍ରାମରେ ଜଳ ପରିଚାଳନା ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ଦୁଗ୍ଧସାଗର ଡାଏରୀରେ ସ୍ୱୟଂ କ୍ରିୟ, ନୂତନ ଦୁଗ୍ଧ ଗୁଣ୍ଡ ପ୍ଳାଣ୍ଟ, ମେହେଶାନା ସାଧାରଣ ହସ୍‌ପିଟାଲୟର ପୁନନିର୍ମାଣ ଓ ବିକାଶ, ମେହେଶାନା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟ ଜିଲ୍ଲାରେ ପରିବଣ୍ଟନ ସେକ୍ଟର ଯୋଜନା ଇତ୍ୟାଦି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଧେରାଠାରେ ଭାରତରେ ୨୪ଢ୭ସୌରଶକ୍ତି ସମ୍ପନ୍ନ ଗ୍ରାମ ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟିର ଏହି ସୂର୍ଯ୍ୟମନ୍ଦିର ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରତିଫଳନ କହିଲେ ଅତ୍ୟୁକ୍ତି ହେବ ନାହିଁ । ଏଥିରେ ସୌରଶକ୍ତି ସ୍ତମ୍ଭ ସହ ୧୩୦୦ ଘର ସ୍ଥାନରେ ସୌରଶକ୍ତି କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ଥାପନା ଉଭୟ ଘରୋଇ ଓ ସରକାରୀ ଭବନରେ କରାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ବ୍ୟାଟେରୀ ଶକ୍ତି ଭଣ୍ଡାରଣ ପଦ୍ଧତି ରହିଛି । ଦେଶରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ କିପରି ବିକଳ୍ପ ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ସଶକ୍ତ କରାଯିବା ତାହା ପ୍ରଦର୍ଶିତ ହୋଇଛି ।

Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to the nation various projects worth over Rs 3900 crore in Modhera, Mehsana, Gujarat
PM declares Modhera as India’s first 24x7 solar-powered village
“Today marks the origination of new energy in the field of development for Modhera, Mehsana and entire North Gujarat”
“Modhera will always figure in any discussion about solar power anywhere in the world”
“Use the power you need and sell the excess power to the government”
“The double-engine government, Narendra and Bhupendra, have become one”
“Like the light of the sun that does not discriminate, the light of development also reaches every house and hut”
09 OCT 2022 10:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated various projects worth over Rs 3900 crore to the nation in Modhera, Mehsana, today. The Prime Minister also declared the village of Modhera as India’s first 24x7 solar-powered village.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that today marks the origination of new energy in the field of development for Modhera, Mehsana and the entire North Gujarat. The Prime Minister said that multiple projects ranging from electricity and water to railways and roadways, from dairy to skill development and health have been inaugurated or the foundation stone has been laid. Laying down the benefits, the Prime Minister said that these projects will become a source of employment in the region, and help in increasing the income of farmers and people in the field of animal husbandry, while also giving a boost to heritage tourism in the state.
The Prime Minister also extended Sharad Poornima and Valmiki Jayanti greetings to the nation and said that Maharishi Valmiki has introduced us to the ‘Samras’ life of Lord Ram and taught us the lessons of equality.
The Prime Minister said earlier Modhera was known for Surya Mandir but now Surya Mandir has inspired Saur Gram and that has made a place on the environment and energy map of the world. Despite several attempts over the centuries to raze Modhera to the ground, now Modhera is becoming the example of a blend of ancient and the modern, he said. “Modhera will always figure in any discussion about solar power anywhere in the world”, he said. The Prime Minister credited the successes in the area of solar energy and electricity coverage to the confidence of the people of Gujarat in the governments at the centre and the state. He said with dedication and far-reaching thinking and clear intention nothing is impossible.
The Prime Minister pointed out solar energy will power house lights, agricultural needs as well as vehicles in Modhera. “For a self-reliant India of the 21st century, we have to increase such efforts related to our energy needs”, Shri Modi added. The Prime Minister said that he is working in the direction where the producer and the consumer of electricity are the people themselves. “Use the power you need and sell the excess power to the government”, he added. This will also get rid of electricity bills and will also generate extra income”, he added. The Prime Minister remarked that the norm used to be that the government used to produce electricity and the public would buy it from them, but today the Central Government is working towards policies that allow people to produce electricity by setting up solar panels in their homes and farmers in their fields while also installing solar pumps for irrigation.
​​Recalling the tough times, the Prime Minister said that it was the education of the girl child that got vastly affected by the absence of electricity. The Prime Minister also remarked that the people of Mehsana are naturally good at mathematics and science. “If you go to America, then the miracle of North Gujarat will be seen there in the fields of mathematics. If you go all over Kutch, you will see the teachers of Mehsana district”, he added, “It was the lack of electricity that obstructed their ability to achieve the deserved heights.” The Prime Minister further remarked that Gujarat has stamped its flag in India due to the faith that the people have shown in the government in the last two decades.
Recalling the time when the Prime Minister led Gujarat as the Chief Minister, Shri Modi said that a large chunk of the state budget had to be allocated to water as Gujarat was troubled by famine for seven out of ten years. “And that's why when we came out with the Panchamrut scheme that focused on the water crisis in Gujarat”, he added. The Prime Minister recalled the success of Jyotigram Scheme that began in Unjha to provide electricity to every village for twenty-four hours, and the government had allocated a thousand days to complete the work. Talking about the Sujalam Sufalam Scheme, the Prime Minister expressed immense gratitude towards the farmers of the land who gave away their land for the Sujalam Sufalam Canal that irrigates the fields of North Gujarat today. The Prime Minister further added that the inauguration of water-related schemes today will benefit the health of the families, mothers and sisters.
The Prime Minister pointed out that in the last two decades, the government has emphasised connectivity, and with the double-engine government, Narendra and Bhupendra, have become one. Shri Modi pointed out that in 1930, the British had made a road map of the development of Mahesana-Ambaji-Taranga-Aburod railway line, but the subsequent governments paid no heed. “We took out everything, made all the plans, and you can imagine the financial prosperity that it is going to bring”, he added.
The Prime Minister expressed happiness upon the success of Pradhan Mantri Jan Aushadhi Kendra which provides medicines at a subsidised rate. Shri Modi also urged everyone to purchase their medicines from these Jan Aushadhi Kendras where generic medicines which used to cost Rs 1000 now costs Rs 100-200. Talking about tourism, the Prime Minister said that the industry is a source of employment for a large number of people. “Just look at the excavation carried out in Vadnagar!”, Shri Modi exclaimed, “ Relics as old as thousands of years have been found.”
The Prime Minister observed that in the last two decades, sincere efforts have been made to restore Gujarat’s temples and shaktipeeths. “The improved situation at Somnath, Chotila and Pavagadh are examples of this'', he added “Pavagadh did not hoist its flag for 500 years, till the day I arrived and hoisted the flag after 500 years.”
In concluding the address, the Prime Minister remarked on the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas aur Sabka Prayas’ being the foundations of the double-engine government. “Like the light of the sun that does not discriminate, the light of development also reaches every house and hut”, the Prime Minister concluded.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Members of Parliament, Shri C R Patil, Shri Bharasinh Dhabi, Smt Shardaben Patel and Juganji Lokhandvala were those present on the occasion among others.
Background
The projects being dedicated to the nation by the Prime Minister include Gauge Conversion of Sabarmati-Jagudan segment of Ahmedabad-Mehsana Gauge Conversion project; ONGC’s Nandasan Geological oil production project; Sujalam Sufalam Canal from Kherava to Shingoda Lake; Dharoi Dam Based Vadnagar Kheralu and Dharoi Group Reform Scheme; project of four laning of a section of Bechraji Modhera-Chanasma state highway; project to expand a section of Unja-Dasaj Upera Ladol (Bhankhar Approach Road); New Building of Regional Training Centre, Sardar Patel Institute of Public Administration (SPIPA), Mehsana; and Projection Mapping at Sun Temple at Modhera, among others.
The Prime Minister also laid the foundation stone of multiple projects that include four laning of a section of NH-68 from Patan to Gozariya; a water treatment plant at Chalasan village of Jotana taluka of Mehsana district; a new automated milk powder plant and UHT milk carton plant at Dudhsagar Dairy; Redevelopment & Reconstruction of General Hospital Mehsana; and Revamped Distribution Sector Scheme (RDSS) for Mehsana and other districts of North Gujarat, among others.
The Prime Minister declared the village of Modhera as India’s first 24x7 solar-powered village; This first-of-its-kind project realises the Prime Minister’s vision of solarization of the sun-temple town of Modhera. It involved developing a Ground Mounted Solar power plant and more than 1300 Rooftop solar systems on residential & Government buildings, all integrated with Battery Energy storage system (BESS). The project will demonstrate how India’s renewable energy prowess can empower people at the grassroots.