Prime Minister's Office
PM lays foundation stone and dedicates to the nation various projects worth over Rs 3900 crore in Modhera, Mehsana, Gujarat
PM declares Modhera as India’s first 24x7 solar-powered village
“Today marks the origination of new energy in the field of development for Modhera, Mehsana and entire North Gujarat”
“Modhera will always figure in any discussion about solar power anywhere in the world”
“Use the power you need and sell the excess power to the government”
“The double-engine government, Narendra and Bhupendra, have become one”
“Like the light of the sun that does not discriminate, the light of development also reaches every house and hut”
09 OCT 2022 10:24PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone and dedicated various projects worth over Rs 3900 crore to the nation in Modhera, Mehsana, today. The Prime Minister also declared the village of Modhera as India’s first 24x7 solar-powered village.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that today marks the origination of new energy in the field of development for Modhera, Mehsana and the entire North Gujarat. The Prime Minister said that multiple projects ranging from electricity and water to railways and roadways, from dairy to skill development and health have been inaugurated or the foundation stone has been laid. Laying down the benefits, the Prime Minister said that these projects will become a source of employment in the region, and help in increasing the income of farmers and people in the field of animal husbandry, while also giving a boost to heritage tourism in the state.
The Prime Minister also extended Sharad Poornima and Valmiki Jayanti greetings to the nation and said that Maharishi Valmiki has introduced us to the ‘Samras’ life of Lord Ram and taught us the lessons of equality.
The Prime Minister said earlier Modhera was known for Surya Mandir but now Surya Mandir has inspired Saur Gram and that has made a place on the environment and energy map of the world. Despite several attempts over the centuries to raze Modhera to the ground, now Modhera is becoming the example of a blend of ancient and the modern, he said. “Modhera will always figure in any discussion about solar power anywhere in the world”, he said. The Prime Minister credited the successes in the area of solar energy and electricity coverage to the confidence of the people of Gujarat in the governments at the centre and the state. He said with dedication and far-reaching thinking and clear intention nothing is impossible.
The Prime Minister pointed out solar energy will power house lights, agricultural needs as well as vehicles in Modhera. “For a self-reliant India of the 21st century, we have to increase such efforts related to our energy needs”, Shri Modi added. The Prime Minister said that he is working in the direction where the producer and the consumer of electricity are the people themselves. “Use the power you need and sell the excess power to the government”, he added. This will also get rid of electricity bills and will also generate extra income”, he added. The Prime Minister remarked that the norm used to be that the government used to produce electricity and the public would buy it from them, but today the Central Government is working towards policies that allow people to produce electricity by setting up solar panels in their homes and farmers in their fields while also installing solar pumps for irrigation.
​​Recalling the tough times, the Prime Minister said that it was the education of the girl child that got vastly affected by the absence of electricity. The Prime Minister also remarked that the people of Mehsana are naturally good at mathematics and science. “If you go to America, then the miracle of North Gujarat will be seen there in the fields of mathematics. If you go all over Kutch, you will see the teachers of Mehsana district”, he added, “It was the lack of electricity that obstructed their ability to achieve the deserved heights.” The Prime Minister further remarked that Gujarat has stamped its flag in India due to the faith that the people have shown in the government in the last two decades.
Recalling the time when the Prime Minister led Gujarat as the Chief Minister, Shri Modi said that a large chunk of the state budget had to be allocated to water as Gujarat was troubled by famine for seven out of ten years. “And that's why when we came out with the Panchamrut scheme that focused on the water crisis in Gujarat”, he added. The Prime Minister recalled the success of Jyotigram Scheme that began in Unjha to provide electricity to every village for twenty-four hours, and the government had allocated a thousand days to complete the work. Talking about the Sujalam Sufalam Scheme, the Prime Minister expressed immense gratitude towards the farmers of the land who gave away their land for the Sujalam Sufalam Canal that irrigates the fields of North Gujarat today. The Prime Minister further added that the inauguration of water-related schemes today will benefit the health of the families, mothers and sisters.
The Prime Minister pointed out that in the last two decades, the government has emphasised connectivity, and with the double-engine government, Narendra and Bhupendra, have become one. Shri Modi pointed out that in 1930, the British had made a road map of the development of Mahesana-Ambaji-Taranga-Aburod railway line, but the subsequent governments paid no heed. “We took out everything, made all the plans, and you can imagine the financial prosperity that it is going to bring”, he added.
The Prime Minister expressed happiness upon the success of Pradhan Mantri Jan Aushadhi Kendra which provides medicines at a subsidised rate. Shri Modi also urged everyone to purchase their medicines from these Jan Aushadhi Kendras where generic medicines which used to cost Rs 1000 now costs Rs 100-200. Talking about tourism, the Prime Minister said that the industry is a source of employment for a large number of people. “Just look at the excavation carried out in Vadnagar!”, Shri Modi exclaimed, “ Relics as old as thousands of years have been found.”
The Prime Minister observed that in the last two decades, sincere efforts have been made to restore Gujarat’s temples and shaktipeeths. “The improved situation at Somnath, Chotila and Pavagadh are examples of this'', he added “Pavagadh did not hoist its flag for 500 years, till the day I arrived and hoisted the flag after 500 years.”
In concluding the address, the Prime Minister remarked on the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas aur Sabka Prayas’ being the foundations of the double-engine government. “Like the light of the sun that does not discriminate, the light of development also reaches every house and hut”, the Prime Minister concluded.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Members of Parliament, Shri C R Patil, Shri Bharasinh Dhabi, Smt Shardaben Patel and Juganji Lokhandvala were those present on the occasion among others.
Background
The projects being dedicated to the nation by the Prime Minister include Gauge Conversion of Sabarmati-Jagudan segment of Ahmedabad-Mehsana Gauge Conversion project; ONGC’s Nandasan Geological oil production project; Sujalam Sufalam Canal from Kherava to Shingoda Lake; Dharoi Dam Based Vadnagar Kheralu and Dharoi Group Reform Scheme; project of four laning of a section of Bechraji Modhera-Chanasma state highway; project to expand a section of Unja-Dasaj Upera Ladol (Bhankhar Approach Road); New Building of Regional Training Centre, Sardar Patel Institute of Public Administration (SPIPA), Mehsana; and Projection Mapping at Sun Temple at Modhera, among others.
The Prime Minister also laid the foundation stone of multiple projects that include four laning of a section of NH-68 from Patan to Gozariya; a water treatment plant at Chalasan village of Jotana taluka of Mehsana district; a new automated milk powder plant and UHT milk carton plant at Dudhsagar Dairy; Redevelopment & Reconstruction of General Hospital Mehsana; and Revamped Distribution Sector Scheme (RDSS) for Mehsana and other districts of North Gujarat, among others.
The Prime Minister declared the village of Modhera as India’s first 24x7 solar-powered village; This first-of-its-kind project realises the Prime Minister’s vision of solarization of the sun-temple town of Modhera. It involved developing a Ground Mounted Solar power plant and more than 1300 Rooftop solar systems on residential & Government buildings, all integrated with Battery Energy storage system (BESS). The project will demonstrate how India’s renewable energy prowess can empower people at the grassroots.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না গুজরাত, মেহসানাগী মোধেরাদা লুপা করোর ৩৯০০ হেনবগী তোঙান তোঙানবা প্রোজেক্তশিং উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমদি লৈবাক মীয়ামদা কত্থোকখ্রে
পি.এম.না মোধেরাবু ভারতকী অহানবা পুং ২৪ চুপ্না সোলার পৱারনা চলাইবা খুঙ্গঙ ওইনা লাউথোকখ্রে
“ঙসি অসি মেহসানা, মোধেরা অমসুং অৱাংথংবা গুজরাৎ অপুম্বগী চাওখৎপগী লমদা অনৌবা ইনর্জী অমগী অহৌবা নুমিৎ ওইরে”
“মালেমগী মফম অমা হেক্তদা সোলার পৱারগী খন্নবা মতমদা মোধেরা মতম পুম্নমক্তা য়াওরগনি”
“অদোম্নাম থৌ তাবা মৈ শীজিন্নরগা অহেনবনা লৈঙাক্না য়োন্বিয়ু”
“নরেন্দ্র অমসুং ভুপেন্দ্রগী দবল-ইঞ্জিন লৈঙাক অমত্তা ওইরে”
“নুমিৎনা মীচঙ মীখায় নাইদনা য়েল্লিবা মঙালগুম, চাওখৎপগী মঙালনা য়ুমথোঙ খুদিং, খাঙপোক খুদিং য়ৌরে”
09 OCT 2022 10:24PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেনদ্র মোদীনা ঙসি মেহসানা, মোধেরাদা লুপা করোর ৩৯০০ হেনবগী তোঙান তোঙানবা প্রোজেক্তশিং উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমদি লৈবাক মীয়ামদা কত্থোকখ্রে‍। প্রধান মন্ত্রীনা মোধেরাবু ভারতকী অহানবা পুং ২৪ চুপ্না সোলার পৱারনা চলাইবা খুঙ্গঙনি হায়না লাউথোকখ্রে‍।
তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ঙসি অসি মেহসানা, মোধেরা অমসুং অৱাংথংবা গুজরাৎ অপুম্বগী চাওখৎপগী লমদা অনৌবা ইনর্জী অমগী অহৌবা নুমিৎ ওইরে হায়বা ৱাফম থমখি‍। ইলেক্ত্রিসিতী অমসুং ঈশিংদগী হৌরগা রেলৱেজ অমসুং লম্বী, শঙ্গোমগী পোত্থোকশিংদগী হৌরগা স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং হকশেলগী লমদা য়াম্লবা প্রোজেক্তশিং শঙ্গারে অমদি উরেপ উয়ুং তম্লে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। প্রোজেক্তশিং অদুগী কান্নবশিং পাউদম্লদুনা, প্রোজেক্তশিং অসিনা লমদমসিদা থবক পীনবগী পাম্বৈ ওইরগনি, অমদি স্তেতঅসিগী হেরিতেজ তুরিজমদা ইনোৎ হাপ্পদা নত্তনা এনিমেল হজবেন্দ্রীগী লমদা লৈরিবা লৌমী অমদি মীওইশিংগী শেন্থোক হেনগৎহনবদা মতেং ওইরগনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা সরদ পুর্নিমা অমসুং বাল্মিকী জয়ন্তীগী য়াইফ-পাউজেলসু পীরদুনা, মহারিসি বাল্মিকীনা প্রভু রামগী ‘সমরস’ পুন্সিবু তাকপিখি অমদি খোং মান্নবা পুন্সিগী মরমদা তাকপিরম্মী‍ হায়না ফোঙদোকখি‍।
হান্নদি মোধেরা অসি সুর্য় মন্দীর লৈবগীদমক খঙনরম্বনি, অদুবু হৌজিক্তি সুর্য় মন্দীরনা মালেমগী এনভাইরনমেন্ত অমসুং ইনর্জীগী মেপ্তা মফম কল্লিবা সৌর গ্রামবুসু পুক্নিং থৌগৎলে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। মোধেরাবু লৈখা তানা মাঙহন্নবা থৌরাং কয়া চহিচা কয়াসিদা হোৎনখ্রবসু, হৌজিক্তি মোধেরা অরিবা অমসুং অনৌবগী ইতিন্ফমগী চপ চারবা খুদম অমা ওইরে হায়না মহাক্না হায়খি‍। “মালেমগী মফম অমা হেক্তদা সোলার পৱারগী খন্নবা মতমদা মোধেরা মতম পুম্নমক্তা য়াওরগনি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রীনা সোলার ইনর্জী অমসুং ইলেক্ত্রিসিতীগী কভরেজ পীবদা মায় পাক্লিবা অসি গুজরাৎকী মীয়াম্না কেন্দ্র অমসুং স্তেত লৈঙাক্তা থম্লিবা থাজবসিনা ওইহনবা ঙম্বনি হায়বা ৱাফমসু থমখি‍। কত্থোকপা অমদি মীৎয়েঙ শানবা অমসুং তশেং তশেংবা ফিরেপ লৈরগদি ওইথোক্তবা করিসু লৈরোই‍।
সোলার ইনর্জীনা মোধেরাগী পৱার হাউস লাইত, লৌউ শিংউগী মথৌ তাবা লোয়ননা গারীগী মথৌ তাবশিং প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি‍। “২১শুবা চহিচাগী মরোমদোম লেপচবা ভারত অমগীদমক, ঐখোয়গী ইনর্জীগা মরী লৈননা হোৎনরিবশিং হেনগৎহনবা মথৌ তাই,” হায়না শ্রী মোদীনা মখা তাখি‍। ইলেক্ত্রিসিতী শীজিন্নবা অমদি পুথোকপা অনিমক মীয়াম্না ওইহন্নবগী লমদা মহাক্না থবক পায়খৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। “অদোম্না মথৌ তাবা মৈ শীজিন্নবিয়ু অদুগা অহেনবনা লৈঙাক্তা য়োন্বিয়ু,” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। মসিনা ইলেক্ত্রিসিতী বিলসু লাক্লরোই অদুগা অহেনবা শেন্থোকসু লাক্লগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। মমাঙদদি লৈঙাক্না মৈ পুথোক্লগা মীয়াম্না লৈদুনা শীজিন্নরম্বনি, অদুবু ঙসিদি মীয়াম্না মখোয়গী য়ুমদা অমদি লৌমীশিংনা মখোয়গী লৌফমদা সোলার পেনেলশিং খন্দুনা ঈথৈ লৌখোংগী সোলার পম্প খিন্দুনা মৈ পুথোকচবা ঙমহন্নবা থৌরাং কেন্দ্র লৈঙাক্না পায়খৎলি হায়বা ৱাফমসু প্রধান মন্ত্রীনা থমখি‍।
অৱাবা মায়োক্নখিবা মতমশিং নীংশিংলদুনা, মৈ ফংদবনা মরম ওইরগা পাক শন্না শোকহল্লিবসি অঙাং নুপীমচাশিংগী মহৈ মশিং তম্বদনি হায়বা ৱাফম প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। মেহসানাগী মীওইশিং মহৌশানা চৈশিংলোন অমদি সাইন্সতা হৈথোই শিংথোইবনি হায়বা ৱাফমসু প্রধান মন্ত্রীনা থমখি‍। “করিগুম্বা অদোম্না অমেরিকাদা চৎলবদি, অৱাং গুজরাৎকী অঙকপা মফমদুনা চৈশিংলোনগী লমদা উবা ফংগনি‍। করিগুম্বা অদোম্না কত্চ শিনবা থুংনা চৎলবদি, অদোম্না মেহসানাদগী ওজাশিং মফমদুদা থেংনগনি। মৈ ফংদবনা মরম ওইরগা মখোয়গী পন্দোল লোম্বা ঙমদবনি,” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। গুজরাৎনা ভারত্তা মহাক্কী ফিরাল থেৎলিবসি হৌখিবা চহি কুনলোমসিদা মীয়াম্না লৈঙাক্তা থমখিবা থাজবদুননি হায়বা ৱাফমসু প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা থমখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা গুজরাৎপু মুখ্য মন্ত্রী ওইনা লমজিংলম্বা মতম নীংশিংলদুনা, গুজরাৎ অসি চহি তরাগী মনুংদা তরেৎতি ঈকঙনা শোকহনবা মরম্না স্তেত বজেৎকী চাউরবা শেন্ফম অমা ঈশিংগীদমক্তা কাইথোক্লম্মী হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍। “মরম অদুননি ঐখোয়না গুজরাৎকী ঈশিংগী অৱাবা কোকহন্নবগীদমক পঞ্চম্রুৎ স্কীম হৌদোকখিবা,” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। খুঙ্গঙ খুদিংদা পুং ২৪ চুপ্না মৈ ফংহন্নবগীদমক উন্ঝাদা জ্যোতিগ্রাম স্কীম মায় পাক্না পায়খৎখিবা অমদি মদুবু নুমিৎ লিশিং অমগী মনুংদা লোইশিন্নবা লৈঙাক্না হোৎনখিবা প্রধান মন্ত্রীনা নীংশিংখি‍। সুজলাম সুফলাম স্কীমগী মরমদা পল্লদুনা, ঙসি অৱাং গুজরাৎকী লৌফমশিংদা ঈথৈ লৌখোং পীরিবা সুজলাম সুফলাম কেনেলগীদমক লম হরাউ হরাউ পীরকখিবা লৌমীশিংবু প্রধান মন্ত্রীনা তৌবিমল খঙবা ফোঙদোকখি‍। ঙসি শঙ্গারিবা ঈশিংগা মরী লৈনবা স্কীমশিং অসিনা ইমুং কয়াগী, মমাশিংগী অমদি ইচে-ইচলশিংগী হকশেলদা চাউনা কান্নহল্লগনি, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি‍।
হৌখিবা চহি কুনলোমসিদা, লৈঙাক্না লম্বীথোংদা মীৎয়েঙ থমখি, অমদি নরেন্দ্র অমসুং ভুপেন্দ্রগী দবল-ইঞ্জিন লৈঙাক অমত্তা ওইরে হায়বা ৱাফম প্রধান মন্ত্রীনা থমখি‍। ইং ১৯৩০দা ব্রিতিশশিংনা মহেসানা-অম্বাজী-তরঙ্গ-অবুরোদ রেলৱে লাইন শেমগৎনবা রোদ মেপ অমা শেমখি, অদুবু পানখিবা লৈঙাকশিংনা মদুদা পুক্নি চঙখিদে হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখি‍। “ঐখোয়না পুম্নমক লৌখত্তুনা, থৌরাং য়াৎখি, অমদি মসিনা শেলথুমগী লমদা পুরক্কদবা কান্নবশিং অদোম খনবা ঙম্বিরমগনি,” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
হিদাক লাংথক অতাবা মমলদা ফংহল্লিবা প্রধান মন্ত্রী জন ঔসধী কেন্দ্রনা মায় পাক্লকপদা প্রধান মন্ত্রীন নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍। লুপা ১০০০ পীরম্বা জেনেরিক হিদাকশিং লুপা ১০০-২০০দা ফংলিবা জন ঔসধী কেন্দ্রশিংদগী মীয়াম্না হিদাক লাংথক লৈবিনবা ৱাফম শ্রী মোদীনা থমখি‍। তুরিজমগী মতাঙদা পল্লদুনা, ইন্দস্ত্রী অসি য়াম্লবা মীওইশিংদা থবক পীননবা পাম্বৈ অমনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। “বরনগরদা পায়খৎলিবা এক্সকাভেসন অসিদা য়েংবিয়ু!, চহি লিশিং কয়া লিরবা পোৎলমশিং মসিদা ফংলি,” হায়না শ্রী মোদীনা অঙকপা ফোঙদোকখি‍।
হৌখিবা চহি কুনলোমসিদা, গুজরাৎকী লাইশঙশিং অমসুং সক্তীপীথশিং হান্নগী ফীভমদা শেমগৎনবা থৌরাং পায়খৎলক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। “সোম্নাথ, চোতিলা অমসুং পাবরগরগী ফগৎলবা ফীভমশিংনা মসিগী খুদম্নি‍। ঐনা লাকপা মতমদু ফাওবদা পাবরগরদা ফিরাল চিংখৎখিদবা চহি ৫০০ শুরে অমদি ঐনা লাক্লবা ফিরাল চিংখৎখিবনি‍।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা, ‘সবকা সাথ, সবকা বিকাস, সবকা বিস্বাস অমসুং সবকা প্রয়াস’ হায়রিবা লাইৱা অসিনা দবল ইঞ্জিন লৈঙাক্কী য়ুম্ফম্নি হায়বা ৱাফম প্রধান মন্ত্রীনা থমখি‍। “নুমিৎনা মীচঙ মীখায় নাইদনা য়েল্লিবা মঙালগুম, চাওখৎপগী মঙালনা য়ুমথোঙ খুদিং, খাঙপোক খুদিং য়ৌরে,” হায়বা ৱাফমগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল লোইশিনখি‍।
গুজরাৎকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র পতেল, মেম্বর্স ওফ পার্লিয়ামেন্ত শ্রী সি.আর. পাতিল, শ্রী ভারাসিন্হ ধাবি, শ্রীমতী সর্দাবেন পতেল অমসুং জুগাঞ্জী লোখন্দৱালাসু থৌরমদুদা শরুক য়াখি‍।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়ামদা কত্থোক্কদৌরিবা প্রোজেক্তশিংদি অহমদবাদ-মেহসানা গেজ কন্ভর্জন প্রোজেক্তকী সাবরমতি-জগুদান শরুক্কী গেজ কন্ভর্জন; ও.এন.জি.সি.গী নন্দসন জিওলোজিকেল ওইল প্রদক্সন প্রোজেক্ত; খেরাবাদগী সিঙ্গোদা পাৎ ফাওবগী সুজলাম সুফলান কেনেল; ধরোই দামদা য়ুম্ফম ওইবা বরনগর খেরালু অমসুং ধরোই গ্রুপ রিফোর্ম স্কীম; বেচ্রাজী মোধেরা-চনস্মা স্তেত হায়ৱেগী শরুক অমা ফোর লেন্দা ওনখৎপগী প্রোজেক্ত; উঞ্জা-দসাজ উপেরা লাদোল (ভনখর এপ্রোচ রোদ)গী শরুক অমা পাকথোকপগী প্রোজেক্ত; রিজনেল ত্রেনিং সেন্তর, সরদার পতেল ইন্সতিত্যুৎ ওফ পব্লিক এদমিনিস্ত্রেসন (এস.পি.আই.পি.এ.), মেহসানাগী অনৌবা বিল্দীং; অমসুং মোধেরাগী সন তেম্পলগী প্রোজেক্সন মেপিং অমদি অতৈ অতৈ য়াওরি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা উরেপ উয়ুং তমগদৌরিবা প্রোজেক্তশিংদি এন.ঐচ.-৬৮গী পতনদগী গোজারিয়া ফাওবগী শরুক লেন মরিদা ওনখৎপা; মেহসানা দিস্ত্রিক্তকী জোতানা তালুকাদা লৈবা চালাসন খঙ্গঙদা শেমগৎকদবা ৱাতর ত্রীতমেন্ত প্লান্ত; দুধসাগর দেরীদা অনৌবা ওতোমেতেদ মিল্ক পাউদর প্লান্ত অমসুং য়ু.ঐচ.তি. মিল্ক কার্তোন প্লান্ত; জেনেরেল হোস্পিতাল মেহসানাগী রিদিভেলপমেন্ত অমসুং রিকন্সত্রক্সন; অমসুং মেহসানা অমসুং অৱাং গুজরাৎকী অতৈ দিস্ত্রিক্তশিংগী রিভেম্প দিস্ত্রিব্যুসন সেক্তর স্কীম অমসুং অতৈ অতৈ য়াওরি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা মোধেরা খুঙ্গঙবু পুং ২৪ চুপ্না সোলার পৱারনা চলাইবা খুল ওইনা লাউথোকখি; অসিগুম্বা মখলগী অহানবা ওইরিবা প্রোজেক্ত অসিনা মোধেরা হায়রিবা সন-তেম্পলগী তাউন অসিদা সোলার পৱারনা চলাইবগী মঙলান অদু মঙফাওনহল্লি‍। মসিদা লৈমায়দা খিনবা সোলার পৱার প্লান্ত অমসুং লনাই মীওইশিংগী য়ুমথক অমদি লৈঙাক্কী ওফিসকী য়ুমথক্তা রুফতোপ সোলার সিস্তেম ১৩০০ হেন্না খিন্দুনা বেত্তরী ইনর্জী স্তোরেজ সিস্তেম (বি.ই.এস.এস.ৱ অমদা পুল্লপ পুনশিল্লি‍। প্রোজেক্ত অসিনা ভারতকী রিনিউএবল ইনর্জীগী মতিংনা কমদৌনা গ্রাসরুত্তা মীয়ামবু মপাঙ্গল কলহনবগে হায়বদু উৎলি‍।