ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ନବଭାରତ ସାହିତ୍ୟ ମନ୍ଦିର ଦ୍ୱାରା ଅଳୟୋଜିତ "କଲମ ନୋ କାର୍ନିଭାଲ” ପୁସ୍ତକ ମେଳାର ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହକୁ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ମାଧ୍ୟମରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ପୁସ୍ତକ ମେଳା ନୂତନ ତଥା ଯୁବ ଲେଖକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ହୋଇପାରିଛି ଏବଂ ଏହା ଗୁଜୁରାଟର ସାହିତ୍ୟ ତଥା ଜ୍ଞାନ ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେଉଛି”
“ଉଭୟ ପୁସ୍ତକ ଏବଂ ପାଠ ଆମର ବିଦ୍ୟା ଉପାସାନାର ମୌଳିକ ଉପାଦାନ”
“ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଭୁଲିଯାଇଥିବା ଗୌରବ ଅଧ୍ୟାୟକୁ ଆମେ ଦେଶ ଆଗରେ ରଖିଛୁ”
“ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଆମ ପାଇଁ ନିଃସନ୍ଦେହରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସ, କିନ୍ତୁ ଏହା ପୁସ୍ତକ ପଢିବା କିମ୍ବା ପୁସ୍ତକର ସ୍ଥାନ ନେବାର ରାସ୍ତା ନୁହେଁ”
“ଯେତେବେଳେ ସୂଚନା ଆମ ମନରେ ଥାଏ, ମସ୍ତିଷ୍କ ସେହି ସୂଚନାକୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ବିଶ୍ଳେଷଣ କରିଥାଏ ଏବଂ ଏହା ନୂତନ ପରିମାଣ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଏହା ନୂତନ ଗବେଷଣା ଏବଂ ନୂତନତ୍ୱ ପାଇଁ ବାଟ ଖୋଲିଥାଏ । ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକ ଆମର ସବୋତ୍ତମ ବନ୍ଧୁ ହୁଅନ୍ତି ।”
08 SEP 2022 5:20PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ନବଭାରତ ସାହିତ୍ୟ ମନ୍ଦିର ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ "କଲାମ ନୋ କାର୍ନିଭାଲ” ପୁସ୍ତକ ମେଳାର ଉଦଘାଟନୀ ସମାରୋହକୁ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା ଜରିଆରେ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି ।
ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ "କଲମ ନୋ କାର୍ନିଭାଲ” ର ମହାନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ‘ନବ ଭାରତ ସାହିତ୍ୟ ମନ୍ଦିର' ଦ୍ୱାରା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ପୁସ୍ତକ ମେଳାର ପରମ୍ପରା ପ୍ରତିବର୍ଷ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାରେ ଲାଗିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି ଯେ ପୁସ୍ତକ ମେଳା ନୂତନ ତଥା ଯୁବ ଲେଖକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ହୋଇପାରିଛି ଏବଂ ଏହା ଗୁଜୁରାଟର ସାହିତ୍ୟ ତଥା ଜ୍ଞାନ ବିସ୍ତାର କରିବାରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେଉଛି । ଏହି ସମୃଦ୍ଧ ପରମ୍ପରା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନବଭାରତ ସାହିତ୍ୟ ମନ୍ଦିର ଏବଂ ଏହାର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ‘କଲମ ନୋ କାର୍ନିଭାଲ' ହିନ୍ଦୀ, ଇଂରାଜୀ ଏବଂ ଗୁଜରାଟୀ ଭାଷାରେ ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକର ଏକ ବିଶାଳ ସମ୍ମିଳନୀ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ସେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ରାଜ୍ୟ ମଧ୍ୟ ‘ବଞ୍ଚେ ଗୁଜରାଟ' ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ‘କଲମ ନୋ କାର୍ନିଭାଲ' ଭଳି ଅଭିଯାନ କେବଳ ଗୁଜରାଟର ସେହି ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ଆଗକୁ ନେଉଛି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ବିଦ୍ୟା ଉପାସନା ହେଉଛି ଉଭୟ ପୁସ୍ତକ ଏବଂ ପଠନ । ଗୁଜୁରାଟରେ ଲାଇବ୍ରେରୀଗୁଡ଼ିକର ଏକ ପୁରାତନ ପରମ୍ପରା ରହିଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଞ୍ଚଳର ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମରେ ଲାଇବ୍ରେରୀ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିବା ଭଡୋଦରା ମହାରାଜା ସାୟାଜିରାଓ ଗାଏକ୍ୱାଡ ଜୀ, ଭଗବତ ଗୋମଣ୍ଡଳ ନାମରେ ବିଶାଳ ଅଭିଧାନ ଦେଇଥିବା ଗୋଣ୍ଡଲର ମହାରାଜା ଭଗବତ ସିଂହ ଜୀ ଏବଂ ‘ନର୍ମ କୋଷ' ସମ୍ପାଦନା କରିଥିବା କବି ନରମାଡଙ୍କ ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ପୁସ୍ତକ, ଲେଖକ, ସାହିତ୍ୟିକ ସୃଷ୍ଟି ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଗୁଜରାଟର ଇତିହାସ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସମୃଦ୍ଧ । ମୁଁ ଚାହେଁ ଯେ ଏହିପରି ପୁସ୍ତକ ମେଳା ଗୁଜୁରାଟର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଲୋକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚୁ, ବିଶେଷକରି ଯୁବକମାନେ ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ସମୃଦ୍ଧ ଇତିହାସ ବିଷୟରେ ଜାଣିପାରିବେ ଏବଂ ପ୍ରେରଣା ପାଇବେ ।
ଆଜାଦି କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସମୟରେ ପୁସ୍ତକ ମେଳା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଥିବା ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମସ୍ତଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଇତିହାସକୁ ପୁନର୍ଜୀବିତ କରିବା ହେଉଛି ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବର ଅନ୍ୟତମ ମୁଖ୍ୟ ଦିଗ । ଆମେ ଦେଶ ଆଗରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଭୁଲିଯାଇଥିବା ଗୌରବ ଅଧ୍ୟାୟକୁ ଆଣିଛୁ । ‘କଲମ ନୋ କାର୍ନିଭାଲ' ଭଳି ଘଟଣା ଦେଶରେ ଏହି ଅଭିଯାନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିପାରିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସହ ଜଡିତ ପୁସ୍ତକକୁ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହିପରି ଲେଖକମାନଙ୍କୁ ଏକ ଦୃଢ଼ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବା ଉଚିତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହି ଦିଗରେ ଏକ ସକରାତ୍ମକ ମାଧ୍ୟମ ଭାବେ ପ୍ରମାଣିତ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି ଯେ ଧର୍ମଗ୍ରନ୍ଥ, ପାଠ୍ୟ ଏବଂ ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକୁ ବାରମ୍ବାର ଅଧ୍ୟୟନ କରିବା ଉଚିତ ଏବଂ ଏହା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ ଉପଯୋଗୀ ରହିବ । ସେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଜିର ଦିନ ଏବଂ ଯୁଗରେ ଏହା ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯେଉଁଠାରେ ଲୋକମାନେ ଇଣ୍ଟରନେଟର ସାହାଯ୍ୟ ନେବାକୁ ଇଚ୍ଛା କରନ୍ତି । ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଆମ ପାଇଁ ସୂଚନାର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସ, କିନ୍ତୁ ଏହା ପଠନ ଏବଂ ପୁସ୍ତକର ସ୍ଥାନ ନେବାର ରାସ୍ତା ନୁହେଁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ସୂଚନା ଆମ ମନରେ ଥାଏ, ମସ୍ତିଷ୍କ ସେହି ସୂଚନାକୁ ଗଭୀର ଭାବରେ ବିଶ୍ଲେଷଣ କରିଥାଏ ଏବଂ ଏହା ନୂତନ ଦିଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ । ଏହା ନୂତନ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ନୂତନତ୍ୱ ପାଇଁ ବାଟ ଖୋଲିଥାଏ । ଏଥିରେ ପୁସ୍ତକ ଆମର ସର୍ବୋତ୍ତମ ବନ୍ଧୁ ହୋଇଯାଏ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ସମାପ୍ତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୁସ୍ତକ ପଢିବାର ଅଭ୍ୟାସରେ ଯୋଗ ଦେବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ, ବିଶେଷ କରି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବଦଳୁଥିବା ବିଶ୍ୱରେ । ସେ କହିଛନ୍ତି, ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକ ବହି ରୂପରେ ହେଉ କିମ୍ବା ଡିଜିଟାଲ ରୂପରେ ହେଉ! ସେ କହିଛନ୍ତି, ମୋର ବିଶ୍ୱାସ, ଯୁବକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପୁସ୍ତକଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଆକର୍ଷଣ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଏଭଳି ଘଟଣା ଏକ ବଡ଼ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ମହତ୍ୱ ବୁଝିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।

Prime Minister's Office
PM addresses inauguration ceremony of ‘Kalam no Carnival’ Book Fair organised by Navbharat Sahitya Mandir in Ahmedabad via video message
“The book fair has become a platform for new and young writers, and it is also helping in expanding the literature and knowledge of Gujarat”
“Both books and texts are the basic elements of our Vidya Upasana”
“We are bringing the glory of the forgotten chapters of the freedom struggle before the country”
“Technology is undoubtedly an important source of information for us, but it is not the way to replace books, the study of books”
“When information is in our mind, the brain processes that information deeply, and it gives rise to new dimensions. This opens the way for new research and innovation. Books become our best friend in this”
08 SEP 2022 5:20PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the inauguration ceremony of ‘Kalam no Carnival’ Book Fair organised by Navbharat Sahitya Mandir in Ahmedabad via video message.
Addressing the gathering, the Prime Minister conveyed his heartiest congratulations on the grand event of ‘Kalam no Carnival’. The Prime Minister expressed delight that the tradition of the book fair started by 'Nav Bharat Sahitya Mandir' in Ahmedabad is getting richer with each passing year. The Prime Minister acknowledged that the book fair has become a platform for new and young writers, and it is also helping in expanding the literature and knowledge of Gujarat. The Prime Minister congratulated Navbharat Sahitya Mandir and all its members for this rich tradition.
The Prime Minister added that 'Kalam no Carnival' is a huge convention of books in Hindi, English and Gujarati languages. Shri Modi mentioned that when he was the Chief Minister of Gujarat, the state had also started the 'Vanche Gujarat' campaign, and today, campaigns like the 'Kalam no Carnival' are only taking that resolve of Gujarat forward. He further added that both books and texts are the basic elements of our Vidya Upasana. “There is a very old tradition of libraries in Gujarat.” The Prime Minister highlighted the contributions of Vadodara Maharaja Sayajirao Gaikwad ji who established libraries in all the villages of his area, Maharaja Bhagwat Singh Ji of Gondal who gave a huge dictionary called 'Bhagwat Gomandal', and the heroic poet Narmad who edited 'Narm Kosh'. The Prime Minister said, “The history of Gujarat has been very rich in terms of books, authors, literary creation. I would like that such book fairs reach the people in every corner of Gujarat, especially the youth so that they get to know about the rich history and get inspired.
The Prime Minister drew everyone’s attention that the book fair is taking place during the Azadi Ka Amrit Mahotsav. He further added that reviving the history of our freedom struggle is one of the key facets of Amrit Mahotsav. “We are bringing the glory of the forgotten chapters of the freedom struggle before the country. Events like 'Kalam no Carnival' can give impetus to this campaign in the country”, the Prime Minister said. He stressed that special importance should be given to books related to the freedom struggle and such writers should be provided with a strong platform. The Prime Minister added, “I am sure this event will prove to be a positive medium in this direction.”
The Prime Minister reiterated that one should study the scriptures, texts and books, again and again for them to remain effective and useful. He further elaborated that it is even more important in today’s day and age where people tend to take the help of the internet. “Technology is undoubtedly an important source of information for us, but it is not the way to replace books, the study of books.” The Prime Minister said that when information is in our mind, the brain processes that information deeply, and it gives rise to new dimensions. “This opens the way for new research and innovation. Books become our best friend in this”, the Prime Minister added.
The Prime Minister concluded his address by stressing that it is extremely important to indulge in the habit of reading books, especially in a world that is rapidly changing. “Whether the books are in physical form or in digital form!”, he said, “I believe, such events will play a big role in creating the necessary attraction for books among the youth and help them in understanding their importance.”