প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম. মোদীনা অহমদবাদতা নবভারত সাহিত্য মন্দীরনা শিন্দুনা পাঙথোকপা ‘কল্মানো কার্নিভেল’ লাইরেক মেলা হৌদোকপগী থৌরমদা ভিদিও পাউজেলগী খুত্থাঙদা ৱা ঙাঙখ্রে
“লাইরিক মেলা অসি অনৌবা অমদি নহা ওইরিবা অইবশিংগী ফম্পাক অমা ওইরে, মসিনা গুজরাৎকী লোইনসিলোন অমসুং ৱাখল লৌশিং পাকথোক চাউথোকহনবদসু মতেং ওইরি”
“লাইরিক অমসুং ইরিবা ময়েকশিং ঐখোয়গী ভিদ্যা উপাসনা তঙাই ফদনা চঙদ্রবা মচাশিংনি”
“ঐখোয়না নীংতম লাল্হৌগী কাউথোক্লুরবা পন্দুপকী চাউথোকচনিংঙাই ওইরবা মশকশিং লৈবাক মীয়াম মাঙদা পুথোরক্লি”
“তেক্নোলোজী হায়বসি ঐখোয়গী মরুওইবা ইনফোর্মেসন ফংফম অমা ওইরে হায়বদা চিংননিংঙাই লৈত্রে, অদুবু মসিনা লাইরিক, লাইরিক তম্বগী মহুৎ শিন্নবা লম্বীদি নত্তে”
“ঐখোয়গী পুক্নিংদা ইনফোর্মেসন লৈরবদি, ব্রেন্না ইনফোর্মেসন অদুবু প্রোসেস তৌদুনা, অনৌবা মাইওন্দা থোরকই। মসিনা অনৌবা রিছর্চ অমসুং ইনোভেসনগী লম্বী য়াৎলি। হীরম অসিদা লাইরিক্না ঐখোয় খ্বাইদগী ফবা মরূপ ওইরি”
08 SEP 2022 5:20PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা অহমদবাদতা নবভারত সাহিত্য মন্দীরনা শিন্দুনা পাঙথোকপা ‘কলমানো কার্নিভেল’ লাইরিক মেলা হৌদোকপগী থৌরমদা ভিদিও পাউজেলগী খুত্থাঙদা ৱা ঙাঙখ্রে‍।
তিল্লিবা ময়ামগী মফমদা ৱা ঙাঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ‘কলমানো কার্নিভেল’গী চাউরবা থৌরম অসিগীদমক্তা হরাও তয়াম্বা ফোঙদোকখি‍। অহমদবাদতা নব ভারত সাহিত্য মন্দীরনা হৌদোকখিবা লাইরিক মেলাগী চৎনবী অসি চহি খুদিংগী ফজবা হেনগৎলক্লি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা অপেনবা ফোঙদোকখি‍। লাইরিক মেলা অসি অনৌবা অমদি নহা ওইরিবা অইবশিংগী ফম্পাক অমা ওইরে, মসিনা গুজরাৎকী লোইনসিলোন অমসুং ৱাখল লৌশিং পাকথোক চাউথোকহনবদসু মতেং ওইরি হায়বা ৱাফম প্রধান মন্ত্রীনা থমখি‍। অসিগুম্লবা ইনাক খুল্লবা চৎনবী অসিগীদমক্তা প্রধান মন্ত্রীনা নবভারত সাহিত্য মন্দীরকী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍।
‘কলমানো কার্নিভেল’ অসি হিন্দী, ইংলিস অমসুং গুজরাতি লোলগী লাইরিকশিংগী অচৌবা কনভেন্সন অমনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি‍। শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখিবদা মহাক্না গুজরাৎকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈদা, স্তেত অসিনা ‘বঞ্চে গুজরাত’ কেম্পেনসু হৌদোকখি, অদুগা ঙসিনা ‘কলমানো কার্নিভেল’নচিংবা কেম্পেনশিংনা গুজরাৎকী খোঙফমবু মাঙদা পুখৎলি‍। লাইরিক অমসুং ইরিবা ময়েকশিং অসি ঐখোয়গী বিদ্যা উপাসনাগী তঙাই ফদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবা মচাকশিংনি‍ হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। “গুজরাত্তা লাইব্রেরীগী য়াম্না লিরবা চৎনবী অমা লৈ‍।” মাগী লমদা লৈবা খুঙ্গংশিংদা লাইব্রেরীশিং লিংখৎখিবা ভদোদরাগী মহারাজা সায়াজিরাউ গাইক্বার জী, ‘ভগবত গোমান্দল’ কৌবা অচৌবা দিক্সনরী অমা পীবিরম্বা গোন্দালগী মহারাজা গভবত সিংহ জী, অমসুং ‘নর্ম কোস’ শেমদোক শাদোক্লম্বা মথৌনা লৈবা শৈরেং ইবা নর্মদনা লৌরম্বা থৌদাংশিং প্রধান মন্ত্রীনা পনখি‍। “গুজরাৎকী পুৱারী লাইরিক, অইবা, লিতরেরী ক্রিএসনগী লমদা য়াম্না ইনাক খুল্লি‍। অসিগুম্বা লাইরিক মেলাশিংনা গুজরাৎকী কাচিন কোয়া শিনবা থুংনা, মরুওইনা নহাশিংগী মনাক্তা য়ৌদুনা মখোয়গী ইনাক খুল্লবা পুৱারীগী মরমদা খঙদুনা পুক্নিং থৌগৎপগী মচাক ওইহন্নিংই,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍।
লাইরিক মেলা অসি অজাদি কা অমৃৎ মহোৎসবকী মতমদা পাঙথোক্লিবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মীপুম খুদিংগী পুক্নিং চিংশিনখি‍। ঐখোয়গী নীংতম ইহৌগী পুৱারীবু হিঙ্গৎহনবা হায়বসি অমৃৎ মহোৎসবকী মরুওইবা মাইওন অমনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। “ঐখোয়না নীংতম ইহৌগী কাউথোক্লুরবা পন্দুপশিংবু লৈবাক মীয়াম মাংদা পুথোরক্লি‍। ‘কলমানো কার্নিভেল’গুম্বা থৌরমশিংনা লৈবাকসিগী হায়রিবা কেম্পেন অসিদা ইনোৎ পীবা ঙমগনি,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। নীংতম ইহৌগা মরী লৈনবা লাইরিকশিংদা অখন্নবা মরুওইবা মীৎয়েঙ থম্নবা, অমদি অসিগুম্বা অইবশিংবু অৱাংবা থাক্কী ফম্পাক্তা থাঙ্গৎপিগদবনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। “থৌরম অসিনা মায়কৈ অসিদা চঙশিন্নবগী অফবা পাম্বৈ অমা ওইগনি হায়না ঐনা চপ চানা থাজৈ,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি‍।
পুরানশিং, ইরম্বা ৱারোলশিং অমসুং লাইরিকশিং হন্না হন্না নৈনদুনা কান্নবা লৌননবা ৱাফম প্রধান মন্ত্রীনা নৌহৌননবা ফোঙদোকখি‍। অসিগুম্বা থৌওং অসি মীপুম খুদিংমক্না ইন্তরনেৎকী মতেং লৌনরবা ঙসিগী মতমসিদা হেন্না মরু ওইরক্লি হায়না মহাক্না শন্দোক্না তাকখি‍। “তেক্নোলোজী হায়বসি ঐখোয়গী মরুওইবা ইনফোর্মেসন ফংফম অমা ওইরে হায়বদা চিংননিংঙাই লৈত্রে, অদুবু মসিনা লাইরিক, লাইরিক তম্বগী মহুৎ শিন্নবা লম্বীদি নত্তে‍। ঐখোয়গী পুক্নিংদা ইনফোর্মেসন লৈরবদি, ব্রেন্না ইনফোর্মেসন অদুবু প্রোসেস তৌদুনা, অনৌবা মাইওন্দা থোরকই‍। মসিনা অনৌবা রিছর্চ অমসুং ইনোভেসনগী লম্বী য়াৎলি‍। হীরম অসিদা লাইরিক্না ঐখোয় খ্বাইদগী ফবা মরূপ ওইরি,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি‍।
লাইরক পাবগী হৈনবী য়োকখৎপা, মরুওইনা থুনা হোংলক্লিবা তাইবং অসিদা, য়াম্না মরুওই হায়বা ৱাফমগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোল লোইশিনখি‍। “লাইরিকশিং অসি চে ওইনা নৎত্রগা দিজিতেল ওইনা লৈরবসু, অসিগুম্বা থৌরমশিং অসিনা নহাশিংগী মফমদা লাইরিক্তা পুক্নিং চঙহন্নবগী অমদি লাইরিক্কী মরুওইবা খঙহনবগী লম্বী অমা য়াৎপদা অচৌবা থৌদাং লৌগনি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
My message for the book fair being held in Ahmedabad. https://t.co/Z62T4oevO5
— Narendra Modi (@narendramodi) September 8, 2022
जब मैं गुजरात में आप सबके बीच था, तब गुजरात ने भी ‘वांचे गुजरात’ अभियान शुरू किया था।
आज ‘कलम नो कार्निवल’ जैसे अभियान गुजरात के उस संकल्प को आगे बढ़ा रहे हैं: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) September 8, 2022

Prime Minister's Office
PM addresses inauguration ceremony of ‘Kalam no Carnival’ Book Fair organised by Navbharat Sahitya Mandir in Ahmedabad via video message
“The book fair has become a platform for new and young writers, and it is also helping in expanding the literature and knowledge of Gujarat”
“Both books and texts are the basic elements of our Vidya Upasana”
“We are bringing the glory of the forgotten chapters of the freedom struggle before the country”
“Technology is undoubtedly an important source of information for us, but it is not the way to replace books, the study of books”
“When information is in our mind, the brain processes that information deeply, and it gives rise to new dimensions. This opens the way for new research and innovation. Books become our best friend in this”
08 SEP 2022 5:20PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the inauguration ceremony of ‘Kalam no Carnival’ Book Fair organised by Navbharat Sahitya Mandir in Ahmedabad via video message.
Addressing the gathering, the Prime Minister conveyed his heartiest congratulations on the grand event of ‘Kalam no Carnival’. The Prime Minister expressed delight that the tradition of the book fair started by 'Nav Bharat Sahitya Mandir' in Ahmedabad is getting richer with each passing year. The Prime Minister acknowledged that the book fair has become a platform for new and young writers, and it is also helping in expanding the literature and knowledge of Gujarat. The Prime Minister congratulated Navbharat Sahitya Mandir and all its members for this rich tradition.
The Prime Minister added that 'Kalam no Carnival' is a huge convention of books in Hindi, English and Gujarati languages. Shri Modi mentioned that when he was the Chief Minister of Gujarat, the state had also started the 'Vanche Gujarat' campaign, and today, campaigns like the 'Kalam no Carnival' are only taking that resolve of Gujarat forward. He further added that both books and texts are the basic elements of our Vidya Upasana. “There is a very old tradition of libraries in Gujarat.” The Prime Minister highlighted the contributions of Vadodara Maharaja Sayajirao Gaikwad ji who established libraries in all the villages of his area, Maharaja Bhagwat Singh Ji of Gondal who gave a huge dictionary called 'Bhagwat Gomandal', and the heroic poet Narmad who edited 'Narm Kosh'. The Prime Minister said, “The history of Gujarat has been very rich in terms of books, authors, literary creation. I would like that such book fairs reach the people in every corner of Gujarat, especially the youth so that they get to know about the rich history and get inspired.
The Prime Minister drew everyone’s attention that the book fair is taking place during the Azadi Ka Amrit Mahotsav. He further added that reviving the history of our freedom struggle is one of the key facets of Amrit Mahotsav. “We are bringing the glory of the forgotten chapters of the freedom struggle before the country. Events like 'Kalam no Carnival' can give impetus to this campaign in the country”, the Prime Minister said. He stressed that special importance should be given to books related to the freedom struggle and such writers should be provided with a strong platform. The Prime Minister added, “I am sure this event will prove to be a positive medium in this direction.”
The Prime Minister reiterated that one should study the scriptures, texts and books, again and again for them to remain effective and useful. He further elaborated that it is even more important in today’s day and age where people tend to take the help of the internet. “Technology is undoubtedly an important source of information for us, but it is not the way to replace books, the study of books.” The Prime Minister said that when information is in our mind, the brain processes that information deeply, and it gives rise to new dimensions. “This opens the way for new research and innovation. Books become our best friend in this”, the Prime Minister added.
The Prime Minister concluded his address by stressing that it is extremely important to indulge in the habit of reading books, especially in a world that is rapidly changing. “Whether the books are in physical form or in digital form!”, he said, “I believe, such events will play a big role in creating the necessary attraction for books among the youth and help them in understanding their importance.”