শেল-থুম মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী-জন ধন য়োজনা (পি.এম.জে.দি.ৱাই.) – ফাইনান্সিএল ইনক্লুজনগী নেস্নেল মিসন অসি মাইপাক্না ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা চহি নিপান মপুং ফাখ্রে
লুপা করোর ১,৭৩,৯৫৪গী শেনফম য়ৌদুনা পি.এম.জে.দি.ৱাই. হৌদোকখিবদগী হৌনা মসিগী মখাদা বেনিফিসরী করোর ৪৬.২৫ হেন্না বেঙ্ক লৈহনবা ঙমখ্রে
শেল-থুম মন্ত্রী শ্রী নির্মলা সিতারামন: ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন অসি খুন্নাইগী শোত্থরবা শরুকশিংগী অপুনবা শেন্মীৎলোন খুমাং চাউশিনহনবা ঙম্লিবা ইনক্লুসিব গ্রোথকী মাইকৈদা চংশিল্লিবা অচৌবা খোঙথাং অমনি
পি.এম.জে.দি.ৱাই.না সরকারনা পাইখৎপা মীয়ামগী য়াইফনবা শেন্মীৎলোনগী থৌরাংশিংগী য়ুম্ফম ওইরি: শেল-থুমগী এম.ও.এস., দা. ভাগৱত করাদ
পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাউন্তশিং অসি মার্চ’১৫দা করোর ১৪.৭২ ওইরম্বদগী ১০-০৮-২০২২ ফাওবদা করোর ৪৬.২৫ য়ৌদুনা শরুক-৩ হেনগৎলকখ্রে
জন-ধন একাউন্ত হোল্দরগী ৫৬% নুপীশিংনা ওইরি অমসুং জন ধন একাউন্তশিংগী ৬৭%না খুঙ্গং অমসুং সেমি-অর্বানগী মফমশিংদা লৈবা ওইরি
পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাউন্তহোল্দরশিংদা রুপে কার্দ করোর ৩১.৯৪ ইসু তৌখ্রে
পি.এম.জে.দি.ৱাই, একাউন্ত হোল্দর করোর ৫.৪না জুন, ২০২২দা তোঙান-তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা সরকারদগী দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর (দি.বি.তি.) ফংখি
28 AUG 2022 7:40AM by PIB Imphal
শেল-থুম মন্ত্রালয়না মাগী ফাইনান্সিএল ইনক্লুজনগী খোঙথাংশিংগী খুত্থাংদা শোত্থরবা অমসুং হান্নদগী সামাজিক-শেন্মীৎলোন্দা নাথৈবীদুনা থম্লিবা কাংলুপশিংদা ফাইনান্সিএল ইনক্লুসিবনেস ফংহন্নবা অমসুং মতেং পীনবা হোৎনখি। ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন (এফ.আই.)গী খুত্থাংদা ঐখোয়না ইক্বিতেবল অমসুং ইনক্লুসিব গ্রোথ লৈবা জাতি অমা ওইহনবা ঙমগনি। ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন হায়বা অসি খ্বাইদগী বেসিক ওইবা বেঙ্কিং সর্ভিসশিং ফাওবা এক্সেস তৌবা ফংদবা শেন্থোক নেম্না লাকপা কাংলুপ অমসুং শোত্থরবা শরুকশিংগুম্বা ভলনরেবল ওইবা কাংলুপশিংদা অহোংবা মমলদা মতম চানা মতিক চাবা ফাইনান্সিএল সর্ভিসশিং দেলিবর তৌবনি।
মসি মরু ওই মরমদি মসিনা লায়রবশিংনা মখোয়গী সেভিংস অদুবু ফোর্মেল ফাইনান্সিএল সিস্তেমদা পুরক্নবা এভেন্যু অমা পীরি, এভেন্যু অসিনা মখোয়বু শেন্দোই চাউনা লৌবা শেল শাল্লিবা মীওইশিংগী খয়াত্তগী কনবীবগী মথক্তা খুঙ্গংদা লৈরিবা মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংদা শেল থাবা ঙমহল্লি। মাইকৈ অসিদা চংশিন্নবা লৌখৎপা মরু ওইবা খোঙথাং অসি প্রধান মন্ত্রী জন ধন য়োজনা (পি.এম.জি.দি.ৱাই.) অসিনি, মসি মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী চাউবা ফাইনান্সিএল ইনিসিএতিবশিংগী মনুংদা অমনি।
পি.এম.জে.দি.ৱাই. অসি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০১৪গী ওগস্ত ১৫গী নীংতম নুমিৎকী ৱারোল পীবদা লাউথোকখি। ওগস্ত ২৮দা প্রোগ্রাম অসি হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম অসিবু তমথিরবা অৱাবগী লোইনাইদ্রবা ইরোলনুংদগী লায়রবশিংবু নীংতম্বা ফংবগী নুংঙাইবা ফোঙদোক্লিবা কুহ্মৈ অমনি হায়না ফোঙদোকখি।
পি.এম.জে.দি.ৱাই.গী ৮শুবা কুমওন্না লাকপদা শেল-থুম মন্ত্রী, শ্রীমতি নির্মলা সিতারামন্না মহাক্কী ৱারোলদা হায়খি, “ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন অসি খুন্নাইগী শোত্থরবা শরুকশিংগী অপুনবা শেন্মীৎলোন খুমাং চাউশিনহনবা ঙম্লিবা ইনক্লুসিব গ্রোথকী মাইকৈদা চংশিল্লিবা অচৌবা খোঙথাং অমনি। ২০১৪গী ওগস্ত ২৮দগী হৌদোকখিবা পি.এম.জে.দি.ৱাই. মাইপাক্লে হায়বা অসি দিপোজিৎ বেলেন্স লুপা করোর লাখ ১.৭৪ ওইবগা লোয়ননা খুঙ্গং অমসুং সেমি-অর্বানগী মফমশিংদা ৬৭%কী কবরেজ তৌদুনা পাকথোক চাউথোরকপা অমসুং নুপী জন ধন একাউন্ত হোল্দর ৫৬% ওইবা অসিগা লোয়ননা বেঙ্ক একাউন্ত করোর ৪৬ হাংলিবা অসিনা ময়েক শেংনা তাক্লি। পি.এম.জে.দি.ৱাই.না ২০১৮গী মতুং ফাওবদা মখা চত্থরকপদা লৈবাক অসিগী এফ.আই. লেন্দস্কেপতা থৌরক্লিবা শীংনবশিং কোকহন্নবা অমসুং মথৌ তাবশিং অসি থুংহন্নবা এপ্রোচতা অচৌবা অহোংবা অমা উবা ফংখি। ‘য়ুমথোং খুদিংমক’ ওইরম্বদগী ‘নহা খুদিংমক’ হায়বা অসিদা মীৎয়েং হোংখি, লোয়ননা একাউন্তশিং অসিগী খুত্থাংদা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর (দি.বি.তি.) ফ্লোশিং হেনগৎহন্দুনা একাউন্তশিং শীজিন্নবা, রুপে কার্দশিং শীজিন্নদুনা দিজিতেল পেমেন্তশিং চাউখৎহনবা অসিনচিংবদা অহেনবা মীৎয়েং চংখি
“পি.এম.জে.দি.ৱাই.গী মরু ওইবা য়ুম্বীশিং, মমিং ওইনা পল্লবদা বেঙ্কিং দি অনবেঙ্ক, সেক্যুরিং দি অনসেক্যুর্দ অমসুং ফন্দিং দি অনফন্দেদ অসিনা অনসর্ব অমসুং অন্দরসর্ব মফমশিংসু য়ৌশিন্নবা তেক্নোলোজী শীজিন্নবগা লোয়ননা মলতি-স্তেকহোল্দর্স কোল্লাবোরেতিব এপ্রোচ পাইখৎপদা ওইথোকহনখি,” হায়না শেল-থুম মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি।
শেল-থুম মন্ত্রীনা মখা তারদুনা মহাক্কী ৱারোলদা হায়খি মদুদি, “এফ.আই. ইকোসিস্তেমগী খ্বাইদগী মরু ওইবা য়ুম্বীশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা একাউন্ত হোল্দরশিংগী আধার অমসুং মোবাইল নম্বরশিংগা লোয়ননা একাউন্ত হোল্দরশিং অদুগী বেঙ্ক একাউন্তশিং কনসেন্ত-বেজ লিঙ্কিং তৌবগী খুত্থাংদা শেমখিবা জে.এ.এম. পাইপলাইন্না ইলিজিবল বেনিফিসরীশিংদা সরকারগী য়াইফ থৌরাংগী স্কিম কয়া মরুমগী মখাদা ইন্সতেন্ত দি.বি.তি. ফংহনবা ঙমখি। এফ.আই. কোসিস্তেমগী মখাদা শেমখিবা আর্কিতেকচরগী খুদোংচাবা অসি কোবিদ-১৯গী লাইচৎকী মতমদা কান্নখি মসিনা অপনবা লৈতবা অমসুং অতেনবা মতমগী মনুংদা পি.এম.-কিসানগী মখাদা লৌমীশিংদা দাইরেক্ত ইনকম সপ্পোর্ত পীবদা মতেং ফংখি অমসুং পি.এম.জি.কে.পি.গী মখাদা নুপী পি.এম.জে.দি.ৱাই, একাউন্ত হোল্দরশিংদা ক্ষেত্রিপুরন ত্রান্সফর তৌবা ঙমখি।
শ্রীমতি সিতারামন্না মহাক্কী ৱারোল পীবা লোইশিনবদা হায়খি, “ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন্দা চুনবা ফাইনান্সিএল প্রদক্তশিং, ইনফোর্মেসন অমসুং কম্ম্যুনিকেসন তেক্নোলোজীশিং অমসুং দেতা ইনফ্রাস্ত্রকচরগা লিঙ্ক তৌবা আর্কিতেকচর অমদা য়ুম্ফম ওইবা পোলিসী-লেদ ইন্তর্ভেন্সন মথৌ তাই। লৈবাক্কী মীয়ামগীদমক স্কিমগী ফংফম থোকপা কান্নবশিং ফংহনবা হেনগৎহন্নবা পি.এম.জে.দি.ৱাই. লোঞ্চ তৌখিবদগী হৌদুনা লৈবাক অসিনা লালোং অসিবু শীজিন্নদুনা লাকখি। পি.এম.জে.দি.ৱাই.বু চাউনা মাইপাকহনবদা চোকথবা লৈতনা হোৎনখিবশিং অদুগীদমক লম অসিদা মথৌ তৌরিবা পুম্নমকপু ঐহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি।”
থৌরম অসিদা পি.এম.জে.দি.ৱাই.গী মতাংদা মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং ফোঙদোক্লদুনা শেল-থুমগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, দা. ভাগৱত করাদনা হায়খি, “প্রধান মন্ত্রী জন ধন য়োজনা (পি.এম.জে.দি.ৱাই.) অসি ভারত খক্তা নত্তনা মালেমগী ওইনা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজনগী মাইকৈদা খ্বাইদগী খুমাং চাউশিল্লিবা থৌরাংশিংগী মনুংদা অমা ওইখি। ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন অসি সরকারনা খ্বাইদগী মরু ওইনা লৌরিবা হীরমশিংগী মরক্তা চল্লি মরমদি মসিনা ইনক্লুসিব গ্রোথকী ইনেব্লর ওইরি। মসিনা লায়রবশিংনা মখোয়গী সেভিংস অদুবু ফোর্মেল ফাইনান্সিএল সিস্তেমদা পুরক্নবা এভেন্যু অমা পীরি, এভেন্যু অসিনা মখোয়বু শেন্দোই চাউনা লৌবা শেল শাল্লিবা মীওইশিংগী খয়াত্তগী কনবীবগী মথক্তা খুঙ্গংদা লৈরিবা মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংদা শেল থাবা ঙমহল্লি।”
দা. করাদনা হায়খি, “পি.এম.জে.দি.ৱাই.গী ৮শুবা কুমওন অসিদা স্কিম অসিগী কান্নবা অদু নৌহৌনা নীংশিংহল্লি। পি.এম.জে.দি.ৱাই.না সরকারনা পাইখৎপা মীয়ামগী য়াইফনবা শেন্মীৎলোনগী থৌরাংশিংগী য়ুম্ফম ওইরি। দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফরশিং, কোবিদ-১৯গী শেলগী তেংবাং, পি.এম.-কিসান, এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.গী মখাদা খুৎশুমলশিং হেনগৎহনবা, লাইফ অমসুং হেল্থ ইন্সুরেন্স কবর ওইরবসু থৌরাং পুম্নমক অসিগী অহানবা খোঙথাং অসি নহা খুদিংমক্কী বেঙ্ক একাউন্ত অমা লৈহনবনি হায়রিবা অসি পি.এম.জে.দি.ৱাই.গী খুত্থাংদা মপুং ফাবা ঙমহল্লি।”
“বেঙ্কশিংনা হেন্না নীংথিনা মথৌ তৌগনি অমসুং সরকারগী ফাইনান্সিএল ইনক্লুজনগী থৌরাংশিংগী মখাদা নহা খুদিংমক কবর তৌবা ঙম্নবা জাতিগী ওইবা খোঙথাং অসিদা চাউনা শরুক তমগনি অমসুং নখোয়না অমুক হন্না কত্থোক্তুনা হোৎনগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ,” হায়না দা. করাদনা ফোঙদোকখি।
স্কিম অসিবু মাইপাক্না ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা চহি ৮ মপুং ফারকপদা ঐখোয়না হৌজিক ফাওবদা স্কিম অসিগী মরু ওইবা হীরমশিং অমদি মাইপাকখিবশিং অদু খঙমিন্নসি।
বেকগ্রাউন্দ
প্রধান মন্ত্রী জন ধন য়োজনা (পি.এম.জে.দি.ৱাই.) অসি ফাইনান্সিএল সর্ভিসশিং মমিং ওইনা পল্লবদা বেঙ্কিং/সেভিংস অমসুং দিপোজিৎ একাউন্তশিং, রেমিতেন্স, ক্রেদিৎ, ইন্সুরেন্স, পেন্সন অসি শেল চংদবা মওংদা এক্সেস তৌবা ঙমহন্নবা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজনগী নেস্নেল মিসন অমনি।
১. পান্দমশিং:
• শেল চংদনা ফাইনান্সিএল প্রদক্তশিং অমসুং সর্ভিসশিং এক্সেস তৌবা ফংহনবা
• শেল চংবা হন্থহন্নবা অমসুং পাক শন্না য়ৌশিনবা ঙম্নবা তেক্নোলোজী শীজিন্নবা
২. স্কীম অসিগী মরু ওইবা য়ুম্ফম ওইরিবা মচাকশিং:
• বেঙ্কিং দি অনবেঙ্ক – চে-চাং য়াম্না চংদনা, কে.ৱাই.সি.দা কোমথোকপা, ই- কে.ৱাই.সি. লৈবা, কেম্প মোদতা, জিরো বেলেন্সতা অমসুং জিরো চার্জতা একাউন্ত হাংবা য়াহনদুনা বেসিক সেভিংস বেঙ্ক দিপোজিত (বি.এস.বি.দি.) একাউন্ত হাংবা
• সেক্যুরিং দি অনসেক্যুর্দ - লুপা লাখ ২গী এক্সিদেন্ত ইন্সুরেন্স কবরেজ লেম্না ফংবগা লোয়ননা মর্চেন্ত লোকেসনশিংদা শেল কাইবা অমসুং থিবা য়াবা ইন্দিজিনস দেবিত কার্দ পীবা
• ফন্দিং দি অনফন্দেদ - মাইক্রো-ইন্সুরেন্স, কঞ্জুম্পসনগী ওভরদ্রাফ, মাইক্রো-পেন্সন অমসুং মাইক্রো-ক্রেদিতকুম্বা অতোপ্পা ফাইনান্সিএল প্রদক্তশিং
৩. অহৌবদা ওইরম্বা মওং-মতৌ:
স্কীম অসি পীরিবা য়ুম্বী ৬ অসিদা য়ুম্ফম ওইরগা হৌদোকখি:
1. বেঙ্কিং সর্ভিসশিংদা য়ুনিভর্সেল এক্সেস ফংহনবা – ব্রাঞ্চ অমসুং বি.সি.
2. ইলিজিবল ওইবা নহা খুদিংমক্তা লুপা ১০,০০০/-গী ওভরদ্রাফকী খুদোংচাবগা লোয়ননা বেসিক সেভিংস বেঙ্ক একাউন্তশিং
3. ফাইনান্সিএল লিতরেসী প্রোগ্রাম– সেভিংস তৌনবা থৌগৎপা, এ.তি.এম.শিং শীজিন্নবা, ক্রেদিৎকীদমক শেম শাদুনা লৈহনবা, ইন্সুরেন্স অমসুং পেন্সনশিং ফংহনবা, বেঙ্কিংগীদমক বেসিক মোবাইল ফোনশিং শীজিন্নহনবা
4. ক্রেদিৎ গরেন্তী ফন্দ শেম্বা – বেঙ্কশিংদা দিফোল্তকী ওইনা গরেন্তী খরা পীবা
5. ইন্সুরেন্স –ইং কুমজা ২০১৪গী ওগস্ত ১৫দগী ২০১৫গী জনুৱারী ৩১ ফাওবগী মনুংদা হাংখিবা একাউন্তদা লুপা ১,০০,০০০ ফাওবগী এক্সিদেন্ত কবর অমসুং লুপা ৩০,০০০গী লাইফ কবর পীরি
6. অনওর্গনাইজ সেক্তরগী পেন্সন স্কীম
৪. মমাংগী এক্সপরিয়েন্সতা য়ুম্ফম ওইরগা পি.এম.জে.দি.ৱাই.দা মরু ওইবা এপ্রোচ শীজিন্নবা:
1. মমাংঙৈদা ভেন্দর অদুগা তেক্নোলোজী লোক-ইন শীজিন্নদুনা ওফলাইন একাউন্তশিং হাংলম্বগী পাম্বৈ অদুগী মহুৎতা বেঙ্কশিংগী কোর বেঙ্কিং সিস্তেমদা ওনলাইন একাউন্তশিং ওইনা একাউন্তশিং হাংহনখ্রে
2. রুপে দেবিত কার্দ নত্ত্রগা আধার ইনেবল্দ পেমেন্ত সিস্তেম (এ.ই.পি.এস.)কী খুত্থাংদা ইন্তর-ওপরেবিলিতী লৈহনবা
3. ফিক্স-পোইন্ত বিজিনেস কোরেস্পোন্দেন্তশিং
4. অরুবা কে.ৱাই.সি.গী ফোর্মেলিতীশিংগী মহুৎতা অরায়বা কে.ৱাই.সি./ই-কে.ৱাই.সি. ওইহনবা
৫. অনৌবা মওং-মতৌশিংগা লোয়ননা পি.এম.জে.দি.ৱাই. শাংদোকহনবা সরকারনা খরা শেমদোক-শেমজিন তৌবগা লোয়ননা কম্প্রিহেনসিব পি.এম.জে.দি.ৱাই. প্রোগ্রাম অসি ২৮.০৮.২০১৮দগী মখা তানা শাংদোক্নবা ৱারেপ লৌখি।
v ‘য়ুমথোং খুদিংমক’ ওইরম্বদগী ‘অনবেঙ্ক এদল্ত খুদিংমক’ হায়না ফোকস হোংদোকপা
v রুপে কার্দ ইন্সুরেন্স – ২৮.৮.২০১৮গী মতুংদা হাংবা পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাউন্তশিংগী ওইনা রুপে কার্দশিংদা লেম্না ফংবা এক্সিদেন্তেল ইন্সুরেন্স কবর অসি লুপা লাখ ১দগী লুপা লাখ ২দা হেনগৎপা।
v ওভরদ্রাফকী খুদোংচাবশিং হেনগৎহনবা - -
• ও.দি. লিমিত অসি লুপা ৫,০০০/-দগী লুপা ১০,০০০/-দা শরুক অনি ওইহনবা; ও.দি. লুপা ২,০০০/- ফাওবা (কন্দিসনশিং য়াওদনা)।
• ও.দি.গী অপ্পর এজ লিমিত চহি ৬০দগী ৬৫দা হেনগৎপা
৬. পি.এম.জে.দি.ৱাই.গী কান্নবশিং:
পি.এম.জে.দি.ৱাই. অসি পিপল-সেন্ত্রিক ইকনোমিক্কী থৌরাংশিংগী য়ুম্ফম ওইখি। দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফরশিং, কোবিদ-১৯গী শেলগী তেংবাং, পি.এম.-কিসান, এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.গী মখাদা খুৎশুমল হেনগৎপা, লাইফ অমসুং হেল্থ ইন্সুরেন্স কবর ওইরবসু থৌরাং পুম্নমক অসিগী অহানবা খোঙথাং অসি নহা খুদিংমক্কী বেঙ্ক একাউন্ত অমা লৈহনবনি হায়রিবা অসি পি.এম.জে.দি.ৱাই.গী খুত্থাংদা মপুং ফাবা ঙমহল্লি।
মার্চ’১৪দগী মার্চ’২০গী মরক্তা হাংখিবা একাউন্ত ২দা অমদি পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাউন্ত ওইখি। লৈবাক শিনবা থুংবদা থমখিবা লোকদাউনগী নুমিৎ ১০নিগী মনুংদা নুপীগী পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাউন্ত করোর ২০রোমদা ক্ষেত্রিপুরন পীখি।
জনধন্না লায়রবশিংনা মখোয়গী সেভিংস অদুবু ফোর্মেল ফাইনান্সিএল সিস্তেমদা পুরক্নবা এভেন্যু অমা পীরি, এভেন্যু অসিনা মখোয়বু শেন্দোই চাউনা লৌবা শেল শাল্লিবা মীওইশিংগী খয়াত্তগী কনবীবগী মথক্তা খুঙ্গংদা লৈরিবা মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংদা শেল থাবা ঙমহল্লি। পি.এম.জে.দি.ৱাই.না অনবেঙ্কশিং বেঙ্কিং সিস্তেমদা পুশিল্লকখি, ভারতকী ফাইনান্সিএল আর্কিতেকচর চাউথোকহনখি অমসুং নহা খুদিংমক্তা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন ফংহনখি।
ঙসিগী কোবিদ-১৯গী মতম অসিদা ঐখোয়না খুন্নাইগী শোত্থরবা শরুকশিংদা য়াম্না লায়না অমসুং অপনবা লৈতনা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর (দি.ই.তি.শিং)না শক্তি পীবা অমসুং ফাইনান্সিএল সেক্যুরিতী ফংহনখিবা উবা ফংখি। মরু ওইবা ৱাফম অমদি দি.বি.তি.গী থোংদা পি.এম. জন ধন একাউন্তশিংনা শেল খুদিংমক অচুম্বা বেনিফিসিয়রীদা য়ৌহনবা ঙমহনখি অমসুং সিস্তেমেতিক লীকেজ লৈহনদে।
৭. পি.এম.জে.দি.ৱাই.গী মখাদা মাইপাকখিবশিং – ওগস্ত ১৮, ২০২২ ফাওবদা:
1. পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাইন্তশিং
• ওগস্ত ১০, ২০২২ ফাওবদা লৈরিবা অপুনবা পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাউন্তশিং: করোর ৪৬.২৫; জন-ধন একাউন্ত হোল্দর ৫৫.৫৯% (করোর ২৫.৭১)দি নুপীশিং ওইখি অমসুং জন ধন একাউন্তশিংগী ৬৬.৭৯% (করোর ৩০.৮৯)না খুঙ্গং অমসুং সেমি-অর্বানগী মফমশিংগী ওইখি।
• স্কীম অসিগী অহানবা চহিগী মনুংদা পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাউন্ত করোর ১৭.৯০ হাংখি
• পি.এম.জে.দি.ৱাই.গী মখাদা একাউন্তশিংগী মশিং লেপ্তনা হেনগৎলকখি
• পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাউন্তশিং অসি মার্চ’১৫দা করোর ১৪.৭২ ওইরম্বদগী ১৮-০৮-২০২২ ফাওবদা করোর ৪৬.২৫ ওইদুনা শরুক-অহুম হেনগৎখি। ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন প্রোগ্রামগী শীংথানীংঙাই ওইবা খোঙচৎ অমা ওইখি।
1. ওপরেতিব পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাউন্তশিং
• হৌজিক লৈরিবা আর.বি.আই. গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না, পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাউন্তশিং অসি চহি অনিগী মতম ফাওবদা করিগুম্বা কস্তমর ইন্দ্যুস্দ ত্রাঞ্জেক্সনশিং তৌদ্রবদি একাউন্ত অদু ইনওপরেতিব ওইনা লৌই।
• ওগস্ত, ২০২২দা অপুনবা পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাউন্ত করোর ৪৬.২৫গী মনুংদা করোর ৩৭.৫৭ (৮১.২%) ওপরেতিব ওইরি।
• পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাউন্তশিংগী ৮.২% খক্তনা জিরো বেলেন্স একাউন্ত ওইরি।
1. পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাউন্তশিংগী মখাদা তৌবা দিপোজিৎশিং
• পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাউন্তশিংগী মখাদা তৌখিবা অপুনবা দিপোজিৎ অসি লুপা করোর ১,৭৩,৯৫৪ ওইখি।
• দিপোজিৎশিং অসি একাউন্তশিং শরুক ২.৫৮ হেনগৎলকপগা লোয়ননা শরুক ৭.৬০ হেনগৎলকখ্রে (ওগস্ত ২০২২/ওগস্ত ২০১৫)
1. পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাউন্ত অমদা চাংচৎ ওইনা তৌবা দিপোজিৎ
• একাউন্ত অমদা চাংচৎ ওইনা তৌবা দিপোজিৎ অসি লুপা ৩,৭৬১নি।
• একাউন্ত অমদা চাংচৎ ওইনা তৌবা দিপোজিৎ অসি ওগস্ত ২০১৫দগী শরুক ২.৯ হেন্না হেনগৎখি।
• চাংচৎ ওইনা তৌবা দিপোজিৎশিংদা হেনগৎলক্লিবা অসিনা একাউন্তশিং শীজিন্নবা হেনগৎখি অমসুং একাউন্ত হোল্দরশিংগী মরক্তা সেভিং তৌবগী হৈনবী লৈবা হেনগৎখি হায়না তাক্লি।
1. পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাউন্ত হোল্দরশিংদা ইসু তৌখিবা রুপে কার্দ
• পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাউন্ত হোল্দরশিংদা পুন্না ইসু তৌখিবা রুপে কার্দ: করোর ৩১.৯৪
• রুপে কার্দকী মশিং অমসুং মসি শীজিন্নবা মতমগা ইরোইননা হেনগৎলকখ্রে।
৮. জন ধন সর্শক এপ
লৈবাক অসিদা বেঙ্ক ব্রাঞ্চশিং, এ.তি.এম.শিং, বেঙ্ক মিত্রাশিং, পোস্ত ওফিসশিং অসিগুম্বা বেঙ্কিং তচ পোইন্তশিং লোকেৎ তৌনবগী সিতিজেন সেন্ত্রিক প্লেৎফোর্ম অমা ফংহন্নবা মোবাইল এপ্লিকেসন অমা হৌদোকখি। জি.আই.এস. এপতা বেঙ্কিং তচপোইন্ত লাখ ৮ হেন্না মেপ তৌখি। জন ধন দর্শক এপকী মখাদা ফংলিবা খুদোংচাবশিং অসি মীচম মীয়ামগী মথৌ তাবা অমসুং খুদোংচাবগী মতুং ইন্না ফংগনি। এপ্লিকেসন অসিগী ৱেব ভর্জন অসি লিঙ্ক অসিদা এক্সেস তৌবা য়াগনি http://findmybank.gov.in.
এপ অসিনা বেঙ্কিং তচপোইন্তশিংনা কি.মি. ৫কী মনুংদা লৈবা খুদোংচাবা ফংদ্রিবা খুঙ্গংশিং খঙদোকপদসু শীজিন্নরি। খঙদোক্লবা খুঙ্গংশিং অসিদা বেঙ্কিং আউতলেতশিং হাংনবা মরী লৈনবা এস.এল.বি.সি.শিংনা তোঙান-তোঙানবা বেঙ্কশিংদা এল্লোকেৎ তৌখি। খোঙথাংশিং অসিনা অসিগুম্বা খুঙ্গংশিংগী মশিং চাউনা হন্থহনবা ঙমখি।
৯. দি.বি.তি. ত্রাঞ্জেকসনশিং নীংথিনা তৌবা ঙম্নবা মাইকৈ অমদা:
বেঙ্কশিংনা খঙহল্লকপগী মতুং ইন্না পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাউন্ত হোল্দর করোর ৫.৪রোমনা তোঙান তোঙানবা স্কীমশিংগী মখাদা সরকারদগী দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর (দি.বি.তি.) ফংখি। ইলিজিবল ওইবা বেনিফিসরীশিংনা মখোয়গী দি.বি.তি. মতম চানা ফংনবা বিভাগশিংনা দি.বি.তি. মিসন, এন.পি.সি.আই.বেঙ্কশিং অমসুং তোঙান-তোঙানবা অতোপ্পা মন্ত্রালয়শিংগা লোয়ননা তান্নদুনা দি.বি.তি.দা অশোইবশিং থোক্লিবা ঙাকথোকপা য়াবা মরমশিং খঙদোকপদা অচৌবা থৌদাং লৌরি। বেঙ্কশিং অমসুং এন.পি.সি.আই.গা লোয়ননা চাং নাইনা ভি.সি.শিং পাঙথোক্তুনা হীরম অসিগী মতাংদা কুপ্না য়েংশিনবগা লোয়ননা থোকহনদবা য়াবা মরমশিংনা থোকহনবা দি.বি.তি.গী অশোইবশিংগী অপুনবা পর্সেন্তেজ ওইনা লৈরিবা দি.বি.তি. শোইবগী চাং অসি ১৩.৫% (এফ.ৱাই. ১৯-২০)দগী ৯.৭% (এফ.ৱাই. ২১-২২)দা হন্থহনখি।
১০. দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিং:
জুন ২০২২ ফাওবদা পি.এম.জে.দি.ৱাই,গী মখাদা রুপে দেবিত কার্দ করোর ৩১.৯৪ হেন্না ইসু তৌখিবা অমসুং পি.ও.এস./এম.পি.ও.এস. মেছিন লাখ ৬১.৬৯ ইন্সতোল তৌখিবা অমসুং য়ু.পি.আই.গুম্বা মোবাইল বেজ পেমেন্ত সিস্তেমশিং পুথোরকপগা লোয়ননা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সনশিংগী অপুনবা মশিং এফ.ৱাই. ২০১৬-১৭তা করোর ৯৭৮ ওইরম্বদগী এফ.ৱাই. ২০২১-২২দা করোর ৭,১৯৫ য়ৌখি। য়ু.পি.আই. ফাইনান্সিএল ত্রাঞ্জেক্সনশিংগী অপুনবা মশিং অসি এফ.ৱাই. ২০১৬-১৭তা করোর ১.৭৯ ওইরম্বদগী এফ.ৱাই. ২০২১-২২দা করোর ৪,৫৯৬তা হেনগৎলকখি। মসিগা মান্ননা পি.ও.এস. অমসুং ই-কম্মর্সকী রুপে কার্দ ত্রাঞ্জেক্সনশিংগী অপুনবা মশিং অসি এফ.ৱাই. ২০১৬-১৭তা করোর ২৮.২৮ ওইরম্বদগী এফ.ৱাই. ২০২১-২২দা করোর ১৫১.৬৪দা হেনগৎলকখি।
১১. মাংদা লৈরিবা লম্বেল
1. মাইক্রো ইন্সুরেন্স স্কীমশিংগী মখাদা পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাউন্ত হোল্দরশিংগী কবরেজ হেনগৎহন্নবা হোৎনবা। ইলিজিবল ওইবা পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাউন্ত হোল্দরশিং পি.এম.জে.জে.বি.ৱাই. অমসুং পি.এম.এস.বি.ৱাই.গী মখাদা কবর তৌনবা হোৎনবা। হীরম অসিগী মতাংদা বেঙ্কশিংদা মমাংদা খঙহনবা লৈখ্রে।
2. ভারত শিনবা থুংবদা এসেপ্তেন্স ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমদুনা পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাউন্ত হোল্দরশিংগী মরক্তা রুপে দেবিত কার্দ শীজিন্নবা য়াওনা দিজিতেল পেমেন্তশিং তৌনবা পুক্নীং থৌগৎপা।
3. পি.এম.জে.দি.ৱাই. একাউন্ত হোল্দরশিংবু ফ্লেক্সি-রিকরিং দিপোজিৎ অসিগুম্বা মাইক্রো-ক্রেদিত অমসুং মাইক্রো ইনভেস্তমেন্তগী এক্সেস ফংবা হেনগৎহনবা।

Ministry of Finance
Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) - National Mission for Financial Inclusion, completes eight years of successful implementation
More than 46.25 crore beneficiaries banked under PMJDY since inception, amounting to Rs. 1,73,954 crore
FM Smt. Nirmala Sitharaman: Financial inclusion is a major step towards inclusive growth which ensures overall economic development of marginalised sections of society
PMJDY has become the foundation stone for the government's people-centric economic initiatives: MoS Finance, Dr. Bhagwat Karad
PMJDY Accounts grow 3-fold from 14.72 crore in Mar’15 to 46.25 crore as on 10-08-2022
56% Jan-Dhan account holders are women and 67% Jan Dhan accounts in rural and semi-urban areas
31.94 crore RuPay cards issued to PMJDY accountholders
About 5.4 crore PMJDY account holders received direct benefit transfer (DBT) from the Government under various schemes in June, 2022
28 AUG 2022 7:40AM by PIB Delhi
The Ministry of Finance, through its financial inclusion led interventions, is committed to provide financial inclusiveness and support to the marginalised and hitherto socio-economically neglected classes. Through Financial Inclusion (FI) we can achieve equitable and inclusive growth of the nation. Financial Inclusion stands for delivery of appropriate financial services at an affordable cost, on timely basis to vulnerable groups such as low-income groups and weaker sections who lack access to even the most basic banking services.
It is important as it provides an avenue to the poor for bringing their savings into the formal financial system, an avenue to remit money to their families in villages besides taking them out of the clutches of the usurious money lenders. A key initiative towards this commitment is the Pradhan Mantri Jan Dhan Yojna (PMJDY), which is one of the biggest financial inclusion initiatives in the world.
PMJDY was announced by Prime Minister, Shri Narendra Modi in his Independence Day address on 15th August 2014. While launching the programme on 28th August, the Prime Minister had described the occasion as a festival to celebrate the liberation of the poor from a vicious cycle.
On the occasion 8th Anniversary of PMJDY, Union Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman in her message said that. “Financial inclusion is a major step towards inclusive growth which ensures the overall economic development of the marginalised sections of the society. The success of the PMJDY since August 28, 2014 is reflected in terms of opening of over 46 crore bank accounts with deposit balance of Rs 1.74 lakh crore with its expanded coverage to 67% rural or semi-urban areas as well as 56% of women Jan Dhan account holders. Continuation of PMJDY beyond 2018 saw a marked shift in approach to meet challenges and requirements of emerging FI landscape in the country. There has been a shift in focus from “every household’ to “every adult”, with added emphasis on usage of accounts by enhancing Direct Benefit Transfer (DBT) flows through these accounts, promoting digital payments through the use of RuPay cards, etc, She added.
“The underlying pillars of PMJDY, namely, Banking the Unbanked, Securing the Unsecured and Funding the Unfunded has made it possible to adopt multi-stakeholders’ collaborative approach while leveraging technology for serving the unserved and underserved areas as well,” the Finance Minister said.
The Finance Minister further stated in her message that, “The JAM pipeline created through account holders’ consent-based linking of bank accounts with Aadhar and mobile numbers of the account holders, which is one of the important pillars of FI ecosystem, has enabled instant DBT under various government welfare schemes to the eligible beneficiaries. The advantage of the architecture created under FI ecosystem came handy during the Covid-19 pandemic when it facilitated direct income support to farmers under PM-KISAN and transfer of ex-gratia payment to women PMJDY account holders under PMGKP in a seamless and time-bound manner.
Smt. Sitharaman concluded her message and said, “Financial Inclusion needs policy-led intervention based on an architecture linked to suitable financial products, information and communication technologies and data infrastructure. The country has adopted this strategy since the launch of PMJDY to optimise the intended benefits of the scheme for the people of the country. I thank all the field functionaries for their untiring efforts in making PMJDY a grand success.
Expressing his thoughts for PMJDY on this occasion, Union Minister of State for Finance Dr. Bhagwat Karad said, “Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) has been one of the most far reaching initiatives towards Financial Inclusion not only in India but in the world. Financial Inclusion is among top-most priorities of the Government as it is an enabler for inclusive growth. It provides an avenue to the poor for bringing their savings into the formal financial system, an avenue to remit money to their families besides taking them out of the clutches of the usurious money lenders.”
Dr Karad said, “On the 8th Anniversary of PMJDY, the importance of this Scheme is reiterated. PMJDY has become the foundation stone for the government's people-centric economic initiatives. Whether it is direct benefit transfers, COVID-19 financial assistance, PM-KISAN, increased wages under MGNREGA, life and health insurance cover, the first step is to provide every adult with a bank account, which PMJDY has nearly completed.”
“I am confident that banks will rise to the occasion and contribute to this national endeavour in significant measure and re-dedicate your selves to ensure that each and every adult is covered under the Financial Inclusion initiatives of the government,” Dr Karad said.
As we complete 8 years of successful implementation of this Scheme, we take a look at the major aspects and achievements of this Scheme so far.
Background
Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana (PMJDY) is National Mission for Financial Inclusion to ensure access to financial services, namely, Banking/ Savings & Deposit Accounts, Remittance, Credit, Insurance, Pension in an affordable manner.
1. Objectives:
• Ensure access of financial products & services at an affordable cost
• Use of technology to lower cost & widen reach
2. Basic tenets of the scheme
• Banking the unbanked - Opening of basic savings bank deposit (BSBD) account with minimal paperwork, relaxed KYC, e-KYC, account opening in camp mode, zero balance & zero charges
• Securing the unsecured - Issuance of Indigenous Debit cards for cash withdrawals & payments at merchant locations, with free accident insurance coverage of Rs. 2 lakh
• Funding the unfunded - Other financial products like micro-insurance, overdraft for consumption, micro-pension & micro-credit
3. Initial Features
The scheme was launched based upon the following 6 pillars:
1. Universal access to banking services – Branch and BC
2. Basic savings bank accounts with overdraft facility of Rs. 10,000/- to every eligible adult
3. Financial Literacy Programme– Promoting savings, use of ATMs, getting ready for credit, availing insurance and pensions, using basic mobile phones for banking
4. Creation of Credit Guarantee Fund – To provide banks some guarantee against defaults
5. Insurance – Accident cover up to Rs. 1,00,000 and life cover of Rs. 30,000 on account opened between 15 Aug 2014 to 31 January 2015
6. Pension scheme for Unorganized sector
1. Important approach adopted in PMJDY based on past experience:
1. Accounts opened are online accounts in core banking system of banks, in place of earlier method of offline accounts opening with technology lock-in with the vendor
2. Inter-operability through RuPay debit card or Aadhaar enabled Payment System (AePS)
3. Fixed-point Business Correspondents
4. Simplified KYC / e-KYC in place of cumbersome KYC formalities
1. Extension of PMJDY with New features – The Government decided to extend the comprehensive PMJDY programme beyond 28.8.2018 with some modifications
v Focus shift from ‘Every Household’ to Every Unbanked Adult’
v RuPay Card Insurance - Free accidental insurance cover on RuPay cards increased from Rs. 1 lakh to Rs. 2 lakh for PMJDY accounts opened after 28.8.2018.
v Enhancement in overdraft facilities -
• OD limit doubled from Rs 5,000/- to Rs 10,000/-; OD upto Rs 2,000/- (without conditions).
• Increase in upper age limit for OD from 60 to 65 years
1. Impact of PMJDY
PMJDY has been the foundation stone for people-centric economic initiatives. Whether it is direct benefit transfers, COVID-19 financial assistance, PM-KISAN, increased wages under MGNREGA, life and health insurance cover, the first step of all these initiatives is to provide every adult with a bank account, which PMJDY has nearly completed.
One in 2 accounts opened between Mar’14 to Mar’20 was a PMJDY account. Within 10 days of nationwide lockdown more than about 20 crore women PMJDY accounts were credited with ex-gratia.
Jandhan provides an avenue to the poor for bringing their savings into the formal financial system, an avenue to remit money to their families in villages besides taking them out of the clutches of the usurious money lenders. PMJDY has brought the unbanked into the banking system, expanded the financial architecture of India and brought financial inclusion to almost every adult.
In today's COVID-19 times, we have witnessed the remarkable swiftness and seamlessness with which Direct Benefit Transfer (DBTs) have empowered and provided financial security to the vulnerable sections of society. An important aspect is that DBTs via PM Jan Dhan accounts have ensured every rupee reaches its intended beneficiary and preventing systemic leakage.
1. Achievements under PMJDY- As on 10th August’22:
1. PMJDY Accounts
• As on 10th August ’22 number of total PMJDY Accounts: 46.25 crore; 55.59% (25.71 crore) Jan-Dhan account holders are women and 66.79% (30.89 crore) Jan Dhan accounts are in rural and semi-urban areas
• During first year of scheme 17.90 crore PMJDY accounts were opened
• Continuous increase in no of accounts under PMJDY
• PMJDY Accounts have grown three-fold from 14.72 crore in Mar’15 to 46.25 crore as on 10-08-2022. Undoubtedly a remarkable journey for the Financial Inclusion Programme.
1. Operative PMJDY Accounts
1. Deposits under PMJDY accounts –
1. Average Deposit per PMJDY account –
• Average deposit per account is Rs. 3,761
• Avg. Deposit per account has increased over 2.9 times over Aug’15
• Increase in average deposit is another indication of increased usage of accounts and inculcation of saving habit among account holders
1. Rupay Card issued to PMJDY account holders
• Total RuPay cards issued to PMJDY accountholders: 31.94 crore
• Number of RuPay cards & their usage has increased over time
1. Jan Dhan Darshak App
A mobile application, was launched to provide a citizen centric platform for locating banking touch points such as bank branches, ATMs, Bank Mitras, Post Offices, etc. in the country. Over 8 lakh banking touchpoints have been mapped on the GIS App. The facilities under Jan Dhan Darshak App could be availed as per the need and convenience of common people. The web version of this application could be accessed at the link http://findmybank.gov.in.
This app is also being used for identifying villages which are not served by banking touchpoints within 5 km. these identified villages are then allocated to various banks by concerned SLBCs for opening of banking outlets. The efforts have resulted in significant decrease in number of such villages.
1. Towards ensuring smooth DBT transactions
As informed by banks, about 5.4 crore PMJDY accountholders receive direct benefit transfer (DBT) from the Government under various schemes.To ensure that the eligible beneficiaries receive their DBT in time, the Department takes active role in identification of avoidable reasons for DBT failures in consultation with DBT Mission, NPCI, banks and various other Ministries. With close monitoring in this regard through regular VCs with banks and NPCI, the share of DBT failures due to avoidable reasons as a percentage of total DBT failures has decreased from 13.5% (FY 19-20) to 9.7% (FY 21-22).
1. Digital transactions: With the issue of over 31.94 crore RuPay debit cards under PMJDY, installation of 61.69 lakh PoS/mPoS machines as on June’22 and the introduction of mobile based payment systems like UPI, the total number of digital transactions have gone up from 978 crore in FY 2016-17 to 7,195 crore in FY 2021-22. The total number of UPI financial transactions have increased from 1.79 crore in FY 2016-17 to 4,596 crore in FY 2021-22. Similarly, total number of RuPay card transactions at PoS and E-commerce have increased from 28.28 crore in FY 2016-17 to 151.64 crore in FY 2021-22.
1. The road ahead
1. Endeavour to ensure coverage of PMJDY account holders under micro insurance schemes. Eligible PMJDY accountholders will be sought to be covered under PMJJBY and PMSBY. Banks have already been communicated about the same.
2. Promotion of digital payments including RuPay debit card usage amongst PMJDY accountholders through creation of acceptance infrastructure across India
3. Improving access of PMJDY account holders to Micro-credit and micro investment such as flexi-recurring deposit etc.