Prime Minister's Office
PM dedicates 2G Ethanol Plant in Panipat
“Biofuel is synonymous to protecting nature - Biofuel for us is green and environment-saving fuel”
“Political selfishness and politics of short cuts can never solve the problems permanently”
“Selfish announcements of freebies will prevent the country from becoming self-reliant, increase burden on honest taxpayers and prevent investment in new technologies”
“In the next few years, more than 75 percent of the households in the country will get piped gas”
10 AUG 2022 6:20PM by PIB Delhi
On the occasion of World Biofuel Day, Prime Minister Shri Narendra Modi dedicated the 2nd generation (2G) Ethanol Plant in Panipat, Haryana to the nation today via video conferencing. Governor of Haryana, Shri Bandaru Dattatreya, Union Ministers, Shri Narendra Singh Tomar, Shri Hardeep Singh Puri, Shri Rameswar Teli, were among those present on the occasion.
The Prime Minister greeted the people on the occasion of World Biofuel Day. Terming the Ethanol Plant just a beginning he said that this plant will reduce pollution in Delhi, Haryana and NCR. He also congratulated Haryana for splendid performance by daughters and sons of Haryana in CWG 2022.
The Prime Minister said that in a country like ours that worships nature, biofuel is a synonym for protecting nature. Our farmer brothers and sisters understand this better. Biofuel for us means green fuel, environment-saving fuel. He said that with establishment of this modern plant, farmers of Haryana, where Rice and wheat are grown in abundance, will get another lucrative means of using crop residue.
The bio-fuel plant of Panipat will also be able to dispose off the stubble without burning it. The Prime Minister remarked that it will lead to many benefits. The first advantage would be that mother earth would be freed from the pain that was caused by burning stubble. The second advantage would be that the new systems for stubble cutting and its disposal, new facilities for transportation and new biofuel plants will bring new employment opportunities in all these villages. The third advantage would be that the stubble which was a burden for the farmers, and was a cause of concern, would become a means of additional income for them. The fourth advantage will be that pollution will be reduced, and the contribution of farmers in protecting the environment will increase further. And the fifth benefit will be that the country will also get an alternative fuel. The Prime Minister expressed happiness that such plants are coming up in various areas of the country.
The Prime Minister said that people who have a tendency to avoid problems by adopting shortcuts for political selfishness can never solve the problems permanently. Those adopting short-cuts may get applause for some time, and may gain political advantage, but that does not solve the problem. Adopting a short-cut will definitely result in a short-circuit. Instead of following short-cuts, our government is engaged in permanent solutions to the problems. A lot has been said about the problems of stubble over the years. But those with a short-cut mentality could not solve it, he said.
The Prime Minister listed steps that aim to solve the problem in a comprehensive manner. Farmers Producer Organisations (FPO) were given financial support for ‘parali’, upto 80 percent subsidy on modern machinery for crop residue, and now this modern plant will help in providing a permanent solution to this problem, he said. “Farmers who were given bad name due to compulsions of parali burning will now feel the pride of contributing to production of bio-fuel and nation building”. The Prime Minister also mentioned Gobardhan Yojana as an alternative means of income for farmers.
Continuing with the permanent and lasting solutions to the problems of the country the Prime Minister also talked about new fertiliser plants, nano fertilisers, new missions for edible oil.
The Prime Minister pointed out that due to the mixing of ethanol in petrol, in the last 7-8 years, about 50 thousand crore rupees of the country have been saved from going abroad. And about the same amount has gone to the farmers of our country because of ethanol blending. He said till 8 years ago only 40 crore litre ethanol was produced in the country; now this production is about 400 crore litre.
The Prime Minister emphasised that till 2014, there were only around 14 crore LPG gas connections in the country. Half of the country's population, mothers and sisters, were left in the smoke of the kitchen. The damage caused by the ill health and inconvenience to sisters and daughters was not taken care of earlier. The Prime Minister also expressed happiness upon the delivery of more than 9 crore gas connections to poor women from the Ujjwala scheme alone. He said, “Now we have almost reached 100% LPG coverage in the country. There are about 31 crore gas connections in the country today, increasing from 14 crores.”
The Prime Minister also pointed out that CNG stations increased to more than 4.5 thousand from mere 800 eight years ago. Gas is reaching through pipes to more than a crore households. “Today, when we are completing 75 years of independence, the country is also working on the goal that in the next few years, more than 75 percent of the households in the country will get piped gas '', he said.
The Prime Minister said that if there is selfishness in politics, then anyone can come and announce to give free petrol and diesel. Such steps will take away the rights of our children, and prevent the country from becoming self-reliant. Due to such selfish policies, the burden on honest taxpayers of the country will also increase, the PM remarked. To deal with the challenges that the country is facing, it needs clear intentions and commitment. It requires extreme hard work, policy and huge investments, he added.
The Prime Minister said if the government does not have money, that even the plants like ethanol, biogas and solar plants will also close down. “We have to remember that even though we will not be there, but this nation will always be there, the children living in it will always be there. Those who sacrificed their lives for freedom have also worked with this eternal spirit…..As a country, we have to take a pledge that we will not allow such tendencies to grow. This is a collective responsibility of the country”, he stressed.
The Prime Minister said that during the Amrit Mahotsav when the entire country is painted in the colour of the Tricolour, he would like to draw the attention of the country to something that has happened. An attempt has been made to defame this holy occasion, to humiliate our brave freedom fighters. It is important to understand the mentality of such people. He said that there are some people in our country too who are trapped in the vortex of negativity, immersed in despair. Even after lying against the government, the public is not ready to trust such people. In such desperation, these people are also seen turning towards black magic. The Prime Minister further highlighted the events of 5th August when there was an attempt to spread black magic mentality. The Prime Minister concluded by saying that those who think that by wearing black clothes, their period of despair will end are unaware that irrespective of the black magic and their belief in superstition, the public's trust will never be restored in them.”
Background
The dedication of the Plant is part of a long series of steps taken by the government over the years to boost the production and usage of biofuels in the country. This is in line with the Prime Minister’s constant endeavour to transform the energy sector into being more affordable, accessible, efficient and sustainable.
The 2G Ethanol Plant has been built at an estimated cost of over Rs. 900 crore by Indian Oil Corporation Ltd. (IOCL) and is located close to the Panipat Refinery. Based on state-of-the-art indigenous technology, the project will turn a new chapter in India’s waste-to-wealth endeavours by utilising about 2 lakh tonnes of rice straw (parali) annually to generate around 3 crore litres of Ethanol annually.
Creating an end-use for the agri-crop residue would empower farmers and provide an additional income generation opportunity. The Project will provide direct employment to people involved in the plant operation and indirect employment will be generated in the supply chain for rice straw cutting, handling, storage, etc.
The project will have zero liquid discharge. By reducing the burning of rice straw (parali), the project will reduce Greenhouse Gases equivalent to about 3 lakh tonnes of Carbon Dioxide equivalent emissions per annum, which can be understood as equivalent to replacing nearly 63,000 cars annually on the country's roads.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପାନିପଥରେ ୨ଜି ଇଥାନଲ କାରଖାନାକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
“ପ୍ରକୃତିର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ସମର୍ଥ - ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଆମ ପାଇଁ ସବୁଜ ଏବଂ ପରିବେଶକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରୁଥିବା ଇନ୍ଧନ”
“ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥପରତା ଏବଂ ସର୍ଟ-କଟ୍ ରାଜନୀତି ସମସ୍ୟାର ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ କରିପାରିବ ନାହିଁ”
“ମାଗଣା ବଣ୍ଟନର ସ୍ୱାର୍ଥପର ଘୋଷଣା ଦେଶକୁ ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳ ହେବାକୁ ରୋକିବ, ସଚ୍ଚୋଟ କରଦାତାମାନଙ୍କ ଉପରେ ବୋଝ ବଢ଼ାଇବ ଏବଂ ନୂତନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବିନିଯୋଗକୁ ପ୍ରତିରୋଧ କରିବ”
“ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ୭୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ପାଇପ୍ ଯୋଗେ ଗ୍ୟାସ୍ ସଂଯୋଗ ପାଇବେ”
10 AUG 2022 6:20PM by PIB Bhubaneswar
ବିଶ୍ୱ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଦିବସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ଜରିଆରେ ହରିୟାଣାର ପାନିପଥରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ପୀଢି (୨ଜି) ଇଥାନଲ କାରଖାନାକୁ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଉତ୍ସବରେ ହରିୟାଣାର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀ ବନ୍ଦାରୁ ଦତ୍ତାତ୍ରେୟ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମାର, ଶ୍ରୀ ହରଦୀପ ସିଂହ ପୁରୀ, ଶ୍ରୀ ରମେଶ୍ୱର ତେଲି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ବିଶ୍ୱ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ଦିବସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଇଥାନଲ କାରଖାନାକୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କାରଖାନା ଦିଲ୍ଲୀ, ହରିୟାଣା ଏବଂ ଏନସିଆରରେ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରିବ । ସିଡବ୍ଲ୍ୟୁଜି ୨୦୨୨ ରେ ହରିୟାଣାର ଝିଅ ଏବଂ ପୁଅମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଚମତ୍କାର ପ୍ରଦର୍ଶନ ପାଇଁ ସେ ହରିୟାଣାବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ଭଳି ଦେଶରେ ପ୍ରକୃତିର ଉପାସନା କରୁଥିବା ଜୈବ ଇନ୍ଧନ ପ୍ରକୃତିର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ସମକକ୍ଷ ଅଟେ । ଆମର କୃଷକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଏହାକୁ ଭଲ ଭାବରେ ବୁଝନ୍ତି । ଆମ ପାଇଁ ଜୈବ ଇନ୍ଧନର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ସବୁଜ ଇନ୍ଧନ, ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ଇନ୍ଧନ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆଧୁନିକ କାରଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ସହିତ ହରିୟାଣାର କୃଷକମାନେ ଯେଉଁଠାରେ ଚାଉଳ ଏବଂ ଗହମ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଚାଷ କରାଯାଏ, ସେମାନେ ଫସଲର ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ବ୍ୟବହାର କରିବାର ଅନ୍ୟ ଏକ ଲାଭଜନକ ମାଧ୍ୟମ ପାଇବେ ।
ପାନିପଥର ଜୈବ-ଇନ୍ଧନ କାରଖାନାରେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ନପୋଡ଼ି ନଷ୍ଟ କରିବାକୁ ସକ୍ଷମ ହେବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଅନେକ ଲାଭ ହେବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଥମ ସୁବିଧା ହେବ ଯେ ପୃଥିବୀ ମାତା ନଡ଼ା ଜାଳିବା ଦ୍ୱାରା ହେଉଥିବା ଯନ୍ତ୍ରଣାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବ । ଦ୍ୱିତୀୟ ସୁବିଧା ହେବ ଯେ ନଡା କାଟିବା ଏବଂ ଏହାର ନିଷ୍କାସନ ପାଇଁ ନୂତନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ପରିବହନ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁବିଧା ଏବଂ ନୂତନ ଜୈବ ଇନ୍ଧନ କାରଖାନା ଏହି ସମସ୍ତ ଗ୍ରାମରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ଆଣିବ । ତୃତୀୟ ସୁବିଧା ହେବ ଯେ ଫସଲର ଏହି ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ଯାହା ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ବୋଝ ଥିଲା ଏବଂ ଚିନ୍ତାର କାରଣ ଥିଲା, ତାହା ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ଆୟର ମାଧ୍ୟମ ହେବ । ଚତୁର୍ଥ ସୁବିଧା ହେବ ଯେ ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ ପାଇବ ଏବଂ ପରିବେଶର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ କୃଷକଙ୍କ ଅବଦାନ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏବଂ ପଞ୍ଚମ ଲାଭ ହେବ ଯେ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଏକ ବିକଳ୍ପ ଇନ୍ଧନ ପାଇବ । ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଭଳି କାରଖାନା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେଉଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ରାଜନୈତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ସର୍ଟ-କଟ୍ ଗ୍ରହଣ କରି ସମସ୍ୟାରୁ ଦୂରେଇ ରହିବାର ପ୍ରବୃତ୍ତି ରହିଛି ସେମାନେ ସମସ୍ୟାର ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ଯେଉଁମାନେ ସର୍ଟ-କଟ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ସେମାନେ କିଛି ସମୟ ପାଇଁ କରତାଳି ପାଇପାରନ୍ତି ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ସୁବିଧା ପାଇପାରନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ତାହା ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରେ ନାହିଁ । ଏକ ସର୍ଟ କଟ୍‍କୁ ଗ୍ରହଣ କରିବା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଏକ ସର୍ଟ ସର୍କିଟରେ ପରିଣତ ହେବ । ସର୍ଟ-କଟ୍ ଅନୁସରଣ କରିବା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଆମ ସରକାର ସମସ୍ୟାର ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନରେ ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି । ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଫସଲର ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ସମସ୍ୟା ବିଷୟରେ ଅନେକ କୁହାଯାଇଛି । କିନ୍ତୁ ସ୍ୱଳ୍ପ ମାନସିକତା ଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ଏହାର ସମାଧାନ କରିପାରିବେ ନାହିଁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ (ଏଫ୍‍ପିଓ) ଗୁଡିକୁ ‘ପାରାଲି\' ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା, ଫସଲର ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ଯନ୍ତ୍ରପାତି ଉପରେ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ସବସିଡି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଆଧୁନିକ କାରଖାନା ଏହି ସମସ୍ୟାର ସ୍ଥାୟୀ ସମାଧାନ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ପାରାଲି ଜଳିବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ କାରଣରୁ ଯେଉଁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଖରାପ ନାମ ଦିଆଯାଇଥିଲା, ସେମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଜୈବ-ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ର ର୍ନିମାଣରେ ଯୋଗଦାନର ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ଯୋଜନାକୁ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ବିକଳ୍ପ ଆୟ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
ଦେଶର ସମସ୍ୟାର ସ୍ଥାୟୀ ତଥା ଚୂଡାନ୍ତ ସମାଧାନ ଜାରି ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନୂତନ ସାର କାରଖାନା, ନାନୋ ସାର, ଖାଇବା ତେଲ ପାଇଁ ନୂତନ ମିଶନ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ପେଟ୍ରୋଲରେ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ହେତୁ ଗତ ୭-୮ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ପ୍ରାୟ ୫୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ବିଦେଶ ଯିବାରୁ ରହି ପାରିଛି । ଏବଂ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ହେତୁ ପ୍ରାୟ ସମାନ ପରିମାଣ ଅର୍ଥ ଆମ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ନିକଟକୁ ଯାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୮ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଦେଶରେ କେବଳ ୪୦ କୋଟି ଲିଟର ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଥିଲା; ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରାୟ ୪୦୦ କୋଟି ଲିଟର ଅଟେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ କେବଳ ୧୪ କୋଟି ଏଲପିଜି ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ରହିଥିଲା । ଦେଶର ଅଧା ଜନସଂଖ୍ୟା, ମା’ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ରୋଷେଇ ଘରର ଧୂଆଁରେ ରହିଯାଇଥିଲେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହେଉଥିବା ଅସୁସ୍ଥତା ସହିତ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କ ଅସୁବିଧାର ଯତ୍ନ ପୂର୍ବରୁ ନିଆଯାଇନଥିଲା । କେବଳ ଉଜ୍ୱଳା ଯୋଜନାରୁ ଗରିବ ମହିଳାଙ୍କୁ ୯ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ବିତରଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମେ ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୧୦୦% ଏଲପିଜି ସଂଯୋଗରେ ପହଞ୍ଚିଛୁ । ଆଜି ଦେଶରେ ପ୍ରାୟ ୩୧ କୋଟି ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ ଅଛି, ଯାହା ୧୪ କୋଟିରୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୂଚାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ସିଏନଜି ଷ୍ଟେସନଗୁଡିକ ଆଠ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ୮୦୦ ରୁ ସାଢେ ୪ ହଜାରରୁ ଅଧିକକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏକ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ନିକଟରେ ପାଇପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଗ୍ୟାସ୍ ପହଞ୍ଚିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି, ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରୁଛୁ, ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଯେ ଆଗାମୀ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ୭୫ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ପାଇପ୍ ଯୋଗେ ଗ୍ୟାସ୍ ପାଇବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯଦି ରାଜନୀତିରେ ସ୍ୱାର୍ଥପରତା ଥାଏ, ତେବେ କେହି ଆସି ମାଗଣା ପେଟ୍ରୋଲ ଏବଂ ଡିଜେଲ ଦେବାକୁ ଘୋଷଣା କରିପାରିବେ । ଏହିପରି ପଦକ୍ଷେପ ଆମ ପିଲାମାନଙ୍କର ଅଧିକାର ଛଡ଼ାଇ ନେବ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳ ହେବାକୁ ରୋକିବ । ଏଭଳି ସ୍ୱାର୍ଥପର ନୀତି ଯୋଗୁଁ ଦେଶର ସଚ୍ଚୋଟ କରଦାତାଙ୍କ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ବୋଝ ବଢିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ଦେଶ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଏହାର ସ୍ପଷ୍ଟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଆବଶ୍ୟକ । ଏଥିପାଇଁ ଅତ୍ୟଧିକ ପରିଶ୍ରମ, ନୀତି ଏବଂ ବିପୁଳ ପୁଞ୍ଜି ବିନିଯୋଗ ଆବଶ୍ୟକ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯଦି ସରକାରଙ୍କ ପାଖରେ ଟଙ୍କା ନାହିଁ, ତେବେ ଇଥାନଲ କାରଖାନା, ବାୟୋଗ୍ୟାସ୍ ଏବଂ ସୌର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ମଧ୍ୟ ବନ୍ଦ ହୋଇଯିବ । ଆମକୁ ମନେ ରଖିବାକୁ ହେବ ଯେ ଯଦିଓ ଆମେ ଏଠାରେ ନଥିବୁ, କିନ୍ତୁ ଏହି ରାଷ୍ଟ୍ର ସର୍ବଦା ଏଠାରେ ରହିବ, ଏଥିରେ ବାସ କରୁଥିବା ପିଲାମାନେ ସର୍ବଦା ଏଠାରେ ରହିବେ । ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅନନ୍ତ ଆବେଗ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି .. ଏକ ଦେଶ ଭାବରେ ଆମକୁ ଏପରି ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେବାକୁ ପଡିବ ଯେ ଆମେ ଏହିପରି ପ୍ରବୃତ୍ତି ବଢିବାକୁ ଦେବୁ ନାହିଁ । ଏହା ଦେଶର ସାମୂହିକ ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ଦେଶ ତ୍ରିରଙ୍ଗାର ରଙ୍ଗରେ ରଙ୍ଗେଇ ହେଉଛି, ସେତେବେଳେ ସେ ଏପରି ଘଟଣା ପ୍ରତି ଦେଶର ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିବାକୁ ଚାହାନ୍ତି । ଏହି ପବିତ୍ର ଉତ୍ସବକୁ ବଦନାମ କରିବାକୁ, ଆମର ସାହସୀ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କୁ ଅପମାନିତ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଇଛି । ଏହିପରି ଲୋକଙ୍କ ମାନସିକତାକୁ ବୁଝିବା ଜରୁରୀ ଅଟେ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମ ଦେଶରେ ମଧ୍ୟ କିଛି ଲୋକ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ନକାରାତ୍ମକତାର ବଳୟରେ ଫସି ରହି ନିରାଶାରେ ବୁଡି ରହିଛନ୍ତି । ସରକାରଙ୍କ ବିରୁଦ୍ଧରେ ମିଛ କହିବା ପରେ ମଧ୍ୟ ଜନସାଧାରଣ ଏଭଳି ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ନୁହଁନ୍ତି । ଏହିପରି ନିରାଶାରେ, ଏହି ଲୋକମାନେ ମଧ୍ୟ କଳା ଯାଦୁ ଆଡକୁ ମୁହାଁଇଥିବାର ଦେଖାଯାଏ । କଳା ଯାଦୁ ମାନସିକତା ବିସ୍ତାର କରିବାର ପ୍ରୟାସ ଥିବାବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୫ ଅଗଷ୍ଟ ଘଟଣାଗୁଡ଼ିକୁ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ଭାବନ୍ତି ଯେ କଳା ପୋଷାକ ପିନ୍ଧି ସେମାନଙ୍କ ନିରାଶା ସମୟ ଶେଷ ହେବ, ସେମାନେ ଜାଣି ନାହାଁନ୍ତି ଯେ କଳା ଯାଦୁ ଏବଂ ଅନ୍ଧବିଶ୍ୱାସ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ହେଉନା କାହିଁକି, ସେମାନଙ୍କ ଭିତରେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ବିଶ୍ୱାସ କେବେହେଲେ ପୁନଃ ସ୍ଥାପିତ ହେବ ନାହିଁ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ଦେଶରେ ଜୈବ ଇନ୍ଧନର ଉତ୍ପାଦନ ତଥା ବ୍ୟବହାରକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ନେଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପଗୁଡିକର ଏକ ଅଂଶ ଅଟେ । ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଧିକ ସୁଲଭ, ସୁଗମ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ଭାବରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ସହିତ ଏହା ଅନୁରୂପ ଅଟେ ।
ଏହି ୨ଜି ଇଥାନଲ କାରଖାନାଟି ଭାରତୀୟ ତୈଳ ନିଗମ ଲିମିଟେଡ (ଆଇଓସିଏଲ୍‍) ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ ୯୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟରେ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି ଏବଂ ପାନିପଥ ରିଫାଇନାରୀ ନିକଟରେ ଅବସ୍ଥିତ । ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସ୍ୱଦେଶୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ଆଧାର କରି ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୩ ଲକ୍ଷ ଲିଟର ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୨ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ ନଡ଼ା (ପାରାଲି) ବ୍ୟବହାର କରି ଭାରତର ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁରୁ ସମ୍ପଦ ପ୍ରୟାସରେ ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
କୃଷି ଫସଲର ଅବଶିଷ୍ଟାଂଶ ପାଇଁ ଏକ ସର୍ବଶେଷ ବ୍ୟବହାର ସୃଷ୍ଟି କରିବା କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବ ଏବଂ ଏକ ଅତିରିକ୍ତ ଆୟର ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ କାରଖାନା କାର୍ଯ୍ୟରେ ଜଡିତ ଲୋକଙ୍କୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ନଡା କାଟିବା, ପରିଚାଳନା, ସଂରକ୍ଷଣ ଆଦି ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ପରୋକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରୁ ଶୂନ୍ୟ ତରଳ ନିଷ୍କାସନ ହେବ । ଧାନ ନଡା (ପାରାଲି) ର ଜଳିବା ହ୍ରାସ କରି ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୩ ଲକ୍ଷ ଟନ୍ କାର୍ବନ ଡାଇଅକ୍ସାଇଡ୍ ସମକକ୍ଷ ଗ୍ରିନ ହାଉସ ର୍ନିଗମନକୁ ହ୍ରାସ କରିବ, ଯାହା ଦେଶର ରାସ୍ତାରେ ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ ୬୩,୦୦୦ କାର୍ ହଟାଇବା ସହିତ ସମାନ ବୋଲି ବୁଝିବାକୁ ହେବ ।