Prime Minister's Office
PM dedicates 2G Ethanol Plant in Panipat
“Biofuel is synonymous to protecting nature - Biofuel for us is green and environment-saving fuel”
“Political selfishness and politics of short cuts can never solve the problems permanently”
“Selfish announcements of freebies will prevent the country from becoming self-reliant, increase burden on honest taxpayers and prevent investment in new technologies”
“In the next few years, more than 75 percent of the households in the country will get piped gas”
10 AUG 2022 6:20PM by PIB Delhi
On the occasion of World Biofuel Day, Prime Minister Shri Narendra Modi dedicated the 2nd generation (2G) Ethanol Plant in Panipat, Haryana to the nation today via video conferencing. Governor of Haryana, Shri Bandaru Dattatreya, Union Ministers, Shri Narendra Singh Tomar, Shri Hardeep Singh Puri, Shri Rameswar Teli, were among those present on the occasion.
The Prime Minister greeted the people on the occasion of World Biofuel Day. Terming the Ethanol Plant just a beginning he said that this plant will reduce pollution in Delhi, Haryana and NCR. He also congratulated Haryana for splendid performance by daughters and sons of Haryana in CWG 2022.
The Prime Minister said that in a country like ours that worships nature, biofuel is a synonym for protecting nature. Our farmer brothers and sisters understand this better. Biofuel for us means green fuel, environment-saving fuel. He said that with establishment of this modern plant, farmers of Haryana, where Rice and wheat are grown in abundance, will get another lucrative means of using crop residue.
The bio-fuel plant of Panipat will also be able to dispose off the stubble without burning it. The Prime Minister remarked that it will lead to many benefits. The first advantage would be that mother earth would be freed from the pain that was caused by burning stubble. The second advantage would be that the new systems for stubble cutting and its disposal, new facilities for transportation and new biofuel plants will bring new employment opportunities in all these villages. The third advantage would be that the stubble which was a burden for the farmers, and was a cause of concern, would become a means of additional income for them. The fourth advantage will be that pollution will be reduced, and the contribution of farmers in protecting the environment will increase further. And the fifth benefit will be that the country will also get an alternative fuel. The Prime Minister expressed happiness that such plants are coming up in various areas of the country.
The Prime Minister said that people who have a tendency to avoid problems by adopting shortcuts for political selfishness can never solve the problems permanently. Those adopting short-cuts may get applause for some time, and may gain political advantage, but that does not solve the problem. Adopting a short-cut will definitely result in a short-circuit. Instead of following short-cuts, our government is engaged in permanent solutions to the problems. A lot has been said about the problems of stubble over the years. But those with a short-cut mentality could not solve it, he said.
The Prime Minister listed steps that aim to solve the problem in a comprehensive manner. Farmers Producer Organisations (FPO) were given financial support for ‘parali’, upto 80 percent subsidy on modern machinery for crop residue, and now this modern plant will help in providing a permanent solution to this problem, he said. “Farmers who were given bad name due to compulsions of parali burning will now feel the pride of contributing to production of bio-fuel and nation building”. The Prime Minister also mentioned Gobardhan Yojana as an alternative means of income for farmers.
Continuing with the permanent and lasting solutions to the problems of the country the Prime Minister also talked about new fertiliser plants, nano fertilisers, new missions for edible oil.
The Prime Minister pointed out that due to the mixing of ethanol in petrol, in the last 7-8 years, about 50 thousand crore rupees of the country have been saved from going abroad. And about the same amount has gone to the farmers of our country because of ethanol blending. He said till 8 years ago only 40 crore litre ethanol was produced in the country; now this production is about 400 crore litre.
The Prime Minister emphasised that till 2014, there were only around 14 crore LPG gas connections in the country. Half of the country's population, mothers and sisters, were left in the smoke of the kitchen. The damage caused by the ill health and inconvenience to sisters and daughters was not taken care of earlier. The Prime Minister also expressed happiness upon the delivery of more than 9 crore gas connections to poor women from the Ujjwala scheme alone. He said, “Now we have almost reached 100% LPG coverage in the country. There are about 31 crore gas connections in the country today, increasing from 14 crores.”
The Prime Minister also pointed out that CNG stations increased to more than 4.5 thousand from mere 800 eight years ago. Gas is reaching through pipes to more than a crore households. “Today, when we are completing 75 years of independence, the country is also working on the goal that in the next few years, more than 75 percent of the households in the country will get piped gas '', he said.
The Prime Minister said that if there is selfishness in politics, then anyone can come and announce to give free petrol and diesel. Such steps will take away the rights of our children, and prevent the country from becoming self-reliant. Due to such selfish policies, the burden on honest taxpayers of the country will also increase, the PM remarked. To deal with the challenges that the country is facing, it needs clear intentions and commitment. It requires extreme hard work, policy and huge investments, he added.
The Prime Minister said if the government does not have money, that even the plants like ethanol, biogas and solar plants will also close down. “We have to remember that even though we will not be there, but this nation will always be there, the children living in it will always be there. Those who sacrificed their lives for freedom have also worked with this eternal spirit…..As a country, we have to take a pledge that we will not allow such tendencies to grow. This is a collective responsibility of the country”, he stressed.
The Prime Minister said that during the Amrit Mahotsav when the entire country is painted in the colour of the Tricolour, he would like to draw the attention of the country to something that has happened. An attempt has been made to defame this holy occasion, to humiliate our brave freedom fighters. It is important to understand the mentality of such people. He said that there are some people in our country too who are trapped in the vortex of negativity, immersed in despair. Even after lying against the government, the public is not ready to trust such people. In such desperation, these people are also seen turning towards black magic. The Prime Minister further highlighted the events of 5th August when there was an attempt to spread black magic mentality. The Prime Minister concluded by saying that those who think that by wearing black clothes, their period of despair will end are unaware that irrespective of the black magic and their belief in superstition, the public's trust will never be restored in them.”
Background
The dedication of the Plant is part of a long series of steps taken by the government over the years to boost the production and usage of biofuels in the country. This is in line with the Prime Minister’s constant endeavour to transform the energy sector into being more affordable, accessible, efficient and sustainable.
The 2G Ethanol Plant has been built at an estimated cost of over Rs. 900 crore by Indian Oil Corporation Ltd. (IOCL) and is located close to the Panipat Refinery. Based on state-of-the-art indigenous technology, the project will turn a new chapter in India’s waste-to-wealth endeavours by utilising about 2 lakh tonnes of rice straw (parali) annually to generate around 3 crore litres of Ethanol annually.
Creating an end-use for the agri-crop residue would empower farmers and provide an additional income generation opportunity. The Project will provide direct employment to people involved in the plant operation and indirect employment will be generated in the supply chain for rice straw cutting, handling, storage, etc.
The project will have zero liquid discharge. By reducing the burning of rice straw (parali), the project will reduce Greenhouse Gases equivalent to about 3 lakh tonnes of Carbon Dioxide equivalent emissions per annum, which can be understood as equivalent to replacing nearly 63,000 cars annually on the country's roads.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না পানীপত্তা ২জি ইথানোল প্লান্ত শঙ্গাখ্রে
“বাইওফ্যুল অসি মহৌশাবু ঙাকশেনবগী পাংখক ওই – ঐখোয়গীদমক্তদি বাইওফ্যুল হায়বা অসি গ্রীন-ফ্যুল, অকোইববু কল্লিবা ফ্যুল হায়বনি”
“রাজনিগীগী ওইবা কান্নবা লৌবা অমসুং অশম্বা লম্বেলশিং থীবগী রাজনিতী অসিনা সমস্যাশিংবু মতম চুপ্পগী ওইনা কোকহনবা কৈদৌনুংদা ঙমলোই”
“লেম্না ফংহন্নবগী ইশাগী ওইজবা থৌশিলশিং লাউথোকপা অসিনা লৈবাক অসিবু মরোমদোম লেপচনবা হোৎনরিবা অসিদা অপনবা পীগনি, থম্মোই শেংনা তেক্স থীজরিবা মীওইশিংদা অৱাবা পোৎলুম হেনগৎহনগনি অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজীশিংদা ইনভেস্তমেন্ত লাকহল্লোই”
“মথংগী চহি খরা অসিদা লৈবাক অসিগী য়ুমথোংশিংগী চাদা ৭৫ হেনবনা পাইপ গ্যাস ফংলগনি”
10 AUG 2022 6:20PM by PIB Imphal
মালেমগী বাইওফ্যুল নুমিৎকী পালন থৌরমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা ঙসি হরিয়ানাগী পানীপত্তা লৈবা সেকেন্দ জেনরেসন (২জি) ইথানোল প্লান্ত জাতিদা খুৎশিন্নখ্রে। থৌরম অসিদা হরিয়ানাগী রাজ্যপাল, শ্রী বন্দারু দাত্তত্রেয়া, কেন্দ্রগী মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমর, শ্রী হরদীপ সিংহ পুরি, শ্রী রামেশ্বর তেলিসু শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী বাইওফ্যুল নুমিৎ লাকপদা মীয়ামদা য়াইফ-পাউজেল পীখি। ইথানোল প্লান্ত অসি শুপ্নগী অহৌবা অমনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা মহাক্না হায়খি প্লান্ত অসিনা দিল্লী, হরিয়ানা অমসুং এন.সি.আর.দা পোলুসন থোকপা হন্থহল্লগনি। মহাক্না সি,দবল্যু.জি. ২০২২দা হরিয়ানাগী মমোম অমসুং মপারীশিংনা শীংথানীংঙাই ওইরবা পর্ফোরমেন্স উৎখিবগীদমক হরিয়ানাবু থাগৎপা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মহৌশাবু থৌনিজরিবা ঐখোয়গুম্বা লৈবাক অমদা বাইওফ্যুল অসি মহৌশাবু ঙাকশেনবগী পাংখক ওই। ঐখোয়গী লৌমী ইচিল-ইনাওশিংনা মসিগী মরমদা হেন্না নীংথিনা খঙই। ঐখোয়গীদমক্তা বাইওফ্যুল হায়বা অসি গ্রীন-ফ্যুল, অকোইববু কল্লিবা ফ্যুল হায়বনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মোদর্ন প্লান্ত অসি লিংখৎখিবগা লোয়ননা চেং অমসুং গেহু মরাং কাইনা থারিবা হরিয়ানাগী লৌমীশিংনা মখোয়গী ক্রোপ রেসিদ্যু শীজিন্ননবা অতোপ্পা শেল-য়াম্না থোকপা পাম্বৈ অমা ফংলগনি।
পানীপত্তা লৈরিবা বাইওফ্যুল প্লান্ত অসিনা চরুখোকশিংবু মৈ থাদোক্তনা মাঙহনবা ঙম্লগনি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসিনা কান্নবা কয়া ফংহনবা ঙম্লগনি। অহানবা কান্নবা অসি চরুখোকশিং মৈ থাবনা পীরিবা অৱা-চৈথেংদগী মালেম ইমাবু মনীং তমহল্লগনি। অনিশুবা কান্নবা অসিনা চরুখোক ককপগী অমসুং মসিবু মাংহনবগী অনৌবা সিস্তেমশিং, পুথোক-পুশিন তৌবগী অনৌবা ফেসিলিতীশিং অমসুং অনৌবা বাইওফ্যুল প্লান্তশিং অসিনা খুঙ্গংশিং অসিদা অনৌবা থবক্কী খুদোংচাবশিং পীরগনি। অহুমশুবা কান্নবা অসিনা লৌমীশিংদা পোৎলুম অমা ওইরম্বা, অৱাবা পোৎশক অমা ওইরম্বা চরুখোকশিং অসি মখোয়দা অহেনবা শেন্থোক লৈনবা পাম্বৈ অমা ওইরগনি। মরিশুবা কান্নবনা পোলুসন হন্থহল্লগনি অমসুং অকোইববু ঙাক-শেনবদা লৌমীশিংনা লৌরিবা থৌদাং অসি হেনগৎলগনি। অমসুং মঙাশুবা কান্নবনা লৈবাক অসিনা অতোপ্পা ফ্যুল অমা ফংলগনি। প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা অসিগুম্বা প্লান্তশিং শেমগৎলক্লি হায়না নুংঙাইবা ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রাজনিতীগী ওইবা খুদোংচাবা লৌনবগীদমক অশম্বা লম্বেল থিদুনা সমস্যাশিংবু নাথৈদুনা থম্নবা হোৎনরিবা মীওইশিংনদি করিগুম্বা সমস্যা অমত্তা মতম চুপ্পগী ওইনা কোকহনবা ঙম্লোই। অশম্বা লম্বেলশিং অদু মতম খরগী ওইনা শীংথারম্বা য়াই, অমসুং রাজনিতীগী ওইবা খুদোংচাবা খরা ফংখিবদি য়াই, অদুবু সমস্যা অদুদি কৈদৌনুংদা কোকপা নাইরোই। অশম্বা লম্বেল থিবনা শোর্ত সর্কিৎ শোইদনা থোক্কনি। অশম্বা লম্বেল চৎপগী মহুত্তা, ঐখোয়গী লৈঙাক অসিনা সমস্যাশিংবু মতম চুপ্পগী ওইনা কোকহন্নবা কন্না হোৎনরি। চহি কয়াগী মমাংদগী চরুখোকশিংগী মতাংদা পন্নদুনা লাক্লি। অদুবু অশম্বা লম্বেল থীবগী ৱাখল্লোন অসিনদি কোকহনবা ঙমলমদ্রে, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা পুম্নমক শুনবা কোনশিনবা মওং অমদা সমস্যা অসি কোকহন্নবা পান্দম থম্মিবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা পনখি। ‘পরালী’গীদমক শেলগী তেংবাং পীনবা ফার্মর্স প্রদ্যুসর ওর্গনাইজেসন (এফ.পি.ও.)দা ক্রোপ রেসিদ্যুগী মোদর্ন মেছিনরীদা চাদা ৮০গী সবসিদী পীখি অমসুং হৌজিক মসিগী মোদর্ন প্লান্ত অসিনা সমস্যা অসিগী মতম চুপ্পগী ওইবা ৱারোইশিন অমা পীবদা মতেং পাংলগনি, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। “চুরুখোক মৈ থাদবা য়াদবনা মরম ওইদুনা চৈবীরম্বা লৌমীশিং অদুনা হৌজিক্তি বাইও-ফ্যুল পুথোকপা অমসুং জাতি শেমগৎপদা শরুক তম্বা অসিদা চাউথোকচবা পোক্লগনি”। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি গোবরধান য়োজনা অসি লৌমীশিংগীদমক শেন্থোক লৈনবা অতোপ্পা পাম্বৈ অমনি হায়নসু ফোঙদোকখি।
লৈবাক অসিগী সমস্যাশিংগী মতম চুপ্পগী অমসুং তুং কোইনা চৎকদবা ৱারোইশিন পীবগী মতাংদা মখা তারদুনা প্রধান মন্ত্রীনা অনৌবা ফর্তিলাইজর প্লান্তশিং, নেনো ফর্তিলাইজরশিং, অচাথাওগী অনৌবা মিসনশিংগী মতাংদসু ৱা ঙাংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি পেত্রোলদা ইথানোল য়ানশিন্দুনা হৌখিবা চহি ৭-৮ অসিদা মপান্দা লুপা করোর লিশিং ৫০ হেন্না চৎখিগদবদগী কনবা ঙমহৌরে। অমসুং ইথানোল য়ানশিনবসিনা মরম ওইদুনা ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা ওইনা হায়রিবা শেনফম অসিগা মান্নবা চাংদা ফংহনখি। মহাক্না হায়খি, চহি ৮ ফাওবগী মমাংদা লৈবাক অসিদা ইথানোল লিতর করোর ৪০ খক্তা পুথোক্লমখি; হৌজিক্না লিতর করোর ৪০০ পুথোকপা ঙম্লে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি ২০১৪ ফাওবদা লৈবাক অসিদা এল.পি.জি. গ্যাস কন্নেক্সন করোর ১৪রোমতমক লৈরম্মি। লৈবাক অসিগী মীশিং তংখাই, ইমাশিং অমসুং ইচল ইচেশিংনা চাকখুমগী মৈখু মরক্তা লৈরমখি। হকচাংগী ফিভম ফৎলক্তবা অমসুং খুদোংচাদবা কয়ানা শোকহল্লবা ইচল ইচাশিংবু মমাংদা নীংথিনা য়েংশিনবীরমদে। প্রধান মন্ত্রীনা উজ্জ্বলা স্কিম খক্তগী মখাদা লাইরবা নুপীশিংদা গ্যাস কন্নেক্সন করোর ৯ হেন্না পীবা ঙমখিবসিগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। মহাক্না হায়খি, “হৌজিক্তি লৈবাক অসিদা এল.পি.জি. পুশিনবগী চাং অসি ১০০% য়ৌরক্লে। ঙসিদি লৈবাক অসিদা গ্যাস কন্নেক্সন করোর ১৪দগী হেনগৎতুনা করোর ৩১ রোম লৈরে”।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি নিপানগী মমাংদা শুপ্নগী ৮০০ খক্তা লৈরমখিবা সি.এন.জি. স্তেসনশিং অসি লিশিং ৪.৫দা হেনগৎলকখি। য়ুমথোং করোর অমা হেনবদা গ্যাস অসি পাইপশিংগী খুত্থাংদা য়ৌশিনহনখি। “ঙসি ঐখোয়না নীংতম্বগী চহি ৭৫ মপুং ফারকপা অসিদা লৈবাক অসিনা মথংগী চহি খরা অসিদা লৈবাক্কী য়ুমথোং চাদা ৭৫ হেবদা পাইপ গ্যাস ফংহন্নবা পান্দমদা থবক পাইখৎলি”, হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রাজনিতীদা মশাগী ওইজবা থিনরক্লগদি, পেত্রোল অমসুং দিজল ফাওবা লেম্না পীগনি হায়না লাউথোকপা ঙম্নগনি। অসিগুম্বা খোঙথাংশিং অসিনা ঐখোয়গী হৌরক্লিবশিংদগী হক মৎপীগনি অমসুং লৈবাক অসিনা মরোমদোম লেপচনবা হোৎনরিবসিসু মায় পাক্লোই। অসিগুম্বা ওইজবতা থিবা থৌশিলশিং অসিনা লৈবাক অসিগী থম্মোই শেংনা তেক্স পীজরিবা মীওইশিংদা অৱাবা পোৎলুম হেনগৎহনগনি হায়না পি.এম.না ফোঙদোকখি। লৈবাক অসিনা মায়োক্নরিবা শীংনবশিং অসি ময়োক্নবা ঙম্নবা মসিদা থমোই শেংনা হোৎনবা অমসুং কত্থোকপা চংই। মসিদা য়াম্না কন্না হোৎনবা, থৌশিল অমসুং অচৌবা ইনভেস্তমেন্ত মথৌ তাই হায়না মহাক্না মখা তাখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি করিগুম্বা সরকারদা শেল লৈতবা তারবদি ইথানোল, বাইওগ্যাস অসিগুম্বা প্লান্তশিং অমসুং সোলর প্লান্তশিং অসি লেপখিগনি। “ঐখোয়না নীংশিংগদবনি ঐখোয় লৈত্রবসু জাতি অসিদা মতম চুপ্পদা লৈহৌখিগনি, মসিদা হিংলিবা অঙাংশিং অসিদা মতম চুপ্পদা লৈহৌখিগনি। নীংতম্বগীদমক মখোয়গী থৱায় থাখ্রবশিংনা মসিগী মুৎনাইদ্রবা ৱাখল্লোন অসিগা লোয়ননা থবক তৌখি…. জাতি অমা ওইনা ঐখোয়না অসিগুম্বা মওং অমদা লাক্তনাবা হোৎনগনি হায়না ঐখোয়না ৱাশক অমা লৌরসি। মসি লৈবাক অসিগী অপুনবা থৌদাংনি”, হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অমৃত মহোৎসব অসিদা লৈবাক অসিবু মচু অহুমগী মচুনা শংলিবা মতম অসিদা মহাক্না লৈবাক অসিগী মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিনজনিংবা করিগুম্বা অমা লৈরে। অসিগুম্বা শেংলবা থৌরম অসিবু লৈখা তাহন্নবা থৌরাং অমসুং ঐখোয়গী থৌনা ফরবা লৈবাক অসিগী নীংতম লান্মীশিংবু ইকাই ফীরুক খুম্নবা থৌরাং অমা শিনলক্লে। লৈবাক অসিদা লৈরিবা অসিগুম্বা মীওইশিংগী ৱাখল্লোন অসিসু খঙদোকপা য়াম্না তঙাইফদে। মহাক্না হায়খি ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা মীওই খরা অমসু ফত্তবা ৱাখলদা লুপতুনা অমসুং অৱাবা ঈপাক্তা ইরাক্নদুনা লৈরি। লৈঙাক অসিগী মাইয়োক্তা ওইদবা কয়া ঙাংদুনসু মীচম মীয়াম্নদি অসিগুম্বা মীওইশিং অসিবু অমুক হন্না থাজবা ঙম্লরোই। উপাই লৈত্রবা মতমসিদদি মখোয়না কালা জাদুদা মায় ওনশিল্লকপা উরি। প্রধান মন্ত্রীনা কালা জাদুগী ৱাখল্লোন শন্দোক্নবা হোৎনবা খোঙথাংগী ওগস্ত ৫দা থোকখিবা থৌদোকশিং অদু হাইলাইৎ তৌখি। প্রধান মন্ত্রীনা অসিগুম্বা মীওইশিং অসিনা মখোয়গী অৱাবা মতম অসি অমুবা ফি শেৎলগা কোক্কনি হায়না খল্লি, মখোয়না কালা জাদু অমসুং অমম্বদা থাজবা থমজরবসু মীয়াম্না মখোয়দা অমুক হন্নদি থাজবা থম্লরোই হায়বা খঙদে হায়না ফোঙদোক্লদুনা ৱারোল পীবা লোইশিনখি।
বেকগ্রাউন্দ
প্লান্ত শঙ্গাবা অসি লৈবাক অসিদা বাইওফ্যুল পুথোকপা অমসুং শীজিন্নবা থৌগৎনবা চহি কয়া অসিদা সরকারনা মথং-মথং পাইখৎখিবা থৌরাং কয়াগী শরুক অমনি। মসি প্রধান মন্ত্রীনা ইনর্জী সেক্তরবু হেন্না হোংহন্নবা, লায়না ফংহন্নবা, ইফিসিএন্ত ওইহন্নবা অমসুং তুং কোইনা চৎনবা অহোংবা পুরক্নবা লেপ্তনা হোৎনরিবা অসিগী লমজিং মখাদা পাইখৎখিবনি।
২জি ইথানোল প্লান্ত অসি ইন্দিয়ন ওইল কোর্পোরেসন লিমিতেদ (আই.ও.সো.এল.)না লুপা করোর ৯০০ রোম চংনা শাখিবনি অমসুং মসি পানীপত রিফাইনরী মনাক্তা লৈ। স্তেৎ-ওফ-দি-আর্ত ইন্দিজিনস তেক্নোলোজীদা য়ুম্ফম ওইবা প্রোজেক্ত অসিনা চহি অমদা ইথানোল লিতর করোর ৩ পুথোক্নবা চহিগী ওইনা চরু (পরালী) তন লাখ ২রোম শীজিন্নদুনা ভারতকী ৱেস্ত-তু-ৱেল্থকী খোঙথাং অসিদা অনৌবা পন্দুপ অমা হাংলগনি।
এগ্রি-ক্রোপ রেসিদ্যুগী এন্দ-য়ুজ য়াহন্দুনা লৌমীশিংগী মপাঙ্গল হাপ্লগনি অমসুং মখোয়দা অহেনবা শেন্থোক লৈনবগীদমক খুদোংচাবা অমা পীরগনি। প্রোজেক্ত অসিনা প্লান্ত চল্লাইবদা য়াওরিবা মীওইশিংদা হকথেংননা থবক পীগনি অমসুং চরু ককপা, হোনবা, থম্বা অসিনচিংবগী সপ্লাই চেন্দা নাকোইননা থবক পীরগনি।
প্রোজেক্ত অসিগী লিক্বিদ দিসচার্জ জিরো ওইগনি। চরু (পরালী) মৈ থাবা হন্থন্দুনা প্রোজেক্ত অসিনা চহি অমদা কার্বোন দাইওক্সাইদ ইমিসন তন লাখ ৩ রোম তৌবগা মান্নবা গ্রীনহাউস গ্যাস হন্থহনবদা শরুক তম্লগনি, মসিনা চহি অমদা লৈবাক অসিগী লম্বীদা চেল্লিবা কার ৬৩,০০০গী ময়াদা হন্থহনখিবগা মান্নরগনি।