প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
বেঙ্গালুরুদা বোস্চ স্মার্দ কেম্পস শঙ্গাবদা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
30 JUN 2022 12:55PM by PIB Imphal
বোস্চ ইন্দিয়াগী মেম্বর খুদিংমক,
নুংশিরবা মরুপশিং, খুরুমজরি!
চহি ১০০ মপুংফারকপদা বোস্চ ইন্দিয়া থাগৎচরি। চৎলিবা চহি অসি ভারত অমসুং বোস্চ ইন্দিয়া অনিমক্কী অখন্নবা চহি অমনি। ঐখোয়গী লৈবাক অসি নিংতম্বা ফংবা চহি ৭৫ শুবগী থৌরম পাংথোক্লি। লোয়ন্না অদোম্না ভারত্তা চহি ১০০ থবক তৌরকপগী থৌরম পাংথোক্লি। বোস্চ স্মার্দ কেম্পস শঙ্গাবদশু ঐ হরাওই। তুংদা লাক্কদবা মতমশিংগী পোৎথোকশিং পুথোকপা অমসুং ভারত অমসুং মালেমগী পাম্বৈ কয়া পুথোকপদা কেম্পস অসিনা মাংজিল থাগনি। ২০১৫গী ওক্তোবরদা বেঙ্গালুরুদা লৈবা বোস্চ ফেকসিলিতিদা চান্সেল্লর মের্কেলগা লোয়ন্না চৎপগী খুদোংচাবা অমা ঐনা ফংখি। মফম অদুদা পায়খৎলিবা অনৌবা থবকশিং ঐনা উবা ফংখি। নহারোলশিংগী স্কিল হেনগৎহন্নবা বোস্চনা পায়খৎপা ইজুকেসনগী থবকশিং অদু উবদা অপেনবা পোকখি।
মরুপশিং,
হৌজিক অসি তেক্নোলোজিগী মতমনি। চহিচা অমদা থেংনবা মালেমগী খ্বাইদগী শাথিবা লাইচৎ অমা হৌখিবা চহি ২ অসিদা মালেম্না লান্থেংনরিঙৈদা ঐখোয়না তেক্নোলোজিগী কান্নবশিং উবা ফংলে। মরম অদুনা তেক্নোলোজি অমসুং অনৌবা থবকশিংদা শেন থাদবা অসি য়াম্না মরুওই। বোস্চ ইন্দিয়ানা অনৌবা থবকশিংদা খক নত্তনা মসি পাকচাউনা পাংথোকপা অসিদা ঐ হরাওই। হিরম অসিদা খ্বাইদগী মরুওইবদি তুংকোইনা চৎনগদবা থবকশিং পায়খৎপনি। হৌখিবা চহি ৮ অসিদা নুমিৎতগী লৌবা ইনর্জি শরুক ২০ লোম হেনগত্তুনা ভারতকী চাউখৎপা অসি অকোয়বগী ফিবমদা হেন্না ফগৎহল্লে। ভারত অমসুং মপান লৈবাকশিংদা বোস্চনা কার্বোন নিউত্রেলিতি থম্বা ঙম্লে হায়বা ঐ খঙলে। মসি পুক্নিং থৌগৎনিঙাইনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি ভারত য়াংনা চাউখৎলক্লিবা অচৌবা ইকোনোমিশিংগী মরক্তা য়াওরে। হৌখিবা চহি ২দা শেন থাদবগী চাং হেনগৎলে। ঐখোয়গী নহারোলশিং থাগৎলি, ঐখোয়গী স্তার্দ-অপকী থবকশিং মালেমদা খ্বাইদগী চাউবশিংগী মনুংদা য়াওরে। মালেমগী ওইনা তেক্নোলোজিগী হিরমদশু খুদোংচাবা কয়া লৈরে। খুঙ্গং খুদিংমক্তা অয়াংবা ইন্তরনেৎ ফংহন্নবা ভারত সরকারনা থবক পায়খৎলি। দিজিতেল ইন্দিয়া অমগী ঐখোয়গী পান্দম অসিদা সরকারগী থবক খুদিংমক তেক্নোলোজি শীজিন্নবা য়াওরি। হায়রিবা খুদোংচাবশিং অসিগী কান্নবশিং লৌনবা অমসুং ঐখোয়গী লৈবাক্তা শেন থাদনবা ঐনা মালেমগী লৈবাকশিংদা তকশিল্লি।
মরুপশিং,
চাউখৎপগী তাঙ্ককশিং অসি য়াম্না মরুওই। মখোয় অসি হরাও-তয়াম্বা ফোঙদোক্কদবা থৌরম অমনি অমসুং মাংলোমদা চংশিনগদবনি। ভারত্তা হেন্না থবক পায়খৎনবা ঐনা বোস্চতা তকশিল্লি। অদোমগী কাংবুনা লাক্লিবা চহি ২৫ অসিদা পাংথোকপা ঙমগদবা থবকশিংগী পান্দমশিং থমগদবনি। চহি ১০০গী মমাংদা জর্মনিগী কম্পেনি অমা ওইনা বোস্চ ভারত্তা লাকখি। মসি জর্মনিগী ওইরবশু ঙসিদি মসি ভারতকী কম্পেনি অমা ওইরে। মসি জর্মনি ইঞ্জিনিয়ারিংগী তৌবা ঙম্বা অমসুং ভারতকী থৌনাগী অচৌবা খুদম অমনি। মসিগী মরী অসি হেন্না ফগৎলক্কনি। অমুক হন্না, ঐনা বোস্চ ইন্দিয়াগী মীওই খুদিংমক থাগৎচরি অমসুং অদোমগী মফমদা য়াইফ-পাউচেল পীজরি।
অদোম থাগৎচরি
অদোম য়াম্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
Text of PM’s address at the inauguration of Bosch Smart Campus in Bengaluru
30 JUN 2022 12:55PM by PIB Delhi
All team members of Bosch India,
Dear Friends, Namaste!
Congratulations to Bosch India on completing 100 years. This is a special year for both India and Bosch India. Our nation is celebrating 75 years since Independence. And, you are celebrating a century of your presence in India. I am also happy to inaugurate the Bosch Smart Campus. This campus will certainly take the lead in developing futuristic products and solutions for India and for the World. In October 2015, I had the opportunity to visit the Bosch facility in Bengaluru with Chancellor Merkel. I saw first hand the innovative work happening there. Equally delightful was the dual education approach that Bosch uses to skill youngsters.
Friends,
This is the era of technology. We all have seen the benefits of technology in the last two years when the world has been fighting the biggest pandemic in a century. Therefore, it is important to invest even further in tech and innovation. I am happy that Bosch India has worked not only on innovation but also in giving it scale. A key pillar in this will also be sustainability. India's growth is becoming greener with the installed capacity of solar energy increasing nearly 20 times in the last 8 years. I was told that Bosch has achieved carbon neutrality both in India and outside. This is very inspiring.
Friends,
Today, India is among the fastest growing major economies. Investments have picked in the last two years. Thanks to our youth, our Start-Up eco-system is among the biggest in the world. In the tech world itself there are so many opportunities. The Government of India is working to provide high speed internet to every village. Our vision of a Digital India includes integrating technology with every aspect of Government. I would urge the world to make use of these opportunities and invest in our nation.
Friends,
Milestones are important. They are an occasion to celebrate and also look ahead. I urge Bosch to think of doing even more in India. Set goals for the coming 25 years of what your team can do. 100 years ago, Bosch came to India as a German company. But today, it is as much Indian as it is German. It is a great example of German engineering and Indian energy. This relationship will continue to grow stronger. Once again, I congratulate the entire family of Bosch India and wish you all the best.
Thank you.
Thank you very much.