ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜର୍ମାନୀର ମୁନିଚରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଦ୍ୱାରା ଆୟୋଜିତ ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବକ୍ତବ୍ୟ
26 JUN 2022 10:45PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
କେମିତି ଅଛନ୍ତି?
ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ତୁମମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଆଜି ଏଠାକୁ ଆସିବା ପାଇଁ ବହୁ ଦୂର ଯାତ୍ରା କରିଛନ୍ତି । ମୁଁ ତୁମ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ସଂସ୍କୃତି, ଏକତା ଏବଂ ଭ୍ରାତୃତ୍ୱ ଦେଖିପାରୁଛି । ମୁଁ ଏହି ପ୍ରେମକୁ କେବେବି ଭୁଲିପାରିବି ନାହିଁ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ସମ୍ବାଦରେ ତୁମର ପ୍ରେମ, ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଉତ୍ସାହ ଦେଖିବାପରେ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଅତ୍ୟଧିକ ଗର୍ବିତ ଅନୁଭବ କରିବେ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଦିନଟି ଅନ୍ୟଏକ କାରଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଜଣାଶୁଣା । ଆଜି ୨୬ ଜୁନ୍ । ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ଧରି ରଖିବାପାଇଁ ୪୭ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଏକ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଆମର ଗର୍ବ ଏବଂ ଏହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଡିଏନ୍‌ଏରେ ରହିଛି ଏବଂ ଏହାକୁ ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ ହୋଇଥିଲା । ଜରୁରୀକାଳୀନ ସମୟ ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଇତିହାସର ଏକ ଅନ୍ଧକାର ସ୍ଥାନ ପରି । କିନ୍ତୁ ଶତାବ୍ଦୀ ପୁରୁଣା ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପରମ୍ପରାର ସର୍ବୋଚ୍ଚତା ଏହି ଅନ୍ଧକାର ସ୍ଥାନ ଉପରେ ବିଜୟୀ ହେଲା ଏବଂ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପରମ୍ପରା ଗୁଡ଼ିକ ଏହି କଳା ଚିହ୍ନ ଉପରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ବିସ୍ତାର କଲା ।
ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଉପାୟରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ଦମନ କରିବାପାଇଁ ଭାରତର ଲୋକମାନେ ସମସ୍ତ ଷଡଯନ୍ତ୍ରର ଉତର ଦେଇଛନ୍ତି । ଆମେ ଯେଉଁଠାରେ ବି ରହୁଛୁ ଆମ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ଆମେ ଭାରତୀୟମାନେ ଗର୍ବିତ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଗର୍ବର ସହିତ କହିପାରିବେ ଯେ ଭାରତ ହେଉଛି ଗଣତନ୍ତ୍ରର ମାତା । ଆମର ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଇତିହାସ ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ଅନୁକୋଣରେ ଜୀବନ୍ତ ଅଛି । ଏତେ ସଂଖ୍ୟକ ଭାଷା, ଉପଭାଷା ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଜୀବନଶୈଳୀ ସହିତ ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର ଜୀବନ୍ତ ରହିଥାଏ । ଗଣତନ୍ତ୍ରରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଭରସା ଅଛି ଯାହା ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି ।
ଏତେ ବିସ୍ତୃତ ତଥା ବିବିଧ ଦେଶରେ ଗଣତନ୍ତ୍ର କେତେ ଭଲଭାବରେ ବିତରଣ କରୁଛି ତାହା ଭାରତ ପ୍ରମାଣ କରିଛି । କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ବଡ଼ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ ବାହ୍ୟ ମଳତ୍ୟାଗମୁକ୍ତ । ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁରେ ବିଦ୍ୟୁତ ତ୍ପହଂଚିଛି । ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରାୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁ ସଡକ ଦ୍ୱାରା ସଂଯୁକ୍ତ । ଆଜି ଭାରତରେ ୯୯% ରୁ ଅଧିକ ଲୋକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ରନ୍ଧନ ପାଇଁ ଏକ ଗ୍ୟାସ ସୁଯୋଗ ପାଇଛନ୍ତି । ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାର ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ । ଆଜି ଭାରତର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ପାଂଚ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ମିଳୁଛି ।
କରୋନା ଆରମ୍ଭ ପରେ ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ୮୦ କୋଟି ଗରିବ ଲୋକଙ୍କୁ ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି । ଅଧିକନ୍ତୁ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଦୁନିଆରେ ଭାରତରେ ପ୍ରତି ଦଶଦିନରେ ହାରାହାରି ଏକ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଗଠନ ହୁଏ । ଆଜି ଭାରତରେ ପ୍ରତିମାସରେ ହାରାହାରି ୫,୦୦୦ ପେଟେଂଟଣ୍ଟଦାଖଲ କରାଯାଉଛି । ଆଜି ଭାରତ ପ୍ରତି ମାସରେ ହାରାହାରି ୫୦୦ରୁ ଅଧିକ ଆଧୁନିକ ରେଳକୋଚ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛି । ଆଜି ଭାରତ ହାରାହାରି ୧୮ ଲକ୍ଷ ପରିବାରକୁ ପାଇପ ଜଳ ଯୋଗାଣ ସହିତ ସଂଯୋଗ କରୁଛି । ଭାରତୀୟଙ୍କ ସଫଳତାର ତାଲିକା ବହୁତ ଲମ୍ବା ଅଟେ । ଯଦି ମୁଁ ବିସ୍ତୃତ ଭାବରେ କହିବା ଜାରିରଖେ, ତେବେ ତୁମର ରାତ୍ରୀଭୋଜନ ପାଇଁ ସମୟ ଆସିଯିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଏକ ଦେଶ ସଠିକ୍ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ସଠିକ ସମୟରେ ସଠିକ ନିଷ୍ପତି ନିଏ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ ଚାଲେ, ସେତେବେଳେ ଏହାର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ନିଶ୍ଚିତ ଅଟେ । ଗତ ଶତାବ୍ଦୀରେ ତୃତୀୟ ଶିଳ୍ପବିପ୍ଳବରୁ ଜର୍ମାନୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଦେଶ କେତେ ଲାଭବାନ ହୋଇଥିଲେ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜାଣିଛନ୍ତି । ଭାରତ ସେତେବେଳେ ଦାସ ଥିଲା । ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଏହି ଦୌଡରେ ଏହା ବହୁପଛରେ ପଡିଗଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ସେହିମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନାହିଁ ଯେଉଁମାନେ ଚତୁର୍ଥ ଶିଳ୍ପ ବିପ୍ଳବରେ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରି ୪.୦ ରେ ପଛରେ ଅଛନ୍ତି ବରଂ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନ୍ୟତମ ଅଗ୍ରଣୀ ହୋଇଛି ।
ସୂଚନା ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିରେ ଭାରତ କିର୍ତୀମାନ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ଦୁନିଆରେ ରିଅଲଟାଇମ ଡିଜିଟାଲ ପେମେଂଟଣ୍ଟକାରବାରର ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ଭାରତରେ ହେଉଛି । ଆଜି ଡାଟା ବ୍ୟବହାରରେ ଭାରତ ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ଡାଟା ଶସ୍ତା ହୋଇଥିବା ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଭାରତ ଅନ୍ୟତମ । ଯେଉଁ ଗତି ସହିତ ଲୋକମାନେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ନୂତନ ଭାରତରେ ନୂତନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ତାହା କାହାକୁ ବି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ କରିପାରେ ।
ଟୀକାକରଣ ଏବଂ ଟୀକାକରଣ ପ୍ରମାଣପତ୍ର ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧୧୦ କୋଟି ଲୋକ କୋୱିନ ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଆଜି ପ୍ରାୟ ୨୨ କୋଟି ଭାରତୀୟ ଆରୋଗ୍ୟ ସେତୁ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ, କରୋନା ସଂକ୍ରମଣର ଟ୍ରାକିଂ ପାଇଁ ର୍ନିମିତ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଆପ୍ ପ୍ରାୟ ୫୦ ଲକ୍ଷ ବିକ୍ରେତା କ୍ରୟ କରିବାପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥିବା ସରକାରୀ ଇ-ମାର୍କେଟ ପ୍ଲେସ ଅର୍ଥାତ ଜିଇଏମ ସହିତ ଜଡିତ । ଆଜି ଟ୍ରେନରେ ଯାତ୍ରା କରିବାପାଇଁ ୧୨-୧୫ ଲକ୍ଷ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଦିନ ଅନଲାଇନ ଟିକେଟ ବୁକିଂ କରୁଛନ୍ତି ।
ଆଜିକାଲି ଭାରତରେ ଡ୍ରୋନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବ୍ୟବହାର କିପରି ହୋଇସାରିଛି । ଆପଣ ଜାଣି ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଯେ ଡ୍ରୋନ ଦେଶର ଅନେକ ଅଂଚଳରେ ସାର ସିଂଚନ କରୁଛି । ସରକାର ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନା ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗାଁରେ ଡ୍ରୋନ ଜମି ଏବଂ ଘର ମ୍ୟାପିଂ କରୁଛି । ଏହି ଅଭିଯାନ ମାଧ୍ୟମରେ କୋଟି କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କୁ ସଂପତି ପ୍ରମାଣପତ୍ର ଦିଆଯାଉଛି । ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ, ରିଲିଫ ଏବଂ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ ସମୟରେ ଡ୍ରୋନ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ବ୍ୟବହାର ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧିପାଇବାରେ ଲାଗିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଭାରତ ଏକଦା ଥିବା "ଚଲତା ହେ' ମନୋଭାବରୁ ବାହାରି ଆସିଛି ଏବଂ "ସମୟରେ କରିବା” ଏବଂ ‘ଠିକଣା ସମୟରେ କରିବା’ର ସଂକଳ୍ପ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଭାରତ ପ୍ରଗତି ଏବଂ ବିକାଶ ପାଇଁ ଧୈର୍ଯ୍ୟହରା, ଭାରତ ନିଜସ୍ୱ ସ୍ୱପ୍ନ ପାଇଁ ଧୈର୍ଯ୍ୟହରା, ଭାରତ ତାର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସଂକଳ୍ପରେ ପରିଣତ କରିବାକୁ ଏବଂ ସେଗୁଡିକୁ ହାସଲ କରିବାକୁ ଧୈର୍ଯ୍ୟହରା । ଭାରତ ଆଜି ନ୍ଖକ୍ସ ଉପରେ ଏବଂ ନିଜର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ କରେ ।
ଆମେ ପୁରୁଣା ରେକର୍ଡ ଭାଙ୍ଗୁଛୁ ଏବଂ ନୂତନ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରୁଛୁ । ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଏକ ଉଦାହରଣ ଦେବି ଭାରତ ୨୦୧୬ ରେ ନିଷ୍ପତି ନେଇଛି ଯେ ଆମର ମୋଟ ବିଦ୍ୟୁତ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାର ୪୦ ପ୍ରତିଶତ ୨୦୩୦ ସୁଦ୍ଧା ଅଣ-ଜୀବାଶ୍ମଇନ୍ଧନରୁ ହେବ । ୨୦୩୦ ରୁ ଆଠବର୍ଷ ଦୂରରେ ଥାଇ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଛି । ପେଟ୍ରୋଲରେ ଅତି କମରେ ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ଇଥାନଲ ମିଶ୍ରଣ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିଲା । ଧାର୍ଯ୍ୟ ସମୟସୀମାର ପାଂଚଞ୍ଚମାସ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିଛି ।
ଆପଣ ଭାରତରେ କୋଭିଡ ଟୀକାକରଣର ଗତି ଏବଂ ମାପ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଭଲଭାବରେ ଜାଣିଛନ୍ତି । ଅ୍ଧକ୍ସି ଭାରତରେ ୯୦% ବୟସ୍କବ୍ୟକ୍ତି ଉଭୟ ଟିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି । ୯୫% ବୟସ୍କ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଅତି କମରେ ଗୋଟିଏ ଡୋଜ ନେଇଛନ୍ତି । ଏହା ହେଉଛି ସମାନ ଭାରତ ଯାହା ବିଷୟରେ କିଛିଲୋକ କହୁଥିଲେ ଯେ ୧.୨୫ ବିଲିୟନ ଜନସଂଖ୍ୟା ଟୀକାକରଣପାଇଁ ୧୦-୧୫ ବର୍ଷ ଲାଗିବ । ଆଜି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ତୁମସହ କଥାବାର୍ତା କରୁଛି, ଭାରତରେ ଟିକାମାତ୍ରା ୧୯୬ କୋଟି ଅର୍ଥାô ୧.୯୬ ବିଲିୟନ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । "ମେଡ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ର କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା କରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୋର ମନେଅଛି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ କେବଳ ଏକ ଧାରଣା ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ୨୦୧୫ ରେ ଜର୍ମାନୀକୁ ଆସିଥିଲି । ସେତେବେଳେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ଆକଳନ କରିନଥିଲା । ଆଜି ଭାରତରେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତମ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ଅଛି । ଏକ ସମୟଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ବାହାରୁ ସାମାନ୍ୟ ସ୍ମାର୍ଟଫୋନ କିଣୁଥିଲା । ଆଜି ଭାରତ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତମ ମୋବାଇଲ ଫୋନ୍ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଏବଂ ବର୍ତମାନ ଭାରତରେ ର୍ନିମିତ ମୋବାଇଲ ଫୋନର ରପ୍ତାନି ହେଉଛି । ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପ୍ରାୟ ସାତ-ଆଠ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ତୁମପରି ସହକର୍ମୀମାନଙ୍କ ସହ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲି, ଆମର ବାୟୋଟେକ୍ ଅର୍ଥନୀତି ୧୦ ବିଲିୟନ ଡଲାର୍ ଅର୍ଥାତ ୭୫,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଥିଲା । ଆଜି ଏହା ଆଠ ଗୁଣ ଅଧିକ ଏବଂ ୮୦ ବିଲିୟନ ଡ଼ଲାର ଅର୍ଥାତ ଛଅଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କା ଅତିକ୍ରମ କରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସବୁଠାରୁ କଠିନ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତର ଲୋକଙ୍କ ସାହସ ଆମର ସବୁଠାରୁ ବଡ ଶକ୍ତି । ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆମର ଗତବର୍ଷର ରପ୍ତାନି ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସର୍ବାଧିକ ହୋଇଛି । ଏହା ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରମାଣ ଯେ ଗୋଟିଏ ପଟେ ଆମର ଉତ୍ପାଦକମାନେ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଥିବାବେଳେ ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ଆଶା ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସରେ ଚାହିଁ ବସିଛି । ଗତବର୍ଷ ଭାରତ ୧୧୧ ବିଲିୟନ ଡଲାର ଅର୍ଥାତ ୮.୩୦ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ସାମଗ୍ରୀ ରପ୍ତାନି କରିଥିଲା । ଭାରତର କପା ଏବଂ ହସ୍ତତନ୍ତ ଦ୍ରବ୍ୟ ରପ୍ତାନିରେ ମଧ୍ୟ ୫୫ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି ।
ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦନକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରାୟ ୨ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଉତ୍ପାଦନ ସଂଯୁକ୍ତ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମୂଳକ ପିଏଲଆଇ ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଆସନ୍ତାବର୍ଷ ଆମେ ଆମର ରପ୍ତାନି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛୁ ଏବଂ ଆପଣ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ କରିପାରିବେ । ସେହିଭଳି, ଏଫଡିଆଇ ପ୍ରବାହ ମଧ୍ୟ ନୂଆ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଏକ ଦେଶର ନାଗରିକମାନେ ‘ସବକା ପ୍ରୟାସ’ (ସମସ୍ତଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ) ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ ଜାତୀୟ ସଂକଳ୍ପ ପୂରଣ କରିବାରେ ଜଡିତ ହୁଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱର ବଡ ଶକ୍ତିର ସମର୍ଥନ ପାଆନ୍ତି । ଆଜି ଆମେ ଦେଖିପାରୁଛୁ ଯେ ଦୁନିଆର ବଡ ଶକ୍ତିମାନେ ଭାରତ ସହିତ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଳାଇ ଚାଲିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ଆଜି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ନିଷ୍ଠା ସହିତ ଭାରତ ପ୍ରଗତିପଥରେ ଆଗକୁ ବଢୁଛି । ଲୋକଙ୍କ ନିଷ୍ଠା ଏବଂ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ ଭାରତର ଉଦ୍ୟମ ଆଜି ଏକ ଜନଆନ୍ଦୋଳନରେ ପରିଣତ ହେଉଛି । ଏହା ହିଁ ମୋତେ ଦେଶର ଭବିଷ୍ୟତ ବିଷୟରେ ନିଶ୍ଚିତତା ଏବଂ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଇଥାଏ ।
ଉଦାହରଣସ୍ୱରୂପ, ଜୈବିକ କୃଷି ଦୁନିଆରେ ଚର୍ଚ୍ଚାର ବିଷୟ ପାଲଟିଛି, କିନ୍ତୁ ଭାରତର କୃଷକ ମାନେ ନିଜେ ଏହାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରୁଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନ ଆଜି ଭାରତରେ ସରକାରୀ ନୀତିର ପ୍ରସଙ୍ଗ ନୁହେଁ । ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ଇଭିଏସ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସମାନ ଜଳବାୟୁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାରେ ବିନିଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି । ସ୍ଥାୟୀ ଜଳବାୟୁ ଅଭ୍ୟାସ ଆଜି ଭାରତରେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନର ଏକ ଅଂଶ ପାଲଟିଛି ।
୨୦୧୪ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଭାରତରେ ଖୋଲାରେ ମଳତ୍ୟାଗ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସମସ୍ୟା ଥିଲା କିନ୍ତୁ ଆମେ ଦେଶରେ ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶୌଚାଳୟ ର୍ନିମାଣ କରିଛୁ । ଆଜି ସ୍ୱଚ୍ଛତାଭାରତ ଏକ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ପରିଣତ ହେଉଛି । ଦେଶକୁ ପରିଷ୍କାର ରଖିବା ଭାରତର ଲୋକ ଏବଂ ଯୁବକମାନେ ସେମାନଙ୍କର କର୍ତବ୍ୟବୋଲି ବିବେଚନା କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଭାରତର ଲୋକମାନେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଟଙ୍କା ଦେଶପାଇଁ ସଚ୍ଚୋଟ ଭାବରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଛି ଏବଂ ଦୁର୍ନୀତିର ଶିକାର ହେଉନାହିଁ । ଫଳସ୍ୱରୂପ, ନଗଦ ଅନୁପ୍ରବେଶ ବୃଦ୍ଧିପାଉଛି ଏବଂ ଏହା କୌଣସି ଆଇନଗତ ପ୍ରକ୍ରିୟାହେତୁ ନୁହେଁ, କିନ୍ତୁ ଏହା ସ୍ୱତଃ ସ୍ପୁତଃ ଭାବରେ ଘଟୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛୁ । ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ତମ ବର୍ଷରେ, ଭାରତ ଅଦୃଶ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତିର ସାକ୍ଷୀ ରହିଛି ଏବଂ ଏହାଦ୍ୱାରା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଆକାଂକ୍ଷା ପ୍ରଭାବିତ ହେଉଛି । ଭାରତ ଆଜି ଅଦୃଶ୍ୟ ସମ୍ଭାବନାରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ, ସ୍ଥିର ଏବଂ ର୍ନିଣ୍ଣାୟକ ସରକାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛି, ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛି ଏବଂ ସେହି ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ସଫଳ କରିବାପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରୁଛି । ଆମର ନୀତି ସ୍ପଷ୍ଟ ଏବଂ ସଂସ୍କାର ପାଇଁ ଏକଦୃଢ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଅଛି । ଯେଉଁଠାରେ ଆମକୁ ପାଂଚଞ୍ଚବର୍ଷପରେ ପହଂଚିବାକୁ ପଡିବ ତାହା ମଧ୍ୟ ସ୍ଥିର ହୋଇଛି ଏବଂ ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷପାଇଁ ଆତ୍ମର୍ନିଭରଶୀଳତାର ରୋଡମ୍ୟାପ ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ, ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ସେ ଦିନ ଗଲାଣି ଯେତେବେଳେ ଦୁନିଆରେ କିଛି ଘଟିଲା ଆମେ ପାଳନ କରୁଥିଲୁ । ଆଜି ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଆହ୍ୱାନକୁ ନେଇ ଚିନ୍ତିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏହି ଆହ୍ୱାନକୁ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲାପାଇଁ ସମନ୍ୱୟ ସମିତି (ସିଡିଆରଆଇ) ମାଧ୍ୟମରେ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ବିରୋଧରେ ଲଢେଇ କରିବାକୁ ଚାହୁଁ । ଆଜି ଆମେ ଆର୍ନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୋଲାର ମଂଚ ମାଧ୍ୟମରେ ବିଶ୍ୱର ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଗୋଟିଏ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ଆଣିଛୁ ଯାହାଦ୍ୱାରା ସୁଲଭ ତଥା ପରିବେଶ ଅନୁକୂଳ ଶକ୍ତିର ଲାଭ ବିଶ୍ୱକୁ ପଠାଯିବ । ଆମେ ଗୋଟିଏ ସୂର୍ଯ୍ୟ- ଗୋଟିଏ ବିଶ୍ୱ -ଗୋଟିଏ ଗ୍ରିଡ୍ ସ୍ୱପ୍ନ ବିଶ୍ୱକୁ ଦେଖାଉଛୁ । ଗତ ଆଠବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ ନିଜେ ଏହାର ଲାଭ ଅନୁଭବ କରିଛି । ଭାରତରେ ସୌରଶକ୍ତିର ରେକର୍ଡ କ୍ଷମତା ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ୟୁନିଟପିଛା ୨ କିମ୍ବା ୨.୫ ଟଙ୍କାରେ ଉପଲବ୍ଧ ।
ଯେଉଁ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଭାରତ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ଏବଂ ଜର୍ମାନୀ ପରି ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦେଶ ସହ ସହଭାଗୀତା କରୁଛି ତାହା ମଧ୍ୟ ମାନବିକତାର ସ୍ୱାର୍ଥରେ ଅଛି । ଭାରତରେ ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚଓ ସେଂଟରର ପାରମ୍ପାରିକ ଔଷଧ କେଂଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହେବା ସହିତ ଭାରତ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାଚୀନ ଔଷଧ ପ୍ରଣାଳୀର ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ କେନ୍ଦ୍ରରେ ପରିଣତ ହେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯୋଗର ଶକ୍ତି ବିଷୟରେ ତୁମେ ବହୁତ ଭଲଭାବରେ ଜାଣିଛ । ଏହା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ବାଂଧି ରଖିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ନ୍ୟୁଇଣ୍ଡିଆ ଭବିଷ୍ୟତ ପୀଢି ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ପରମ୍ପରା ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି । ଏକ ନୂତନ ଉତରାଧିକାରୀ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଏହି ଅଭିଯାନର ସବୁଠାରୁ ଇଙ୍ଗ ଶକ୍ତି ହେଉଛି ଆମର ଯୁବକ । ଭାରତର ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାପାଇଁ ଆମେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ପ୍ରଥମ ଶିକ୍ଷାନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛୁ । ପ୍ରଥମଥର ପାଇଁ ଭାରତରେ ମାତୃଭାଷାରେ ଡାକ୍ତରୀ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଶିକ୍ଷାର ବିକଳ୍ପ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଜର୍ମାନୀରେ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଏକ ମାତୃଭାଷାରେ ଡାକ୍ତରୀ ଏବଂ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଅଧ୍ୟୟନର ଲାଭ ଜାଣନ୍ତି । ଏବେ ଭାରତର ଯୁବକମାନେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଲାଭ ପାଇବେ । ନୂତନ ଶିକ୍ଷାନୀତିରେ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ ପାଇଁ ବିଶ୍ୱଭାଗିଦାରୀ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଏକ ଦୃଢ ଼ଧ୍ୟାନ ରହିଛି । ମୁଁ ଆଜି ଏହା ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରୁଛି କାରଣ ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଜର୍ମାନୀର ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଅନେକ ସୁଯୋଗ ଅଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ କିଛି ଦଶଂଧି ଧରି ଆପଣମାନେ ନିଜର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଦ୍ୱାରା ଭାରତର ଏକ ଦୃଢଛବି ତିଆରି କରିଛ । ଭାରତର ଅମୃତ କାଳ ଯାହାକି ଆଗାମୀ ୨୫ ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାରି ରହିବ ସେହି ସମୟରେ ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ଅନେକ ଆଶା କରାଯାଉଛି । ଆପଣ ହେଉଛନ୍ତି ଭାରତର ସଫଳତା ଓ ଭାରତ ସଫଳତାର ଜଣେ ଜଣେ ଆମ୍ବାସଡର । ତେଣୁ ମୁଁ ସବୁବେଳେ ବିଶ୍ୱରେ ରହୁଥିବା ଭାରତୀୟ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଭାରତର ଆମ୍ବାସଡର ବୋଲି କୁହେ । ସରକାରୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ କେତେକ ଆମ୍ବାସଡର ରହିଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ମୋ ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେଉଥିବା ଅନେକ ଆମ୍ବାସଡର ରହିଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଭଳି ଗୋଟିଏ ସଫଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ମୁଁ ହୃଦୟରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ଆପଣଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ମୋତେ ସୁଯୋଗମିଳିଛି । ସୁସ୍ଥ ଏବଂ ଖୁସିରେ ରୁହ ।
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Indian Community Reception in Munich, Germany
26 JUN 2022 10:45PM by PIB Delhi
Namaskar!
How are you?
I am told that many of you have traveled a long distance to come here today. I can see the culture, unity and fraternity of India in all of you. I can never forget this love. I am sure the people in India would be feeling very proud after watching your love, zeal and enthusiasm in the news.
Friends,
This day is also known for another reason. Today is 26th June. An attempt was made 47 years ago to hold democracy, which is our pride and which is in the DNA of every Indian, hostage and to crush it. The period of Emergency is like a dark spot in India's vibrant democratic history. But the supremacy of the centuries-old democratic traditions triumphed over this dark spot and democratic traditions prevailed over these antics.
The people of India answered all the conspiracies to crush democracy in a democratic way. We Indians take pride in our democracy wherever we live. Every Indian can proudly say that India is the mother of democracy. Our history of thousands of years of democracy is still alive in every nook and corner of India. With so many languages, dialects and different lifestyles, India's democracy remains vibrant. Every citizen has faith and hope in democracy which is empowering their life.
India has proved how well democracy is delivering in such a vast and diverse country. The way crores of Indians have achieved big goals together is unprecedented. Today every village of India is open defecation free. Today electricity has reached every village in India. Today almost every village in India is connected by road. Today more than 99% of people in India have a gas connection for clean cooking. Today every family in India is connected with the banking system. Today every poor of India is getting the facility of free treatment of five lakh rupees.
India has ensured free food grains to 80 crore poor for the last two years since Corona struck. Moreover, a unicorn is formed on an average every ten days in India in the world of start-ups. Today 5,000 patents are filed in India on an average every month. Today India is manufacturing more than 500 modern railway coaches on an average every month. Today India is connecting an average of 18 lakh households every month with piped water supply. The list of accomplishments of Indians is very long. If I keep elaborating, it will be time for your dinner.
Friends,
When a country takes the right decisions at the right time with the right intention and takes everyone along, then its rapid development is certain. You are all aware of how much Germany and other countries benefited from the Third Industrial Revolution in the last century. India was a slave at that time. As a result, it fell far behind in this race. But today the India of the 21st century is not among those who lag behind in Industry 4.0 in the fourth industrial revolution, but is one of the leaders.
India is creating waves in information and digital technology. India accounts for 40 percent of the real time digital payments transactions in the world. Today India is creating new records in data consumption. India is one of the countries where data is cheapest. The speed with which people are adopting new technology in the new India of the 21st century can surprise anyone.
About 110 crore people have registered on the CoWIN portal for vaccinations and vaccination certificates. Today, about 22 crore Indians are connected to Arogya Setu, a special app created for the tracking of corona infection. About 50 lakh sellers are associated with the Government e-market place i.e, GeM, created by the government to make purchases. Today 12-15 lakh Indians are booking online tickets every day to travel by train.
The way drone technology is being used in India today is unprecedented. You will be surprised to know that drones are spraying fertilizers in many areas of the country. The government has started the Svamitva scheme. Under this scheme, drones are mapping the land and houses in lakhs of villages of the country. Property certificates are being given to crores of citizens through this campaign. The use of drone technology is also on the rise during natural disasters, relief and rescue operations.
Friends,
Today’s India has come out of the ‘chalta hai’ attitude it once had and is on its way to taking a pledge of ‘have to do’ and ‘have to do on time’. India is now ready, raring and impatient. India is impatient for progress and development, India is impatient for its dreams, India is impatient to turn its dreams into resolutions and achieve them. India today believes in itself and its own potential.
We are breaking old records and achieving new goals. Let me give you an example. India had decided in 2016 that 40 percent of our total electricity generation capacity will be from non-fossil fuel by 2030. India has achieved this target even though we are eight years away from 2030. We had set a target of 10 percent ethanol blending in petrol. This target has also been achieved by the country five months before the deadline.
You are also well aware of the speed and scale of Covid vaccinations in India. Today, 90% of adults in India have received both doses of the vaccines. There are 95% of adults who have taken at least one dose. This is the same India about which some people were saying that it will take 10-15 years for the 1.25 billion population to get vaccinated. Today, when I am talking to you, the number of vaccine doses in India has crossed 196 crores i.e. 1.96 billions. The ‘Made in India’ vaccines have saved the lives of crores of people in India as well as the world from Corona.
Friends,
I remember the Start-up India campaign was just an idea when I came to Germany in 2015. India did not figure in the realm of start-ups then. Today India has the third largest start-up ecosystem in the world. There was a time when India used to buy even the simplest smartphones from outside. Today India is the second largest mobile phone manufacturer in the world and now mobile phones made in India are being exported. When I would discuss with colleagues like you about seven-eight years ago, our biotech economy used to be 10 billion dollars i.e. 75,000 crore rupees. Today it is eight times more and has crossed $ 80 billion i.e. six lakh crore rupees.
Friends,
The courage of the people of India is our biggest strength even in the most difficult situations. Friends, our last year’s exports have been the highest till date. This is proof that on one hand our manufacturers are ready for new opportunities, while the world is also looking at us with hope and confidence. Last year, India exported engineering goods worth 111 billion dollars i.e. 8.30 lakh crore rupees. India's exports of cotton and handloom products have also increased by 55 percent.
The government has also started a production linked incentive PLI scheme worth about Rs 2 lakh crore to step up manufacturing in India. Next year we want to increase our export target even more and you can help a lot in this regard. Similarly, FDI inflows are also making new records.
Friends,
When the citizens of a country get involved in fulfilling the national resolutions with the spirit of ‘Sabka Prayas’ (everyone’s effort) and public participation, then they also get the support of the big powers of the world. Today we can see how the big powers of the world want to walk shoulder to shoulder with India. Today, India is moving ahead on the path of progress with the determination of its countrymen. With the determination and participation of people, India's efforts are becoming a mass movement today. This is what gives me assurance and confidence about the future of the country.
For example, organic farming remains a topic of discussion in the world, but the farmers of India themselves are coming forward and implementing it. Similarly, climate change is not just an issue of government policies in India today. The youth of India is investing in EVs and other similar pro-climate technologies. Sustainable climate practices are becoming a part of the life of the common man in India today.
Open defecation was a major problem in India till 2014 but we have built more than 10 crore toilets in the country. Today cleanliness is becoming a lifestyle in India. The people and the youth of India are considering it their duty to keep the country clean. Today, the people of India are confident that their money is being spent honestly for the country and is not falling prey to corruption. As a result, cash compliance is on the rise and it is not due to any legal process, but it is happening spontaneously.
Friends,
All of us are celebrating Amrit Mahotsav, 75 years of our independence this year. In the 75th year of independence, India is witnessing unprecedented inclusiveness and millions of aspirations being affected by it. India today is full of unprecedented possibilities. Under the leadership of a strong, stable and decisive government, India is also dreaming new dreams, taking new resolutions and working hard to realize those resolutions. Our policy is clear and there is a strong commitment to reforms. Where we have to reach after five years is also decided and the roadmap for self-reliance for the next 25 years, when the country will celebrate the centenary of independence, is also ready.
Friends,
Gone are the days when we used to crib if something happened in the world. Today India is not a country cribbing over global challenges, but it is providing solutions to these challenges. We want to enable the whole world to fight against disasters through the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure (CDRI). Today, we are bringing the countries of the world on one platform through the International Solar Alliance so that the benefits of affordable and environment-friendly energy can be passed on to the world. We have presented the dream of ‘One Sun-One World-One Grid’ before the world. India itself has experienced its benefits in the last eight years. There has been a record capacity of solar power in India and it is available at 2 or 2.5 rupees per unit.
The scale with which India is working on green hydrogen and is partnering with friendly countries like Germany is also in the interest of humanity. With the establishment of the WHO Center for Traditional Medicine in India, India is also becoming a global center of ancient medicine systems of the world.
Friends,
You are very well aware of the power of yoga. It has gripped the entire world.
Friends,
Today's New India is creating a new legacy for the future generations. The biggest strength of this campaign to create a new legacy is our youth. We have come up with the first education policy of the 21st century to empower the youth of India. For the first time, the option of studying medical and engineering in mother tongue has been given in India.
All of you in Germany know the benefits of studying medical and engineering in one’s mother tongue. Now the youth of India will also get the same benefit. The new education policy also has a strong focus on global partnerships for higher education and research. I am mentioning this today because there are many opportunities for the institutions of Germany in this regard.
Friends,
You have created a strong image of India here through your hard work in the last few decades. The expectations from you have increased even more in the ‘Amrit Kaal’ of Independence i.e., in the next 25 years. You are also the success story of India and also the brand ambassador of India's successes. Therefore, I always tell my Indian brothers and sisters spread across the world that they are the national ambassadors. There are a few ambassadors in the government system, whereas I have crores of ambassadors who are taking my country forward.
Friends,
I express my gratitude to all of you for the love, the blessings, and organizing such a wonderful program with enthusiasm. I also got an opportunity to meet you. Be safe and happy.
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.