ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଗତି ମଇଦାନ ସମନ୍ୱିତ ଟ୍ରାଞ୍ଜିଟ କରିଡର ଉଦଘାଟନ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
19 JUN 2022 4:50PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରିମଣ୍ଡଳରେ ମୋର ସହଯୋଗୀ ଶ୍ରୀ ପିୟୂଷ ଗୋୟଲ ମହାଶୟ, ହରଦୀପ ସିଂହ ପୁରୀ ମହାଶୟ, ଶ୍ରୀ ସୋମପ୍ରକାଶ ମହାଶୟ, ଅନୁପ୍ରିୟା ପଟେଲ ମହାଶୟ, ଅନ୍ୟ ଜନପ୍ରତିନିଧି ଗଣ, ଅତିଥିଗଣ, ଭଦ୍ରମହିଳା ଓ ଭଦ୍ର ବ୍ୟକ୍ତିଗଣ,
ମୁଁ ଦିଲ୍ଲୀର ଲୋକମାନଙ୍କୁ, ନୋଏଡା- ଗାଜିଆବାଦର ଲୋକମାନଙ୍କୁ, ଏନସିଆରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏବଂ ସମଗ୍ର ଦେଶରୁ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ଦିଲ୍ଲୀ ଆସିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥାଏ, ସେହି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଆଜି ଦିଲ୍ଲୀକୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ତରଫରୁ ଆଧୁନିକ ଭିତିଭୂମିର ଏକ ବହୁତ ହିଁ ସୁନ୍ଦର ଉପହାର ମିଳିଛି।
ଏବେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଟନେଲ ଦେଇ ଅତିକ୍ରମ କରୁଥିଲି ତେବେ ମନରେ ବହୁତ ଗୁଡ଼ାଏ କଥା ଆସୁଥିଲା। ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ସମନ୍ୱିତ ଟ୍ରାଞ୍ଜିଟ କରିଡରକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଟିକେ ହେଲେ ମଧ୍ୟ ସହଜ ନ ଥିଲା। ଯେଉଁ ସଡ଼କ ଆଖପାଖରେ ଏହି କରିଡର ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି ତାହା ହେଉଛି ଦିଲ୍ଲୀର ସବୁଠାରୁ ବ୍ୟସ୍ତତମ ସଡ଼କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ଗାଡ଼ି ଯାତାୟତ କରିଥାଆନ୍ତି। ଆଉ ଏହି ଯେଉଁ ଟନେଲ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ତାହା ଉପରେ ତ ସାତୋଟି ରେଳ ଲାଇନ ଯାଇଛି। ଏହି ସବୁ ଅସୁବିଧା ଜନକ ପରିସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟରେ କରୋନା ଆସି ପହଂଚିଗଲା, ସେ ନୂତନ ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି କଲା। ଆଉ ଆମ ଦେଶରେ ଏଭଳି କିଛି ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରନ୍ତୁ ଯାହା ନ୍ୟାୟପାଳିକାର କବାଟ ଠକ୍ଠକ୍ କରିବା ବାଲା ଲୋକଙ୍କର କିଛି ଅଭାବ ନାହିଁ। ପ୍ରତ୍ୟେକ କଥାରେ ଗୋଡ ଟାଣିବାବାଲା ଅଛନ୍ତି।
ଦେଶକୁ ଆଗକୁ ନେଇଯିବାକୁ ହେଲେ ଅନେକ ସମସ୍ୟା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଥାଏ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମଧ୍ୟ ସେହିଭଳି କିଛି ଅସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ଦେଇ ଗତି କରିବାକୁ ପଡ଼ିଲା। କିନ୍ତୁ ଏହା ହେଉଛି ନୂତନ ଭାରତ। ସମସ୍ୟା ଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ମଧ୍ୟ କରିଥାଏ, ନୂତନ ସଂକଳ୍ପ ମଧ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିଥାଏ ଆଉ ସେହି ସଂକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକୁ ସିଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଅହର୍ନିଶି ପ୍ରୟାସ କରେ। ଆମର ଯେଉଁ ଇଂଜିନିୟର୍ସ, ଆମର ଶ୍ରମିକ, ମୁଁ ଏ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ସେମାନେ ଯେଉଁ ଦୃଢ଼ ମନୋବଳ ସହିତ, ପରିଶ୍ରମ ସହିତ ଆଉ ବହୁତ ହିଁ ପାରସ୍ପରିକ ପ୍ରୟାସର ଫଳାଫଳ ସ୍ୱରୂପ, ଆଉ ଏକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପରିଚାଳନାର ଉତମ ଉଦାହରଣକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରି ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛନ୍ତି। ମୋର ଯେଉଁ ଶ୍ରମିକ ଭାଇ- ଭଉଣୀମାନେ ନିଜର ଝାଳ ବୁହାଇଛନ୍ତି ସେ ସମସ୍ତ, ସେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ମୁଁ ହୃଦୟର ସହିତ ବହୁତ- ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଏହି ସମନ୍ୱିତ ଟ୍ରାଞ୍ଜିିଟ କରିଡର, ପ୍ରଗତି ମଇଦାନ ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ସ୍ଥଳକୁ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁସାରେ ରୂପାନ୍ତରଣ କରିବାର ଅଭିଯାନର ହେଉଛି ଏକ ଅଂଶ। ଦଶକ- ଦଶକ ପୂର୍ବରୁ ଭାରତର ପ୍ରଗତିକୁ ଭାରତୀୟଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟ, ଭାରତର ଉତ୍ପାଦନର, ଆମର ସଂସ୍କୃତିକୁ ସୋକେଶ୍ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଗତି ମଇଦାନର ନିର୍ମାଣ ହୋଇଥିଲା। କିନ୍ତୁ ତା’ପରେ ଭାରତ ବହୁତ ପରିବର୍ତନ ହୋଇଯାଇଛି, ଭାରତର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବଦଳିଯାଇଛି, ଆମର ଆବଶ୍ୟକତା ଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ବହୁଗୁଣରେ ବଢ଼ିଯାଇଛି, କିନ୍ତୁ ଏହା ହେଉଛି ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ଯେ ପ୍ରଗତି ମଇଦାନର ଅଧିକ ପ୍ରଗତି ହୋଇନାହିଁ, ନଚେତ ସର୍ବପ୍ରଥମେ ଏହି ପ୍ରଗତି ମୈଦାନର ପ୍ରଗତି ହେବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା, ତାହା ହିଁ ହୋଇ ନପାରି ରହିଗଲା। ଦେଢ଼ ଦଶକ ପୂର୍ବେ ଏଠାରେ ସୁବିଧା ଗୁଡ଼ିକର ସଂପ୍ରସାରିତ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଲା ତ, ତାହା କାଗଜ ଉପରେ ଥିଲା, ଏବେ ଏହା ତ ଫେସନ ହୋଇଥାଏ, ଘୋଷଣା କରନ୍ତୁ, କାଗଜ ଉପରେ ଦେଖାଇ ଦିଅନ୍ତୁ, ଦୀପ ଜଳାଇ ଦିଅନ୍ତୁ, ଫିତା କାଟି ଦିଅନ୍ତୁ, ଖବରକାଗଜରେ ମୁଖ୍ୟାଂଶ କରି ଦିଅନ୍ତୁ ଆଉ ପୁଣି ଆପଣ ଆପଣଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟରେ ମୁଁ ମୋ କାର୍ଯ୍ୟରେ, ଏହା ଚାଲୁ ରହିଥିଲା।
ଦେଶର ରାଜଧାନୀରେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ରର ସୁବିଧା ରହିଥିବ, ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ହଲ ରହିଥିବ, ଏବେ ଏହାକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଭାରତ ସରକାର ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଆମର ଏହି ଦିଲ୍ଲୀରେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱାରକାରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଥିବା ଅନ୍ତରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଏବଂ ପ୍ରଦର୍ଶନ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ପ୍ରଗତି ମଇଦାନରେ ପୁନଃପ୍ରଗତିଶୀଳ ପ୍ରକଳ୍ପ, ନିଜକୁ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଉଦାହରଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି।
ଗତ ବର୍ଷ ମୋତେ 4ଟି ପ୍ରଦର୍ଶନୀ ହଲର ଉଦଘାଟନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା ଆଉ ଆଜି ଯୋଗାଯୋଗର ଏହି ଆଧୁନିକ ସୁବିଧାର ଲୋକାର୍ପଣ ହୋଇଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଥିବା ଏହି ଆଧୁନିକ ନିର୍ମାଣ, ଦେଶର ରାଜଧାନୀର ଛବିକୁ ପରିବର୍ତନ କରୁଛି, ତାହାକୁ ଆହୁରି ଆଧୁନିକ କରୁଛି। ଆଉ ଏହା କେବଳ ଛବି ପରିବର୍ତନ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ଏହି ଛବି ଏଇଥିପାଇଁ ପରିବର୍ତନ କରାଯାଉଛି ଯେ ତାହା ଭାଗ୍ୟ ପରିବର୍ତନର ମଧ୍ୟ ଏକ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇ ପାରିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଦିଲ୍ଲୀରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ଯେତିକି ଗୁରୁତ୍ୱ ଆଧୁନିକ ଭିତିଭୂମି ଉପରେ ରହିଛି, ଆଧୁନିକୀକରଣ ଉପରେ ରହିଛି, ଏହାର ସିଧା ସଳଖ ପରିଣାମ ଆଉ ଏହା ପଛର ସ୍ପଷ୍ଟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହଜରେ ସହାବସ୍ଥାନ (ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଲିଭିଙ୍ଗ୍) ଉପରେ ରହିଛି। ସାଧାରଣ ମନୁଷ୍ୟଙ୍କର କମ୍ ଅସୁବିଧା ହେଉ, ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ସୁବିଧାମାନ ବଢ଼ୁ, ସହଜତା, ସରଳତା, ସ୍ୱାଭାବିକତା... ଏହା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗୁଡ଼ିକ ମାଧ୍ୟମରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଏବେ ଆମେ ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ବିକାଶ କରିବା ତ ତାହା ପରିବେଶ ସଚେତନ ଯୋଜନା ହେବା ଆବଶ୍ୟକ। ପରିବେଶ ପ୍ରତି ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ହେବା ଉଚିତ। ଜଳବାୟୁ ଚିନ୍ତା କରିବା ଭଳି ହେବା ଦରକାର; ଏହି ସମସ୍ତ କଥା ଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛୁ।
ଗତ ବର୍ଷ ମୋତେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ପରିସରର ଲୋକାର୍ପଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥିଲା। ଏହା ହେଉଛି ଆମ ଦେଶର ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟ ଯେ ବହୁତ ଗୁଡ଼ିଏ ଭଲ ଜିନିଷ, ଭଲ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ନେଇ କରାଯାଇଥିବା ଜିନିଷ ତାହା ଏଭଳି ରାଜନୈତିକ ରଙ୍ଗରେ ଫସି ଯାଉଛି ଆଉ ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ମଧ୍ୟ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଭାବେ ନିଜର ଟିଆରପି କାରଣରୁ ତାହାକୁ ମଧ୍ୟ ସେହି ଘଟଣାକୁ ଟାଣି ନେବା ପାଇଁ ବାଧ୍ୟ ହେଉଛି। ମୁଁ ଏହି ଉଦାହରଣ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଦେଉଛି ଫଳରେ ଆପଣମାନେ ବୁଝିପାରିବେ ଯେ କ’ଣ ହୋଇଥିଲା। ଯେଉଁମାନେ ଦିଲ୍ଲୀ ସହିତ ପରିଚିତ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନେ ଭଲଭାବେ ଜାଣିଛନ୍ତି ଯେ ସେନା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ସମସ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ, ଦ୍ୱିତୀୟ ବିଶ୍ୱ ଯୁଦ୍ଧ ପରେ, ଅର୍ଥାତ କେତେ ବର୍ଷ ହୋଇଗଲାଣି ଆପଣମାନେ ଅନୁମାନ ଲଗାଇ ପାରୁଥିବେ। ଆମର ଏଠାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଭବନର ସେହି ଅଂଚଳରେ କିଛି କୁଡ଼ିଆ ଘର ତିଆରି ହୋଇଥିଲା। ଛୋଟ- ଛୋଟ ଝୋପଡ଼ି ଭଳି ଲାଗୁଥିଲା, ଆପଣମାନେ ଦେଖିଥିବେ। ସବୁ କାର୍ଯ୍ୟ ସେହିଥିରେ ଚଳୁଥିଲା, ସେ ଜରାଜୀର୍ଣ୍ଣ ହୋଇ ଯାଇଥିଲା ଏବଂ ବହୁତ ବିଶାଳ ଜମି ଉପରେ ଖେଳାଇ ହୋଇ ଯାଇଥିଲା। ତା’ପରେ ତ ବହୁତ ସରକାର ଗଠନ ହେଲେ। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଜଣାଅଛି କ’ଣ ହେଲା, ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହୁଁନାହିଁ। ଆମ ସରକାର କେଜି ମାର୍ଗ ଏବଂ ଆଫ୍ରିକା ଏଭେନ୍ୟୁରେ ଇକୋ- ଫ୍ରେଣ୍ଡଲି ଘର ନିର୍ମାଣ କଲେ ଆଉ ଏ ଯେଉଁ ଝାଟିମାଟିର କୁଡ଼ିଆ ଭଳି ଅବସ୍ଥାରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷାର କାର୍ଯ୍ୟ 80 ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିଥିଲା, ଏବେ ସେଠାରୁ ତାଙ୍କୁ ଉଠାଇ ଏକ ଭଲ ପରିବେଶରେ ସେନା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସ୍ଥାପନ କଲୁ ଆମେ। ଆମେ ସେନା ପାଇଁ ଏଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା କଲୁ। ଏହି ଦଶକ- ଦଶକର ପୁରୁଣା ଅଫିସ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବା କାରଣରୁ ଏକ ପକ୍ଷରେ ତ, ସେମାନଙ୍କୁ ଏଭଳି ପରିବେଶ ମିଳିଛି, ସେନାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାରେ ଯେଉଁ ସୁବିଧା ମିଳିଛି, ଆଧୁନିକ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ପ୍ରକାରର ଭିତିଭୂମିର ଆବଶ୍ୟକତା ପଡ଼ିଥାଏ, ସେ ସମସ୍ତ କଥାଗୁଡ଼ିକୁ ଧ୍ୟାନରେ ରଖି ତାହାକୁ ନିର୍ମାଣ କରିଛୁ ଆଉ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିର୍ମାଣକୁ ଇକୋ- ଫ୍ରେଣ୍ଡଲି ବା ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ ଅନୁକୂଳ କରାଯାଇଛି।
ଆଉ ଏପଟେ କ’ଣ ପରିଣାମ ହେଲା, ଏ ସମସ୍ତ ଅଫିସରେ ଆଉ ଯଦି ସେଠାକାର କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ପରିବେଶ ଭଲ ହୋଇଥାଆନ୍ତା ତେବେ ଆଉଟକମ୍ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଭଲ ହୋଇ ଥାଆନ୍ତା। କିନ୍ତୁ ଏହି ଅଫିସଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରିବା କାରଣରୁ ବହୁ ଏକରର ଜମି, ଏତେ ବଡ଼ ମୂଲ୍ୟବାନ ଜମି, ଏହା ମୁକ୍ତ ହୋଇଗଲା ଆଉ ଯେଉଁଥିରେ ଲୋକମାନଙ୍କର ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି। ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ସେଂଟ୍ରାଲ ଭିସ୍ତା ଏବଂ ଦେଶର ନୂତନ ସଂସଦ ଭବନର ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲୁ ରହିଛି। ଆଗାମୀ ଦିନମାନଙ୍କରେ ଭାରତର ରାଜଧାନୀ ବିଷୟରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେବ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନୀ ଏହି କଥାକୁ ନେଇ ଗର୍ବର ସହିତ କହିବେ ଏଭଳି ମୋର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଏ ଯେଉଁ ସମନ୍ୱିତ ଟ୍ରାଞ୍ଜିଟ କରିଡର ସରକାର ନିର୍ମାଣ କରାଇଛନ୍ତି, ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଆଧୁନିକ ଭିତିଭୂମି, ଏବଂ ପରିବେଶର ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରହିଛି, ଏହି ସମନ୍ୱୟ ରହିଛି। ପ୍ରଗତି ମଇଦାନ ଆଖପାଖର ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଚଳ ହେଉଛି ଦିଲ୍ଲୀର ସବୁଠାରୁ ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ଅଂଚଳ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ। ଏଠାକାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଟ୍ରାଫିକ ଜନିତ ସମସ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଦେଇ ଗତି କରିବାକୁ ପଡ଼ିଛି। ଆଇଟିଓ ଛକରେ କେତେ ଅଧିକ ପରିମାଣରେ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିଥାଏ, ଏହା ଆମେ ସମସ୍ତେ ଭଲ ଭାବେ ଜାଣିଛନ୍ତି।
ଆଉ ଯେତେବେଳେ ମୋର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଥିଲା, ମୁଁ 50 ଥର ଚିନ୍ତା କରୁଛି, ମୋର ଏସପିଜି ଇତ୍ୟାଦିଙ୍କୁ କହେ ଯେ ହୁଏତ ମୋତେ ସକାଳ 5 ଟା ବେଳେ ବାହାର କରି ଦିଅ କିମ୍ବା ଡେରି ରାତି ସମୟରେ ମୋତେ ସେଠାରୁ ବାହାର କର ଫଳରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ନ ପଡ଼ୁ, ଦୟାକରି ଦିନ ସମୟରେ ସେହି ରାସ୍ତା ଦେଇ ନିଅନ୍ତୁ ନାହିଁ, ଲୋକମାନେ ବ୍ୟସ୍ତ ହେଉଛନ୍ତି। ମୁଁ ଯେତିକି ଯେମିତି ପାରିବି ନିଜେ ସେତିକି ଚେଷ୍ଟା କରେ ସେପଟ ଦେଇ ନଯିବା ପାଇଁ। କିନ୍ତୁ ବେଳେ ବେଳେ ବାଧ୍ୟ ହୋଇପଡ଼େ। ଆଜି ଏହି ନିର୍ମାଣ କାରଣରୁ ଏ ଯେଉଁ ଦେଢ଼ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ଦୀର୍ଘ ସୁଢ଼ଙ୍ଗ ହୋଇଛି, ଏ ଯେଉଁ ଟନେଲ ହୋଇଛି, ଏହାଦ୍ୱାରା ପୂର୍ବ ଦିଲ୍ଲୀ, ନୋଏଡ଼ା ଆଉ ଗାଜିଆବାଦ ଆଡ଼ୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ଯିବା- ଆସିବା କରୁଥିବା ହଜାର- ହଜାର ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ବଡ଼ ଆଶ୍ୱସ୍ତି ମିଳିବ। ଏହି ସମନ୍ୱିତ ଟ୍ରାଞ୍ଜିଟ କରିଡର ଦ୍ୱାରା ଦିଲ୍ଲୀର ଲୋକମାନଙ୍କର ସମୟ ବଂଚିବ, ଗାଡ଼ିମାନଙ୍କରେ ଇନ୍ଧନ ବଂଚିବ। ଏବେ ମୋତେ ଉପସ୍ଥାପନା ଦେଉଥିଲେ ସେଥିରେ କହୁଥିଲେ, 55 ଲକ୍ଷ ଲିଟର ପେଟ୍ରୋଲ ସଂଚୟ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ଅର୍ଥାତ ଏହା ନାଗରିକମାନଙ୍କର ପକେଟର ପଇସା ବଂଚିବାକୁ ଯାଉଛି।
ଯଦି ମୁଁ କାହାକୁ 100 ଟଙ୍କା ଦେବା ପାଇଁ ଘୋଷଣା କରୁଛି ତେବେ ମୋ ଦେଶରେ ଏହା ହେଡ଼ଲାଇନ୍ ହୋଇ ଯାଉଛି। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଯଦି ଏଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବି ଯାହାଦ୍ୱାରା ତାହାର ଦୁଇଶହ ଟଙ୍କା ସଂଚୟ ହୋଇ ପାରିବ, ତେବେ ତାହା ଖବରରେ ଆସେ ନାହିଁ। ତାହାର କୌଣସି ମାହାତ୍ମ୍ୟ ହିଁ ନାହିଁ କାରଣ ସେଥିରେ ରାଜନୈତିକ ମାଇଲେଜ ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଯଦି ଦେଶର ଭଲ କରିବାର ଅଛି ତେବେ ଆମକୁ ସ୍ଥାୟୀ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଗୁଡ଼ିକୁ ବିକଶିତ କରି ଜନ ସାଧାରଣଙ୍କ ସୁବିଧା ଆଉ ତାଙ୍କର ବୋଝ କମ୍ କରିବା ଦିଗରେ ଆମେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛୁ।
ଏବେ ଟ୍ରାଫିକ ଜାମ୍ ବଂଚିବ, ଦିଲ୍ଲୀର ପର୍ଯ୍ୟାବରଣ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବ। ଆମେ ଆରାମରେ କହି ଦେଉଛୁ ଟାଇମ ଇଜ୍ ମନି ଅର୍ଥାତ ସମୟ ହେଉଛି ଅର୍ଥ, ବଡ଼ ସରଳ ଭାବେ କହିଦେଉଛୁ। ଏବେ ଏହି ଟନେଲ ନିର୍ମାଣ ହେବା କାରଣରୁ ସମୟ ବଂଚିବ ତ କେତେ ପରିମାଣରେ ଟଙ୍କା ବଂଚିବ ଏହା ମଧ୍ୟ ତ ଚିନ୍ତା କରିବା ଦରକାର। ଲୋକକଥା ପାଇଁ ଟାଇମ ଇଜ୍ ମନି ଠିକ୍ ଅଛି, କିନ୍ତୁ ଏଠାରେ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସୁବିଧା କରାଇବା ଦ୍ୱାରା ସମୟ ବଂଚିଗଲା ତ ଟଙ୍କା ବଂଚିଗଲା, ତାହା କହିବା ପାଇଁ କେହି ପ୍ରସ୍ତୁତ ନୁହଁନ୍ତି। ଅର୍ଥାତ ଆମେ ଚିନ୍ତା କରିବାର ଉପାୟକୁ ମଧ୍ୟ, ଆମର ପୁରୁଣା ଅଭ୍ୟାସ, ପୁରୁଣା ଜିନିଷକୁ ରଖି- ରଖି ଦେଖିବାର ଅଭ୍ୟାସ ବଦଳରେ ବାହାରକୁ ଆସିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି।
ଏକ ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ଯେ, ଏହି କରିଡର କାରଣରୁ ପ୍ରଦୂଷଣ ଯେତିକି କମ୍ ହେବ, ସେପରି କରିବା ପାଇଁ ଯେଭଳି ଆମର ପୀୟୂଷ ଭାଇ କହିଲେ, 5 ଲକ୍ଷ ଗଛଠାରୁ ଯେଉଁ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳେ ସେହି ସାହାଯ୍ୟ ଏହି ଟନେଲ କାରଣରୁ ମିଳିବାକୁ ଯାଉଛି। ଏହାର ଅର୍ଥ ଏହା ନୁହେଁ ଯେ ଗଛ ଲଗାଇବା ହିଁ ନାହିଁ। ଆଉ ମୁଁ ଖୁସି ହେଲି ଯେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ଗଛ ଲଗାଇବାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ହେଲା ଯମୁନା କୂଳରେ, ଆଉ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କଲେ ଅର୍ଥାତ ଡବଲ ଲାଭ କରି ଦେଲେ। ଅର୍ଥାତ ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନୂତନ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ସହିତ ହିଁ, ଯେଉଁ କାରଣ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦୂଷଣ ବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି, ସେଥିରେ କେତେ ପରିମାଣରେ ହ୍ରାସ କରି ପାରିବା, ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଉପଯୋଗ କରି କିପରି କରି ପାରିବା, ସେହି ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି।
ଏବେ ନିକଟରେ ଭାରତ ପେଟ୍ରୋଲରେ 10 ପ୍ରତିଶତ ଇଥାନଲ ବ୍ଲେଡିଂର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିଛି। ଏହା ହେଉଛି ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସଫଳତା ଆଜ୍ଞା। ଭାରତର ଆବଶ୍ୟକତାର 10 ପ୍ରତିଶତ ଇଥାନଲ ଆଖୁରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି, ଆବର୍ଜନାରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିବା ଇଥାନଲ ଆଜି ଆମର ଗାଡିଗୁଡ଼ିକୁ ଦୌଡ଼ାଉଛି, ଆମର ଗତିକୁ ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ଆଉ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଆମେ ଆମର ଯେଉଁ ଧାର୍ଯ୍ୟ ସମୟ ଥିଲା ତା’ପୂର୍ବରୁ କରି ଦେଲୁ, କେତେ ମାସ ପୂର୍ବରୁ ପୂରଣ କରି ଦେଲୁ। ପେଟ୍ରୋଲରେ ଇଥାନଲ ବ୍ଲେଡିଂର ଏହି ଅଭିଯାନ ଆମର ପ୍ରଦୂଷଣକୁ କମ୍ କରୁଛି, ଆମର କୃଷକମାନଙ୍କର ଆୟକୁ ବଢ଼ାଇବାରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି କାରଣ ତାହାର ଯେଉଁ ଆବର୍ଜନା ରହିଛି ତାହା ସର୍ବୋତମ ଉପଯୋଗ ଏଠାରେ ହୋଇ ପାରୁଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଦିଲ୍ଲୀ- ଏନସିଆରର ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକ ସମାଧାନ ପାଇଁ ବିଗତ 8ବର୍ଷରେ ଆମେ ଅଦ୍ଭୂତପୂର୍ବ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛୁ। ଗତ 8 ବର୍ଷରେ ଦିଲ୍ଲୀ- ଏନସିଆରରେ ମେଟ୍ରୋ ରେଳ ସେବାର ପରିସର 193 କିଲୋମିଟରରୁ ପ୍ରାୟ 400 କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚି ସାରିଛି, ଡବଲରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ। ଯଦି କିଛି ନାଗରିକ ସଂକଳ୍ପ କରି ନେଇଯିବେ ଯେ, ମୁଁ ମୋର ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଯେଉଁ ଯାନ ବ୍ୟବହାର କରୁଛି, ଅତି କମ୍ରେ ତାହାର 10 ପ୍ରତିଶତ ମେଟ୍ରୋର ଉପଯୋଗ କରିବି। ହୋଇପାରେ ମେଟ୍ରୋରେ ସାମାନ୍ୟ ଭିଡ଼ ବଢ଼ିଯିବ କିନ୍ତୁ ଏତେ ଛୋଟିଆ କର୍ତବ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଆମର ରହିଛି, ଆମେ ଦିଲ୍ଲୀର ଜୀବନକୁ କେତେ ସହାୟତା କରି ପାରିବା ଆଉ ଜଣେ ନାଗରିକ ସହିତ ଏହି କର୍ତବ୍ୟ ଭାବର ଆନନ୍ଦ କେତେ ମିଳିପାରେ, ତାହା ମଧ୍ୟ ଏକ ଅନୁଭବର ବିଷୟ।
ଆଉ କେବେ- କେବେ ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ଗହଣରେ ଯାତ୍ରା କରିବା ତାହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଏକ ଭିନ୍ନ ଆନନ୍ଦ। ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଜାଣିବା- ବୁଝିବାର ସେହି ପାଂଚ- ଦଶ ମିନିଟରେ ମଧ୍ୟ ଟିକେ- ସୁଯୋଗ ମିଳିଯାଇଥାଏ। ଅର୍ଥାତ ହେଉଛି ବହୁତ ଗୁଡିଏ ସୁବିଧା। ଆଉ ମେଟ୍ରୋରେ ଯଦି ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଟିକେ ଅଧିକ ରହିଲା ତେବେ ତାହା ମଧ୍ୟ ଅର୍ଥନୈତିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଟିକେ ସୁବିଧାଜନକ ହେବ। ଆମେ ସବୁ ମିଳିମିଶି ଏହି ସବୁ ଜିନିଷକୁ ଚଳାଇବା ତେବେ କେତେ ବଡ଼ ଲାଭ ହେବ। କିନ୍ତୁ ଦିଲ୍ଲୀ- ଏନସିଆରରେ ମେଟ୍ରୋର ବୃଦ୍ଧିପାଉଥିବା ନେଟୱର୍କ ଯୋଗୁଁ ହଜାର- ହଜାର ଗାଡି ଏବେ କମ୍ ସଂଖ୍ୟାରେ ସଡ଼କରେ ଚାଲୁଛି, ତାହା ଅଧିକ ହୋଇ ପାରିବ ଆଉ ଏହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରଦୂଷଣ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ବହୁତ ସହାୟତା ମିଳୁଛି।
ପୂର୍ବ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମ ପେରିଫେରିଆଲ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ଦ୍ୱାରା ଦିଲ୍ଲୀକୁ ବହୁତ ଆସ୍ୱସ୍ତି ମିଳିଛି। ହଜାର- ହଜାର ସଂଖ୍ୟାରେ ଟ୍ରକ ସିଧା ସଳଖ ବାହାରେ ବାହାରେ ପଳାଇ ଯାଉଛନ୍ତି। ଦିଲ୍ଲୀର ଆନ୍ତରାଜ୍ୟ ଯୋଗାଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ମାତ୍ରାରେ, ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ ଗତିରେ ଆଜି କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆସୁଥିବା ପରିଚୟ ମିଳିଯାଇଛି। ଏବେ ଦେଖନ୍ତୁ ଦିଲ୍ଲୀ- ମିରଟ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ୱେ ଦିଲ୍ଲୀ- ମିରଟ ମଧ୍ୟରେ ଦୂରତାକୁ ଏବେ ଏକ ଘଂଟାରେ ସୀମିତ କରି ରଖି ଦେଇଛି। ପୂର୍ବରୁ ଲୋକ ଯେଉଁ ହରିଦ୍ୱାର, ଋଷିକେଶ ଯିବାର ଅଭ୍ୟାସ ରଖୁଥିଲେ ଆଉ ଦେହରାଡୁନ ଯିବାର ଅଭ୍ୟାସ ରଖୁଥିଲେ, ଆଠ-ଆଠ, ନଅ- ନଅ ଘଂଟା ଲାଗୁଥିଲା। ଆଜି ଚାରି ଘଂଟା, ସାଢେ ଚାରି ଘଂଟାରେ ଏବେ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ବାହାରି ସେଠାରେ ପହଂଚି ଯାଉଛନ୍ତି।
ଏବେ ସମୟର ଶକ୍ତି କ’ଣ ହୋଇଥାଏ, ମୁଁ ଏବେ କାଶୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ଯାଇଥିଲି। ସେଠାକର ସାଂସଦ ଅଛି, ଆଉ ଟିକେ ସେଠାକାର ଲୋକଙ୍କ ସମସ୍ୟା ହେଲେ ରାତି ଗୋଟାଏ, ଦେଢଟାରେ ଚାଲି ଯାଇଥାଏ। ତେବେ ମୁଁ କାଶୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନକୁ ଗଲି, ମୁଁ କହିଲି ଦେଖିବା ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ କ’ଣ କ’ଣ ସବୁ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି। ତେଣୁ ମୁଁ ସବୁ ଦେଖୁଥିଲି, ପୁଣି ମୁଁ ସେଠାକାର ଯେଉଁମାନେ ରେଲୱର କାମ ଦେଖୁଥିଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ଯାଇ ଟ୍ରାଫିକ ସମ୍ବନ୍ଧରେ, ଟ୍ରେନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସଂପର୍କରେ ପଚାରିଲି। ସେ ମୋତେ କହିଲେ ଯେ, ସାହାବ ଏଠାରେ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ, ତାହାର ଅଧିକ ଚାହିଦା ରହିଛି। ମୁଁ କହିଲି ଭାଇ ଟିକେ ଅଧିକ ମହଙ୍ଗା ମଧ୍ୟ ଆଉ.. ନାହିଁ ବଡ଼ ସାହାବ, ଆଜି ଗରିବ ଲୋକ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ବନ୍ଦେ ଭାରତରେ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି, ଶ୍ରମିକ ବର୍ଗର ଲୋକ ବନ୍ଦେ ଭାରତରେ ଯିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି। ମୁଁ କହିଲି କାହିଁକି ଭାଇ... ସେଥିରେ ଟିକେଟ ପାଇଁ ଟିକେ ଅଧିକ ଅର୍ଥ ଲାଗୁଛି। ସେ କହିଲେ ସାହାବ ଆମକୁ ମଧ୍ୟ ଏହା ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଲାଗିଲା। ମୁଁ ପଚାରିଲି ବନ୍ଦେ ଭାରତରେ ଏତେ ସଂରକ୍ଷଣ କିପରି ହେଉଛି, ଏତେ ଭିଡ କିପରି ହେଉଛି। ସେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ପଚାରିଲେ... ସେ କହିଲେ ଦେଖନ୍ତୁ ଭାଇ ଆପଣଙ୍କ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନରେ ଆମକୁ ଜିନିଷପତ୍ର ରଖିବା ପାଇଁ ବହୁତ ଜାଗା ମିଳୁଛି। ଆଉ ଗରିବ ଲୋକ ଅଟୁ, ନିଜ ଘରୁ ସବୁ ଜିନିଷ ଉଠାଇ ନେଇ ଆସିଥାଉ ତେଣୁ ତାକୁ ରଖିବାକୁ ଜାଗା ମିଳିଯାଉଛି। ଆଉ ଅନ୍ୟ କଥା ସେ କହିଲେ ଆମେ ତିନି- ଚାରି ଘଂଟା ଆଗରୁ ଶୀଘ୍ର ପହଂଚି ଯାଉଛୁ, ତେଣୁ ସେହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ତୁରନ୍ତ କୌଣସି କାର୍ଯ୍ୟ ମିଳି ଯାଉଛି, ସେଥିରୁ ଆମର ରୋଜଗାର ମଧ୍ୟ ହୋଇ ଯାଉଛି।
ଏବେ ଦେଖନ୍ତୁ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା କେତେ ବଦଳି ଗଲାଣି ଆଉ ଆମେ ପୁରୁଣା ଚିନ୍ତାଧାରାରେ କହୁଥିବା ଦେଖ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଟ୍ରେନ ନେଇ ଆସିଲେ। ମହଙ୍ଗା ଟ୍ରେନ ନେଇ ଆସିଲେ। ଲୋକଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରା ସହିତ ଯେଉଁମାନେ ଯୋଗାଯୋଗ ରଖୁ ନାହାନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଜଣା ନାହିଁ ଯେ, କିପରି ପରିବର୍ତନ ଆସୁଛି। ଆଉ ମୋ ପାଇଁ ଖୁସିର କଥା ଯେ, ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନର ସାଧାରଣ ମଣିଷ ପରିବର୍ତନକୁ କିପରି ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି।
ଏବେ ଆପଣ ଦେଖନ୍ତୁ ଦିଲ୍ଲୀ- ମୁମ୍ବଇ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ, ଦିଲ୍ଳୀ- ଦେହରାଡୁନ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ, ଦିଲ୍ଲୀ- ଅମୃତସର ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ, ଦିଲ୍ଲୀ- ଚଣ୍ଡିଗଡ଼ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ, ଦିଲ୍ଲୀ- ଜୟପୁର ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ, କେତେ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭାରତର ରାଜଧାନୀକୁ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଉନ୍ନତ ଯୋଗାଯୋଗ ଭିତିକ ରାଜଧାନୀ କରିବା ପାଇଁ ସାମର୍ଥ୍ୟ ରଖୁଛି ଆଉ ଯେତେବେଳେ ଏହା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବ ସେତେବେଳେ ତାହା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯିବ।
ଦେଶର ପ୍ରଥମ ଏବଂ ସ୍ୱଦେଶୀ କୌଶଳରେ ନିର୍ମିତ ଦ୍ରୁତ ରେଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ଦିଲ୍ଲୀରୁ ମିରଟ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି। ହରିୟାଣା ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନକୁ ଦିଲ୍ଲୀ ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏଭଳି ଦ୍ରୁତ ରେଳ ବ୍ୟବସ୍ଥାର କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯେତେବେଳେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯିବ, ସେତେବେଳେ ଦେଶର ରାଜଧାନୀ ଭାବେ ଦିଲ୍ଲୀର ପରିଚୟକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ।
ଏହାର ଲାଭ ଦିଲ୍ଲୀ- ଏନସିଆରରେ ରହୁଥିବା ବୃତିଧାରୀ ଲୋକଙ୍କୁ ମିଳିବ, ଆମର ଯୁବବର୍ଗ, ଆମର ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ, ସ୍କୁଲ ଯାଉଥିବା ପିଲା, ଅଫିସ ଯାଉଥିବା ଲୋକ, ଟ୍ୟାକ୍ସି ଚଳାଉଥିବା ଆମର ସାଥୀ, ଅଟୋ ଚଳାଉଥିବା ଆମର ସାଥୀ, ଆମର ବ୍ୟବସାୟୀ ବନ୍ଧୁ, ଆମର ଛୋଟ- ଛୋଟ ଦୋକାନୀ, ଏହି ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅର୍ଥାତ ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଗଙ୍କୁ ଏହାର ବହୁତ ଲାଭ ମିଳିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଦେଶ ପିଏମ ଗତିଶକ୍ତି ଜାତୀୟ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଚାଲିବା ପାଇଁ, ତାହା ଯୋଗୁଁ ଆଧୁନିକ ମଲ୍ଟି ମଡେଲ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବହୁତ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ନିଷ୍ପତି ନେବାର ପ୍ରକ୍ରିୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି। ମୁଁ ଏବେ ଧର୍ମଶାଳାରେ ଥିଲି, ଦେଶର ସବୁ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବଙ୍କ ସହିତ ମୋର ସାକ୍ଷାତ ହେଲା। ଏହା ଏବେ ମୋ ପାଇଁ ଏକ ସୁଖଦ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକର ମୁଖ୍ୟ ସଚିବମାନେ ଗତିଶକ୍ତିର ମାହାତ୍ମ୍ୟ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ସେମାନେ ବୁଝିଛନ୍ତି, ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ସେମାନେ ଉପଯୋଗ କରିଛନ୍ତି ଆଉ ବଡ଼ରୁ ବଡ଼ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ଲାନିଂ, ସେମାନେ ତ କହୁଥିଲେ ଯେ ସାହାବ, ଯେଉଁ କାମ ଆମକୁ 6-6 ମାସ ଲାଗି ଯାଉଥିଲା, ଏହି ଗତିଶକ୍ତିର ବୈଷୟିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା କାରଣରୁ, ସମନ୍ୱୟ କାରଣରୁ, ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରିବା କାର୍ଯ୍ୟ 6 ମାସ ବ୍ୟତିରେକ 6 ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇ ଯାଉଛି। ଗତିଶକ୍ତି ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସାଙ୍ଗରେ ନେଇ, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱାସକୁ ନେଇ ଏବଂ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ହିଁ ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଉତମ ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟି ଯାଇଛି।
କୌଣସି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଟକି ନାହିଁ, ସମସ୍ତ ବିଭାଗ ସମନ୍ୱୟର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଭାଗକୁ ଅନ୍ୟ ବିଭାଗର ସବୁ ବିଷୟରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୂଚନା ରହିଛି, ଫଳରେ କ’ଣ ହେଉଛି ଏହା ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଜଣା ପଡ଼ୁଛି, ଏହି ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ନେଇ ଗତିଶକ୍ତିର ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି। ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରୟାସର ଏହି ଭାବନା ସହର ବିକାଶ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ।
ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତକାଳରେ ଦେଶରେ ମେଟ୍ରୋ ସହରଗୁଡ଼ିକର ପରିସର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ କରିବା, ଦ୍ୱିତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ, ତୃତୀୟ ଶ୍ରେଣୀ ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ଉନ୍ନତ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା, ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇ ପଡ଼ିଛି। ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷରେ ଭାରତର ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ପାଇଁ ଆମକୁ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ସବୁଜ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ବନ୍ଧୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାର ସ୍ଥାନ ଏବଂ ବସବାସ କରୁଥିବା ସ୍ଥାନ ଯେତେ ନିକଟବର୍ତୀ ହୋଇ ପାରିବ, ସାମୁହିକ ଟ୍ରାଞ୍ଜିଟ ନେଟୱର୍କ ଆଖପାଖରେ ହେଉ ଏହା ଅବଶ୍ୟ ଆମର ପ୍ରାଥମିକ ଆବଶ୍ୟକତା ହୋଇଛି। ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ସହର ଯୋଜନାରେ କୌଣସି ସରକାର ଏତେ ବ୍ୟାପକ ସ୍ତରରେ ମହତ୍ୱ ଦେଉଛନ୍ତି। ଆଉ ଆମେ ଏହା ସ୍ୱୀକାର କରି ଚାଲିଛୁ ଯେ ସହରୀକରଣକୁ କେହି ରୋକି ପାରିବେ ନାହିଁ। ଏବେ ସହରୀକରଣକୁ ସମସ୍ୟା ଭାବିବା ବଦଳରେ ସହରୀକରଣକୁ ସୁଯୋଗ ଭାବେ ବିବେଚନା କରି ଆମେ ଯୋଜନା କରିବା, ତେବେ ଦେଶର ଶକ୍ତି ଅନେକ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ସେଥିରେ ପଡ଼ି ରହିଛି। ଆଉ ଆମର ଫୋକସ୍ ଏହା ରହିଛି ଯେ ସହରୀକରଣକୁ ଆମେ ସୁଯୋଗ ଭାବେ ବିବେଚନା କରିବା, ସହରୀକରଣକୁ ନେଇ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ।
ସାଥୀଗଣ,
ସହରର ଗରିବଙ୍କ ଠାରୁ ନେଇ ସହରର ମଧ୍ୟମବର୍ଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କ ପାଇଁ ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ଦେବା ଉପରେ ଆଜି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି। ବିଗତ 8 ବର୍ଷରେ 8 କୋଟି 70 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ସହରୀ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ପକ୍କା ଘର ଦେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହୋଇଛି । ମଧ୍ୟମବର୍ଗର ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ପରିବାରଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ ଘର ପାଇଁ ସହାୟତା ଦିଆଯାଉଛି । ସହରରେ ଯଦି ଆଧୁନିକ ସର୍ବସାଧାରଣ ପରିବହନ ଉପରେ ଦୃଷ୍ଟି ଦିଆ ଯାଉଛି ସେଥିପାଇଁ ସିଏନଜି ଆଧାରିତ ମୋବିଲିଟି, ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ ମୋବିଲିଟିର ଭିତିଭୂମି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଅଧିକ ଦୃଷ୍ଟି ଦିଆଯାଉଛି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କର ଫେମ୍ (ଏଫଏଏମଇ) ଯୋଜନା ହେଉଛି ଏହାର ଉତମ ଉଦାହରଣ। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଦିଲ୍ଲୀ ସହିତ ଦେଶର ଡଜନ- ଡଜନ ସହରରେ ନୂତନ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ବସ୍ ର ପ୍ଲିଟ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି। କିଛି ଦିନ ପୂର୍ବେ ହିଁ ଦିଲ୍ଲୀରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ କିଛି ନୂଆ ବସ୍ ଚାଲିବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହା ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟମବର୍ଗ ଉଭୟଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସୁବିଧା ଦେବ ଏବଂ ପ୍ରଦୂଷଣର ସମସ୍ୟାକୁ ମଧ୍ୟ କମ୍ କରିବ।
ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବାର ଏହି ସଂକଳ୍ପ ଏହିପରି ହିଁ ସୁଦୃଢ଼ ହୋଇ ଚାଲୁ, ଆଉ ମୁଁ ଏବେ ଟନେଲକୁ ଦେଖିବା ପାଇଁ, ମୋ ପାଇଁ, ଖୋଲା ଜିପ୍ ର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଥିଲା। ତେଣୁ ମୁଁ ମଧ୍ୟ ଆଇନ କାନୁନ, ଶୃଙ୍ଖଳା କାରଣରୁ କିଛି ସମୟ ଜିପ୍ ରେ ଗଲି, କିନ୍ତୁ ପରେ ଓହ୍ଲାଇ ପଡ଼ିଲି। ଏବେ ଏଠାକୁ ଆସିବାରେ ଯେଉଁ 10- 15 ମିନିଟର ବିଳମ୍ବ ହେଲା, ତାହାର ଏହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି କାରଣ ଯେ ମୁଁ ପାଦରେ ଚାଲି- ଚାଲି ଆସିଲି। ପାଦରେ ଏଥିପାଇଁ ଚାଲି- ଚାଲି ଆସିଲି କାରଣ ପାଖରେ ଯେଉଁ କଳାକୃତି ହୋଇଛି, ତାହାକୁ ଦେଖିବା ପାଇଁ ମୋର ଇଚ୍ଛା ହେଲା। ଗୋଟିଏ- ଗୋଟିଏ ଜିନିଷ ମୁଁ ଦେଖି- ଦେଖି ଚାଲିଲି। ମୁଁ କହି ପାରୁଛି ଯେ ପିୟୂଷ ମହାଶୟ ତ, ବର୍ଣ୍ଣନା କଲେ, ଏହି ଋତୁଗୁଡ଼ିକ ସେଥିରେ ରହିଛି। ଏହା ଠିକ୍ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଆମେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରୁଥିଲେ, ସେତେବେଳେ କଥା କୁହା ଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଚର୍ଚ୍ଚା ସମୟରେ ଆମେ ଯେତେ କଥା କହିଥିଲୁ, ସେଥିରେ ଆଉ କିଛି ଭାଲ୍ୟୁ ଆଡ଼ିସନ୍ ହୋଇଥିବା କଥା ମୋତେ ଲାଗିଲା, ନୂତନତା ଲାଗିଲା, ଭଲ ଲାଗିଲା।
ଭିତରେ ଯେଉଁ ଏକ ଟନେଲ ଦେଖିକରି ଆସିଲି, ତେବେ ମୁଁ ଏହା କହି ପାରିବି ଯେ, ଏକ ଭାରତ- ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତର ହେଉଛି ଏକ ଉତମ ଶିକ୍ଷାକେନ୍ଦ୍ର। ମୁଁ ଜାଣି ନାହିଁ ବିଶ୍ୱରେ କେଉଁଠି କ’ଣ ଥିବ, କିନ୍ତୁ ଏହା ଦେଖିବା ପରେ ମୁଁ କହି ପାରୁଛି ବୋଧହୁଏ ଟନେଲ ଭିତରେ କେଉଁଠାରେ ମଧ୍ୟ ଏତେ ଦୀର୍ଘ ଆର୍ଟ ଗ୍ୟାଲେରୀ ନ ଥିବ, ଯେତେବଡ଼ ଆର୍ଟ ଗ୍ୟାଲେରୀ ନିର୍ମାଣ ହୋଇଛି।
ଭାରତକୁ ବାସ୍ତବ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଯଦି ବୁଝିବାକୁ ଅଛି, ତାହାର ବିବିଧତା ଗୁଡ଼ିକୁ, ତାହାର ଉଦ୍ଦିପନାକୁ, ଉତ୍ସାହକୁ, କ୍ଷଣକ ମଧ୍ୟରେ ପାଇବାର ଅଛି, ତେବେ ଯେ କେହି ଏହି ଟନେଲର ଯାତ୍ରା କରି ଆସନ୍ତୁ। ସେ ବିଦେଶୀ ହୁଅନ୍ତୁ ତେବେ ମଧ୍ୟ ଅନୁଭବ କରିବେ- ଆଚ୍ଛା ନାଗାଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଏହିଭଳି, କେରଳ ହେଉଛି ଏଭଳି, କଶ୍ମୀର ହେଉଛି ଏଭଳି, ଅର୍ଥାତ ଏତେ ବିବିଧତା ଗୁଡ଼ିକରେ ଭରି ରହିଛି ଏହି ଆର୍ଟ ୱାର୍କ, ଆଉ ତାହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ହାତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ। ଏସବୁ ଦେଖିବା ପରେ ମୁଁ ଏ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯେଉଁ ଭାଷଣ ଦେଲି, ସେଥିରେ ଟିକେ ବିପରୀତ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ମୁଁ ଜାଣେ ନାହିଁ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ମୋ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ କିଭଳି ଗ୍ରହଣ କରିବେ। ମୋର ପ୍ରସ୍ତାବ ହେଉଛି ଏମିତିରେ ରବିବାର ଟିକେ କମ୍ ଟ୍ରାଫିକ୍ ଥାଏ, ତେଣୁ 4-6 ଘଂଟା ଯେଉଁ ଟନେଲ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି, ତାହା ବିପରୀତ କିଛି କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଉଛି। ରବିବାର 4-6 ଘଂଟା କୌଣସି ମଧ୍ୟ ଯାନ ବାହାନକୁ ଏଠାରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ଦିଆ ନ ଯାଉ ଆଉ ଯଦି ସମ୍ଭବ ତେବେ ସ୍କୁଲ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଚାଲି- ଚାଲି ଏହି ଆର୍ଟ ଗ୍ୟାଲେରୀ ଦେଖିବାର ସୁଯୋଗ ଦିଆଯାଉ। ବହୁତ ବଡ଼ ସେବା ହେବ।
ଆଉ ମୁଁ ତ କହିବି ବିଦେଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଯେ ସର୍ବପ୍ରଥମେ ଏଠାରେ ଯେଉଁ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତମାନେ ଅଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କର ମିଶନ ଅଛି, ସମସ୍ତ ମିଶନର ଲୋକ ନେଇ ଆସନ୍ତୁ ଆଉ ଏହି ଟନେଲରେ ପଦଯାତ୍ରା କରାନ୍ତୁ। ସେଠାକୁ ଯିବା ଦ୍ୱାରା ହିଁ ଜଣା ପଡ଼ିବ ଗାନ୍ଧିଜୀ କେବେ ଆସିଲେ, ଭଗବାନ କୃଷ୍ଣଙ୍କ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ କଥା ଜାଣିବାକୁ ମିଳିବ। ଏଠାରେ ଦେଖି ଜଣା ପଡ଼ିବ ଆସାମର ନୃତ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ କିଭଳି।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଭଲ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ଯୁକ୍ତ ଫଟୋ ପାଇଲଟ ଏବଂ ଫୋନ ଦ୍ୱାରା ଗାଇଡ଼୍ ର ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ହୋଇ ପାରିବ। ଆଉ କେବେ- କେବେ ତ ଅତି କମ୍ ହେଉ, 10 ପଇସା ପଛେ ହେଉ, କିନ୍ତୁ ଟିକେଟ କରି ଲୋକଙ୍କୁ ପଠାଇବା, ତେବେ ସେଥିରେ ଫାଲତୁ ଲୋକଙ୍କ ଆସିବା ବନ୍ଦ ହୋଇଯିବ ଆଉ ସଠିକ୍ ଭାବେ ଉପଯୋଗ ହେବ, ତାହାର ଗଣନା ମଧ୍ୟ ହେବ।
ମୁଁ ସତ କହୁଛି ବନ୍ଧୁଗଣ, ବୋଧହୁଏ ମୋତେ ଏ ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳି ନ ଥାଆନ୍ତା କାରଣ ଥରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଯିବ କେହି ମୋତେ ଓହ୍ଲାଇବାକୁ ଦେଇ ନ ଥାଆନ୍ତେ କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହା ଖାଲି ଥିଲା, ତେଣୁ ମୁଁ ପାଦରେ ଚାଲିଚାଲି ବୁଲି ଆସିଲି। ବାସ୍ତବରେ ଯେଉଁମାନଙ୍କର ଆର୍ଟର ରୁଚି ଅଛି, ଆର୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ ଜିନିଷକୁ ବୁଝିବାରେ ରୁଚି ରଖୁଛନ୍ତି, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତମ ସୁଯୋଗ ଦିଲ୍ଲୀର ଛାତିରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି ଆଜ୍ଞା।
କିଛି ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଏ, ଏହାର ବିଶେଷତ୍ୱ ଏବଂ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟରେ ଥିଲି, ସେତେବେଳେ କିଛି ଦିନ ପାଇଁ ଏକ ଦୀର୍ଘ ପ୍ରୟୋଗ କରିଥିଲି। କିନ୍ତୁ ଆମର ତାହା ଚାଲିଲା ନାହିଁ। ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଏକ ବହୁତ ଟ୍ରାଫିକ ଯୁକ୍ତ ରାସ୍ତା ଥିଲା, ତେଣୁ ମୁଁ ଏହା ସ୍ଥିର କରିଥିଲି ଯେ ମାସରେ ଅମୁକ ଦିବସ, ଆଜି ତ ମୁଁ ଭୁଲିଗଲି, ସେହି ରାସ୍ତାରେ କୌଣସି ଯାନ ବାହାନକୁ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ଦେବା ନାହିଁ, ସେହି ରାସ୍ତା ପିଲାଙ୍କ ପାଇଁ ହେବ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପିଲାଙ୍କ ପାଇଁ। ସେହି ପିଲାମାନେ ସେଥିରେ କ୍ରିକେଟ ଖେଳିବେ, ତେବେ ସେମାନଙ୍କୁ ଲାଗିବା ଉଚିତ ଯେ ଅତି କମ୍ ରେ ଏଇ ସହରରେ ମୋର ମଧ୍ୟ କୌଣସି ଔକାତ୍ ଅଛି। ତାଙ୍କୁ ଲାଗିବା ଉଚିତ। କିଛି ଦିନ ଏହାର ବହୁତ ଆକର୍ଷଣ ଥିଲା। ଯେଉଁ ରାସ୍ତା ସବୁବେଳେ ଭରପୂର ରହିଥାଏ, ସେଠାରେ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ଖେଳିବାକୁ ସୁଯୋଗ ମିଳେ, ସେତେବେଳେ ସେମାନଙ୍କର ମନ ଆନନ୍ଦରେ ଭରି ଯାଇଥାଏ।
ମୁଁ ଭାବୁଛି ସପ୍ତାହରେ ଗୋଟିଏ ଦିନ ଯେତେବେଳେ ଟ୍ରାଫିକ କମ୍ ରହିଥାଏ, ହୋଇପାରେ ରବିବାରର ଦିନ ମିଳିଯାଉ, 4-6 ଘଂଟା ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପାଦରେ ଚାଲିବା ପାଇଁ ଏହାକୁ ଚାଲୁ କରାଯାଉ ଆଉ ଭିଆଇପି ଲୋକ ପାଦରେ ଚାଲନ୍ତୁ। ମୁଁ ତ କହିବି ଯେତେବେଳେ ପାର୍ଲାମେଂଟ ଆରମ୍ଭ ହେବ, ତେବେ ସମସ୍ତ ଏମପିମାନଙ୍କୁ କହିବି ଯେ ଯଦି ପରିବାର ସହିତ ପ୍ଲାନିଂ ହୁଏ, ତେବେ ଟିକେ ପାଦରେ ଚାଲିକରି ବୁଲି ଆସନ୍ତୁ। ଆଉ ଏହାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବାର ଅଛି, ତେବେ ଯେଉଁ ଆର୍ଟ କ୍ରିଟିକ୍ସ, ଯେଉଁ ଲେଖକମାନେ ଅଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଗୋଟିଏ ଦିନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କରନ୍ତୁ। ମୋର ସଠିକ୍ ଅନୁମାନ ଯେ ସେମାନେ କିଛି ତ ନିଶ୍ଚୟ ଭଲ ଲେଖିବେ। ଏହି କଥାକୁ ସଠିକ୍ ଢ଼ଂଗରେ ଚିହ୍ନିବା ପାଇଁ ଭଲ କାମ ହୋଇଛି ଆଜ୍ଞା। ଏହାର ଆମେ ଉପଯୋଗ କରିବା
ସାଥୀଗଣ, ଦିଲ୍ଲୀର ଆଖପାଖରେ ଯେଉଁ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି, ତାହା କେବଳ ଯିବା ଆସିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ବୋଲି ଆମେ ଏହା ଭାବିବା ନାହିଁ। ଏ ଯେଉଁ ଦିଲ୍ଲୀ-ନୋଏଡ଼ା-ଗାଜିଆବାଦ, ଏହିସବୁ ଦ୍ୱାରା ଲୋକଙ୍କୁ ସୁବିଧା ମିଳୁଛି ବନ୍ଧୁଗଣ। କିନ୍ତୁ ଏହାର ଏକ ବଡ଼ ଲାଭ ହେଉଛି ଏହା ସହରୀ ବୋଝକୁ ବହୁତ ହ୍ରାସ କରୁଛି। ଯଦି ସେମାନଙ୍କୁ ଯିବା ଆସିବାର ସୁବିଧା ମିଳିଯିବ, ତେବେ ସେମାନେ ଚିନ୍ତା କରିବେ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଏତେ ମହଙ୍ଗା ଜୀବନ ବିତାଇବା ବଦଳରେ ମୁଁ ଗାଜିଆବାଦରେ ରହିବି, ମୁଁ ମିରଟରେ ରହିବି। ଆବଶ୍ୟକ ପଡ଼ିଲେ ଚାଲିଯିବି। ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ମୁଁ ତ ଅଧ ଘଂଟାରେ ପହଂଚି ଯାଉଛି। ଅର୍ଥାତ ଦିଲ୍ଲୀର ବୋଝ କମ୍ କରିବାର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି ଏ ଯେଉଁ ଯୋଗାଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ନିଆଯାଉଛି ଆଉ ଯାହା ପଛରେ ଭାରତ ସରକାର ଏତେ ଅର୍ଥ ଖର୍ଚ୍ଚ କରୁଛନ୍ତି, ତାହା ଦିଲ୍ଲୀର ବୋଝକୁ କମ୍ କରିବାରେ ବହୁତ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଏଠାକୁ ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ଆସିଛନ୍ତି, ଯଦି ଆପଣଙ୍କ ପାଖରେ ଟିକେ ସମୟ ଅଛି, ଏବେ ଟ୍ରାଫିକ୍ ଚାଲୁ ହୋଇ ଯାଇ ନ ଥିବ, ତେବେ ମୋର ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ ଯେ ଆପଣ ନିଶ୍ଚୟ ପାଦରେ ଚାଲିକରି ଆସନ୍ତୁ, ଆଉ ଯଦି ମୋ କଥାରେ ଦମ୍ ଅଛି ତେବେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଉତ୍ସାହିତ କରନ୍ତୁ, ଆଉ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ମଧ୍ୟ କହିବି, ସରକାରଙ୍କର ସମସ୍ତ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ, ଟିକେ ଏହା ଉପରେ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ
ବହୁତ- ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭକାମନା!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at inauguration of Pragati Maidan Integrated Transit Corridor
19 JUN 2022 4:50PM by PIB Delhi
My colleagues in the Union Cabinet, Shri Piyush Goyal ji, Hardeep Singh Puri ji, Shri Som Parkash ji and Anupriya Patel ji, other public representatives, guests, ladies and gentlemen!
I congratulate the people of Delhi, Noida-Ghaziabad, NCR and all those visiting Delhi from all over the country. Today Delhi has received a very beautiful gift of modern infrastructure from the Central Government.
So many things came to my mind as I was passing through the tunnel. It was not an easy task to prepare this Integrated Transit Corridor in such a short span of time. The roads around which this corridor is built are one of the busiest roads in Delhi. Millions of vehicles pass every day. And there are seven railway lines passing over the tunnel. In the midst of all these difficulties, Corona came and it created new problems. And we are not short of people knocking on the doors of the judiciary whenever you start something new in the country. There are people who create hindrances in everything.
Many problems arise while taking the country forward. This project too had to go through similar problems. But this is new India. It solves problems too, takes new resolutions and makes unrelenting efforts to realize those resolutions. I also congratulate our engineers and workers very much for completing this project with diligence and coordinated efforts and presenting the best example of project management. I congratulate all my labor brothers and sisters who have shed their sweat from the bottom of my heart.
Friends,
This Integrated Transit Corridor is part of the drive to transform the Pragati Maidan Exhibition Centre as per the requirements of the 21st century. Pragati Maidan was built decades ago to showcase India's progress, the potential of Indians, India's products and our culture. But after that India has changed a lot, India's capability has changed, our needs have also increased manifold, but it is unfortunate that Pragati Maidan did not make much progress. A decade and a half ago, a plan was made to expand the facilities here, but only on paper. It is a fashion statement to announce something, show it on paper, light a lamp, cut the lace, ensure headlines in newspapers and then forget about it. And it continued like this.
The Government of India is working continuously to develop state-of-the-art facilities and exhibition halls for world class events in the national capital and many parts of the country. In Delhi too, the International Convention & Expo Center being built in Dwarka and the redevelopment project at Pragati Maidan are going to become an example in itself.
Last year I had the opportunity to inaugurate four exhibition halls here and today this modern connectivity facility has been inaugurated. These modern constructions by the Central Government are changing the image of the national capital, making it more modern. And this is not just to change the image, but it can also be a medium to change fate.
Friends,
The objective behind the Central Government’s emphasis on modern infrastructure and modernization in Delhi is Ease of Living. The common man should have less inconvenience and more facilities should be available to him with ease. We are moving forward keeping in mind environment-conscious planning in development works, and are sensitive to the environment and the climate.
Last year, I also had the opportunity to inaugurate the Defence Complex. It is the misfortune of our country that many good things done for a good purpose fall prey to politics and the media also gets drawn due to TRP compulsions. I am giving you this example so that you will understand what happened. Those who are familiar with Delhi know very well that all the important works related to defence were being carried out from hutments at the Rashtrapati Bhavan complex. So many years had passed after the Second World War. These hutments spread over a vast stretch of land had become dilapidated. So many governments were formed. You know what happened. I don’t want to say anything further.
Our government made eco-friendly buildings on KG Marg and Africa Avenue. We ensured a good environment for the armed forces who were working in slum-like conditions for 80 years. Keeping in mind the environment and infrastructure needed for the armed forces, we shifted them from decades-old offices to the new eco-friendly offices equipped with modern technology.
If there is a good working environment, the outcome is also very good. By shifting these old offices, many acres of land with huge value have become free and various projects are underway there for the convenience of the people. I am happy that Central Vista and the new Parliament Building are also progressing at a fast pace. The capital of India will be discussed in the coming days and every Indian will be proud of it. This is my firm belief.
Friends,
This Integrated Transit Corridor, which has been built by our government, has the same vision of modern infrastructure and environment. This entire area around Pragati Maidan is one of the busiest areas of Delhi. People here had to deal with serious traffic problems over the years. We all know very well the difficulties at the ITO intersection.
I think 50 times whenever my programs are scheduled. I tell the SPG staff to take me out either early in the morning or late at night so that people are not inconvenienced. I always tell them not to take me through the roads during the day as people feel harassed. I always try to avoid it, but sometimes there are compulsions.
This tunnel, which is more than one-and-a-half kilometer long, will provide major relief to thousands of commuters from East Delhi, Noida and Ghaziabad. This Integrated Transit Corridor will save time as well as fuel. According to the presentation, 55 lakh liters of petrol is going to be saved. In other words, it will save citizens’ money.
If I announce to give 100 rupees to someone, it becomes a headline in my country. But if I make such an arrangement due to which a person saves 200 rupees, it is no news. It doesn't have any importance because it doesn't have political mileage. But we are working towards the convenience of the common man and reducing his burden by developing sustainable arrangements.
With less traffic jams, the environment of Delhi will be saved. We often say that Time is Money. Now with the construction of this tunnel, time will be saved no doubt, but one should also think how much money will be saved. Time is money is fine as an adage, but if time is saved due to this facility developed by the Government of India, no one is ready to explain that money will also be saved. We need to come out of our old thinking and habits.
As our Piyushbhai was saying, it is estimated that pollution reduction due to this corridor will be equivalent to what five lakh trees do. This does not mean that we do not need to plant trees. And I am happy that the campaign to plant trees on the banks of Yamuna along with this project has been completed i.e., double benefits have been ensured. We are also working towards bringing down pollution by planting trees.
Recently, India has achieved the target of blending 10% ethanol in petrol. This is a great achievement. The 10 percent of India's requirement of ethanol made from sugarcane waste is driving our vehicles and giving impetus to our speed. And we achieved this target many months ago. This campaign of blending ethanol in petrol reduces pollution and also helps in increasing the income of our farmer because his waste is being used in the best way.
Friends,
We have taken unprecedented steps in the last eight years to solve the problems of Delhi-NCR. In the last eight years, the metro service in Delhi-NCR has expanded from 193 kms to 400 kms, more than double. If some citizens take a vow to use 10% of their commute by Metro instead of their private vehicle, it will be very helpful for Delhi. Though there would be a little more crowd in the Metro, this small gesture can instill a sense of duty and it will give him immense joy as a citizen.
And sometimes traveling among the common people also has an altogether different pleasure. Even in those five-ten minutes, one gets an opportunity to know the life of his fellow travelers. That is, there are multiple benefits. And the Metro will also become economically viable even if there is a slight increase in the number of passengers. If we do all these things together then it will result in huge benefits. Due to the growing metro network in Delhi-NCR, thousands of vehicles are off the roads helping a lot in reducing pollution.
Delhi has also got a huge relief due to the Eastern and Western Peripheral Expressways as thousands of non-Delhi bound trucks and other vehicles bypass the city. Delhi's interstate connectivity has become a hallmark of unprecedented scale and speed. The Delhi-Meerut Expressway has reduced the distance between Delhi and Meerut to just one hour. Earlier people used to spend eight-nine hours going to Haridwar, Rishikesh and Dehradun from Delhi. Now, it takes hardly four or four-and-a-half hours.
Now I will tell you the importance of time. Recently, I went to Kashi Railway Station. Since I am an MP from that constituency, I usually go there late in the night so that people do not face any problems. I went to see the facilities for citizens at the Kashi Railway Station. I asked about traffic and trains from the railway officials. I was told that there is a huge demand for Vande Mataram trains. But I told them that it is a bit costly. They told me that it is the poor and workers who mostly prefer Vande Mataram trains despite the train tickets being a little costly. When enquired, the passengers told the railway officials that they get a huge space for luggage. The poor people generally carry all their household goods while travelling. Secondly, they said that they reach 3-4 hours early to the destination and they get employment immediately and they start earning early.
You see how much change has happened in the thinking of the common man. If we remain old-fashioned, we would continue to harp on introducing costly trains like Vande Mataram. The people who are disconnected with the thinking of the people do not understand the new change. It was a matter of happiness for me how the common man of India is embracing the change.
The projects such as Delhi-Mumbai Expressway, Delhi-Dehradun Expressway, Delhi-Amritsar Expressway, Delhi-Chandigarh Expressway and Delhi-Jaipur Expressway have the potential to make the capital of India one of the best connected capitals of the world.
The country's first and indigenous rapid rail system is also being built rapidly between Delhi and Meerut. Work is underway on similar rapid rail systems to connect Haryana and Rajasthan with Delhi. When these projects are ready, they will further strengthen the identity of Delhi as the capital of the country.
These will benefit the professionals, youths, students, school going children, office goers, taxi drivers, auto drivers, businessmen, small shopkeepers and every section of the society in Delhi-NCR.
Friends,
Today, the country is following the vision of the PM GatiShakti National Master Plan, due to which the decision making process of modern multimodal connectivity is increasing very fast. I recently had a meeting with the Chief Secretaries of all the states in Dharamsala. It was such a pleasant surprise for me when the Chief Secretaries of the states underscored the usefulness of the GatiShakti and told me that it now takes six days instead of six months for the proper planning of any project due to better coordination. The GatiShakti Master Plan has become a great medium of ‘Sabka Saath, Sabka Vishwas and Sabka Prayas’.
The GatiShakti has been envisaged so that no project is delayed, all the departments should work in harmony and every department should have complete knowledge of each other. This spirit of ‘Sabka Prayas’ (everyone's effort) is also very important for urban development.
In the ‘Amrit Kaal’ of independence, it has become necessary to expand the scope of metro cities and work with better planning in Tier-2, Tier-3 cities. For the rapid development of India in the next 25 years, we have to make the cities green, clean and friendly. This should be our priority that the place of work and residence should be as close as possible to the mass transit networks. For the first time, any government is giving importance to urban planning on such a large scale. And let us assume that no one will be able to stop urbanization. Instead of considering urbanization as a problem, if we plan to consider urbanization as an opportunity, then it has the potential to increase the strength of the country manifold. And our focus is that we consider urbanization as an opportunity and start planning in urban areas.
Friends,
Work is being done at a fast pace to provide better facilities to everyone from the urban poor to the urban middle-class. In the last eight years, pucca houses have been provided to more than 1.70 crore urban poor. Lakhs of middle class families have also been given financial help for the construction of their houses. If there is focus on modern public transport in cities, then the infrastructure related to CNG and electric mobility is also being focused equally. The FAME scheme of the Central Government is a good example of this. Under this scheme, a fleet of new electric buses is being readied in dozens of cities, including Delhi. A few days ago, some new buses started running under this scheme in Delhi as well. These buses are going to provide facilities to both the poor and middle-class and will also reduce the problem of pollution.
May this resolve to make life easier for the countrymen continue to grow stronger! An open jeep was arranged for me to see the tunnel. I drove in the jeep for a while due to rules, regulations and discipline, but got down later and started walking. As a result, I got late here by 10-15 minutes. I started walking because I wanted to see the artworks on both sides of the tunnel. Piyushji has mentioned that the art works reflect six seasons. During our discussions, I found value addition in it, something novel.
I can say that the tunnel is the best education centre of ‘Ek Bharat, Shrestha Bharat’. I can’t say about the world, but I can say probably nowhere inside the tunnel will there be such a long art gallery.
From a cursory glance, if you want to understand India, its diversity, its euphoria, moments of enthusiasm, then whosoever visits the tunnel and if he is a foreigner he will also feel Nagaland, Kerala, Jammu-Kashmir in the tunnel. It is an art work full of so many diversities and that too hand-made.
I would like to suggest something different after watching the tunnel. I don't know how experts would react to my suggestion. Since there is less traffic on Sundays, can the entry of all the vehicles be banned for about 4-6 hours? It would be a great service if school students are shown this art gallery.
I would like the Ministry of External Affairs to bring all the ambassadors working in embassies and missions here and organize a walk of this tunnel. They would get to know about Mahatma Gandhi, something related to Lord Krishna and the dances of Assam.
Along with this, a guide can also be arranged through phone. Sometimes, if you charge as little as 10 paise and issue tickets, then unwanted people will stop coming and it will be used properly. There will be proper counting of visitors.
I tell you the truth friends. I could not otherwise get this opportunity of taking a walk in the tunnel, because if it is thrown open to the public, nobody would allow me to step out of the jeep. For those who are interested in art, it is a great opportunity.
Something special needs to be done. When I was in Gujarat, I did an experiment for a few days, but it didn't work. There was a road in Ahmedabad which was heavily congested. Though I have forgotten, I had decided on a specific day when vehicles would not be allowed on that road. That road would be for children on that day where they could play cricket there. It drew visitors for some time.
I believe that a campaign should be launched to dedicate this road for a stroll for four to six hours on a day when there is not much traffic. It might be Sunday. VIPs should also be invited. When the Parliament session starts, I would urge all the MPs to take a walk of the tunnel with their families. A special one-day program can also be organized for the art critics. I firmly believe that they will write something good about this tunnel and it will send a good message.
Friends,
We should not consider connectivity in and around Delhi simply as a convenience for commuting. It provides facilities to the people of Delhi-Noida-Ghaziabad, but it also has a huge advantage that it reduces burden on the urban areas. If someone gets a better facility of commuting, then he may consider moving to Ghaziabad or Meerut to escape the expensive life in Delhi because he can reach Delhi early saving about half an hour. The Indian Government, which is spending so much money on connectivity, is also working to lessen the burden of Delhi.
Friends,
Those who have come here should spare some time to visit the tunnel as traffic is yet to resume and should also inspire others. I would also urge the government officials of different departments to consider this.
Thank you very much and best wishes.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.