প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা বদোদরাদা পাংথোকপা গুজরাত গৌরব অভিয়ান্দা থমখিবা ৱারোল
18 JUN 2022 8:54PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে – ভারত ইমানা য়াইফরে, গুজরাতকী মমিং লৈরবা মৃদু অমসুং মক্কম মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই, ঐহাক্কী পার্লিয়ামেন্ত মরুপ, সি.আর. পতেল, কেন্দ্রগী মন্ত্রী মন্দলদা লোইরিবা ঐহাক্কী মরুপ, দেবু সিংহ, ইচল দর্শনা, গুজরাত সরকারগী মন্ত্রী পুম্নমক, এম.পি., এম.এল.এ., বদোদরাগীতা নত্তনা অনন্দ, ছোতা উদয়পুর, খেরা অমসুং পঞ্চমহল জিলাদগী মশিং য়াম্না লেংবীরক্লিবা মীয়াম, মরু ওইনা ইমা-ইবেল অমসুং ইচে-ইচলশিং!
ঙসিগী থৌরম অসি ঐহাক্কী ওইনা মাত্রিবন্দনা ওইবা থৌরম্নি। ঙসি, অয়ুকসিদি ঐখোয়বু পোকপীবা ইমাগী থৌজাল, মসিগী মতুংদা জগৎ জননী ইমা কালীগী থৌজাল, অমসুং ইমাগী শক্তিগী মশকপু লাৎচদুনা মহাক্কী থৌজালগীদমক্নি। ঙসি ঐহাক্না পৱাগরদা ইমা কালীগী ভক্তশিংগী তোঙান-তোঙানবা খুদোংচাবা কয়া পীবগী তাঞ্জা ফংজখ্রে। ঐহাক্না ইমাগী মফমদগী লৈবাক অমসুং লৈবাক মীয়ামগী নুংঙাই য়াইফবা অমসুং অনীংবা অপাম্বা থুংহনবীয়ু হায়বা থৌজাল নীজরক্লে।
ইচিল ইনাওশিং,
সংস্কারী নগরী বদোদরাদা ঙসি লুপা করোর লিশিং ২১গী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্ত কয়া শঙ্গাবগা লোয়ননা উরেপ উয়ুং তম্বসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। প্রোজেক্তশিং অসি ভারত, গুজরাতকী চাউখৎ-থৌরাংদা য়াম্না তেংবাংগনি। লাইরবশিংগী ময়ুম, অৱাংবা থাক্কী মহৈ-মশিং, অমসুং অফবা কন্নেক্তিবিতীদা য়াম্না চাউনা ইনভেস্ত তৌবসিনা গুজরাতকী ইন্দস্ত্রীশিংবু হেন্না চাউখৎহনগনি, মফমসিগী নহারোলশিংগী থবক্কী মশিং থীঙমদ্রবা খুদোংচাবা কয়া পীগনি। প্রোজেক্তশিং অসিদগী অয়াম্বদি ঐখোয়গী ইচে-ইচল, ইমা-ইবেলশিংগী হকশেল, ন্যুত্রিসন অমসুং মপাঙ্গল হাপ্পগা মরী লৈনবনা অয়াম্বনি। ঙসি, মশিং য়াম্লবা ইমা-ইবেল, ইচেল-ইচলশিংনা ঐহাকপু থৌজাল পীনবা লাকপীরি। ঐহাক্না গুজরাত সরকার, ভুপেন্দ্র ভাই অমসুং বি.জে.পি.গী প্রসিদেন্তপু অখন্ননা থাগৎপা ফোংদোক্নিংই। মরমদি, মখোয়না ঐহাকপু অদোমগী মরক্তা পুবীরি। মফমদুদগী সিদা গারিদা লাকপদা চাউরাক্না মিনিৎ ১৫-২০ চঙখ্রে। খোঙনা লাক্লম্মবদি মতম কয়া য়াম্না চঙলমগনি হায়বা ঙমদ্রে। য়াম্লবা মীয়াম মরক্তা ঐহাক্না থোক্লকপদা থেংনরকপা ঐহাক্না মতম শাংনা থবক তৌমিন্নরম্বা মখোয় ময়ম্বু ঐহাক্না নোল্লুকচবগী তাঞ্জা ফংজরকখি। ঐহাক্না মখুৎ পায়রগা চৎলকপা সেনিয়র ওইরবা কার্য়কার্তা খরসু ঐহাক্না উবা ফংলকখি। ঐহাক্না মখুত্তগী তল চাবা ফংজরকখিবা ইমা কয়াবুসু ঐহাক্না খুরুমজরম্লে। অসুক য়াম্লবা মীওইশিংগা উন্নবা, মখোয়দগী থৌজাল ফংবসিদগী হেন্না নুংঙাইবা অমত্তা লৈত্রে। মরম অদুনা, গুজরাত লমদম্বু, ভুপেন্দ্র ভাই পতেলজীবু অমসুং সরকারবু ঐহাক্না থম্মোই শেংনা নোল্লুকচরি। হৌখিবা চহি ৮দগী দবল ইঞ্জিন সরকারনা নারী শক্তিবু ভারতকী পাঙ্গলগী য়ুম্ফম ওইহন্নবা হোৎনদুনা লাক্লি, অদুগা ঙসিদি ইমা কলিকাগী থৌজালদগী মখোয়না গুজরাত্তা অনৌবা পাঙ্গল ফংলে। ঐহাক্না ইচে-ইচল খুদিং, বেনিফিশরী খুদিংবু হন্না হন্না থাগৎচরি।
মরুপশিং,
২১সুবা চহি-চাগী ভারতনা খোঙজেল য়াঙনা চাউখৎপদা নুপীশিংগীনা খোঙজেল য়াঙনা চাউখৎপা, মখোয়গী মপাঙ্গল হাপ্পগী মথৌ য়াম্না তাই। ঙসিদি, ভারতকী নুপীশিংগী তঙাই ফদবশিং, অনীংবা-অপাম্বশিংবু খন্নরবা মতুংদা মখোয়গীদমক্তা স্কিম কয়া সরকারনা শেম্লি। লান্মীদগী হৌরগা মাইন ফাওবদা নুপীশিংনা অপাম্বা থবক খন্দুনা তৌবা য়াহন্নবা সরকারনা থোঙ কয়া হাংবীরে। মখোয়না থোঙশিংদা চত্তুনা থীনবা ঙম্নবা ফিভম ঐখোয়না শেম শারবনি। ঐখোয়না নুপীশিংগী পুন্সিগী তাঙ্কক খুদিং খঙদুনা স্কিম শেম্লি, মখোয়গী পুন্সি মহিং লাইহন্নবা, মখোয়গী খুদোংচাদবা কয়া হন্থহন্নবা, মাংজিল থানা চৎপা ঙম্নবা অরৈবা খুদোংচাবা খুদিং ফংহন্নবা থৌওংশিংদা ঐখোয়গী সরকারনা অহানবা মিৎয়েং চঙলি। অদোম ইমা-ইবেল, ইচে-ইচলশিংগী তেংবাংবা ঙম্বসি ঐহাক্কী লাইবক দবনি হায়না খল্লি। ঐহাক্না বদোদরা অমসুং অনকপা মফমগী ইচেল-ইচল, ইমা কয়াবু অমুক্কা হন্না কোক নোঞ্জরি। শহরশিংনা ঐহাকপু মতম অমদা শেন্নবীরম্বনি। ঐহাকপু য়োকপীখিবনি। বদোদরা অসি মাত্রিশক্তিগী নুংঙাইবা ফোংদোকপগী খ্বাইদগী চুনবা শহরনি, মরমদি মহাক্না ঐখোয়দা মমানা পীবগুম্না সংস্কার পীবিরি, বদোদরাদি সংস্কারী শহরনি। শহরসিনা মফমসিদা লাকপা মীওই খুদিংবু শেন্নবী, অৱা-নুংঙাইদা মখোয়গীদমক্তা লেপ্পী অমসুং চাউখৎনবা খুদোংচাবসু পীবি। শহরসিদা, বরোদাদা লাকপদা থাইনগী ৱারী কয়া নীংশিংলকই, অঙাং অমবু মমানা নুংশিবীবগী মতৌগুম্না ফাওই। চাউখৎ খোংথাংগী খোঙচত্তা বরোদানা তমখিবা শরুকশিংবু ঐহাক্না কৈদৌনুংদা কাওবা ঙম্লোই। শহর অসিদি ইথিল পীবা শহরনি, শহরসিনা স্বামী বিবেকানন্দা, মহাঋশি অর্বিন্দ, বিনোবা ভাবে অমসুং বাবাসাহেব অম্বেদকরগুম্বা শক্নাইরবা মীওই কয়াদা ইথিল পীখিবনি। অদোমসু নীংশিংলমগনি, ঐহাক্তি য়াম্না ময়েক শেংনা নীংশিংলি। বেলুর মথকী প্রসিদেন্তনা ঐহাক্কী তীনেজ মতমদা লমজিং লমতাকপীখি অমসুং ঐহাক্কী পুন্সিবু শেম্বদা মহাক্না গুরু অমগী থৌদাং লৌখিবনি। বেলুর মথ, রামকৃষ্ণ মিসন মথকী প্রসিদেন্ত স্বামী আত্মাস্থানন্দজী য়াওবা থৌরমদা ঐহাক্না বদোদরাগী দিলারাম বঙ্গলো রামকৃষ্ণ মিসনবু খুৎশিন্নবগী খুদোংচাবা ফংখিবনি। ঐখোয়গী অরিবা শাস্ত্রী পোল, রাউপুরা অমসুং ঐখোয়গী আরাধনা সিনেমাগী মনাক্তা লৈবা পঞ্চমুখী হনুমান, নীংশিংবা য়াবা ৱারী কয়া অমা অমসুং মীওই কয়া অমগা উন্নখিবনি। পঞ্চমহল, কালোল, হালোল, গোধ্রা দাভোই, ছোতা উদয়পুর। মশিং থীববু ঙমদ্রেদা, অদুগা থাইনগী মরুপ ম্যাম্বু অমুক্কা হন্না নীংশিংলক্লে। অদুগা বরোদাগী মতাং লাক্লগবু হরা চিবরা অমসুং মহাক্কী ভাখরৱারী করম্না কাওগনি, বরোদা খঙবা মীওইশিংগা ঐহাক্না মপান্দা উন্নবা মতম খুদিংগী হায়রিবশিং অসি অদুমক নীংশিংই।
মরুপশিং,
ইং ২০১৪দা ঐহাক্না পুন্সিগী অহানবা ওইনা লোক সভাগী মীখল থেংনবদা, লৈবাক সেবা তৌবগী ইশাগী থৌদাং পাংথোকপগীদমক্তা ঐহাক্না বদোদরাগী নবনাথ অমসুং কাশী বিশ্বানাথ অনিমক্কী থৌজাল ফংজখি, মসিদগী হেন্না লাইবক ফবা করি ওইগনি? ঙসিদি, ঐহাক্কী মিৎয়েংদগী য়েংবদা গুজরাতকী ইচে-ইচলশিংগী য়াম্না অখন্নবা নুমিৎ অমনি। মমা ওইবী অমসুং অঙাংগী হকশেল ফহন্নবগীদমক্তা গুজরাত সরকারনা ঙসি অচৌবা স্কিম অনি হৌদোক্লি। স্কিম অসিগীদমক্তা ঐহাক্না শ্রী ভুপেন্দ্র ভাইবু থাগৎচরি। লুপা করোর ৮০০গী মুখ্য মন্ত্রী মাত্রিশক্তি য়োজনানা মীরোল্লিঙৈ অমসুং অঙাং শঙ্গোম পীথকপা হৌরকপা মতমশিংদা মমাদা মচি লৈবা চিঞ্জাক ফংহন্নবগীদমক্তা ন্যুত্রিসন হেনগৎহন্নবা স্কিমসু হৌজিক গুজরাতকী ত্রাইবেলগী মফমশিংদসু য়ৌহল্লগনি। হৌজিক, ঐহাক্না বেনিফিশরী ওইবা ইচে-ইচল করোর লাখ অমগা মখায় হেনবদা (পুন্না করোর ১গা লাখ ৩৬ বেনিফিশরী) লুপা করোর ১১৮ হেন্না য়েন্থোকপগী খুদোংচাবা ফংজরে। মমা হেক ওইবদগী অহানবা নুমিৎ ১০০০দা মমা অমসুং অঙাংগী তুংগী পুন্সি লেপ্পি। মমা অমসুং মচাগীদমক্তা খনবা। মেলন্যুত্রিসন অমসুং এনেমিয়াগী শিংনবা, মসিনা হৌজিক মতমগী খ্বাইদগী চাউবা শিংনবা ওইরি। গুজরাতনা ঐহাক্কী ইফমদগী সেবা তৌনবা চহি ২গী মমাংদা খুদোংচাবা পীখিবা মতমদা মেলন্যুত্রিসন্না য়াম্না চাউবা শিংনবা অমা ওইরম্মি। মদুদগী ঐখোয়না মাইকৈ খুদিংদা থবক তৌবা হৌখি, মসিগী মহৈ ঐখোয়না ঙসি উবা ফংলে। ঙসিদগী হৌনা গুজরাতকী ইচে-ইচলশিংগীদমক্তা মুখ্য মন্ত্রী মাত্রিশক্তি য়োজনা হৌদোক্লে। মসিনা মমা ওইবা ফংলবী ইচলশিংদা কান্নবা য়াম্না পীগনি। য়োজনা অসিগী মখাদা প্রোতিনগীদমক্তা য়াম্না তঙাই ফদবা চানা কিলো ২, তুবর দাল কিলো ১ পীগনি। মসিনা মরম ওইরগা ঐখোয়না নীংথিনা খন্নরবা তুংদা স্কিম অসি শেম্বনি। মসিগী মথক্তা থাউ লিতর ১সু পীগনি। হায়রিবশিংসি ইচলশিংদা শোইদনা পীগনি। মসিদা নত্তনা, কোরোনাগী মনুংদা ঐহাক্না থবক অমা হৌদোকখি। লৈবাক্কী লাইরবশিংগী চাকখুম মৈ মুত্তনবা লৈবাক্কী মীওই করোর ৮০দা চেং হৱাই লেম্না পীথোকখি। মখোয়না হায়রিবসি ঙসিসু ফংলি। মীওই করোর ৮০দা চহি ২ চুপ্না লেম্না চেং পীবদা মালেমগী মীওই খুদিংনা অঙকপা ফাওনরিবনি।স্কিম অসিনা মমা অমসুং মচাশিংবু এনেমিয়া অমসুং মেলন্যুত্রিসন্দগী কনবদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংগনি। ঙসিদি য়াম্না অফবা থবক অমা হৌদোক্লে অমসুং শ্রী ভুপেন্দ্র ভাইগী লুচিং মখাদা পোকপদা ঙাইরিবা অঙাংশিংবু তেংবাংবগী খুদোংচাবা ফংজরে। ঐখোয়গী ছোতা উদয়পুর, ঐখোয়গী কৱাৎ, ঐখোয়গী ত্রাইবেলগী মফম খুদিং, পুম্নমক ঐখোয়গী ইমুং মনুংনি। ঐহাক্না মখোয়গী মরক্তা থবক তৌবা ফংবসি য়াম্না লাইবক ফবনি, ঐহাক্না মখোয়গী খুদোংচাদবা খুদিংবু য়াম্না নক্না উরে। ত্রাইবেলগী মফম কয়াগী ঐখোয়গী ইচে-ইচলশিংবু সিক্কলসেলদগী ঙাকথোক্নবগীদমক্তা ঐখোয়না সিক্কলসেল সোসাইতী শেম্লি। মসিদগী ঙাকথোক্নবা চাউরবা খোঙথাং কয়া পায়খৎলি। হায়রিবা লাইনা অসি ঐখোয়গী সরকার শেম্লবা তুংদা লাকখিবা নত্তে, মসিদি চহি কয়াদগী লৈরক্লবনি। সরকার কয়া অমা লাকখ্রে, অদুবু মখোয়না করিসু তৌরমদে। মসিগী অৱাবা মাইয়োক্নবা ঐখোয়না থৌদাং লৌখি। জিলা খুদিংদা অখন্নবা সেন্তর শেমখি, ত্রাইবেল ইচিল ইনাও কয়াগী তেস্ত তৌখি। অসিগুম্বা মায় পাকপা প্রোগ্রাম পাংথোকপগীদমক্তা ঐহাক্কী গুজরাত সরকারনা প্রধান মন্ত্রী সিভিল সেবাগী মনাসু ফংখিবনি। গুজরাতনা ন্যুত্রিসন্দা মমাংদগী হৌনা অহেনবা মিৎয়েং চঙদুনা লাকখি। ঐখোয়গী গুজরাতকী শঙ্গোম সঞ্জীবনী, ফোর্তিফাই তৌরবা থুম, তেক হোম রাসন, পোশন সমবাদনচিংবা থৌরম কয়া পাংথোক্লি অমসুং লৈবাকপুসু অনৌবা মাইকৈ তাক্লি। মসিগুম্বা স্কিমগী বেনিফিশরী ইচে-ইচলগী মশিংনা নোংম-নোংমগী হেনগৎলক্তুনা চাউরাক্না ইচে-ইচল লাখ ৫৮না স্কিমসিগী কান্নবা ফংনখ্রে। শঙ্গোম সঞ্জীবনী স্কিম্না ত্রাইবেল মফমগী থা ৬তগী চহি ৬ ফাওবগী অঙাংগী তঙাই ফদবশিং অমসুং ফোর্তিফাই তৌবগীদমক্তা ৱাবীরি। মীরোনবী অমসুং শঙ্গোম পীথক্লিবী মমা লাখ ২০গী ফোর্তিফাই তৌরবা থুমগীদমকসু মসিনা ৱাবীরি। মসিনা হায়বদি, মচি ওইবা চিঞ্জাক মপুং ওইনা ফংহন্নবগীদমক্তা পাংথোকফম থোকপা থবক খুদিংমক ঐখোয়না তোঙান-তোঙানবা স্কিম কয়া শেমদুনা পায়খৎলি হায়বনি। পোশন সুধা য়োজনা হায়বসি মাইকৈ অসিদা পায়খৎপা অখন্নবা খোঙথাং অমনি। চহি ৪-৫গী মমাংদা, দাহোর, বলসার, মহিসাগর, ছোতা উদয়পুর অমসুং নর্মদাগী ত্রাইবেল মফমগী ব্লোক খরদা পোশন সুধা য়োজনা হৌদোকখিবনি। হৌখিবা চহিশিংদা মসিগী মশক থোকপা কান্নবা কয়া ত্রাইবেল ইচেল-ইচল অমসুং অঙাংশিংগী মফমদা উবা ফংবদগী মসিবু ত্রাইবেল মফম খুদিংদা শন্দোকহনখি। মসিদগী থা খুদিংগী চাউরাক্না ত্রাইবেল ইমা, ইচল লাখ ১গা লিশিং ৩৬না কান্নবা ফংলি। য়োজনা অসিগী মখাদা মীরোনবী অমসুং শঙ্গোম পীথক্লিবী মমাশিংবু আঙ্গনৱারীদা ফোংবা শাবা চাক অমুক্লক, আইরন অমসুং কেলসিয়মগী গুলি পীগনি। ঐখোয়না পোশনগী স্কিম শেম্বতা নত্তনা খুদোংচাবা কয়াবু বেনিফিশরী ইচেল-ইচল অমসুং ইমা-ইবেলশিংগী মফমদা য়ৌরিবরা হায়বগী মতাংদসু ৱারিবনি। ঐহাক্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী অমা ওইনা তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী খুদোংচাবা ফংখি। মতমদুদা, মমতা পোর্তেল হৌদোকখি অমসুং মমাংগী চহি ৮দা আঙ্গনৱারীশিংদা খুৎলায় লাখ ১২ য়ৌহনখি। গুজরাতকী মনুংদসু ইচেল-ইচল লিশিং কয়াদা শিজিন্ননবা খুৎলায় কয়া পীখি।
মসিগী মখাদা, গুজরাত য়াওনা লৈবাক পুম্বগী বেনিফিশরী ইচল-অঙাং চাউরাকপা করোর ১১ মখায়গী হকশেলগী ফিভম্বু রিএল তাইমদা মোনিতর তৌরি। পোশন সুধা য়োজনা হৌদোক্লিবা অসিবু য়েংশিন্নবা মোবাইল এপ শেম্লে। গুজরাতকী মায় পাক্লবা থৌওংশিংবু খুদম ওইনা থমদুনা লৈবাক অসিদা মেলন্যুত্রিসন অমসুং এনেমিয়াগী মাইয়োক্তা খোঙথাং কয়া অমা পায়খৎলি। খ্বাইদগী অহানবা ওইনা, গুজরাতকী সাৱন-ভাদো থা ওইরিবা সেপ্তেম্বর থাবু পোশন মাহ হায়না পাংথোক্নবা ৱারেপ লৌখি। খোঙথাং অসিদগী গুজরাতকী ইচে-ইচলশিংদা কান্নবা য়াম্না ফংলি। পোশনগী ৱাহন্থোক অসি চাবা থকপা খক্তা নত্তে, মসিগী চুনবা অকোয়বগী ফিভম অমা লৈহনবা, অচৌবা অমসুং অপীকপা খুদোংচাবা পুম্নমক, স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান, য়ুম্থোং খুদিংগী অমাংশঙ লৈবা, হায়রিবশিং অসি ইমা অমসুং ইচে-ইচল কয়াগী হকশেল ফনা লৈহন্নবা পাম্বৈ অমসু ওইরবনি। মসিগী মথক্তা উজ্বালা য়োজনা, গ্যাস কন্নেক্সন লেম্না পীবসু য়াওরি। য়ুমদা মৈখু খুবদগী অনা অয়েক থোক্লক্কদববু থিংনবা ঐখোয়না খোঙথাং পায়খৎখি।
ইমুং লাখ ৩৬ হেনবদা উজ্বালা য়োজনাগী মখাদা লেম্না গ্যাস কন্নেক্সন ফংহনখি। য়ুম্থোং খুদিংদা তোতি ঈশিং ফংহনখি। ঐখোয়গী ইমাশিংগী কোকথক্তগী ঈশিং চফু থাংথবগী লাইবক ফবসু ঐখোয়না ফংজখি। ঐখোয়না তোতি পাইপকী খুত্থাংদা ঈশিং ফংহন্নবা থৌদাং লৌখি। ইমা, ইচে-ইচলশিংগী খুদোংচাদবা কয়া হন্থহন্নবা, শেংদবা ঈশিংদগী নীংতম্বা ফংনবা থবক পায়খৎখি, অফবা ঈশিং ফংলবদি অনা অয়েক্কী চাংসু হন্থরে। পি.এম. মাতু বন্দনা য়োজনাগী মখাদা গুজরাত য়াওনা লৈবাক পুম্বগী ইমা করোর কয়াগীদমক্তা চাউরাক্না লুপা করোর ১১ চাদিং তৌখি। য়োজনা অসিগী মখাদা গুজরাত্তসু ইচল্লাখ ৯না মসিগী কান্নবা ফংখি। ইচলশিংনা মীরোল্লিঙৈদা মচি ওইবা চিঞ্জাক ফংহন্নবগীদমক্তা চাউরাক্না লুপা করোর ৪০০ চাদিং তৌদুনা মখোয়গী মতেং পাংলি।
গুজরাতকী নুপীশিংবু থাক খুদিংদা মাংজিল থানা পুখৎনবা খন্নগদবা ৱাফম খুদিংদা ঐখোয়না অহেনবা মিৎয়েং চঙখি। নুপীশিংগী শীন-লাঙবগী মতিক খঙদুনা মখোয়বু খুঙ্গংগী মরুও ওইবা থবক-থৌরম কয়াগী থৌদাং শিন্নখি। পানি সমিতীগী মতাংদা গুজরাতকী নুপীশিংনা পাংথোকপা থবকশিং থাগৎনীংঙাই ঙাক্তনি। পঞ্চায়তী রাজ সংস্থাশিংগী মরক্তা নুপীগী রিজর্বেসন ৫০% খাকপা লৈবাক্কী রাজ্যশিংগী মরক্তা গুজরাতসু অমনি। নীংতম্বগী চহি ৫০ মপুং ফাবগী নুংঙাইবা ফোংদোক্লিঙৈ মতমদা ঐখোয়না নুপীশিংবু শেন্মিৎলোনগী লমদা মপাঙ্গল হেন্না লৈহন্নবগীদমক্তা মিসন মঙ্গলম হৌদোকখি অমসুং মসিগী মখাদা চহি ১২গী মনুংদা সখী মন্দল লাখ ২গা লিশিং ৬০ হেনবনা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ ওইখি। গ্রুপ লাখ ২.৫ হেনবা অমসুং মসিদা লাখ ২৬ হেনবা খুঙ্গংগী ইচে-ইচলশিংনা শরুক য়ারি। মসিদা ঐখোয়গী শোত্থরবা, দলিত অমসুগ ত্রাইবেলগী ইচে-ইচল কয়া য়াওরি। মখোয়দা বেঙ্ককী খুত্থাংদগী লুপা করোর কয়াগী তেংবাং ফংহল্লি। নুপীশিংনা ইমুং মনুংগী শেন্মিৎলোনগী হীরমদা অহেনবা থৌদাং লৌহন্নবা ঐখোয়না লেপ্তনা হোৎনরি।
ইং ২০১৪দা ঐখোয়না কেন্দ্রদা সরকার হেক শেম্লবা তুংদা লৈবাক্কী ওইবা য়াম্না চাউবা জন ধন বেঙ্ক একাউন্তকী থবক অমা হৌদোকখি। মসিগী মখাদা ইচে-ইচল লাখ ক্যানা বেঙ্ক একাউন্ত হাংহনখি, মসিনা ঙসিদি মখোয়দা কান্নবা য়াম্না পীরে। কোরোনাগুম্বা চাউরবা লাইচৎ অমা লাকপা মতমদা মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্ততা হকথেংননা শেলগী তেংবাং য়ৌহনখি। মুদ্রা য়োজনাগী খুত্থাংদা মশাগী কারবার হৌদোকচনবা শেলগী তেংবাং পীখি। অসিগুম্বা তেংবাং অসিদা বেঙ্ক গেরেন্তী অমত্তগী তঙাই ফদবা লৈহনখিদে। অদুগা মুদ্র য়োজনাগী কান্নবা ফংবশিংগী মনুংদা নুপী মশিংনা ৭০% ওইবদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। সখি মন্দলগীদমক্তা কেন্দ্র সরকারনা লুপা লাখ ১০গী লোন পীরম্বদুসু লুপা লাখ ২০দা হেনগৎহনখ্রে। মসিনা মখোয়না মশাগী কারবার চাউথোকহনবা ঙম্নরে। মসিমক দবল ইঞ্জিন সরকারগী থবক থৌরম্নি। মসিগী দবল ইঞ্জিন সরকারগী কান্নবনা মরম ওইরগা মাইকৈ খুদিংদা খোঙজেল য়াঙনা চাউখৎলিবনি। ঙসিগী থৌরমসিদা লাইরবা লাখ ১গা লিশিং ৪০না পক্কা য়ুম ফংলি। অসুক য়াম্বা মীওইগী পক্কা য়ুম পীবা হায়বসি কয়া য়াম্না চাউবা থবক্নো হায়বা অদোমসু অমুক্তা খন্থবীয়ু। হায়রিবা মীওইশিং অসি অহানবদা কচ্চা য়ুমদা, লম্বী শোরোক্তা লৈরম্বনি। অদুগা য়ুম ফংলিবশিং অসিদসু য়ুম্বু অসি নুপীগী মিংদা ওইহন্নবা ঐহাক্না কন্না হোৎনরি। য়ুমশিং অসিগী অচঙবা শেনফম য়েংলুরবদি, নুপীশিং অসি লাখপতি ওইরবনি। য়ুমশিং অসিগী মওংদা ঐখোয়না লুপা করোর ৩০০০ হেনববু নুপীশিংগী মিংদা পীরবনি। মফমসিদা ফম্লিবী ইমা-ইবেল, ইচে ইচলশিং অসি লুয়াপ করোর ৩০০০গী লনথুমগী মপুনি।
শরদা লৈবা লাইরবা অমসুং মিদ্দল ক্লাস ইমুংশিংগী মঙলান মঙফাওনহল্লে। হৌখিবা চহিশিংদা গুজরাতকী শহরগী লাইরবা অমসুং মিদ্দল ক্লাস ইমুংগীদমক্তা য়ুম শাবগী মশক থোকপা থবক পায়খৎখ্রবনি। হৌজিক ফাওবদা অয়াবা পীখ্রবা য়ুম লাখ হেনবগী মনুংদগী য়ুম লাখ ৭তি শহরগী লাইবশিংনা ফংলবনি। গুজরাতকী মিদ্দল ক্লাস ইমুং চাউরাক্না লাখ ৪ মখায়দা মশাগী য়ুম শাবগী তেংবাং পীখ্রবনি। বদোদরা, অনন্দ, ছোতা উদয়পুর, খেরা, পঞ্চমহল, নর্মদা, দাহোর, ঐহাক্কী মধ্য গুজরাত, মসিগী অকোইবগী জিলা মরিদা লৈবা ইচে-ইচলশিংনা সরকারগী অসিগুম্বা স্কিমগী কান্নবা ফংলি।
ইচিল ইনাওশিং, ঐখোয়গী বদোদরাগী শক্তাক্না এজুকেসন সেক্তরদসু অচৌবা মমিং লৈ, ঐখোয়গী এম.এস. য়ুনিভর্সিতীগী মমিংনা নিল্লি। হৌজিক্তি, ঐখোয়না এজুকেসন, সাইন্স, কোর্ত্তা মাংজিল থানা চৎপা হৌরে। বদোদরাবু মমাং চহিদা এজুকেসন অমসুং স্কিল দিভেলপমেন্ত হব ওইবগীদমক্তা শকখঙনখি। ত্রিপল আই.তি., স্বরনিম গুজরাত স্পোর্ত য়ুনিভর্সিতী, সেন্ত্রেল য়ুনিভর্সিতী, হায়রিবশিং অসি হৌজিক গুজরাতকী বদোদরাদা লৈরে। লৈবাক্কী খ্বাইদগী অহানবা রেল য়ুনিভর্সিতীসু বদোদরাদা লৈ তাবদা অদোম্না নুংঙাইবা ফাওরমগনি, অদুগা গতিশক্তি য়ুনিভর্সিতীসু হৌজিক বদোদরাদা পাকথোক চাউথোক্লি। মসিগী অকোয়বদা লৈবা অমসুং মসিদগী তম্বা লোইদনা থোক্লকপা মীওই খুদিংনা কান্নবা কয়া ফংগনি। লৈবাক পুম্বগী মীয়াম্না কান্নবা ফংলগনি। অদুগা, ঐখোয়গী অনন্দ ওইরো, ছোতা উদয়পুর ওইরো, নত্ত্রগা মধ্য গুজরাতকী অতোপ্পা জিলাশিং ওইরো, খেরা ওইরো, পঞ্চমহল ওইরো নত্ত্রগা সোমগী নাকলগী ঐখোয়গী ভরুচ ওইরো, নর্মদা ওইরো, মখোয়সু কান্নবা ফংলগদবনি। অদুগা নর্মদাদা লৈরিবা বির্সা মুন্দা ত্রাইবেল য়ুনিভর্সিতী, গোধ্রাদা লৈবা গোবিন্দ গুরু য়ুনিভর্সিতী, মখোয়না লৈবাক শিনবা থুংবদা নুংঙাইবা পাউ পীরবনি।
ইচিল ইনাওশিং, বদোদরা অসি লৈবাক্কী খ্বাইদগী লিবা, কোস্মোপোলিতান শহর হায়নসু কৌবা য়াবা শহর অমনি। মফমসিদা লৈরমদবদা, থবক তৌরমদবা নত্ত্রগা মফমসিবু উদ্রিবা লৈবাক্কী কাচিন কোয়া অমত্তদগী মীওই লৈরম্লোই। মেক ইন ইন্দিয়াগী হীরমদসু বদোদরানা লৈবাকপু য়াম্না তেংবাংলি। চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙচত্তা বদোদরানা সর্ভিস সেক্তর হব অমা হৌজিক ওইরক্লি। মফমসিদা তেক্নোলোজীগা মরী লৈনবা থবক কয়া অমা হৌরক্লি, ঐখোয়গী মফমসিদা লৈবা বোম্বার্দিয়র কম্পেনীগী মেত্রো কোচশিং মালেম শিনবা থুংবদা য়ৌরি। মেত্রোশিং অসিনা মালেমগী মফম কয়াদা য়ৌখিবা মতমদা কদাইদগী লাকপনো হংবদা বদোদরাদগীনি হায়না হৌজিক খুম্নরবনি। ওস্ত্রেলিয়াদা চেল্লিবা মেত্রোদুসু কদাইদগী লাকপনো হংবদা বদোদরাদগীনি হায়গদৌরিবনি, ভারত্তগী লাকপনি হায়গদৌরিবনি। গুজরাত সরকারগী লৈত-লাইরবগী তেংবাং অমসুং তেংবাংনবগী মতৌনা রাজ্যসিগী অখন্নবা মগুন অমা ওইরিবনি। মসিনা খ্বাইদগী অপুনবা পাঙ্গল ওইরিবনি। দবল ইঞ্জিন সরকারগী হোৎনজমন্দগী, খুন্নাইগী লুপশিংগী পাঙ্গলদগী, মীয়াম্না শরুক য়াবদগী, সিভিল সোসাইতীগী তেংবাংদগী, চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা স্কিম কয়াগী মতেংদগী গুজরাতকী মীচম মীয়ামগী পাঙ্গল হাপ্লি। অমসুং গুজরাতকী হৌরক্কদৌরিবা চারোন শুরোনগীদমক্তা খ্বাইদগী ফবা গুজরাত অমা শেম্নবা ৱাখল্লোনগা লোয়ননা গুজরাতনা অনৌবা থাক কয়া কারি। অদোমগী থৌজালনা পুম্নমক অসি ওইথোকপদা অমুক্কা হেন্না তেংবাংলি। অদোমগী থাজবনা লৈবাকপু অৱাংবা থাক্তা পুখৎনবা ঐখোয়গী ইফমদা ইথিল পীবিরি। অদোমগী থৌজালনা ঐখোয়গী অচৌবা পাঙ্গল ওইরি, লৈবাক্কী অসিগুম্বা মঙলান মঙফাওনহন্নবা ঐখোয়না কৈদৌনুংদা তুং হন্দুনা চৎখিদ্রি, মতম পুম্বদা লেপ্তনা হোৎনরি। ঙসিগী মাত্রিবন্দনা নুমিৎ অসিদা মশিং য়াম্না লেংবীরক্লিবা ইমা-ইবেল, ইচেল-ইচলশিংগা উন্নজবা ফংজরে, অদোমগী থৌজালসু ফংজরে। গুজরাতকী পুন্সিদা ইচেল-ইচল অসুক য়াম্না লাক্লগা অমুক্তদা থৌজাল পীবা, অসিগুম্বা লাইবক ফবসিবু কনানা মমাংদা ফংলমগদগে? অদোম ইমা, ইচে-ইচলশিংবু ঐহাক্না অমুক্কা হন্না নোল্লুকচরি। অদোমগী থৌজালনা মাত্রিশক্তি, ইমা ভারতকী সেবা তৌবগী ঐঙোন্দা পাঙ্গল হাপ্পীগনি। অসিগুম্বা থাজবশিংগা লোয়ননা অদোম্বু ঐহাক্না অমুক্কা হন্না থম্মোই শেংনা থাগৎচরি।
দিস্ক্লেমরঃ মসি প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী চাউরাকপা পাউদম্নি। অশেংবা ৱারোলদি হিন্দিদা পীখিবনি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Gujarat Gaurav Abhiyan in Vadodara
18 JUN 2022 8:54PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki-Jai, Bharat Mata Ki-Jai!
The popular, humble and dauntless Chief Minister of Gujarat, our beloved Shri Bhupendra Bhai, my Parliamentary colleague CR Patil, my colleagues in the Union Council of Ministers Devu Singh, Darshana Behen, all the ministers of the Gujarat Government, MPs, MLAs, as well as the mothers, sisters and brothers who have come here in such huge numbers from Vadodara, Anand, Chhota Udaipur, Kheda and Panchmahal districts!
This day is the day of motherhood for me. This morning, I first sought the blessings of the mother who gave me birth, then the mother of the entire world, Kali, and now I have also sought blessings of the mothers who are present here in large numbers! Today, I got an opportunity to offer many modern facilities to the devotees of Maa Kali at Pavagadh. I prayed to the mother for happiness, peace and prosperity of the countrymen and sought blessings from the mother for the fulfilment of the resolve of a golden India in the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav'.
Brothers & Sisters,
I am glad that today when the foundation stone of development projects worth about Rs 21 thousand crores is being laid and the projects are being launched from Vadodara, the city of culture. These projects are going to strengthen the commitment of 'India's development through Gujarat's development'. Such a huge investment on houses for the poor, higher education and better connectivity will expand the industrial development of Gujarat, creating innumerable opportunities for employment and self-employment for the youth here. Most of these projects are also related to health, nutrition and empowerment of our sisters and daughters. Today lakhs of mothers and sisters have also come here to bless us. I would like to extend my special gratitude to the Gujarat government, Bhupendra Bhai and BJP state President CR Patil because they have brought me here. I entered from there and it took us almost 15-20 minutes to reach here by car. It would have taken ages if I had come on foot as there was such a huge ocean of people. But I am expressing my gratitude because when I was passing through all the people today, I got the opportunity to salute the hundreds of faces with whom I had the opportunity to work for many years. I saw some senior workers who had taught me a lot during the early days and also such mothers whom I bowed my head to; I had the privilege of eating rotis from their hands. Today, I was fortunate to have seen and met hundreds of such people and to seek their blessings and that is why I thank Bhupendra Bhai and the government of Gujarat state and all of you from the bottom of my heart. For the past 8 years, the double engine government, which is making efforts to make women power the axis of India's strength, has got a new strength today in Gujarat with the blessings of Maa Kalika. I congratulate all the sisters and the lakhs of beneficiaries.
Friends,
Rapid development of women, their empowerment is equally important for the rapid development of 21st century India. Today, India is framing and formulating plans, taking decisions keeping in mind the needs and aspirations of women. From armies to mines, our government has opened all avenues for women so that they can do the work they like. We have enabled those mothers to knock on the doors of such opportunities. We have framed many new schemes keeping in mind every stage of the life cycle of women. The top priorities of our government includes making the life of women easy, reducing difficulties from their lives and giving them more and more opportunities to move forward. I consider it my privilege that I have got the opportunity to serve mothers, sisters and daughters a lot. I once again congratulate the mothers, sisters and daughters who have come from Vadodara and the surrounding areas. This city had once taken care of me too. I was brought up here. Vadodara is a suitable city for the celebration of 'matrishakti' because this city teaches values like a mother. Vadodara is the city of culture. This city takes care of those who come here in all possible ways, supports them in good and bad times and also provides opportunities to move forward. On coming to Baroda, all the past memories were refreshed because Baroda gave me such a sense of belonging just as a mother takes care of a child. I can never forget Baroda's contribution in the entire development journey. This city is a city of inspiration. This city has inspired great men like Swami Vivekananda, Maharishi Arvind, Vinoba Bhave and Babasaheb Ambedkar. You all might remember; naturally I remember very well that the President of Belur Math and the one who guided me through many paths of life in my teenage years and had played a huge role in shaping my life like a Guru. In the presence of Swami Atmasthanandji, President of Ramakrishna Mission Math, Belur Math, I had had the opportunity to hand over the Dilaram Bungalow to Ramakrishna Mission here in Vadodara. Several old memories are associated with Shastri Pole, Raopura and the Panchmukhi Hanuman near the Aradhana cinema. I had also met many people in places like Panchmahal, Kalol, Halol, Godhra Dabhoi, Chhota Udepur. I can't stop counting! And all the memories of old friends are also refreshed. And when it comes to Baroda, how could we forget Hara Chivda and Bhakharwadi! Even today when we meet those who know Baroda somewhere, they talk of Hara Chivda and Bhakarwadi.
Friends,
Even in 2014, when I was contesting the Lok Sabha elections for the first time in my life, I received the blessings of both Navnath and Kashi Vishwanath of Vadodara for the responsibility of serving the nation. What could be a greater privilege than this? Today is a very important day from my point of view for the sisters and daughters of Gujarat. To ensure a healthy motherhood and a healthy childhood, the Gujarat government has today launched 2 major schemes. I congratulate Bhupendra Bhai for this scheme named the Mukhyamantri Matrishakti Yojana of Rs 800 crore that will ensure that the mother gets nutritious food during pregnancy and in the early days of motherhood. The Poshan Sudha scheme is also now extended to all tribal dominated areas of Gujarat. Right now I have got an opportunity to distribute to more than Rs 118 crore to 1 crore 36 lakh beneficiary sisters i.e. more than 1.25 crore sisters. Just imagine! The health of the mother affects not only the mother but also the future generations. The first 1000 days of motherhood decide the life of the mother as well as the child. There is a concern for both the mother and the child. The problem of malnutrition and anaemia is the biggest problem during this phase. Malnutrition was a major challenge here two decades ago when Gujarat gave me the opportunity to serve. Since then we started working in this direction one after the other, the fruitful results of which are being seen today. Mukhyamantri Matrushakti Yojana has been launched for the sisters of Gujarat today. The women attaining motherhood will get special benefits. Under this scheme, they will get two kgs of gram, one kg tuvar dal, which are very important sources of protein and 1 litre of oil. That's why this package has been made after a lot of thought. Moreover, I had started another scheme during the Corona period so that the poor families could keep cooking at home. 80 crore people of this country have been getting free food grains even today. People around the world are surprised to know that 80 crore people have been getting free food grains for the last two years.
This scheme will help a lot in saving mother, child, the new-born baby from malnutrition and anaemia. Today, a righteous work has been accomplished! The government of Gujarat under the leadership of Bhupendrabhai has been fortunate to serve the new-born. Chhota Udepur and Kavant are tribal dominated areas. I have had the privilege of working for tribal sisters and children and I have seen and experienced their problems very closely. In many tribal areas, our sisters were suffering from sickle cell anaemia. To get rid of sickle cell, we formed a Sickle Cell Society in Gujarat. There has been a massive campaign for getting free from sickle cell. The problem of sickle cell disease did not emerge after our government was formed. This problem existed for hundreds of years. Many governments came to power but did not do anything to deal with it. We took the initiative to deal with sickle cell, set up special centres in all the districts, got lakhs of tribal brothers and sisters examined and got their tests done. And for this successful programme, Gujarat has received the Prime Minister's Civil Service Award from the Union government.
Gujarat has always paid attention to nutrition. In Gujarat, several schemes like Doodh Sanjeevani, fortified salt, take home ration, Poshan Samvaad were implemented that showed a new direction to the country. The number of sisters taking advantage of such schemes is increasing continuously today. About 58 lakh such sisters are getting the benefits of all these schemes. With the Doodh Sanjeevani Yojana, we have covered the children in tribal areas aged six months to six years for fortified milk and other things. More than 20 lakh pregnant mothers and lactating mothers are even getting double fortified salt. 14 lakh children should get food made of fortified flour in Anganwadi so that their children become healthy. Poorna scheme was formulated to ensure good nutrition for our daughters aged 15 to 18 years. Under this, many facilities were provided to more than 12 lakh daughters like iron supplements as iron is a very important element as well as the take home ration. In short, we have tried to frame as many schemes as possible and have taken all possible measures for ensuring good nutrition. Poshan Sudha Yojana is one such major step in line with this. Poshan Sudha Yojana was started 4-5 years ago in some blocks of tribal areas of Dahod, Valsad, Mahisagar, Chhota Udepur and Narmada. In the past years, considering its positive impact on tribal sisters and children, it was extended to all the tribal districts to get positive results. This will benefit about 1 lakh 36 thousand tribal mothers and sisters every month. Under this scheme, pregnant and lactating mothers will also be given hot cooked food, iron and calcium tablets once a day from Anganwadis. We have not only made a nutrition plan, but have also ensured that the facilities reach the beneficiary sisters and children properly. As the Chief Minister of Gujarat, I got an opportunity to use technology. At that time Mamta portal was started and in the last 8 years about 12 lakh equipment have been given to Anganwadis. Equipment has been given to thousands of sisters in Gujarat too.
Under this, real time monitoring is being done to monitor the health of about 11.5 crore beneficiary sisters and children across the country including Gujarat. A mobile app has been developed to monitor the expansion of Poshan Sudha Yojana. Expanding the successful experiences of Gujarat, the campaign against the problem of malnutrition and anemia is being launched in the country. For the first time in the country, it has now been decided to celebrate the month of September as the Nutrition Month, which is in the month of Sawan-Bhado in Gujarat. The sisters of Gujarat are also getting a lot of benefits from this campaign. Nutrition means not only food and drink, but they also have to create a suitable environment, the necessary facilities, Swachh Bharat Abhiyan and toilets in every household. These are also a way to improve the health of mothers and sisters. Due to the smoke while cooking in the house, the smoke equivalent to hundreds of cigarettes used to get into the lungs of our sisters. We have saved the sisters from this with the Ujjwala scheme and gas connection.
More than 36 lakh families have been given gas connections under the Ujjwala scheme as well as piped water to every household. It is our good fortune that the mothers do not need to carry pots on their heads anymore. We have taken care of them by providing piped water supply. We have tried to ensure that the mothers and sisters suffer less and get rid of polluted water. If the water quality is good, then one can prevent several diseases. Under the PM Matru Vandana Yojana, about 11 thousand crore rupees are dedicated to crores of mothers in the whole country including Gujarat. Under this scheme, 9 lakh sisters of Gujarat are also getting its benefit. About Rs 400 crore is being spent to ensure that the sisters get nutrition and assistance during pregnancy.
We have tried to give more opportunities at the decision making posts to advance women of Gujarat at every level. Understanding the management capability of women, sisters have been given leadership roles in many projects related to the village. Due to the commendable work done by the sisters of Gujarat in the Pani Samiti, today the sisters of the country are also leading the Jal Jeevan Mission. Gujarat is one of the states in the country where 50 percent reservation in Panchayati Raj Institutions is for women. To empower rural sisters financially, in Gujarat, when we were celebrating 50 years of golden jubilee, we had launched Mission Mangalam and under it, in 12 years, more than 2 lakh 60 thousand Sakhi Mandals have turned into self-help groups i.e. more than 2.5 lakh groups, involving more than 26 lakh rural sisters! A large number of our tribals, Dalits, sisters from backward classes and villages too have joined it. These groups have received hundreds of thousands of crores from banks under different projects. We have always tried to ensure that sisters and daughters increase the financial strength of the families and are actively involved in the economy.
In 2014, as soon as the government was formed at the center, we worked on a massive national scheme of Jan Dhan bank account. Under this scheme, the bank accounts of lakhs of sisters have been opened in Gujarat. They are being used today for all mothers and sisters. During the terrible pandemic of coronavirus, we helped such poor mothers by sending money directly to their accounts and made arrangements so that they could live with dignity. Arrangements were made to give money without any kind of guarantee from the bank under the Mudra scheme. 'Mudra scheme' is for self-employment. And I am glad that 70 percent of the country's women are taking advantage of the Mudra scheme in the country. For Sakhi Mandals, there was a cap of Rs 10 lakh on loans but has been increased to 20 lakh by the central government so that they can expand their business. It is the due to the double engine government that development is happening at a faster pace everywhere. Today in this event, 1 lakh 40 thousand poor are getting pucca houses. Just imagine! About 1.5 lakh families will get a pucca house to live in. Earlier, about 1.5 lakh families used to live in a kutcha house, in a hut, or on the sidewalks. Also, I have this rule that the house being given under scheme should be in the name of the woman of the household. Today, if you look at the prices of these houses, then these women must have become millionaires already. Such a great job has been done. These houses under the name of sisters are worth more than ₹3,000 crores. Just imagine! These mothers and sisters have become the owner of the property worth Rs 3,000 crores. These are the women who never had anything under their names; no house, no land, nothing! But now they have assets worth Rs 3000 crores under their names. This son of yours is making it happen with the devotion to mothers.
We have also fulfilled the dreams of the urban poor and the middle class. In the past years, unprecedented work has also been done on the construction of houses for the urban poor and middle class of Gujarat. So far, out of more than 10.5 lakh houses sanctioned, the urban poor families have got about 7.50 lakh houses. About 4.5 lakh middle class families of Gujarat have also been given assistance to build houses. Sisters living in Vadodara, Anand, Chhota Udepur, Kheda, Panchmahal, Narmada, Dahod, Madhya Gujarat have got the benefits of this government scheme.
The central government has made a plan to give houses to the poor and low middle class people in the cities to live on a fair rent and today Gujarat is a leading state in the whole country. Besides, the street vendors and others have also got loans from banks under PMSVANIDHI yojana. Earlier, these people used to take loans and pay interest. We have helped these people too. In the last 20 years, we worked to ensure development and modernization in Gujarat. On one hand, the problems of our tribal brothers and sisters should be addressed and on the other hand connectivity, infrastructure would enhance industrial capability because we don’t want to stop here we have to move forward at a much faster pace. So, rail connectivity should also be there. Bhupendra Bhai has mentioned about it. For uninterrupted rail connectivity, Gujarat has been awarded a project worth Rs 16000 crore. More than 350 Km New Palanpur- New Madaar section Western dedicated freight Corridor project has been inaugurated. This project will give a fresh impetus to industrialization and business of Indian Railways. Widening of Sabarmati- Botad highway. Alternative small routes have been prepared to connect Ahmedabad Pipavav ports. This has made the lives of the people connected with ports. This is also an important part od 'Ease of living', of which I often talk about. The tourism development in Baroda and Gujarat is also our endeavour. If any guest comes to visit Gujarat, you can take him or her to Pavagadh which has been built recently to Goddess Kali. If someone intends to visit for 3-4 days, then you can take them to Ekta Nagar, Kevadia. Tell them how much we have developed. Know that our Palanpur-Radhanpur section provides connectivity to the rest of the country with Palanpur, Radhanpur. Now the Rann of Kutch has also become cultivable land. The produce from Kutch is being exported to other countries. This work is being done so that farmers' produce can reach all corners of India. Special focus has been given on the modern connectivity in Vadodara. You all know that the new bus station of Baroda looks even better than the airport. Isn't it? Today the whole of India talks about it. People come to see Gujarat's Ahmedabad-Baroda express highway and now Mumbai-Delhi Express highway. Ahmedabad-Baroda Express highway has become a model. Cantonment railway station is also being redeveloped. Vadodara Airport is also being redeveloped. Two new green airports are also being developed. Under Smart city Amrit Yojana and Mukhyamantri Shahri Vikas Yojana, Baroda is getting double engine benefit. To make Baroda a smart city, 25 projects worth Rs1000 crore have been approved and out of that about 16 projects have been completed. Under Amrit scheme, Municipal corporation has been given Rs 100 crore and I congratulate Vadodara Municipal corporation for the same. Recently, a conference of chief secretaries was held in Himachal Pradesh. One officer mentioned about the 100 crore rupees’ bond issued by Vadodara and he congratulated Vadodara in that meeting. Today, the Sindhrot and Mahisagar Water supply schemes have been inaugurated in Vadodara for south zone. I am sure that I will definitely get the blessings of my mothers and sisters.
Brothers and sisters,
Vadodara is identified with education. Our MS University is a symbol of that. This city is moving ahead in various fields like education, science, court etc. Last year Vadodara made a mark in the field of education and skill development hub. Triple IT, golden Gujarat Sports University, Central University all this are situated in Vadodara of Gujarat. So it is quite natural that Vadodara makes us proud. You will be glad to know that the country's first Rail University was opened in Vadodara. And now it is being rechristened as Gati Shakti University. As a result, the people around this area and the students passing out from this university will be benefited. In fact, the whole country will be benefited from it. Be it Anand, Chhota Udaipur or other districts of Central Gujarat; be it Kheda, Panch Mahal, Dahod, Baharaich or Narmada - all will get the benefit from it. The Birsa Munda Tribal University in Narmada and Govind Guru University in Godhra have attracted the attention of the entire country.
Brothers and sisters,
Vadodara is among the oldest Cosmopolitan cities of India. There is not a single part of the country from where people have not come here for work or study. Vadodara's Garba is enjoyed by the entire country. Vadodara has become a strong base for 'Make in India' and is playing a significant role in the journey of development. Vadodara has become a hub of service centres. Those who are connected with technology are getting a boost from this place. The metro coaches built by the Bombardier Company are exported to other countries. So tell me, whether this will make Vadodara proud or not? When people from other countries will ask where are this coaches from? The answer will be from Vadodara. If the metro runs in Australia and if someone asks from where it has come? Then the answer will be: from Vadodara of India. The speciality of Gujarat government is corporation and charity. And this has been Gujarat government's main source of strength. With the efforts of double engine Government, with the power of social organisations, with public participation, with the help of civil society new schemes are empowering Gujarat's public life. Gujarat is marching towards a new pinnacle of development for the next generation. Your blessings encourage us to take up new challenges. Your blessings inspire us to take the country to newer heights. Your blessings encourage us not to stop while fulfilling the country's dream and doing such kind of work. Today is the day of paying tribute to mothers. Today I got the opportunity to see mothers and sisters in such a large number. Lakhs of sisters coming together and showering their blessings is definitely a unique occasion. I bow down to all the mothers. Let your blessings give us more strength to serve mother India. We long for your blessings all the time. Many thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi and Gujarati.