Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Gujarat Gaurav Abhiyan in Vadodara
18 JUN 2022 8:54PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki-Jai, Bharat Mata Ki-Jai!
The popular, humble and dauntless Chief Minister of Gujarat, our beloved Shri Bhupendra Bhai, my Parliamentary colleague CR Patil, my colleagues in the Union Council of Ministers Devu Singh, Darshana Behen, all the ministers of the Gujarat Government, MPs, MLAs, as well as the mothers, sisters and brothers who have come here in such huge numbers from Vadodara, Anand, Chhota Udaipur, Kheda and Panchmahal districts!
This day is the day of motherhood for me. This morning, I first sought the blessings of the mother who gave me birth, then the mother of the entire world, Kali, and now I have also sought blessings of the mothers who are present here in large numbers! Today, I got an opportunity to offer many modern facilities to the devotees of Maa Kali at Pavagadh. I prayed to the mother for happiness, peace and prosperity of the countrymen and sought blessings from the mother for the fulfilment of the resolve of a golden India in the 'Azadi Ka Amrit Mahotsav'.
Brothers & Sisters,
I am glad that today when the foundation stone of development projects worth about Rs 21 thousand crores is being laid and the projects are being launched from Vadodara, the city of culture. These projects are going to strengthen the commitment of 'India's development through Gujarat's development'. Such a huge investment on houses for the poor, higher education and better connectivity will expand the industrial development of Gujarat, creating innumerable opportunities for employment and self-employment for the youth here. Most of these projects are also related to health, nutrition and empowerment of our sisters and daughters. Today lakhs of mothers and sisters have also come here to bless us. I would like to extend my special gratitude to the Gujarat government, Bhupendra Bhai and BJP state President CR Patil because they have brought me here. I entered from there and it took us almost 15-20 minutes to reach here by car. It would have taken ages if I had come on foot as there was such a huge ocean of people. But I am expressing my gratitude because when I was passing through all the people today, I got the opportunity to salute the hundreds of faces with whom I had the opportunity to work for many years. I saw some senior workers who had taught me a lot during the early days and also such mothers whom I bowed my head to; I had the privilege of eating rotis from their hands. Today, I was fortunate to have seen and met hundreds of such people and to seek their blessings and that is why I thank Bhupendra Bhai and the government of Gujarat state and all of you from the bottom of my heart. For the past 8 years, the double engine government, which is making efforts to make women power the axis of India's strength, has got a new strength today in Gujarat with the blessings of Maa Kalika. I congratulate all the sisters and the lakhs of beneficiaries.
Friends,
Rapid development of women, their empowerment is equally important for the rapid development of 21st century India. Today, India is framing and formulating plans, taking decisions keeping in mind the needs and aspirations of women. From armies to mines, our government has opened all avenues for women so that they can do the work they like. We have enabled those mothers to knock on the doors of such opportunities. We have framed many new schemes keeping in mind every stage of the life cycle of women. The top priorities of our government includes making the life of women easy, reducing difficulties from their lives and giving them more and more opportunities to move forward. I consider it my privilege that I have got the opportunity to serve mothers, sisters and daughters a lot. I once again congratulate the mothers, sisters and daughters who have come from Vadodara and the surrounding areas. This city had once taken care of me too. I was brought up here. Vadodara is a suitable city for the celebration of 'matrishakti' because this city teaches values like a mother. Vadodara is the city of culture. This city takes care of those who come here in all possible ways, supports them in good and bad times and also provides opportunities to move forward. On coming to Baroda, all the past memories were refreshed because Baroda gave me such a sense of belonging just as a mother takes care of a child. I can never forget Baroda's contribution in the entire development journey. This city is a city of inspiration. This city has inspired great men like Swami Vivekananda, Maharishi Arvind, Vinoba Bhave and Babasaheb Ambedkar. You all might remember; naturally I remember very well that the President of Belur Math and the one who guided me through many paths of life in my teenage years and had played a huge role in shaping my life like a Guru. In the presence of Swami Atmasthanandji, President of Ramakrishna Mission Math, Belur Math, I had had the opportunity to hand over the Dilaram Bungalow to Ramakrishna Mission here in Vadodara. Several old memories are associated with Shastri Pole, Raopura and the Panchmukhi Hanuman near the Aradhana cinema. I had also met many people in places like Panchmahal, Kalol, Halol, Godhra Dabhoi, Chhota Udepur. I can't stop counting! And all the memories of old friends are also refreshed. And when it comes to Baroda, how could we forget Hara Chivda and Bhakharwadi! Even today when we meet those who know Baroda somewhere, they talk of Hara Chivda and Bhakarwadi.
Friends,
Even in 2014, when I was contesting the Lok Sabha elections for the first time in my life, I received the blessings of both Navnath and Kashi Vishwanath of Vadodara for the responsibility of serving the nation. What could be a greater privilege than this? Today is a very important day from my point of view for the sisters and daughters of Gujarat. To ensure a healthy motherhood and a healthy childhood, the Gujarat government has today launched 2 major schemes. I congratulate Bhupendra Bhai for this scheme named the Mukhyamantri Matrishakti Yojana of Rs 800 crore that will ensure that the mother gets nutritious food during pregnancy and in the early days of motherhood. The Poshan Sudha scheme is also now extended to all tribal dominated areas of Gujarat. Right now I have got an opportunity to distribute to more than Rs 118 crore to 1 crore 36 lakh beneficiary sisters i.e. more than 1.25 crore sisters. Just imagine! The health of the mother affects not only the mother but also the future generations. The first 1000 days of motherhood decide the life of the mother as well as the child. There is a concern for both the mother and the child. The problem of malnutrition and anaemia is the biggest problem during this phase. Malnutrition was a major challenge here two decades ago when Gujarat gave me the opportunity to serve. Since then we started working in this direction one after the other, the fruitful results of which are being seen today. Mukhyamantri Matrushakti Yojana has been launched for the sisters of Gujarat today. The women attaining motherhood will get special benefits. Under this scheme, they will get two kgs of gram, one kg tuvar dal, which are very important sources of protein and 1 litre of oil. That's why this package has been made after a lot of thought. Moreover, I had started another scheme during the Corona period so that the poor families could keep cooking at home. 80 crore people of this country have been getting free food grains even today. People around the world are surprised to know that 80 crore people have been getting free food grains for the last two years.
This scheme will help a lot in saving mother, child, the new-born baby from malnutrition and anaemia. Today, a righteous work has been accomplished! The government of Gujarat under the leadership of Bhupendrabhai has been fortunate to serve the new-born. Chhota Udepur and Kavant are tribal dominated areas. I have had the privilege of working for tribal sisters and children and I have seen and experienced their problems very closely. In many tribal areas, our sisters were suffering from sickle cell anaemia. To get rid of sickle cell, we formed a Sickle Cell Society in Gujarat. There has been a massive campaign for getting free from sickle cell. The problem of sickle cell disease did not emerge after our government was formed. This problem existed for hundreds of years. Many governments came to power but did not do anything to deal with it. We took the initiative to deal with sickle cell, set up special centres in all the districts, got lakhs of tribal brothers and sisters examined and got their tests done. And for this successful programme, Gujarat has received the Prime Minister's Civil Service Award from the Union government.
Gujarat has always paid attention to nutrition. In Gujarat, several schemes like Doodh Sanjeevani, fortified salt, take home ration, Poshan Samvaad were implemented that showed a new direction to the country. The number of sisters taking advantage of such schemes is increasing continuously today. About 58 lakh such sisters are getting the benefits of all these schemes. With the Doodh Sanjeevani Yojana, we have covered the children in tribal areas aged six months to six years for fortified milk and other things. More than 20 lakh pregnant mothers and lactating mothers are even getting double fortified salt. 14 lakh children should get food made of fortified flour in Anganwadi so that their children become healthy. Poorna scheme was formulated to ensure good nutrition for our daughters aged 15 to 18 years. Under this, many facilities were provided to more than 12 lakh daughters like iron supplements as iron is a very important element as well as the take home ration. In short, we have tried to frame as many schemes as possible and have taken all possible measures for ensuring good nutrition. Poshan Sudha Yojana is one such major step in line with this. Poshan Sudha Yojana was started 4-5 years ago in some blocks of tribal areas of Dahod, Valsad, Mahisagar, Chhota Udepur and Narmada. In the past years, considering its positive impact on tribal sisters and children, it was extended to all the tribal districts to get positive results. This will benefit about 1 lakh 36 thousand tribal mothers and sisters every month. Under this scheme, pregnant and lactating mothers will also be given hot cooked food, iron and calcium tablets once a day from Anganwadis. We have not only made a nutrition plan, but have also ensured that the facilities reach the beneficiary sisters and children properly. As the Chief Minister of Gujarat, I got an opportunity to use technology. At that time Mamta portal was started and in the last 8 years about 12 lakh equipment have been given to Anganwadis. Equipment has been given to thousands of sisters in Gujarat too.
Under this, real time monitoring is being done to monitor the health of about 11.5 crore beneficiary sisters and children across the country including Gujarat. A mobile app has been developed to monitor the expansion of Poshan Sudha Yojana. Expanding the successful experiences of Gujarat, the campaign against the problem of malnutrition and anemia is being launched in the country. For the first time in the country, it has now been decided to celebrate the month of September as the Nutrition Month, which is in the month of Sawan-Bhado in Gujarat. The sisters of Gujarat are also getting a lot of benefits from this campaign. Nutrition means not only food and drink, but they also have to create a suitable environment, the necessary facilities, Swachh Bharat Abhiyan and toilets in every household. These are also a way to improve the health of mothers and sisters. Due to the smoke while cooking in the house, the smoke equivalent to hundreds of cigarettes used to get into the lungs of our sisters. We have saved the sisters from this with the Ujjwala scheme and gas connection.
More than 36 lakh families have been given gas connections under the Ujjwala scheme as well as piped water to every household. It is our good fortune that the mothers do not need to carry pots on their heads anymore. We have taken care of them by providing piped water supply. We have tried to ensure that the mothers and sisters suffer less and get rid of polluted water. If the water quality is good, then one can prevent several diseases. Under the PM Matru Vandana Yojana, about 11 thousand crore rupees are dedicated to crores of mothers in the whole country including Gujarat. Under this scheme, 9 lakh sisters of Gujarat are also getting its benefit. About Rs 400 crore is being spent to ensure that the sisters get nutrition and assistance during pregnancy.
We have tried to give more opportunities at the decision making posts to advance women of Gujarat at every level. Understanding the management capability of women, sisters have been given leadership roles in many projects related to the village. Due to the commendable work done by the sisters of Gujarat in the Pani Samiti, today the sisters of the country are also leading the Jal Jeevan Mission. Gujarat is one of the states in the country where 50 percent reservation in Panchayati Raj Institutions is for women. To empower rural sisters financially, in Gujarat, when we were celebrating 50 years of golden jubilee, we had launched Mission Mangalam and under it, in 12 years, more than 2 lakh 60 thousand Sakhi Mandals have turned into self-help groups i.e. more than 2.5 lakh groups, involving more than 26 lakh rural sisters! A large number of our tribals, Dalits, sisters from backward classes and villages too have joined it. These groups have received hundreds of thousands of crores from banks under different projects. We have always tried to ensure that sisters and daughters increase the financial strength of the families and are actively involved in the economy.
In 2014, as soon as the government was formed at the center, we worked on a massive national scheme of Jan Dhan bank account. Under this scheme, the bank accounts of lakhs of sisters have been opened in Gujarat. They are being used today for all mothers and sisters. During the terrible pandemic of coronavirus, we helped such poor mothers by sending money directly to their accounts and made arrangements so that they could live with dignity. Arrangements were made to give money without any kind of guarantee from the bank under the Mudra scheme. 'Mudra scheme' is for self-employment. And I am glad that 70 percent of the country's women are taking advantage of the Mudra scheme in the country. For Sakhi Mandals, there was a cap of Rs 10 lakh on loans but has been increased to 20 lakh by the central government so that they can expand their business. It is the due to the double engine government that development is happening at a faster pace everywhere. Today in this event, 1 lakh 40 thousand poor are getting pucca houses. Just imagine! About 1.5 lakh families will get a pucca house to live in. Earlier, about 1.5 lakh families used to live in a kutcha house, in a hut, or on the sidewalks. Also, I have this rule that the house being given under scheme should be in the name of the woman of the household. Today, if you look at the prices of these houses, then these women must have become millionaires already. Such a great job has been done. These houses under the name of sisters are worth more than ₹3,000 crores. Just imagine! These mothers and sisters have become the owner of the property worth Rs 3,000 crores. These are the women who never had anything under their names; no house, no land, nothing! But now they have assets worth Rs 3000 crores under their names. This son of yours is making it happen with the devotion to mothers.
We have also fulfilled the dreams of the urban poor and the middle class. In the past years, unprecedented work has also been done on the construction of houses for the urban poor and middle class of Gujarat. So far, out of more than 10.5 lakh houses sanctioned, the urban poor families have got about 7.50 lakh houses. About 4.5 lakh middle class families of Gujarat have also been given assistance to build houses. Sisters living in Vadodara, Anand, Chhota Udepur, Kheda, Panchmahal, Narmada, Dahod, Madhya Gujarat have got the benefits of this government scheme.
The central government has made a plan to give houses to the poor and low middle class people in the cities to live on a fair rent and today Gujarat is a leading state in the whole country. Besides, the street vendors and others have also got loans from banks under PMSVANIDHI yojana. Earlier, these people used to take loans and pay interest. We have helped these people too. In the last 20 years, we worked to ensure development and modernization in Gujarat. On one hand, the problems of our tribal brothers and sisters should be addressed and on the other hand connectivity, infrastructure would enhance industrial capability because we don’t want to stop here we have to move forward at a much faster pace. So, rail connectivity should also be there. Bhupendra Bhai has mentioned about it. For uninterrupted rail connectivity, Gujarat has been awarded a project worth Rs 16000 crore. More than 350 Km New Palanpur- New Madaar section Western dedicated freight Corridor project has been inaugurated. This project will give a fresh impetus to industrialization and business of Indian Railways. Widening of Sabarmati- Botad highway. Alternative small routes have been prepared to connect Ahmedabad Pipavav ports. This has made the lives of the people connected with ports. This is also an important part od 'Ease of living', of which I often talk about. The tourism development in Baroda and Gujarat is also our endeavour. If any guest comes to visit Gujarat, you can take him or her to Pavagadh which has been built recently to Goddess Kali. If someone intends to visit for 3-4 days, then you can take them to Ekta Nagar, Kevadia. Tell them how much we have developed. Know that our Palanpur-Radhanpur section provides connectivity to the rest of the country with Palanpur, Radhanpur. Now the Rann of Kutch has also become cultivable land. The produce from Kutch is being exported to other countries. This work is being done so that farmers' produce can reach all corners of India. Special focus has been given on the modern connectivity in Vadodara. You all know that the new bus station of Baroda looks even better than the airport. Isn't it? Today the whole of India talks about it. People come to see Gujarat's Ahmedabad-Baroda express highway and now Mumbai-Delhi Express highway. Ahmedabad-Baroda Express highway has become a model. Cantonment railway station is also being redeveloped. Vadodara Airport is also being redeveloped. Two new green airports are also being developed. Under Smart city Amrit Yojana and Mukhyamantri Shahri Vikas Yojana, Baroda is getting double engine benefit. To make Baroda a smart city, 25 projects worth Rs1000 crore have been approved and out of that about 16 projects have been completed. Under Amrit scheme, Municipal corporation has been given Rs 100 crore and I congratulate Vadodara Municipal corporation for the same. Recently, a conference of chief secretaries was held in Himachal Pradesh. One officer mentioned about the 100 crore rupees’ bond issued by Vadodara and he congratulated Vadodara in that meeting. Today, the Sindhrot and Mahisagar Water supply schemes have been inaugurated in Vadodara for south zone. I am sure that I will definitely get the blessings of my mothers and sisters.
Brothers and sisters,
Vadodara is identified with education. Our MS University is a symbol of that. This city is moving ahead in various fields like education, science, court etc. Last year Vadodara made a mark in the field of education and skill development hub. Triple IT, golden Gujarat Sports University, Central University all this are situated in Vadodara of Gujarat. So it is quite natural that Vadodara makes us proud. You will be glad to know that the country's first Rail University was opened in Vadodara. And now it is being rechristened as Gati Shakti University. As a result, the people around this area and the students passing out from this university will be benefited. In fact, the whole country will be benefited from it. Be it Anand, Chhota Udaipur or other districts of Central Gujarat; be it Kheda, Panch Mahal, Dahod, Baharaich or Narmada - all will get the benefit from it. The Birsa Munda Tribal University in Narmada and Govind Guru University in Godhra have attracted the attention of the entire country.
Brothers and sisters,
Vadodara is among the oldest Cosmopolitan cities of India. There is not a single part of the country from where people have not come here for work or study. Vadodara's Garba is enjoyed by the entire country. Vadodara has become a strong base for 'Make in India' and is playing a significant role in the journey of development. Vadodara has become a hub of service centres. Those who are connected with technology are getting a boost from this place. The metro coaches built by the Bombardier Company are exported to other countries. So tell me, whether this will make Vadodara proud or not? When people from other countries will ask where are this coaches from? The answer will be from Vadodara. If the metro runs in Australia and if someone asks from where it has come? Then the answer will be: from Vadodara of India. The speciality of Gujarat government is corporation and charity. And this has been Gujarat government's main source of strength. With the efforts of double engine Government, with the power of social organisations, with public participation, with the help of civil society new schemes are empowering Gujarat's public life. Gujarat is marching towards a new pinnacle of development for the next generation. Your blessings encourage us to take up new challenges. Your blessings inspire us to take the country to newer heights. Your blessings encourage us not to stop while fulfilling the country's dream and doing such kind of work. Today is the day of paying tribute to mothers. Today I got the opportunity to see mothers and sisters in such a large number. Lakhs of sisters coming together and showering their blessings is definitely a unique occasion. I bow down to all the mothers. Let your blessings give us more strength to serve mother India. We long for your blessings all the time. Many thanks.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi and Gujarati.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বদোদৰাত গুজৰাট গৌৰৱ অভিযান অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
18 JUN 2022 8:54PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী-জয়, ভাৰত মাতা কী-জয়!
গুজৰাটৰ জনপ্ৰিয়, নম্ৰ আৰু নিৰ্ভীক মুখ্যমন্ত্ৰী, আমাৰ মৰমৰ শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ ভাই, মোৰ সংসদীয় সতীৰ্থ চি আৰ পাটিল, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী পৰিষদৰ সতীৰ্থ দেৱু সিং, দৰ্শনা বেহেন, গুজৰাট চৰকাৰৰ সকলো মন্ত্ৰী, সাংসদ, বিধায়কসকলৰ লগতে বদোদৰা, আনন্দ, ছোটা উদয়পুৰ, খেদা আৰু পঞ্চমহল জিলাৰ পৰা ইমান বিপুল হাৰত ইয়ালৈ অহা মাতৃ, ভগ্নী, ভাতৃসকল,
এই দিনটো মই মাতৃত্বৰ দিন বুলি গণ্য কৰিছো। আজি পুৱা মই প্ৰথমে মোৰ জন্মদাত্ৰী মাতৃৰ আশীৰ্বাদ বিচাৰিলো, তাৰ পিছত সমগ্ৰ জগতৰ মাতৃ কালীৰ আশীৰ্বাদ বিচাৰিলো আৰু এতিয়া ইয়াত বৃহৎ হাৰত উপস্থিত থকা মাতৃসকলৰ পৰাও আশীৰ্বাদ বিচাৰিছো! আজি মা কালীৰ ভক্ত সকলক পাৱগধত বহুতো আধুনিক সা-সুবিধা আগবঢ়াবলৈ সুযোগ পালো। দেশবাসীৰ সুখ, শান্তি আৰু সমৃদ্ধিৰ বাবে মাতৃৰ ওচৰত প্ৰাৰ্থনা কৰাৰ লগতে 'আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ'ত এখন সোণালী ভাৰতৰ সংকল্প পূৰণৰ বাবে মাতৃৰ পৰা আশীৰ্বাদ বিচাৰিলো।
ভাই-ভগ্নীসকল,
মই আনন্দিত হৈছো যে আজি প্ৰায় ২১ হাজাৰ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে আৰু সংস্কৃতিৰ নগৰ বদোদৰাৰ পৰা প্ৰকল্পসমূহ আৰম্ভ কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহে ‘গুজৰাটৰ উন্নয়নৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ উন্নয়ন’ৰ প্ৰতিশ্ৰুতি শক্তিশালী কৰিব৷ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে ঘৰ, উচ্চ শিক্ষা আৰু উন্নত সংযোগৰ ক্ষেত্ৰত এনে বৃহৎ বিনিয়োগে গুজৰাটৰ ঔদ্যোগিক উন্নয়নক সম্প্ৰসাৰিত কৰিব, ইয়াত যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপন আৰু আত্মসংস্থাপনৰ অসংখ্য সুযোগ সৃষ্টি কৰিব। এই প্ৰকল্পসমূহৰ অধিকাংশই আমাৰ ভগ্নী-কন্যাৰ স্বাস্থ্য, পুষ্টি আৰু সবলীকৰণৰ সৈতেও জড়িত। আজি লাখ লাখ মাতৃ-ভগ্নী ইয়ালৈ আমাক আশীৰ্বাদ দিবলৈ আহিছে। গুজৰাট চৰকাৰ, ভূপেন্দ্ৰ ভাই আৰু বিজেপিৰ ৰাজ্যিক সভাপতি চি আৰ পাটিললৈ বিশেষ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো, কাৰণ তেওঁলোকে মোক ইয়ালৈ আনিছে। তাৰ পৰা সোমাই আহিলো আৰু গাড়ীৰে ইয়ালৈ যাবলৈ প্ৰায় ১৫-২০ মিনিট সময়ৰ প্ৰয়োজন হ’ল। ইমান বিশাল সাগৰ সদৃশ লোকৰ সমাগমৰ বাবে খোজকাঢ়ি আহিলে যুগ যুগ লাগিলহেতেন। কিন্তু মই কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো কাৰণ আজি যেতিয়া মই সকলো ৰাইজৰ মাজেৰে পাৰ হৈ আছিলো, তেতিয়া মই বহু বছৰ ধৰি কাম কৰাৰ সুযোগ পোৱা শ শ মুখক প্ৰণাম জনোৱাৰ সুযোগ পাইছিলো। মই দেখিলোঁ কিছুমান জ্যেষ্ঠ কৰ্মী যিয়ে মোক পূৰ্বৰ দিনবোৰত বহুত শিকাইছিল আৰু লগতে এনে মাতৃৰ প্ৰতি শিৰ নত কৰিছো, কিয়নো তেওঁলোকৰ হাতৰ পৰা ৰুটী খোৱাৰ সৌভাগ্য মোৰ হৈছিল। আজি এনে শতাধিক লোকক দেখা আৰু লগ পোৱাৰ লগতে তেওঁলোকৰ আশীৰ্বাদ বিচৰাৰ সৌভাগ্য হ’ল আৰু সেইবাবেই ভূপেন্দ্ৰ ভাই আৰু গুজৰাট ৰাজ্য চৰকাৰৰ লগতে আপোনালোক সকলোকে হৃদয়ৰ পৰা ধন্যবাদ জনাইছো। বিগত ৮ বছৰে নাৰীক ভাৰতৰ শক্তিৰ অক্ষ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলাই থকা দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰে আজি গুজৰাটত মা কালিকাৰ আশীৰ্বাদত এক নতুন শক্তি লাভ কৰিছে। সকলো ভগ্নী আৰু লাখ লাখ হিতাধিকাৰীলৈ মই অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলো।
বন্ধুসকল,
নাৰীৰ দ্ৰুত বিকাশ, তেওঁলোকৰ সবলীকৰণ একবিংশ শতিকাৰ ভাৰতৰ দ্ৰুত বিকাশৰ দৰে সমানেই গুৰুত্বপূৰ্ণ। আজি ভাৰতে নাৰীৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু আকাংক্ষাক মনত ৰাখি সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰি পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰাৰ লগতে ৰূপায়ণ কৰি আছে। সেনাবাহিনীৰ পৰা খনিলৈকে আমাৰ চৰকাৰে মহিলাসকলৰ বাবে সকলো পথ মুকলি কৰিছে, যাতে তেওঁলোকে নিজৰ ভাল লগা কামবোৰ কৰিব পাৰে। আমি সেই মাতৃসকলক এনে সুযোগৰ দুৱাৰত টোকৰ মাৰিবলৈ সক্ষম কৰিছো। নাৰীৰ জীৱনচক্ৰৰ প্ৰতিটো পৰ্যায়ৰ কথা মনত ৰাখি আমি বহুতো নতুন আঁচনি প্ৰস্তুত কৰিছো। আমাৰ চৰকাৰৰ শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰসমূহৰ ভিতৰত আছে মহিলাসকলৰ জীৱন সহজ কৰি তোলা, তেওঁলোকৰ জীৱনৰ পৰা অসুবিধাসমূহ হ্ৰাস কৰা আৰু তেওঁলোকক আগুৱাই যোৱাৰ অধিক সুযোগ প্ৰদান কৰা। মাতৃ, ভগ্নী, কন্যাৰ বহুত সেৱা কৰাৰ সুযোগ পাইছো, সেইবোৰক মই মোৰ সৌভাগ্য বুলি গণ্য কৰো। বদোদৰা আৰু ইয়াৰ আশে-পাশে থকা অঞ্চলৰ পৰা অহা মাতৃ, ভগ্নী, কন্যা সকলক পুনৰবাৰ অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো। এই চহৰখনে এসময়ত মোৰো যত্ন লৈছিল। মই ইয়াত ডাঙৰ-দীঘল হৈছিলো৷ ‘মাতৃশক্তি’ উদযাপনৰ বাবে বদোদৰা এখন উপযুক্ত চহৰ কাৰণ এই চহৰখনে মাতৃৰ দৰে মূল্যবোধ শিকায়। বদোদৰা সংস্কৃতিৰ নগৰ। এই চহৰখনে ইয়ালৈ অহাসকলক সকলো ধৰণৰ যত্ন লয়, ভাল বেয়া সময়ত তেওঁলোকক সহায় কৰে আৰু লগতে আগবাঢ়ি যোৱাৰ সুযোগো প্ৰদান কৰে। বৰোদালৈ অহাৰ লগে লগে অতীতৰ সকলো স্মৃতি সতেজ হৈ পৰিল কাৰণ বৰোদাই মোক এনে এক নিজত্ববোধ দিলে ঠিক যেনেকৈ মাতৃয়ে সন্তানৰ যত্ন লয়। সমগ্ৰ উন্নয়ন যাত্ৰাত বৰোদাৰ অৱদান মই কেতিয়াও পাহৰিব নোৱাৰো। এই চহৰখন এক প্ৰেৰণাৰ চহৰ। এই চহৰখনে স্বামী বিবেকানন্দ, মহৰ্ষি অৰবিন্দ, বিনোবা ভাৱে, বাবা চাহেব আম্বেদকাৰৰ দৰে মহান ব্যক্তিক অনুপ্ৰাণিত কৰিছে। আপোনালোক সকলোৱে হয়তো মনত পেলাব; স্বাভাৱিকতে মোৰ বহুত ভালকৈ মনত আছে যে বেলুৰ গণিতৰ সভাপতি আৰু যিজনে মোক কিশোৰ বয়সত জীৱনৰ বহু পথত পথ প্ৰদৰ্শন কৰিছিল আৰু মোৰ জীৱনটোক গুৰুৰ দৰে গঢ় দিয়াত এক বিশাল ভূমিকা পালন কৰিছিল। বেলুৰ মঠৰ ৰামকৃষ্ণ মিছন মঠৰ সভাপতি স্বামী আত্মস্থানন্দজীৰ উপস্থিতিত মই বদোদৰাৰ এই ৰামকৃষ্ণ মিছনৰ হাতত দিলাৰাম বাংলোটো অৰ্পণ কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। শাস্ত্ৰী পোলে, ৰাওপুৰা আৰু আৰাধনা চিনেমাৰ ওচৰৰ পঞ্চমুখী হনুমানৰ লগত কেইবাটাও পুৰণি স্মৃতি জড়িত হৈ আছে। পঞ্চমহল, কালোল, হালোল, গোধৰা দভোই, ছোটা উদেপুৰ আদি ঠাইত বহুত মানুহকো লগ পাইছিলো। মই গণনা কৰি শেষ কৰিব নোৱাৰো! আৰু পুৰণি বন্ধু-বান্ধৱীৰ সকলো স্মৃতিও সতেজ হৈ পৰে। বৰোদাৰ কথা ক’লে আমি কেনেকৈ হৰা চিভদা আৰু ভাখৰৱাদীক পাহৰিব পাৰিম! আজিও ক’ৰবাত বৰোদাক চিনি পোৱা সকলক লগ পালে হাৰা চিভদা আৰু ভাকাৰৱাদীৰ কথা কয়।
বন্ধুসকল,
আনকি ২০১৪ চনতো জীৱনত প্ৰথমবাৰৰ বাবে লোকসভা নিৰ্বাচনত প্ৰতিদ্বন্দ্বিতা কৰি থাকোঁতে দেশ সেৱাৰ দায়িত্বৰ বাবে বদোদৰাৰ নৱনাথ আৰু কাশী বিশ্বনাথ দুয়োৰে আশীৰ্বাদ লাভ কৰিছিলো। ইয়াতকৈ ডাঙৰ বিশেষাধিকাৰ কি হ’ব পাৰে? আজিৰ দিনটো মোৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা গুজৰাটৰ ভগ্নী-কন্যাসকলৰ বাবে এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ দিন। সুস্থ মাতৃত্ব আৰু সুস্থ শৈশৱ সুনিশ্চিত কৰাৰ বাবে আজি গুজৰাট চৰকাৰে ২ খন ডাঙৰ আঁচনি আৰম্ভ কৰিছে। গৰ্ভাৱস্থাত আৰু মাতৃত্বৰ প্ৰাৰম্ভিক দিনত মাতৃয়ে যাতে পুষ্টিকৰ খাদ্য লাভ কৰে তাৰ বাবে ৮০০ কোটি টকাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী মাতৃশক্তি যোজনা নামৰ এই আঁচনিৰ বাবে ভূপেন্দ্ৰ ভাইক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিছো। পোষণ সুধা আঁচনিও এতিয়া গুজৰাটৰ সকলো জনজাতীয় প্ৰধান অঞ্চললৈ সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। এই মুহূৰ্তত মই ১ কোটি ৩৬ লাখ হিতাধিকাৰী ভগ্নী অৰ্থাৎ ১.২৫ কোটিতকৈ অধিক ভগ্নীক ১১৮ কোটিতকৈ অধিক টকা বিতৰণ কৰাৰ সুযোগ পাইছো। কল্পনা কৰকচোন! মাতৃৰ স্বাস্থ্যই কেৱল মাতৃয়েই নহয়, ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মকো প্ৰভাৱিত কৰে। মাতৃত্বৰ প্ৰথম ১,০০০ দিনে মাতৃৰ লগতে সন্তানৰ জীৱন নিৰ্ধাৰণ কৰে। মাক-শিশু উভয়ৰে চিন্তাৰ সৃষ্টি হৈছে। এই পৰ্যায়ত পুষ্টিহীনতা আৰু ৰক্তহীনতাৰ সমস্যাই আটাইতকৈ ডাঙৰ সমস্যা। দুই দশকৰ আগতে ইয়াত গুজৰাটে মোক সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ দিয়াৰ সময়ত পুষ্টিহীনতা এটা ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান আছিল। তেতিয়াৰ পৰা আমি ইটোৰ পিছত সিটো এই দিশত কাম কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিলো, যাৰ সুফল আজি দেখা পোৱা গৈছে। গুজৰাটৰ ভগ্নীসকলৰ বাবে আজি মুকলি কৰা হৈছে মূখ্যমন্ত্ৰী মাতৃশক্তি যোজনা। মাতৃত্ব লাভ কৰা মহিলাসকলে লাভ কৰিব বিশেষ সুবিধা। এই আঁচনিৰ অধীনত তেওঁলোকে লাভ কৰিব দুই কেজি গম, এক কেজি টুৱাৰ দালি, যিবোৰ প্ৰ’টিনৰ অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ উৎস আৰু ১ লিটাৰ তেল। সেইবাবেই বহু চিন্তা কৰি এই পেকেজটো বনোৱা হৈছে। তদুপৰি, দুখীয়া পৰিয়ালবোৰে যাতে ঘৰতে ৰন্ধা-বঢ়া কৰি থাকিব পাৰে তাৰ বাবে মই ক’ৰোনাৰ সময়ছোৱাত আন এখন আঁচনি আৰম্ভ কৰিছিলো৷ আজিও এই দেশৰ ৮০ কোটি লোকে বিনামূলীয়াকৈ খাদ্য শস্য লাভ কৰি আহিছে। বিগত দুবছৰ ধৰি ৮০ কোটি লোকে বিনামূলীয়াকৈ খাদ্য শস্য লাভ কৰি আহিছে বুলি জানি সমগ্ৰ বিশ্বৰ মানুহে আচৰিত হৈছে।
এই আঁচনিখনে মাতৃ, সন্তান, নৱজাতক শিশুক পুষ্টিহীনতা আৰু ৰক্তহীনতাৰ পৰা ৰক্ষা কৰাত বহুখিনি সহায় কৰিব। আজি এটা সৎ কাম সম্পন্ন হৈছে! ভূপেন্দ্ৰ ভাইৰ নেতৃত্বত গুজৰাট চৰকাৰে নৱজাতকক সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সৌভাগ্য লাভ কৰিছে। ছোটা উদেপুৰ আৰু কাৱন্ত জনজাতীয় প্ৰধান অঞ্চল। জনজাতীয় ভগ্নী-শিশুৰ বাবে কাম কৰাৰ সৌভাগ্য পাইছো আৰু তেওঁলোকৰ সমস্যাবোৰ মই অতি নিবিড়ভাৱে দেখিছো আৰু অনুভৱ কৰিছো। বহু জনজাতীয় অঞ্চলত আমাৰ ভগ্নীসকল ছিকেল চেল এনিমিয়াত ভুগি আছিল। ছিকেল চেলৰ পৰা মুক্তি পাবলৈ আমি গুজৰাটত এখন ছিকেল চেল ছ’চাইটি গঠন কৰিলো৷ ছিকেল চেলৰ পৰা মুক্ত হোৱাৰ ব্যাপক অভিযান চলিছে। আমাৰ চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ পিছত ছিকেল চেল ৰোগৰ সমস্যাই দেখা দিয়া নাছিল। শ শ বছৰ ধৰি এই সমস্যাৰ অস্তিত্ব আছিল। বহু চৰকাৰে ক্ষমতালৈ আহিছিল যদিও ইয়াৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ একো নকৰিলে। আমি ছিকেল চেলৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ উদ্যোগ লৈছিলো, সকলো জিলাতে বিশেষ কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰিছিলো, লাখ লাখ জনজাতীয় ভাই-ভনীক পৰীক্ষা কৰি পৰীক্ষা কৰাইছিলো। আৰু এই সফল কাৰ্যসূচীৰ বাবে গুজৰাটে কেন্দ্রীয় চৰকাৰৰ পৰা প্রধানমন্ত্রীৰ অসামৰিক সেৱাৰ বঁটা লাভ কৰিছে৷
গুজৰাটত সদায় পুষ্টিৰ প্ৰতি গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। গুজৰাটত দুধ সঞ্জীৱনী, ফৰ্টিফাইড ছল্ট, টেক হোম ৰেচন, পোষণ সম্বাদ আদি কেইবাখনো আঁচনি ৰূপায়ণ কৰা হৈছিল, যিয়ে দেশবাসীক এক নতুন দিশ দেখুৱাইছিল। এনে আঁচনিৰ সুবিধা লোৱা ভগ্নীৰ সংখ্যা আজি ক্ৰমান্বয়ে বৃদ্ধি পাইছে। প্ৰায় ৫৮ লাখ এনে ভগ্নীয়ে এই আটাইকেইটা আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰি আছে। দুধ সঞ্জীৱনী যোজনাৰ জৰিয়তে আমি ছমাহৰ পৰা ছয় বছৰ বয়সৰ জনজাতীয় অঞ্চলৰ শিশুসকলক ফৰ্টিফাইড মিল্ক আদিৰ বাবে সামৰি লৈছো। আনকি ২০ লাখতকৈ অধিক গৰ্ভৱতী মাতৃ আৰু দুগ্ধপান কৰা মাতৃয়েও লাভ কৰিছে ডাবল ফৰ্টিফাইড ছল্ট। ১৪ লাখ শিশুৱে অংগনবাড়ীত ফৰ্টিফাইড আটাৰে তৈয়াৰী খাদ্য লাভ কৰিছে, যাতে তেওঁলোকৰ সন্তান সুস্থ হৈ উঠে। ১৫ৰ পৰা ১৮ বছৰ বয়সৰ আমাৰ কন্যাসকলৰ সুপুষ্টি নিশ্চিত কৰাৰ বাবে পূৰ্ণা আঁচনি ৰূপায়ণ কৰা হৈছিল। ইয়াৰ অধীনত ১২ লাখৰো অধিক কন্যাক আইৰণ পৰিপূৰকৰ দৰে বহুতো সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছিল কাৰণ আইৰণ এটা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ উপাদান হোৱাৰ লগতে টেক হোম ৰেচনো প্ৰদান কৰা হৈছিল। মুঠতে আমি যিমান পাৰি সিমান আঁচনি প্ৰস্তুত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছো আৰু সুপুষ্টি নিশ্চিত কৰাৰ বাবে সকলো সম্ভৱপৰ ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছো। ইয়াৰ সমান্তৰালভাৱে পোষণ সুধা যোজনাও এনে এক ডাঙৰ পদক্ষেপ। দহোদ, বলসাদ, মহিসাগৰ, ছোটা উদেপুৰ আৰু নৰমদাৰ আদিবাসী এলেকাৰ কিছুমান ব্লকত ৪-৫ বছৰ পূৰ্বে পোষণ সুধা যোজনা আৰম্ভ কৰা হৈছিল। বিগত বছৰবোৰত জনজাতীয় ভগ্নী আৰু শিশুৰ ওপৰত ইয়াৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱ বিবেচনা কৰি ইতিবাচক ফলাফল লাভ কৰিবলৈ সকলো জনজাতীয় জিলালৈ ইয়াক সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছিল। ইয়াৰ দ্বাৰা প্ৰতিমাহে প্ৰায় ১ লাখ ৩৬ হাজাৰ জনজাতীয় মাতৃ-ভগ্নী উপকৃত হ’ব। এই আঁচনিৰ অধীনত গৰ্ভৱতী আৰু দুগ্ধপান কৰা মাতৃসকলকো অংগনবাড়ীৰ পৰা দিনটোত এবাৰকৈ গৰম ৰন্ধা খাদ্য, আইৰণ আৰু কেলচিয়াম টেবলেট প্ৰদান কৰা হ’ব। আমি কেৱল পুষ্টিৰ পৰিকল্পনা কৰাই নহয়, সুবিধাসমূহ যাতে হিতাধিকাৰী ভগ্নীসকল আৰু শিশুসকলৰ ওচৰলৈ সঠিকভাৱে পোৱা যায়, সেইটোও নিশ্চিত কৰিছো। গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হিচাপে মই প্ৰযুক্তি ব্যৱহাৰ কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। সেই সময়ত মমতা পৰ্টেল আৰম্ভ হৈছিল আৰু যোৱা ৮ বছৰত প্ৰায় ১২ লাখ সঁজুলি অংগনবাড়ীক দিয়া হৈছে। গুজৰাটৰ হাজাৰ হাজাৰ ভগ্নীকো দিয়া হৈছে এই সঁজুলি।
ইয়াৰ অধীনত গুজৰাটকে ধৰি সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰায় ১১.৫ কোটি হিতাধিকাৰী ভগ্নী আৰু শিশুৰ স্বাস্থ্য নিৰীক্ষণৰ বাবে ৰিয়েল টাইম মনিটৰিং কৰা হৈছে। পোষণ সুধা যোজনাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ ওপৰত লক্ষ্য ৰাখিবলৈ এটা ম’বাইল এপ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। গুজৰাটৰ সফল অভিজ্ঞতাক সম্প্ৰসাৰিত কৰি দেশত পুষ্টিহীনতা আৰু ৰক্তহীনতাৰ সমস্যাৰ বিৰুদ্ধে অভিযান আৰম্ভ হৈছে। দেশত প্ৰথমবাৰৰ বাবে এতিয়া ছেপ্টেম্বৰ মাহটোক পুষ্টি মাহ হিচাপে উদযাপন কৰাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছে, যিটো গুজৰাটৰ শাওন-ভাদ মাহ। গুজৰাটৰ ভগ্নীসকলেও এই অভিযানৰ পৰা বহু সুবিধা লাভ কৰিছে। পুষ্টি মানে কেৱল খাদ্য-পানীয়েই নহয়, তেওঁলোকে এটা উপযুক্ত পৰিৱেশ, প্ৰয়োজনীয় সা-সুবিধা, স্বচ্ছ ভাৰত অভিযান আৰু প্ৰতিটো ঘৰতে শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰিব লাগিব। মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ স্বাস্থ্যৰ উন্নতি সাধন কৰা হৈছে। ঘৰত ৰন্ধা-বঢ়া কৰি থাকোঁতে ওলোৱা ধোঁৱাৰ বাবে শ শ চিগাৰেটৰ সমান ধোঁৱা আমাৰ ভগ্নীসকলৰ হাওঁফাওঁত সোমাই গৈছিল। আমি উজ্জ্বলা আঁচনি আৰু গেছ সংযোগেৰে ভনীসকলক ইয়াৰ পৰা ৰক্ষা কৰিছো।
উজ্জ্বলা আঁচনিৰ অধীনত ৩৬ লাখতকৈ অধিক পৰিয়ালক গেছ সংযোগৰ লগতে প্ৰতিটো ঘৰলৈ পাইপেৰে পানী যোগান ধৰা হৈছে। আমাৰ সৌভাগ্য যে মাতৃসকলে আৰু মূৰত পাত্ৰ কঢ়িয়াই নিয়াৰ প্ৰয়োজন নাই। পাইপেৰে পানী যোগানৰ ব্যৱস্থা কৰি আমি সেইবোৰৰ যত্ন লৈছো। আমি যাতে মাতৃ-ভগ্নীসকলে কম কষ্ট পায় আৰু প্ৰদূষিত পানীৰ পৰা মুক্তি পায় তাৰ বাবে আমি চেষ্টা কৰিছো। পানীৰ গুণাগুণ ভাল হ’লে কেইবাটাও ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰিব পাৰি। প্ৰধানমন্ত্ৰী মাতৃ বন্দনা যোজনাৰ অধীনত গুজৰাটকে ধৰি সমগ্ৰ দেশৰ কোটি কোটি মাতৃৰ নামত প্ৰায় ১১ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে। এই আঁচনিৰ অধীনত গুজৰাটৰ ৯ লাখ ভগ্নীয়েও ইয়াৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। গৰ্ভাৱস্থাত ভগ্নীসকলে যাতে পুষ্টি আৰু সাহায্য লাভ কৰে তাৰ বাবে প্ৰায় ৪০০ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে।
আমি প্ৰতিটো স্তৰতে গুজৰাটৰ মহিলাসকলক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ দিশত অধিক সুযোগ দিবলৈ চেষ্টা কৰিছো। মহিলাসকলৰ পৰিচালনাৰ সামৰ্থ্য বুজি পাই ভগ্নীসকলক গাঁওখনৰ সৈতে জড়িত বহুতো প্ৰকল্পত নেতৃত্বৰ ভূমিকা প্ৰদান কৰা হৈছে। গুজৰাটৰ ভগ্নীসকলে পানী সমিতিত কৰা প্ৰশংসনীয় কামৰ বাবে আজি দেশৰ ভগ্নীসকলেও জল জীৱন অভিযানৰ নেতৃত্ব দিছে। গুজৰাট দেশৰ এনে এখন ৰাজ্য য’ত পঞ্চায়তী ৰাজ প্ৰতিষ্ঠানত ৫০ শতাংশ সংৰক্ষণ মহিলাৰ বাবে। গ্ৰাম্য ভগ্নীসকলক আৰ্থিকভাৱে সৱলীকৰণ কৰিবলৈ গুজৰাটত যেতিয়া আমি ৫০ বছৰ সোণালী জয়ন্তী উদযাপন কৰিছিলো, তেতিয়া আমি মিছন মংগলম আৰম্ভ কৰিছিলো আৰু তাৰ অধীনত ১২ বছৰত ২.৬০ লাখতকৈ অধিক সখী মণ্ডলক আত্মসহায়ক গোটলৈ অৰ্থাৎ ২.৫ লাখ গোটলৈ সলনি কৰিছিলো, য’ত ২৬ লাখৰো অধিক গ্ৰাম্য ভগ্নী জড়িত হৈ আছে! বৃহৎ সংখ্যক আমাৰ জনজাতীয়, দলিত, পিছপৰা শ্ৰেণী আৰু গাঁৱৰ ভগ্নীসকলেও ইয়াত যোগদান কৰিছে। এই গোটসমূহে বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ অধীনত বেংকৰ পৰা লাখ লাখ কোটি টকা লাভ কৰিছে। আমি সদায় চেষ্টা কৰি আহিছো যে ভগ্নী-কন্যাই পৰিয়ালসমূহৰ আৰ্থিক শক্তি বৃদ্ধি কৰি অৰ্থনীতিৰ সৈতে সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হয়।
২০১৪ চনত কেন্দ্ৰত চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ লগে লগে আমি জন ধন বেংক একাউণ্টৰ এক বৃহৎ ৰাষ্ট্ৰীয় আঁচনিৰ কাম কৰিলো। এই আঁচনিৰ অধীনত গুজৰাটত লাখ লাখ ভগ্নীৰ বেংক একাউণ্ট খোলা হৈছে। আজি সকলো মাতৃ-ভনীয়ে এই একাউণ্ট ব্যৱহাৰ কৰিছে। ক’ৰোনা ভাইৰাছৰ ভয়াবহ মহামাৰীৰ সময়ত আমি এনে দুখীয়া মাতৃসকলক পোনপটীয়াকৈ একাউণ্টলৈ ধন হস্তান্তৰ কৰি সহায় কৰিছিলো আৰু মৰ্যাদাৰে জীয়াই থাকিব পৰাকৈ ব্যৱস্থা কৰিছিলো৷ মুদ্ৰা আঁচনিৰ অধীনত বেংকৰ পৰা কোনো ধৰণৰ নিশ্চয়তা অবিহনে ধন দিয়াৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছিল। ‘মুদ্ৰা আঁচনি’ স্বনিয়োজনৰ বাবে। আৰু মই আনন্দিত যে দেশৰ ৭০ শতাংশ মহিলাই দেশত মুদ্ৰা আঁচনিৰ সুবিধা লৈছে। সখী মণ্ডলৰ বাবে ঋণৰ ক্ষেত্ৰত ১০ লাখ টকাৰ সীমা আছিল যদিও কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ২০ লাখলৈ বৃদ্ধি কৰিছে যাতে তেওঁলোকে ব্যৱসায় সম্প্ৰসাৰণ কৰিব পাৰে। দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ বাবেই সকলোতে উন্নয়ন দ্ৰুত গতিত হৈ আছে। আজি এই অনুষ্ঠানত ১ লাখ ৪০ হাজাৰ দৰিদ্ৰ লোকে পকী আৱাস লাভ কৰিছে৷ কল্পনা কৰকচোন! প্ৰায় ডেৰ লাখ পৰিয়ালে থাকিবলৈ এটা পকী আৱাস পাব। আগতে প্ৰায় ডেৰ লাখ পৰিয়ালে কেঁচা ঘৰত, জুপুৰীত বা ফুটপাথত বাস কৰিছিল। লগতে মোৰ এটা নিয়ম আছে যে আঁচনিৰ অধীনত দিয়া ঘৰটো মহিলাগৰাকীৰ নামত হ’ব লাগে। আজি যদি এই ঘৰবোৰৰ দামবোৰ চায়, তেন্তে এই মহিলাসকল নিশ্চয় ইতিমধ্যে কোটিপতি হৈ পৰিছে। ইমান ডাঙৰ কাম কৰা হৈছে। ভগ্নীসকলৰ নামত থকা এই আৱাসবোৰৰ মূল্য ৩,০০০ কোটি টকাৰো অধিক। কল্পনা কৰকচোন! ৩০০০ কোটি টকাৰ সম্পত্তিৰ মালিক হৈ পৰিছে এইসকল মাতৃ-ভগ্নী। এই সকল মহিলাৰ নামত কেতিয়াও একো নাছিল; ঘৰ নাই, মাটি নাই, একো নাই! কিন্তু এতিয়া তেওঁলোকৰ নামত ৩,০০০ কোটি টকাৰ সম্পত্তি আছে। আপোনাৰ এই পুত্ৰই মাতৃৰ প্ৰতি ভক্তিৰে সম্পন্ন কৰি আছে।
নগৰীয়া দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্তৰ সপোন আমিও পূৰণ কৰিছো। বিগত বছৰবোৰত গুজৰাটৰ নগৰীয়া দৰিদ্ৰ আৰু মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীৰ গৃহ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰতো অভূতপূৰ্ব কাম কৰা হৈছে। এতিয়ালৈকে অনুমোদিত ১০.৫ লাখতকৈ অধিক ঘৰৰ ভিতৰত নগৰীয়া দৰিদ্ৰ পৰিয়ালসমূহে প্ৰায় ৭.৫০ লাখ ঘৰ লাভ কৰিছে। গুজৰাটৰ প্ৰায় ৪.৫ লাখ মধ্যবিত্ত পৰিয়ালকো গৃহ নিৰ্মাণৰ বাবে সাহায্য প্ৰদান কৰা হৈছে। বদোদৰা, আনন্দ, ছোটা উদেপুৰ, খেদা, পঞ্চমহল, নৰ্মদা, দাহোদ, মধ্য গুজৰাটত বাস কৰা ভগ্নীসকলে এই চৰকাৰী আঁচনিৰ সুবিধা লাভ কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে চহৰসমূহৰ দৰিদ্ৰ আৰু নিম্ন মধ্যবিত্ত লোকক উচিত ভাড়াত থাকিবলৈ ঘৰ দিয়াৰ পৰিকল্পনা কৰিছে আৰু আজি সমগ্ৰ দেশৰ ভিতৰতে গুজৰাট এখন আগশাৰীৰ ৰাজ্য। তদুপৰি পিএম স্বনিধি যোজনাৰ অধীনত পত পথৰ দোকানীসকলেও বেংকৰ পৰা ঋণ লাভ কৰিছে। আগতে এইসকল লোকে ঋণ লৈ সুত প্ৰদান কৰিছিল। আমিও এই লোকসকলক সহায় কৰিছো। যোৱা ২০ বছৰত আমি গুজৰাটত উন্নয়ন আৰু আধুনিকীকৰণ সুনিশ্চিত কৰাৰ বাবে কাম কৰিছিলো৷ এফালে আমাৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলৰ সমস্যাসমূহৰ সমাধান কৰা উচিত আৰু আনফালে যোগাযোগ, আন্তঃগাঁথনিয়ে ঔদ্যোগিক সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰা, সেইবাবে আমি ইয়াতেই ৰৈ থাকিলে নহ’ব, আমি বহুত বেছি দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়ি যাব লাগিব। গতিকে, ৰে’ল সংযোগো থাকিব লাগে। ভূপেন্দ্ৰ ভায়ে এই বিষয়ে উল্লেখ কৰিছে। নিৰৱচ্ছিন্ন ৰে’ল সংযোগৰ বাবে গুজৰাটক ১৬,০০০ কোটি টকাৰ এটা প্ৰকল্প প্ৰদান কৰা হৈছে। ৩৫০ কিলোমিটাৰতকৈ অধিক দৈৰ্ঘ্যৰ নতুন পালনপুৰ- নতুন মদাৰ অংশ পশ্চিমীয়া নিৰ্দিষ্ট মালবাহী কৰিড’ৰ প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পই ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ উদ্যোগীকৰণ আৰু ব্যৱসায়ত এক নতুন গতি প্ৰদান কৰিব। সামৰতী-বোটাড ঘাইপথ বহলীকৰণ কৰা হৈছে। আহমেদাবাদ পিপাৱভ বন্দৰ সংযোগ কৰিবলৈ বিকল্প সৰু পথ প্ৰস্তুত কৰা হৈছে। ইয়াৰ ফলত জনসাধাৰণৰ জীৱন বন্দৰৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ পৰিছে। এইটোও সহজ জীৱন ধাৰণৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশ, যাৰ বিষয়ে মই প্ৰায়ে কৈ আহিছো। বৰোদা আৰু গুজৰাটৰ পৰ্যটন উন্নয়নৰ বাবেও আমি গুৰুত্ব দিছো৷ যদি কোনো অতিথি গুজৰাট ভ্ৰমণ কৰিবলৈ আহে, তেন্তে তেওঁক লৈ যাব পাৰে দেৱী কালীৰ বাবে শেহতীয়াকৈ নিৰ্মাণ কৰা পাভাগদলৈ। যদি কোনোবাই ৩-৪ দিনৰ বাবে ভ্ৰমণ কৰাৰ মনস্থ কৰিছে, তেন্তে তেওঁলোকক কেৱাদিয়াৰ একতা নগৰলৈ লৈ যাব পাৰিব। তেওঁলোকক কওক আমি কিমান বিকশিত হৈছো। আপোনালোকক জনাও যে আমাৰ পালনপুৰ-ৰাধনপুৰ অংশই পালনপুৰ, ৰাধানপুৰৰ সৈতে দেশৰ বাকী অংশলৈ সংযোগ প্ৰদান কৰে। এতিয়া কচ্চৰ ৰণো খেতি কৰিব পৰা মাটিত পৰিণত হৈছে। কচ্চৰ পৰা উৎপাদিত উৎপাদিত সামগ্ৰী আন দেশলৈ ৰপ্তানি কৰা হৈছে। এই কাম কৰা হৈছে যাতে কৃষকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী ভাৰতৰ চুকে কোণে উপনীত হ’ব পাৰে। বদোদৰাৰ আধুনিক সংযোগৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব দিয়া হৈছে। আপোনালোক সকলোৱে জানে যে বৰোদাৰ নতুন বাছ আস্থানটো বিমানবন্দৰতকৈও দেখিবলৈ আকৰ্ষণীয় হৈছে। নহয়নে? আজি সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষই ইয়াৰ বিষয়ে আলোচনা কৰে৷ গুজৰাটৰ আহমেদাবাদ-বৰোদা এক্সপ্ৰেছ ঘাইপথ আৰু এতিয়া মুম্বাই-দিল্লী এক্সপ্ৰেছ ঘাইপথ চাবলৈ মানুহ আহে। আহমেদাবাদ-বৰোদা এক্সপ্ৰেছ ঘাইপথটো আৰ্হিত পৰিণত হৈছে। কেণ্টনমেণ্ট ৰে’লৱে ষ্টেচনৰো পুনৰ উন্নয়ন কৰা হৈছে। বদোদৰা বিমানবন্দৰকো পুনৰ উন্নয়নৰ কাম চলি আছে। লগতে দুটা নতুন সেউজ বিমানবন্দৰ গঢ়ি তোলা হৈছে। স্মাৰ্ট চিটী আমৰুট যোজনা আৰু মুখ্যমন্ত্ৰী চহৰী বিকাশ যোজনাৰ অধীনত বৰোদাই লাভ কৰিছে দ্বৈত ইঞ্জিনৰ সুবিধা। বৰোদাক এখন স্মাৰ্ট চিটী হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ ১,০০০ কোটি টকাৰ ২৫টা প্ৰকল্পত অনুমোদন দিয়া হৈছে আৰু তাৰে প্ৰায় ১৬টা প্ৰকল্পৰ কাম সম্পূৰ্ণ হৈছে। আমৰুট আঁচনিৰ অধীনত পৌৰ নিগমক ১০০ কোটি টকা দিয়া হৈছে আৰু ইয়াৰ বাবে মই বদোদৰা পৌৰ নিগমকো অভিনন্দন জনাইছো। শেহতীয়াকৈ হিমাচল প্ৰদেশত মুখ্য সচিবসকলৰ এখন সন্মিলন অনুষ্ঠিত হৈছিল। এজন বিষয়াই বদোদৰাই জাৰি কৰা ১০০ কোটি টকাৰ বণ্ডৰ কথা উল্লেখ কৰিছিল আৰু সেই বৈঠকত তেওঁ বদোদৰাক অভিনন্দন জনাইছিল। আজি দক্ষিণ মণ্ডলৰ বাবে বদোদৰাত সিন্ধৰোট আৰু মহিসাগৰ পানী যোগান আঁচনি উদ্বোধন কৰা হৈছে। মই নিশ্চিত যে মোৰ মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ আশীৰ্বাদ নিশ্চয় পাম।
ভাই-ভনীসকল,
বদোদৰাই শিক্ষাৰ জৰিয়তে পৰিচয় গঢ়ি তুলিছে। আমাৰ এম এছ বিশ্ববিদ্যালয় ইয়াৰে প্ৰতীক। শিক্ষা, বিজ্ঞান, আদালত আদি বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত এই চহৰখন আগবাঢ়ি গৈ আছে যোৱা বছৰ বদোদৰাই শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশৰ কেন্দ্ৰৰ ক্ষেত্ৰত শীৰ্ষ স্থান দখল কৰিছিল। ট্ৰিপল আই টি, স্বৰ্ণিম গুজৰাট ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয়, কেন্দ্ৰীয় বিশ্ববিদ্যালয় এই সকলোবোৰ গুজৰাটৰ বদোদৰাত অৱস্থিত। গতিকে বদোদৰাই আমাক গৌৰৱান্বিত কৰাটো একেবাৰে স্বাভাৱিক। আপোনালোকে জানি আনন্দিত হ’ব যে দেশৰ প্ৰথমখন ৰে’ল বিশ্ববিদ্যালয় বদোদৰাত মুকলি কৰা হৈছিল। ইয়াক বৰ্তমান গতি শক্তি বিশ্ববিদ্যালয় হিচাপে পুনৰ নামকৰণ কৰা হৈছে। ফলত এই অঞ্চলৰ আশে-পাশে থকা লোকসকলৰ লগতে এই বিশ্ববিদ্যালয়ৰ পৰা উত্তীৰ্ণ হোৱা ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকল উপকৃত হ’ব। আচলতে ইয়াৰ দ্বাৰা সমগ্ৰ দেশ উপকৃত হ’ব। সেয়া আনন্দই হওক, ছোটা উদয়পুৰেই হওক বা মধ্য গুজৰাটৰ অন্যান্য জিলাই হওক; খেদাই হওক, পঞ্চমহলেই হওক, দহোদেই হওক, বাহাৰাইচেই হওক বা নৰ্মদাই হওক - সকলো ইয়াৰ পৰা লাভান্বিত হ’ব। নৰ্মদাৰ বীৰছা মুণ্ডা জনজাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় আৰু গোধৰাস্থিত গোবিন্দ গুৰু বিশ্ববিদ্যালয়ে সমগ্ৰ দেশৰ দৃষ্টি আকৰ্ষণ কৰিছে।
ভাই-ভনীসকল,
ভাৰতৰ আটাইতকৈ পুৰণি কচমোপলিটান চহৰসমূহৰ ভিতৰত বদোদৰা অন্যতম। দেশৰ এনে এটা ঠাই নাই য’ৰ পৰা মানুহ ইয়ালৈ কাম-কাজ বা পঢ়া-শুনাৰ বাবে অহা নাই৷ বদোদৰাৰ গৰ্বা উপভোগ কৰে সমগ্ৰ দেশে। বদোদৰা ‘মেক ইন ইণ্ডিয়া’ৰ এক শক্তিশালী ভেটিত পৰিণত হৈছে আৰু উন্নয়নৰ যাত্ৰাত উল্লেখযোগ্য ভূমিকা পালন কৰি আছে। বদোদৰা সেৱা কেন্দ্ৰৰ কেন্দ্ৰত পৰিণত হৈছে। প্ৰযুক্তিৰ সৈতে জড়িতসকলে এই ঠাইৰ পৰা উদ্গনি লাভ কৰিছে৷ বম্বাৰ্ডিয়াৰ কোম্পানীয়ে নিৰ্মাণ কৰা মেট্ৰ’ কোচসমূহ অন্য দেশলৈ ৰপ্তানি কৰা হৈছে। গতিকে কওকচোন, ইয়াৰ ফলত বদোদৰক গৌৰৱ হ’ব নে নহয়? আন দেশৰ মানুহে যেতিয়া সুধিব এই প্ৰশিক্ষকসকল ক’ৰ? উত্তৰ হ’ব বদোদৰাৰ পৰা। অষ্ট্ৰেলিয়াত যদি মেট্ৰ’ চলি থাকে আৰু যদি কোনোবাই সুধিছে ক’ৰ পৰা আহিছে? তেতিয়া উত্তৰ হ’ব: ভাৰতৰ বদোদৰাৰ পৰা। গুজৰাট চৰকাৰৰ বিশেষত্ব হ’ল নিগম আৰু দাতব্য। আৰু এয়াই হৈ আহিছে গুজৰাট চৰকাৰৰ শক্তিৰ মূল উৎস। দ্বৈত ইঞ্জিন চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাত, সামাজিক সংগঠনৰ শক্তিৰে, জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণেৰে, নাগৰিক সমাজৰ সহায়ত নতুন নতুন আঁচনিয়ে গুজৰাটৰ জনজীৱনক শক্তিশালী কৰি তুলিছে। পৰৱৰ্তী প্ৰজন্মৰ বাবে উন্নয়নৰ এক নতুন শিখৰত আগবাঢ়িছে গুজৰাট। আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদে আমাক নতুন প্ৰত্যাহ্বান গ্ৰহণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদে আমাক দেশক নতুন উচ্চতালৈ লৈ যাবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰে। আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদে আমাক দেশৰ সপোন পূৰণ কৰি এনেধৰণৰ কাম কৰাৰ সময়ত ৰৈ নাথাকিবলৈ উৎসাহিত কৰে। আজি মাতৃ সকলক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰাৰ দিন। আজি ইমান বৃহৎ সংখ্যক মাতৃ-ভগ্নীক দেখাৰ সুযোগ পালো। লাখ লাখ ভনী একত্ৰিত হৈ আশীৰ্বাদ দিয়াটো নিশ্চিতভাৱে এক অনন্য অনুষ্ঠান। সকলো মাতৃক প্ৰণাম জনাইছো। আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদে আমাক ভাৰত মাতৃৰ সেৱাৰ বাবে অধিক শক্তি প্ৰদান কৰিব। আমি সকলো সময়তে আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ বিচাৰো। বহুত বহুত ধন্যবাদ।