প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পিএম কেয়াৰ্ছ ফৰ চিলড্ৰেন আঁচনিৰ জৰিয়তে মুনাফা জাৰি কৰিবলৈ দিয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
30 MAY 2022 12:59PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ! কাৰ্যক্ৰমত উপস্থিত দেশৰ মহিলা আৰু শিশু বিকাশ মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী স্মৃতি ইৰাণী জী, দেশজুৰি বেলেগ বেলেগ স্থানৰ পৰা সংযুক্ত মন্ত্ৰীসভাৰ সকলো সদস্য, তেওঁলোকৰ সৈতে থকা তাৰ জ্যেষ্ঠ নাগৰিক আৰু বিশেষকৈ যাৰ বাবে আজিৰ এই দিৱস, তেনেকৈয়ে উপস্থিত মৰমৰ শিশুসকল, সকলো আদৰণীয় মুখ্যমন্ত্ৰীগণ, অন্য মহানুভৱ আৰু মৰমৰ দেশবাসীসকল!
আজি মই প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে নহয়, আপোনালোকৰ পৰিয়ালৰ এজন সদস্য হিচাপে আপোনালোকৰ সৈতে কথা পাতি আছো। আজি আপোনালোক সকলো শিশুৰ মাজলৈ আহি মই বহুত শান্তি পাইছো।
বন্ধুসকল,
জীৱনে আমাক কেইবাবাৰো অপ্ৰত্যাশিত কেঁকুৰিলৈ আনি থিয় কৰাই দিয়ে। এনেকুৱা স্থিতি যাৰ আমি কল্পনাই কৰা নাছিলো। হাঁহি-খেলি থাকোতেই অকস্মাত আন্ধাৰে আৱৰি ধৰে, সকলো সলনি হৈ যায়। কৰোণাই বহুত মানুহৰ জীৱনলৈ, বহুত পৰিয়ালত এনেকুৱাই কিছু কৰিলে। মই জানো কৰোণাৰ কাৰণে যিসকলে আপোনজনক হেৰুৱালে, তেওঁলোকৰ জীৱনলৈ অহা এই পৰিৱৰ্তন কিমান জটিল, কিমান কঠিন। প্ৰতিটো দিনৰ সংঘৰ্ষ, পলে পলে হোৱা সংঘৰ্ষ, নতুন নতুন প্ৰত্যাহ্বান, প্ৰতিটো দিনৰ তপস্যা। আজি যিসকল শিশু আমাৰ লগত আছে, যাৰ বাবে এই কাৰ্যক্ৰম হৈ আছে, তেওঁলোকৰ কষ্টৰ কথা শব্দৰে কোৱা কঠিন। যি গুছি যায়, তেওঁলোকৰ আমাৰ ওচৰত কেৱল দুখদায়ক স্মৃতি ৰৈ যায়। কিন্তু যি ৰৈ যায়, তেওঁলোকৰ সন্মুখত প্ৰত্যাহ্বানৰ লেথেৰী লাগি যায়। এনেকুৱা প্ৰত্যাহ্বানত PM Cares for Children, আপোনালোক সকলো এনেকুৱা কৰোণা প্ৰভাৱিত শিশুৰ বিপদ কম কৰাৰ এটা সামান্য প্ৰয়াস, যাৰ মাতৃ আৰু পিতৃ, দুয়ো নাথাকিল।
বন্ধুসকল,
PM Cares for Children এই কথাৰো প্ৰতিফলন যে প্ৰতিজন দেশবাসী সম্পূৰ্ণ সংবেদনশীলতাৰে আপোনালোকৰ লগত আছে। মই আনন্দিত যে শিশুৰ ভাল আৰু বাধাহীন পঢ়াশুনাৰ বাবে তেওঁলোকৰ ঘৰৰ ওচৰৰে চৰকাৰী বা প্ৰাইভেট স্কুলত তেওঁলোকৰ এডমিশ্যন কৰাব পৰা গ'ল। পিএম কেয়াৰ্ছৰ জৰিয়তে এনেকুৱা শিশুৰ বহী-কিতাপ আৰু ইউনিফৰ্মৰ খৰছো বহন কৰা হ'ব। যদি কাৰোবাক প্ৰফেচনেল ক'ৰ্ছৰ বাবে, হায়াৰ এডুকেচনৰ বাবে এডুকেচন লোণ লাগে, তেন্তে পিএম কেয়াৰ্ছে তাতো সহায় কৰিব। দৈনন্দিনতাৰ আন প্ৰয়োজনসমূহৰ বাবে অন্য যোজনাবিলাকৰ মাধ্যমত তেওঁলোকৰ বাবে ৪ হাজাৰ টকা প্ৰতিমাহে ব্যৱস্থাও কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
এনেকুৱা শিশুৱে যেতিয়া নিজৰ পঢ়া সম্পূৰ্ণ কৰিব, তেতিয়া আগলৈ ভৱিষ্যতৰ সপোনৰ বাবে আৰু পইচাৰ প্ৰয়োজন হ'ব। ইয়াৰ বাবে ১৮ বছৰৰ পৰা ২৩ বছৰলৈকে যুৱক-যুৱতীয়ে প্ৰতিমাহে stipend পাব। আৰু যেতিয়া আপুনি ২৩ বছৰীয়া হ'ব, তেতিয়া ১০ লাখ টকা একেলগে আপুনি পাব।
বন্ধুসকল,
এটা আৰু ডাঙৰ চিন্তা স্বাস্থ্যৰ সৈতে জড়িত আছেই। কেতিয়াবা কিবা বেমাৰ হ'লে, চিকিৎসাৰ বাবে পইচা লাগে। কিন্তু, যিকোনো শিশুৱে, তেওঁলোকৰ অভিভাৱকে তেওঁলোকৰ বাবে চিন্তিত হোৱাৰ দৰকাৰ নহয়। PM Cares for Childrenৰ মাধ্যমত আপোনালোকক আয়ুষ্মান হেল্থ কাৰ্ডো দিয়া হ'ব। এই কাৰ্ডেৰে পাঁচ লাখলৈকে চিকিৎসাৰ বিনামূলীয়া সুবিধাও আপোনালোক শিশুসকলে পাব।
বন্ধুসকল,
এই সকলো প্ৰয়াসৰ মাজত আমি অনুভৱ কৰো যে বহুবাৰ শিশুক ভাবনাত্মক সহযোগ আৰু মানসিক মাৰ্গদৰ্শনৰো আৱশ্যক হ'ব পাৰে। পৰিয়ালৰ জ্যেষ্ঠসকল তো আছেই, কিন্তু এটা প্ৰচেষ্টা চৰকাৰে কৰাৰ প্ৰয়াস কৰিছে। ইয়াৰ বাবে এক বিশেষ 'সংবাদ' সেৱাও আৰম্ভ কৰা হৈছে। 'সংবাদ হেল্পলাইন'ত বিশেষজ্ঞৰ পৰা শিশুসকলে মনোবৈজ্ঞানিক বিষয়ৰ ওপৰত পৰামৰ্শ ল'ব পাৰে, তেওঁলোকৰ সৈতে আলোচনা কৰিব পাৰে।
বন্ধুসকল,
কৰোণা বিশ্বজনীন মহামাৰীৰ আঁচোৰ সমগ্ৰ মানৱতাই সহিছে। পৃথিৱীৰ হয়তো এনেকুৱা কোনো প্ৰান্ত নাই, য'ত শতিকাৰ এই সৰ্ববৃহৎ বিপৰ্যয়ে কেতিয়াও পাহৰিব নোৱৰা আঘাত নিদিয়াকৈ আছে! আপোনালোকে যি সাহস আৰু উদ্যমেৰে এই সংকটৰ মোকাবিলা কৰিলে, সেই উদ্যমৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে ছেলুট কৰিছো। দেশৰ সমবেদনা আপোনালোকৰ লগত আছে, আৰু লগতে আপোনালোকৰ সপোন সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ সমগ্ৰ দেশ আপোনালোকৰ লগত আছে। মই আৰু এটা কথা ক'ম, মই জানো, কোনো প্ৰয়াসে, কোনো সহযোগে, আপোনালোকৰ মাতা-পিতাৰ স্নেহৰ ঠাই ল'ব নোৱাৰে। কিন্তু, নিজৰ পিতৃ, নিজৰ মাতৃ নথকাত এই সংকটৰ সময়ত মা ভাৰতী আপোনালোক সকলো শিশুৰ সৈতে আছে। PM Cares for Childrenৰ জৰিয়তে দেশে নিজৰ এই দায়িত্ব পালন কৰাৰ চেষ্টা কৰিছে। আৰু, এই প্ৰয়াস কোনো এজন ব্যক্তি, এটা সংস্থা বা চৰকাৰৰ মাত্ৰ প্ৰয়াস নহয়। পিএম কেয়াৰ্ছত আমাৰ কোটি কোটি দেশবাসীয়ে নিজৰ পৰিশ্ৰম, নিজৰ ঘামৰ উপাৰ্জন সংযুক্ত কৰিছে। আপোনালোকে মনত পেলাওক, সেৱা আৰু ত্যাগৰ কেনেকুৱা উদাহৰণ আমাৰ সন্মুখলৈ আহিল! কোনোবাই নিজৰ সমগ্ৰ জীৱনৰ উপাৰ্জন দান কৰি দিলে, আন কোনোবাই নিজৰ সপোনৰ বাবে গোটোৱা পুঁজি ইয়াত লগাই দিলে। এই ফাণ্ডে কৰোণাকালত হাস্পতাল সাজু কৰাত, ভেণ্টিলেটৰ ক্ৰয় কৰাত, অক্সিজেন প্লাণ্ট লগোৱাত বহুত সহায় কৰিলে। ইয়াৰ ফলত কিমান যে মানুহৰ জীৱন বচাব পৰা গ'ল, কিমান যে পৰিয়ালৰ ভৱিষ্যৎ বচাব পৰা গ'ল। আৰু যি আমাক অকালতে এৰি গ'ল, আজি এই ফাণ্ড তেওঁলোকৰ শিশুৰ বাবে, আপোনালোক সকলোৰে ভৱিষ্যতৰ বাবে কামত আহিছে।
বন্ধুসকল,
এতিয়া আপোনালোক সকলোৱে জীৱনত এটা দীঘলীয়া যাত্ৰা কৰিব লাগিব। আপোনালোক সকলোৱে বহুত সাহসেৰে জীৱনলৈ অহা এই স্থিতিৰে মোকাবিলা কৰি আছে। আমাৰ দেশত, পৃথিৱীত যিমানেই মহান লোক হৈছে। লাগে তেওঁ আমাৰ দেশতে হওক বা বিশ্বত, তেওঁলোকে নিজৰ জীৱনত কেতিয়াবা নহয় কেতিয়াবা বেলেগ বেলেগ ধৰণৰ বিপদৰ সন্মুখীন হৈছে। কিন্তু তেওঁলোকে হাৰ মনা নাছিল, তেওঁলোক সফলতাৰ শিখৰলৈকে যায়। তেওঁলোকে পৰাজয়ক কেতিয়াও হতাশাত পৰিণত হ'বলৈ দিয়া নাই। জয়ৰ এই মন্ত্ৰই আপোনালোকক নিজৰ জীৱনত বহুত ডাঙৰ মাৰ্গদৰ্শন কৰিব, সহায় কৰিব, ইয়াক কেতিয়াও পাহৰিব নালাগে। আৰু এটা কথা আপোনালোকে সদায়েই মনত ৰাখিব লাগিব যে এতিয়া আপোনালোকৰ ওচৰত ভাল-বেয়া, ভুল-শুদ্ধ, ইয়াৰ পাৰ্থক্য ক'বলৈ আপোনালোকৰ পৰিজন আৰু শিক্ষক হে আছে। সেয়ে আপোনালোকৰ দায়িত্ব হৈছে যে তেওঁলোকৰ কথা শুনক, তেওঁলোকৰ কথা মানক। আপোনালোকৰ এজন বিশ্বস্ত বন্ধুৱে এনেকুৱা সংকটেৰে ভৰা জীৱনত যি বহুত ডাঙৰ সহায় কৰিব পাৰে সেয়া ভাল কিতাপো হ'ব পাৰে। ভাল কিতাপৰ পৰা কেৱল মনোৰঞ্জনেই নহয় বৰং আপোনালোকক মাৰ্গদৰ্শনো দিয়ে। আপোনালোকক মই আৰু এটা পৰামৰ্শ দিম।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া বেমাৰ আহে তেতিয়া উপচাৰৰ দৰকাৰ তো হয়েই। কিন্তু জীৱন উপচাৰেৰে নহয় আৰোগ্যতাৰে সংযুক্ত হোৱা উচিত। শিশুৰ বাবে আজি দেশত ফিট ইণ্ডিয়া আৰু খেলো ইণ্ডিয়া অভিযান চলি আছে। আপোনালোক এই সকলো অভিযানৰ সৈতে সংযুক্ত হোৱা দৰকাৰ, সিবিলাকৰ নেতৃত্ব কৰা দৰকাৰ। কেইদিনমানৰ পিছতেই যোগ দিৱসো আহিব। আপোনালোকৰ লিখা-পঢ়াৰ লগতে যোগো আপোনালোকৰ জীৱনৰ অংগ হওক, এইটোও বহুত জৰুৰী।
বন্ধুসকল,
নিৰাশাৰ ডাঙৰতকৈও ডাঙৰ পৰিস্থিতিতো যদি আমি নিজৰ ওপৰত ভৰষা কৰো তেন্তে পোহৰৰ কিৰণ অৱশ্যেই দেখা যায়। আমাৰ দেশ তো নিজেই ইয়াৰ সবাতোকৈ ডাঙৰ উদাহৰণ। আমি এই সময়ত নিজৰ স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱ পালন কৰি আছো। শ শ বছৰীয়া দাসত্বত, ইমান দীঘলীয়া স্বাধীনতাৰ যুঁজত আমাৰ সবাতোকৈ ডাঙৰ শক্তি কি আছিল? আমাৰ শক্তি আছিল- পৰাজয় মানি নোলোৱা আমাৰ অভ্যাস! আমাৰ শক্তি আছিল- নিজৰ নিহিত স্বাৰ্থৰ ওপৰলৈ গৈ দেশৰ বাবে, মানৱতাৰ বাবে ভবা আৰু জিয়াই থকাৰ আমাৰ সংস্কাৰ! স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱত আমি এই স্পিৰিটকে লৈ আগবাঢ়ি আছো। এই স্পিৰিটকে লৈ দেশে কৰোণাৰ বিৰুদ্ধে ইমান ডাঙৰ যুদ্ধত জিকিলে, আৰু পৃথিৱীৰ সন্মুখত এটা উদাহৰণ ৰাখিলে। আপোনালোকে চাওক, দুই-আঢ়ৈ বছৰ আগতে পৃথিৱীত কোনেও কৰোণা ভাইৰাছৰ বিষয়ে ভালদৰে নাজানিছিলেই। প্ৰত্যেকেই পৃথিৱীৰ ডাঙৰ ডাঙৰ দেশৰ ফালে আশা কৰি চাই আছিল। ভাৰতৰ বিষয়ে তো ক'তো কোনেও সকাৰাত্মক কথাও ক'বলৈ সাজু নাছিল। বৰং, এনেকুৱা পৰিস্থিতিত ধ্বংসৰ যি ইতিহাস আছে, তাৰ বাবে মানুহে ভাৰতক বহুত আশংকাৰ দৃষ্টিৰে চাইছিল। কিন্তু, নকাৰাত্মকতাৰ সেই পৰিস্থিতিত ভাৰতে নিজৰ সামৰ্থ্যৰ ওপৰত ভৰষা কৰিলে। আমি নিজৰ বৈজ্ঞানিক, নিজৰ ডাক্তৰ, নিজৰ যুৱক-যুৱতীৰ ওপৰত ভৰষা কৰিলো। আৰু, আমি পৃথিৱীৰ বাবে চিন্তা নহয় বৰঞ্চ আশাৰ কিৰণ হৈ ওলালো। আমি সমস্যা নহয় বৰঞ্চ আমি সমাধান দিওঁতা হ'লো। আমি পৃথিৱীৰ বিভিন্ন দেশলৈ ঔষধ পঠিয়ালো, ভেকচিন পঠিয়ালো। নিজৰ ইমান ডাঙৰ দেশতো আমি প্ৰত্যেক নাগৰিকলৈ ভেকচিন লৈ গ'লো। আজি প্ৰায় ২০০ কোটি ভেকচিন ড'জ দেশত লগোৱা হৈ গৈছে। এই দুৰ্যোগৰ মাজতে আমি 'আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত'ৰ দৰে সংকল্পও আৰম্ভ কৰিলো, আৰু আজি এই সংকল্প দ্ৰুতগতিত সিদ্ধিৰ দিশত অগ্ৰসৰ হৈছে। সেয়ে, কৰোণাৰ দুষ্প্ৰভাৱৰ পৰা ওলাই আজি আমি সবাতোকৈ দ্ৰুতগতিত বৰ্ধিত বিশ্ব অৰ্থনৈতিক ব্যৱস্থাৰ মাজৰ এটা হৈ পৰিছো। বিশ্বই আমাক আজি এটা নতুন আশাৰে, নতুন ভৰষাৰে চাই আছে।
বন্ধুসকল,
আজি যি সময়ত আমাৰ চৰকাৰে ৮ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰি আছে, সেই সময়ত দেশৰ আত্মবিশ্বাস, দেশবাসীৰ নিজৰ ওপৰত ভৰষাও অভূতপূৰ্ব। ভ্ৰষ্টাচাৰ, হাজাৰ হাজাৰ কোটিৰ কেলেংকাৰী, ভাই-ভতিজাবাদ, দেশজুৰি বিয়পি থকা সন্ত্ৰাসবাদী সংগঠন, ক্ষেত্ৰীয় ভেদভাব, যি কুচক্ৰত দেশ ২০১৪ৰ আগতে আৱদ্ধ হৈ আছিল, তাৰ পৰা এতিয়া বাহিৰ ওলাই আছে। এয়া আপোনালোক সকলো শিশুৰ বাবে এই কথাৰো উদাহৰণ যে কঠিনতকৈও কঠিন দিনো পাৰ হৈ যায়। সবকা সাথ, সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস, সবকা প্ৰয়াসৰ মন্ত্ৰেৰে চলি ভাৰতে এতিয়া দ্ৰুতগতিত বিকাশ কৰি আছে। স্বচ্ছ ভাৰত মিছনেই হওক, জনধন যোজনা হওক, উজ্জ্বলা যোজনা হওক বা হৰ ঘৰ জল অভিযান, যোৱা ৮ বছৰ দুখীয়াৰ সেৱা, দুখীয়াৰ কল্যাণৰ বাবে সমৰ্পিত আছিল। পৰিয়ালৰ এজন সদস্য হিচাপে, মই এই প্ৰয়াস কৰিছো যে দুখীয়াৰ জীৱনৰ বিপদ কম হওক, তেওঁলোকৰ জীৱন সহজ হওক। দেশবাসীক যেনেদৰে য'তেই নহওক proactively তেওঁলোকৰ বাবে কিবা কৰিব পৰা যায়, কোনো নাটনি হ'বলৈ দিয়া নাই। যি প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আগতে চৰকাৰবিলাকে চিন্তা কৰিছিল, মানুহৰো অভ্যাস নাছিল, সেই প্ৰযুক্তিৰে ব্যৱহাৰ বঢ়াই আমাৰ চৰকাৰে দুখীয়াক তেওঁলোকৰ অধিকাৰ সুনিশ্চিত কৰিছে। এতিয়া দুখীয়াতকৈও দুখীয়াৰ ভৰষা আছে যে চৰকাৰৰ যোজনাৰ মুনাফা তেওঁলোকে পাব, নিৰন্তৰ পাব। এই ভৰষা বঢ়াবলৈ আমাৰ চৰকাৰে এশ শতাংশ সবলীকৰণৰ অভিযান চলাই আছে। কোনো দুখীয়া চৰকাৰী যোজনাৰ সুফল লাভৰ পৰা বাদ পৰি নাযাওক, প্ৰত্যেক দুখীয়াই তেওঁলোকৰ অধিকাৰ পাওক, এয়া আমাৰ চৰকাৰৰ সৰ্বোচ্চ প্ৰাথমিকতাৰ অন্যতম। যোৱা ৮ বছৰত ভাৰতে যি উচ্চতা আহৰণ কৰিছে, সেই কথা আগতে কোনেও ভাবিবই পৰা নাছিল। আজি পৃথিৱীত ভাৰতৰ মান-মৰ্যাদা বাঢ়িছে, বিশ্ব মঞ্চত আমাৰ ভাৰতৰ শক্তি বাঢ়িছে। আৰু মই আনন্দিত যে ভাৰতৰ এই যাত্ৰাৰ নেতৃত্ব যুৱ শক্তিয়েই কৰি আছে। মোৰ বিশ্বাস আছে যে আপোনালোক সকলোৱে, আমাৰ শিশুসকল, আমাৰ যুৱক-যুৱতীয়ে এই উদ্যম আৰু মানৱীয় সংবেদনশীলতাৰেই দেশ আৰু দুনিয়াক পথ দেখুৱাব। আপোনালোক সকলো এনেকৈয়ে আগবাঢ়ি থাকক। সংকল্প লৈ আগবাঢ়ক, সংকল্পত জীৱন সমৰ্পিত কৰাৰ প্ৰস্তুতি চলাওক, সপোন সাকাৰ নোহোৱালৈকে নৰওঁ। আপোনালোকে য'ত যি উচ্চতাত উপনীত হ'ব বিচাৰিব, পৃথিৱীৰ কোনো শক্তিয়ে আপোনালোকক ৰখাব নোৱাৰে। যদি আপোনালোকৰ ভিতৰত উদ্দীপনা আছে, আপোনালোকৰ ভিতৰত সংকল্প আছে আৰু সংকল্প সিদ্ধি কৰিবলৈ সামৰ্থ্য আছে তেন্তে আপোনালোকে কেতিয়াও থমকি ৰ'ব নালাগে। মই আৰম্ভণিতে কৈছিলো যে পৰিয়ালৰ এজন লোক হিচাপে আজি কথাপাতি আছো। পৰিয়ালৰ এজন লোক হিচাপে আপোনালোকক আজি মই আশীৰ্বাদ দিব বিচাৰিছো। মই নাজানো আশীৰ্বাদ দিয়াৰ মোৰ অধিকাৰ আছে নে নাই কিন্তু মই আপোনালোকৰ ভিতৰত সামৰ্থ্য দেখা পাইছো, আপোনালোক শিশুসকলৰ মাজত সামৰ্থ্য দেখা পাইছো। আৰু সেয়ে মই আশীৰ্বাদ দিছো। আপোনালোক বহুত আগবাঢ়ক। আপোনালোকক মোৰ বহুত শুভকামনা। বহুত বহুত ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to Release Benefits Under PM CARES for Children Scheme
30 MAY 2022 12:59PM by PIB Delhi
Namaskar! Present in the program are Women and Child Development Minister Smt. Smriti Irani ji, all the cabinet members across the country, the senior citizens present with them, and especially dear children for whom this event is organized today, all respected Chief Ministers, other dignitaries and dear countrymen!
Today I am talking to you not as the Prime Minister, but as a member of your family. I am very relieved to be among the children today.
Friends,
Life sometimes puts us in unexpected situations. All of a sudden darkness descends and everything changes in our happy existence. Corona has done something similar in the lives of many people and families. I know how difficult this change is in the lives of those who have lost their loved ones due to Corona. Every day's struggles, moment-to-moment struggles, new challenges and every day's hardships! It is difficult to put into words the pain of the children who are with us today, for whom this program has been organized. We are left with only a few memories of those who are gone. But those who survive are faced with a multitude of challenges. In such challenging times, the PM Cares for Children is a small effort to mitigate the difficulties of such Corona-affected children, whose parents are no more.
Friends,
The PM Cares for Children is also a reflection of the fact that every countryman is with you with utmost sensitivity. I am satisfied that their admission has been done in government or private schools near their homes for their proper and uninterrupted education. The expenses of copies, books and uniforms of such children will also be borne through the PM Cares. If someone needs an education loan for professional courses or for higher education, then PM Cares will help in that too. Monthly arrangement of Rs. 4,000 has also been made for their other daily needs through other schemes.
Friends,
When such children complete their schooling, then more money will be needed for future dreams. For this, youth from 18 to 23 years will get stipend every month. And when you turn 23 years, you will also get 10 lakh rupees.
Friends,
Another major concern is related to health. Money is needed for the treatment in the event of any disease. But, no child or his guardians need to worry about that either. Ayushman Health Card is also being given to you through the PM Cares for Children. With this card, you will also get free facility of treatment up to Rs. 5 lakhs.
Friends,
Amidst all these efforts, we realize that at times children may also need emotional support and mental guidance. Though there are elders in the family, the government has tried to make an effort. A special 'Samvad' service has also been started in this regard. Children can consult and discuss with experts on psychological matters on the 'Samvad Helpline'.
Friends,
The entire humanity has suffered the severity of the Corona global pandemic. There is hardly any corner of the world where this greatest tragedy of the century has not inflicted unforgettable wounds! I salute all of you for the courage with which you have faced this crisis. The sympathy of the nation is with you and at the same time the entire nation is with you to fulfill your dreams. One more thing I would like to add is that no effort or help can replace the affection of your parents. But, in the absence of your father and your mother, Maa Bharati is with all of you in this hour of crisis. The country is trying to discharge this responsibility through the PM Cares for Children. And, these efforts are not merely the efforts of any one individual, institution or government. Crores of our countrymen have put in their hard earned money in the PM Cares. You can recall the examples of service and sacrifice! Someone donated his entire life's earnings, while somebody else put his entire savings meant for his dreams in this fund. This fund helped a lot in developing hospitals, buying ventilators and setting up oxygen plants during the Corona period helping save many lives and the future of many families. Today this fund is being used for the children of all those who left us untimely, for the future of all of you.
Friends,
There is a long journey ahead in your life. All of you are facing this situation in life with great courage. All the great people in our country or in the world have also faced difficulties at some point in their life. But they did not give up and reached the pinnacle of success. They never allowed defeat to turn into desperation. This mantra of victory will guide and help you a lot in your life and you never have to forget it. You always have to keep one more thing in mind that now you have only your family and teachers to tell the difference between good and bad, right and wrong. Therefore, it is your responsibility to listen to them and follow them. Good books can also be your trusted friend during such crises. Good books not only entertain but also guide you. I will give you one more piece of advice.
Friends,
Treatment is needed when illness strikes. But life should be about health and not treatment. Today Fit India and Khelo India campaigns are going on in the country for children. You should join and lead all these campaigns. Yoga Day will also follow after a few days. It is very important that yoga should also be a part of your life along with your studies.
Friends,
A ray of light is definitely visible if we believe in ourselves even in the midst of the biggest atmosphere of despair. Our country itself is the biggest example of this. We are currently celebrating the Amrit Mahotsav of our freedom. What was our greatest strength during hundreds of years of servitude, in our long struggle for freedom? Our strength was our habit of never giving up! Our strength was our values ​​of thinking and living for the country and humanity by rising above our vested interests! We are moving ahead with this spirit in the ongoing Amrit Mahotsav of freedom. This spirit has helped the country in such a huge fight against Corona and has set an example in front of the world. You see, no one in the world knew about the Corona virus properly two-and-a-half years ago. Everyone was looking forward to the major countries of the world. No one was ready to talk positively about India. Rather, people were looking at India with great apprehension given the history of devastation during such situations. But India relied on its strength even in the midst of an atmosphere of negativity. We trusted our scientists, doctors and youth. And, we emerged as a ray of hope and not a concern for the world. We did not become the problem, rather we provided solutions. We sent medicines and vaccines to countries around the world. We provided vaccines to every citizen even in such a big country. Today, about 200 crore vaccine doses have been administered in the country. In the midst of this disaster, we also started a resolution of ‘AatmaNirbhar Bharat’ and today this resolution is rapidly moving towards accomplishment. Today we have become one of the fastest growing global economies after coming out of the ill effects of Corona. The world is looking at us today with a new hope and confidence.
Friends,
At a time when our government is completing its eight years, the confidence of the country and the countrymen in themselves is also unprecedented. The country, which was trapped in the vicious circle of corruption, scams worth thousands of crores, nepotism, terrorist organizations spreading across the country and regional discrimination before 2014, is now emerging. This is also an example for all the children that even the toughest days pass. India is now developing at a fast pace following the mantra of ‘Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas, Sabka Prayas’. Be it the Swachh Bharat Mission, Jan Dhan Yojana, Ujjwala Yojana or Har Ghar Jal Abhiyan, the last eight years has been dedicated to the service and welfare of the poor. As a member of a family, we have tried to mitigate the problems of the poor and make their life easier. Nothing was spared to ensure what could proactively be done for the countrymen. When the earlier governments used to be nervous in using technology and the people were also not used to it, our government has ensured the rights of the poor by increasingly using the same technology. Now the poorest of the poor are confident that they will continue to get the benefit of the government's schemes. Our government is now running a campaign of 100 percent empowerment to build up this trust. One of the top priorities of our government is that no poor should be left out of the benefits of government schemes and every poor should get their due.
Nobody could imagine earlier the stature that India has attained in the last eight years. Today, India's honour has improved in the world and its power has increased in the global forums. And I am glad that youth power is leading this journey of India. I am sure that all of you, our children and youth, will show the way to the country and the world with this courage and human sensitivity. Keep moving forward like this with a resolution, prepare to dedicate life to the resolution and your dreams will be realized for sure. Wherever you want to reach, no power in the world can stop you. If you have the passion, the determination within you and the potential to fulfill the resolution, then you never need to stop. As I said in the beginning, I am speaking to you as a family member. Today, I want to bless you as a family member. I do not know whether I have any right to give blessings or not, but I can see the potential in you. And, therefore, I'm giving blessings. May you go a long way, I wish you the very best. Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.