প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
অপুনবা ৱারোল: ইন্দিয়া-ওস্ত্রেলিয়া ভর্চুএল সম্মিত
21 MAR 2022 7:00PM by PIB Imphal
ইকাই খুম্নরবা ভারতকী প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং ইকাই খুম্নরবা ওস্ত্রেলিয়াগী প্রধান মন্ত্রী, স্কোত মোরিসন এম.পি.না মার্চ ২১, ২০২২দা ২শুবা ভারত-ওস্ত্রেলিয়া ভর্চুএল সম্মিৎ পাংথোকখ্রে।
২. লুচিংবশিংনা ভারত-ওস্ত্রেলিয়াগী কম্প্রিহেন্সিব স্ত্রেতেজিক পার্তনর্শীপ (সি.এস.পি.)দা মখোয়গী কম্মিৎমেন্ত চেৎশিন্নবা অমুক হন্না ৱারেপ লৌখ্রে। মখোয়না পোলিতিকেল, ইকনোমিক, সেক্যুরিতী, সাইবর, তেক্নোলোজী অমসুং দিফেন্স কোর্পোরেসন মরা চেৎশিৎহনবদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লিবা অদুবু তরাম্না ওকখি। মখোয়না লৈবাক অনিগী ওইবা মরী অসি থাজবা, অমনা অমবু খংবা, কম্মন ইন্তরেস্তশিং অমসুং দেমোক্রেসী অমসুং রুল ওফ লোগী শিয়র ভেল্যুশিংদা মরা চৎপা য়ুম্ফম অমদা শেমগৎখিবনি হায়না মখোয়না ফোঙদোকখি। অমগা অমগা কোর্পোরেসন পীবা হেনগৎনবা মখোয়না চহিগী সম্মিৎশিং পাংথোক্নবা ৱারেপ লৌখি।
৩. লুচিংবশিংনা ইন্দিয়া ২০২৩ জি২০ প্রসিদেন্সীদা খুমাং চাউশিন্নবা মীৎয়েং চংখি অমসুং মালেমগী অপাম্বা অমসুং অনীংবশিংগী শেন্মীৎলোনগী ইসুশিংদা পুন্না থবক পাইখৎমিন্ননবা অমুক্কা হন্না ৱারেপ লৌখি।
শেন্মীৎলোন অমসুং ললোল-ইতিক্কী কোর্পোরেসন
৪. লুচিংবশিংনা ওস্ত্রেলিয়া ইন্দিবা বিজিনেস এক্সচেঞ্জগী খুত্থাংদা য়াওনা সি.এস.পি.গী মখাদা শেন্মীৎলোনগী ওইবা মরী মরা চেশিন্নবা ৱারেপ লৌখি। প্রধান মন্ত্রী মোরিসন্না ওস্ত্রেলিয়া ইন্দিয়া ইনফ্রাস্ত্রকচর ফোরম হৌদোকপা অমসুং বেঙ্গলুরুদা অনৌবা কন্সুলেৎ-জেনরেল অমা হাংদোকপগী ওস্ত্রেলিয়াগী অপাম্বা অমসুং স্তেন্দর্দ, ফ্যুচর স্কিলশিং অমসুং অনৌবা ওস্ত্রেলিয়া ইন্দিয়া ইনোবেসন নেতৱর্ক অমা য়াওনা তু-ৱে ত্রেদ অমসুং ইনোবেসন হেনগৎহন্নবা অনৌবা খোঙথাংশিং লাউথোকখি।
৫. লুচিংবশিংনা কম্প্রিহেন্সিব ইকনোমিক কোর্পোরেসন এগ্রীমেন্ত (সি.ই.সি.এ.) নেগোসিএসনশিংদা চাউনা খুমাং চাউশিনবা পুরকখিবা অদুবু তরাম্না ওকখি। ফাইনেলাইজেসন তৌগদবগী ময়া নকশিল্লক্লবা ইলিমেন্ত কয়ামরুমদা চাউনা অহোংবা পুরকপদা মখোয়না অপেনবা পোকখি। লুচিংবশিংনা অথুবা মতমদা ইন্তরিম সি.ই.সি.এ. অমা শেম্নবা অমসুং ত্রেদ অমসুং ইনবেস্তমেন্তগী মরী ফগৎহন্নবা অমসুং সি.এস.পি.গী মরা চেৎশিন্নবা চহি অসিগী অরোইবা ফাওবদা অচৌবা, মপুংফাবা সি.ই.সি.এ. অমা ওইহন্নবা মাইকৈদা থবক পাইখৎনবা অমুকহন্না ৱারেপ লৌখি। লুচিংবশিংনা তুরিজম কোর্পোরেসন্দা ইন্দিয়া-ওস্ত্রেলিয়া মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং রিন্যুৱল তৌখিবা অদুবুসু তরাম্না ওকখি।
৬. লুচিংবশিংনা ইন্দিয়া ওস্ত্রেলিয়া দবল তেক্সেসন এভোইদেন্স এগ্রীমেন্ত (দি.তি.এ.এ.)গী মখাদা ভারতকী ফর্মশিংগী ওফশোর ইনকমশিংদা তেক্স লৌবগী ইসুশিংদা অথুবা মতমদা ৱারোইশিন পুরকপগী মরুওইবদা অহেনবা মীৎয়েং চংখি।
৭. লুচিংবশিংনা ফ্রী, ফেয়র, ইনক্লুসিব অমসুং রুল্স-বেজ ত্রেদ ইনভাইরনমেন্ত অমা শেমগৎনবা অমুকহন্না ৱারেপ লৌখি। মখোয়না ৱর্ল্দ ত্রেদ ওর্গনাইজেসন্না মরুওইবা ওইহনবগা লোয়ননা রুল্স বেজ মল্তিলেতরেল ত্রেদিং সিস্তেম শৌগৎনবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং জুনদা পাংথোক্কনি হায়না ৱারেপ লৌখিবা এম.সি.১২তা অহেনবা মীৎয়েং চংনবা অমুক হন্না ৱারেপ লৌখি। মখোয়না দাইভর্সিফাই সপ্লাই চেনশিং শেমগৎনবা, মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং সপ্লাই চেনদা অপনবা পীদনবা পুন্না থবক পাইখৎমিন্নবগী মরুওইবা অদুগী মতাংদা ফোঙদোকখি।
ক্লাইমেৎ, ইনর্জী, সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং রিসর্চ কোর্পোরেসন
৮. লৈবাক অনি অসিগী মরক্তা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী কোর্পোরেসন অঙকপা ফংনা চাউথোক্লক্লিবা অসি লুচিংবশিংনা মশক খংখি। মখোয়না সাইন, তেক্নোলোজী অমসুং রিসর্সকী কোলাবোরেসনগী য়ুম্বী অমা ওইরিবা – ওস্ত্রেলিয়া-ইন্দিয়া স্ত্রেতেজিক রিসর্স ফন্দ (এ.আই.এস.আর.এফ.) মখাতানা শাংদোকখিবা অমসুং ২০২১ ইন্দিয়া ওস্ত্রেলিয়া সর্কুলর ইকনোমী হেকাত্রোন মাইপাক্না শেমগৎনবা ৱারেপ অদুবু তরাম্না ওকখি।
৯. লুচিংবশিংনা ক্লাইমেৎ চেঞ্জ, ইনর্জী সেক্যুরিতী ঙাক্নবা ইমিসনশিং হন্থহনবা অমসুং থবক পীনবা নেস্নেলগী থাক্তা চুনরবা থবকশিংদা পুক্নিং থৌগৎনবা অমসুং ক্বার্দ, জি২০, য়ু.এন.এফ.সি.সি.সি. অমসুং ইন্তরনেস্নেল সোলর এলাইন্সকী খুত্থাংদা ইন্তরনেস্নেল কোলাবোরেসন মখা চত্থনবা মখোয়গী ৱারেপশিং লৌখি। মখোয়না ক্লাইমেৎ চেঞ্জ মায়োক্নবদা সস্তেনেবল কঞ্জম্পসন অমসুং প্রদক্সন অমসুং রিসোর্স ইফিসিএন্ত, সরকুলর ইকোনোমীশিংনা লৌরিবা থৌদাং অদুগী মতাংদা ফোঙদোকখি। হায়রিবা হীরম অসিদা লুচিংবশিংনা চেকশিন্না কঞ্জম্পসন তৌবা, অহেনবা সস্তেনেবল লাইফস্তাইলশিং অমসুং ৱেস্ত হন্থহনবগী মরুওইবা অদুগী মতাংদা ফোঙদোকখি। চেকশিন্না কঞ্জম্পসন তৌবা অমসুং ৱেস্ত হন্থহনববু পুক্নিং থৌগৎনবা সস্তেনেবল লাইফস্তাইলশিংদা মালেম পুম্বগী ইহৌ অমগী খোলাউ অদুবু প্রধান মন্ত্রী মোদীনা অমুক হন্না ফোঙদোকখি।
১০. ৱাইদর ইনর্জী অমসুং রিসোর্সেস কোলাবোরেসন শৌগত্তুনা মিনিস্তর সিংহ অমসুং মিনিস্তর তেলরগী মরক্তা পাংথোকখিবা মরিশুবা ইন্দিয়া-ওস্ত্রেলিয়া ইনর্জী দাইলোগ অদুবু লুচিংবশিংনা তরাম্না ওকখি। অৱাংবা ইমিত্তিং অল্তরনেতিবশিংগা লোয়ননা কোস্ত কম্পিতিতিব ওইগদবা লো অমসুং জিরো ইমিসন্স তেক্নোলোজিশিংগী মমল হন্থহন্নবা পান্দম থম্লিবা অনৌবা অমসুং রিন্যুৱেবল ইনর্জী তেক্নোলোজীদা ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী মরক্তা খুৎয়েক পীনখিবা লেত্তর ওফ ইন্তেন্ত অদুবু মখোয়না তরাম্না ওকখি অমসুং খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্তগী খুত্থাংদা অমসুং মিসন ইনোবেসনগুম্বা ফোরমশিংগী খুত্থাং য়াওনা ক্লিন ইনর্জীদা কোর্পোরেসন হেনগৎহন্নবা ৱারেপ লৌখি। আই.ই.এ. ইন্দিয়া এক্তিবিতীশিং হেনগৎহনবদা তেংবাং ওইনবা অমসুং ভারতকী আই.ই.এ. মেম্বরশীপতা খুমাং চাউশিন্নবা আই.ই.এ. ক্লিন ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন্স প্রোগ্রামদা মিলিয়ন $২গী ফন্দিং কন্ত্রিব্যুসন য়াওনা ২০২২ ইন্তরনেস্নেল ইনর্জী এজেন্সী (আই.ই.এ.) মিনিস্ত্রিএল মীফমগা মাংওইননা মখাতানা মল্তিলেতরেল ইনর্জী কোর্পোরেসন চত্থখিবা অদুবু লুচিংবশিংনা তরাম্না ওকখি। জুলাই ২০২২দা পাংথোক্কদবা সীদনী ইনর্জী ফোরম ওন ক্লিন ইনর্জী সপ্লাই চেন্স ইন দি ইন্দো পেসিফিক্তা ভারতনা শরুক য়াবগী মতাংদা লুচিংবশিংনা মিৎয়েং চংখি।
১১. গ্লোবল লো কার্বন ত্রাঞ্জিসন্দা ক্লিন তেক্নোলোজীশিং খোঙজেল য়াংনা হেনগৎহনবা অমসুং ক্রিতিকেল মিনরেলশিংদা ইকুইতেবল এক্সেস মথৌ তাই হায়না লুচিংবা অনিনা ফোঙদোকখি। লুচিংবশিংনা ক্রিতিকেল মিনরেলশিং অমসুং বিল্দিং সেক্যুর, রেসিলেন্ত অমসুং সস্তেনেবল ক্রিতিকেল মিনরেলস সপ্লাই চেনশিংগী কোর্পোরেসন্দা মখোয়না পুন্না লৌরিবা থৌদাং অদু অমুক হন্না ফোঙদোকখি। রিসর্স অমসুং সাইন্তিফিক ওর্গনাইজেসনশিংগী মরক্তা তেক্নিকেল এক্সচেঞ্জ তৌবা অমসুং বাইলেতরেল বিজিনেস অমা অমসুং ইনবেস্তমেন্ত রাউন্দতেবল য়াওনা ইন্দিয়া-ওস্ত্রেলিয়া জোইন্ত ৱর্কিং গ্রুপনা ইম্প্লিমেন্তেসন প্লান খুমাং চাউশিনহনবদা লুচিংবশিংনা অপেনবা ফোঙদোকখি। ক্রিতিকেল মিনরেল প্রোজেক্ততা পুন্না কোওপেরেসন পীননবা ভারতকী খানিজবিদেশ লিমিতেদ (কাবিল) অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী ক্রিতিকেল মিনরেল্স ফেসিলেতেসন ওফিসকী মরক্তা খুৎয়েক পীনখিবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং অদুবু মখোয়না তরাম্না ওকখি।
১২. লুচিংবশিংনা ফেব্রুৱারী ১২, ২০২২দা মিনিস্তর পাইন অমসুং মিনিস্তর জয়শঙ্করগী মরক্তা পাংথোকখিবা ইনোগ্রেল ইন্দিবা-ওস্ত্রেলিয়া ফোরেন মিনিস্তর’স সাইবর ফ্রেমৱর্ক দাইলোগ অদুবু তরাম্না ওকখি। মখোয়না সাইবর গভর্নেন্স, সাইবর সিক্যুরিতী, কেপাসিতী বিল্দিং, সাইবরক্রাইম, দিজিতেল ইকনোমী অমসুং ক্রিতিকেল অমসুং ইমর্জিং তেক্নোলোজীশিংদা কোওপরেসন পীনবা অদুবু তরাম্না ওকখি। তেক্নোলোজী অসি ঐখোয়গী শিয়র দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিংগা অমসুং মীওইগী হকশিংবু ইকাই খুম্নবা উৎপগা লোয়ননা দিজাইন, দিভেলপ, গভর্ন তৌগদবনি অমসুং লেপ্পা লৈতনা শিজিন্নগদবনি হায়না মখোয়না ফোঙদোকখি। মখোয়না ইন্তর্নেস্নেল লো ঙাকপা ওপন, সিক্যুর, ফ্রী, এক্সেসিবল, স্তেবল, শান্তি লৈবা অমসুং ইন্তরোপেরেবল সাইবরস্পেস অমসুং তেক্নোলোজীশিং শিজিন্ননবা অমুক হন্না ৱারেপ লৌখি। মখোয়না মালেমগী শান্তি অমসুং তংদু লৈতাবা থুগাইনবা সাইবরস্পেস অমসুং সাইবর-ইনেবল তেক্নোলোজীশিং শিজিন্ননবা হোৎনরিবা অদুবু য়ানিংদবা ফোঙদোকখি। মখোয়না সাইবরস্পেসকী ইন্তরনেস্নেল স্তেন্দর্দশিং, চৎন-কাংলোনশিং অমসুং ফ্রেমৱর্কশিং দিবেলপ তৌবদা য়ুনাইতেদ নেসন্স য়াওবা মল্তিলেতরেল ফোরাদা অমগা অমগা তেংবাং পীনবা হেনগৎনবা পুন্না থবক পাইখৎনবা ৱারেপ লৌখি।
১৩. লুচিংবশিংনা ক্রিতিকেল অমসুং ইমর্জিং তেক্নোলোজীদা পুন্না চৎমিন্নবা অমসুং দাইভর্স অমসুং থাজবা য়াবা তেক্নোলোজী সপ্লাই চেনশিং শেমগৎপগী মরুওইবা অদু ফোঙদোকখি। মখোয়না বেঙ্গলুরুদা ক্রিতিকেল অমসুং ইমর্জিং তেক্নোলোজী পোলিসীগী ইন্দিয়া-ওস্ত্রেলিয়া সেন্তর ফোর এক্সিলেন্সী লিংখৎনবা য়ান-ৱারোল অদুবু মখোয়না তরাম্না ওকখি।
১৪. ভারতকী গগনয়ান স্পেস প্রোগ্রামদা ওস্ত্রেলিয়ানা হৌজিক তেংবাং পীরিবা অসি য়াওনা ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী স্পেস থৌবক ধৌরমশিংগী মরুওইবা অদু লুচিংবশিংনা ফোঙদোকখি। চারকী স্পেস সেক্তরদা অওনবশিং পুরকপনা মরম ওইরগা বাইলেতরেল স্পেস কোওপরেসন চাউথোরক্নবা লুচিংবশিংনা পুক্নিং থৌগৎখি। ওস্ত্রেলিয়ন স্পেস এজেন্সীগী ইন্তরনেস্নেল স্পেস ইনবেস্তমেন্ত ইনিসিএতিবগী কত্থোক্লবা ভারতকী স্ত্রীম অমা লাউথোকপদা প্রধান মন্ত্রী মোরিসন্না অপেনবা পোকখি।
মীওই অমগা অমগগী মরক্তা লৈনরিবা মরী
১৫. লুচিংবশিংনা ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী মরক্তা লৈরিবা অকনবা মীওই অমগা অমগগী মরী অদুবু মশক খংখি। ওস্ত্রেলিয়াদা য়ুম্ফম ওইবা সেন্তর ফোর ওস্ত্রেলিয়া ইন্দিয়া রিলেসন্স লীংখৎপা, অনৌবা মাইত্রি স্কোলর্শীপস প্রোগ্রামগী মথক্তা, মাইত্রি গ্রান্তশিং অমসুং ফেলোশীপ প্রোগ্রাম অমসুং ওস্ত্রেলিয়া ইন্দিয়া কলচরেল পার্তনর্শীপ প্রধান মন্ত্রী মোরিসন্না লাউথোকখি। লুচিংবশিংনা মাইগ্রেসন অমসুং মোবিলিতীগী লেত্তর ওফ ইন্তেন্ত অদুবু তরাম্না ওকখি অমসুং মহৈরোয়শিং অমসুং প্রোফেস্নেলশিংদা মোবিলিতী হেনগৎহনবদা মতেং পাংগদবা মাইগ্রেসন অমসুং মোবিলিতী পার্তনর্শীপ এগ্রীমেন্ত অথুবা মতমদা ৱারোইশিন পুরক্নবা ৱারেপ লৌখি। ওস্ত্রেলিয়া সরকারনা আর্তিফেক্ত ২৯ হন্দোরকখিবা অদুবু প্রধান মন্ত্রী মোদীনা তরাম্না ওকখি। লুচিংবশিংনা প্রসারভার্তী, ইন্দিয়া অমসুং এস.বি.এস., ওস্ত্রেলিয়াগী মরক্তা ব্রোদকাস্তিংগী কোওপরেসন অমসুং কোলাবোরেসন্দা খুৎয়েক পীনখিবা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং অদুবুসু তরাম্না ওকখি।
১৬. লুচিংবশিংনা লৈবাক অনিনা জেন্দর ইক্বেলিতীদা পাইখৎলিবা থবক অদুবু মশক খংখি অমসুং সাইন্স, তেক্নোলোজী, ইঞ্জিনিয়রিং অমসুং মেথস দিসিপ্লিনশিংদা জেন্দর গেপ লৈহন্দবা য়াওনা নুপী অমসুং নুপীমচাশিংবু এম্পাৱর তৌনবা মখাতানা পুন্না থবক পাইখৎনবা য়ানবসু পুরকখি।
১৭. ইন্দিয়া ওস্ত্রেলিয়াগী মতম শাংনা লৈরক্লবা এজুকেসন অমসুং স্কিলিংগী মরী অদু চাউথোক্নবা অমসুং অফবা মাইকৈদা পুরক্নবা মীৎয়েং অমগা লোয়ননা অমসুং এজুকেসন ক্বালিফিকেসনশিং মশক খংবদা লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈরিবা তোঙানবা সিস্তেমশিং অসিবু মশক খংলদুনা লুচিংবা অনিনা এজুকেসন ক্বালিফিকেসন্স রিকক্নেসন্দা তাস্কফোর্স অমা লীংখৎনবা য়ান-ৱারোল অদুবু তরাক্না ওকখি। তাস্কফোর্স অসিনা হায়র এজুকেসন এক্সেস তৌনবা অমসুং এম্প্লোয়মেন্তগী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা ক্বালিফিকেসনশিং মশক খংবগী (দাইভর্স দিলিভরী মোদেলশিংগী খুত্থাংদা ফংবা মীওইশিং য়াওনা) শিল্লি লাংলিবশিং অদুবু মশক খংনবা মসি লিংখৎখিবগী থা তরুক্কী মনুংদা কোওপরেতিব মেকানিজম অমা ফংহন্নগনি।
কোবিদ-১৯গী কোওপরেসন
১৮. লুচিংবশিংনা ভেক্সিনেসন সর্তিফিকেৎ সোল্যুসনশিংগী গ্লোবেল ইন্তেরোপেরেবিলিতীগী মরু ওইবগী মতাংদা য়ান্নখি। প্রধান মন্ত্রী মোরিসন্না ভারতকী ভেক্সিন মৈত্রিগী খোঙথাং অমসুং ভারতনা গ্লোবেল ভেক্সিনেসনগী খোঙথাংদা লৌরিবা মরু ওইবা থৌদাং অসিবু তরাক্না ওকখি।
১৯. ক্বাদ অমসুং কোভেক্সকী খুত্থাংদা মখোয়গী অচেৎপা কোওপরেসন অসি মশক খঙলদুনা লুচিংবশিংনা কাংলোন চুম্না, মতম চানা অমসুং ইক্বিতেবল ওইনা ক্বালিতী লৈবা, শাফবা, কান্নবা অমসুং অহোংবা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনশিং, লায়েং অমসুং মরু ওইবা মেদিকেল সপ্লাই মালেমশিনবা থুংবদা ফংহন্নবা মখোয়গী ফিরেপ অদু নৌহৌনা ফোঙদোকখি। মখোয়না হৌজিক চত্থরিবা কোওপরেসন অসিনা ইন্দো-পেসিফিক অমসুং গ্লোবেল পার্তনরশিংদা হায়-ক্বালিতী ভেক্সিনশিং ফংহনবা ঙম্নবা মীৎয়েং চংখি।
সেক্যুরিতী অমসুং দিফেন্স কোওপরেসন
২০. লুচিংবশিংনা সেক্যুরিতী অমসুং দিফেন্সতা পীরকপা অকাইবা অমসুং শীংনবশিং কোকহন্নবা কোওপরেসন চেৎশিনহনবদা য়ান্নখি অমসুং জেনরেল রাৱত ইন্দিয়া-ওস্ত্রেলিয়া য়ং দিফেন্স ওফিসর একচেঞ্চ প্রোগ্রাম থম্ববু তরাম্না ওকখি। মখোয়না মেরিতাইমগী ই-পাউ শিয়র তৌবা অমসুং মেরিতাইম দোমেন এৱের্নেস হেনগৎহনববু তরাম্না ওকখি। মখোয়না ইন্দো-পেসিফিক শিনবা থুংবদা হেন্না কুপ্না কোওর্দিনেৎ তৌনবা দিফেন্দ ইনফোর্মেসন শিয়রিংগী শিল-লাংনবা মখোয়গী থাজবা পীনখি। মখোয়না ভারতনা চহি অসি লোইশিল্লকপদা পাঙথোক্কদবা ওস্ত্রেলিয়া ইন্দো-পেসিফিক এন্দেবর এক্সর্সাইজতা শরুক য়ারক্কনি হায়বগী থাজবা থমখি।
২১. লুচিংবশিংনা ওপরেস্নেল দিফেন্স কোওপরেসন চেৎশিনহনবা মতেং ওইগদবা রেসিপ্রোকেল এক্সেস এরেঞ্জমেন্তশিংগী মরু ওইবা অমসুং মসিনা ফ্রী অমসুং ওপন ওইবা মরু ওইবা রিজনেল মেরিতাইম কোরিদোরশিংদা শরুক তমগদবা অদু ফোঙদোকখি। লুচিংবশিংনা নাকল অনিমক্কী কান্নগদবা লমশিংদা মখা তানা দিফেন্স কোওপরেসন হেনগৎহন্নবগী খুদোংচাবশিং অদু ফংহন্নবা অমুক হন্না থাজবা পীখি।
২২. ঐখোয়গী রিজন অসিদা তেরোরিজমনা শান্তি অমসুং তংদু-লৈতানা হিংবদা অকাইপা অমা অমা ওইরিবা অসি খঙলদুনা লুচিংবশিংনা তেরোতিজমগী মখল পুম্নমক অমসুং শক্লোনশিং অমদি ক্রোস-বোর্দর তেরোরিজমদা তেরোরিস্ত প্রোক্সিশিং শীজিন্নবা অসিবু অকনবা মওংদা য়ানীংদবা ফোঙদোকখি। মখোয়গী কন্ত্রোলদা লৈরিবা লম অমত্তা তেরোরিস্ত এতেক্তশিং চত্থবদা শীজিন্নহনদনবা অমসুং অসিগুম্বা এতেক্তশিং চত্থবদা অৱাবা নংলবা মীওইশিংদা অথুবদা ৱায়েল পীনবগী খুদক্কী, তুংকোইগদবা, ভেরিফাইএবল ওইবা অমসুং ইররেভর্সিবল এক্সন লৌখৎনবা লৈবাক পুম্নমক্তা অথুবদা মথৌ তারে হায়না নৌনা ফোঙদোকখি। মখোয়না বাইলেতরেল ওইনা অমসুং ক্বাদ কনসল্তেসনশিং অমসুং মল্তিলেতরে ফোরাদা কাউন্তর-তেরোরিজমদা ই-পাউ শিয়র তৌনবা অমসুং মতেং পাংননবা য়ান্নখি।
রিজনেল অমসুং মল্তিলেতরেল কোওপরেসন
২৩. লুচিংবশিংনা য়ুক্রেন্দা হৌজিক চত্থরিবা লান অমসুং হ্যুমেনিতরিয়ন ক্রাইসিস অসিগী মতাংদা মখোয়না য়ানীংদবা ফোঙদোকখি। মখোয়না লান অসি খুদক্তা লেপ্পা মথৌ তাই হায়না নৌহৌনা ফোঙদোকখি। মখোয়না হৌজিক লৈরিবা গ্লোবেল ওর্দর অসি য়ু.এন. চার্তর, ইন্তর্নেস্নেল লো অমসুং লৈবাকশিংগী সোবরেন্তী অমসুং তেরিতোরিএল ইন্তিগ্রিতীদা য়ুম্ফম ওইরগা শেমখি হায়না ফোঙদোকখি। মখোয়না ইস্যু অসি কুপ্না য়েংশিন্নবা অমসুং ইন্দো-পেসিফিক্কী ওইনা চাউনা শরুক য়ান্নবা হায়নখি।
২৪. এসিয়ননা ময়াইদা লৈরিবা অচৌবা রিজনেল আর্কিতেকচর অমনা ঙাকলৌ পীবা ফ্রী, ওপন অমসুং রুলশিংদা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দো পেসিফিক্কী মখোয়গী মান্নবা ফিরেপ অসি লুচিংবশিংনা ফোঙদোকখি। মখোয়না লৈবাক পুম্নমক্কী সোভরেন্তী অমসুং তেরিতোরিএল ইন্তিগ্রিতী অসিবু ইকাই খুম্নবা অমসুং লৈবাকশিংবু মিলিতরী, ইকনোমিক অমসুং পোলিতিকেল অপনবদগী নীংতম্বা ফংনবা ইনক্লুসিব অমসুং চাউখৎপা রিজন ওইনবা মখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না থাজবা পীখি।
২৫. লুচিংবশিং ভারর. ওস্ত্রেলিয়া, জপান অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেৎসকী মরক্তা রিজনেল স্তেবিলিতী অমসুং প্রোস্পরিতী অসি প্রমোৎ তৌনবা ক্বাদকী অফবা অমসুং অচৌবা পান্দম অসি খুমাং চাউশিন্নবা কোওপরেসন পীনসি হায়না ফোঙদোকখি। মখোয়না ২০২২গী মার্চতা ক্বাদ লীদরশিংগী মরক্তা পাঙথোকখিবা ভর্চুএলগী মীফম অদুবু তরাম্না ওকখি অমসুং তুংদা লাক্কদবা থাশিংদা লুচিংবশিংনা হকথেংননা উনরগা মীফম পাঙথোক্নবা আশা থমখি। মখোয়না ইন্দো-পেসিফিক ওসিন্স ইনিসিএতিবতা ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী মরক্তা কোওপরেসন পীনববু তরাম্না ওকখি।
২৬. প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ওস্ত্রেলিয়া-য়ু.কে.-য়ু.এস. (এ.য়ু.কে.য়ু.এস.) পার্তনরশিপকী মতাংদা প্রধান মন্ত্রী মোরিসননা পাউদমখিবা অদুবু থাগৎপা ফোঙদোকখি। লুচিংবশিংনা ওস্ত্রেলিয়ানা ন্যুক্লিয়র ৱিপনশিং শাদনবা লৌখিবা ফিরেপ অমসুং নন-প্রোলিফেরেসনগী খ্বাইদগী ৱাংবা থাকশিং ঙাক্নবা থাজবা পীখিবা অদু থাগৎখি।
২৭. লুচিংবশিংনা ইন্দিয়ন ওসিন রিজনদা অমসুং ইন্দিয়ন ওসীন রিম এসোসিএসন্দা মখোয়না মতেং পীবা য়াওনা অতোপ্পা ইন্দিয়ন ওসীনগী লৈবাকশিংগা লোয়ননা কোওপরেসন পীনবা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখোয়গী ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা ওস্ত্রেলিয়ানা মেরিতাইম অমসুং দিজাস্তর প্রিপিয়র্দনেস, ত্রেদ, ইনভেস্তমেন্ত অমসুং কন্নেক্তিবিতীদা ইন্দিয়ন ওসীনগী হীরমদা থবক পাইখৎআ হেনগৎলকপা অসিবু তরাম্না ওকখি।
২৮. লুচিংবশিংনা পেসিফিক্কী রেসিলিয়েন্স অমসুং রিকবরীদা মতেং পীনবা মখোয়গী হৌজিক পীনরবা কোওপরেসন অসিগী মতাংদা খন্নখি। প্রধান মন্ত্রী মোরিসন্না হুঙ্গা তোঙ্গা-হুঙ্গা হা’অপাইদা মৈগী চীং পোখাইবা অমসুং সুনামি থোকখিবদা তোঙ্গাদা ভারতনা মতেং পাংখিবা অমসং কোবিদ-১৯ লাইচৎকী মনুংদা কিরিবাতিদা মতেং পাংখিবা অদুবু তরাম্না ওকখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ইন্দিয়ন ঐচ.এ.দি.আর. মাগী পেসিফিক পার্তনরশিংদা দেলিবরী তৌবা মতেং পাংখিবগী ওস্ত্রেলিয়াগী থৌদাং অদুবু থাগৎখি।
২৯. নেবিগেসন অমসুং ওভরফ্লাইৎকী ফ্রীদম য়াওনা লুচিংবশিংনা ইন্তর্নেস্নেল লো, মরু ওইনা য়ু.এন. কনভেন্সন ওন দি লো ওফ সি সী (য়ু.এন.সি.এল.ও.এস.)গী মতুং ইন্না ইন্দো-পেসিফিক রিজন্দা লৈরিবা ঈশিংগী ইপাক পুম্নমক্তা হকশিং অমসুং মনীং-মখা তমহন্নবগী মরু ওইবা অদু ফোঙদোক্নখি। মখোয়না দিস্প্যুতশিংগী ৱারোইশিন পুরকপা অসি অকি-অখং পীদনা নত্ত্রগা ফোর্স শীজিন্নদনা নত্ত্রগা স্তেতস কোদা য়ুনিলেতরেল ওইনা অহোংবা পুরকপা তৌনা ইন্তর্নেস্নেল লোগী মতুং ইন্না শান্তি ওইবা মওংদা পাঙথোক্কদবনি হায়না হায়খি অমসুং লৈবাকশিং অসিনা শান্তি অমসুং তংদু লৈতানা লৈবদা অকাইবা পীবা থবক-থৌরমশিং পাঙথোকপদা মশানা অথিংবা পীজনবা থবক পাইখৎনবসু হায়খি। মখোয়না সাউথ চিনা সী য়াওনা মেরিতাইল রুল্স-বেজ ওর্দরদা পীবা শীংনবশিং কোকহন্নবা, মরু ওইনা য়ু.এন. কনভেন্সন ওন দি লো ওফ সি সী (য়ু.এন.সি.এল.ও.এস.)দা য়াওরিবা ইন্তর্নেস্নেল লো অসি ঙাক্না চৎপগী মথৌ তাবা অদু নৌহৌনা ফোঙদোকখি। মখোয়না ইন্তর্নেস্নেল লো অমসুং হৌজিক লৈরিবা ইনক্লুসিব রিজনেল আর্কিতেকচরগী মখাদা নেগোসিএসনশিং অসিগী পার্তী ওইদবা য়াওনা লৈবাক অমত্তগী ফংফম থোকপা হক অদুদা অকাইবা পীদনবা ইফেক্তিব ওইবা, সবস্তেন্তিব অমসুং ইন্তর্নেস্নেল লোগা মপুং ফানা কনসিস্তেন্ত ওইবা কোদ ওফ কন্দক্ত সাউথ চিনা সীদা থম্নবা মখোয়না হায়খি।
৩০. লুচিংবশিংনা ম্যান্মারদা মীচম প্রজাশিংগী মায়োক্তা চত্থরিবা হিংসা অসি খুদক্তা লেপহন্নবা, মীরৈবাকমচাশিং য়াওনা অর্বিতরিলী দিতেন তৌখিবা পুম্নমক থাদোক্নবা অমসুং হ্যুমেনিতরিয়ন এক্সেস ফংহন্নবদা অপনবা পীদনবা হায়খি। মখোয়না ম্যান্মারদা এসিয়নগী ফাইব-পোইন্ত কনসেন্সস অদু চৎনহন্নবা অমসুং হিংসা অসি লেপহনবদা মালেমগী থাক্কী কাংলুপশিংনা অমত্তা ওইনা থবক পাইখৎনবা হায়খি।
৩১. লুচিংবশিংনা অফঘান মীয়ামদা হ্যুমেনিতরিয়নগী ফীভম শোকচিল্লক্লিবা অসি য়েংলগা মখোয়দা হ্যুমেনিতরিয়নগী ওইবা মতেং পীনবা অমসুং য়ু,এন.এস.সি.আর. ২৫৯৩গী মতুং ইন্না তেরোরিজম থিংনবগী ফিরেপশিং অমসুং মীওইবগী হকশিং ঙাক্নবা অফঘানিস্তান্দা হায়খি। মখোয়না নুপী অমসুং নুপীমচাশিংবু খুন্নাইগী ওইবা পুন্সিদা মখোয়বু মপুং ফানা শরুক য়াহন্নবগীদমক মখোয়গী হকশিং ঙাকশেন্নবা মখোয়না নৌহৌনা ফোঙদোকখি। মখোয়না অফঘানিস্তানদা তুং কোইনা শান্তি অমসুং তংদু লৈতানা হিংনবগীদমক ইনক্লুসিব ওইবা সরকার অমা মথৌ তাই হায়না য়ান্নখি।
৩২. মীফম অসিনা ভারত অমসুং ওস্ত্রেলিয়াগী মরক্তা নুংশি-চানবা অমসুং অচেৎপা মরীশিং অমুক হন্না থম্বা ঙমহল্লি অমসুং লুচিংবশিংনা কম্প্রিহেন্সিব স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ অসিবু অনৌবা পনখৈশিং য়ৌনবা মখোয়গী ফিরেপ নৌহৌননা ফোঙদোকখি।

Prime Minister's Office
JOINT STATEMENT : INDIA-AUSTRALIA VIRTUAL SUMMIT
21 MAR 2022 7:00PM by PIB Delhi
The Honourable Shri Narendra Modi, Prime Minister of India, and the Honourable Scott Morrison MP, Prime Minister of Australia, held the 2nd India-Australia Virtual Summit on 21 March 2022.
2. Leaders reaffirmed their commitment to the India-Australia Comprehensive Strategic Partnership (CSP). They welcomed the substantial progress in deepening political, economic, security, cyber, technology and defence cooperation. They underscored that the bilateral relationship has prospered on the strong foundations of trust, understanding, common interests and the shared values of democracy and the rule of law. They committed to holding Annual Summits to drive closer cooperation.
3. Leaders looked forward to India’s 2023 G20 presidency and reiterated their commitment to work closely on economic issues of global interests and concerns.
Economic and trade cooperation
4. Leaders committed to deepening the economic relationship under the CSP, including through the Australia India Business Exchange. Prime Minister Morrison was pleased to refer to the launch of the Australia India Infrastructure Forum and Australia’s intention to open a new Consulate-General in Bengaluru and the announcement of new initiatives to drive two-way trade and innovation, including cooperation on standards, future skills and a new Australia India Innovation Network.
5. Leaders welcomed the considerable progress made in the Comprehensive Economic Cooperation Agreement (CECA) negotiations. They expressed satisfaction on the large degree of convergence on many of the elements which are close to finalisation. Leaders re-committed to concluding an Interim CECA at the earliest and work towards an ambitious, full CECA by the end of the year to enhance trade and investment ties and deepen the CSP. Leaders also welcomed the renewal of the India-Australia Memorandum of Understanding on Tourism Cooperation.
6. Leaders emphasised the importance of an early resolution of the issue of taxation of offshore income of Indian firms under the India Australia Double Taxation Avoidance Agreement (DTAA).
7. Leaders reiterated their commitment to a free, fair, inclusive and rules-based trade environment. They reaffirmed their commitment to uphold and strengthen the rules based multilateral trading system with the World Trade Organization at its core, and looked forward to MC12 which has been agreed to be held in June. They noted the importance of working together to build, strengthen and diversify supply chains and avoid supply chain disruptions.
Climate, energy, science, technology and research cooperation
8. Leaders recognised the significant breadth of science and technology cooperation between the two countries. They welcomed the extension of the Australia-India Strategic Research Fund (AISRF) – a pillar of collaboration on science, technology and research – and the commitment to build on the successful 2021 India Australia Circular Economy Hackathon.
9. Leaders underscored their commitment to encouraging nationally appropriate actions to reduce emissions to address climate change, energy security and job creation, and continuing international collaboration, including through the Quad, the G20, the UNFCCC and International Solar Alliance. They noted the contribution of sustainable consumption and production, and resource-efficient, circular economies towards combating climate change. In this context, Leaders noted the importance of mindful consumption, more sustainable lifestyles and reducing waste. Prime Minister Modi reiterated the call for a global mass movement for sustainable lifestyles that promote mindful consumption and reduce waste.
10. Leaders welcomed the fourth India-Australia Energy Dialogue held between Minister Singh and Minister Taylor on 15 February 2022, supporting wider energy and resources collaboration. They welcomed the Letter of Intent between India and Australia on New and Renewable Energy Technology, which aims at driving down the cost of low and zero emissions technologies to be cost competitive with higher emitting alternatives, and committed to intensify cooperation on clean technologies, including through research and development for the required breakthroughs and through forums like Mission Innovation. Leaders also welcomed further multilateral energy cooperation ahead of the 2022 International Energy Agency (IEA) Ministerial meeting, including Australia’s funding contribution of $2 million to the IEA Clean Energy Transitions Programme to support enhanced IEA India activities and to progress a pathway to IEA membership for India. Leaders looked forward to India’s participation in the Sydney Energy Forum on clean energy supply chains in the Indo-Pacific to be held in July 2022.
11. Leaders noted that the global low carbon transition requires rapid development of clean technologies and equitable access to critical minerals. Leaders reiterated their shared commitment to cooperation on critical minerals and building secure, resilient and sustainable critical minerals supply chains. They expressed satisfaction on the progress made in taking the Implementation Plan forward by the India-Australia Joint Working Group, including technical exchanges between research and scientific organisations, and a bilateral business and investment roundtable. They welcomed the signing of a Memorandum of Understanding between India’s KhanijBidesh Ltd. (KABIL) and Australia’s Critical Minerals Facilitation Office for joint cooperation on critical minerals projects.
12. Leaders welcomed the inaugural India-Australia Foreign Ministers’ Cyber Framework Dialogue held between Minister Payne and Minister Jaishankar on 12 February 2022. They welcomed cooperation on cyber governance, cyber security, capacity building, cybercrime, digital economy, and critical and emerging technologies. They emphasised that technology should be designed, developed, governed and used consistent with our shared democratic values and respect for human rights. They reaffirmed their commitment to an open, secure, free, accessible, stable, peaceful and interoperable cyberspace and technologies that adhere to international law. They condemned attempts to use cyberspace and cyber-enabled technologies to undermine international peace and stability. They committed to working cooperatively to strengthen mutual cooperation in various multilateral fora, including in the United Nations in developing international standards, norms and frameworks for cyberspace.
13. Leaders recognised the importance of close cooperation on critical and emerging technology, and on establishing diverse and trusted technology supply chains. They welcomed the agreement to establish the India-Australia Centre of Excellence for Critical and Emerging Technology Policy in Bengaluru.
14. Leaders underlined the importance of India and Australia’s space engagement including Australia’s ongoing support of India’s Gaganyaan Space Program. Leaders encouraged expansion of bilateral space cooperation arising from India’s space sector reforms. Prime Minister Morrison was pleased to announce a dedicated India stream of the Australian Space Agency’s International Space Investment initiative.
People-to-people ties
15. Leaders acknowledged the strong people-to-people links between India and Australia. Prime Minister Morrison announced the establishment of the Centre for Australia India Relations, to be based in Australia, in addition to the new Maitri Scholarships Program, the Maitri Grants and Fellowships Program and the Australia India Maitri Cultural Partnership. Leaders’ welcomed the Letter of Intent on Migration and Mobility and called for the early conclusion of a Migration and Mobility Partnership Agreement, which will support enhanced mobility for students and professionals. Prime Minister Modi welcomed the return of 29 artefacts by the Government of Australia. Leaders also welcomed the Memorandum of Understanding on Cooperation and Collaboration on Broadcasting between PrasarBharati, India and SBS, Australia.
16. Leaders recognised the work of both countries to advance gender equality and agreed to continue working together to advance the empowerment of women and girls, including through addressing the gender gap in science, technology, engineering and maths disciplines.
17. With a view to expanding and optimizing the long-standing India Australia education and skilling relationship, and acknowledging the different systems in the two countries for the recognition of education qualifications, Leaders welcomed the arrangement to establish a Taskforce on Education Qualifications Recognition. The Taskforce will deliver a cooperative mechanism, within six months of its establishment, to improve arrangements for the recognition of qualifications (including those earned through diverse delivery modes) for access to higher education, and to support employment opportunities.
COVID-19 cooperation
18. Leaders agreed on the importance of the global interoperability of vaccination certificate solutions. Prime Minister Morrison welcomed India’s Vaccine Maitri Initiative and India’s significant role in global vaccination efforts.
19. Recognising their strong cooperation through the Quad and COVAX, Leaders reiterated their resolve to promote fair, timely and equitable access to high quality, safe, effective and affordable COVID-19 vaccines, treatments and critical medical supplies globally. They emphasised their ongoing cooperation to ensure delivery of high-quality vaccines to Indo-Pacific and global partners.
Security and defence cooperation
20. Leaders agreed to deepen cooperation to address security and defence threats and challenges and welcomed the establishment of the General Rawat India-Australia Young Defence Officer Exchange Program. They welcomed enhanced maritime information sharing and maritime domain awareness. They affirmed their commitment to build upon defence information sharing arrangements to coordinate more closely across the Indo Pacific. They looked forward to India’s participation in Australia’s Indo Pacific Endeavour exercise later this year.
21. Leaders underscored the importance of reciprocal access arrangements in facilitating deeper operational defence cooperation and its contribution towards free and open critical regional maritime corridors. Leaders reaffirmed following up on opportunities for further defence cooperation in areas of mutual interest.
22. Recognising that terrorism remains a threat to peace and stability in our region, the Leaders strongly condemned terrorism in all its forms and manifestations and the use of terrorist proxies for cross-border terrorism. They reiterated the urgent need for all countries to take immediate, sustained, verifiable and irreversible action to ensure that no territory under their control is used for terrorist attacks, and to expeditiously bring to justice the perpetrators of such attacks. They agreed to continue to share information and coordinate on counter-terrorism efforts bilaterally, and in Quad consultations and in multilateral fora.
Regional and multilateral cooperation
23. Leaders expressed their serious concern about the ongoing conflict and humanitarian crisis in Ukraine. They reiterated the need for an immediate cessation of hostilities. They emphasised that the contemporary global order has been built on the UN Charter, international law and respect for sovereignty and the territorial integrity of states. They agreed to remain closely engaged on the issue and its broader implications for the Indo-Pacific.
24. Leaders expressed their shared commitment to a free, open and rules-based Indo Pacific, supported by a robust regional architecture, with ASEAN at its centre. They reaffirmed their commitment to an inclusive and prosperous region in which the sovereignty and territorial integrity of all states is respected and countries are free from military, economic and political coercion.
25. Leaders underscored their commitment to the cooperation between India, Australia, Japan and the United States on advancing the Quad’s positive and ambitious agenda to promote regional stability and prosperity. They welcomed the virtual meeting between Quad Leaders in March 2022 and looked forward to the next in person Leaders’ meeting in the coming months. They also welcomed the close cooperation between India and Australia on the Indo-Pacific Oceans Initiative.
26. Prime Minister Modi appreciated the briefing by Prime Minister Morrison on the Australia-UK-US (AUKUS) partnership. Leaders recognised Australia’s commitment to not develop nuclear weapons and to uphold the highest standards of non proliferation.
27. Leaders affirmed their commitment to further strengthening cooperation in the Indian Ocean region and with other Indian Ocean countries, including their support for the Indian Ocean Rim Association. Prime Minister Modi welcomed Australia’s enhanced engagement in the Indian Ocean in maritime and disaster preparedness, trade, investment and connectivity.
28. Leaders discussed their ongoing cooperation to support the Pacific’s resilience and recovery. Prime Minister Morrison welcomed India’s assistance to Tonga in the wake of the Hunga Tonga-HungaHa'apai volcanic eruption and tsunami and to Kiribati in in response to the COVID-19 outbreak. Prime Minister Modi acknowledged Australia’s role in supporting the delivery of Indian HADR to these Pacific partners.
29. Leaders underlined the importance of being able to exercise rights and freedoms in all seas and oceans of the Indo-Pacific region, consistent with international law, particularly the UN Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), including freedom of navigation and overflight. They emphasised that resolution of disputes should be carried out through peaceful means in accordance with international law without threat or use of force or any attempt to unilaterally change status quo and that countries should exercise self-restraint in the conduct of activities that could complicate or escalate disputes affecting peace and stability. They reiterated the importance of adherence to international law, particularly as reflected in the UN Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), to meet challenges to the maritime rules-based order, including in the South China Sea. They called for any Code of Conduct in the South China Sea to be effective, substantive and fully consistent with international law, not prejudice the legitimate rights and interests of any nation, including those not party to these negotiations, under international law and support existing inclusive regional architecture.
30. Leaders called for the immediate cessation of violence against civilian populations in Myanmar, the release of all those arbitrarily detained, including foreigners, and unhindered humanitarian access. They urged Myanmar to implement ASEAN’s Five-Point Consensus and encouraged the international community to work together to support an end to the violence.
31. Leaders reiterated their firm commitment to provide humanitarian assistance to the Afghan people, in view of the deteriorating humanitarian situation and also reaffirmed calls on those in positions of power across Afghanistan to adhere to counter terrorism commitments and human rights, in accordance with UNSCR 2593. They reiterated their call for protection of rights of women and girls and their full participation in public life. They agreed that a broad based and inclusive government is necessary for long term peace and stability in Afghanistan.
32. The meeting reinforced the warm, close bonds between India and Australia and the Leaders reiterated their commitment to driving the Comprehensive Strategic Partnership to new heights.