Prime Minister's Office
JOINT STATEMENT : INDIA-AUSTRALIA VIRTUAL SUMMIT
21 MAR 2022 7:00PM by PIB Delhi
The Honourable Shri Narendra Modi, Prime Minister of India, and the Honourable Scott Morrison MP, Prime Minister of Australia, held the 2nd India-Australia Virtual Summit on 21 March 2022.
2. Leaders reaffirmed their commitment to the India-Australia Comprehensive Strategic Partnership (CSP). They welcomed the substantial progress in deepening political, economic, security, cyber, technology and defence cooperation. They underscored that the bilateral relationship has prospered on the strong foundations of trust, understanding, common interests and the shared values of democracy and the rule of law. They committed to holding Annual Summits to drive closer cooperation.
3. Leaders looked forward to India’s 2023 G20 presidency and reiterated their commitment to work closely on economic issues of global interests and concerns.
Economic and trade cooperation
4. Leaders committed to deepening the economic relationship under the CSP, including through the Australia India Business Exchange. Prime Minister Morrison was pleased to refer to the launch of the Australia India Infrastructure Forum and Australia’s intention to open a new Consulate-General in Bengaluru and the announcement of new initiatives to drive two-way trade and innovation, including cooperation on standards, future skills and a new Australia India Innovation Network.
5. Leaders welcomed the considerable progress made in the Comprehensive Economic Cooperation Agreement (CECA) negotiations. They expressed satisfaction on the large degree of convergence on many of the elements which are close to finalisation. Leaders re-committed to concluding an Interim CECA at the earliest and work towards an ambitious, full CECA by the end of the year to enhance trade and investment ties and deepen the CSP. Leaders also welcomed the renewal of the India-Australia Memorandum of Understanding on Tourism Cooperation.
6. Leaders emphasised the importance of an early resolution of the issue of taxation of offshore income of Indian firms under the India Australia Double Taxation Avoidance Agreement (DTAA).
7. Leaders reiterated their commitment to a free, fair, inclusive and rules-based trade environment. They reaffirmed their commitment to uphold and strengthen the rules based multilateral trading system with the World Trade Organization at its core, and looked forward to MC12 which has been agreed to be held in June. They noted the importance of working together to build, strengthen and diversify supply chains and avoid supply chain disruptions.
Climate, energy, science, technology and research cooperation
8. Leaders recognised the significant breadth of science and technology cooperation between the two countries. They welcomed the extension of the Australia-India Strategic Research Fund (AISRF) – a pillar of collaboration on science, technology and research – and the commitment to build on the successful 2021 India Australia Circular Economy Hackathon.
9. Leaders underscored their commitment to encouraging nationally appropriate actions to reduce emissions to address climate change, energy security and job creation, and continuing international collaboration, including through the Quad, the G20, the UNFCCC and International Solar Alliance. They noted the contribution of sustainable consumption and production, and resource-efficient, circular economies towards combating climate change. In this context, Leaders noted the importance of mindful consumption, more sustainable lifestyles and reducing waste. Prime Minister Modi reiterated the call for a global mass movement for sustainable lifestyles that promote mindful consumption and reduce waste.
10. Leaders welcomed the fourth India-Australia Energy Dialogue held between Minister Singh and Minister Taylor on 15 February 2022, supporting wider energy and resources collaboration. They welcomed the Letter of Intent between India and Australia on New and Renewable Energy Technology, which aims at driving down the cost of low and zero emissions technologies to be cost competitive with higher emitting alternatives, and committed to intensify cooperation on clean technologies, including through research and development for the required breakthroughs and through forums like Mission Innovation. Leaders also welcomed further multilateral energy cooperation ahead of the 2022 International Energy Agency (IEA) Ministerial meeting, including Australia’s funding contribution of $2 million to the IEA Clean Energy Transitions Programme to support enhanced IEA India activities and to progress a pathway to IEA membership for India. Leaders looked forward to India’s participation in the Sydney Energy Forum on clean energy supply chains in the Indo-Pacific to be held in July 2022.
11. Leaders noted that the global low carbon transition requires rapid development of clean technologies and equitable access to critical minerals. Leaders reiterated their shared commitment to cooperation on critical minerals and building secure, resilient and sustainable critical minerals supply chains. They expressed satisfaction on the progress made in taking the Implementation Plan forward by the India-Australia Joint Working Group, including technical exchanges between research and scientific organisations, and a bilateral business and investment roundtable. They welcomed the signing of a Memorandum of Understanding between India’s KhanijBidesh Ltd. (KABIL) and Australia’s Critical Minerals Facilitation Office for joint cooperation on critical minerals projects.
12. Leaders welcomed the inaugural India-Australia Foreign Ministers’ Cyber Framework Dialogue held between Minister Payne and Minister Jaishankar on 12 February 2022. They welcomed cooperation on cyber governance, cyber security, capacity building, cybercrime, digital economy, and critical and emerging technologies. They emphasised that technology should be designed, developed, governed and used consistent with our shared democratic values and respect for human rights. They reaffirmed their commitment to an open, secure, free, accessible, stable, peaceful and interoperable cyberspace and technologies that adhere to international law. They condemned attempts to use cyberspace and cyber-enabled technologies to undermine international peace and stability. They committed to working cooperatively to strengthen mutual cooperation in various multilateral fora, including in the United Nations in developing international standards, norms and frameworks for cyberspace.
13. Leaders recognised the importance of close cooperation on critical and emerging technology, and on establishing diverse and trusted technology supply chains. They welcomed the agreement to establish the India-Australia Centre of Excellence for Critical and Emerging Technology Policy in Bengaluru.
14. Leaders underlined the importance of India and Australia’s space engagement including Australia’s ongoing support of India’s Gaganyaan Space Program. Leaders encouraged expansion of bilateral space cooperation arising from India’s space sector reforms. Prime Minister Morrison was pleased to announce a dedicated India stream of the Australian Space Agency’s International Space Investment initiative.
People-to-people ties
15. Leaders acknowledged the strong people-to-people links between India and Australia. Prime Minister Morrison announced the establishment of the Centre for Australia India Relations, to be based in Australia, in addition to the new Maitri Scholarships Program, the Maitri Grants and Fellowships Program and the Australia India Maitri Cultural Partnership. Leaders’ welcomed the Letter of Intent on Migration and Mobility and called for the early conclusion of a Migration and Mobility Partnership Agreement, which will support enhanced mobility for students and professionals. Prime Minister Modi welcomed the return of 29 artefacts by the Government of Australia. Leaders also welcomed the Memorandum of Understanding on Cooperation and Collaboration on Broadcasting between PrasarBharati, India and SBS, Australia.
16. Leaders recognised the work of both countries to advance gender equality and agreed to continue working together to advance the empowerment of women and girls, including through addressing the gender gap in science, technology, engineering and maths disciplines.
17. With a view to expanding and optimizing the long-standing India Australia education and skilling relationship, and acknowledging the different systems in the two countries for the recognition of education qualifications, Leaders welcomed the arrangement to establish a Taskforce on Education Qualifications Recognition. The Taskforce will deliver a cooperative mechanism, within six months of its establishment, to improve arrangements for the recognition of qualifications (including those earned through diverse delivery modes) for access to higher education, and to support employment opportunities.
COVID-19 cooperation
18. Leaders agreed on the importance of the global interoperability of vaccination certificate solutions. Prime Minister Morrison welcomed India’s Vaccine Maitri Initiative and India’s significant role in global vaccination efforts.
19. Recognising their strong cooperation through the Quad and COVAX, Leaders reiterated their resolve to promote fair, timely and equitable access to high quality, safe, effective and affordable COVID-19 vaccines, treatments and critical medical supplies globally. They emphasised their ongoing cooperation to ensure delivery of high-quality vaccines to Indo-Pacific and global partners.
Security and defence cooperation
20. Leaders agreed to deepen cooperation to address security and defence threats and challenges and welcomed the establishment of the General Rawat India-Australia Young Defence Officer Exchange Program. They welcomed enhanced maritime information sharing and maritime domain awareness. They affirmed their commitment to build upon defence information sharing arrangements to coordinate more closely across the Indo Pacific. They looked forward to India’s participation in Australia’s Indo Pacific Endeavour exercise later this year.
21. Leaders underscored the importance of reciprocal access arrangements in facilitating deeper operational defence cooperation and its contribution towards free and open critical regional maritime corridors. Leaders reaffirmed following up on opportunities for further defence cooperation in areas of mutual interest.
22. Recognising that terrorism remains a threat to peace and stability in our region, the Leaders strongly condemned terrorism in all its forms and manifestations and the use of terrorist proxies for cross-border terrorism. They reiterated the urgent need for all countries to take immediate, sustained, verifiable and irreversible action to ensure that no territory under their control is used for terrorist attacks, and to expeditiously bring to justice the perpetrators of such attacks. They agreed to continue to share information and coordinate on counter-terrorism efforts bilaterally, and in Quad consultations and in multilateral fora.
Regional and multilateral cooperation
23. Leaders expressed their serious concern about the ongoing conflict and humanitarian crisis in Ukraine. They reiterated the need for an immediate cessation of hostilities. They emphasised that the contemporary global order has been built on the UN Charter, international law and respect for sovereignty and the territorial integrity of states. They agreed to remain closely engaged on the issue and its broader implications for the Indo-Pacific.
24. Leaders expressed their shared commitment to a free, open and rules-based Indo Pacific, supported by a robust regional architecture, with ASEAN at its centre. They reaffirmed their commitment to an inclusive and prosperous region in which the sovereignty and territorial integrity of all states is respected and countries are free from military, economic and political coercion.
25. Leaders underscored their commitment to the cooperation between India, Australia, Japan and the United States on advancing the Quad’s positive and ambitious agenda to promote regional stability and prosperity. They welcomed the virtual meeting between Quad Leaders in March 2022 and looked forward to the next in person Leaders’ meeting in the coming months. They also welcomed the close cooperation between India and Australia on the Indo-Pacific Oceans Initiative.
26. Prime Minister Modi appreciated the briefing by Prime Minister Morrison on the Australia-UK-US (AUKUS) partnership. Leaders recognised Australia’s commitment to not develop nuclear weapons and to uphold the highest standards of non proliferation.
27. Leaders affirmed their commitment to further strengthening cooperation in the Indian Ocean region and with other Indian Ocean countries, including their support for the Indian Ocean Rim Association. Prime Minister Modi welcomed Australia’s enhanced engagement in the Indian Ocean in maritime and disaster preparedness, trade, investment and connectivity.
28. Leaders discussed their ongoing cooperation to support the Pacific’s resilience and recovery. Prime Minister Morrison welcomed India’s assistance to Tonga in the wake of the Hunga Tonga-HungaHa'apai volcanic eruption and tsunami and to Kiribati in in response to the COVID-19 outbreak. Prime Minister Modi acknowledged Australia’s role in supporting the delivery of Indian HADR to these Pacific partners.
29. Leaders underlined the importance of being able to exercise rights and freedoms in all seas and oceans of the Indo-Pacific region, consistent with international law, particularly the UN Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), including freedom of navigation and overflight. They emphasised that resolution of disputes should be carried out through peaceful means in accordance with international law without threat or use of force or any attempt to unilaterally change status quo and that countries should exercise self-restraint in the conduct of activities that could complicate or escalate disputes affecting peace and stability. They reiterated the importance of adherence to international law, particularly as reflected in the UN Convention on the Law of the Sea (UNCLOS), to meet challenges to the maritime rules-based order, including in the South China Sea. They called for any Code of Conduct in the South China Sea to be effective, substantive and fully consistent with international law, not prejudice the legitimate rights and interests of any nation, including those not party to these negotiations, under international law and support existing inclusive regional architecture.
30. Leaders called for the immediate cessation of violence against civilian populations in Myanmar, the release of all those arbitrarily detained, including foreigners, and unhindered humanitarian access. They urged Myanmar to implement ASEAN’s Five-Point Consensus and encouraged the international community to work together to support an end to the violence.
31. Leaders reiterated their firm commitment to provide humanitarian assistance to the Afghan people, in view of the deteriorating humanitarian situation and also reaffirmed calls on those in positions of power across Afghanistan to adhere to counter terrorism commitments and human rights, in accordance with UNSCR 2593. They reiterated their call for protection of rights of women and girls and their full participation in public life. They agreed that a broad based and inclusive government is necessary for long term peace and stability in Afghanistan.
32. The meeting reinforced the warm, close bonds between India and Australia and the Leaders reiterated their commitment to driving the Comprehensive Strategic Partnership to new heights.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଆଭାସୀ ଶିଖର ବୈଠକର ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି
21 MAR 2022 7:00PM by PIB Bhubaneshwar
ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସ୍କଟ୍ ମୋରିସନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗତକାଲି (ମାର୍ଚ୍ଚ୨୧) ଆଭାସୀ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା ।
୨) ଆଲୋଚନା ଅବସରରେ ଦୁଇ ନେତା ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ରଣକୌଶଳାତ୍ମକ ଭାଗିଦାରୀ(ସିଏସପି)କୁ ଅଧିକ ନିବିଡ ଓ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ପୁନର୍ବାର ଘୋଷଣା କରିଥିଲେ । ରାଜନୀତିକ, ନିରାପତ୍ତା, ସାଇବର, ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ଓ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗର ପ୍ରଗତି ଏବଂ ନିବିଡତାକୁ ଉଭୟ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ସହିତ ଏହି ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କ ଦୃଢବିଶ୍ୱାସ, ବୁଝାମଣା, ସାଧାରଣ ସ୍ୱାର୍ଥ ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ର ଓ ଆଇନର ଶାସନର ମଜବୁତ୍ ଆଧାରଶୀଳା ଉପରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବୋଲି ମତପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ଏହି ନିବିଡ ସମ୍ପର୍କକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ବାର୍ଷିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜିତ ହେବ ବୋଲି ଉଭୟ କହିଛନ୍ତି ।
୩) ୨୦୨୩ ରେ ଭାରତ ଜି-୨୦ର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ପଦ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଥିବାରୁ ଉଭୟ ନେତା ଏଥିପାଇଁ ବିଶେଷ ଉତ୍ସାହ ପ୍ରକାଶ କରିବା ସହିତ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ରକ୍ଷା ଓ ପ୍ରମୁଖ ସମସ୍ୟାବଳୀର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଦୁଇ ଦେଶ ମିଳିତଭାବେ କାମ କରିବାକୁ ସେମାନଙ୍କର ସଂକଳ୍ପ ଦୋହରାଇଥିଲେ ।
ଅର୍ଥନୀତିକ ଓ ବାଣିଜ୍ୟ ସହଯୋଗ
୪) ସିଏସ୍‌ପି ମାଧ୍ୟମରେ ଅର୍ଥନୀତିକ ସହଯୋଗକୁ ଅଧିକ ନିବିଡ କରିବାକୁ ଦୁଇ ନେତା ସେମାନଙ୍କର ଅଙ୍ଗୀକାର ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ-ଭାରତ ବ୍ୟବସାୟ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ-ଭାରତ ଇନ୍‌ଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ଫୋରମ୍ ଗଠିତ ହୋଇ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋରିସନ୍ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ତାହାର କନ୍‌ସୁଲେଟ-ଜେନେରାଲ ଦପ୍ତର(ବାଣିଜ୍ୟ ଦୂତାବାସ) ଖୋଲିବ । ଏହାଛଡା ସେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ବଢାଇବାକୁ ଘୋଷଣା କରିବା ସହିତ ଇନୋଭେସନ, ମାନନିର୍ଦ୍ଧାରଣ, ଭବିଷ୍ୟତର ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ସହିତ ମିଳିମିଶି ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ କାମ କରିବା କଥ।। ସୂଚାଇଛନ୍ତି । ଏହିସବୁ କାମ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ-ଇଣ୍ଡିଆ ଇନୋଭେସନ ନେଟୱାର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ କରାଯିବ ।
୫) ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ଅର୍ଥନୀତିକ ସହଯୋଗ ଚୁକ୍ତି(ସିଇସିଏ) କଥାବାର୍ତ୍ତାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଗ୍ରଗତି ଘଟିଥିବାରୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଉପରେ ସମାନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଓ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ପ୍ରକାଶ କରୁଥିବାରୁ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତି କରିବା ସହିତ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଚୁକ୍ତି ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଚୂଡାନ୍ତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଅତିଶୀଘ୍ର ଏକ ମଧ୍ୟବର୍ତ୍ତୀକାଳୀନ ସିଇସିଏ ମାଧ୍ୟମରେ କାମ ଆରମ୍ଭ କରି ବର୍ଷ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଏହାକୁ ପୂର୍ଣ୍ଣାଙ୍ଗ ରୂପ ଦିଆଯିବା ଘେନି ଉଭୟ ନେତା ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହା ଫଳରେ ଦୁଇଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ନିବେଶ ସମ୍ପର୍କ ଅଧିକ ନିବିଡ ହେବ ବୋଲି ଉଭୟ କହିଛନ୍ତି । ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସହଯୋଗ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ବୁଝାମଣାପତ୍ରର ନବୀକରଣକୁ ଦୁହେଁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ।
୬) ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଦ୍ୱୈତ ଟିକସ ଉଚ୍ଛେଦ ଚୁକ୍ତି (ଡିଟିଏଏ) ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକର ଦରିଆପାରି ଆୟ ଉପରେ ଲାଗୁ ହେଉଥିବା ଟିକସ ସମସ୍ୟାର ଶୀଘ୍ର ସମାଧାନ ଘେନି ଦୁଇ ନେତା ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ ।
୭) ଦୁଇ ନେତା ମୁକ୍ତ, ଅବାଧ, ନ୍ୟାୟୋଚିତ, ଆଇନସିଦ୍ଧ ଏବଂ ସମାବେଶୀ ବାଣିଜ୍ୟ ପରିବେଶ ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱବାଣିଜ୍ୟ ସଂଗଠନ ମାଧ୍ୟମରେ ବହୁପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାରକୁ ଦୃଢ କରିବାକୁ ଉଭୟ ସମ୍ମତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଆସନ୍ତା ଜୁନ୧୫ତାରିଖରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଏମ୍‌ସିି-୧୨ ବୈଠକ ଘେନି ଦୁହେଁ ବିଶେଷ ଆଶାବାଦୀ ଅଛନ୍ତି । ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ କରିବା ସହିତ ଏହା ଯେପରି ବ୍ୟାହତ ନ ହୁଏ ସେଥିପାଇଁ ମିଳିତଭାବେ କାମ କରିବାକୁ ଉଭୟ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଜଳବାୟୁ, ଊର୍ଜା, ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଓ ଗବେଷଣା ସହଯୋଗ
୮) ଦୁଇ ଦେଶ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସହଯୋଗିତାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଓ ଉପଲବ୍ଧିକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି । ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ-ଭାରତ ଷ୍ଟ୍ରଟେଜିକ୍ ରିସର୍ଚ୍ଚ ଫଣ୍ଡ(ଏଆଇଏସ୍‌ଆର୍‌ଏଫ୍‌)ର ସମ୍ପ୍ରସାରଣକୁ ୍‌ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ସହିତ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦୁଇ ଦେଶ ଉପକୃତ ହେବେ । ୨୦୨୧ରେ ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ସର୍କୁଲାର ଇକନୋମିି ହ୍ୟାକାଥନର ସଫଳ ଆୟୋଜନକୁ ଏକ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମର ଫଳ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ।
୯) ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ହ୍ରାସ କରିବା, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ମୁକାବିଲା, ଊର୍ଜା ନିରାପତ୍ତା, ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି, କ୍ୱାଡ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସହଯୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠା, ଜି ୨୦, ୟୁଏନ୍‌ଏଫ୍‌ସିସିସି ଓ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସୋଲାର ଆଲାଏନ୍ସ ଆଦି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଉଭୟ ଦେଶ ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ଆପଣାର ଭୂମିକା ଓ ଅଗ୍ରାଧିକାରକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ଦୁହେଁ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଖାଦ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ଭୋଜନ ମଧ୍ୟରେ ନିରନ୍ତରତା ରହିବା ଉଚିତ । ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ପରିମାଣର ଖାଦ୍ୟ ଯେପରି ମିଳିବ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ସର୍କ୍ୟୁଲାର ଇକୋନମୀ ବା ବୃତ୍ତାକାର ଅର୍ଥନୀତିର ଅର୍ଥ ହେଲା ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀର ପୁନଃ ବ୍ୟବହାର କରିବା ପାଇଁ ବଜାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଣ । ଏହି ଅର୍ଥନୀତିର ସଫଳ ପ୍ରୟୋଗ ଦ୍ୱାରା ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଜନିତ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରାଯାଇପାରିବ । ତେଣୁ ବୁଝି ବିଚାରି ଉତ୍ପାଦନ ଓ ଉପଭୋଗ କରିବା ସହିତ ସାଧାସିଧା ଜୀବନଯାବନ ତଥା ଅପଚୟ ହ୍ରାସ ଉପରେ ଦୁଇ ନେତା ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ଅବସରରେ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
୧୦) ୨୦୨୨ ଫେବୃୟାରୀ ୧୫ରେ ଦୁଇଦେଶର ଶକ୍ତିମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ଚତୁର୍ଥ ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଊର୍ଜା କଥାବର୍ତ୍ତାକୁ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ଉଭୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆଲୋଚନା ଊର୍ଜା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ନିବିଡ କରିବ । ଦୁଇଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ନୂତନ ଓ ଅକ୍ଷୟଶକ୍ତି ଟେକ୍ନେଲୋଜି ବୁଝାମଣାକୁ ଉଭୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ପ୍ରଦୂଷଣମୁକ୍ତ ବା ଅତି ସ୍ୱଳ୍ପ ପ୍ରଦୂଷଣ ସୃଷ୍ଟିକାରୀ ଟେକ୍‌ନୋଲେଜିକୁ ଶସ୍ତାରେ ତିଆରି କରିବାକୁ ସହାୟକ ହେବ । ମିଶନ ଇନୋଭେସନ ମାଧ୍ୟମରେ ଦୁଇଦେଶ ସ୍ୱଚ୍ଛ ପ୍ରଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ନିବିଡ କରିବାକୁ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି । ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଊର୍ଜା ସଂସ୍ଥାର ଆଗାମୀ ମନ୍ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ବୈଠକରେ ବହୁପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ଓ ନିବିଡତା ବିଭିନ୍ନ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରକାଶ ପାଇବା ଘେନି ଉଭୟ ଆଶାପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତକୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଊର୍ଜା ସଂସ୍ଥାର ସଦସ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ ଓ ଏହାର ସ୍ୱଚ୍ଛଇନ୍ଧନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନ କ୍ଷେତ୍ରରେ କାମ କରିବାକୁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଊର୍ଜା ସଂସ୍ଥାକୁ ୨ନିୟୁତ ଡଲାର ସହାୟତା ଯୋଗାଇଥିବାରୁ ଭାରତ ତାହାକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛି । ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ଇଲାକାରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନ ଯୋଗାଣ ନେଇ ଆସନ୍ତା ଜୁଲାଇ ମାସରେ ସିଡ୍‌ନୀ ଏନର୍ଜୀ ଫୋରମର ଯେଉଁ ବୈଠକ ବସୁଛି ସେଥିରେ ଭାରତର ଅଂଶ ଗ୍ରହଣ ନେଇ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶେଷ ଆଶାବାଦୀ ।
୧୧) ଦୁଇ ଦେଶ ମତ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ କମ୍ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ଓ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ପଦାର୍ଥର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ଏହା ସବୁ ଦେଶକୁ ସମାନ ଭାବେ ନ ମିଳିଲେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଓ ପ୍ରଦୂଷଣମୁକ୍ତ ଇନ୍ଧନ ଉତ୍ପାଦନ ଓ ବ୍ୟବାହର ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ । ଏଥିପାଇଁ ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁସଂହତ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଏଥିନିମନ୍ତେ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ଉଭୟ ନେତା ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି । ଭାରତ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଯୁଗ୍ମ ବୈଷୟିକ ଗୋଷ୍ଠୀର କାମ ଘେନି ଉଭୟ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ଏହାଫଳରେ ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ବାଣିଜ୍ୟ ବୈଷୟିକ ବିନିମୟ, ଗବେଷଣା, ବିଜ୍ଞାନ ଓ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ଆଦାନପ୍ରଦାନ ସହଜ ହୋଇଛି । ଏହା ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ବୃଦ୍ଧିରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ରଖିଛି । ଭାରତର କାବିଲ ସଂସ୍ଥା ଓ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଖଣିଜ ସାମଗ୍ରୀ ଯୋଗାଣ ଦପ୍ତର ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ଚୁକ୍ତିକୁ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି।
୧୨) ଦୁଇଦେଶର ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ସାଇବର ଫେମ୍‌ୱାର୍କ କଥାବାର୍ତ୍ତାକୁ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ୨୦୨୨ ଫେବୃୟାରୀ ୧୨ତାରିଖରେ ଭାରତର ବୈଦେଶିକ ମନ୍ତ୍ରୀ ଜୟଶଙ୍କର ଓ ତାଙ୍କ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ପ୍ରତିପକ୍ଷ ପାଏନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏହି କଥାବାର୍ତ୍ତା ହୋଇଥିଲା । ଏଥିରେ ସାଇବର ନିରାପତ୍ତା, ସାଇବର ଅପରାଧ, ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତି, ନୂଆ ଓ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଉପରେ ଦୁଇପକ୍ଷ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । ଦୁଇ ନେତା କହିଛନ୍ତି ଯେ ସମଗ୍ର ମାନବ ଜାତିର କଲ୍ୟାଣ କଳ୍ପେ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିର ଡିଜାଇନ ଓ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବା ଉଚିତ । ସାଇବର ଟେକ୍ନେଲୋଜିକୁ ନିରାପଦ, ମୁକ୍ତ, ଅବାଧ,ଗ୍ରହଣଯୋଗ୍ୟ, ସ୍ଥିର, ଶାନ୍ତିପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ ଆନ୍ତଃ ସ୍ଥାନାନ୍ତରଣ କରିବା ଉଚିତ । ଏହାକୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଆଇନ ଅନୁଯାୟୀ କରାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ଉଭୟ କହିଛନ୍ତି । କୌଣସି ପରିସ୍ଥିତିରେ ଏହି ସାଇବର ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଶାନ୍ତି ଓ ସ୍ଥିରତାକୁ ଯେପରି ବିପନ୍ନ ନ କରେ ସେଥିପ୍ରତି ସତର୍କ ରହିବାକୁ ଉଭୟ ମତ ଦେଇଛନ୍ତି । ଉଭୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସାଇବର ସ୍ପେସ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସମେତ ସବୁ ଆନ୍ତଜାତିକ ସଂସ୍ଥା ଓ ଦେଶ ସମୂହ ମିଳିତଭାବେ ବୈଶ୍ୱିକ ମାନ ଓ ନୀତିନିୟମ ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିବା ଉଚିତ ।
୧୩) ଦୁଇ ନେତା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ ନବ ନିର୍ମିତ ଟେକ୍ନନୋଲୋଜି କ୍ଷେତ୍ରରେ ନିବିଡ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାଆରୋପ କରିଛନ୍ତି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏହି ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜିର ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବିଶ୍ୱସନୀୟ ଓ ବିବିଧ ହେବା ଉପରେ ସେମାନେ ଜୋର ଦେଇଛନ୍ତି । ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଓ ନବନିର୍ମିତ ଟେକ୍‌ନୋଲୋଜି ନୀତିର ଏକ ଉତ୍କର୍ଷ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାକୁ ଦୁଇପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ଚୁକ୍ତିକୁ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ।
୧୪) ମହାକାଶ ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁଇଦେଶର ସହଯୋଗ ଘେନି ଦୁଇ ନେତା ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତର ଗଗନଯାନ ମହାକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ସମର୍ଥନ କରୁଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ମହାକାଶ ସହଯୋଗକୁ ବଢାଇବାକୁ ଦୁଇ ଦେଶ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଭାରତର ମହାକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଣାଯାଇଥିବା ସଂସ୍କାରକୁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋରିସନ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ସହିତ ତାଙ୍କ ଦେଶର ମହାକାଶ ସଂସ୍ଥା ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମହାକାଶ ନିବେଶ ପ୍ରୟାସରେ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ବିଭାଗ ଖୋଲିବାକୁ ଘୋଷଣା କରିଛନ୍ତି ।
ଲୋକ-ଲୋକ ସମ୍ପର୍କ
୧୫) ଦୁଇ ଦେଶର ଜନତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସିଧାସଳଖ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଉଭୟ ନେତା ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଛନ୍ତି । ଶ୍ରୀ ମୋରିସନ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦୁଇଦେଶର ଲୋକ ସ୍ତରୀୟ ସମ୍ପର୍କ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆରେ ଏକ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ । ଏହାବ୍ୟତୀତ ନୂଆ ମୈତ୍ରୀ ବୃତ୍ତି କାର୍ଯକ୍ରମରେ ମୈତ୍ରୀ ଅନୁଦାନ ଓ ଫେଲୋସିପ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ତଥା ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ -ଭାରତ ମୈତ୍ରୀ ସାଂସ୍କୃତିକ ଅଂଶୀଦାରୀ ଆଗକୁ ବଢିବ । ଦୁଇ ଦେଶ ମଧ୍ୟ ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ମାଇଗ୍ରେସନ ଓ ମବିଲିଟି(ଦେଶାଟନ ଓ ଗମନାଗମନ) ବୁଝାମଣାପତ୍ରକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ଏହାଫଳରେ ଦୁଇ ଦେଶର ଜନତା, ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ଓ ବୃତ୍ତିଧାରୀମାନେ ଉଭୟ ଦେଶକୁ ସହଜରେ ଆତଯାତ କରିପାରିବେ । ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ସରକାର ଭାରତକୁ ୨୯ଟି କଳାକୃତି ଫେରାଇଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ନିଷ୍ପତିକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ଏହାଛଡା ଭାରତର ପ୍ରସାର ଭାରତୀ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଏମ୍‌ବିଏସ୍ ସଂସ୍ଥା ସହିତ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ କରିଥିବା ପ୍ରସାରଣ ଚୁକ୍ତି ଘେନି ଉଭୟ ନେତା ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଛନ୍ତି ।
୧୬) ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ପ୍ରତିଷ୍ଠା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦୁଇଦେଶର କାମକୁ ଦୁଇ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିବା ସହିତ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ମିଳିତ ଭାବେ ଅଧିକ କାମ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି । ମହିଳା ଓ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ସହିତ ବିଜ୍ଞାନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତି, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଓ ଗଣିତ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯେଉଁ ଲିଙ୍ଗଗତ ବ୍ୟବଧାନ ରହିଛି ତାହା ଦୂର କରିବାକୁ ଉଭୟ ନେତା ମିଳିତାଭବେ କାମ କରିବାକୁ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମ୍ମତି ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ।
୧୭) ଭାରତ ଓ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ମଧ୍ୟରେ ଶିକ୍ଷା ଓ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମ୍ପର୍କ ବେଶ୍ ଲମ୍ବା । ତେବେ ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ଶିକ୍ଷାର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ । ତେଣୁ ପରସ୍ପରର ଶିକ୍ଷାଗତ ଯୋଗ୍ୟତାକୁ ମାନ୍ୟତା ଦେବାକୁ ଉଭୟ ନେତା ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି । ଏଥିପାଇଁ ଗଠିତ ଟାସ୍କଫୋର୍ସକୁ ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ଛମାସ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ଟାକ୍ସଫୋର୍ସ ଉଭୟ ଦେଶର ଶିକ୍ଷାଗତ ଯୋଗ୍ୟତାକୁ ମାନ୍ୟତା ପ୍ରଦାନ ସମ୍ପର୍କରେ ଏକ ମିଳିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ବାହାର କରିବ । ଏହା ଫଳରେ ଉଚ୍ଚଶିକ୍ଷା ଓ ନିଯୁକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭୟ ଦେଶର ବିଦ୍ୟାର୍ଥୀ ଉପକୃତ ହେବେ ।
କୋଭିଡ-୧୯ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ
୧୮)କୋଭିଡ ଟିକା ନେଇଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଭ୍ୟାକ୍ସିନେସନ ସାର୍ଟିଫିକେଟର ଇଂଟରପୋଟେବିଲିଟି ଘେନି ବିଶ୍ୱର ଯେଉଁ ସମସ୍ୟା ରହିଛି ତାହାର ଶୀଘ୍ର ସମାଧାନ ଉପରେ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱା ଆରୋପ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତର ଭ୍ୟାକ୍ସିନ ମୈତ୍ରୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋରିସନ୍ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ସହିତ ଏହା ଦ୍ୱାରା ଭାରତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ କୋଭିଡ ଟିକାଦାନ ପ୍ରଦାନ ପ୍ରୟାସରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଛି ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ।
୧୯) ଉଭୟ ଦେଶ କ୍ୱାଡ୍ ଓ କୋଭାକ୍ସରେ ଦ୍ରୁତ ସହଯୋଗ ରକ୍ଷା କରି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଉଭୟ ଦେଶ କହିଛନ୍ତି । ଉତ୍ତମମାନର, ନିରାପଦ, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସମୋୟଚିତ, ଅବାଧ, ସ୍ୱଳ୍ପମୂଲ୍ୟରେ କୋଭିଡ ଟିକା ଯୋଗାଣ ଉପରେ ଉଭୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଛନ୍ତି । ଏହାଛଡା ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ଦେଶକୁ ଡାକ୍ତରୀ ସାମଗ୍ରୀ, ଚିକିତ୍ସା ସେବା ଯୋଗାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଭୟ ଦେଶ ମିଳିତ ଭାବେ କାମ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି । ଏବେ ଦୁଇଦେଶ ମିଳିତଭାବେ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ଅଞ୍ଚଳ ବୈଶ୍ୱିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚମାନର କୋଭିଡ ଟିକା ଯୋଗାଉଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ର୍ରୟାସକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ଉଭୟ ନେତା ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି ।
ନିରାପତ୍ତା ଓ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ
୨୦) ଦୁଇଦେଶ ନିରାପତ୍ତା ଓ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ନିବିଡଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବେ । ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ବିପଦ ଓ ଆହ୍ୱାନର ଉଚିତ ମୁକାବିଲା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱଦେବା ସହିତ ଜେନେରାଲ ରାୱତ ଇଣ୍ଡିଆ-ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଯୁବ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଅଧିକାରୀ ବିନିମୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ଏହାଛଡା ସାମୁଦ୍ରିକ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ତଥ୍ୟ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଆହୁରି ନିବିଡ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏବର୍ଷ ଶେଷ ଆଡକୁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆରେ ଆୟୋଜିତ ଇଣ୍ଡୋ-ଫ୍ୟାସିଫିକ ଏଣ୍ଡେଭର ଏକ୍ସରସାଇଜରେ ଭାରତ ଯୋଗଦେବ ।
୨୧)ସାମୁଦ୍ରିକ ଉପକୂଳ ଓ କରିଡର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଦୁଇଦେଶ ସେମାନଙ୍କର ସାମରିକ ସହଯୋଗକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃୃଢ କରିବେ । ଏହାଛଡା ଦୁଇଦେଶ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଆଂଚଳିକ ସାମୁଦ୍ରିକ କରିଡର ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦୁଇଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ଅଧିକ ଦୃଢ ହେବ ଏବଂ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସ୍ୱାର୍ଥ ସୁରକ୍ଷିତ ହୋଇପାରିବ ।
୨୨) ଆତଙ୍କବାଦ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରେ ଏକ ବଡ ବିପଦଭାବେ ଉଭା ହୋଇଥିବାରୁ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାର ମିଳିତ ମୁକାବିଲା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ଉଭୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ କୌଣସି ଦେଶ ଆତଙ୍କବାଦ ଓ ଆତଙ୍କବାଦୀକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ଯେପରି ନ କରନ୍ତି ସେଥିପାଇଁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେବା ଆବଶ୍ୟକ । ନିଜ ମାଟିକୁ କୌଣସି ଦେଶ ଆତଙ୍କବାଦୀଙ୍କ ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ନ ଦେବା ଉପରେ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହି ଯୁଦ୍ଧ ତୁରନ୍ତ ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ଉପରେ ଉଭୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ଆତଙ୍କବାଦର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଉଭୟ ଦେଶ ମିଳିତଭାବେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସ୍ତରରେ କ୍ୱାଡ୍ ମାଧ୍ୟମରେ କାମ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଆଞ୍ଚଳିକ ବହୁ ଓ ବହୁପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ
୨୩) ଏବେ ୟୁକ୍ରେନରେ ଯେଉଁ ସଂଘର୍ଷ ଓ ମାନବିକ ସଂକଟ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଏହାକୁ ନେଇ ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦବେଗ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ସେମାନେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ଆର୍ନ୍ତଜାତିକ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଜାତିସଂଘ ସନନ୍ଦ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଆଇନ ଓ ସବୁ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଓ ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦାନ ଆଧାରରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗର ଅଞ୍ଚଳର ସ୍ଥିତାବସ୍ଥାକୁ ବଜାୟ ରଖିବାକୁ ଉଭୟ ନେତା ମିଳିତଭାବେ କାମ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି ।
୨୪) ଭାରତ ପ୍ରଶାନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ମୁକ୍ତ ଓ ନିୟମ ଆଧାରିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଉପରେ ଉଭୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ଆସିଆନକୁ ଏହାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରଖି ଆଞ୍ଚଳିକ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ କରିବାକୁ ଦୁଇନେତା ମତପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି । ସବୁ ଦେଶଙ୍କୁ ସାମରିକ, ଅର୍ଥନୀତିକ ଓ ରାଜନୀତିକ ଚାପରୁ ମୁକ୍ତି ରଖି ସେମାନଙ୍କ ଆର୍ଥିକ ସାମାଜିକ ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟାକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରାଯିବା ଉଚିତ ବୋଲି ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
୨୫) ଭାରତ, ଜାପାନ, ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ଓ ଆମେରିକାର ସହଯୋଗ ଉପରେ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୋର ଦେବା ସହିତ ଆଞ୍ଚଳିକ ସ୍ଥିରତା ଓ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କ୍ୱାଡ ନେତାମାନଙ୍କର ଆଭାସୀ ବୈଠକକୁ ଉଭୟ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ଆଗାମୀ ଦିନରେ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ବୈଠକ ଘେନି ଦୁହେଁ ଆଶାବାଦୀ ଅଛନ୍ତି । ଇଣ୍ଡୋ-ପ୍ୟାସିଫିକ୍ ଓସେନ ଇନିସିଏଟିଭରେ ଭାରତ ଓ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ନିବିଡ ସମ୍ପର୍କକୁ ଉଭୟ ନେତା ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ।
୨୬) ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆନ-ୟୁକେ-ୟୁଏସ୍ ଅଂଶୀଦାରୀ ସମ୍ପର୍କରେ ମୋରିସନ୍ ଦେଇଥିବା ସୂଚନାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଆଣବିକ ଅସ୍ତ୍ର ନିର୍ମାଣ ନ କରିବା ଓ ଅଣୁ ପ୍ରସାରକୁ ରୋକିବା ଘେନି ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ମଧ୍ୟ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି ।
୨୭) ଭାରତ ମହାସାଗର ଅଞ୍ଚଳ ତଥା ଏହା ସଂଲଗ୍ନ ଦେଶ ସମୂହରେ ଭାରତ ଓ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ନିଜର ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ କରିବାକୁ ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି । ଭାରତ ମହାସାଗର ଅଂଚଳରେ ସାମୁଦ୍ରିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ, ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରସ୍ତୁତି, ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର, ପୁଞ୍ଜିନିବେଶ ଓ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ ଆଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧିକୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ୨୮)ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଚାଲିଥିବା ସହଯୋଗ ବିଷୟରେ ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋଚନା କରିଛନ୍ତି । ଉଭୟ ଦେଶ ଓ ସେ ଅଞ୍ଚଳର ଦେଶମାନଙ୍କୁ ବିପଦରୁ ଉଦ୍ଧାର ଓ ପୁନର୍ବାସ କାମରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଅଗ୍ନି ଉଦ୍‌ଗୀରଣ ଓ ସୁନାମି ଜନିତ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରେ ଭାରତ ଟୋଙ୍ଗାକୁ ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ କରିଥିବାରୁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି କାମକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି କିରିବିଟିକୁ କରୋନା ମୁକାବିଲାରେ ଭାରତ ସହାୟତା ସ୍ୱାଗତଯୋଗ୍ୟ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ଏସବୁ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସାହାଯ୍ୟ ସହଯୋଗ ଯୋଗାଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।
୨୯) ଦୁଇ ନେତା ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସବୁ ସାଗର ଓ ମହାସାଗରରେ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ସମାନ ଅଧିକାର ଓ ସ୍ୱାଧୀନତା ପ୍ରଦାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି । ଏହା ଜାତିସଂଘ ସନନ୍ଦ, ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଆଇନ, ସମୁଦ୍ର ନିୟମ ଅନୁସାରେ କରାଯିବା ଉଚିତ । କୌଣସି ଦେଶ ସାଗର ଓ ମହାସାଗର ଉପରେ ତାହାର ଏକଚାଟିଆ ଅଧିକାର ଜାହିରକୁ ଉଭୟ ବିରୋଧ କରିଛନ୍ତି । ଦକ୍ଷିଣ-ଚୀନ ସାଗର ସମେତ ସବୁ ସମୁଦ୍ର ଓ ସାଗର ଉପରେ ବାଣିଜ୍ୟିକ କାରବାର ପାଇଁ ସମସ୍ତ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦେବା ଉପରେ ଉଭୟ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛନ୍ତି ।
୩୦) ମ୍ୟାଁମାରରେ ଲୋକଙ୍କ ଉପରେ ଚାଲିଥିବା ଦମନଲୀଳା ଓ ହିଂସାକାଣ୍ଡକୁ ତୁରନ୍ତ ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ଦୁଇ ନେତା ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି ସେଠାରେ ବେଆଇନ ଭାବେ ଗିରଫ ନେତା ଓ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଅବିଳମ୍ବେ ଖଲାସ କରିବାକୁ ଉଭୟ ଦାବି କରିଛନ୍ତି । ସେଠାରେ ଗିରଫ ବିଦେଶୀମାନଙ୍କୁ ତୁରନ୍ତ ମୁକ୍ତ କରି ମାନବାଧିକାର ଫେରାଇ ଆଣିବାକୁ ଦୁଇ ନେତା ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ଉଭୟ କହିଛନ୍ତି ମ୍ୟାଁମାର ଆସିଆନ୍‌ର ପଞ୍ଚସୂତ୍ରୀ ସମାଧାନ ପନ୍ଥାକୁ ପାଳନ କରି ହିଂସାକାଣ୍ଡର ଅବସାନ ଘଟାଇବା ଆବଶ୍ୟକ ।
୩୧) ଆଫାଗାନବାସୀଙ୍କୁ ମାନବିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବାକୁ ଉଭୟ ନେତା ରାଜି ହୋଇଛନ୍ତି । ସେଠାରେ ସ୍ଥିତି କ୍ରମଶଃ ଖରାପ ହେଉଥିବାରୁ ଏହି ସହାୟତା ଯୋଗାଣ ଦରକାର ବୋଲି ଉଭୟ କହିଛନ୍ତି । ଉଭୟ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେଠାରେ ଆତଙ୍କବାଦ ଦମନ, ମାନବିକ ଅଧିକାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ଜାତିସଂଘ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ସବୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ରାଷ୍ଟ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାକୁ ଚାପ ପକାଇବା ଉଚିତ । ସେଠାରେ ମହିଳା ଓ କନ୍ୟାମାନଙ୍କ ସ୍ଥିତି ନେଇ ଦୁଇ ନେତା ଉଦ୍‌ବେଗ ପ୍ରକାଶ କରି ଏହାର ପ୍ରତିକାର ଲୋଡିଛନ୍ତି । ଉଭୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଫଗାନିସ୍ଥାନରେ ସ୍ଥାୟୀ ଶାନ୍ତି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ପାଇଁ ସେଠାରେ ସବୁ ପକ୍ଷକୁ ନେଇ ଏକ ମିଳିତ ସରକାର ପ୍ରଥମେ ଗଠନ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ।