ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଭାରତ-ୟୁଏଇ ଭର୍ଚୁଆଲ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ
16 FEB 2022 7:00PM by PIB Bhubaneshwar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଓ ଆବୁଧାବୀ ଯୁବରାଜ ତଥା ୟୁଏଇ ସେନାର ଉପମୁଖ୍ୟ ମହାମହିମ ଶେଖ ମହମ୍ମଦ ବିନ ଦାୟେଦ ଅଲନାହ୍ୟାନ ଫେବୃୟାରୀ ୧୮, ୨୦୨୨ ଦିନ ଏକ ଭର୍ଚୁଆଲ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ । ଭାରତ ଏହାର ୭୫ବର୍ଷର ସ୍ୱାଧୀନତା ସମାରୋହ ଆଜାଦୀ କା ଅମ୍ରିତ ମହୋତ୍ସବ ଓ ୟୁଏଇ ଏହାର ୫୦ତମ ସ୍ଥାପନ ଦିବସ ପାଳନ କରୁଥିବା ବେଳେ ଉଭୟ ନେତା ପରସ୍ପରର ଐତିହାସିକ ବନ୍ଧୁତ୍ୱ ସମ୍ପର୍କରେ ଆଲୋଚନା କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ।
ଦୁଇ ନେତା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ଉଭୟ ଦେଶର ଆଞ୍ଚଳିକ ଓ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସମସ୍ୟାଗତ ଓ ସ୍ୱାର୍ଥ ସମ୍ବଳିତ ବିଷୟ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିବେ ।
ନିକଟରେ ଭାରତ-ୟୁଏଇ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁଦୃଢ ହୋଇଛି ଓ ଉଭୟପକ୍ଷ ଏକ ବିସ୍ତୃତ ରଣନୀତିକ ଭାଗିଦାରିତା ନେଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୧୫, ୨୦୧୮ ଓ ୨୦୧୯ରେ ୟୁଏଇ ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିବାବେଳେ, ଆବୁଧାବି ଯୁବରାଜ ୨୦୧୬ ଓ ୨୦୧୭ରେ ଭାରତ ପରିଦର୍ଶନ ଆସିଥିଲେ । ମନ୍ତ୍ରିସ୍ତରୀୟ ପରିଦର୍ଶନ ଉଭୟପକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଜାରି ରହିଥିବାବେଳେ ଆମର ବୈଦେଶିକ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ତିନିଥର ଓ ୟୁଏଇର ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପମନ୍ତ୍ରୀ ୨୦୨୧ରେ ଥରେ ଭାରତ ଗସ୍ତ କରିଛନ୍ତି ।
ଉଭୟପକ୍ଷ କୋଭିଡ-୧୯ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କାଳରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଓ ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମନ୍ୱୟ ରକ୍ଷା କରିଥିବାବେଳେ, ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ, ବାଣିଜ୍ୟ, ପୁଞ୍ଜିିବିନିଯୋଗ ଓ ଶକ୍ତି ସମ୍ପର୍କ ମଜବୁତ ରହିଛି । ଉଭୟପକ୍ଷ ଅକ୍ଷୟଶକ୍ତି, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌, ଫିନଟେକ ଇତ୍ୟାଦି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସେମାନଙ୍କ ସହଯୋଗ ବ୍ୟାପକ କରୁଥିବାବେଳେ, ଭାରତ- ଦୁବାଇ ଏକ୍ସପୋ -୨୦୨୦ରେ ଏକ ବୃହତ ମଣ୍ଡପ ସହ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ।
ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସମ୍ପର୍କରେ ସବୁଠାରୁ ବଡ ପଦକ୍ଷେପ ହେଲା ବିସ୍ତୃତ ଆର୍ଥିକ ଭାଗିଦାରିତା ରାଜିନାମା (ସିଇପିଏ)। ସିଇପିଏ ପାଇଁ ରାଜିନାମା ୨୦୨୧ସେପ୍ଟେମ୍ବରରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ତାହା ଶେଷ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି । ଏହି ରାଜିନାମା ଭାରତ ଏବଂ ୟୁଏଇ ଆର୍ଥିକ ଓ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ନେଇଯିବ । ୟୁଏଇ ହେଉଛି ଭାରତ ତୃତୀୟ ବୃହତ୍ ବାଣିଜ୍ୟ ଭାଗିଦାରୀ ଓ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ପୁଞ୍ଜିବିନିଯୋଗ ରାଜିନାମା ଉଭୟ ଦେଶକୁ ଖୁବ୍ ଉଚ୍ଚକୁ ନେଇଯିବାର ଯଥେଷ୍ଟ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି । ୟୁଏଇରେ ଏକ ବୃହତ୍ ଭାରତୀୟ ସମାଜ ଯାହାର ସଂଖ୍ୟା ପ୍ରାୟ ୩୫ଲକ୍ଷ ପାଖାପାଖି ହେବ ବସବାସ କରନ୍ତି । ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ କାଳରେ ୟୁଏଇ ସରକାର ଭାରତୀୟମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାହାର ଭୂୟସୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ସମାଜରେ ୟୁଏଇର ବିକାଶ ଦିଗରେ ସହଯୋଗକୁ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି । କୋଭିଡ-୧୯ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀର ଭୟାବହତା ସତ୍ୱେ ୨୦୨୦ରେ ଉଭୟ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଯାତାୟତ ସୁବିଧା ପାଇଁ କରାଯାଇଥିବା ଜୈବ ବଳୟ ଯୋଗୁଁ ଉଭୟ ଦେଶ ତାର ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
India-UAE Virtual Summit
16 FEB 2022 7:00PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi and Crown Prince of Abu Dhabi and Deputy Supreme Commander of UAE Armed Forces, H.H. Sheikh Mohamed bin Zayed al Nahyan will hold a Virtual Summit on February 18, 2022. Both Leaders are expected to lay out their vision of the historic and friendly relations between the two countries, at a time when India is celebrating 75 years of its Independence as Azadi Ka Amrit Mahotsav and UAE is celebrating the 50th anniversary of its foundation.
The two leaders will also discuss bilateral cooperation and exchange views on regional and international issues of mutual interest.
In recent years, bilateral relations between India and the UAE have strengthened in all areas, and both sides have embarked upon a comprehensive strategic partnership. Prime Minister visited UAE in 2015, 2018 and 2019 while the Crown Prince of Abu Dhabi visited India in 2016 and 2017. Ministerial visits between the two sides have also continued, including three visits of External Affairs Minister and a visit of Commerce and Industry Minister to UAE in 2021.
Both sides have collaborated closely during the Covid-19 pandemic in critical areas of healthcare and food security. Bilateral trade, investment and energy relations have remained robust. The two sides are also strengthening their cooperation in new areas of renewable energy, start-ups, fintech, etc. India is participating with one of the largest pavilions in the Dubai Expo 2020.
A major initiative in bilateral relations is the Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA). Negotiations for CEPA were launched in September 2021 and have been completed. The Agreement will take India-UAE economic and commercial engagement to the next level. UAE is India’s third largest trade partner, and bilateral trade and investment ties are expected to see significant enhancements.
UAE hosts a large India community which numbers close to 3.5 million. Prime Minister has expressed India’s appreciation to the leadership of UAE for supporting the Indian community during the pandemic. UAE leadership has also been appreciative of the contribution of the Indian community in its development. Both sides had agreed on an Air Bubble Arrangement in 2020 during the pandemic which has enabled the movement of people between two countries despite the challenges posed by Covid-19.