প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রাজ্য সভাদা পীখিবা রাস্ত্রপতিগী ৱারোলদা মোসন ওফ থেঙ্কসতা প্রধান মন্ত্রীগী পাউখুম
“ভারতনা নিং-খা তম্বগী চহি ১০০ শুরকপা মতমদা, লৈবাক অসিবু কদাই ফাওবা পুগদগে অমদি মতৌ করম্না লৈবাক অসিবু মাংলোমদা পুখৎকদগে হায়বা অদু খন্নবগী য়াম্না মরু ওইবা মতম অমা ওইরি৷”
“ভারতকী প্রজানা ভেক্সিন কাপখ্রে অমদি মখোয়না ভেক্সিন কাপ্লিবা অসি মখোয় মশা খক্তমক ঙাকথোকচনবা নত্তে, অতোপ্পা মীওইশিংবু ঙাকথোক্তুনা থম্নবনি৷ গ্লোবেল এন্তি-ভেক্সিন মুবমেন্ত কয়া অমা লৈনা-লৈনা অসিগুম্না পাংথোকপা অসি থাগৎনিংঙাইনি৷”
“অসিগুম্বা লাইনা-লাইচৎকী মতমদা মীয়াম্না ভারতকী প্রোগ্রেসকী মতাংদা লেপ্প-লৈতনা ৱাহংশিং হংখি অদুবু ভারতনা প্রজা কোতি ৮০দা লেম্না রেসন ফংহনখ্রে৷”
“ঐখোয় করম্বা নাকলদা লৈরি হায়বা য়েংদনা মীয়ামগীদমক ঐখোয়না থবক তৌগদবনি৷মীয়ামগী ইসুশিং মাইয়োক্ননবা হোৎনরিবা অদু লেপ্পু হায়বা ওপোজিসনগী ৱাখলদা লৈরিবা ৱাখল্লোন অদু লাল্লি৷”
“কোবিদ-১৯ লান্থেংনবা হায়বসি অকনবা অমদি কোর্দিএল ফেদেরেল স্ত্রকচর অমদা মরী লৈনরি৷ ইসু অসিগী মতাংদা ইকাই খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রীশিংগা লোইননা মীফম ২৩ পাংথোকখ্রে৷”
“নেস্নেল প্রোগ্রেস অমদি রিজনেস এস্পিরেসনশিংগী মরক্তা য়েৎনবা অমতা ঐখোয়না উবা ফংদে৷”
08 FEB 2022 4:12PM by PIB Imphal
পার্লিয়ামেন্ত, রাজ্য সভাদা পীখিবা রাস্ত্রপতিগী ৱারোলদা থাগৎ-ৱাহৈ ফোংদোকখিবা অদুদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি পাউখুম পীখি৷ প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি “ভারতনা নিং-খা তম্বগী চহি ১০০ শুরকপা মতমদা, লৈবাক অসিবু কদাই ফাওবা পুগদগে অমদি মতৌ করম্না লৈবাক অসিবু মাংলোমদা পুখৎকদগে হায়বা অদু খন্নবগী য়াম্না মরু ওইবা মতম অমা ওইরি৷” মসিগীদমক রিজোলুসন অসি মপুং ফাহন্নবগীদমক, ঐথোয়না কল্লেক্তিব ওইবা পার্তনরশিপ অমদি কল্লেক্তিব ওইবা ওনরশির দরকার ওইরক্লি হায়বসি মহাক্না থাজখি৷
মালেম অসি হৌজিক ফাওবা কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসি মাইয়োক্নরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ হৌখিবা চহি চাম্মা অসিদা মীওইবা জাতিনা অসিগুম্বা চেলেঞ্জ অমতা উখিবা লৈত্রি৷ ভারতকী প্রজানা ভেক্সিন কাপখ্রে অমদি মখোয়না ভেক্সিন কাপ্লিবা অসি মখোয় মশা খক্তমক ঙাকথোকচনবা নত্তে, অতোপ্পা মীওইশিংবু ঙাকথোক্তুনা থম্নবনি৷ গ্লোবেল এন্তি-ভেক্সিন মুবমেন্ত কয়া অমা লৈনা-লৈনা অসিগুম্বা পাংথোকপা অসি থাগৎনিংঙাইনি৷
অসিগুম্বা লাইনা-লাইচৎকী মতমদা মীয়াম্না ভারতকী প্রোগ্রেসকী মতাংদা লেপ্প-লৈতনা ৱাহংশিং হংখি অদুবু ভারতনা প্রজা কোতি ৮০দা লেম্না রেসন ফংহনখ্রে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ লাইরবশিংগীদমক রেকোর্দ ওইনা য়ুমশিং শারি, হায়রিবা য়ুমশিং অসিদা ইশিংগী কন্নেক্সনশিং নিংথিনা ফংহল্লি৷ লাইনা-লাইচৎ অসিগী মতমদা, ঐথোয়না তোতিগী খুৎথাংদা মীওই কোতি ৫দা ইশিং ফংহনখ্রে অমদি অনৌবা রেকোর্দ শেম্বা ঙমখ্রে৷ ঐখোয়গী রেস্নেল এপ্রোচ অসিনা মরম ওইদুনা, লাইনা-লাইচৎ অসিগী মতমদা লৌমীশিংনা মহৈ-মরোং মরাং কাইনা লোক্লি৷ অসিগুম্বা য়াম্না চেলেঞ্জিং ওইরবা মতমশিংদা ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈনবা প্রোজেক্তশিংনা থবকশিং পীগনি হায়বা অসিদা ঐখোয়না থাজদুনা লাইনা-লাইচৎকী মতমদা ইনফ্রাস্ত্রকচরগা মরী লৈনবা প্রোজেক্ত কয়া অমা ঐখোয়না মপুং ফানা লোইশিনখি৷ লাইনা-লাইচৎকী মতমদা, ঐখোয়গী নহানা শান্ন-খোৎনবদা অচৌবা স্ত্রাইদশিং থম্বা ঙমখ্রে অমদি লৈবাক অসিদা মীংচৎ পুরকখ্রে৷ ভারত্তা লৈরিবা নহাশিংনা মখোয়গী স্তার্তঅপশিংগা লোইননা ভারতপু মালেম অসিদা মকোক থোংবা স্তার্ত-অপ দেস্তিনেসন অহুমগী মনুংদা অমা ওইহনখ্রে৷
লাইনা-লাইচৎকী মতমদা, সি.ও.পি. ২৬ নত্রগা জি.২০গা মরী লৈনবা হিরমদা নত্রগা লৈবাক ১৫০ হেনবদা হিদাক-লাংথকশিং এক্সপোর্ত তৌবগা মরী লৈনবা ওইরবসু, ভারতনা লিদরশিপ ওইবা থৌদাং অমা লৌখ্রে অমদি মসিদা মালেম পুম্বনা খন্ন-নৈনরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ লাইনা-লাইচৎকী মতমদা ঐখোয়না এম.এস.এম.ই. সেক্তর অমদি লৌউ-শিংউ সেক্তরদনা হেন্না মীৎয়েং থমখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷
এমপ্লোইমেন্তগী মতাংদা দাতা পীরদুনা, ২০২১ চহিদা, অনৌবা মীওই কোতি ১ লাখ ২০রোম ই.পি.এফ.ও. পোর্তেলদা মখোয় মশামক মমিং চনখ্রে হায়বসি ই.পি.এফ.ও. পেরোল দাতানা উৎলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ হায়রিবা পুম্নমক অসি ফোর্মেল ওইবা থবকশিংনি অমদি মসিগী মনুংদা লাখ ৬০দগী ৬৫গী চাংদি চহি ১৮ অমসুং ২৫গী মরক্তা লৈরিবা মীওইশিংনি, মসিনা মখোয়গী অহানবা থবক্নি হায়বসি মসিনা তাক্লি৷ ইনফ্লেসনগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা, ইনফ্লেসন অসি চেক তৌনবা ঐখোয়না ঐখোয়গী ঙমজবী থাক্তা হোৎনখ্রে অমদি মসিবু ঐখোয়না অতোপ্পা ইকোনোমীশিংগা চাংদম্নবা মতমদা, মেদিয়ম ইনফ্লেসনগা লোইননা গ্রোথ ৱাংবা অচৌবা ইকোনোমী অদু ভারত খক্তনি হায়না ঐখোয়না ঙসিদি হায়বা য়াই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷
ঐখোয়না করম্বা মাইকৈদা লৈরি হায়বা য়েংদনা মীয়ামগীদমক ঐখোয়না থবক তৌগদবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ মীয়ামগী ইসুশিং মাইয়োক্ননবা হোৎনরিবা অদু লেপ্পু হায়বা ওপোজিসনগী ৱাখলদা লৈরিবা ৱাখল্লোন অদুদি লাল্লি৷ ভারতকী ভেক্সিনেসন দ্রাইব অসি অচৌবা থবক নত্তে হায়না ইকাই খুম্নরবা মীহুৎ খরনা ফোংদোকখিবা অসিদা মহাক অঙকপা ফাওখি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ লাইনা-লাইচৎ অসি হেক হৌরকপদগী হৌনা, সরকার অসিনা লৈবাক অসিদা অমদি মালেমদা লৈরিবা রিসোর্স পুম্নমক মোবিলাইজ তৌনবা হোৎনখ্রে হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷ লাইনা-লাইচৎ অসি লোইশিনদ্রিবা ফাওবা, লৈবাক অসিগী লাইরবশিংবু ঐখোয়না ঙাকপি শেনবিগনি হায়নসু মহাক্না থাজবা পীখি৷
কোবিদ-১৯ লান্থেংনবা হায়বসি অকনবা অমদি কোর্দিএল ফেদেরেল স্ত্রকচর অমগা মরী লৈনরি হায়নসু প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ ইসু অসিগী মতাংদা ইকাই খুম্নরবা মুখ্য মন্ত্রীশিংগা লোইননা মীফম ২৩ পাংথোকখ্রে৷ কোবিদ-১৯ ইসুগী মতাংদা পার্তী পুম্নমক্কী মীফমদা শরুক য়ানবা ওপোজিসন লৈরিবা পার্তীশিংনা বোইকোত থমখিবা অসিদা মহাক্না পেন্দবা ফোংদোকখি৷
ঙসি লৈবাক অসিদা অয়ুশমান ভারতকী মখাদা হেল্থ অমসুং ৱেল্নেস সেন্তর ৮০ হেনবনা মথৌ তৌরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ হায়রিবা সেন্তরশিং অসিনা খুঙ্গং অমদি য়ুমগা নক্ননা লেম্না তেস্তশিং তৌবা য়াওনা হেন্না ফবা প্রাইমরী হেল্থকেয়র ফেসিলিতীশিং ফংহল্লি৷
দেমোক্রেসীগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা, ১৯৭৫দা দেমোক্রেসীবু খোংখা থমখিবা মীওইশিং অদুদগী ঐখোয়না কৈদৌনুংদা পরাশিং তম্লোই হায়না মন্ত্রী অসিনা ফোংদোকখি৷ ঐখোয়গী দেমোক্রেসী অসিদা খ্বাইদগী চাওবা থ্রেত ওইরিবা অসি দাইনাস্তিক পার্তীশিং অসিনি৷ ইমুং অমনা পোলিতিকেল পার্তী অমদা কা হেন্না য়াওরকপা মতমদা, পোলিতিকেল তেলেন্ত মাংই৷
"মীওই খরনা হংখি- করিগুম্বা কংগ্রেস লৈরমদ্রবদি, করি থোকলমগনি?” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি৷ “ঐনা হায়বা পাম্মী, করিগুম্বা কংগ্রেস লৈরমদ্রবদি, ইমর্জেন্সী অমতা লৈরম্লোই,কাস্ত পোলিতিক্স অমতা লৈরম্লোই, সিখশিংবু কৈদৌনুংদা হাৎলম্লোই, কাশ্মীরি পন্দিৎশিংগী প্রোব্লেমশিং অসি থোকলম্লোই,” হায়না মহাক্না ফোংদোকখি৷
নেস্নেল প্রোগ্রেস অমদি রিজনেল এস্পিরেসনশিংগী মরক্তা য়েৎনবা অমতা থোকপা ঐখোয়না উদে হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হঞ্জিন-হঞ্জিন ফোংদোকখি৷ লৈবাকপু চাওখৎহনবা হায়বসি ৱাখলদা থমদুনা রিজনেস এস্পিরেসনশিং অসি থেংনবা মতমদা ভারতকী প্রোগ্রেস অসি হেন্না মপাঙ্গল লৈরক্কনি৷ ঐখোয়না রাজ্যশিংনা চাওখৎলকপা মতমদা, লৈবাক অসি চাওখৎলক্লি, হাযনা মহাক্না মখাতাখি৷
খেন্নবা থম্বগী চৎনবী অসি ঐখোয়না লোইশিনগদবনি অমদি চপ-মান্নবা ৱাখল্লোনগা লোইননা পুন্না চৎমিন্নবা অসি মতম অসিদা দরকার ওইরে হায়না ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোইশিন পীখি৷ অশা অমগা লোইননা গোল্দন পেরিয়র্দ অমা অমদি মালেম পুম্বনা ভারত্তা য়েংলক্লি অমসুং মসিগী খুদোংচাবা অসি ঐখোয়না মাংহল্লোইদবনি৷

Prime Minister's Office
PM’s reply to the Motion of Thanks on the President’s Address in Rajya Sabha
“This is a very important time to think, where to take the nation and how to take the nation ahead, when it celebrates 100 years of Independence.”
“The people of India have taken the vaccine and they have done this not merely to protect themselves but also protect others. Such conduct, in the midst of so many global anti-vaccine movements is admirable.”
“People kept raising questions about India's progress in this time of the pandemic but India ensured 80 crore citizens get access to free ration.”
“We have to work for people irrespective of which side of the aisle we are on. The mindset that being in the Opposition means stop working towards solving people's issues is wrong.”
“Fighting COVID-19 is also linked to a strong and cordial federal structure. There have been 23 meetings with respected Chief Ministers on the issue.”
“We do not see any conflicts between national progress and regional aspirations.”
08 FEB 2022 4:12PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today replied to the motion of thanks on the President’s address to Parliament, in the Rajya Sabha. The Prime Minister said “This is a very important time to think, where to take the nation and how to take the nation ahead, when it celebrates 100 years of Independence.” He also believed that in order to complete the resolution for this we will need collective partnership and collective ownership.
The Prime Minister said that the world is still battling COVID-19. Humanity has not seen any challenge like this in the last hundred years. The people of India have taken the vaccine and they have done this not merely to protect themselves but also protect others. Such conduct, in the midst of so many global anti-vaccine movements is admirable.
The Prime Minister said that people kept raising questions about India's progress in this time of the pandemic but India ensured 80 crore citizens get access to free ration. It was also ensured that record houses for the poor are built, these houses are equipped with water connections. During this pandemic we have provided water through taps to 5 crore people and created a new record. Because of our rational approach our farmers produced bumper harvests during the pandemic. We completed many infrastructure related projects during the pandemic because we believe that they ensure jobs during such challenging times. During this pandemic, our youth have made huge strides in Sports and brought glory to the nation. Indian youth with their start-ups have made India become one of the top three start-ups destination in the world.
The Prime Minister underlined that during this pandemic whether it is a COP 26 or G20 related matter or whether it is related to export of medicine in more than 150 countries, India has played a leadership role and the whole world is discussing this. The Prime Minister emphasized that we focussed more on the MSME sector and agriculture sector during the pandemic.
While giving data on employment, the Prime Minister said that in the year of 2021 EPFO payroll data shows that around 1 crore 20 lakh new people have enrolled themselves on the EPFO portal. These all are formal jobs and out of these around 60 to 65 lakh are aged between 18 and 25, it means it is their first job. While speaking on the inflation, the Prime Minister said that we have tried our best to check the inflation and when we compare this with other economies then we can say that today India is the only big economy which is experiencing high growth with medium inflation.
The Prime Minister said that we have to work for people irrespective of which side of the aisle we are on. The mindset that being in the Opposition means stop working towards solving people's issues is wrong. The Prime Minister said that he felt astonished when some honourable Members said that India's vaccination drive is no big deal. He said that from the beginning of the pandemic the government has made every effort to mobilize every resource available in the country and the world. He also assured everyone that till the pandemic exists, we will protect the poor of the nation.
The Prime Minister said that fighting COVID-19 is also linked to a strong and cordial federal structure. There have been 23 meetings with respected Chief Ministers on the issue. He expressed grief over the boycott of the opposition parties to attend the all-party meeting on the COVID-19 issue.
The Prime Minister said that today more than 80 thousand health and wellness centers are functioning in the country under Ayushman Bharat. These centers are providing better primary healthcare facilities including free tests near the village and home.
While speaking on democracy, the Prime Minister said that we will never learn lessons in democracy from those who trampled over democracy in 1975. The biggest threat to our democracy is dynastic parties. When one family gets too prevalent in a political party, political talent suffers.
The Prime Minister said "some Members asked- if there was no Congress, what would happen?” “I would like to say, if there was no Congress there would be no Emergency, there would be no caste politics, Sikhs would never have been massacred, the problems of Kashmiri Pandits would not have happened,” he said.
The Prime Minister reiterates that we do not see any conflicts between national progress and regional aspirations. India's progress will be stronger when it addresses regional aspirations keeping in mind the development of the country. When our states progress, the country progresses, he added.
The Prime Minister concluded his speech by saying that we should end the tradition of differentiation and to walk together with the same mindset is the need of time. A golden period and the whole world is looking forward to India with a hope and we should not lose this opportunity.