Prime Minister's Office
PM’s reply to the Motion of Thanks on the President’s Address in Rajya Sabha
“This is a very important time to think, where to take the nation and how to take the nation ahead, when it celebrates 100 years of Independence.”
“The people of India have taken the vaccine and they have done this not merely to protect themselves but also protect others. Such conduct, in the midst of so many global anti-vaccine movements is admirable.”
“People kept raising questions about India's progress in this time of the pandemic but India ensured 80 crore citizens get access to free ration.”
“We have to work for people irrespective of which side of the aisle we are on. The mindset that being in the Opposition means stop working towards solving people's issues is wrong.”
“Fighting COVID-19 is also linked to a strong and cordial federal structure. There have been 23 meetings with respected Chief Ministers on the issue.”
“We do not see any conflicts between national progress and regional aspirations.”
08 FEB 2022 4:12PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, today replied to the motion of thanks on the President’s address to Parliament, in the Rajya Sabha. The Prime Minister said “This is a very important time to think, where to take the nation and how to take the nation ahead, when it celebrates 100 years of Independence.” He also believed that in order to complete the resolution for this we will need collective partnership and collective ownership.
The Prime Minister said that the world is still battling COVID-19. Humanity has not seen any challenge like this in the last hundred years. The people of India have taken the vaccine and they have done this not merely to protect themselves but also protect others. Such conduct, in the midst of so many global anti-vaccine movements is admirable.
The Prime Minister said that people kept raising questions about India's progress in this time of the pandemic but India ensured 80 crore citizens get access to free ration. It was also ensured that record houses for the poor are built, these houses are equipped with water connections. During this pandemic we have provided water through taps to 5 crore people and created a new record. Because of our rational approach our farmers produced bumper harvests during the pandemic. We completed many infrastructure related projects during the pandemic because we believe that they ensure jobs during such challenging times. During this pandemic, our youth have made huge strides in Sports and brought glory to the nation. Indian youth with their start-ups have made India become one of the top three start-ups destination in the world.
The Prime Minister underlined that during this pandemic whether it is a COP 26 or G20 related matter or whether it is related to export of medicine in more than 150 countries, India has played a leadership role and the whole world is discussing this. The Prime Minister emphasized that we focussed more on the MSME sector and agriculture sector during the pandemic.
While giving data on employment, the Prime Minister said that in the year of 2021 EPFO payroll data shows that around 1 crore 20 lakh new people have enrolled themselves on the EPFO portal. These all are formal jobs and out of these around 60 to 65 lakh are aged between 18 and 25, it means it is their first job. While speaking on the inflation, the Prime Minister said that we have tried our best to check the inflation and when we compare this with other economies then we can say that today India is the only big economy which is experiencing high growth with medium inflation.
The Prime Minister said that we have to work for people irrespective of which side of the aisle we are on. The mindset that being in the Opposition means stop working towards solving people's issues is wrong. The Prime Minister said that he felt astonished when some honourable Members said that India's vaccination drive is no big deal. He said that from the beginning of the pandemic the government has made every effort to mobilize every resource available in the country and the world. He also assured everyone that till the pandemic exists, we will protect the poor of the nation.
The Prime Minister said that fighting COVID-19 is also linked to a strong and cordial federal structure. There have been 23 meetings with respected Chief Ministers on the issue. He expressed grief over the boycott of the opposition parties to attend the all-party meeting on the COVID-19 issue.
The Prime Minister said that today more than 80 thousand health and wellness centers are functioning in the country under Ayushman Bharat. These centers are providing better primary healthcare facilities including free tests near the village and home.
While speaking on democracy, the Prime Minister said that we will never learn lessons in democracy from those who trampled over democracy in 1975. The biggest threat to our democracy is dynastic parties. When one family gets too prevalent in a political party, political talent suffers.
The Prime Minister said "some Members asked- if there was no Congress, what would happen?” “I would like to say, if there was no Congress there would be no Emergency, there would be no caste politics, Sikhs would never have been massacred, the problems of Kashmiri Pandits would not have happened,” he said.
The Prime Minister reiterates that we do not see any conflicts between national progress and regional aspirations. India's progress will be stronger when it addresses regional aspirations keeping in mind the development of the country. When our states progress, the country progresses, he added.
The Prime Minister concluded his speech by saying that we should end the tradition of differentiation and to walk together with the same mindset is the need of time. A golden period and the whole world is looking forward to India with a hope and we should not lose this opportunity.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ରାଜ୍ୟସଭାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଆଗତ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିବୃତ୍ତି
‘‘ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବା ସମୟରେ ଦେଶକୁ କେତେଦୂର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇଯିବାକୁ ହେବ, କେମିତି ନେଇଯିବାକୁ ହେବ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଲାଗି ଏହା ସବୁଠୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟ’’
‘‘ଦେଶବାସୀ କେବଳର ନିଜର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଲାଗି ଟିକା ନେଇଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଟିକା ବିରୋଧୀ ବିଭିନ୍ନ ଆନ୍ଦୋଳନ ଚାଲିଥିବା ବେଳେ ଦେଶବାସୀଙ୍କର ଏପରି ବ୍ୟବହାର ପ୍ରଶଂସନୀୟ’’
‘‘ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଲୋକମାନେ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇ ଚାଲିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଭାରତ ଏହି କରୋନା କାଳରେ ୮୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି’’
‘‘ଯେକୌଣସି ପକ୍ଷରେ ଥିଲେ ସୁଦ୍ଧା ଆମକୁ ମିଳିତ ଭାବେ କାମ କରିବାକୁ ହେବ । ବିରୋଧୀ ପକ୍ଷରେ ରହିବାର ଅର୍ଥ ଲୋକମାନଙ୍କର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଦିଗରେ କାମ କରିବା ନାହିଁ, ଏଭଳି ମାନସିକତା ଠିକ୍‌ ନୁହେଁ’’
‘‘କୋଭିଡ-୧୯ ବିରୋଧରେ ଲଢ଼େଇ ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ଏବଂ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଘୀୟ ଢାଞ୍ଚା ସହ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଛି । ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସମ୍ମାନିତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ୨୩ଟି ବୈଠକ ଆୟୋଜନ କରାଯାଇଛି’’
‘‘ଆମ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଜାତୀୟ ପ୍ରଗତି ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଆକାଂକ୍ଷା ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ପାର୍ଥକ୍ୟ ନାହିଁ’’
08 FEB 2022 4:12PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ରାଜ୍ୟସଭାରେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତିଙ୍କ ସଂସଦରେ ଅଭିଭାଷଣ ଉପରେ ଆଗତ ଧନ୍ୟବାଦ ପ୍ରସ୍ତାବ ଉପରେ ବିବୃତ୍ତି ରଖିଛନ୍ତି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ‘‘ସ୍ୱାଧୀନତାର ୧୦୦ ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବା ସମୟରେ ଦେଶକୁ କେତେଦୂର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇଯିବାକୁ ହେବ, କେମିତି ନେଇଯିବାକୁ ହେବ ସେ ସମ୍ପର୍କରେ ଚିନ୍ତା କରିବା ଲାଗି ଏହା ସବୁଠୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସମୟ’’ ଏଥିପାଇଁ ସଂକଳ୍ପକୁ ପୂରଣ କରିବା ଲାଗି ଆମକୁ ସାମୂହିକ ଭାଗୀଦାରୀ ଏବଂ ସାମୂହିକ ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମତବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ବିଶ୍ୱ ଏବେ ସୁଦ୍ଧା କୋଭିଡ-୧୯ ମହାମାରୀ ସହ ସଂଘର୍ଷ କରୁଛି। ମାନବଜାତି ଗତ ୧୦୦ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେବେବି ଏଭଳି ବିପଦର ସମ୍ମୁଖିନ ହୋଇନଥିଲା। ‘‘ଦେଶବାସୀ କେବଳର ନିଜର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ନୁହେଁ ବରଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ଲାଗି ଟିକା ନେଇଛନ୍ତି। ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଟିକା ବିରୋଧୀ ବିଭିନ୍ନ ଆନ୍ଦୋଳନ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କର ଏପରି ବ୍ୟବହାର ପ୍ରଶଂସନୀୟ,’’ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ‘‘ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଲୋକମାନେ ଭାରତର ପ୍ରଗତି ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଉଠାଇ ଚାଲିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ଭାରତ ଏହି କରୋନା କାଳରେ ୮୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ମାଗଣା ରାସନ ଯୋଗାଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି ।’’ ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଗରିବଙ୍କ ପାଇଁ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ଗୃହ ନିର୍ମାଣ କରିବା, ଘରକୁ ପାଣି ସଂଯୋଗ ଦେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଯାଇଛି । ଏହି ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଆମେ ୫ କୋଟି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଜଳ ସଂଯୋଗ ଦେଇଛୁ ଏବଂ ଏକ ନୂଆ ରେକର୍ଡ କରିଛୁ । ଆମର ତର୍କସଙ୍ଗତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ କାରଣରୁ ଆମର ଚାଷୀମାନେ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ବିପୁଳ ପରିମାଣର ଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ କରିଛନ୍ତି । ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଆମେ ଅନେକ ମୌଳିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିଛୁ, କାରଣ ଆମେ ବିଶ୍ୱାସ କରୁ ଯେ ଏହିସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ମହାମାରୀ ଭଳି ସଙ୍କଟ ସମୟରେ ଅଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଥାନ୍ତି । ମହାମାରୀ ସମୟରେ, ଆମର ଯୁବକମାନେ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯଥେଷ୍ଟ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଦେଶକୁ ଗୌରବାନ୍ୱିତ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନେ ନିଜର ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍‌ ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତକୁ ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍‌ ଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ଦୃଷ୍ଟିର ବିଶ୍ୱର ଶୀର୍ଷ ତିନୋଟି ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ ସାମିଲ କରିପାରିଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ମହାମାରୀ ସମୟରେ ସିଓପି ୨୬ ହେଉ କିମ୍ବା ଜି ୨୦ ସହ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଅଥବା ୧୫୦ରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ଔଷଧ ରପ୍ତାନି ହେଉ, ଭାରତ ନେତୃତ୍ୱ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରି ଆସିଛି । ସାରା ବିଶ୍ୱ ଆଜି ଭାରତର ଏହି ନେତୃତ୍ୱ ଭୂମିକା ସମ୍ପର୍କରେ ଚର୍ଚ୍ଚା କରୁଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶେଷ ଜୋର ଦେଇ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆମେ ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଏମଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରତି ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରିଛୁ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରୋଜଗାର ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ତଥ୍ୟ ଉପସ୍ଥାପନ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୨୧ରେ ଇପିଏଫଓ ପଞ୍ଜୀକରଣ ତଥ୍ୟରୁ ଜଣାପଡ଼ୁଛି ଯେ ପ୍ରାୟ ୧ କୋଟି ୨୦ ଲକ୍ଷ ନୂଆ ସଦସ୍ୟ ଇପିଏଫଓ ପୋର୍ଟାଲରେ ନାମ ପଞ୍ଜୀକରଣ କରିଛନ୍ତି । ଏ ସବୁ ସଂଗଠିତ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଏମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ୬୦ରୁ ୬୫ ଲକ୍ଷ ଲୋକମାନଙ୍କର ବୟସ ୧୮ରୁ ୨୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଅର୍ଥାତ୍‌ ସେମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଚାକିରି ମିଳିଛି । ମୂଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ମତ ରଖି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ମୂଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ହ୍ରାସ କରିବା ଲାଗି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ କରିଛୁ । ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନ୍ୟ ଅର୍ଥ୍ୟବସ୍ଥା ସହିତ ତୁଳନା କଲେ ଆମେ ଏହା ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ କହିପାରିବା ଯେ ଭାରତ ଏକମାତ୍ର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଭାବେ ମଧ୍ୟମ ମୂଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ହାର ସହିତ ଉଚ୍ଚ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ହାସଲ କରିପାରିଛି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଯେକୌଣସି ପକ୍ଷରେ ଥିଲେ ସୁଦ୍ଧା ଆମକୁ ମିଳିତ ଭାବେ କାମ କରିବାକୁ ହେବ । ବିରୋଧୀ ପକ୍ଷରେ ରହିବାର ଅର୍ଥ ଲୋକମାନଙ୍କର ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଦିଗରେ କାମ କରିବା ନାହିଁ, ଏଭଳି ମାନସିକତା ଠିକ୍‌ ନୁହେଁ । କିଛି ସମ୍ମାନନୀୟ ସଦସ୍ୟ ଯେତେବେଳେ କହିଲେ, ଭାରତର ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନ କୌଣସି ବଡ଼ କଥା ନୁହେଁ, ସେତେବେଳେ ସେ ଚକିତ ହୋଇଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମହାମାରୀ ଆରମ୍ଭରୁ ସରକାର ଦେଶ ଏବଂ ବିଶ୍ୱରେ ଉପଲବ୍ଧ ଯଥାସମ୍ଭବ ସମ୍ବଳ ଯୋଗାଡ଼ କରିବା ପାଇଁ ଭରପୂର ପ୍ରୟାସ କରିଥିଲେ । ଯେପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମହାମାରୀ ପ୍ରକୋପ ଜାରି ରହିବ, ଦେଶର ଗରିବଙ୍କୁ ସୁରକ୍ଷା ଦିଆଯିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କୋଭିଡ ୧୯ ମୁକାବିଲା ଏକ ମଜବୁତ ଏବଂ ସୌହାର୍ଦ୍ଦ୍ୟପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂଘୀୟ ଢାଞ୍ଚା ସହ ଜଡ଼ିତ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ସମ୍ମାନିତ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ସହିତ ୨୩ଟି ବୈଠକ ଆୟୋଜନ ହୋଇସାରିଛି । କୋଭିଡ-୧୯ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସର୍ବଦଳୀୟ ବୈଠକରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ କେତେକ ବିରୋଧୀ ଦଳ ବହିଷ୍କାର କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୁଃଖ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଦେଶରେ ୮୦ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣ କେନ୍ଦ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହୋଇପାରିଛି । ଏସବୁ କେନ୍ଦ୍ର ଗାଁ ଓ ଘର ପାଖରେ ମାଗଣା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପରୀକ୍ଷା ସହିତ ଉନ୍ନତ ପ୍ରାଥମିକ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି ।
ଗଣତନ୍ତ୍ର ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆମେ ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଶିକ୍ଷା ଲାଭ କରିପାରିବୁ ନାହିଁ ଯେଉଁମାନେ ୧୯୭୫ରେ ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ପଦାଘାତ କରିଥିଲେ । ଗଣତନ୍ତ୍ର ପାଇଁ ବଂଶବାଦ ସବୁଠୁ ବଡ଼ ବିପଦ ବୋଳି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । କୌଣସି ରାଜନୈତିକ ଦଳରେ ଗୋଟିଏ ପରିବାରର ପ୍ରାଦୁର୍ଭାବ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଲେ, ରାଜନୈତିକ ପ୍ରତିଭା ସବୁଠୁ ଅଧିକ କ୍ଷତି ସହିଥାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ‘‘କିଛି ସଦସ୍ୟ ପଚାରିଥିଲେ- ଯଦି କଂଗ୍ରେସ ନଥାନ୍ତା, କ’ଣ ହୋଇଥାନ୍ତା?’’ ‘‘ମୁଁ ଏଠାରେ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଛି ଯେ ଯଦି କଂଗ୍ରେସ ନଥାନ୍ତା ତା’ହେଲେ ଦେଶରେ ଜରୁରିକାଳୀନ ପରିସ୍ଥିତି ଆସି ନଥାନ୍ତା, ଜାତି ଆଧାରରେ ରାଜନୀତି ହୋଇନଥାନ୍ତା, ଶିଖ୍‌ମାନଙ୍କର ନରସଂହାର ହୋଇନଥାନ୍ତା, କାଶ୍ମୀରୀ ପଣ୍ଡିତମାନଙ୍କ ପ୍ରତି କୌଣସି ସମସ୍ୟା ହୋଇନଥାନ୍ତା।’’
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ପ୍ରସଙ୍ଗକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ଯେ, ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଗତି ଏବଂ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଆକାଂକ୍ଷା ମଧ୍ୟରେ କୌଣସି ପାର୍ଥକ୍ୟ ଥିବା ଆମେ ଦେଖିପାରୁନାହୁଁ । ଭାରତ ପ୍ରଗତି ସେତିକିବେଳେ ଆହୁରି ମଜବୁତ ହେବ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ବିକାଶ ପ୍ରତି ଧ୍ୟାନ ଦେଇ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ଆକାଂକ୍ଷା ପୂରଣ କରାଯିବ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ରାଜ୍ୟମାନେ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କଲେ, ଦେଶର ବିକାଶ ହୋଇଥାଏ ।
ଅଭିଭାଷଣ ଶେଷରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆମେ ଭେଦଭାବର ପରମ୍ପରା ସମାପ୍ତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଏହି ମାନସିକତା ସହିତ ମିଶି ଚାଲିବା ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତା। ଏହା ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣିମ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ଏବଂ ସାରା ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ଆଶା ନେଇ ଭାରତ ଆଡ଼କୁ ଚାହୁଁଛି। ଆମେ ଏହି ସୁଯୋଗ ହାତଛଡ଼ା କରିବା ଉଚିତ୍‌ ନୁହେଁ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।