ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କେନ୍ଦ୍ର ବଜେଟ୍‌ରେ ସହରାଂଚଳ ବିକାଶକୁ ଅଧିକ ସଂସ୍କାରିତ କରି ସେଥିରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତନ ନିମନ୍ତେ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ କମିଟି ଗଠନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତାବ
01 FEB 2022 1:17PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ନିର୍ମଳା ସୀତାରମଣ ଆଜି ସଂସଦରେ ୨୦୨୨ -୨୩ର ବଜେଟ୍ ଉପସ୍ଥାପିତ କରିବା ସହିତ ସହର କ୍ଷେତ୍ରର ନୀତି ସମୂହ, ସାମର୍ଥ୍ୟ ନିର୍ମାଣ, ଯୋଜନା, କ୍ରିୟାନ୍ୱୟନ, ପ୍ରଶାସନ ସମ୍ପର୍କରେ ସୁୁପାରିସ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଖ୍ୟାତ ସହରାଂଚଳ ଯୋଜନାକାରୀ, ସହରାଂଚଳ ଅର୍ଥନୀତିଜ୍ଞ ତଥା ଅନୁଷ୍ଠାନ ଗୁଡ଼ିକର ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ କମିଟି ଗଠନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହା ଫଳରେ ସହରାଂଚଳର ବିକାଶରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରିବର୍ତନ ଅଣାଯାଇ ପାରିବ ।
ଶ୍ରୀମତୀ ସୀତାରମଣ କହିଥିଲେ ଯେ ସହରାଂଚଳ ଯୋଜନାକୁ ଚିରାଚରିତ ଆଭିମୁଖ୍ୟ ନେଇ ଆଉ ଜାରି ରଖାଯାଇ ପାରିବ ନାହିଁ, କାରଣ ଭାରତ ୧୦୦ ବର୍ଷରେ ପହଂଚିବା ବେଳକୁ ଆମର ପ୍ରାୟ ଅଧାଅଧି ଲୋକ ସହରାଂଚଳରେ ବାସ କରୁଥିବେ । ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବାକୁ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ସହରାଂଚଳ ବିକାଶ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ଏହା ଦେଶର ଆର୍ôଥକ କ୍ଷମତାର ଉପଯୋଗ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିବ, ଯେଉଁଥିରେ ଜନସାଂଖ୍ୟିକ ଲାଭ ନିମନ୍ତେ ଜୀବନ ଜୀବିକା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ । ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ଗୋଟିଏ ପକ୍ଷରେ ମେଗା - ସିଟିର ପୋଷଣ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଥିବା ବେଳେ ସେଗୁଡ଼ିକର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ କ୍ଷେତ୍ର ଗୁଡିକର ଆର୍ôଥକ ବିକାଶ କରି ସେଗୁଡ଼ିକୁ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଅର୍ଥନୀତିକ କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡିକ ରୂପରେ ବିକଶିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ । ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ଆମକୁ ଟାୟର - ୨ ତଥା ଟାୟର -୩ ସହର ଗୁଡିକରେ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଅଟେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେଗୁଡିକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ନିମନ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇ ପାରିବ ।
ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମକୁ ମହିଳା ଓ ଯୁବ ପିଢ଼ିଙ୍କ ସମେତ ସମସ୍ତଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସୁଯୋଗ ସହିତ ପରିପୋଷଣୀୟ ଜୀବନଧାରଣର କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଭାରତୀୟ ସହରଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନଃକଳ୍ପନା କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ।

Ministry of Finance
UNION BUDGET PROPOSES TO FORM HIGH-LEVEL COMMITTEE TO REFINE URBAN DEVELOPMENT FOR A PARADIGM CHANGE
01 FEB 2022 1:17PM by PIB Delhi
While presenting Union Budget 2022-23 in Parliament today, Union Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman proposed to form a high-level committee of reputed urban planners, urban economists and institutions to make recommendations on urban sector policies, capacity building, planning, implementation and governance to steer a paradigm change.
Smt. Sitharaman said that urban planning cannot continue with a business-as-usual approach as by the time India is @100, nearly half our population is likely to be living in urban areas. To prepare for this, orderly urban development is of critical importance as this will help realise the country’s economic potential, including livelihood opportunities for the demographic dividend. For this, on the one hand we need to nurture the megacities and their hinterlands to become current centres of economic growth. On the other hand, we need to facilitate tier 2 and 3 cities to take on the mantle in the future.
The Finance Minister stated that we need to reimagine India’s cities into centres of sustainable living with opportunities for all, including women and youth.