ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବାରଣାସୀ ଠାରେ ବହୁବିଧ ପଦକ୍ଷେପର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
23 DEC 2021 5:13PM by PIB Bhubaneswar
ହର ହର ମହାଦେବ! ତ୍ରିଲୋଚନ ମହାଦେବଙ୍କର ଜୟ! ମାତା ଶୀତଳା ଚୌକିଆ ଦେବୀଙ୍କର ଜୟ! ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଶକ୍ତିବାନ ଏବଂ ଲୋକପ୍ରିୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀମାନ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥ ଜୀ, କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ପରିଷଦର ମୋର ସାଥୀ ଡକ୍ଟର ମହେନ୍ଦ୍ର ନାଥ ପାଣ୍ଡେ ଜୀ, ୟୁପି ସରକାରରେ ଥିବା ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନିଲ ରାଜଭର ଜୀ, ନୀଳକଣ୍ଠ ତିୱାରୀ ଜୀ, ରବୀନ୍ଦ୍ର ଜୟସ୍ୱାଲ ଜୀ, ସଂସଦର ମୋର ସାଥୀ ବିପି ସରୋଜ ଜୀ, ଶ୍ରୀମତୀ ସୀମା ଦ୍ୱିବେଦୀ ଜୀ, ବିଧାନସଭା ଏବଂ ବିଧାନ ପରିଷଦର ସମସ୍ତ ମାନନୀୟ ସାଥୀଗଣ, ବନାସ ଡାଏରୀର ଚେୟାରପର୍ସନ ଶ୍ରୀ ଶଙ୍କର ଭାଇ ଚୌଧୁରୀ ଏବଂ ବିଶାଳ ସଂଖ୍ୟାରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବା ମୋର ପ୍ରିୟ ଚାଷୀ ଭାଇ ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ!
ବାରଣାସୀର ଏହି ପିଣ୍ଡ୍ରା ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ନମସ୍କାର କରୁଛି! ପଡ଼ୋଶୀ ଜିଲ୍ଲା ଜୋନପୁରର ସମସ୍ତ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ନମସ୍କାର! ଆଜି, ବାରଣାସୀର ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଏହାର ଆଖପାଖ ଅଞ୍ଚଳ ପୁଣିଥରେ ସମଗ୍ର ଦେଶ, ସମଗ୍ର ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଗ୍ରାମ, କୃଷକ ଏବଂ ପଶୁପାଳକଙ୍କ ପାଇଁ ବିଶାଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ସାକ୍ଷୀ ହୋଇଛି । ଆଜି ଦିନର ଇତିହାସର ମଧ୍ୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ଏଥିପାଇଁ ଯେ ଆଜି ଦେଶର ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଚୌଧୁରୀ ଚରଣ ସିଂହ ଜୀଙ୍କର ଜୟନ୍ତୀ ଅଟେ । ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ ଜଣାଉଛି, ତାଙ୍କ ସ୍ମୃତିରେ ଦେଶ କୃଷକ ଦିବସ ପାଳନ କରୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଗାଈ ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତା, ଗୋବର୍ଦ୍ଧନ ବିଷୟରେ କଥାବାର୍ତ୍ତାକୁ ନେଇ କିଛି ଲୋକ ଏପରି ପରିସ୍ଥିତି ସୃଷ୍ଟି କରିଛନ୍ତି, ଯେପରି କେହି ଅପରାଧ କରୁଛନ୍ତି । ପାପ କରାଯାଇଛି । ଗାଈ କିଛି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଅପରାଧ ହୋଇପାରେ, ଆମ ପାଇଁ ଗାଈ ହେଉଛି ମାତା, ପୂଜନୀୟା। ଗାଈ ଏବଂ ମଇଁଷିକୁ ପରିହାସ କରୁଥିବା ଲୋକମାନେ ଭୁଲିଯାଆନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ୮ କୋଟି ପରିବାରର ଜୀବୀକା ଏହିପରି ପଶୁପାଳନ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ । ଏହି ପରିବାରଗୁଡ଼ିକର କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ହେତୁ ଆଜି ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବର୍ଷ ସାଢ଼େ ଆଠ ଲକ୍ଷ କୋଟି ଟଙ୍କାର କ୍ଷୀର ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛି ଏବଂ ଏହି ପରିମାଣ, ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନର ମୂଲ୍ୟ, ଭାରତରେ ଉତ୍ପାଦିତ ଗହମ ଏବଂ ଚାଉଳର ମୂଲ୍ୟ ଠାରୁ ବହୁତ ଅଧିକ । ତେଣୁ ଭାରତର ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଆଜି ଆମ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରାଥମିକତା ଅଟେ । ଏହି କ୍ରମରେ ଆଜି ବନାସ କାଶୀ ସଂକୁଲର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଏଠାରେ କରାଯାଇଛି, ବନ୍ଧୁଗଣ, ବର୍ତ୍ତମାନ ପଡ଼ିଆଟି ଛୋଟ ହୋଇଯାଇଛି, ଜାଗା ନାହିଁ, ସେଠାରେ ତୁମର ଯତ୍ନ ନିଅ। ବନାସ ଡାଏରୀ ସହ ଜଡ଼ିତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଚାଷୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ଟ୍ରାନ୍ସଫର କରାଯାଇଛି, ରାମନଗରର ଦୁଗ୍ଧ କାରଖାନା ଚଳାଇବା ପାଇଁ ବାୟୋଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିକ ବିଦୁତ୍ କେନ୍ଦ୍ରର ମୂଳଦୂଆ ମଧ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଘଟଣା ହେଉଛି, ଯାହା ସମଗ୍ର ଦେଶର ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ ସକରାତ୍ମକ ପ୍ରଭାବ ପକାଇବ । କ୍ଷୀରର ଶୁଦ୍ଧତାର ପ୍ରମାଣ ପାଇଁ ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଏକ ସମନ୍ୱିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଏହାର ଲୋଗୋ ମଧ୍ୟ ଜାରି କରାଯାଇଛି । ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଏହି ପ୍ରୟାସ ବ୍ୟତୀତ ଆଜି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ୟୁପି ଲୋକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଘରର ଆଇନଗତ ଦଲିଲ ମଧ୍ୟ ହସ୍ତାନ୍ତର କରାଯାଇଛି । ୧୫ଠଠ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ବାରଣାସୀକୁ ଅଧିକ ସୁନ୍ଦର, ସୁବିଧାଜନକ ଏବଂ ସୁବିଧାଜନକ କରିବା ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି । ଏହି ସମସ୍ତ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ, ୟୁପିର ଗୋପାଳକମାନଙ୍କୁ ବିଶେଷ ଅଭିନନ୍ଦନ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏକ ସମୟ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଆମ ଗାଁର ପ୍ରାଙ୍ଗଣରେ ଗୋରୁ ପଲଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ସମୃଦ୍ଧିର ପ୍ରତୀକ ଥିଲା । ଏବଂ ଏଠାରେ କୁହାଯାଉଥିଲା ଯେ ସମସ୍ତେ ଏହାକୁ ପଶୁ ବୋଲି କହନ୍ତି । କାହାର ଅଗଣାରେ କେତେ ଖୁଣ୍ଟ ଅଛି ତାକୁ ନେଇ ଏକ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ହେଉଥିଲା । ଆମ ଶାସ୍ତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ କୁହାଯାଇଛି,
ଗାଓଁ ମେ ସର୍ବତଃ
ଚୈବ ଗବାନ ମଧ୍ୟେ ବସମ୍ୟହମ ।
ତାହା ହେଉଛି, ଗାଈଗୁଡ଼ିକ ମୋ ଚାରିପାଖେ ରହିବା ଉଚିତ ଏବଂ ମୁଁ ଗାଈମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ରହିବା ଉଚିତ । ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ସର୍ବଦା ଏଠାରେ ରୋଜଗାରର ଏକ ବଡ଼ ଉତ୍ସ । କିନ୍ତୁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ପାଇବାକୁ ଥିବା ସମର୍ଥନ ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକରେ ମିଳୁ ନ ଥିଲା । ଏବେ ଆମ ସରକାର ସାରା ଦେଶରେ ଏହି ପରିସ୍ଥିତିକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରୁଛନ୍ତି । ଆମେ କାମଧେନୁ ଆୟୋଗ ଗଠନ କରିଛୁ । ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରର ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଇଁ ହଜାର ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ପାଣ୍ଠି ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇଛି । ଏକ ବିରାଟ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇ ଆମେ କିଷାନ କ୍ରେଡିଟ୍ କାର୍ଡର ସୁବିଧା ସହିତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଗୋରୁ ଚାଷୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସଂଯୋଗ କରିଛୁ । କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭଲ ଗୁଣାତ୍ମକ ଚାରା ମଞ୍ଜି ପାଇବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲିଛି । ଘରେ ପଶୁମାନଙ୍କର ଚିକିତ୍ସା, ଘରେ କୃତ୍ରିମ ପ୍ରଜନନ ପାଇଁ ଏକ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ପଶୁମାନଙ୍କର ପାଦ ଏବଂ ପାଟି ରୋଗର ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ପାଇଁ ଆମେ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଟିକାକରଣ ମିଶନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ । ଆମ ସରକାର କେବଳ ପିଲାମାନଙ୍କୁ ମାଗଲାରେ ଟିକାକରଣ କରୁନାହାନ୍ତି, କେବଳ କରୋନା ଟିକା ମାଗଣାରେ ଯୋଗାଇ ଦେଉନାହାନ୍ତି, ବରଂ ପଶୁମାନଙ୍କ ଜୀବନ ରକ୍ଷା ପାଇଁ ଅନେକ ମାଗଣା ଟିକାକରଣ ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ।
ସାଥୀଗଣ,
ଦେଶରେ ଏହି ପ୍ରୟାସର ଫଳାଫଳ ହେଉଛି ୬-୭ ବର୍ଷ ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ରାୟ ୪୫ ପ୍ରତିଶତ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଅର୍ଥାତ ପ୍ରାୟ ଦେଢ଼ ଗୁଣ । ଆଜି ଭାରତ ଦୁନିଆର ପ୍ରାୟ ୨୨ ପ୍ରତିଶତ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ କରୁଛି । ପ୍ରାୟ ଏକ ଚତୁର୍ଥାଂଶ । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆଜି ୟୁପି କେବଳ ଦେଶର ବୃହତ୍ତମ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ରାଜ୍ୟ ନୁହେଁ, ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରର ବିସ୍ତାରରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଆଗରେ ଅଛି ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ମୋର ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସ ଅଛି ଯେ, ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରର ନୂତନ ଶକ୍ତି, ପଶୁପାଳନ, ଦେଶର ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବ ଚାଷୀଙ୍କ ଅବସ୍ଥା ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିପାରିବ । ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ଅନେକ କାରଣ ଅଛି । ପ୍ରଥମତଃ ପଶୁପାଳନ ଦେଶର କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକ, ଯାହାଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ୧ଠ କୋଟିରୁ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ହୋଇପାରି ତାଙ୍କ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ଆୟର ଏକ ବଡ଼ ଉତ୍ସ । ଦ୍ୱିତୀୟତଃ ଭାରତର ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟର ବିଶେଦରେ ଏକ ବିଶାଳ ବଜାର ଅଛି । ଯେଉଁଥିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଆମର ଅନେକ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି । ତୃତୀୟତଃ ଏହି ପଶୁପାଳନ, ମହିଳାମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ଉନ୍ନତି, ସେମାନଙ୍କର ଉଦ୍ୟମିତାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ ଅଟେ । ଏବଂ ଚତୁର୍ଥଟି ହେଉଛି ଆମର ପଶୁପାଳନ, ଏହା ବାୟୋ ଗ୍ୟାସ, ଜୈବିକ ଚାଷ, ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ଆଧାର । ପଶୁମାନେ, ଯେଉଁମାନେ ଆଉ କ୍ଷୀର ଦେବାରେ ସକ୍ଷମ ନୁହଁନ୍ତି, ସେମାନେ ବୋଝ ନୁହଁନ୍ତି ବରଂ ସେମାନେ ପ୍ରତିଦିନ ଚାଷୀଙ୍କ ଆୟ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିପାରିବେ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆମର ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆନ୍ତରିକତା ସହିତ, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତି ସହିତ, କୃଷକ, ଗୋପାଳକମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଏଠାରେ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଥିବା ବନାସ କାଶୀ ସଂକୁଲ ମଧ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଭାଗିଦାରୀର ଏକ ପ୍ରମାଣ ଅଟେ । ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରୁଥିବା ବନାସ ଡାଏରୀ ଏବଂ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର କୃଷକଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଆଜି ଏକ ନୂତନ ସହଭାଗିତା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଯେତେବେଳେ ଏହି ଆଧୁନିକ ଦୁଗ୍ଧ କାରଖାନା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବ, କେବଳ ପିଣ୍ଡ୍ରା ନୁହେଁ, ଶିବପୁର, ସେବାପୁରୀ, ରୋହନିଆ ଏବଂ ଗାଜିପୁର, ଜୋନପୁର, ଚାନ୍ଦୁଲି, ମୀର୍ଜାପୁର, ବାଲିଆ, ଆଜମଗଡ଼, ମୌରର ହଜାର ହଜାର କୃଷକ ଏଥିରୁ ଉପକୃତ ହେବେ । ବନାସ କାଶୀ ସଂକୁଲ ଯୋଗୁ ନିକଟସ୍ଥ ଅନେକ ଗ୍ରାମରେ ଦୁଗ୍ଧ କମିଟି ଗଠନ ହେବ, ସଂଗ୍ରହ କେନ୍ଦ୍ର ଗଠନ କରାଯିବ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ନଷ୍ଟ ହେବାର ଚିନ୍ତାରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳବ । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, କୃଷକମାନେ ଭଲ ପ୍ରଜାତିର ପଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସାହାଯ୍ୟ ପାଇବେ ଏବଂ ପଶୁମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ତମ ଗୁଣବତ୍ତା ଖାଦ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । କ୍ଷୀର, ଦହି, ବଟର ମିଲ୍କ, ବଟର, ପନିନର, ଆଇସକ୍ରିମ ଏବଂ ମିଠା ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯିବ । ତାହା ହେଉଛି, ବନାରସର ଲସି, ୧ରୁ ଅଧିକ ଛେନାର ମଧୁରତା, କିମ୍ବା ଲବଙ୍ଗର ସ୍ୱାଦ, ଏଗୁଡ଼ିକ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଠିକ ଅଛି, ବର୍ତ୍ତମାନ ମଲାଇର ଋତୁ ମଧ୍ୟ ଆସିଛି । କୌଣସି ପ୍ରକାରେ, ବନାସ କାଶୀ ସଂକୁଲ ବନାରସର ରସକୁ ଆହୁରି ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ କରିବ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସାଧାରଣତଃ ଦୁଗ୍ଧର ମାନ ବିଷୟରେ ଆମେ ମଧ୍ୟ ଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱରେ ପଡ଼ିଛୁ । ଯଦି ଆପଣ କ୍ଷୀର କିଣନ୍ତି, ତାହା କ’ଣ ନିରାପଦ ଅଟେ, ଏହାକୁ ଚିହ୍ନିବା ସାଧାରଣ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ କଷ୍ଟକର । ସାର୍ଟିଫିକେଟ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେତୁ ଗୋରୁ ଚାଲାଣକାରୀ, ଦୁଗ୍ଧ ୟୁନିଅନ ସମେତ ସମଗ୍ର ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ଅନେକ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଏ । ବର୍ତ୍ତମାନ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏହି ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି । ଆଜି ବିଉରୋ ଅଫ ଇଣ୍ଡିଆନ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଦେଶ ପାଇଁ ଏକୀକୃତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଣିଛି । ସାର୍ଟିଫିକେଟ ପାଇଁ କାମଧେନୁ ଗାଈର ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଆଧାରିତ ଏକ ଏକୀକୃତ ଲୋଗୋ ମଧ୍ୟ ଲଞ୍ଚ କରାଯାଇଛି । ଯଦି ଏହି ପ୍ରମାଣ, ଏହି ଲୋଗୋ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୁଏ, ତେବେ ଶୁଦ୍ଧତାର ପରିଚୟ ସହଜ ହେବ ଏବଂ ଭାରତର ଦୁଗ୍ଧଜାତ ଦ୍ରବ୍ୟର ବିଶ୍ୱସନୀୟତା ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଦେଶର ବହୁତ ଆବଶ୍ୟକତା ଅଛି, ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ର ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପଶୁମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ବର୍ଜବ୍ୟସ୍ତୁ ମଧ୍ୟ ସଠିକ ଭାବରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଛି । ଏହିପରି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି ରାମନଗରର ଦୁଗ୍ଧ କାରଖାନା ନିକଟରେ ଏକ ବାୟୋ ଗ୍ୟାସ ପାୱାର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ନିର୍ମାଣ । ଏହା ଏହିପରି ଧରଣର ପ୍ରଥମ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଟେ, ଯେଉଁଥିରେ ଦୁଗ୍ଧ କାରଖାନାର ସମସ୍ତ ଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା ବାୟୋ ଗ୍ୟାସ ପ୍ଲାଣ୍ଟରୁ ପୂରଣ ହେବ । ଅର୍ଥାତ କୃଷକମାନେ କେବଳ କ୍ଷୀରରୁ ନୁହଁ ବରଂ ଗୋବର ବିକ୍ରୟରୁ ମଧ୍ୟ ରୋଜଗାର କରିପାରିବେ । ଏହି ବାୟୋ ଗ୍ୟାସ ପ୍ଲାଣ୍ଟ କୃଷକମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ କୃଷକମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଗାଈ ଗୋବର କିଣିବ । ଏଠାରେ ଯେଉଁ ବାୟୋସ୍ଲରି ବାହାରିବ ତାହାର ଉପଯୋଗ ବାୟୋସ୍ଲରି ଆଧାରିତ ସାର ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବ୍ୟବହୃତ ହେବ । ରାସାୟନିକ ସାର ଅପେକ୍ଷା କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଜୈବିକ ଖତ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଜୈବିକ କୃଷି- ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିର ମଧ୍ୟ ବିକାଶ ହେବ ଏବଂ ବେସାହାରା ପଶୁମାନଙ୍କ ସେବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ଏମ ସମୟ ଥିଲା ଯେତେବେଳେ ଭାରତରେ, ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଏବଂ ପ୍ରାକୃତିକ ପ୍ରଣାଳୀରେ ହେଉଥିଲା । ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଜମିରେ କୌଣସି ବାହ୍ୟ ପଦାର୍ଥର ଉପଯୋଗ ହୁଏ ନାହିଁ । ଯାହା ଜମିରୁ ମିଳେ, ଜମି ସହିତ ପଶୁମାନଙ୍କ ଠାରୁ ମିଳେ, ସେହି ଜିନିଷ ଚାଷ କାର୍ଯ୍ୟରେ ବ୍ୟବହାର ହୋଇଥାଏ । ସାର ହେଉ, କୀଟନାଟକ ହେଉ, ସବୁକିଛି ପ୍ରାକୃତିକ ଭାବରେ ତିଆରି ହୋଇ ବ୍ୟବହୃତ ହେଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ସମୟ ଅତିବାହିତ ହେବା ସହିତ ପ୍ରାକୃତି ଚାଷର ପରିସର ହ୍ରାସ ପାଇଲା, ରାସାୟନିକ ଚାଷ ଏହାର ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ବିସ୍ତାର କଲା । ଧରଣୀ ମାଆର ନବୀକରଣ ପାଇଁ, ମାଟିର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ, ଆଗାମୀ ପିଢ଼ିର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା ପାଇଁ ବର୍ତ୍ତମାନ ଆମକୁ ପୁଣି ଥରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଆଡ଼କୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଆଜି ହେଉଛି ଏହି ସମୟର ଆହ୍ୱାନ । ତେଣୁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସଚେତନ କରାଇବା, ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାର ମଧ୍ୟ ଏକ ବିଶାଳ ଅଭିଯାନ ଚଳାଉଛନ୍ତି । ଏବଂ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆମେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଛୁ, ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛୁ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ କୃଷକ ଦିବସରେ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ, ବିଶେଷ କରି ମୋର କୃଷକ ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ, ବିଶେଷକରି ମୋର କ୍ଷୁଦ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ଯେ ଆପଣ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ନ୍ତୁ । ଏଥିରେ ଖର୍ଚ୍ଚ ବି କମ କିନ୍ତୁ ଉତ୍ପାଦନ ବେଶୀ । ଏହା ଚାଷର ସବୁଠାରୁ ଶସ୍ତା ପଦ୍ଧତି, ସବୁଠାରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ପଦ୍ଧତି ଏବଂ ଆଜିର ଦୁନିଆରେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ଦ୍ୱାରା ଉତ୍ପାଦିତ ଫସଲର ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଅଧିକ । ଆମର କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା ଦିଗରେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ । ମୁଁ ଦେଶର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ବି କହିବି ଯେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷରେ ଆପଣଙ୍କ ପାଇଁ ଅନେକ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ଅଛି । ଆମର ଯୁବପିଢ଼ିମାନେ ଏହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଫାଇଦା ନେବା ଉଚିତ । ଏଠାରେ ମଞ୍ଚକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଏଠାରେ ଅନେକ ଯୁବକଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇଲି । ସରକାରୀ ଯୋଜନାରେ ଯୋଗ ଦେଇ ସେ କ’ଣ ଏକ ବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିଛନ୍ତି, ତାଙ୍କୁ ଜୀବନରେ କେତେବଡ଼ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି ତାହା ଶୁଣି ମୁଁ ବହୁତ ଖୁସି ହେଲି । ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ ହେଲା।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଗାଁକୁ, କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ କରିବା, ସେମାନଙ୍କୁ ବେଆଇନ ଦଖଲରୁ ମୁକ୍ତ କରିବାରେ ସ୍ୱାମୀତ୍ୱ ଯୋଜନାର ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିଛି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଯୋଗୀ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ୟୁପି ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ଅଗ୍ରଣୀ ଅଛି । ୟୁପିର ସମସ୍ତ ୭୫ଟି ଜିଲ୍ଲାରେ ୨୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଘର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ସେଥିମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରାୟ ୨୧ ଲକ୍ଷ ପରିବାରଙ୍କୁ ଆଜି ଏହି ଦଲିଲ ଦିଆଯାଇଛି । ନିଜ ଘରର କାଗଜପତ୍ର ଯେତେବେଳେ ନିଜ ହାତରେ ରହିବ, ସେତେବେଳେ ଗରିବ, ପଛୁଆ ବର୍ଗ ଲୋକ ସେମାନଙ୍କ ଘରର ଅବୈଧ କବଜାଜନିତ ଚିନ୍ତାରୁ ମୁକ୍ତି ପାଇବେ । ଗତ ସରକାରଙ୍କ ସମୟରେ ଅବୈଧ କବଜାକୁ ନେଇ ଯେଉଁ ପ୍ରବୃତ୍ତି ଏଠାରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ ହେଉଥିଲା, ସେଥିରେ ମଧ୍ୟ ଲଗାମ ଲାଗିବ । ଘରର କାଗଜପତ୍ର ପାଇବା ଦ୍ୱାରା ଯଦି ଆବଶ୍ୟକ ହୁଏ ତେବେ ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ ନେବା ମଧ୍ୟ ସହଜ ହେବ । ଏହା ଗାଁର ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ରୋଜଗାର, ଆତ୍ମନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ନୂତନ ମାଧ୍ୟ ଯୋଗାଇବ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ବିକାଶ କଥା ଆସେ କାଶୀ ନିଜେ ଏକ ମଡେଲ ପାଲଟିଯାଏ । ପ୍ରାଚୀନ ପରିଚୟ ବଜାୟ ରଖିବାବେଳେ ଆମ ସହରଗୁଡ଼ିକ କିପରି ଏକ ନୂତନ ଶରୀର ଗ୍ରହଣ କରିପାରନ୍ତି ତାହା କାଶୀରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ ହୁଏ । ଆଜି ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ଏବଂ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ଗ୍ରାଣ୍ଡ କାଶୀ, ଦିବ୍ୟା କାଶୀ ଅଭିଯାନକୁ ଅଧିକ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ । କାଳଭୈରବଙ୍କ ସହିତ ସହରର ୬ଟି ୱାର୍ଡରେ ଯେଉଁ ବିକାଶର କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି ୭ଠଠରୁ ଅଧିକ ସ୍ଥାନରେ ଯେଉଁ ସିସିଟିଭି କ୍ୟାମେରା ସ୍ଥାପିତ ହୋଇଛି ତାହା ଦ୍ୱାରା ସ୍ମାର୍ଟ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷିତ ସୁବିଧା ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର କାଶୀକୁ ଆହୁରି ବଳ ମିଳିବ । ମହାନ ସନ୍ଥ ପୂଜ୍ୟଶ୍ରୀ ରବି ଦାସଙ୍କ ଜନ୍ମ ସ୍ଥାନର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି । ଲଙ୍ଗର ହଲ ନିର୍ମାଣ ସହିତ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଆସୁଥିବା ଭକ୍ତମାନେ ଅନେକ ସୁବିଧା ପାଇବେ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଆଜି ବାରଣାସୀର ଛକଗୁଡ଼ିକ ସୁନ୍ଦର ହେବାରେ ଲାଗିଛି, ରାସ୍ତାଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଶସ୍ତ ହେବାରେ ଲାଗିଛି, ନୂତନ ପାର୍କିଂ ସ୍ଥାନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ଯେଉଁ କାରଣରୁ ସହରରେ ଟ୍ରାଫିକ ଜାମ ସ୍ଥିତିରେ ବହୁତ ଉନ୍ନତି ହୋଇଛି । ବାରଣାସୀ କ୍ୟାଣ୍ଟରୁ ଲହର୍ତରା ଦେଇ ପ୍ରୟାଗରାଜ ଆଡ଼କୁ ଯେଉଁ ରାଜପଥ ଲମ୍ବିଯାଇଛି ତାହା ଉପରେ କେତେ ଚାପ ରହେ ତାହା ଆପଣଙ୍କ ଠାରୁ ଅଧିକ ଆଉ କିଏ ଜାଣିବ । ଯେତେବେଳେ ଏହା ୬ ଲେନ୍ ହେବ, ସେତେବେଳେ ଦିଲ୍ଲୀ, ଆଗ୍ରା, କାନପୁର, ପ୍ରୟାଗରାଜରୁ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀ ପାଇଁ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ । କେବଳ ଏତିକି ନୁହେଁ, ସହରର ଅନ୍ୟ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଯିବା ମଧ୍ୟ ସହଜ ହେବ । ଏହି ରାସ୍ତାଟି ଜିଲ୍ଲାର ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାରା ଭାବରେ ବିକଶିତ ହେବ । ବାରଣାସୀ-ଭଦୌହୀ-ଗୋପିଗଞ୍ଜ ରାସ୍ତାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ହେତୁ ସହରରୁ ଆସୁଥିବା ଯାନଗୁଡ଼ିକ ରିଙ୍ଗରୋଡ ଫେଜ-୨ ଦେଇ ବାହାରକୁ ଯାଇପାରିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଟ୍ରାଫିକ ଜାମରୁ ମୁକ୍ତି ମିଳିବ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଅନୁସନ୍ଧାନ ହବ ଭାବରେ କାଶୀର ପରିଚୟକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ ଚାଲିଛି । ଆଜି ଏକ ଆୟୁଷ ହସ୍ପିଟାଲର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ଏକ ନୂତନ ହୋମିଓପ୍ୟାଥି ମେଡିକାଲ କଲେଜ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହିପରି ସୁବିଧା ସହିତ କାଶୀ ଭାରତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ପ୍ରଣାଳୀର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ ଉଭା ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଞ୍ଚଳିକ ଷ୍ଟାଣ୍ଡାର୍ଡ ଲାବ୍ରୋଟୋରୀ ଗଠନ ଦ୍ୱାରା ଜଳ ପରୀକ୍ଷା, ପୋଷାକ ଏବଂ କାର୍ପେଟ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପରୀକ୍ଷା ଏଠାରେ କରାଯିବ । ଏହା ସିଧାସଳଖ ବାରଣାସୀ ଏବଂ ଏହାର ଆଖ-ପାଖର ବୁଣାକାର ଏବଂ ଅନେକ ଶିଳ୍ପକୁ ଉପକୃତ କରିବ । ଏଥିସହିତ, ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚାଉଳ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ରରେ ନୂତନ ସିଡ ପ୍ରଜନନ ସୁବିଧା ସହିତ, ନୂତନ ଧାନର ବିକାଶ ପାଇଁ ପୂର୍ବ ଅପେକ୍ଷା ବହୁତ କମ ସମୟ ଲାଗିବ ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବିକାଶରେ କାଶୀର ବିକାଶରେ ଡବଲ ପାୱାର ଏବଂ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନର ଡବଲ ବିକାଶ ବିଷୟରେ କହେ, କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ବହୁତ କଷ୍ଟ ହୁଏ । ଏମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ସେହି ଲୋକମାନେ ଯେଉଁମାନେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ରାଜନୀତିକୁ କେବଳ ଜାତି ଓ ଧର୍ମର ଚଷମା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଖୁଥିଲେ। ଏହି ଲୋକମାନେ କେବେ ବି ୟୁପିର ବିକାଶ କରିବାକୁ ଚାହୁଁ ନ ଥିଲେ, ୟୁପି ଏକ ଆଧୁନିକ ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଚାହୁଁ ନ ଥିଲେ । ବିଦ୍ୟାଳୟ, କଲେଜ, ଡାକ୍ତରଖାନା, ରାସ୍ତା, ଜଳ, ବିଦୁତ, ଗରିବଙ୍କ ଘର, ଗ୍ୟାସ ସଂଯୋଗ, ଶୌଚାଳୟ, ସେମାନେ ଏହାକୁ ବିକାଶ ବୋଲି ଭାବନ୍ତି ନାହିଁ । ସବକା ସାଥ, ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ସବକା ପ୍ରୟାସର ଏହି ଭାଷା ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ପାଠ୍ୟକ୍ରମରେ, ତାଙ୍କ ଅଭିଧାନରେ ନାହିଁ । ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଜାଣନ୍ତି ତାଙ୍କ ସିଲାବସରେ କ’ଣ ଅଛି, ତାଙ୍କ ଅଭିଧାନରେ କ’ଣ ଅଛି । ତାଙ୍କ ମନରେ କ’ଣ ଅଛି, ତାଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରେ କ’ଣ ଅଛି । ସେମାନଙ୍କ ସିଲାବସରେ ଅଛି- ମାଫିଆବାଦ, ପରିବାରବାଦ । ସେମାନଙ୍କ ସିଲାବସରେ ଅଛି- ଘର ଏବଂ ଜମିକୁ ବେଆଇନ ଦଖଲ । ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡ଼ିକ ସମୟରେ ୟୁପିର ଲୋକମାନେ ଯାହା ପାଇଥିଲେ ଏବଂ ୟୁପିର ଲୋକମାନେ ଆଜି ଆମ ସରକାରଙ୍କ ଠାରୁ ଯାହା ପାଇଛନ୍ତି ତାହା ମଧ୍ୟରେ ପାର୍ଥକ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଛି । ଆମେ ୟୁପିରେ ଐତିହ୍ୟର ଅଭିବୃଦ୍ଧି କରୁଛୁ, ଆମେ ମଧ୍ୟ ୟୁପିର ବିକାଶ କରୁଛୁ । କିନ୍ତୁ ଏହି ଲୋକମାନେ ଯେଉଁମାନେ କେବଳ ନିଜର ସ୍ୱାର୍ଥ ପାଇଁ ଭାବନ୍ତି, ସେମାନେ ୟୁପିର ବିକାଶକୁ ପସନ୍ଦ କରନ୍ତି ନାହିଁ । ପରିସ୍ଥିତି ତ ଏପରି ଯେ ଏହି ଲୋକମାନେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ, ବାବାଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ମଧ୍ୟ ବିରୋଧ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି । ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଗତ ରବିବାର ଦିନ ଦେଢ଼ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଭକ୍ତ ଦର୍ଶନ ପାଇଁ କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମରେ ପହଞ୍ଚôଥିଲେ । ଦଶନ୍ଧି ଧରି ୟୁପିକୁ ପଛକୁ ଠେଲି ଦେଇଥିବା ଏହି ଲୋକଙ୍କ ଅସନ୍ତୋଷ ଏବେ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଯେପରି ୟୁପିର ଲୋକମାନେ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ସହିତ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛନ୍ତି, ଆମକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ ଦେଉଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ବଢ଼ିବା ସହିତ ସେମାନଙ୍କର କ୍ରୋଧ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ୟୁପିର ବିକାଶ ପାଇଁ ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ଦିନ-ରାତି ଏମିତି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଜାରି ରଖିବେ । ମହାଦେବଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ କାଶୀ ଲୋକଙ୍କ ସ୍ନେହ ସହିତ ଆମେ ବିକାଶର ନୂତନ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଜାରି ରଖିବୁ, ଏହି ବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ମୁଁ ସମସ୍ତ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି । ମୋ ସହିତ କୁହନ୍ତୁ ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ । ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ, ଭାରତ ମାତା କି ଜୟ । ଆପଣଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at launch of multiple development initiatives in Varanasi
23 DEC 2021 5:13PM by PIB Delhi
Har Har Mahadev ! Glory to Trilochan Mahadev! Glory to Mata Sheetla Chowkia Devi! The energetic and popular Chief Minister of Uttar Pradesh, Shri Yogi Adityanath ji, my cabinet colleague Dr. Mahendranath Pandey ji, Ministers in the UP government, Shri Anil Rajbhar ji, Neelkanth Tiwari ji, Ravindra Jaiswal ji, my Parliamentary colleagues Shri BP Saroj ji, Smt Seema Dwivedi ji, all the honourable members of the Vidhan Sabha and the Legislative Council, Shri Shankar Bhai Chowdhary, Chairperson of Banas Dairy, and my dear farmer brothers and sisters who have come here in large numbers!
Greetings to the people of Varanasi's Pindra! Greetings to all the brothers and sisters of the neighbouring district of Jaunpur! Today, entire Varanasi and its surroundings have once again become a witness to a massive programmes for the whole country as well as the villages of Uttar Pradesh, its farmers and livestock rearers. This day is also special because today is the birth anniversary of former Prime Minister of the country, Chaudhary Charan Singh ji. I pay my respectful homage to him. The country is celebrating Farmers' Day in his memory.
Friends,
For some people, talking about cow and cow dung here is like committing a crime. It can be a crime for some people, but for us, cows are our mother and are worshiped. People who make fun of cows and buffaloes forget that the livelihood of 8 crore families of the country depends upon livestock. Due to the hard work of these families, today India produces milk worth approximately Rs. 8.5 lakh crore every year. And the money involved in milk production is much more than that of wheat and rice produced in India. Therefore, strengthening the dairy sector of India is one of the top priorities of our government today. In line with this, the foundation stone of Banas Kashi Sankul has been laid here today, Friends, this space is not enough for this mammoth crowd. So, watch out and be careful. Crores of rupees have been transferred to the accounts of lakhs of farmers associated with Banas Dairy. The foundation stone of a biogas based power plant has also been laid for the Ramnagar milk plant. There has been another significant development which will have a positive impact on the dairy sector of the entire country. Today, a unified system is launched and its logo have also been released across the country to certify the purity of milk. Apart from these efforts related to the dairy sector, today lakhs of people of UP have also been handed over the legal documents of their homes i.e. Gharauni. Projects worth more than 1500 crore rupees have either been inaugurated or their foundation stones laid to make Varanasi more beautiful, accessible with more facilities. Congratulations to all of you for all these development projects! A special congratulations to the cattle rearers of UP and the entire country!
Friends,
There was a time when the herds of cattle in our villages were the hallmark of prosperity. And here, everyone called it 'Pashudhan' or 'cattle wealth'. There was a competition regarding the number of livestock in houses. Our scriptures had these lines-
गावो मे सर्वतः
चैव गवाम् मध्ये वसाम्यहम्।।
That is, the cows should be around me and I should live among the cows. This sector has always been a major source of employment here. But the support that this sector should have received a long time back was not provided by the previous governments. Now our government is changing this situation across the country. We have constituted Kamdhenu Aayog; a special fund of thousands of crores has also been created for the infrastructure of the dairy sector. We have also empowered lakhs of cattle farmers with the facility of Kisan Credit Card by running a huge campaign. Relentless work is going on so that the farmers get good quality fodder and seeds. A nationwide campaign has also been launched for the treatment of animals at home, for artificial insemination at home. We have also launched a nationwide vaccination mission for the control of Foot and Mouth Disease in animals. Our government is not only vaccinating children free of cost, not only providing corona vaccine free of cost, but also providing many free vaccines to save livestock.
Friends,
As a result of these efforts in the country, the milk production has increased by about 45 per cent as compared to 6-7 years ago. That is, it has increased about one and a half times. Today India produces about 22 per cent of the world's milk, which is almost 1/4th of the total production. I am glad that today UP is not only the largest milk producing state in the country, but also moving ahead in the expansion of dairy sector.
Brothers and sisters,
I firmly believe that the new energy in the dairy sector, animal husbandry, white revolution of the country can play a massive role in changing the condition of the farmers for the better. There are several reasons for this belief. Firstly, animal husbandry can become a huge source of additional income for the small farmers of the country, who are more than 10 crore in number. Secondly, India's dairy products have a huge overseas market in which we have a lot of possibilities to move forward. Thirdly, animal husbandry is a great way of economic empowerment of women, to increase their participation in entrepreneurship. And fourthly, our livestock forms the basis of biogas and organic farming. Animals that are not capable of producing milk any longer are not a burden, but they too can increase the income of farmers every day.
Brothers and sisters,
Our government of double engine is supporting the farmers and cattle rearers with complete sincerity and full force . Today, the laying of the foundation stone of Banas Kashi Sankul too is a proof of this partnership of the government and the cooperative. A new partnership has started today between Banas Dairy and the farmers as well as cattle rearers of Purvanchal, who play an important role in the cooperative sector. When this modern dairy plant will be ready, not only Pindra, thousands and lakhs of farmers of Shivpur, Sewapuri, Rohaniya, and districts like Ghazipur, Jaunpur, Chandauli, Mirzapur, Ballia, Azamgarh and Mau too will benefit from it. Due to Banas Kashi Sankul, milk committees will be formed in many nearby villages; collection centers will be set up and we won't have to worry about the spoilage of milk. Besides, farmers will receive assistance for good breed animals; and good quality food will also be made available for the animals. Apart from milk, curd, buttermilk, butter, paneer, ice cream and sweets will also be made here. That is, the lassi of Banaras, all the sweets made of chenna, and the taste of laung-lata will be enhanced even further. Well, now the season of Malaiyyo has also arrived. In a way, Banas Kashi Sankul will add to the sweetness of Banaras.
Brothers and sisters,
In general, we have also been very confused about the authenticity of the quality of milk. If you buy milk, it is difficult for an ordinary person to identify whether the milk is safe to consume or not. Due to different certifications, the entire dairy sector including cattle ranchers and milk unions had to face a lot of challenges. Now this challenge has been resolved for the dairy sector across the country. Today the Bureau of Indian Standards has released a unified system for the country. A logo featuring Kamdhenu cow has also been launched for certification. If this proof, this logo is visible, then the identification of purity will be easy and the credibility of India's milk products will also be enhanced.
Friends,
It's high time that the country made the right use of the waste generated from the animals associated with the dairy sector. One such major effort is the construction of a biogas power plant near the milk plant of Ramnagar. This is a first of its kind project in which all the energy requirements of the dairy plant will be met from the biogas plant itself. That is, farmers will be able to earn not only from milk but also from the sale of cow dung. This biogas plant will buy cow dung from farmers at a price higher than what farmers usually get. The bio slurry produced here will be used for the production of bio slurry based organic fertilizers. The solid organic manure that will be made will be available to the farmers at a much lower cost than chemical fertilizers. This will also lead to the development of organic farming - natural farming and will also encourage the service of destitute animals.
Friends,
There was a time when organic farming and natural processes were used in India. Under Organic farming, there is no adulteration and no chemicals are used in farming. All farm residues, products and the products from animals involved in farming, were used for this type of agriculture. Be it fertilizers or pesticides, everything was made naturally and used. But with the passage of time, the scope of natural farming shrunk, it was dominated by chemical farming. For the rejuvenation of mother earth, to protect our soil, to secure the future of the coming generations, now we have to once again turn to organic farming. This is the need of the hour today. And so, the government is also running a huge campaign to make farmers aware and to promote natural farming. And today when we are celebrating 75 years of Independence 'Amrit Mahotsav', I would urge the countrymen, my farmer brothers and sisters, especially my small farmers, on Farmers' Day, that you should move forward towards natural farming and organic farming. The cost is less and the produce is higher. It is the cheapest method of farming, the safest method, and today around the world, the value of crops produced by organic farming is also very high. This is also a big step towards making our agriculture sector self-reliant. I will also tell the startup sector of the country, to the youth that there are many new possibilities for you in the field of organic farming. Our youth should take full advantage of this opportunity. Just before coming on stage here, I got a chance to meet several youngsters here. I was extremely delighted to hear about the many courageous things they have accomplished by being a part of the government schemes, how big a change has come into their lives! My faith in the schemes has become even stronger.
Brothers and sisters,
Swamitva Yojana also has a major role to play in making villages & farmers self-reliant, freeing them from illegal occupation. I am happy that under the leadership of Yogi ji, UP is also leading in this aspect. More than 23 lakh gharauni have been prepared in all 75 districts of UP. Of these, about 21 lakh families have been given these documents today. When they will have these legal documents of the house in their hands, then the poor, downtrodden and the backward sections of the society will be free from the worry of illegal occupation of their houses. The trend of illegal occupation that flourished here during the regime of the previous governments will also be curbed. By getting a home, it will also be easier now to get loans from banks if needed. This will provide new means for employment, self-employment to the youth of the villages.
Brothers and sisters,
When it comes to development, Kashi is becoming a model in itself. How our cities can adopt a new body while maintaining the ancient identity is visible in Kashi. The projects which have been inaugurated and the foundation stone laid today will give further impetus to the 'Bhavya Kashi, Divya Kashi' campaign. The redevelopment work in 6 wards of the city, including Kal Bhairav ​​ji and installation of CCTV cameras at more than 700 places, have given further impetus to Kashi's move towards smart and secure facilities. The work of developing the birthplace of great saint Pujya Shri Ravidas ji is also going on at a rapid pace. With the construction of the Langar Hall, devotees coming from all over the country will get a lot of comfort and convenience.
Brothers and sisters,
Today the intersections of Varanasi are getting beautiful, the roads are getting widened, new parking spaces are being constructed, due to which the traffic jam situation in the city has improved a lot. You are very well aware of the pressure on the highway stretch from Varanasi Cantt to Prayagraj via Lahartara. Now with the 6 lanes, all the passengers travelling and commercial vehicles from Delhi, Agra, Kanpur, Prayagraj will benefit a lot! Moreover, commuting to other areas of the city will also become easier. This road will be developed as the entrance gate of the district. Due to the widening of Varanasi-Bhadohi-Gopiganj road, vehicles originating from the city will be able to go from outside via Ring Road Phase-2. This will get rid of heavy traffic jams.
Brothers and sisters,
Continuous efforts are underway to strengthen Kashi's identity as a health, education and research hub. Today an AYUSH hospital has been inaugurated and the work of establishing a new Homeopathic Medical College has started. With such facilities, Kashi is also going to emerge as an important center of the Indian system of medicine. With the formation of Regional Reference Standard Laboratory, water testing, tests related to clothes and carpets will be done here. This will directly benefit the weavers and the many industries in and around Varanasi. At the same time, with the new speed breeding facility set up at the International Rice Research Center, it will take far less time to develop a new variety of paddy than before.
Brothers and sisters,
When I talk of double power and double development with double engine in the development of Kashi and Uttar Pradesh, some people get very upset. These are the people who have witnessed the politics of Uttar Pradesh only through the prism of caste, creed and religion. These people never wanted UP to develop or imagined UP with a modern identity. Schools, colleges, hospitals, roads, water, electricity, houses of the poor, gas connections, toilets : they do not consider these as development. This language of 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas' is not there in their dictionary or syllabus. You all know what is there in their syllabus, dictionary, language, and thoughts. They have in their syllabus - mafiaism, nepotism. They have - illegal occupation of houses and lands. The difference between what the people of UP got during the earlier governments and what the people of UP are getting from our government today is clear. We are not only encouraging and enhancing the heritage in UP, but also developing UP. But these people who think only about their selfish desires are not liking the development of UP. The situation is such that these people have started objecting to the development of Purvanchal, Baba's work and Vishwanath Dham's work. I have been told that last Sunday, more than 1.5 lakh devotees had reached Kashi Vishwanath Dham for darshan. The displeasure of these people who had pushed UP decades back will only increase. The people of UP are standing firmly with the double engine government and blessing us; and as the blessings increase, the anger of those people too will start rising.
Friends,
The government of double engine will continue to work hard day in and day out for the development of UP. With the blessings of Mahadev and the affection of the people of Kashi, we will continue to create new records of development. With this belief, I congratulate you all for all the development projects. Say aloud with me: Bharat Mata Ki Jai, Bharat Mata Ki Jai, Bharat Mata Ki Jai. Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.