প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পূর্বাঞ্চল এক্সপ্ৰেছৱে উদ্বোধন কৰিলে প্রধানমন্ত্রীয়ে
চুলতানপুৰ জিলাৰ এক্সপ্ৰেছৱেত প্রত্যক্ষ কৰে ৩.২ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ এয়াৰষ্ট্ৰীপৰ এয়াৰশ্ব’
“এই এক্সপ্ৰেছৱে উত্তৰপ্রদেশৰ সংকল্প সিদ্ধিৰ প্রতিফলনৰে প্রমাণ আৰু ই উত্তৰপ্রদেশৰ গৌৰৱ আৰু বিষ্ময়”
“আজি পূর্বাঞ্চলৰ দাবীসমূহে পশ্চিমৰ দাবীৰ দৰেই সমান গুৰুত্ব লাভ কৰিছে”
“এই দশকৰ চাহিদাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি সমৃদ্ধ উত্তৰপ্রদেশ নিৰ্মাণ কৰিবলৈ আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে”
“ডাবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰ উত্তৰপ্ৰদেশৰ উন্নয়নৰ প্ৰতি সম্পূৰ্ণ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ”
16 NOV 2021 4:27PM by PIB Guwahati
প্রধানমন্ত্রী শ্রী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি পূর্বাঞ্চল এক্সপ্ৰেছৱে উদ্বোধন কৰে৷ তেওঁ চুলতানপুৰ জিলাৰ এক্সপ্ৰেছৱেত নির্মিত ৩.২ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ এয়াৰষ্ট্ৰীপৰ এয়াৰশ্ব’ও প্রত্যক্ষ কৰে৷
এই উপলক্ষে সমবেত ৰাইজক উদ্দেশ্যি আগবঢ়োৱা ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তিনি বছৰৰ পূৰ্বে পূর্বাঞ্চল এক্সপ্ৰেছৱেৰ আধাৰশিলা স্থাপনৰ সময়ত তেওঁ কল্পনাও কৰা নাছিল যে এদিন এই এক্সপ্ৰেছৱেত অৱতৰণ কৰিব পাৰিব। তেওঁ কয়, “এই এক্সপ্ৰেছৱেই দ্রুত গতিত এক উন্নত ভৱিষ্যতৰ দিশত লৈ যাব, এই এক্সপ্ৰেছৱেই উত্তৰ প্রদেশৰ উন্নয়নৰ দিক প্ৰদান কৰিব, এই এক্সপ্ৰেছৱেই এক নতুন উত্তৰপ্রদেশ গঢ়ি তুলিব, এই এক্সপ্ৰেছৱে হ’ল উত্তৰ প্রদেশৰ আধুনিক সুবিধাৰ প্রতিফলনৰে প্রমাণ। উত্তৰপ্রদেশৰ গৌৰৱ আৰু বিষ্ময়।"
দেশৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়নৰ বাবে উন্নয়নত ভাৰসাম্য থকাটো দৰকাৰ বুলি কয় প্রধানমন্ত্রীয়ে। কেতবোৰ এলেকা উন্নয়নৰ পথত আগুৱাই গৈছে আৰ কেতবোৰ এলেকা কেইবা দশক ধৰি পিছপৰি আছে। তেওঁ কয় যে এই বৈষম্য কোনো দেশৰ বাবে ভাল নহয়। তেওঁ কয় যে ভাৰতৰ পূর্বাঞ্চল আৰু উত্তৰ-পূর্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহত উন্নয়নৰ ইমান সম্ভাৱনা থকা সত্ত্বেও, দেশত যি উন্নয়ন হৈছে তাত অধিক সুবিধা পোৱা নাই৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে পূৰ্বৰ চৰকাৰে যিদৰে দীর্ঘদিন ধৰি আছিল, তেওঁলোকে উত্তৰপ্রদেশৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়নত দৃষ্টি দিয়া নাই। তেওঁ আনন্দ প্রকাশ কৰি কয় যে পূব উত্তৰ প্রদেশত আজি উন্নয়নৰ এক নতুন অধ্যায় ৰচনা হৈছে।
পূর্বাঞ্চল এক্সপ্ৰেছৱেৰ কাম দ্রুত গতিত সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ বাবে প্রধানমন্ত্রীয়ে উত্তৰ প্রদেশৰ মুখ্যমন্ত্রী শ্রী যোগী আদিত্যনাথ, তেওঁ দল আৰু উত্তৰপ্রদেশৰ জনগণক প্রশংসা কৰে৷ এই প্রকল্পৰ বাবে যিসকলৰ ভূমি অধিগ্রহণ কৰা হৈছে তেওঁলোককো ধন্যবাদ জনায় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে৷ শ্রী মোদীয়ে এই প্রকল্পৰ সৈতে জড়িত শ্রমিক আৰু ইঞ্জিনিয়াৰসকলৰ প্রশংসা কৰে৷
সমৃদ্ধিৰ লগতে দেশৰ নিৰাপত্তাও সমান গুৰুত্বপূর্ণ বুলি কয় প্রধানমন্ত্রীয়ে। তেওঁ কয় যে পূর্বাঞ্চল এক্সপ্ৰেছৱে নির্মাণৰ সময় যুদ্ধবিমানৰ বাবে জৰুৰী অৱতৰণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। তেওঁ কয় এই বিমানসমূহৰ গর্জন হ’ব তেওঁলোকৰ বাবে, যিসকলে কেইবা দশক ধৰি দেশৰ প্রতিৰক্ষা আন্তঃগাঁথনিক উপেক্ষা কৰিছিল৷
প্রধানমন্ত্রীয়ে দুখ প্রকাশ কৰে যে গংগা আৰু অন্যান্য নদীৰ আশীর্বাদধন্য ইমান বিশাল এলেকা থকা সত্ত্বেও ৭-৮ বছৰ আগলৈকে ইয়াত কোনো উন্নয়ন হোৱা নাছিল৷ শ্রী মোদীয়ে কয় যে ২০১৪চনত দেশে তেওঁক দেশ সেৱা কৰাৰ সুযোগ দিলে, তেওঁ উত্তৰ প্রদেশৰ উন্নয়নক অগ্রাধিকাৰ দিছে। তেওঁ দুখীয়ালোকসকলক পকী গৃহ, দৰিদ্র আৰু মহিলাসকলৰ বাবে শৌচালয় আৰু প্রত্যেকৰ ঘৰত বিদ্যুৎ আৰু অন্যান্য ধৰণৰ কর্মসংস্থাপনৰ বিষয়ে পৰিকল্পনা কৰে৷ বিগত চৰকাৰক সমালোচনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে তদানীন্তন ইউপিএ চৰকাৰে এই সুযোগ-সুবিধা প্রদানত তেওঁ সমর্থন নকৰাৰ বাবে তেওঁ গভীৰভাৱে ব্যথিত। তেওঁ কয় যে "উত্তৰ প্রদেশৰ জনগণে চৰকাৰৰ ওচতৰ উত্তৰ বিচাৰিছিল আৰু তাৰ জনগণৰ প্ৰতি অন্যায় আচৰণ, উন্নয়নত বৈষম্য আৰু তদানীন্তন চৰকাৰে যিদৰে তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ স্বার্থ ৰক্ষা কৰিছিল তাৰ বাবে সেই চৰকাৰক অপসাৰণ কৰিছিল৷"
প্রধানমন্ত্রীয়ে জানিব বিচাৰে উত্তৰ প্রদেশত আগতে কিদৰে বিদ্যুৎ যোগান বিঘ্নিত হৈছিল, আইনশৃংখলা পৰিস্থিতি কি আছিল আৰু চিকিৎসাৰ সুবিধাৰ কি অৱস্থা আছিল, সেয়া কোনোবাই পাহৰিব পাৰিব নেকি৷ তেওঁ কয় যে বিগত চাৰে চাৰি বছৰত পূবেও হওক বা পশ্চিম, হাজাৰ হাজাৰ গাঁৱত নতুন ৰাস্তাৰে সংযুক্ত হৈছে আৰু হাজাৰ হাজাৰ কিলোমিটাৰ নতুন পথ নিৰ্মাণ হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জনগণৰ সক্রিয় অংশগ্রহণে ইয়াৰ উন্নয়নৰ সপোন এতিয়া পৰিস্ফুত হৈছে৷ নতুন মেডিকেল কলেজ নিৰ্মাণ হৈছে, এইমছ নিৰ্মাণ হৈছে, আধুনিক শিক্ষা প্রতিষ্ঠান নিৰ্মাণ হৈছে। মাত্র কেইটামান সপ্তাহৰ পূৰ্বে কুশীনগৰ আন্তর্জাতিক বিমানবন্দৰৰ উদ্বোধন হৈছে।
প্রধানমন্ত্রীয়ে কয় এইটো সত্য যে উত্তৰ প্রদেশৰ দৰে এক বিশাল ৰাজ্যৰ বিভিন্ন অংশ পূৰ্বে এটা অংশৰ সৈতে আন এটা অংশ বিচ্ছিন্ন ছিল। মানুহে ৰাজ্যৰ বিভিন্ন স্থানলৈ যায়, কিন্তু সংযোগৰ অভাৱত তেওঁলোক সমস্যাত পৰিছিল৷ পূব উত্তৰ প্রদেশৰ লোকসকলৰ বাবে লক্ষ্ণৌলৈ যোৱাটো অতি কঠিন আছিল। তেওঁ কয়, “পূৰ্বৰ মুখ্যমন্ত্রীসকলৰ বাবে য’ত তেওঁলোকৰ ঘৰ আছিল, তাতে উন্নয়ন সীমাবদ্ধ আছিল। কিন্তু আজি পূর্বাঞ্চলৰ দাবীসমূহে পশ্চিমৰ দাবীৰ দৰেই সমান গুৰুত্ব লাভ কৰিছে”৷ তেওঁ কয় যে এই এক্সপ্ৰেছৱেই চহৰসমূহক লক্ষ্ণৌৰ সৈতে সংযুক্ত কৰিব।
প্রধানমন্ত্রীয়ে উল্লেখ কৰে যে উত্তৰপ্রদেশৰ উদ্যোগ খণ্ডৰ বিকাশৰ বাবে ভাল যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ প্রয়োজন। তেওঁ কয় যে উত্তৰ প্রদেশত যিমান এক্সপ্ৰেছৱে নিৰ্মাণ হৈছে, উদ্যোগ কৰিড’ৰৰ কাম আৰম্ভ হৈছে। অতি শীঘ্ৰে পূর্বাঞ্চল এক্সপ্ৰেছৱেৰ চৌপাশে নতুন উদ্যোগ স্থাপন কৰা আৰম্ভ কৰিব। অনাগত দিনত এই এক্সপ্ৰেছৱেৰ কাষত অৱস্থিত চহৰসমূহে খাদ্য প্রক্রিয়াকৰণ, গাখীৰ, শীতলীকৰণৰ গৃহ, ফল আৰু শাক-পাছলিৰ ভাণ্ডাৰ, শস্য, পশুপালন আৰু অন্যান্য কৃষিজাত সামগ্ৰীৰ সৈতে সম্পৰ্কীত সামগ্ৰীৰ কাম দ্রুত গতিত চলিছে। তেওঁ কয় যে ইয়াত উদ্যোগীকৰণৰ বাবে দক্ষ কর্মী অপৰিহার্য। সেয়েহে তেওঁলোকক প্রশিক্ষণ প্ৰদানৰ কামো আৰম্ভ হৈছে। এই চহৰসমূহত আইটিআই আৰু অন্যান্য প্রশিক্ষণ প্রতিষ্ঠান আৰু মেডিকেল প্রতিষ্ঠান নিৰ্মাণ হ’ব।
তেওঁ কয় যে উত্তৰপ্রদেশত নির্মিত প্রতিৰক্ষা কৰিড’ৰে ইয়াত নতুন কর্মসংস্থাপনৰ সুযোগ লৈ আহিব। শ্রী মোদীয়ে কয় যে এনে আন্তঃগাঁথনিৰ কাম চলিছে, যি ভৱিষ্যতৰ অর্থনীতিক নতুন উচ্চতাত উপনীত কৰাব৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে এজন মানুহে ঘৰ নির্মাণ কৰিলেও প্রথমে ৰাস্তাঘাটক লৈ চিন্তা কৰে, মাটি পৰীক্ষা কৰে আৰু অন্যান্য দিশ বিবেচনা কৰে। কিন্তু উত্তৰপ্রদেশত আমি দীর্ঘ সময় ধৰি এনে চৰকাৰ দেখিছো, যিসকলো যোগাযোগ ব্যৱস্থাক লৈ চিন্তা নকৰি উদ্যোগীকৰণ সপোন দেখিছিল। ফলত প্রয়োজনীয় সা-সুবিধা নথকাত ইয়াত অৱস্থিত বহু কাৰখানাত তলা ওলমিছে। এনে পৰিস্থিতিত এইটো দুর্ভাগ্যজনক যে দিল্লী আৰু লক্ষ্ণৌ উভয় স্থানত ৰাজবংশৰ আধিপত্য আছিল। কিন্ত বছৰৰ পাছত বছৰ ধৰি পৰিয়ালৰ সদস্যসকলৰ এই অংশীদাৰিত্বই উত্তৰপ্রদেশৰ আশা-আকাংক্ষাক চূর্ণ কৰি আহিছে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে আজি ইয়াত ডাবল ইঞ্জিনৰ চৰকাৰে সাধাৰণ জনতা আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ কথা ভাৱি কাম কৰিছে। নতুন কাৰখানা নিৰ্মাণৰ পৰিৱেশ গঢ়ি তুলিছে। তেওঁ কয় যে এই দশকৰ চাহিদাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি সমৃদ্ধ উত্তৰপ্রদেশ নিৰ্মাণ কৰিবলৈ আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ কৰা হৈছে।
ক’ৰোনা টিকা প্ৰদানৰ ক্ষেত্রত উত্তৰপ্রদেশ চৰকাৰৰ চমৎকাৰ কামৰ বাবে প্রধানমন্ত্রীয়ে তেওঁলোকৰ প্রশংসা কৰে৷ তেওঁ ভাৰতত প্ৰস্তুত কৰা টিকাৰ বিৰুদ্ধে কোনো ৰাজনৈতিক প্রচাৰ কৰিবলৈ নিদিয়াৰ বাবে ইয়াৰ জনগণৰ প্রশংসা কৰে৷
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে চৰকাৰে উত্তৰপ্রদেশৰ সৰ্বাংগীন উন্নয়নত দিনে-ৰাতিয়ে কাম কৰি আহিছে। যোগাযোগ ব্যৱস্থাপনাৰ সমান্তৰালভাৱে আন্তঃগাঁথনিকো সর্বোচ্চ অগ্রাধিকাৰ দিয়া হৈছে। তেওঁ কয় যে মাত্র দুবছৰত, উত্তৰপ্রদেশৰ চৰকাৰে প্রায় ৩০ লাখ গ্রামীণ পৰিয়ালক পাইপযুক্ত খোৱাপানীৰ সংযোগ প্রদান কৰিছে আৰু এই বছৰত ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰে লাখ লাখ ভগ্নীক তেওঁলোকৰ ঘৰে ঘৰে পাইপযুক্ত খোৱাপানী সৰবৰাহ কৰিবলৈ সম্পূর্ণ প্রতিশ্রুতি লৈছে৷ তেওঁ কয় যে সেৱাৰ মনোভাৱেৰে দেশ নিৰ্মাণত নিয়োজিত হৈ থকাটোৱে আমাৰ কর্তব্য, আমি তাকে কৰিম৷

Prime Minister's Office
PM inaugurates Purvanchal Expressway
Also witnesses Airshow on the 3.2 km long airstrip constructed on the Expressway in Sultanpur district
“This expressway is a proof of accomplishment of resolutions in UP and this is the pride and wonder of UP"
“Today, demands of Purvanchal are given equal importance as the demands of the West”
“Keeping in mind the needs of this decade, infrastructure is being built to build a prosperous Uttar Pradesh”
“The ‘double engine government’ is fully committed for the development of Uttar Pradesh”
16 NOV 2021 4:27PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated Purvanchal Expressway here today. He also witnessed the Airshow on the 3.2 km long airstrip constructed on the Expressway in Sultanpur district.
Addressing the gathering, the Prime Minister said while laying the foundation stone of Purvanchal Expressway three years ago, he did not imagine that one day he would land on the same expressway. He said “this expressway will lead to a better future at a faster pace, this expressway is for UP's development, this expressway is for the building a new Uttar Pradesh, this expressway is a reflection of modern facilities in UP, this expressway is a proof of accomplishment of resolutions in UP and this is the pride and wonder of UP.”
The Prime Minister remarked that balanced development of the country is equally necessary for the overall development of the country. Some areas march ahead in development and some areas are left behind by decades. He said that this inequality is not good for any country. He said that the eastern part of India and North Eastern states, despite having so much potential for development, did not get much benefit from the development taking place in the country. The Prime Minister said the way the earlier governments ran for a long time, they did not pay attention to the overall development of UP. He expressed happiness that in Eastern Uttar Pradesh, today a new chapter of development is about to be written.
The Prime Minister lauded the Chief Minister of Uttar Pradesh Shri Yogi Adityanath, his team and the people of UP on the completion of Purvanchal Expressway. He also thanked the farmers whose land was acquired for this project. He lauded the workers and the engineers who were involved in the project.
The Prime Minister remarked that security of the country is equally important as the prosperity of the country. He said that keeping that in mind, emergency landing provision for fighter jets is made while constructing the Purvanchal Expressway. He said that the roar of these planes will be for those who ignored the defense infrastructure in the country for decades.
The Prime Minister lamented that in spite of such a large area blessed with the Ganga ji and other rivers, there was no development till 7-8 years ago. He said in 2014, when the country gave him an opportunity to serve the country, he gave priority to the development of UP. He envisioned that the poor should get pucca houses, the poor should have toilets, women should not have to defecate in the open and everyone should have electricity in their homes and many such works are needed to be done here. Criticizing the previous Government, the Prime Minister said he was deeply pained that the then UP government did not support him in providing these amenities. He said that “the people of UP will hold the government accountable and remove it for the unfair treatment of the people of UP, discrimination done in development and the way only the interest of their family was being served by the then government.”
The Prime Minister asked who can forget how many power cuts used to happen in UP earlier, who can forget what was the law and order condition in UP and who can forget what was the condition of medical facilities in UP. He said in the last four and a half years in UP, whether in the East or the West, thousands of villages have been connected by new roads and thousands of kilometers of new roads have been built.
The Prime Minister said with the active participation of the people, the dream of development of UP is now visible. New medical colleges are being built, AIIMS is coming up, modern educational institutions are being built in UP. Just a few weeks ago the international airport in Kushinagar was inaugurated.
The Prime Minister said it was also a fact that parts of a vast state like UP were earlier cut off from each other to a great extent. People used to go to different parts of the state but they were troubled due to lack of connectivity. For the people of East Uttar Pradesh, even reaching Lucknow was quite a task. “For previous Chief Ministers, development was limited to where they had their homes. But today, the demands of Purvanchal are given equal importance as the demands of the West” the Prime Minister stressed. He said that this expressway will connect those cities with immense aspiration and huge potential for development with Lucknow. He said where the good road leads, good highways reach, there the pace of development increases, job creation happens faster.
The Prime Minister noted that for industrial development of Uttar Pradesh, excellent connectivity is necessary, every corner of UP needs to be connected. He said as expressways are getting ready in UP, the work of the industrial corridor has also started. Very soon new industries will start coming up around Purvanchal Expressway. In the coming days, in the cities situated along these expressways, work on products related to food processing, milk, cold storage, storage of fruits and vegetables, cereal, animal husbandry and other agricultural products are going to increase rapidly. He said skilled manpower is essential to the industrialization of UP. So work has also been started to train the manpower. ITI and other training institutes and medical institutes will also be established in these cities.
He said that the Defense Corridor being built in UP is also going to bring new employment opportunities here. He said these infrastructure works in UP, will give new heights to the economy in the future.
The Prime Minister said even if a person builds a house, he first worries about the roads, examines the soil, and considers other aspects. But in UP, we have seen a long period of such governments who showed dreams of industrialization without worrying about connectivity. The result was that due to lack of necessary facilities, many factories located here were locked. In these circumstances, it was also unfortunate that both Delhi and Lucknow were dominated by the dynasties. For years and years, this partnership of family members kept crushing the aspirations of UP.
The Prime Minister said today the double engine government in UP is working considering the common people of UP as their family. An environment is being created for new factories. He said keeping in mind the needs of this decade, infrastructure is being built to build a prosperous Uttar Pradesh.
The Prime Minister also lauded the Government of Uttar Pradesh for its excellent work done for Corona Vaccination. He lauded the people of UP for not allowing any political propaganda against the vaccine made in India to propagate.
The Prime Minister said the government is working day and night for the all-round development of UP. Along with connectivity, top priority is also being given to infrastructure in UP. He said in just 2 years, the UP government has almost provided piped drinking water connection to 30 lakh rural families. And this year the double engine government is fully committed to provide piped drinking water to lakhs of sisters at their homes. He said it is our duty to be engaged in nation building with the spirit of service, we will do the same.