ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍‍ୱେର ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
ସୁଲାତାନପୁର ଜିଲ୍ଲାରେ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍‍ୱେରେ ନିର୍ମିତ ୩.୨ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଏୟାରଷ୍ଟ୍ରିପ୍‍ରେଏୟାର ସୋକୁ କଲେ ପ୍ରଦର୍ଶନ
‘ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ହେଉଛି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ପ୍ରମାଣ ତଥା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଗୌରତ ତଥା ବିସ୍ମୟ’
ଆଜି ପଶ୍ଚିମ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଚାହିଦା ସହିତ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଚାହିଦାକୁ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି ।”
“ଚଳିତ ଦଶନ୍ଧିର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଗଠନ ନିମନ୍ତେ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ।”
“ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ୍‍ ସରକାର” ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ।’
16 NOV 2021 4:27PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଏଠାରେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ଶୁଭ ଉଦ୍ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସୁଲତାନପୁର ଜିଲ୍ଳାର ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେରେ ଦୀର୍ଘ ୩.୨ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଏୟାରଷ୍ଟ୍ରୀପ୍‍ରେ ଭାରତୀୟ ବାୟୁସେନାର ଚିତ୍ତାକର୍ଷକ ବିମାନ ଉଡ଼ାଣ ପ୍ରଦର୍ଶନକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉପଭୋଗ କରିଛନ୍ତି ।
ଉପସ୍ଥିତ ଜନତାଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଆଜିକୁ ତିନିବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେତେବେଳେ ସେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍‍ୱେର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ ସେ କଦାପି ଭାବିନଥିଲେ ଯେ ଏତେ ଶୀଘ୍ର ସେ ସେହି ଏକ୍ସପ୍ରେସ୍‍ୱେରେ ଆସି ବିମାନରେ ଅବତରଣ କରିବେ । ସେ କହିଲେ, ‘ ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଦ୍ରୁତ ବେଗରେ ଏକ ଉତ୍ତମ ଭବିଷ୍ୟତର ଆଗମନ ଘଟାଇବ, ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବିକାଶ ଘଟାଇବ, ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଏକ ନୂତନ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ନିର୍ମାଣ କରିବ, ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଉପଲବ୍ଧ ସକଳ ପ୍ରକାର ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁବିଧାସୁଯୋଗର ଏକ ଉଦାହରଣ, ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଗ୍ରହଣ କରିଥିବା ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସାକାର କରିବାର ଏକ ନମୁନା ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଗୌରବ ଏବଂ ବିସ୍ମୟ ।’
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିଜର ମତ ପୋଷଣ କରି କହିଲେ ଯେ ଦେଶର ସମସ୍ତ ଭାଗରେ ସନ୍ତୁଳିତ ବିକାଶ ସାମଗ୍ରିକ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ଉଚିତ । କେତେକ କ୍ଷେତ୍ର ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଗକୁ ଆଗେଇ ଯିବାବେଳେ ଅନ୍ୟ କେତେକ କ୍ଷେତ୍ର ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ପଛରେ ପଡ଼ିରହିବା ଅନୁଚିତ । ସେ କହିଲେ ଯେ ଏହି ଅସମାନତା କୌଣସି ରାଷ୍ଟ୍ର ପାଇଁ ହିତକର ନୁହେଁ । ସେ କହିଲେ ଯେ ଭାରତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ରାଜ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ସକଳ ପ୍ରକାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବହନ କରିଥିବା ସତ୍ତ୍ୱେ ଦେଶରେ ଘଟୁଥିବା ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରୁ ସେତେମାତ୍ରାରେ ସୁଫଳ ପାଇପାରିନଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ପୂର୍ବବର୍ତ୍ତୀ ସରକାର ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ଦେଶକୁ ପରିଚାଳନା କରିଆସିଥିଲେ, ସେମାନେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ପ୍ରତି ଆଦୌ ଦୃଷ୍ଟି ଦେଇନଥିଲେ । ସେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଆଜି ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଯୋଡ଼ିହୋଇଛି ।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଯୋଗୀ ଆଦିତ୍ୟନାଥଙ୍କୁ ଉଚ୍ଚ ପ୍ରଶଂସା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ତାଙ୍କର ଟିମ୍‍ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ମିଳିତ ସହଯୋଗ ଯୋଗୁ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରିଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯେଉଁ କୃଷକମାନଙ୍କର ଜମି ଅଧିଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସଂପୃକ୍ତ ଥିବା ସମସ୍ତ ଶ୍ରମିକ, କର୍ମଚାରୀ ଓ ଇଂଜିନିୟରମାନଙ୍କୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିଜର ମନ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରି କହିଲେ ଯେ ଦେଶର ସମୃଦ୍ଧି ଭଳି ନିରାପତ୍ତା ସର୍ବାଦୌ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସେ କହିଲେ ଯେ ଏହି କଥାକୁ ମନରେ ରଖି, ଲଢ଼ୁଆ ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନଗୁଡ଼ିକ କିଭଳି ଭାବେ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭାବେ ନିର୍ମିତ ରନୱେରେ ସହଜରେ ଜରୁରୀ ଅବତରଣ କରିପାରିବ ତାହାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ସେ କହିଲେ ଯେ ଏହି ଯୁଦ୍ଧ ବିମାନଗୁଡ଼ିକର ଗର୍ଜନ ସେହିମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଯେଉଁମାନେ ଦେଶର ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଅଣଦେଖା କରିଆସିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କ୍ଷୋଭ ପ୍ରକଟ କରି କହିଲେ ଯେ ଗଙ୍ଗାଜୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଅନେକ ନଦୀଗୁଡ଼ଇକ ଦ୍ୱାର ଏତେ ମାତ୍ରାରେ ଆଶୀର୍ବାଦ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିବା ବେଳେ ଏପରି ବିଶାଳ କ୍ଷେତ୍ର ମାତ୍ର ଗତ ୭- ୮ ବର୍ଷ ପୂର୍ବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏତେ ପଛୁଆ ହୋଇ ରହିଥିଲା । ସେ କହିଲେ ଯେ ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଯେତେବେଳେ ଦେଶର ସେବା କରିବା ନିମନ୍ତେ ଦେଶବାସୀ ତାଙ୍କୁ ସୁଯୋଗ ଦେଇଥିଲେ, ସେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରିଥିଲେ । ସେ ପରିକଳ୍ପନା କରିଥିଲେ ଯେ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ କିଭଳି ପକ୍କା ଘର ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇପାରିବ, ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କୁ କିଭଳି ଶୌଚାଳୟ ମିଳିପାରିବ, ପରିବାରର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ କିଭଳି ମୁକ୍ତାକାଶରେ ଶୌଚକାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିମନାହିଁ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ପରିବାରକୁ କିଭଳି ବିଜୁଳି ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଇପାରିବ ଏବଂ ସେହିଭଳି ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ ଏଠାରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା । ପୂର୍ବବର୍ତ୍ତୀ ସରକାରକୁ ସମାଲୋଚନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ତତ୍କାଳୀନ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ସରକାର ସେମାନଙ୍କୁ ସେହିସବୁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ସମର୍ଥନ କରିନଥିଲା ଏକଥା ଭାବିଲେ ତାଙ୍କ ମନ ଦୁଃଖରେ ଭରିଉଠୁଛି । ସେହ କହିଲେ ଯେ, ‘ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଜନସାଧାରଣ ତତ୍କାଳୀନ ସରକାରଙ୍କୁ ଉତ୍ତରଦାୟୀ ବୋଲି ଧରି ପାରିଥିଲେ ଏବଂ ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ପ୍ରତି ସେମାନେ ଏଭଳି ଅଣଦେଖା ମନୋଭାବ ପୋଷଣ ଯୋଗୁ ସେମାନଙ୍କୁ କ୍ଷମତାରୁ ଅନ୍ତର ମଧ୍ୟ କରିଥିଲେ । ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ କରାଯାଇଥିବା ବାଛବିଚାର ଏବଂ ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରଙ୍କ ପ୍ରତି ସରକାର ବ୍ୟବହାର କରିଥିଲେ ତାହା ଦୁଃଖଦ ।”
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉପସ୍ଥିତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଦିନକୁ କେତେଥର ବିଜୁଳି କାଟ ହେଉଥିଲା ଏବଂ ସେକଥା କିଏ ଭୁଲିପାରିବ? କିଏ ଭୁଲିପାରିବ ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳା ପରିସ୍ଥିତି ସେତେବେଳେ କିପରି ଥିଲ ଏବଂ କିଏ ଏକଥା ଭୁଲି ପାରିବ ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ସେତେବେଳେ କିପ୍ରକାର ମେଡ଼ିକାଲ ସୁବିଧାସୁଯୋଗ ଥିଲା । ସେ କହିଲେ ଯେ ଗତ ସାଢ଼େ ଚାରିବର୍ଷ ଭିତରେ, ଯେତେବେଳେ ପୂର୍ବରେ ହେଉ କି ପଶ୍ଚମରେ ହେଉ, ହଜାର ହଜାର ଗ୍ରାମକୁ ନୂତନ ସଡ଼କ ସହିତ ଯୋଡ଼ା ଯାଇଛି ଏବଂ ହଜାର ହଜାର କିଲୋମିଟର ଦୈର୍ଘ୍ୟ ନୂତନ ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଲୋକମାନଙ୍କ ସକ୍ରିୟ ସହଯୋଗ ଯୋଗୁ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବିକାଶ ସ୍ୱପ୍ନ ଏବେ ସାକାର ହୋଇପାରିଛି । ନୂତନ ମେଡ଼ିକାଲ କଲେଜମାନ ନିର୍ମିତ ହେଉଛି, ଏମମ୍ସ ମୁଣ୍ଡ ଟେକୁଛି, ଆଧୁନିକ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନମାନ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ନିର୍ମିତ ହେଉଛି । ମାତ୍ର କେଇ ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବେ କୁଶୀନଗର ଠାରେ ଏକ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ବିମାନ ବନ୍ଦରର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଏକଥା ବାସ୍ତବତା ବୋଲି ସଭିଏଁ ଜାଣିଥିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଭଳି ଏକ ବିଶାଳ ପ୍ରଦେଶର କେତେକ ଅଂଶ ପୂର୍ବର ପରସ୍ପର ଠାରୁ ଅଧିକତର ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ହୋଇ ରହୁଥିଲେ । ସେତେବେଳେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ରାଜ୍ୟର ବିିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଯିବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା କିନ୍ତୁ ଉପଯୁକ୍ତ ସଂଯୋଗ ନଥିବାରୁ ସେମାନଙ୍କୁ ନାନା ପ୍ରକାର ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ୁଥିଲା । ପୂର୍ବ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏପରିକି ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ପହଞ୍ôଚବା କାଠିକର ପାଠ ଥିଲା । “ପୂର୍ବବର୍ତ୍ତୀ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ସେମାନଙ୍କର ନିଜ ଘର ଥିବା ସ୍ଥାନର ବିକାଶ ସୀମିତ ରହିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି, ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଚାହିଦାକୁ ପଶ୍ଚିମ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ସହ ସମାନ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି କହିଥିଲେ । ସେ କହିଲେ ଯେ ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ସମସ୍ତ ସହରକୁ ସଂଯୋଗ କରି ଯାହାକି ସେମାନଙ୍କ ଅସୀମ ଆଶା ଓ ଆକା„ାକୁ ପୂରଣ କରିବା ସହ ଲକ୍ଷ୍ନୌ ସହିତ ସେମାନଙ୍କ ଠାରେ ଥିବା ପ୍ରଭୂତ ବିକାଶ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଉପଯୋଗ କରାଯାଇପାରିବ । ସେ କହିଲେ ଯେ ଯେଉଁସ୍ଥାନକୁ ଉତ୍ତର ସଡ଼କ ସହ ସଂଯୋଗ ରହିଛି, ଉତ୍ତମ ହାଇୱେ ପହଞ୍ôଚଛି, ସେଠାରେ ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟା ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ ହେବା ସୁନିଶ୍ଚିତ, ସେଠାରେ କର୍ମନିଯୁକ୍ତିର ସୁଯୋଗ ଗତି ଲାଭ କରିଥାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଶିଳ୍ପ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଉତ୍ତମ ଯୋଗାଯୋଗ ଓ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଏକାନ୍ତ ଜରୁରି । ତେଣୁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କୋଣ ଅନୁକୋଣକୁ ପରସ୍ପର ସହ ସଂଯୋଗ କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ । ସେ କହିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଏବେ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇସାରିଥିବାବେଳେ ଶିଳ୍ପ କରିଡୋର କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି । ଖୁବ୍‍ ଶୀଘୟ ନୂତନ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାମାନ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଦେଇ ଏଠାକୁ ଆସିବେ । ଆଗାମୀ ଦିନମାନଙ୍କରେ ଏହି ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେର ଉଭୟ ପାଶ୍ୱର୍ରେ ଥିବା ସହରମାନଙ୍କରେ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ର୍ରିୟାକରଣ,ଦୁଗ୍ଧ, କୋଲ୍ଡ ଷ୍ଟୋରୋଜ୍‍, ଫଳ ଓ ପନିପରିବା ସଂରକ୍ଷଣ, ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ, ପଶୁପାଳନ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କୃଷି ଉତ୍ପାଦନ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବା ସୁନିଶ୍ଚିତ । ସେ କହିଲେ ଯେ କୁଶଳୀ ମାନବସମ୍ବଳ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଶିଳ୍ପାୟନ ନିମନ୍ତେ ମଧ୍ୟ ଆବଶ୍ୟକ । ତେଣୁ ମାନବସମ୍ବଳକୁ ଉପଯୁକ୍ତ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ ନିମନ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହେଉଛି । ଆଇଟିଆଇ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନମାନ ତଥା ମେଡ଼ିକାଲ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ସେହିସବୁ ସହରମାନଙ୍କରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ ।
ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଥିପା ପ୍ରତିରକ୍ଷା କରିଡୋର ସଂପର୍କରେ ଅବତାରଣା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଏହା ରାଜ୍ୟକୁ ବିପୁଳ ମାତ୍ରାର କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ଆଣିବ । ସେ କହିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ସେହିସବୁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଭବିଷ୍ୟତର ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଏକ ନୂତନ ଶୀର୍ଷରେ ପହଞ୍ଚାଇବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତି ଗୋଟିଏ ବାସଗୃହ ନିର୍ମାଣ କରୁଥିଲେ ସୁଦ୍ଧା, ସେ ପ୍ରଥମେ ସଡ଼କ ପାଇଁ ଚିନ୍ତିତ ଥାଏ ତା’ପରେ ମୃତ୍ତିକା ପରୀକ୍ଷା କରି ଦେଖେ ଏବଂ ଏହା ପରେ ଅନ୍ୟସବୁ କାରଣ ପ୍ରତି ବିଚାର କରିଥାଏ । କିନ୍ତୁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶରେ ଆମେ ଏଭଳି ଏକ ଦୀର୍ଘ କାଳଖଣ୍ଡ ଦେଖୁ ଯେତେବେଳେ ସେଠାରେ ଶାସନ କ୍ଷମତାରେ ଥିବା ସରକାରମାନ ଲୋକମାନଙ୍କୁ କେବଳ ଶିଳ୍ପାୟନର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖାଉଥିଲେ କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ସଂଯୋଗୀକରଣ ନିମନ୍ତେ ଆଦୌ ଚିନ୍ତା କରିନଥିଲେ । ପରିଣାମ ହେଲା ଆବଶ୍ୟକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଅଭାବରୁ ଅନେକ କଳ କାରଖାନା ଯାହାକି ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଥିଲା ସେସବୁ ସମୟକ୍ରମେ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଇଥିଲା । ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ, ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟର କଥା ଯେ ଉଭୟ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ଲକ୍ଷ୍ନୌରେ ଅଧିକତର ବଂଶବାଦୀମାନେ ହିଁ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରି ରହିଥିଲେ । ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ପାରିବାରିକ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସହଭାଗୀତା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଧୂଳିସାତ କରିଦେଇଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଆତି ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଡବଲ ଇଂଜିନ୍‍ ସରକାର ରାଜ୍ୟର ସାଧାରଣ ଲୋକମାନଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ବିଚାର କରି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ସେମାନଙ୍କୁ ନିଜର ପରିବାର ବୋଲି ହେତୁ କରୁଛି । ବର୍ତ୍ତମାନ ନୂତନ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏଭଳି ଏକ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ସେ କହିଲେ ଯେ ଏହିସବୁ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ଚଳିତ ଦଶନ୍ଧିରେ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି ଏବଂ ଏକ ସମୃଦ୍ଧ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଗଠନ ନିମନ୍ତେ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଘଟାଯାଉଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ସରକାରଙ୍କ କରୋନା ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସଫଳତା ନିମନ୍ତେ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଥିଲେ । ସେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏଥିନିମନ୍ତେ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ । ସେମାନେ କୌଣସି ପ୍ରକାର ରାଜନୈତିକ ଅପପ୍ରଚାରରେ ଭଳି ନଯାଇ ଭାରତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଟିକା ନେବା ନିମନ୍ତେ ସହଯୋଗ କରିଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ସରକାର ଅହୋରାତ୍ର କାର୍ଯ୍ୟରତ ଅଛନ୍ତି। ସଂଯୋଗୀକରଣ ସହିତ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରାଯାଉଛି । ସେ କହିଲେ ଯେ ମାତ୍ର ୨ ବର୍ଷ ଭିତରେ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ସରକାର ୩୦ ଲକ୍ଷ ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାରଙ୍କୁ ପାଇପ ଯୋଗେ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇ ଦେଇପାରିଛନ୍ତି । ଏବଂ ଚଳିତ ବର୍ଷ ଡବଲ ଇଂଜିନ୍‍ ସରକାର ଆହୁରି ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଘରେ ପାଇପ୍‍ ଜଳ ଯୋଗାଣ ନିମନ୍ତେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ। ସେ କହିଲେ ଯେ ସେବା ମନୋଭାବର ସହ ସମସ୍ତେ ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ହେବା ଆମର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ଏବଂ ତାହା ଆମେ ଅବଶ୍ୟ ସଂପାଦନ କରିବୁ ।

Prime Minister's Office
PM inaugurates Purvanchal Expressway
Also witnesses Airshow on the 3.2 km long airstrip constructed on the Expressway in Sultanpur district
“This expressway is a proof of accomplishment of resolutions in UP and this is the pride and wonder of UP"
“Today, demands of Purvanchal are given equal importance as the demands of the West”
“Keeping in mind the needs of this decade, infrastructure is being built to build a prosperous Uttar Pradesh”
“The ‘double engine government’ is fully committed for the development of Uttar Pradesh”
16 NOV 2021 4:27PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated Purvanchal Expressway here today. He also witnessed the Airshow on the 3.2 km long airstrip constructed on the Expressway in Sultanpur district.
Addressing the gathering, the Prime Minister said while laying the foundation stone of Purvanchal Expressway three years ago, he did not imagine that one day he would land on the same expressway. He said “this expressway will lead to a better future at a faster pace, this expressway is for UP's development, this expressway is for the building a new Uttar Pradesh, this expressway is a reflection of modern facilities in UP, this expressway is a proof of accomplishment of resolutions in UP and this is the pride and wonder of UP.”
The Prime Minister remarked that balanced development of the country is equally necessary for the overall development of the country. Some areas march ahead in development and some areas are left behind by decades. He said that this inequality is not good for any country. He said that the eastern part of India and North Eastern states, despite having so much potential for development, did not get much benefit from the development taking place in the country. The Prime Minister said the way the earlier governments ran for a long time, they did not pay attention to the overall development of UP. He expressed happiness that in Eastern Uttar Pradesh, today a new chapter of development is about to be written.
The Prime Minister lauded the Chief Minister of Uttar Pradesh Shri Yogi Adityanath, his team and the people of UP on the completion of Purvanchal Expressway. He also thanked the farmers whose land was acquired for this project. He lauded the workers and the engineers who were involved in the project.
The Prime Minister remarked that security of the country is equally important as the prosperity of the country. He said that keeping that in mind, emergency landing provision for fighter jets is made while constructing the Purvanchal Expressway. He said that the roar of these planes will be for those who ignored the defense infrastructure in the country for decades.
The Prime Minister lamented that in spite of such a large area blessed with the Ganga ji and other rivers, there was no development till 7-8 years ago. He said in 2014, when the country gave him an opportunity to serve the country, he gave priority to the development of UP. He envisioned that the poor should get pucca houses, the poor should have toilets, women should not have to defecate in the open and everyone should have electricity in their homes and many such works are needed to be done here. Criticizing the previous Government, the Prime Minister said he was deeply pained that the then UP government did not support him in providing these amenities. He said that “the people of UP will hold the government accountable and remove it for the unfair treatment of the people of UP, discrimination done in development and the way only the interest of their family was being served by the then government.”
The Prime Minister asked who can forget how many power cuts used to happen in UP earlier, who can forget what was the law and order condition in UP and who can forget what was the condition of medical facilities in UP. He said in the last four and a half years in UP, whether in the East or the West, thousands of villages have been connected by new roads and thousands of kilometers of new roads have been built.
The Prime Minister said with the active participation of the people, the dream of development of UP is now visible. New medical colleges are being built, AIIMS is coming up, modern educational institutions are being built in UP. Just a few weeks ago the international airport in Kushinagar was inaugurated.
The Prime Minister said it was also a fact that parts of a vast state like UP were earlier cut off from each other to a great extent. People used to go to different parts of the state but they were troubled due to lack of connectivity. For the people of East Uttar Pradesh, even reaching Lucknow was quite a task. “For previous Chief Ministers, development was limited to where they had their homes. But today, the demands of Purvanchal are given equal importance as the demands of the West” the Prime Minister stressed. He said that this expressway will connect those cities with immense aspiration and huge potential for development with Lucknow. He said where the good road leads, good highways reach, there the pace of development increases, job creation happens faster.
The Prime Minister noted that for industrial development of Uttar Pradesh, excellent connectivity is necessary, every corner of UP needs to be connected. He said as expressways are getting ready in UP, the work of the industrial corridor has also started. Very soon new industries will start coming up around Purvanchal Expressway. In the coming days, in the cities situated along these expressways, work on products related to food processing, milk, cold storage, storage of fruits and vegetables, cereal, animal husbandry and other agricultural products are going to increase rapidly. He said skilled manpower is essential to the industrialization of UP. So work has also been started to train the manpower. ITI and other training institutes and medical institutes will also be established in these cities.
He said that the Defense Corridor being built in UP is also going to bring new employment opportunities here. He said these infrastructure works in UP, will give new heights to the economy in the future.
The Prime Minister said even if a person builds a house, he first worries about the roads, examines the soil, and considers other aspects. But in UP, we have seen a long period of such governments who showed dreams of industrialization without worrying about connectivity. The result was that due to lack of necessary facilities, many factories located here were locked. In these circumstances, it was also unfortunate that both Delhi and Lucknow were dominated by the dynasties. For years and years, this partnership of family members kept crushing the aspirations of UP.
The Prime Minister said today the double engine government in UP is working considering the common people of UP as their family. An environment is being created for new factories. He said keeping in mind the needs of this decade, infrastructure is being built to build a prosperous Uttar Pradesh.
The Prime Minister also lauded the Government of Uttar Pradesh for its excellent work done for Corona Vaccination. He lauded the people of UP for not allowing any political propaganda against the vaccine made in India to propagate.
The Prime Minister said the government is working day and night for the all-round development of UP. Along with connectivity, top priority is also being given to infrastructure in UP. He said in just 2 years, the UP government has almost provided piped drinking water connection to 30 lakh rural families. And this year the double engine government is fully committed to provide piped drinking water to lakhs of sisters at their homes. He said it is our duty to be engaged in nation building with the spirit of service, we will do the same.