ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଥମ ଅଡିଟ୍ ଦିବସ ଅବସରରେ ଆୟୋଜିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ସମ୍ବୋଧନ
16 NOV 2021 1:40PM by PIB Bhubaneswar
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଆମ ସହ ଉପସ୍ଥିତ ଦେଶର କମ୍ପଟ୍ରୋଲର ଏବଂ ଅଡିଟର ଜେନେରାଲ ଶ୍ରୀ ଜି. ସି. ମୁର୍ମୁ ମହୋଦୟ, ଡେପୁଟି ସିଏଜି ସୁଶ୍ରୀ ପରବୀନ ମେହତା ମହୋଦୟା, ଏହି ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ସେବା କରିବା ପାଇଁ ସମର୍ପିତ ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଗଣ, ମହାଶୟ ଓ ମହାଶୟା! ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅଡିଟ ଦିବସର ଦାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭକାମନା ।
ଏକ ଅନୁଷ୍ଠାନ ରୂପରେ ସିଏଜି, କେବଳ ଦେଶର ଆକାଉଂଟଗୁଡିକର ହିସାବ- ନିକାଶ ଯାଂଚ କରେ ନାହିଁ, ବରଂ ଉତ୍ପାଦକତାରେ, ଦକ୍ଷତାରେ ‘ଭାଲ୍ୟୁ ଆଡିସନ୍‌’ ମଧ୍ୟ କରିଥାଏ । ଏଥିପାଇଁ, ଅଡିଟ୍ ଦିବସ ଏବଂ ଏଥିସହ ଜଡିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଏହି ଅବସରରେ ଆମର ଚିନ୍ତନ-ମନ୍ଥନ, ଆମର ଉନ୍ନତି ଏବଂ ସୁଧାରର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଂଶ ଅଟେ । ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଆପଣମାନଙ୍କ ନିଷ୍ଠା ପାଇଁ, ସିଏଜିର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ଏବଂ ଗରିମାକୁ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ନୂତନ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏଭଳି ବହୁତ କମ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ରହିଛି ଯାହା ସମୟ ଅତିବାହିତ ହେବା ସହିତ ଅଧିକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହୋଇଥାଏ, ଅଧିକ ପରିପକ୍ୱ ହୋଇଥାଏ ଏବଂ ଅଧିକ ଉପଯୋଗୀ ହୋଇଥାଏ । ଅଧିକାଂଶ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଜନ୍ମ ନେଇଥାଏ, ତିନି ଦଶନ୍ଧି, ଚାରି ଦଶନ୍ଧି, ପାଂଚ ଦଶନ୍ଧି ଆସୁ ଆସୁ ସ୍ଥିତି ଏତେ ବଦଳି ଯାଏ ଯେ ସେଗୁଡିକ ବେଳେବେଳେ ନିଜର ପ୍ରାସଙ୍ଗିକତା ହରାଇ ଦିଅନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ସିଏଜି ବିଷୟରେ ଆମେ କହିପାରିବା ଯେ ଏତେ ବର୍ଷ ପରେ ଏହି ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ ଐତିହ୍ୟ ଅଟେ, ବହୁତ ବଡ ସମ୍ପତି ଅଟେ । ଏବଂ ପ୍ରତି ପିଢୀକୁ ତାକୁ ସମ୍ଭାଳିବା, ଯତ୍ନ ନେବା ଏବଂ ସଜାଇବା ତଥା ଆଗାମୀ ପିଢୀଗୁଡିକ ପାଇଁ ଆହୁରି ଅଧିକ ଉପଯୁକ୍ତ କରାଇ ତାକୁ ସଂଚାରିତ କରିବା, ପରିବାହିତ କରିବା, ମୁଁ ଭାବୁଛି ଯେ ଏକ ବହୁତ ବଡ ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତଥର ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସିଥିଲି, ଆପଣମାନଙ୍କ ସହ ସାକ୍ଷାତ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଆମେ ମହାତ୍ମାଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ୧୫୦ତମ ଜନ୍ମ ଜୟନ୍ତୀ ପାଳନ କରୁଥିଲେ । ସେହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ବାପୁଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତିର ଅନାବରଣ କରାଯାଇଥିଲା । ଏବଂ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଅଡିଟ ଦିବସର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେଉଛି, ସେତେବେଳେ ଦେଶ ନିଜ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ ବର୍ଷରେ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି । ଆଜି ମତେ ଦେଶର ଅଖଣ୍ଡତାର ନାୟକ ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତି ଅନାବରଣ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି । ଗାନ୍ଧୀ ଜୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ ହୁଅନ୍ତୁ, ଅଥବା ବାବା ସାହେବ ଆମ୍ବେଦକର, ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣରେ ଏମାନେ ସମସ୍ତଙ୍କର ଯୋଗଦାନ, ସିଏଜି ପାଇଁ, ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ, କୋଟି କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ପାଇଁ ବହୁତ ବଡ ପ୍ରେରଣା ଅଟେ । ଦେଶ ପାଇଁ କିପରି ବୃହତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥିର ରାଯାଏ, କିପରି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ପରିବର୍ତନ ଅଣାଯାଏ, ଏହି ମହାନ୍ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱମାନଙ୍କ ଜୀବନ ଗାଥା ଆମକୁ ଅନେକ କିଛି ଶିଖାଇ ଥାଏ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗୋଟିଏ ସମୟ ଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ଦେଶରେ ଅଡିଟକୁ ଏକ ଆଶଙ୍କା, ଏକ ଭୟ ଦୃଷ୍ଟିରେ ଦେଖାଯାଉଥିଲା । ‘ସିଏଜି ବନାମ ସରକାର’, ଏହା ଆମ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ସ୍ୱାଭାବିକ ଚିନ୍ତାଧାରା ପାଲଟି ଯାଇଥିଲା । ଏବଂ ବେଳେବେଳେ ତ ଏମିତି ହୋଇଯାଉଥିଲା ଯେ ବାବୁମାନେ ଏପରି ଅଟନ୍ତି, ଏହିଭଳି ହିଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାଆନ୍ତି । ବାବୁମାନଙ୍କୁ ଲାଗୁଥିଲା ଯେ ସିଏଜିବାଲା ଏହିଭଳି ହିଁ ଅଟନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କୁ ସବୁ ଜିନିଷରେ ଖୁଣ ହିଁ ଦେଖାଯାଏ । ପ୍ରତ୍ୟେକଙ୍କର ନିଜ ନିଜର କାହାଣୀ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ, ଆଜି ଏହି ମାନସିକତା ବଦଳି ଯାଇଛି । ଆଜି ଅଡିଟ୍‌କୁ ଭାଲ୍ୟୁ ଆଡିସନର ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ ଭାବେ ବିବେଚନା କରାଯାଉଛି ।
ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପଗୁଡିକର ଆକଳନ କରାଯିବା ସମୟରେ ସିଏଜି ନିକଟରେ ବାହ୍ୟ ଆଭିମୁଖ୍ୟର ସୁବିଧା ଥାଏ । ଆପଣମାନେ ଆମକୁ ଯାହା କିଛି ଜଣାନ୍ତି, ତାହା ଦ୍ୱାରା ଆମେ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଉନ୍ନତି କରିଥାଉ, ତାକୁ ଆମେ ନିଜ ପାଇଁ ଏକ ସହଯୋଗ ଭାବରେ ଦେଖିଥାଉ ।
ମତେ ଦୀର୍ଘ କାଳ ପାଇଁ କିଛି ସରକାରଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ନେବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମିଳିଛି । ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଗୁଜରାଟରେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି ସେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ନିଜ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ କହୁଥିଲି, ଏବଂ ଆଜି ମଧ୍ୟ କହୁଛି, ସିଏଜି ପକ୍ଷରୁ ଯେଉଁ ଦସ୍ତାବିଜ୍ ଓ ତଥ୍ୟ ମଗାଯାଏ, ସେଗୁଡିକୁ ଆପଣ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଦିଅନ୍ତୁ, ଆପଣଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ସହ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଅନ୍ୟ ଫାଇଲଗୁଡିକ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କୁ ଦିଅନ୍ତୁ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଆମ ପାଇଁ ସୂଚାରୁ ରୂପେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପରିସର ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥାଏ । ଆମର ସ୍ୱ-ଆକଳନର କାର୍ଯ୍ୟ ସହଜ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପବିତ୍ରତା ଓ ପାରଦର୍ଶିତା ଆମ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଜୀବନରେ ହେଉ ବା ସରକାରରେ, ଏହା ଆମ ପାଇଁ ସବୁଠାରୁ ବଡ ମନୋବଳ ବୃଦ୍ଧିକାରୀ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଥାଏ । ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ପୂର୍ବରୁ ଦେଶର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପାରଦର୍ଶିତାର ଅଭାବ ଥିବାରୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ପ୍ରଥା ଚାଲି ଆସୁଥିଲା । ପରିଣାମ ଏହା ହେଲା ଯେ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡିକର ଏନପିଏ ବଢି ଚାଲିଲା । ଏନପିଏଗୁଡିକୁ ଲୋକଲୋଚନରୁ ଦୂରେଇ ରଖିବା ପାଇଁ ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଥିଲା, ସେ ବିଷୟରେ ବୋଧହୁଏ ମୋଠାରୁ ଅଧିକ ଆପଣମାନେ ଜାଣିଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ ଆମେ ସମ୍ପୁର୍ଣ୍ଣ ସଚ୍ଚୋଟତାର ସହ ବିଗତ ସରକାରମାନଙ୍କର ସତ୍ୟ, ଯାହା ବି ସ୍ଥିତି ଥିଲା, ଦେଶ ସମ୍ମୁଖରେ ଉଜାଗର କରି ରଖିଦେଲୁ । ଆମେ ସମସ୍ୟାଗୁଡିକୁ ଚିହ୍ନଟ କଲେ ହିଁ ସେଗୁଡିକର ସମାଧାନ ଖୋଜି ପାରିବା ।
ଏହିପରି, ଆପଣଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଆର୍ଥିକ ନିଅଂଟକୁ ନେଇ, ସରକାରୀ ବ୍ୟୟଗୁଡିକୁ ନେଇ ନିରନ୍ତର ଭାବେ ସତର୍କ କରାଯାଉଥିଲା । ଆମେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଚିନ୍ତାକୁ ସକରାତ୍ମକ ରୂପେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲୁ, ଅବ୍ୟବହୃତ ଏବଂ ଅର୍ଦ୍ଧ-ବ୍ୟବହୃତ ଉପାଦାନଗୁଡିକ ମୁଦ୍ରାୟନ କରିବାର ସାହସିକ ନିଷ୍ପତି ନେଲୁ । ଆଜି ଏହି ନିଷ୍ପତିର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ, ପୁଣି ଥରେ ଗତିଶୀଳ ହେଉଥିବା ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଯାହାର ଚର୍ଚ୍ଚା ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ କରାଯାଉଛି, ତା’ର ସ୍ୱାଗତ-ସମ୍ମାନ କରାଯାଉଛି । ସିଏଜିରେ ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ଏସବୁର ବ୍ୟାପକ ଆକଳନ କରିବେ ତ ମତେ ଲାଗୁଛି ଯେ ଏହିସବୁ ନିଷ୍ପତିର ଏଭଳି ଅନେକ ଦିଗ ସମ୍ମୁଖକୁ ଆସିବ ଯାହା ବେଳେବେଳେ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନଙ୍କ ନଜରରୁ ମଧ୍ୟ ଖସି ଯାଇଥାଏ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆମେ ଏଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛୁ ଯେଉଁଥିରେ ଯେଉଁ ପୁରୁଣା ବିଚାରଧାରା ରହିଛି, ‘ସରକାର ସର୍ବମ୍‌, ସରକାର ଜାନମ, ସରକାର ଗ୍ରହଣମ୍‌’ ଏହି ପୁରୁଣା ବିଚାରଧାରାକୁ ଆମେ ପରିବର୍ତନ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତି ନେଇସାରିଛୁ । ଏବଂ ତାର ପରିଣାମ ସ୍ୱରୂପ, ସରକାରଙ୍କ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ କମ୍ ହେଉଛି, ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ସହଜ ହେଉଛି । ‘ମିନିମମ୍ ଗମେଂଟ, ମାକ୍ସିମମ୍ ଗବର୍ନେସ’ ସଂସ୍ପର୍ଶବିହୀନ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ସ୍ୱୟଂ ନବୀକରଣ, ମୁଖବିହୀନ ଆକଳନ, ସେବା ପ୍ରଦାନ ପାଇଁ ଅନଲାଇନ୍ ଆବେଦନ, ଏହି ସମସ୍ତ ସଂସ୍କାରଗୁଡିକ ସରକାରଙ୍କ ଅନାବଶ୍ୟକ ହସ୍ତକ୍ଷେପକୁ ସମାପ୍ତ କରିଦେଇଛି ।
ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ସବୁ ପାରଦର୍ଶିତା ଆସିଥାଏ ତାର ଫଳାଫଳ ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବେ ଦେଖା ଦେଇଥାଏ । ଆଜି ଭାରତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇକୋ ସିଷ୍ଟମ ହୋଇସାରିଛି । ଆଜି ୫୦ରୁ ଅଧିକ ଆମର ଭାରତୀୟ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇସାରିଛି । ଆମର ଆଇଆଇଟିଗୁଡିକ ଆଜି ଚତୁର୍ଥ ସର୍ବବୃହତ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ପାଦକ ଭାବେ ଉଭା ହୋଇଛନ୍ତି । ‘ମିନିମମ୍ ଗମେଂଟ, ମାକ୍ସିମମ୍ ଗବର୍ନେସ’ର ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ, ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଅନୁଷ୍ଠାନକୁ ସହଭାଗୀ ହେବାର ଅଛି, ଦାୟିତ୍ୱ ନେବାର ଅଛି, ସହଯାତ୍ରୀ ଭାବରେ ଚାଲିବାର ହିଁ ଅଛି । ଆମର ପ୍ରତି ସାମ୍ବିଧାନିକ ସଂସ୍ଥା ପାଇଁ ଏହା ଅମୃତକାଳର ଏକ ସଙ୍କଳ୍ପ, ୨୦୪୭ରେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଶତବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ କରିବ, ସେତେବେଳେ ଦେଶକୁ ଅତି ଉଚ୍ଚ ଶିଖରକୁ ନେଇଯିବାର ଶକ୍ତି ରୂପରେ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଆସିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆମ ଦେଶରେ ସିଏଜିର ପରିଚୟ, ସରକାରୀ ଫାଇଲ ଏବଂ ବହି ଖାତାଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ମୁଣ୍ଡ ଖେଳାଉଥିବା ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାବରେ ରହିଆସିଛି । ସିଏଜି ସହ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଲୋକମାନଙ୍କର ଏହିଭଳି ଛବି ରହିଥିଲା । ଏବଂ ୨୦୧୯ରେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କ ଗହଣକୁ ଆସିଥିଲି, ସେତେବେଳେ ଏ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲି । ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ଆପଣମାନେ ଦୃତଗତିରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣୁଛନ୍ତି, ପ୍ରକ୍ରିୟାଗୁଡିକୁ ଆଧୁନିକ କରୁଛନ୍ତି । ଆଜି ଆପଣ ଆଧୁନିକ ବିଶ୍ଳେଷଣ ଯନ୍ତ୍ରପାତିର ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି, ଭୂ-ଅନ୍ତରୀକ୍ଷ ତଥ୍ୟ ଏବଂ ଉପଗ୍ରହ ଚିତ୍ରର ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ଅଭିନବତା ଆମର ସମ୍ବଳରେ ମଧ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ୍‌, ଏବଂ ଆମ କାର୍ଯ୍ୟ ଶୈଳୀରେ ମଧ୍ୟ ହେବା ଉଚିତ୍ ।
ମତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ ଆପଣମାନେ ପ୍ରାଥମିକ ସୂଚନାକୁ କ୍ଷେତ୍ର ଅଡିଟ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗ ସହ ବାଂଟିବା ଆରମ୍ଭ କରିଦେଇଛନ୍ତି । ଏହା ଏକ ସୁସ୍ଥ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀ ଅଟେ । ଯେତେବେଳେ ଆପଣମାନେ ଏହି ପ୍ରାଥମିକ ତଥ୍ୟକୁ ନିଜର କ୍ଷେତ୍ର ଅଧ୍ୟୟନ ସହିତ ଯୋଡିଦେବେ, ଏହାର ଫଳ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଉତମ ହେବ । ଏହିଭଳି, ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲି ଯେ ଆପଣମାନେ ଅଫିସରୁ ବାହାରି ଅଡିଟ ହେଉଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ବା ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ହିତଧାରକମାନଙ୍କୁ ଭେଟନ୍ତୁ । ଆପଣମାନେ ଏହି ପରାମର୍ଶକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଛନ୍ତି । ଗତବର୍ଷ ଫେବୃଆରୀରେ ସିଏଜିର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀଗଣ ଏବଂ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବମାନେ ଏକ ସେମିନାରର ଆୟୋଜନ କରିଥିଲେ । ମୁଁ ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡିକର ପ୍ରଶଂସା କରୁଛି ଏବଂ ଆଶା କରୁଛି ଯେ, ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଆଲୋଚନାଚକ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ହେବ ନାହିଁ ।
ଏହା ସିଏଜି ଏବଂ ବିଭାଗଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଭାଗିଦାରୀରେ ଅଗ୍ରଗତୀ ଆଣିବାର ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିବ । ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଏହା ଶୁଣେ ଯେ, ଗୋଟିଏ ଗ୍ରାମପଂଚାୟତର ମହିଳା ସରପଂଚଙ୍କୁ ଆପଣମାନେ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ସହିତ ସାମିଲ କରିଛନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଗର୍ବର ବିଷୟ ଯେ ଆଜି ଆମର ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକ ଏହିଭଳି ମୁକ୍ତ ବାତାବରଣରେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଯୋଡି ହୋଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି କ୍ରମବିକାଶ, ଏହି ଅନୁଭୂତି ସିଏଜିକୁ ଏବଂ ଏହା ସହିତ ଆମର ଅଡିଟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଏକ ନୂତନ ଶିଖର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଇଯିବ । ଆମର ଅଡିଟ୍ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଯେତିକି ମଜବୁତ୍ ଏବଂ ବୈଜ୍ଞାନିକ ହେବ, ଆମର ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡିକ ସେତିକି ପାରଦର୍ଶୀ ଏବଂ ମଜବୁତ୍ ହେବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କରୋନାର ସଙ୍କଟ କାଳରେ ମଧ୍ୟ ସିଏଜି କେତେ ଯେ ଏକାଗ୍ରତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛି, ଏହାର ସୂଚନା ମତେ ମିଳି ଚାଲିଛି ଏବଂ ଏବେ କିଛି କଥା ମୁର୍ମୁଜୀଙ୍କଠାରୁ ମଧ୍ୟ ଶୁଣିଲି । ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବଡ ବଡ ଦେଶ ବାଟ ଦେଇ କରୋନାର ଲହର ଆମର ଏଠି ପହଂଚିଥିଲା, ଏତେ ବଡ ଜନସଂଖ୍ୟାର ଆହ୍ୱାନ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଥିଲା । ସିମୀତ ସମ୍ବଳର ଚାପ ଆମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀମାନଙ୍କ ଉପରେ ଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଦେଶ ଚିକିତ୍ସାଠାରୁ ନେଇ ଉଦ୍ଧାର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ ଯୁଦ୍ଧକାଳୀନ ଭିତିରେ କାର୍ଯ୍ୟ କଲା । ବଡ ବଡ ଦେଶଗୁଡିକ ନିକଟରେ ଯଦି ବ୍ୟାପକ ସମ୍ବଳ ଥିଲା ତ ଆମ ପଖରେ ଅତୁଳନୀୟ ସାମାଜିକ ଶକ୍ତି ଥିଲା ।
ମତେ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି ଯେ ସିଏଜି ମଧ୍ୟ ନିଜ ଦାୟିତ୍ୱରୁ ଆଗକୁ ବଢି ସାଧାରଣ ଜନତାକୁ ଟିକାକରଣରେ ମଧ୍ୟ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛି । ଏହି ଭାବନା ସହିତ ଦେଶର ପ୍ରତିଟି ସଂସ୍ଥା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦେଶବାସୀ ନିଜର କର୍ତବ୍ୟ ପାଳନରେ ଲାଗି ପଡିଥିଲେ । ଆମେ ଏହା ଦେଖିନଥିଲୁ ଯେ ଆମର କାମ କ’ଣ? ଆମେ ଏହା ଦେଖିଥିଲୁ ଯେ ଆମେ କ’ଣ କରିପାରିବା? ଏଥିପାଇଁ ଶତାଦ୍ଦୀର ସବୁଠୁ ବଡ ମହାମାରୀ ଯେତିକି ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା ଏହା ବିରୁଦ୍ଧରେ ସଂଗ୍ରାମ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ଅସାଧାରଣ ଥିଲା ।
ଆଜି ଆମେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଟିକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଚଳାଇଛୁ । କିଛି ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ଦେଶ ଶହେ କୋଟି ଡୋଜରୁ ଅଧିକ ଟିକାକରଣର ମାଇଲଖୁଂଟ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି । ମୁଁ ଚାହିଁବି ଯେ, ଆମର ନିୟମିତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସହିତ ସିଏଜି ମହାମାରୀ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଦେଶର ଏହି ସଂଗ୍ରାମ କାଳରେ ଯେଉଁ ଉତମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ବିକଶିତ ହୋଇଛି, ସେସବୁର ଅଧ୍ୟୟନ କରୁ । ଦେଶ ଏଥିରୁ ଯାହା ଶିଖିଛି, ନୂଆ କିଛି ଆପଣାଇଛି, ଯେଉଁ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଶିକ୍ଷା ମିଳିଛି ତାହା ଭବିଷ୍ୟତରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଶ୍ରେଷ୍ଠ କାର୍ଯ୍ୟପଦ୍ଧତି ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟକ ହେବ । ବିଶ୍ୱକୁ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ମହାମାରୀଗୁଡିକ ବିରୁଦ୍ଧରେ ଲଢିବା ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବ, ଶକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅତୀତରେ ସୂଚନା, କାହାଣୀ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରସାରିତ ହେଉଥିଲା । କାହାଣୀଗୁଡିକ ଜରିଆରେ ହିଁ ଇତିହାସ ଲେଖାଯାଉଥିଲା କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏକବିଂଶ ଶତାଦ୍ଦୀରେ ତଥ୍ୟ ହିଁ ସୂଚନା ଅଟେ । ଏବଂ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ଆମର ଇତିହାସ ମଧ୍ୟ ତଥ୍ୟ ଜରିଆରେ ଦେଖାଯିବ ଏବଂ ବୁଝାଯିବ । ଭବିଷ୍ୟତରେ ତଥ୍ୟ ଇତିହାସକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବ । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ଡାଟା ଏବଂ ଏହାର ଆକଳନର କଥାକୁ ନେଇ ଆଲୋଚନା ଉଠିବ ସେତେବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କଠାରୁ ଅଧିକ ଜ୍ଞାନ ଆଉ କାହାର ନଥିବ । ଏଥିପାଇଁ ଆଜି ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଦେଶ ଯେଉଁ ପ୍ରୟାସ କରିଚାଲିଛି, ଯେଉଁ ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡିକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢିବାରେ ଲାଗିଛି, ଭବିଷ୍ୟତରେ ଦେଶର ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡିକର ଏହି କାଳଖଣ୍ଡର ଆକଳନ କରାଯିବ ତ ଆପଣମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟ, ଆପଣମାନଙ୍କ ଦସ୍ତାବିଜ ସେସବୁର ଏକ ପ୍ରାମାଣିକ ଆଧାର ବିବେଚିତ ହେବ । ଯେପରି ଆଜି ଆମେ ଆମ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ସହିତ ଜଡିତ ଇତିହାସକୁ ଦେଖୁଛୁ ଏବଂ ତାଠାରୁ ପ୍ରେରଣା ଲାଭ କରୁଛୁ, ଠିକ୍ ସେହିଭଳି ଯେତେବେଳେ ଦେଶ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଶହେ ବର୍ଷ ପୂରଣ କରିବ ସେତେବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କର ଆଜିର ଅଧ୍ୟୟନ ସୂଚନା ସେହି ସମୟର ଭାରତ ପାଇଁ ନିଜର ଇତିହାସକୁ ଦୃଷ୍ଟିନିକ୍ଷେପ କରିବା, ତାଠାରୁ ଜ୍ଞାନ ଆହରଣ କରିବାର ମାଧ୍ୟମ ମଧ୍ୟ ହୋଇପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଦେଶ ଏହିଭଳି କେତେ ଯେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଚାଲିଛି, ଯାହା ବାସ୍ତବରେ ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ମଧ୍ୟ ଅଟେ, ଅଭୂତପୂର୍ବ ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଟିକାକରଣ ଅଭିଯାନର ଉଲ୍ଲେଖ ଏବେ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଏକ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିଲି, ଏହିଭଳି ଆପଣମାନେ ଅନେକ ସଙ୍କଳ୍ପରେ ଲାଗିପଡିଥିବା ଦେଶବାସୀଙ୍କ କେତେ ଯେ ପ୍ରୟାସକୁ ଦେଖିପାରୁଛନ୍ତି । ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆମ ସରକାରୀ ଖାତାରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କାର ହିସାବ କିତାବ ତ କରାଯାଇଥାଏ, କିନ୍ତୁ ବାସ୍ତବତା ଏହା ମଧ୍ୟ ଥିଲା ଯେ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ନିକଟରେ ନିଜର ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତା ମଧ୍ୟ ନଥିଲା । କେତେ ଯେ ପରିବାର ଏଭଳି ଥିଲେ, ଯେଉଁମାନଙ୍କ ପାଖରେ ରହିବା ପାଇଁ ନିଜର ଘର ନଥିଲା । ମୁଣ୍ଡ ଉପରେ ପକ୍କା ଛାତଟିଏ ନଥିଲା । ପାନୀୟ ଜଳର ସୁବିଧା ହେଉ ବିଜୁଳି ସଂଯୋଗ ହେଉ, ଘରେ ଶୌଚାଳୟ ହେଉ, ଦରିଦ୍ରରୁ ଦରିଦ୍ରତର ଲୋକଙ୍କ ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ହେଉ ଆମର ଦେଶରେ ହିଁ କୋଟି କୋଟି ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏହି ମୌଳିକ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ବିଳାଶ ବୋଲି ଧରାଯାଉଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଆଜି ଏହି ପରିସ୍ଥିତି ବଦଳିଯାଇଛି । ଆହୁରି ଦୃତ ଗତିରେ ମଧ୍ୟ ବଦଳିଚାଲିଛି । ଦେଶ ଯଦି ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ସ୍ଥଳରେ ପହଂଚିଛି ତେବେ ଏହା ପଛରେ କେତେ ଯେ ଦେଶବାସୀଙ୍କର ଦିନରାତିର ପରିଶ୍ରମ ରହିଛି, ସେମାନଙ୍କର କେତେ ଯେ ପରିଶ୍ରମ ଏହା ପଛରେ ଲାଗିଛି । ଆମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକ ହୁଅନ୍ତୁ, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକ ହୁଅନ୍ତୁ, ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ବିଭାଗ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନର ଲୋକ ହୁଅନ୍ତୁ ଅବା ପୁଣି ଆମର ଘରୋଇ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉ ଏହିସବୁ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଏକ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସମନ୍ୱୟ ସହିତ ଅସାଧାରଣ ସ୍ତରର କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ତେବେ ଯାଇ ଗରିବର ଏରୁଣ୍ଡି ବନ୍ଧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତାହାର ଅଧିକାର ପହଂଚିବା ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି, ତେବେ ଯାଇ ଦେଶର ବିକାଶର ଏହି ଗତି ହାସଲ ହୋଇଛି ।
ଇନ୍ଧୁଗଣ,
ସମାଜରେ ଏହି ନିଷ୍ପତିଗୁଡିକର ପ୍ରଭାବ ଏତେ ବ୍ୟାପକ ହୋଇଥାଏ ଯେ ସେସବୁକୁ ଆମେ ସେତେବେଳେ ଜାଣିପାରୁ ଯେତେବେଳେ ଏହି ଦିଗରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଅଧ୍ୟୟନ କରାଯାଏ । ସିଏଜିକୁ ମଧ୍ୟ ଦେଶର ଏହିସବୁ ପ୍ରୟାସକୁ, ଏହି ଫଳାଫଳର ଆକଳନ କରିବା ଉଚିତ୍ । ଏହି ହିସାବ କିତାବ ଦେଶର ସାମୁହିକ ପ୍ରୟାସର ପରିସ୍ଫୁଟନ ହେବ, ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ତାହାର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ନଥି ହେବ । ଏଥିସହିତ, ଏହାଦ୍ୱାରା ଆଗାମୀ ସରକାରମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଧିକ ଉତମ ଉପାୟ ଅନ୍ୱେଷଣରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଆପଣମାନଙ୍କ ଦସ୍ତାବିଜ୍ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟକରିବ ।
ମୋର ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଦେଶପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଯୋଗଦାନ ଅବିରତ ଜାରି ରହିବ, ଦେଶର ବିକାଶକୁ ନୂତନ ଗତି ଦେଇଚାଲିବ ।
ଏହି ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ! ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at the event marking celebration of first Audit Diwas
16 NOV 2021 1:40PM by PIB Delhi
Present with us in the program Comptroller and Auditor General of the country, Shri G.C. Murmu ji, Deputy CAG Ms. Parveen Mehta ji, all the members committed to the service of the nation through this important institution and ladies and gentlemen. My best wishes to all of you on the Audit Day.
The CAG, as an institution, not only checks the accounts of the country, but also does 'value addition' in productivity and efficiency. Therefore, Audit Day and its associated events and brainstorming on this occasion is an important part of our improvement and improvisation. I congratulate all of you for your loyalty, for constantly reshaping the relevance and dignity of the CAG.
Friends,
There are very few institutions which become stronger, mature and more useful with the passage of time. Otherwise, most institutions lose their relevance within three to five decades after their formation due to changing situations. But with respect to CAG, we can say that this institute is a huge legacy in itself even after so many years.I think it is a huge responsibility for every generation to preserve, groom, enrich and make it more congruous and stimulating for the future generations.
Friends,
The last time I came here and met you, we were celebrating the 150th birth anniversary of Mahatma Gandhi. Bapu's statue was unveiled at that event. And today when this important event of Audit Day is being held, the country is celebrating the Amrit Mahotsav on 75 years of its independence. Today we have been privileged to unveil the statue of Sardar Patel, the hero of the country's integrity. Be it Gandhiji, Sardar Patel or Babasaheb Ambedkar, the contribution of all of them in nation building is a great inspiration for the CAG, for all of us, for the countrymen. These great personalities teach us a lot about how to set big goals for the country, achieve them and bring about changes in the systems.
Friends,
There was a time when audits in the country were looked upon with apprehension. 'CAG Vs Government', had become the familiar perception of our system. People thought Babus are like this only and the Babusfelt that the people of CAG are such that they find only fault in everything. Everyone had their own point of view. Now this mindset has been changed. Today audit is considered as an important part of value addition.
The CAG has the advantage of an outsider viewpoint while assessing the performance of the government. Whatever you suggest to us, we make systemic improvements and we see it as a support for ourselves.
I have had the privilege of leading governments for a long time. I used to tell my officers when I was the Chief Minister of Gujarat, and I continue to say even today that you must give all the documents and data that are asked by the CAG. Give them other files related to your work as well. This creates scope for us to do better work. Our self-assessment work becomes easy.
Friends,
Honesty and transparency, be it in our personal life or in government, are the biggest morale boosters for us. For example, earlier inconsistent practices were followed due to lack of transparency in the banking sector of the country. As a result, the NPAs of the banks kept increasing. You know better than me how the NPAs were brushed under the carpet in the past. But we put the truth of the previous governments and the factual position before the country with complete honesty. If we recognize the problems, then only we will be able to find solutions.
Similarly, there were constant warnings from your side regarding the fiscal deficit and government spending. We accepted your concerns in a positive way and took bold decisions to monetize unused and under-used elements. It is the results of these decisions that the economy is gaining momentum again and is being discussed all over the world and being welcomed. When CAG will do a comprehensive assessment, I think there will be many aspects of these decisions which are sometimes missed out even by the experts.
Friends,
Today we are developing such a system in which the old thinking, ‘सरकारसर्वम्, सरकारजानम, सरकारग्रहणम’ is being changed. As a result, the interference of the government is also dwindling and your work is also getting easier. As part of the 'Minimum Government, Maximum Governance',reforms like contactless customs, automatic renewals, faceless assessments and online applications for service delivery have ended unnecessary government interference.
When there is transparency in the system, the results are also clearly visible to us. Today India has become the third largest start-up ecosystem in the world. Today there are more than 50 Indian unicorns. Our IITs have emerged as the fourth largest creator of unicorns. All of you, every organization of the country has to be a participant, take ownership and walk as a co-traveler in this campaign of 'Minimum Government, Maximum Governance'. This resolve for each of our constitutional institutions in this virtuous period will be a useful force to take the country to great heights when India will celebrate the centenary of its independence in 2047.
Friends,
For decades, the identity of the CAG in our country has been as the intrusive custodian of government files and books. This was the image of the people associated with CAG. I had mentioned this in 2019 also when I came amongst you. I am glad that you are bringing out changes rapidly and modernizing the processes. Today you are using advanced analytics tools, geo-spatial data and satellite imagery. These innovations should also be in our resources as well as in our working style.
I am told that you have already started sharing the preliminary findings with the departments before the field audit. This is a healthy practice. The results will be better when you combine these preliminary findings with your field study. Similarly, I had suggested you to go out of the office and meet the auditees and stakeholders. You have accepted this suggestion. In February last year, senior officers of the CAG and secretaries of ministries also held a seminar. I appreciate these efforts and hope that this cycle will not stop with the seminars.
This will become a vehicle for progress in partnership between the CAG and the departments. When I hear that you have included a woman head of a Gram Panchayat in this process, then it is a matter of pride for all of us that today our institutions are working in such an open environment at ground level. This evolution and experience will take CAG as well as our auditing mechanism to a new height. The more strong and scientific our auditing is the more transparent and strong our systems will be.
Friends,
I have been getting information about how diligently the CAG worked even in the difficult times of Corona and just got to hear about those things from Murmu ji. The wave of corona reached here through other major countries of the world, there was a challenge of such a large population in front of us, the pressure of limited resources was on our health workers, but the country worked on a war footing on every front from treatment to rescue. If developed countries had vast resources, we had incomparable social power.
I am told that the CAG has also gone beyond its obligations to help the general public in vaccination. Every institution of the country, every countryman was busy in performing his duty with this spirit. We didn't see what our job was? We sensed what we could do! As challenging as this biggest pandemic of the century was, the country's fight against it has also been extraordinary.
Today we are also running the world's largest vaccination program. Just a few weeks back, the country crossed the 100 crore vaccine dose milestone. I would also like the CAG to study the good practices developed during the country's fight against the pandemic along with its routine work. The systematic learning, new things that the country learned and adopted will also help in becoming global good practices in future and will prepare the world to fight against future pandemics resolutely.
Friends,
In the olden times, information was transmitted through stories. History was written through stories. But today in the 21st century, data is information, and in the coming times our history will also be seen and understood through data. In the future, data will dictate the history! And, when it comes to data and its assessment, there is no better master than you. Therefore, the efforts that the country is making in the Amrit Mahotsav of freedom today, the goals for which it is moving forward and when these efforts and this period will be assessed in future, then your work, your documents will become an authentic basis for it. As we look at the history related to our freedom struggle today and draw inspiration from it, similarly when the country completes hundred years of independence, then your present study reports can become an important tool for India to look into its history and learn from it.
Friends,
Today, the country is doing so many things which are unexpected and unprecedented in itself. Just now when I was mentioning the world's biggest vaccination campaign as an example to you, similarly, you can see the efforts of the countrymen engaged in many resolutions. Till a few years ago, we used to keep a financial statement of the government accounts worth lakhs and crores of rupees, but the truth was also that crores of citizens of the country did not even have their own bank accounts. There were so many families who did not have their own house to live in, did not have a concrete roof over their heads. Basic necessities like drinking water facility, electricity connection, toilets at home, treatment facilities to the poorest of the poor used to be luxury for crores of people in our own country. But today this situation has changed, and is also changing rapidly. If the country has reached this point, then the hard work of so many countrymen is behind it. All of them, be it people in our health sector, banking sector, government departments and administration, or our private sector, have worked at an extraordinary level with an unprecedented harmony. It is only then that the delivery of the rights of the poor to their doorstep has become possible, only then the development of the country has gained this momentum.
Friends,
The impact of these decisions in society is so comprehensive that we can understand them only when focused studies are done in this direction! The CAG should also assess these efforts and results of the country. This account will be a manifestation of the collective efforts of the country, a living document of the country's potential and its confidence. At the same time, your documents will also come in handy in finding better ways of functioning for the governments to come.
I am sure that your contribution to the country will continue unabated and will give new impetus to the development of the country.
With this conviction, thank you all so much! And many best wishes to you all.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.