ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ତ୍ରିପୁରାର ୧. ୪୭ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପିଏମଏ୍‌ୱାଇ-ଜିର ପ୍ରଥମ କିସ୍ତିର ଅର୍ଥ ପ୍ରଦାନ
“ଆଜି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରଥମ କିସ୍ତି ଟଙ୍କା ତ୍ରିପୁରାର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଛି”
“ତ୍ରିପୁରାର ବିକାଶ ପାଇଁ ଡବଲ-ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ପୂରାଦମ୍‌ରେ ନିଷ୍ଠାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି”
“ନାଗରିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣରେ ଅଯଥା ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଅନାବଶ୍ୟକ ନିୟମ ସବୁକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯାଉନାହିଁ”
“ପୂର୍ବରୁ ଦେଶର ଉତ୍ତର ଓ ପଶ୍ଚିମାଞ୍ଚଳରୁ ବାହାରିଥିବା ନଦୀଗୁଡିକ ପୂର୍ବଦିଗକୁ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଥିଲେ ; କିନ୍ତୁ ବିକାଶର ଗଙ୍ଗା ଏଠାରେ ପହଂଚିବା ପୂର୍ବରୁ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଉଥିଲା”
“ଏବେ ଦେଶର ବିକାଶକୁ “ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ” ବିଚାରରେ ଦେଖାଯାଉଛି । ବିକାଶ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦେଶର ଏକତା ଓ ଅଖଣ୍ଡତାର ପ୍ରତିଶବ୍ଦ ଭାବେ ବିବେଚିତ ହେଉଛି”
“ନଭେମ୍ବର ୧୫ ତାରିଖ ଭଗବାନ ବିର୍‌ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀକୁ ଏଣିକି ଦେଶ ପ୍ରତିବର୍ଷ ଜନଜାତୀୟ ଗୌରବ ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରିବ । ଏହି ଦିବସଟି କେବଳ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଅବଦାନ ଓ ବିର୍‌ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ହେବ ନାହିଁ ; ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ସମନ୍ୱୟୀ ସମାଜର ପ୍ରତୀକଭାବେ ପ୍ରକଟିତ ହେବ”
14 NOV 2021 2:21PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ତ୍ରିପୁରାର ୧. ୪୭ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପିଏମ୍‌ଏୱାଇ-ଜିର ପ୍ରଥମ କିସ୍ତି ଅର୍ଥ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଖାତାକୁ ସିଧାସଳଖ ଏହି ଅର୍ଥ ଯାଇଛି ଏବଂ ଅର୍ଥ ହସ୍ତାନ୍ତରଣ ପ୍ରକ୍ରିୟା ନିର୍ବିଘ୍ନରେ ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି । ତ୍ରିପୁରାର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଭୌଗୋଳିକସ୍ଥିତି ଓ ପାଣିପାଗକୁ ବିଚାରକୁ ନେଇ ପିଏମଏ୍‌ୱାଇ-ଜିରେ କେତେକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାକୁ ଯେଉଁ ଅନୁରୋଧ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ କରାଯାଇଥିଲା, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଫଳରେ ତାହା ପୂରଣ ହୋଇଛି । ତଦନୁସାରେ ତ୍ରିପୁରା ପାଇଁ ‘କଚ୍ଚା’ଘରର ସଂଜ୍ଞାକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଫଳରେ କଚ୍ଚା ଘରେ ରହୁଥିବା ବହୁସଂଖ୍ୟକ ହିତାଧିକାରୀ ନିଜର ପକ୍କା ଘର ଖଣ୍ଡିଏ ଲେଖାଁ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରୀ ସହାୟତା ପାଇବେ । ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ତ୍ରିପୁରା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରମୁଖ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ କେତେକ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଧଳାଇ ତ୍ରିପୁରାର ଅନିତା କୁକି ଦେବବର୍ମାଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତାବେଳେ ତାଙ୍କର ଜୀବନ ଓ ଜୀବିକା ବିଷୟରେ ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ । ସହାୟତା ବାବଦରେ ପାଇଥିବା ଅର୍ଥ ଖର୍ଚ୍ଚ କରି ନିଜର ଏକ ସୁଦୃଢ ପକ୍କା ଘର ତିଆରି କରିବା ସହ ନିଜର ପରିବାରକୁ ସୁନ୍ଦର, ସମର୍ଥ ଓ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନିତାଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ସରକାର କ୍ଷମତାକୁ ଆସିବା ପରଠାରୁ ଗରିବ ଓ ଆଦିବାସୀମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣପ୍ରତି ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେଇ କାମ କରି ଆସୁଛି । ଏକଲବ୍ୟ ସ୍କୁଲ ଭଳି ବିଭିନ୍ନ କଲ୍ୟାଣକାରୀଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଛି । ନିଜର ପିଲାଙ୍କୁ ଉତ୍ତମ ଶିକ୍ଷା ଦେବାକୁ ଅନିତାଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ ।
ସିପାହୀଜଲାର ଜଣେ ହିତାଧିକାରୀ ଶ୍ରୀମତୀ ସୋମା ମଜୁମଦାରଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଯୋଜନାର ସୁଫଳ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଅଭିଜ୍ଞତା ପଚାରିବା ସହ ପକ୍କା ଘର ଖଣ୍ଡିଏ ପାଇଲେ ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ କିପରି ଉନ୍ନତି ଘଟିବ ତାହା ଜାଣିବାକୁ ଚାହିଁଥିଲେ । ସୋମା କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଯୋଜନା ଦ୍ୱାରା ନିଜର ଖଣ୍ଡିଏ ପକ୍କା ଘର କରିବାର ସ୍ୱପ୍ନ ତାଙ୍କର ପୂରଣ ହୋଇଛି । ମୌସୁମୀ କାଳରେ ପ୍ରବଳ ବର୍ଷାରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ଏହି ଘର ତାଙ୍କୁ ଓ ତାଙ୍କ ପରିବାରକୁ ବିଶେଷ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ତାଙ୍କୁ ମିଳିଥିବା ଅର୍ଥକୁ କେବଳ ଘର ତିଆରିରେ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିବାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୋମାଙ୍କୁ ପରାମର୍ଶ ଦେଇଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଭିନ୍ନ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାର ଲାଭ ହିତାଧିକାରୀ ବିନା ମଧ୍ୟସ୍ଥ ଓ ପ୍ରତିବନ୍ଧକରେ ଯେପରି ପାଆନ୍ତି ତାହା ତାଙ୍କ ସରକାରଙ୍କ ମୁଖ୍ୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ।
ଅନ୍ୟ ଜଣେ ହିତାଧିକାରୀ ସମୀରଣ ନାଥଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଆବାସ ଯୋଜନାର ଲାଭ ଓ ପକ୍କାଘର ପାଇଁ ମିଳିଥିବା ଆର୍ଥିକ କିସ୍ତି ବିଷୟରେ ଅବଗତ ଅଛନ୍ତି କି ନାହିଁ ତାହା ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ । ସେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କୁ ଘର ନିର୍ମାଣ ପୂର୍ବର ସର୍ଭେ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ସମ୍ପର୍କରେ ପଚାରି ବୁଝିଥିଲେ । ଆଗରୁ ଲାଂଚ ଓ ହାତଗୁଞ୍ଜା ବିନା କିପରି ହିତାଧିକାରୀ ଏଭଳି ସରକାରୀ ଯୋଜାନର ଲାଭ ଲୋକେ ପାଉ ନ ଥିଲେ ତାହା ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହାର ସମାଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ଦକ୍ଷିଣ ତ୍ରିପୁରାର ଶ୍ରୀମତୀ କାଦର ବାୟା ନାମକ ଜଣେ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା ବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତାଙ୍କୁ ଏହି ଯୋଜନାରେ ସେ କେତେ କିସ୍ତିର କେତେ ଅର୍ଥ ପାଇବେ ତାହା ଜାଣନ୍ତି କି ବୋଲି ପଚାରିଥିଲେ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସେ ସରକାରୀ ଅର୍ଥ ସହାୟତାରେ ନିଜର ଇଚ୍ଛାନୁସାରେ ଖଣ୍ଡେ ପକ୍କା ଘର କରିବାର ସ୍ୱପ୍ନ କେବେ ଦେଖିଥିଲେ କି ବୋଲି ପ୍ରଶ୍ନ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହିତାଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରଶ୍ନ ପଚାରି ସେସବୁର ଉତର ପାଇବା ପରେ ଆଶା ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଯେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ଏହି ପକ୍କାଘର ସବୁ ଆନନ୍ଦ ଆଣିବ । ଶ୍ରୀମତୀ ବାୟାଙ୍କ ଭଳି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଘଟଣାରୁ ସ୍ପଷ୍ଟ ହୋଇଯାଇଛି ଯେ ସରକାର ବିନା ବାଛବିଚାରରେ ଓ ଯୋଗ୍ୟ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ଲାଭ ସିଧାସଳଖ ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନାଗରିକଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ଓ ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ସେମାନଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବା ମନୋଭାବ ନେଇ ସରକାରୀ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଏଭଳି ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାରେ ତ୍ରିପୁରା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ବିପ୍ଳବ କୁମାର ଦେବ ଓ ତାଙ୍କ ଟିମ୍ ଭଲ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ସେଥିପାଇଁ ସେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ସାଧୁବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ବିପ୍ଳବ କୁମାର ଦେବଙ୍କ ସରକାର ହେଉ ଅଥବା ମୋଦୀ ସରକାର, କେଉଁଠି ନାଗରିକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ନୀତିନିୟମ ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ସାଜିବାର ଅବକାଶ ନାହିଁ । ଏହି ଯୋଜନାରେ ଘରର ମାଲିକାନା ଯଥା ସମ୍ଭବ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ମହିଳାଙ୍କ ନାମରେ ରହୁଥିବାରୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି ।
ଉପସ୍ଥିତ ଜନତାଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଅବସରରେ କହିଥିଲେ ଯେ ତ୍ରିପୁରାରେ ଭଲ ଦିନ ଓ ଆଶାର ସମୟ ଆସୁଥିବା ଆଜିର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସୂଚାଉଛି । ବିପ୍ଳବଦେବ ସରକାର ଓ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମିଳିତଭାବେ ତ୍ରିପୁରାର ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶ ପାଇଁ ଅଙ୍ଗୀକୃତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ଆଜି ହିତାଧିକାରୀଙ୍କୁ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବା ପ୍ରଥମ କିସ୍ତି ଅର୍ଥ ତ୍ରିପୁରା ସ୍ୱପ୍ନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଗାଇବ । ରାଜ୍ୟର ଯେଉଁ ପ୍ରାୟ ଦେଢଲକ୍ଷ ଲୋକ ଆଜି ଏହି ଯୋଜନାର ପ୍ରଥମ କିସ୍ତିରେ ଯେଉଁ ଲାଭ ପାଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ସମସ୍ତ ତ୍ରିପୁରାବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁ ଭାବନା ତ୍ରିପୁରାକୁ ଗରିବ କରି ରଖିଥିଲା ଏବଂ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗରୁ ବଞ୍ଚିତ କରୁଥିଲା ତାହାର ଅବସାନ ଘଟିଛି । ଡବଲ ଇଞ୍ଜିନ ସରକାର ରାଜ୍ୟର ସର୍ବାଙ୍ଗୀନ ବିକାଶ ପାଇଁ ପୂରାଦମ୍‌ରେ ନିଷ୍ଠାର ସହ କାମ କରୁଛି ।
ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ପ୍ରତି ଥିôବା ଦୀର୍ଘଦିନର ଅବହେଳା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଦେଶର ଉତ୍ତର ଓ ପଶ୍ଚିମାଞ୍ଚଳରୁ ବାହାରିଥିବା ନଦୀଗୁଡିକ ପୂର୍ବଦିଗକୁ ପ୍ରବାହିତ ହେଉଥିଲେ । ତେବେ ବିକାଶର ଗଙ୍ଗା ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ପହଞ୍ଚିବା ପୂର୍ବରୁ ବନ୍ଦ ହୋଇଯାଉଥିଲା । “ଦେଶର ସାମଗ୍ରିକ ବିକାଶ ଏକଦା କାମଚଳା ଗତିରେ ଚାଲିଥିଲା ଏବଂ ରାଜନୈତିକ ବିଚାରରେ କାମ ହେଉଥିଲା । ସେଥିପାଇଁ ଆମର ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ନିଜକୁ ଏବେ ଅବହେଳିତ ମନେ କରୁଛି ।” ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏବେ କିନ୍ତୁ ଦେଶର ବିକାଶ ‘ଏକ ଭାରତ, ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଭାରତ’ ନୀତିରେ ଚାଲିଛି । ଏବେ ଦେଶର ବିକାଶକୁ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଏକତା ଓ ଅଖଣ୍ଡତାର ପ୍ରତିଶବ୍ଦ ଭାବେ ବିବେଚିତ କରାଯାଉଛି ।”
ଦେଶର ବିକାଶରେ ନାରୀଶକ୍ତିର ଅବଦାନ କଥା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ବୃଦ୍ଧି ଯୋଗୁଁ ଏହା ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି । ସେମାନଙ୍କ ଅବଦାନର ପଟାନ୍ତର ନାହିଁ । ଆମ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟିକା ଗୋଷ୍ଠୀ, ଆମ ନାରୀଶକ୍ତିର ଏକ ବଡ ପ୍ରତୀକ । ଏହି ସ୍ୱୟଂ ସହାୟିକା ଗୋଷ୍ଠୀ ସମୂହ ଜନଧନ ଆକାଉଣ୍ଟସ ସହିତ ସମ୍ପୃକ୍ତ । ଏସବୁ ଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କୁ ବନ୍ଧକ ବିହୀନ ଋଣ ଯୋଗାଣ ପରିମାଣକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରି ୨୦ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା କରାଯାଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
କାମ୍ ସହଜ ଓ ଜୀବନଯାପନ ସୁଗମ ହେବା ସମ୍ପର୍କରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ସାଧାରଣ ଲୋକ ପ୍ରତ୍ୟେକ କାମ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ସରକାରୀ ଦପ୍ତରକୁ ଦୌଡି ଦୌଡି ନୟାନ୍ତ ହେଉଥିଲେ । ଏବେ କିନ୍ତୁ ସେ କଥା ନାହିଁ । ସରକାର ଏବେ ଲୋକଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଏବଂ ସବୁ ସେବା ଓ ସୁବିଧା ଯୋଗାଉଛି । “ପୂର୍ବରୁ ସରକାରୀ କର୍ମଚାରୀମାନେ ନିଜର ବେତନ ଠିକ୍ ସମୟରେ ପାଇବା ଘେନି ଚିନ୍ତାରେ ଥିଲେ, ଏବେ ସେମାନେ ସପ୍ତମ ବେତନ ଆୟୋଗ ସୁପାରିସ ଅନୁସାରେ ଦରମା ପାଉଛନ୍ତି” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ଇତିହାସରେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ସମେତ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଭାଗର ଆଦିବାସୀ/ଜନଜାତି ମୁକ୍ତି ସଂଗ୍ରାମୀମାନେ ଅନନ୍ୟ ତ୍ୟାଗ ଓ ସାହସ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ଦେଶମାତୃକା ପାଇଁ ପ୍ରାଣପାତ କରିଛନ୍ତି । ସେହି ପରମ୍ପରାକୁ ସମ୍ମାନୀତ କରିବାକୁ ଦେଶ ନିରନ୍ତର କାମ କରୁଛି । ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ ଅବସରରେ ଦେଶ ଏକ ବଡ ନିଷ୍ପତି ନେଇଛି । ଏଣିକି ଦେଶ ଭଗବାନ ବିର୍‌ସା ମୁଣ୍ଡାଙ୍କ ଜୟନ୍ତୀକୁ ପ୍ରତିବର୍ଷ ନଭେମ୍ବର ୧୫ରେ ଆଦିବାସୀ ଗୌରବ ଦିବସ ଭାବେ ପାଳନ କରିବ । ଅକ୍ଟୋବର ୨ର ଅହିଂସା ଦିବସ, ଅକ୍ଟୋବର ୩୧ ଏକତା ଦିବସ, ୨୬ ଜାନୁୟାରୀ ସାଧାରଣତନ୍ତ୍ର ଦିବସ, ରାମନବମୀ, ଜନ୍ମାଷ୍ଟମୀ ଆଦି ଭଳି ବିର୍‌ସା ମୁଣ୍ଡା ଜୟନ୍ତୀ ଦିବସଟିକୁ ବିଶେଷ ଦିନଭାବେ ରାଷ୍ଟ୍ର ପାଳନ କରିବ । ଏହି ଦିବସ ପାଳନର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ କେବଳ ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଅବଦାନକୁ ସମ୍ମାନ ପ୍ରଦାନ ନୁହେଁ, ଏହା ମଧ୍ୟ ଏକ ‘ସମନ୍ୱୟ ସମାଜ’ର ପ୍ରତୀକ ଭାବେ ପ୍ରକଟିତ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଉତ୍ତର-ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ଯେଉଁ ବିପୁଳ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଓ ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ତାହାର ବିନିଯୋଗ ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ସଂଯୋଗ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ବିକାଶ କରାଯାଉଛି । ଏହି ଅଂଚଳରେ ଯେଉଁ ବିକାଶ ପ୍ରକ୍ରିୟା ଚାଲିଛି ତାହା ଭାରତକୁ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ନୂଆ ଶିଖରକୁ ଉନ୍ନୀତ କରିବା ଘେନି ସେ ଦୃଢ ଆଶାବାଦୀ ।

Prime Minister's Office
PM Modi transfers the 1st instalment of PMAY-G to more than 1.47 lakh beneficiaries of Tripura
“Today the first installment given under the Pradhan Mantri Awas Yojana has given a new impetus to the dreams of Tripura”
“The double engine government is engaged in the development of Tripura with full force and sincerity”
“Unnecessary rules are not allowed to become hindrances for the welfare of the citizens”
“Earlier our rivers from the northern and western parts of the country used to come to the east, but the Ganges of development used to stop before reaching here”
“Today the development of the country is seen with the spirit of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'. Development is now considered synonymous with unity-integrity of the country”
“The country will now celebrate the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda every year on 15th November as Janjatiya Gaurav Diwas. The Day will not only be a day to pay tribute to the contribution of the Adivasi Samaj but will also emerge as a symbol of a harmonious society”
14 NOV 2021 2:21PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi transferred the 1st instalment of PMAY-G to more than 1.47 lakh beneficiaries of Tripura. More than Rs 700 crore were credited directly to the bank accounts of the beneficiaries on the occasion. Following Prime Minister’s intervention, taking in to account unique geo-climatic condition of Tripura, the definition of ‘kuccha’ house has been changed specifically for the state, which has enabled such a large number of beneficiaries living in ‘kutcha’ houses to get assistance to construct a ‘pucca’ house.Union Rural Development Minister and Chief Minister of Tripura were among those present. The Prime Minister interacted with the beneficiaries.
The Prime Minister, interacting with Anita Kuki Debbarma of Dhalai Tripura, asked her about her life and livelihood and told her to construct a strong and remarkable house as, soon, she will have a pucca house. The Prime Minister told her that ever since this government came into power, welfare of the poor and tribal section has been its highest priority. Schemes like Eklavya schools, Van produce related schemes are planned and implemented on ground. He exhorted the beneficiary to give her children education.
The Prime Minister asked Smt Soma Majumdar from Sepahijala about her experience of benefiting from the scheme. He also asked how her life would improve after getting a new pucca house. She said her dream of having a pucca house was fulfilled because of the scheme and it would be a major help during the monsoon. The PM urged her to spend the installments only on the construction of her house. He said the aim of his Government is to make the beneficiaries get the benefits of the scheme without any hassle or middleman.
The Prime Minister enquired Shri Samiran Nath from North Tripura whether he was aware of the benefits he would get along with the installments under PMAY-G for construction of his house. PM also asked him his experience in pre-scheme activities like the survey which was conducted for the construction of his house. The PM also asked him whether he faced any issues while getting the benefits under the scheme or whether he had resorted to bribes for getting the benefits. The PM criticized the earlier system wherein beneficiaries were not able to get any benefits without giving bribes.
Interacting with Smt Kadar Biya from South Tripura, the Prime Minister asked whether she knew how much she would get as installments under this scheme. The PM asked her whether she ever dreamt that the Government would financially assist her in constructing the house she wanted, the way she desired. The Prime Minister expressed hope that the pucca house will bring happiness in their lives. He said beneficiaries like Smt Biya are the proof that the government is ensuring benefits without any discrimination and middleman. He said that the government is working with an attitude to benefit the citizens. The Prime Minister complimented the Chief Minister and his team for working expeditiously and said that whether it is Biplab Kumar Deb ji’s Government or Modi Government, rules are not allowed to become hindrances for the welfare of the citizens. He also expressed happiness that, to the extent possible, the houses under PMAY are in the name of women.
Addressing the gathering, the Prime Minister said today’s event is an indication of coming great days and hope for Tripura. He emphasized that Biplab Deb ji’s government in the state and the government at the centre are committed to take the progress of the state forward. “Today the first installment given under the Pradhan Mantri Awas Yojana has given a new impetus to the dreams of Tripura. I heartily congratulate all the people of Tripura, about one and a half lakh families who got the benefit of the first installment”, Shri Modi said.
The Prime Minister said the thinking that keeps Tripura poor, keeps the people of Tripura away from amenities, has no place in Tripura today. Now the double engine government is engaged in the development of the state with full force and sincerity.
Talking about the long prevailing neglect of the region, the Prime Minister said that earlier our rivers from the northern and western parts of the country used to come to the east, but the Ganges of development used to stop before reaching here. “The overall development of the country was seen piecemeal and was viewed through a political lens. Therefore, our Northeast felt neglected”, He stressed. “But today the development of the country is seen with the spirit of 'Ek Bharat, Shreshtha Bharat'. Development is now considered synonymous with unity-integrity of the country”, he added.
The Prime Minister singled out India's confident Nari Shakti for their yeoman contribution In the development of the country.full of confidence. As a major symbol of this Nari Shakti, we also have women's self-help groups. These SHGs have been connected with Jan Dhan Accounts. The collateral free loan available to such groups has been doubled to 20 lakh rupees, Shri Modi said.
Talking about the increasing ease of living, the Prime Minister said, earlier, the common man had to make rounds of government offices for each and every work, but now the government itself comes to the people to provide all the services and facilities. “Earlier, government employees used to worry about getting paid on time, now they are getting the benefit of 7th Pay Commission”, he added.
The Prime Minister said in the history of Azadi, the tribal fighters of our Northeast and other parts of the country have sacrificed their lives for the country. To honor this tradition, the country is working relentlessly to carry forward this legacy. In this series, the country has taken another big decision during the Amrit Mahotsav. The country will now celebrate the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda every year on 15th November as Tribal Gaurav Diwas. The day will gain equal importance in the national iconography as 2nd October - Ahimsa Divas, 31 October Unity day, 26 January Republic day, Ram Navmi, Krishna Ashtami etc. “The day will not only be a day to pay tribute to the contribution of the Adivasi Samaj but will also emerge as a symbol of a harmonious society”, the Prime Minister said.
The Prime Minister said that the region’s huge potential will be unleashed by creating modern infrastructure and improving connectivity. He expressed confidence that work being done in the region will take the country to new heights of growth.