শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
মন্ত্রীমন্দলনা জে.পি.এম. এক্ত, ১৯৮৭গী মখাদা জুত ইয়ার ২০২১-২২গী জুত পেকেজিংগী রিজার্বেসন নোর্মশিং অয়াবা পীখ্রে
চেং-হৱায়দা ১০০% অমসুং চীনিদা ২০% জুত খাওদা তঙাইফদনা পেক তৌগনি
10 NOV 2021 3:43PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা চেয়র লৌবা ইকোনোমিক এফিয়র্সকী মন্ত্রীমন্দলনা ২০২১গী নবেম্বর ১০দা জুত ইয়ার ২০২১-২২ (২০২১গী, জুলাই ১দগীনা ২০২২গী জুন ৩০ ফাওবা)গী জুত পেকেজিং শোইদনা তৌনবা রিজার্বেসন নোর্মশিং অয়াবা পীখ্রে জুত ইয়ার ২০২১-২২গী জুত পেকেজিং শোইদনা তৌনবা রিজার্বেসন নোর্মশিং অসি চেং-হৱায়দা ১০০% রিজার্বেসন অমসুং চীনিদনা ২০% শোইদনা জুত খাওদা তঙাইফদনা পেক তৌগনি।
হৌজিক ওইরিবা প্রপোজেলগী রিজার্বেসন নোর্মশিং অসিনা মখা তানা ভারত্তা শুংদোক্ত্রিবা জুত অমসুং পেকেজিং তৌনবা মচাকশিংগী ইরমদমগী ওইবা পোত্থোকশিংদা য়োকখৎতুনা থম্লগনি, মরম অসি ওইদুনা, আত্মানির্ভর ভারতকা পুন্না ভারত অসি মরোমদোম ওইজরগনি। জুত পেকেজিং মচাকশিংদা পেকেজিং তৌবগী য়োকখৎপা অসিনা লৈবাক অসিদা (২০২০-২১দা) শুংদোক্ত্রিবা জুত চাওরাক্না ৬৬.৫৭% শিজিন্নখি। জে.পি.এম. এক্তকী প্রোভিজন পুরকপা অসিনা, সরকারনা জুত মিলদা থবক তৌরিবা ৱার্কর মিল্লিয়ন ০.৩৭ অমসুং এনকিল্লরি য়ুনিৎশিং লোয়ন-লোয়ননা ফার্মগী ইমুং চাওরাক্না মিল্লিয়ন ৪.০গী পুন্সি মহিংদা মতেং পাংদুনা খরা কোমথোকহল্লগনি। অদুগী মথক্তা, মসিনা অকোইববু ঙাক-শেনবদা মতেং পাংলগনি মরমদি জুত অসি মহৌশাগী ওই, বাইও-দিগ্রেদেবল, রিনেৱেবল অমসুং অমুক হন্না শিজিন্নবা য়াবা ফাইবর ওই।
জুত ইন্দস্ত্রীনা ভারতকী লৈবাক্কী ইকোনোমীদা মপুং ওইনা অমসুং নোংপোক থংবা মফমশিং হায়বদি ৱেস্ত বেঙ্গাল, বিহার, ওরিশা, আসম, ত্রিপুরা, মেঘালয়, অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং তেলঙ্গনাদা মরুওইবা মফম কল্লি। হায়রিবা অসি নোংপোকথংবা মফমশিংদা মরুওইনা ৱেস্ত বেঙ্গালদা মপুং ওইবা ইন্দস্ত্রী অমা ওইরি।
জে.পি.এম. এক্তকী মখাদা লৈরিবা রিজার্বেসন নোর্ম অসিনা জুত সেক্তরদা ৱার্কর মিল্লিয়ন ০.৩৭ অমসুং লোমী মিল্লিয়ন ৪ হকথেংননা থবক পীরি। জে.পি.এম. এক্ত ১৯৮৭না জুত ফার্মর, ৱার্কর অমসুং জুতকী পোত্থোকশিংদা য়োকখৎতুনা থম্লি। জুত ইন্দস্ত্রীগী অপুনবা পোত্থোক ৭৫% জুতগী বোরা হায়রিবা অসি ফুদ কোওপরেসন ওফ ইন্দিয়া (এফ.সি.আই.) অমসুং স্তেত প্রোক্যুরমেন্ত এজেন্সীস (এস.পি.এ.এস.) অমসুং লেমহৌরিবা অসিনা মপালদা ৯০% পীথোক্লি।
ভারত সরকারনা চেং-হৱায় হান্নবা চহি খুদিংগী চাওরাক্না লুপা কোতি ৮,০০০ রোম জুতকী বোরাখাও লৈরি, মরম অদুনা জুত ফার্মর অমসুং ৱার্করশিংদা শোইদনা মার্কেত লৈরগনি।
জুতকী বোরাখাও চাংচৎতা পুথোকপা অসি চাওরাক্না বেল লাখ ৩০ (এম.তি.লাখ ৯) রোম্নি অমসুং সরকারনা জুত ফার্মরশিং, ৱার্করশিং অমসুং জুত ইন্দস্ত্রীদা থবক তৌরিবশিংদা জুত খাও মপুং ফানা লৌনবা থাজবা পীরি।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves reservation norms for Jute Packaging Materials for Jute Year 2021-22 under JPM Act, 1987
Compulsorily 100% foodgrains and 20% of sugar to be packed in jute bags
Relief to 3,70,000 workers employed in jute mills and ancillary units a well as support the livelihood of around 40 lakh farmer families
10 NOV 2021 3:43PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister, Shri Narendra Modi, has approved reservation norms for mandatory use of jute in packaging for the Jute Year 2021 -22 (1st July, 2021 to 30th June, 2022) on 10th November, 2021. The Mandatory packaging norms approved for Jute Year 2021-22 provide for 100% reservation of the foodgrains and 20% of sugar to be compulsorily packed in jute bags.
The reservation norms in present proposal would further protect the interest of domestic production of raw jute and jute packaging material in lndia, thereby, making India self-reliant in consonance with Aatmnirbhar Bharat. Reservation for packaging in jute packaging material consumed around 66.57% of the raw jute produced in the country (in 2020-21). By bringing into effect the provision of JPM Act, the Government will provide relief to 0.37 million workers employed in jute mills and ancillary units as well as support the livelihood of around 4.0 Million farm families. Besides, it will help protect environment because jute is natural, bio- degradable, renewable and reusable fibre and hence fulfills all sustainability parameters.
The Jute industry occupies an important place in the national economy of India in general and Eastern Region in particular i.e. West Bengal, Bihar, Odisa, Assam, Tripura, Meghalaya, Andhra Pradesh and Telangana. It is one of the major industries in the eastern region, particularly in West Bengal.
The reservations norms under JPM Act provide for direct employment to 0.37 million workers and 4 million farmers in the Jute Sector. JPM Act, 1987 protects interest of Jute farmers, workers and persons engaged in jute goods’ production. 75% of the total production of the Jute Industry is Jute Sacking Bags of which 90% is supplied to the Food Corporation of India (FCl) and State Procurement Agencies (SPAs) and remaining is exported/sold directly
Government of India purchases Jute sacking bags worth approximately Rs. 8,000 crore every year for packing of foodgrains, hence ensures guaranteed market for the produce of Jute Farmers and Workers.
Average Production of Jute Sacking Bags is about 30 lakhs bales (9 lakh MT) and Government is committed to ensure complete off-take of the sacking production of the jute bags in order to protect the interest of Jute farmers, workers and persons engaged in the Jute Industry.