Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves reservation norms for Jute Packaging Materials for Jute Year 2021-22 under JPM Act, 1987
Compulsorily 100% foodgrains and 20% of sugar to be packed in jute bags
Relief to 3,70,000 workers employed in jute mills and ancillary units a well as support the livelihood of around 40 lakh farmer families
10 NOV 2021 3:43PM by PIB Delhi
The Cabinet Committee on Economic Affairs chaired by Prime Minister, Shri Narendra Modi, has approved reservation norms for mandatory use of jute in packaging for the Jute Year 2021 -22 (1st July, 2021 to 30th June, 2022) on 10th November, 2021. The Mandatory packaging norms approved for Jute Year 2021-22 provide for 100% reservation of the foodgrains and 20% of sugar to be compulsorily packed in jute bags.
The reservation norms in present proposal would further protect the interest of domestic production of raw jute and jute packaging material in lndia, thereby, making India self-reliant in consonance with Aatmnirbhar Bharat. Reservation for packaging in jute packaging material consumed around 66.57% of the raw jute produced in the country (in 2020-21). By bringing into effect the provision of JPM Act, the Government will provide relief to 0.37 million workers employed in jute mills and ancillary units as well as support the livelihood of around 4.0 Million farm families. Besides, it will help protect environment because jute is natural, bio- degradable, renewable and reusable fibre and hence fulfills all sustainability parameters.
The Jute industry occupies an important place in the national economy of India in general and Eastern Region in particular i.e. West Bengal, Bihar, Odisa, Assam, Tripura, Meghalaya, Andhra Pradesh and Telangana. It is one of the major industries in the eastern region, particularly in West Bengal.
The reservations norms under JPM Act provide for direct employment to 0.37 million workers and 4 million farmers in the Jute Sector. JPM Act, 1987 protects interest of Jute farmers, workers and persons engaged in jute goods’ production. 75% of the total production of the Jute Industry is Jute Sacking Bags of which 90% is supplied to the Food Corporation of India (FCl) and State Procurement Agencies (SPAs) and remaining is exported/sold directly
Government of India purchases Jute sacking bags worth approximately Rs. 8,000 crore every year for packing of foodgrains, hence ensures guaranteed market for the produce of Jute Farmers and Workers.
Average Production of Jute Sacking Bags is about 30 lakhs bales (9 lakh MT) and Government is committed to ensure complete off-take of the sacking production of the jute bags in order to protect the interest of Jute farmers, workers and persons engaged in the Jute Industry.

ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ଜେପିଏମ ଆଇନ, ୧୯୮୭ ଅଧୀନରେ ୨୦୨୧-୨୨ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଝୋଟ ପ୍ୟାକେଜିଂ ସାମଗ୍ରୀ ଲାଗି ସଂରକ୍ଷଣ ସର୍ତ୍ତାବଳୀକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ଅନୁମୋଦନ
ଝୋଟ ବସ୍ତାରେ ଶତପ୍ରତିଶତ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଏବଂ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଚିନି ପ୍ୟାକିଂ କରିବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ
10 NOV 2021 3:43PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ନଭେମ୍ବର ୧୦, ୨୦୨୧ରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ ସମିତି ବୈଠକରେ ୨୦୨୧-୨୨ ଝୋଟ ବର୍ଷ (ଜୁଲାଇ ପହିଲା, ୨୦୨୧ ଠାରୁ ୩୦ ଜୁନ୍, ୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ଲାଗି ଝୋଟ ବସ୍ତାରେ ପ୍ୟାକେଜିଂକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଭାବେ ଉପଯୋଗ ନିମନ୍ତେ ସଂରକ୍ଷଣ ସର୍ତ୍ତାବଳୀକୁ ଅନୁମୋଦନ କରାଯାଇଛି । ୨୦୨୧-୨୨ ଝୋଟ ବର୍ଷ ପାଇଁ ଅନୁମୋଦିତ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ପ୍ୟାକେଜିଂ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଅନୁଯାୟୀ, ଶତ ପ୍ରତିଶତ ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଏବଂ ୨୦ ପ୍ରତିଶତ ଚିନି କେବଳ ଝୋଟ ବସ୍ତାରେ ହିଁ ପ୍ୟାକିଂ କରିବା ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ହେବ ।
ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବରେ ରହିଥିବା ସଂରକ୍ଷଣ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଲାଗୁ ହେବା ଫଳରେ ଘରୋଇ କଞ୍ଚା ଝୋଟ ଏବଂ ଝୋଟ ପ୍ୟାକେଜିଂ ସାମଗ୍ରୀକୁ ସୁରକ୍ଷା ଯୋଗାଇ ଦେବା ସମ୍ଭବପର ହୋଇପାରିବ ଯାହାଫଳରେ ଭାରତର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ହୋଇପାରିବ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ସଂକଳ୍ପକୁ ସାକାର କରିବ । ଝୋଟ ପ୍ୟାକେଜିଂ ସାମଗ୍ରୀ ବ୍ୟବହାର କରି ପ୍ୟାକିଂ କରିବା ନିମେନ୍ତ ଲାଗୁ ସଂରକ୍ଷଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଫଳରେ ୨୦୨୦-୨୧ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷରେ ଦେଶରେ ୬୬.୫୭ % କଞ୍ଚା ଝୋଟ ଉପଯୋଗ କରାଯାଇଥିଲା । ଜେପିଏମ ଆଇନକୁ ଲାଗୁ କରିବା ଫଳରେ ସରକାର ଝୋଟ କଳ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସହାୟକ ୟୁନିଟରେ କାମ କରୁଥିବା ପ୍ରାୟ ୦.୩୭ ନିୟୁତ ଶ୍ରମିକଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିପାରିବେ। ଏହାଦ୍ୱାରା ୪୦ ଲକ୍ଷ ଝୋଟ ଚାଷୀ ପରିବାରଙ୍କ ଜୀବିକା ମଧ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ ହୋଇପାରିବ । ଏହାଛଡ଼ା, ଝୋଟ ପ୍ରାକୃତିକ, ଜୈବିକ ଭାବେ ନଷ୍ଟହେବା ଯୋଗ୍ୟ, ନବୀକରଣଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ପୁନଃବ୍ୟବହାର ଯୋଗ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ହୋଇଥିବାରୁ ଏହାଦ୍ୱାରା ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ମଧ୍ୟ କରାଯାଇପାରିବ । ଏହା ମଧ୍ୟ ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟିତ୍ୱର ସମସ୍ତ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ପୂରଣ କରିଥାଏ ।
ଭାରତର ଜାତୀୟ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ରର ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଝୋଟ ଉଦ୍ୟୋଗର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହିଛି । ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, ବିହାର, ଓଡ଼ିଶା, ଆସାମ, ତ୍ରିପୁରା, ମେଘାଳୟ, ଆନ୍ଧ୍ରପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ତେଲଙ୍ଗାନା ଅଞ୍ଚଳରେ ଏପରି ଉଦ୍ୟୋଗର ପ୍ରଭାବ ରହିଛି । ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ, ବିଶେଷ କରି ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ଝୋଟ ଉଦ୍ୟୋଗ ଅନ୍ୟତମ ବୃହତ ଉଦ୍ୟୋଗ ଭାବେ ପରିଗଣିତ ହୋଇଥାଏ ।
ଜେପିଏମ ଆଇନ ଅଧୀନରେ ସଂରକ୍ଷଣ ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଲାଗୁ ହେବା ଫଳରେ ଝୋଟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୦.୩୭ ନିୟୁତ ଶ୍ରମିକ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ପାଇପାରିବେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ୪୦ ଲକ୍ଷ ଝୋଟ ଚାଷୀ ମଧ୍ୟ ଲାଭାନ୍ୱିତ ହେବେ । ଜେପିଏମ ଆଇନ, ୧୯୮୭ ଝୋଟ ଚାଷୀ, ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ଝୋଟ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନରେ ନିୟୋଜିତ ଲୋକମାନଙ୍କର ସ୍ୱାର୍ଥକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିଥାଏ । ଝୋଟ ଉଦ୍ୟୋଗରେ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀର କେବଳ ୭୫ ପ୍ରତିଶତ ଝୋଟ ବସ୍ତା ତିଆରି ହୋଇଥାଏ । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ୯୦ ପ୍ରତିଶତ ଝୋଟ ବସ୍ତା ଭାରତୀୟ ଖାଦ୍ୟ ନିଗମ (ଏଫସିଆଇ) ଏବଂ ରାଜ୍ୟ କ୍ରୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ କିଣିଥାନ୍ତି । ଅବଶିଷ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ସିଧାସଳଖ ରପ୍ତାନି କିମ୍ବା ବିକ୍ରି କରାଯାଇଥାଏ ।
ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ପ୍ୟାକିଂ ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାର ପ୍ରତିବର୍ଷ ପାଖାପାଖି ୮,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଝୋଟ ବସ୍ତା କିଣିଥାନ୍ତି । ଏହା ଝୋଟ ଚାଷୀ ଏବଂ ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗର ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଏକ ସୁନିଶ୍ଚିତ ବଜାର ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଥାଏ ।
ପ୍ରତିବର୍ଷ ପ୍ରାୟ ୩୦ ଲକ୍ଷ ବେଲ୍ସ ବା ୯ ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ଝୋଟ ବସ୍ତା ଉତ୍ପାଦନ କରାଯାଇଥାଏ। ଝୋଟ ଚାଷୀ, ଶ୍ରମିକ ଏବଂ ଝୋଟ ଉଦ୍ୟୋଗ ସହ ଜଡ଼ିତ ଲୋକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ସୁରକ୍ଷା ଲାଗି ସମସ୍ତ ଝୋଟ ଉତ୍ପାଦିତ ପ୍ୟାକେଜିଂ ସାମଗ୍ରୀ କିଣିବା ଲାଗି ଭାରତ ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ ।