প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা পি.এম. কেয়র্সকী মখাদা শেমগৎপা পি.এস.এ. ওক্সীজেন প্লান্তশিংবু লৈবাক্কী মফমদা খুৎশিন্নবদা থমখিবা ৱারোল
07 OCT 2021 3:04PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে, ভারত ইমানা য়াইফরে, উত্তরাখন্দগী রাজ্যপাল লেফতনেন্ত জেনেরেল রিতাইয়র্দ গুর্মীত সিংহজী, নহা ওইরিবা অমসুং মথৌদা থৱাই চঙবা মুখ্যমন্ত্রী, ঐহাক্কী মরুপ শ্রী পুশকর সিংহ ধামিজী, কেন্দ্রগী কেবিনেৎকী ঐহাক্কী মরুপ অমসুং খোঙলোই, শ্রী মনশুখ মন্দাবিয়াজী, শ্রী অজয় ভৎজী, উত্তরাখন্দ বিধান সভাগী স্পীকর, শ্রী প্রেম চান্দ অগ্রৱালজী, উত্তরাখন্দ সরকারগী মন্ত্রী, দাঃ ধন সিংহ রাৱৎজী, ঙসি অসি মহাক্কী মপোক নুমিৎসু ওইবনা মহাক্কী মপোক নুমিৎকী য়াইফ পাউজেল পীজরি। লৈবাক্কী তোঙানবা রাজ্যশিংগী মুখ্য মন্ত্রী, লেফতেনেন্ত গবর্নর, রাজ্যগী অতোপ্পা মন্ত্রী, এম.পি. অমসুং এম.এল.এ. অমদি ঐহাক্কী নুংশিরবা ইচিল ইনাওশিং!!!
মসিগী লাইরৈবাক অসি মুনি-ঋশি কয়াগী লাই নীংফম্নি। য়োগগী মফম অমা ওইদুনা, মসিনা মালেমগী মীয়ামগী পুক্নিং চিংশিন্দুনা লাক্লি। ইমা গঙ্গাগী নাক্তা লৈদুনা, লমদমসিনা মহাক্কী থৌজাল ফংদুনা লাক্লি। ঙসিদগী, নবরাত্রীগী শেংলবা কুমহৈসু হৌরে। ঙসিগী অহানবা নুমিৎ অসি ইমা শৈলপুত্রীদা খুরুমজবা নুমিৎনি। ইমা শৈলপুত্রী অসি হিমালয়গী মচানুপীনি। ঙসিগী নুমিৎ অসিদা ঐহাক্না মফম অসিদা লৈবা, মফমসিদা লাক্তুনা মফমসিগী লৈবাকপু খুরুমজবা, হিমালয়গী লমদম অসিদা খুরুমজবা, পুন্সিদা মসিদগী হেন্না নুংঙাইবা করি লৈগদগে। অদুগা ঐহাক্না ঙসি উত্তরাখন্দগী লমদমসিদা লাকপা অসিদা ঐহাক্না অখন্নবা হীরম অমগী ওইনসু থাগৎপা ফোংদোক্নীংই। মরমদি, তোকিয়ো ওলিম্পিক্সতা লাইরৈবাক অসিগী মীওইনা মশাগী ফিরাল হায়হল্লম্লে অমসুং অদোম খুদিংমক ঐখোয় খুদিংনা ইকায় খুম্নফম থোকই। উত্তরাখন্দগী দিব্যধারানা ঐহাক্কুম্বা মীওই কয়াগী পুন্সিদা অহোংবা লাকহনবগী চাউরবা থৌদাং লৌবীখি। মরম অদুনা, লমদম অসি ঐহাক্কী ওইনদি য়াম্না নুংশিজৈ। লমদমসিগা ঐহাক্কা লৈনরিবা মরী অসি মর্মা, কর্মা, সত্ব অমসুং তত্বগী মরীনি।
মরুপশিং,
মুখ্য মন্ত্রীজীনা হৌজিক্তা নিংশিংবীখিবা অদুনি, ঙসিগী নুমিৎসিমক্তদা চহি ২০গী মমাংদা ঐহাক্না মীয়ামগী সেবা তৌজনবা থৌদাং ফংজখি। মীয়ামগী মরক্তা লৈদুনা, মীয়ামগী মতেং পাংবগী খোঙচত্তি দিকেদ কয়াগী মমাংদগী হৌখ্রবনি, অদুবু ঙসিদগী চহি ২০গী মমাংদা ঐহাক্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইনা অনৌবা থৌদাং ফংখি। অদুগা তান য়াম্না চান্নবা অমনা, উত্তরাখন্দ শেমখিবসি ইং ২০০০দনি অমসুং লমদমসিগী ওইবা ঐহাক্কী অহানবা খোঙচৎসু মসিদগী শুপ্নগী থা খরগী মতুং, হায়বদি ইং ২০০১দনি।
মরুপশিং,
সরকারগী মকোক ওইনা অহানবদা মুখ্য মন্ত্রী অমসুং লৈবাক মীয়ামগী থৌজালদগী লৈবাক্কী প্রধান মন্ত্রী ওইহনবীখিবা অসি ওইথোক্কনি হায়বা ঐহাক্না ৱাখলদা ফাওবা লাম্বা ফংখিদে। অসিগুম্লবা চহি ২০গী লেপ্তবা খোঙচৎনা হৌজিক ২১শুবা চহি য়ৌশিল্লক্লে। অসিগুম্বা মরু ওইরবা চহিসিদা, ঐহাকপু মতম পুম্বদা শৌগৎপীখিবা, নুংশিবিখিবা মফম অসিদা ঐহাক্না অমুক হন্না লাকপা ফংজবসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি খঞ্জৈ। কত্থোকপা অমসুং লাইনীংবগী লম্বী তাকপীবা হিমালয়গী লমদম অসিদা লাকপা অসিদা ঐহাক্না লৈবাক মীয়াম সেবা তৌজগে খঞ্জরিবা ৱাখল্লোন্সু হান্নদগী হেন্না মপাঙ্গল লৈখৎলে। মফমসিদা লাকপদা ঐহাক্না অনৌবা ইথিল অমা ফংলে।
ইচিল ইনাওশিং,
য়োগ অমসুং অয়ুর্বেদগী শক্তিদগী পুন্সিবু হকশেল ফনা লৈনবা ৱারোইশিন পীরিবা লমদম অসিদগী হৌনা ঙসি ভারত শিনবা থুংবদা অনৌবা ওক্সীজেন প্লান্ত কয়া অমা থবক তৌবা হৌরে। লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা ওক্সীজেন প্লান্তকী অনৌবা খুদোংচাবা লৈগদৌরিবা অসিগীদমক্তা ঐহাক্না লৈবাক মীয়ামদা হন্না হন্না য়াইফ পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
চহি ১০০দা থেংনবা খ্বাইদগী লুবা ইরাং অসিগা মাইয়োক্ননবগীদমক্তা ঐখোয় ভারত মচাশিংনা থৌনা ফনা হোৎনরিবা অসি মালেম শিনবা থুংবনা য়েংনরি। কোরোনাগা লান্থেংনবদা ভারতনা অতেনবা মতমদা খুদোংচাবা কয়া লৈহল্লিবা অসিনা ঐখোয়গী লৈবাক্কী তৌবা ঙম্বগী মতিক উৎলি। শুপ্নতগী তেস্তিং লেব ১দগী চাউরাকপা লেব লিশিং ৩গী নেৎৱর্ক শেম্বা ঙম্বা, মাস্ক ইম্পোর্ত তৌরম্বদগী হৌদুনা ঐখোয়না ঙসিদি এক্সপোর্ত তৌবা ঙম্নবা য়াম্না য়াঙবা খোঙচৎ অমা চৎলি। লৈবাক্কী অরাপ-অরাপ্পা মফমদসু অনৌবা ভেন্তিলেতরগী খুদোংচাবা, ভারত্তা শাবা কোবিদ ভেক্সিনসু য়াঙনা অমসুং মশিং য়াম্না পুথোকপা, মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অমসুং য়াঙবা তীকা থাবগী খোঙজং,
অসিগুম্বা থৌওং কয়া ভারতনা থবক্না উৎলিবা অসি ঐখোয়গী সেবা, ৱাখল চেৎপা অমসুং অমত্তা ওইনা তেংবাংনবগী খুদম্নি।
ইচিল ইনাওশিং,
ভারতনা কোরোনাগা লান্থেংনবদা, ঐখোয়গী মীশিং য়াম্বা, তোঙানবা লম্মিৎ-তুম্মিৎকী ফিভম্না য়াম্না চাউবা শিংনবা অমা ওইখি। ওক্সীজেন পীবদগী হৌনা ভেক্সিন ফাওবদা, শিংনবা অনি অসিনা লৈবাক্কী মাঙদা লেপ্তনা লেঙদনা লৈখি। লৈবাক মীয়াম খুদিংনা লৈবাক অসিনা মসিগা মতৌ করম্না থেংনখিবগে নীংথিনা খঙবা, ভাব তাবা অসি য়াম্না মরু ওইবা অমসুং তঙাই ফদবনি।
মরুপশিং,
অতোপ্পা মতমশিংদা, ভারতনা নোংমদা লিক্বিদ মেদিকেল ওক্সীজেন মেত্রিক তোন ৯০০ পুথোক্লম্মি। অপাম্বা হেক লৈরকপদগী, ভারতনা মেদিকেল ওক্সীজেন পুথোকপগী চাংবু শরুক ১০ হেন্না হেনগৎহনখি। মসিদি মালেমগী লৈবাকশিংনা খনবা ফাওবা ঙম্লোইদবা পান্দম্নি, অদুবু ভারতনা মসিগী পান্দমসিমক ফংখি।
মরুপশিং,
ঙসি মফম অসিদা তিল্লিবা মীথুংলেন কয়া অমনা ওক্সীজেন পুথোকপগা লোয়ননা মসিবু পুথোক-পুশিন তৌবদা খুদোংচাদবা কয়া থেংনরমগনি হায়বগী মতাংদা নীংথিনা খঙলমগনি। ওক্সীজেন অসি তেঙ্কর অমদা হেক্তা হাপ্লগা পুবা য়াবা নত্তে। মরম অদুনা, মসিগীদমক্তা অখন্নবা তেঙ্করগী মথৌ তাই। ভারত্তা ওক্সীজেন পুথোকপগী থবকশিং অয়াম্বনা নোংপোক ভারত্তা পাংথোকই, অদুগা মসিগী খ্বাইদগী য়াম্না তঙাই ফদবা লৈবনা অৱাং অমসুং নোংচুপ ভারত্তা ওইবনা শিংনবা য়াম্না হেন্না লৈখি।
ইচিল ইনাওশিং,
লোজিস্তিক্সতা থেংনবা শিংনবা কয়া থেংননবগীদমক্তা ভারতনা ৱার ফুতিংদা থবক পাংথোকখি। লৈবাক অমসুং মালেমগী মফম কয়াদগী অহিং-নুংথিল নাইদনা ওইথোকপা য়াবা মফমশিংদগী ওক্সীজেন প্লান্ত, ওক্সীজেন তেঙ্কর কয়া শিন-লাঙখি। অখন্নবা ওক্সীজেন ত্রেন চলায়খি, অহাঙবা তেঙ্কর পুথোক-পুশিন তৌনবা এয়রফোর্সকী এরোপ্লেন শিজিন্নখি। পুথোকপগী চাং হেনগৎহন্নবগীদমক্তা দি.আর.দি.ও.গী খুত্থাংদগী তেজাস ফাইতর প্লেনগী তেক্নোলোজী শিজিন্নখি। পি.এম. কেয়র্সতগী লৈবাক অসিদা পি.এস.এ. ওক্সীজেন প্লান্ত শাবগী থবকপুদি খোঙজেল য়াঙনা পাংথোকখিবতা নত্তনা ওক্সীজেন কন্সেন্ত্রতর লাখ ১ হেনবগীদমক্তা শেল ফাওবা পীথখি।
মরুপশিং,
তুংগী মতমদা কোরোনাগা লান্থেংনবগীদমক্তা ঐখোয়না শেম-শাবদা অৱাৎপা লৈতনবা, লৈবাক শিনবা থুংবদা পি.এস.এ. ওক্সীজেন প্লান্তকী নেৎৱর্ক অমা শেম-শারি। হৌখিবা থা খরদা, পি.এম. কেয়র্সকী মখাদা অয়াবা পীখ্রবা ওক্সীজেন প্লান্ত ১১৫০ হেনবনা থবক তৌবা হৌখ্রে। হৌজিক্তি, লৈবাক্কী জিলা খুদিং অসি পি.এম. কেয়র্সকী মখাদা শাখিবা ওক্সীজেন প্লান্তনা কোনবা ঙম্লে। পি.এম. কেয়র্সকী মতেংদগী শাখিবা মসিগী ওক্সীজেন প্লান্তশিং পুন্সিল্লবদি, কেন্দ্র, রাজ্য সরকারনা হোৎনরিবা কয়াদগী লৈবাক অসিদা অনৌবা ওক্সীজেন প্লান্ত চাউরাক্না লিশিং ৪ লৈরগনি। ওক্সীজেনগী শিংনবা কয়াগা মাইয়োক্নবগীদমক্তা হৌজিক লৈবাক অমসুং লৈবাক্কী হোস্পিতালশিং অসি হান্নদগী হেন্না মপাঙ্গল লৈরে।
মরুপশিং,
কোরোনা ভেক্সিন দোজ করোর ৯৩ হেন্না কাপখিবা অসিদি ভারত মচা খুদিংমক্না চাউথোকচগদবা ৱাফম্নি। ঐখোয়না অথুবা মতমদা করোর ১০০ য়ৌরগনি। ভারতনা কোৱিন প্লেৎফোর্ম পুথোক্তুনা অশুক চাউবা মওংদা ভেক্সিন কাপ্পা য়াই হায়না মালেমদা তাকপা ঙম্লে। চিং, মরুভুমী, উমং নত্ত্রগা সমুদ্র ওইরো, মী ১০ নত্ত্রগা লাখ ১০ ওইরো, ঙসিদি মফম খুদিংদা তেক্ত-কায়দনা ভেক্সিন য়ৌবা ঙম্লে। মসিগীদমক্তা, লৈবাক শিনবা থুংবদা তীকা কাপফম লাখ ১গা লিশিং ৩০ লিংখৎখি। অদুগা উত্তরাখন্দদসু সরকারনা থৱাই য়াওনা শিন-লাঙবদগী অহানবা দোজকী তিকা অসি ১০০% কাপা ঙমগদৌরে। মসিগীদমক্তা ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রী, মহাক্কী তীম, মফম অসিগী সরকারগী থৌমী খুদিংমকপু ঐহাক্না অমুক্কা হন্না থাগৎলি।
ইচিল ইনাওশিং,
তেরাইগুম্বা অপাকপা তম্পাক ওইবা লমদম ওইরম্লবদি থবকশিং অসি লায়না পাংথোকপা ঙম্লমগনি। ঐহাক্কা লমদম অসিগা মরী কয়া লৈনৈ। অদুবু মফম অসিদদি ভেক্সিন য়ৌহনবা ফাওবা য়াম্না লুনা থোকই। হিমালয় ৱাংমা লাল্লগা অতোপ্পা ৱাংমদা ভেক্সিন য়ৌহনবসি য়াম্না লুবা থবক্নি। মসিদি ঐখোয়না নীংথিনা খঙলবনি। অদু ওইরবসু, হৌজিক ফংলিবা মাই-পাকপা অসিগী ওইনা অদোম খুদিংমকপু তসেংনা থাগৎফম থোকই।
ইচিল ইনাওশিং,
২১শুবা চহি-চাগী ভারতনা মীয়ামগী অপাম্বা, মীয়ামগী তঙাই-ফদবশিংগী অপুনবা ৱারোইশিন পীরবা মতুংদা মাং থানা চৎকনি। ঙসিদি, লৈবাক্কী প্রজানা মখোয়গী খুদোংচাদবা পুরক্কনি অদুগা মদুগী ৱারোইশিন পীগনি হায়না সরকারনা ঙাইদুনা লৈত্রে। অসিগুম্বা থৌওংশিংসি সরকারগী ৱাখল্লোন অমসুং পথাপশিংদগী ঐখোয়না লৌথোক্লি। হৌজিক্তি সরকারনা প্রজাগী মনাক্তা ওইনা চৎলে। লাইরবশিংগী পক্কা য়ুম, মৈ, ঈশিং, অমাংশঙ অমসুং গ্যাস কন্নেক্সন ওইরো, মীওই করোর ৮০ হেনবদা লেম্না রেসন পীবা ওইরো, লৌমীশিংগী বেঙ্ক একাউন্ততা করোর লিশিং কয়া হকথেংননা পীবা ওইরো, পেন্সন অমসুং ইন্স্যুরেন্সকী খুদোংচাবা ওইরো, পুম্নমক অসি ভারত মচা খুদিংদা য়ৌহন্নবা কন্না হোৎনরি, অমসুং হোৎনজমন অসিনা মরম ওইদুনা ফংফম থোকপশিংনা কান্নবশিংসু ফংহনলি।
মরুপশিং,
হকশেলগী সেক্তরদসু ভারতনা ৱাখল্লোন অসিদা থবক পায়খৎলি। মসিদগী লাইরবা অসুং মিদ্দল ক্লাসকী মীওইশিংগী শেলসু কনবা ঙম্লে, খুদোংচাবসু ফংবা ঙম্লে। হান্নগী মতমদা, কনাগুম্বা মীওইনা কন্না নাবা মতমদা, মখোয়না তেংবাংগীদমক্তা মফমদুগী নেতা নত্ত্রগা সরকারগী ওফিসশিংদা তোইনা চৎলি। অয়ুশমান ভারতনা অসিগুম্বা খুদোংচাদবশিংবু মতম চুপ্পগী ওইনা লোইশিনহল্লে। হোস্পিতাল মমাংদা অশাঙবা লাইন্দা লেপ্পা, লাইয়েংবদা থেঙবা, মেদিকেল হিস্তরী লৈতবা কয়াশিং অসিদগী মীয়াম্না নুংঙাইতবা কয়া থেংনরম্মি। হৌজিক্তি, অয়ুশমান ভারত দিজিতেল মিসন্না অহানবা ওইনা অসিগুম্বা নুংঙাইতবশিং অসিগী ৱারোইশিন পুরক্নবা থবক পায়খৎপা হৌরে।
মরুপশিং,
অপিকপা লাইয়েংগীদমক্তা, নারিঙৈ মতমদা রুতিন চেক-অপ তোয়না চৎপদা নুংঙাইতবা কয়া থেংনরমগনি, মসিবু উত্তরাখন্দগী মীয়ামদগী হেন্না কনানা হেন্না খঙলমগনি। মীয়াম্বু অসিগুম্বা নুংঙাইতবশিংদগী নীংতম্বা ফংহন্নবগীদমক্তা ই-সঞ্জিবনী এপকী খুদোংচাবসু লৈহল্লে। মসিদগী, খুঙ্গংশিংদগী অনাবশিংনা ময়ুমদা ফমদুনা শহরগী হোস্পিতালশিংগী দাক্তরগা কন্সলতেসন তৌবা য়ারগনি। মসিগী কান্নবা অসি উত্তরাখন্দগী মীওইশিংনা লৌবা হৌনরে।
ইচিল ইনাওশিং,
হকশেলগী খুদোংচাবশিংবু খ্বাইদগী থাপ্পা মফমদসু য়ৌহন্নবগীদমক্তা মপাঙ্গল লৈবা হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর অমা লৈবগী তঙাই ফদবসু লৈ। চহি ৬-৭কী মমাংদা ফাওবা রাজ্য খরখক্তদা এমসকী খুদোংচাবা লৈরম্মি, ঙসিদি রাজ্য খুদিংদা লৈহন্নবা থবক পায়খৎলি। এমস ৬তগী হেন্দোক্তুনা এমস ২২গী নেৎৱর্ক অমা শেম্নবা ঐখোয়না খোঙজেল য়াঙনা থবক পায়খৎলি। লৈবাক্কী জিলা খুদিংদা য়ামদ্রবদা মেদিকেল কোলেজ অমমম লৈহনবা হায়বসি সরকারগী পান্দম্নি। মসিগীদমক্তা, হৌখিবা চহি ৭তগী লৈবাক্কী মনুংদা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ ১৭০ শঙ্গাখ্রে। অনৌবা মেদিকেল কোলেজ দর্জন কয়া শাবগী থবকসু হৌখ্রে। ঐহাক্কী উত্তরাখন্দগী মফমদসু রুদ্রপুর, হরিদ্বার অমসুং পিথোরগরদা অনৌবা মেদিকেল কোলেজ শাবগী অয়াবসু পীখ্রবনি।
মরুপশিং,
উত্তরাখন্দ শেম্বগী মঙলানবু অতলজীনা মঙফাওনহনখি। অতলজীনা কন্নেক্তিভিতীগা চাউখৎপগা হকথেংনবা মরী লৈনৈ হায়না খল্লম্মি। মহাক্কী ইথিলদগী ঙসি লৈবাকসিদা কন্নেক্তিভিতীগী ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক্তা খোঙজেল য়াঙনা অমসুং পাক-শন্না থবক পাংথোক্লি। উত্তরাখন্দ সরকার অসিনা হীরম অসিদা পুকচেল শেংনা থবক পায়খৎপসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। বাবা কেদারগী থৌজালদগী কেদারধামগী নীংথিবসু হেনগৎলে, মফমসিদা লাইনীংবা লাকপশিংগী অনৌবা খুদোংচাবসু শেম্লি। ঐহাক্না থবকশিং অসিগী চাউখৎপগী ফিভমসু দ্রোন কেমেরা শিজিন্নদুনা য়েংশিনলি। চার-ধামগা শমনহনগদবা অইং-অশা খুদিংদা চৎপা য়াবা লম্বী-শোরোক্তসু থবক কন্না পায়খৎলি। চার-ধামগী চাউরবা প্রোজেক্তনা লৈবাক অমসুং মালেমগী মফম কয়াদগী লাকপা লাইনীংবা কয়াদা কান্নবা কয়া পীরগনি। গরৱাল অমসুং কুমাউনগী খুদোংচাদবা মফমশিংবু শম্নহল্লগনি। শোরোক অমসুং রেলগী মথক্তা, নোংথক্তা শম্নহনবগী থবক অসিনসু উত্তরাখন্দদা কান্নবা কয়া পীগনি। দেহরাদুন এয়র্পোর্তকী কেপাসিতীসু শুপ্নগী পেসেঞ্জর ২৫০দগী ১২০০দা হেনগৎহল্লে। মুখ্য মন্ত্রী, শ্রীমান ধামাজীনা থৱাই য়াওনা য়েংশিনবীবদগী উত্তরাখন্দদা হেলিপোর্ত ইনফ্রাস্ত্রকচরসু খুমাং চাউশিনহল্লে।
মরুপশিং,
ঈশিং য়ৌহনবগী থবক্কী মতাংদা ঙসি উত্তরাখন্দনা মশক থোকপা থবক কয়া পাংথোক্লি। মসিনা মফমসিগী নুপীশিংদা কান্নবা ফংহনবা হৌরে, মখোয়গী পুন্সি মহিংবু হেন্না নুংঙাইহল্লে। ইং ২০১৯দা জল জীবন মিসন হৌদৈক্ত্রিঙৈগী মমাংদা উত্তরাখন্দগী শুপ্নগী য়ুম লাখ ১গা লিশিং ৩০না তোতি ঈশিং ফংলম্মি। ঙসিদি, উত্তরাখন্দগী য়ুম লাখ ৭কা লিশিং ১০দগী হেনবদা তোতি ঈশিং ফংলে। হায়বদি, শুপ্নগী চহি ২দা রাজ্যগী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংগী চাউরাকপা য়ুম লাখ ৬তা ঈশিংগী কন্নেক্সন ফংখি। উজ্বালা য়োজনাগী মখাদগী ফংবা গ্যাস কন্নেক্সন্না নুপীশিংদা য়াম্না নুংঙাইহল্লে, স্বচ্ছ ভারত মিসনগী মখাদা অমাংশঙ শাবদগী নুপীশিংদা নুংঙাইবা, মশাগী ইকায় খুম্নবা হেনগৎহল্লে, মতৌ অসুম্না জল জীবন মিসন্দগী ফংলিবা তোতি ঈশিংগী কন্নেক্সন্না নুপী কয়াবু খুদোংচাদবা কয়াদগী কনবীরি।
মরুপশিং,
উত্তরাখন্দনা লৈবাক্কী ঙাক-শেনবদসু অচৌবা থৌদাং কয়া য়ারি। মফমসিগী নহা, থৌনা ফবী নুপীমচাশিংনা ভারতকী আর্ম্দ ফোর্সতা থৱাই তানা শরুক য়ারি। ঐখোয়গী সরকারনা লান্মী, মমাংদা লান্মী ওইরম্বা মীওই খুদিংগী য়াইফনবগীদমক্তা পুকচেল শেংনা থবক কয়া পায়খৎলি। ৱান রেঙ্ক, ৱান পেন্সন হৌদোক্তুনা লান্মী ইচিল-ইনাও খুদিংগী চহি ৪০গী অপাম্বা ফংহনখিবসি ঐখোয়গী সরকারনি। অদুগা ঐখোয়গী ধামিজী মশামকসু লান্মীগী মচানি। মহাক্নসু ৱান রেঙ্ক, ৱান পেন্সন্না লান্মীশিংদা য়াম্না তেংবাংলে হায়নসু হায়খ্রবনি।
মরুপশিং,
দিল্লীদা নেস্নেল ৱার মেমোরিএল শাদুনা লৈবাক্কী অথৌবশিংদা কত্থোকখিবসু ঐখোয়গী সরকারনি। বেত্তল কেজুএলিতী ৱেলফিয়র ফন্দগী কান্নববু আর্মীগা লোয়ননা নেভী অমসুং এয়র্ফোর্সকী অথৌবশিংদা কান্নবা ফংহল্লিবা অসিসু ঐখোয়গী সরকারনি। জে.সি.ও. অমসুং অতোপ্পা রেঙ্ককী ওফিসরশিংগী প্রোমোসনগী মতাংদা দিকেদ কয়াদগী য়েৎনবা লাক্লিববু লোইশিনখিবা অসিসু ঐখোয়গী সরকারনি। এক্স-সর্ভিসমেনগী পেন্সনগা মরী লৈনবা শিংনবা লাক্তনবগীদমক্তা, ঐখোয়না দিজিতেল তেক্নোলোজী শিজিন্নবগী চাংসু হেনগৎহল্লে।
মরুপশিং,
হৌজিক ঐখোয়গী আর্ম্দ ফোর্সকী অথৌবশিংগী মনাক্তা মতমগা চান্নবা খুৎলায় লৈরে, লৈবাক ঙাক-শেন্নবা মতমগা চান্নবা পথাপ কয়া লৈরে, হৌজিক্তি য়েক্নবগা য়াম্না লায়না মাইয়োক্নবা ঙম্লে। অইং-অশাগী ফিভম ফত্তনা অদুম লৈবা মফমশিংদা, মতমগা চান্নবা খুৎলায় অমসুং পথাপশিংনা য়াম্না তেংবাংলি। ঐখোয়গী সরকারনা দিফেন্স সেক্তরদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবগী খোঙথাং কয়া পায়খৎলি, মসিনা ঐখোয়গী আর্ম্দ ফোর্স্তা য়াম্না কান্নবা তেংবাং কয়া পীরগনি। অদুগা সরকারনা হোৎনরিবা কয়া অসিগী কান্নবশিংসি উত্তরাখন্দ অমসুং মসিগী প্রজাশিংনসু ফংগনি।
ইচিল ইনাওশিং,
ঐখোয়না লাইরৈবাক অসিদা মমাংগী মতমশিংদা নীংথিনা মিৎয়েং চঙদবগী চৎনবীশিংবু লৈহন্দনবা কন্না হোৎনরি। অফবা ইনফ্রাস্ত্রকচর লৈরবা তুংদা, ইতাক-তাকপা খুঙ্গংশিংদা অমুক হন্না মীনা পুমথন থল্লগনি। কোরোনাগী মতমদা, ঐহাক্না মফমসিগী নহা, লৌমী কয়াগা য়াম্না তোইনা ৱারী শাখি। মখোয়গী ময়ুম মনাক্তা লম্বী য়ৌরক্লে, মখোয়না হোমস্তে হাংদোক্লে হায়না তম্লকপদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা ফাওজখি। অনৌবা ইনফ্রআস্ত্রকচরদগী লৌউবা, লমকোইবা, লাইনীংবা অমসুং ইন্দস্ত্রীদা নহাশিংগী খুদোংচাবা কয়া লৈবা হেনগৎলক্লে।
মরুপশিং,
উত্তরাখন্দগী নহাশিং অসিদি থৱাই য়াওবা অমসুং থবক থুবা মীওইগী তীম্নি। লাক্কদৌরিবা চহি খরগী মনুংদা উত্তরাখন্দনা রাজ্য অসি শেমখিবগী ২৫শুবা চহিদা খোঙদারগনি। মতম খরা অসিদা উত্তরাখন্দনা মশাগী চহি ২৫ শুরগনি। মতমদুদা, উত্তরাখন্দনা য়ৌগদবা থাক অদু করি ওইগদগে হায়বা লেপ্পগী হৌজিক অসি চপ চারবা মতম্নি। কেন্দ্রদা হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিনা উত্তরাখন্দগী মতেং খুদিংমক পাংলি। কেন্দ্র অমসুং রাজ্য সরকারনা খুৎশম্ননা তেংবাংমিন্নবনা মফমসিগী মীয়ামগী মঙলান কয়া মঙফাওনহনবগী য়ুম্বী শেমগনি। চাউখৎপগী দবল ইঞ্জিন অসিনা উত্তরাখন্দদা মপাঙ্গল কয়া হাপকনি। বাবা কেদারগী থৌজালদগী, ঐখোয়গী ৱারেপ খুদিংমক মাই-পাক্না পাংথোকপা ঙম্বা ওইসনু হায়বগী থাজবগা লোয়ননা, ঐহাক্না মীয়াম খুদিংবু অমুক্কা হন্না থাগৎচরি।
থাগৎচরি!!!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the dedication of PSA Oxygen Plants established under PM CARES to the Nation
07 OCT 2021 3:04PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai,
Bharat Mata Ki Jai
Governor of Uttarakhand Lt. General (Retd.) Gurmeet Singh ji, young, energetic and enthusiastic Chief Minister and my friend Shri Pushkar Singh Dhami ji, my colleagues in the Union Cabinet Shri Mansukh Mandaviya ji and Shri Ajay Bhatt ji, Uttarakhand Legislative Assembly Speaker Shri Prem Chand Agrawal ji, Minister in Uttarakhand Government Dr. Dhan Singh Rawat ji and today is also his birthday, many congratulations to him on his birthday, Chief Ministers, Lieutenant Governors, Ministers, MPs and MLAs of many states of the country and my dear brothers and sisters!!
This Devbhoomi has been the land of the penance of the sages. As a yoga city, it has been attracting people from all over the world. We all are getting the blessings of Mother Ganga which is flowing nearby. The holy festival of Navratri is also starting from today. Maa Shailputri is worshiped on the first day today. Maa Shailputri is the daughter of Himalaya. What can be a greater blessing in life than this that I am here on this day, to bow to this soil and salute the land of the Himalayas? Since I have come here today, I want to congratulate Uttarakhand especially. This Devbhoomi has made us proud in the Tokyo Olympics and, therefore, all of you deserve to be congratulated. This divine land of Uttarakhand has played a big role in changing the course of life of many people like me. That's why this land is important to me. My relation with this land is not only of ‘Marma’ (heart), but also of ‘Karma’ (action), not only of ‘Sattva’ (essence) but also of ‘Tattva’ (element).
Friends,
As the Chief Minister just reminded me, I got a new responsibility to serve the people on this day 20 years ago. My journey of serving the people by living among them has been continuing for many decades. But 20 years ago, I got a new responsibility as the Chief Minister of Gujarat. Well, it is also a coincidence that Uttarakhand was formed in 2000 and my journey began only a few months later in 2021.
Friends,
I had never imagined to be the head of the government first as the Chief Minister and later as the Prime Minister with the blessings of the people of the country. This uninterrupted journey of 20 years is entering its 21st year today. And in such an important year, I consider it my great privilege to come to the land, which has continuously given me its affection and affinity. By coming to this land of the Himalayas, which shows the path of austerity and renunciation, my resolve to serve the countrymen has become stronger. I get a new energy when I come here.
Brothers and sisters,
Today, oxygen plants are being dedicated from the land which has given a panacea for a healthy life through the power of Yoga and Ayurveda. I congratulate all of you for these oxygen plants in different states of the country.
Friends,
The world is watching very closely the courage with which we Indians are facing this biggest crisis of 100 years. The facilities India prepared in such a short span to fight the Corona pandemic shows the capability of our country. From just one testing lab to a network of about 3,000 testing labs, starting with the import of masks and kits to becoming an exporter reflects India’s rapid transformation. Facilities for new ventilators even in remote areas of the country, rapid and large-scale manufacturing of Made in India corona vaccines, the world's largest and fastest vaccination campaign, demonstrates India’s determination, service and solidarity.
Brothers and sisters,
While fighting against Corona, a big challenge for India was not only our population, but the country’s diverse geography also. The country continued to face the twin challenges of the oxygen supply and vaccines. But it is very important for every countryman to know how the country met with these challenges.
Friends,
In normal days, India used to produce 900 metric tons of liquid medical oxygen a day. As the demand peaked, India increased the production of medical oxygen by more than 10 times. This was an unimaginable target for any country in the world, but India achieved it.
Friends,
Many dignitaries present here are aware that along with the production of oxygen, its transportation is also a big challenge. Oxygen cannot be carried in any tanker. A special tanker is required for this. Oxygen production mostly happens in eastern India, but the challenge was that its need was felt acutely in north and western India.
Brothers and sisters,
The country worked on a war footing while battling so many challenges of logistics. Oxygen plants and oxygen tankers were arranged from wherever possible within the country and abroad. Special oxygen trains were run and Air Force planes were deployed to move empty tankers faster. DRDO used Tejas fighter jet’s technology to increase the production of oxygen. The PM CARES Fund not only accelerated the work on setting up PSA oxygen plants in the country, money was also given for more than one lakh oxygen concentrators.
Friends,
A network of PSA oxygen plants is being set up across the country to strengthen our preparations for the fight against Corona in future. In the last few months, more than 1,150 oxygen plants approved by PM CARES have started functioning. Now every district of the country is covered with oxygen plants built under PM CARES. If we add these oxygen plants made with the help of PM CARES, then the country is going to get about 4,000 new oxygen plants due to the combined efforts of the central and state governments. Now the hospitals of the country are becoming more capable than ever before to meet the challenge of oxygen shortage.
Friends,
It is a matter of pride for every Indian that 93 crore doses of corona vaccines have been administered. Very soon we will be able to cross the 100 crore mark. India has shown the way to the entire world how vaccination is administered on such a large scale by creating the CoWIN platform. Be it mountains or deserts, forests or seas, whether there are 10 or 10 lakh people, today we are providing vaccines to every region with complete safety. More than 1.30 lakh vaccination centers have been set up across the country in this regard. Due to the effective management of the state government here, Uttarakhand is also going to complete the first dose of 100 percent very soon, and for this, I thank the Chief Minister, his entire team and all the government colleagues here.
Brothers and sisters,
In an even land like Terai, it is probably easier to do these things. I have been very attached to this area and we know very well that it is really very difficult to deliver vaccines here by reaching people across the mountains of the Himalayas. You all deserve to be congratulated for achieving such a huge accomplishment despite all the challenges.
Brothers and sisters,
India of the 21st century will move forward only by fully meeting the aspirations and needs of the people. Today the government does not wait for the citizens to come to it with their problems and then take any action. We are removing this misconception from the government mindset and system. Now the government goes to the citizens. It is due to this reason that every such benefit of public interest, whether it is a pucca house for the poor, electricity, water, toilet and gas connection, free ration for more than 80 crore people, transfer of thousands of crores of rupees directly to the bank accounts of farmers, efforts to make pension and insurance facilities to every Indian, has reached the rightful owner.
Friends,
In the field of health also, India is moving ahead with this approach. As a result, there is savings for the poor and middle class and they are also getting facilities. Earlier, when someone had a serious illness, he used to make rounds of politicians or government offices for financial help. Ayushman Bharat has put an end to this problem forever. So many people had to suffer due to long queues outside the hospitals, delays in treatment and lack of medical history. Now for the first time, efforts have begun to resolve these issues through the Ayushman Bharat Digital Mission.
Friends,
Who can understand better than the people of Uttarakhand how difficult it is to travel so many times for routine checkups during illness and for small remedies. To overcome this difficulty of the people, there is the facility of an e-Sanjeevani app now. Now patients sitting at their homes in villages are taking consultation from the doctors in the hospitals of the cities. Now the people of Uttarakhand have also started taking advantage of this.
Brothers and sisters,
A strong health infrastructure for last mile delivery is also very important to make health facilities accessible to all. Till 6-7 years ago, only a few states had the facility of AIIMS, today work is in progress to set up AIIMS in every state. We are moving fast from 6 AIIMS to build a strong network of 22 AIIMS. The government also aims to have at least one medical college in every district of the country. In the last seven years, 170 new medical colleges have opened in the country. Work is in progress for dozens of new medical colleges. Here in Uttarakhand also, new medical colleges have been approved in Rudrapur, Haridwar and Pithoragarh.
Friends,
Atal ji had fulfilled the dream of the creation of Uttarakhand. Atal ji believed that connectivity is directly linked to development. Due to his inspiration, today work is being done for connectivity infrastructure in the country at unprecedented speed and scale. I am satisfied that the Government of Uttarakhand is working seriously in this direction. With the blessings of Baba Kedar, the grandeur of Kedar Dham is being enhanced further and new facilities are being developed there for the devotees. I also keep on reviewing the progress of these projects through the drone camera several times. Work on the all-weather road connecting Chardham is going on in full swing. The Chardham project is not only creating a huge facility for the pilgrims coming from across the country and abroad, it is also connecting the challenging regions of Garhwal and Kumaon. The development of about 150 km stretch of Chardham Road in Kumaon is going to give a new dimension to the region. The rail connectivity of Uttarakhand will also get further expansion from the Rishikesh-Karnprayag rail line. Apart from road and rail, Uttarakhand has also benefited from the progress regarding air connectivity. The capacity of Dehradun airport has been increased from 250 to 1200 passengers. Heliport infrastructure is also being promoted in Uttarakhand under the enthusiastic and energetic leadership of Chief Minister Dhami ji.
Friends,
Commendable work is being done in Uttarakhand regarding water connectivity. Women here have started getting huge benefits of this, their life is becoming easier. Before the start of the Jal Jeevan Mission in 2019, only 1.30 lakh households in Uttarakhand had access to tap water. Today tap water is available in more than 7.10 lakh houses of Uttarakhand. That is, about six lakh houses in the state have got water connection within just two years. Just as the gas connection provided under the Ujjwala scheme gave relief to women, the toilets built under the Swachh Bharat Mission gave convenience, security and respect to women, similarly the water connection from the Jal Jeevan Mission is proving to be a lot of relief for women.
Friends,
Uttarakhand has a huge role in the security of the nation. The brave young men and daughters are the pride of the Indian security forces. Our government is also working very seriously for the interests of every soldier, every former soldier. It is our government which fulfilled the 40 years old demand of our military brothers by implementing the One Rank One Pension. And our Dhami ji himself is a soldier's son. He was also telling us how much this decision has helped the soldiers.
Friends,
It is our government which has paid tributes to the brave soldiers of the country by building a National War Memorial in Delhi. It is our government which has ensured the benefit of the Battle Casualties Welfare Fund to the martyrs of the Army as well as Navy and Air Force. It is our government which has resolved the four decades old issue of promotion of JCO and other ranks. We are also increasing the use of digital technology so that ex-servicemen do not face pension related problems.
Friends,
When the brave soldiers of the army have modern weapons and equipment to protect themselves then they are able to compete with the enemy easily. In such places where the weather is always bad, modern equipment helps them a lot. The self-reliance campaign launched by our government in the defence sector is also going to be of great help to our military comrades. And surely all these efforts of the government will benefit Uttarakhand and its people.
Brothers and sisters,
We are making a very sincere and earnest effort to end decades of neglect of Devbhoomi. With better infrastructure, the deserted villages are returning to life. During the Corona period, I have had many conversations with many youths and farmers here. It is a matter of satisfaction when they tell me that a road has been built near their house, or they have opened a Home Stay. The new infrastructure is going to open many opportunities for the youth in agriculture, tourism, pilgrimage and industries.
Friends,
There is an enthusiastic team full of young energy in Uttarakhand. In the next few years, Uttarakhand will enter 25 years of its formation. Uttarakhand is going to complete 25 years of its formation in the very near future. Therefore, this is the right time to get involved in deciding the height at which Uttarakhand will be. The government at the center is giving full help to this new team of Uttarakhand. The joint efforts of the central and state governments are the basis of fulfilling the dreams of the people here. This double engine of development is going to give new heights to Uttarakhand. With the blessings of Baba Kedar, may we fulfill every resolution! With this wish, all the very best!
Thanks!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.