ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଓ ଜାପାନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ଶ୍ରୀ ସୁଗା ୟସୋହିହାଇଡଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ବୈଠକ
24 SEP 2021 5:15AM by PIB Bhubaneswar
ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୩ତାରିଖ ଦିନ ୱାଶିଂଟନ ଡିସିର କ୍ୱାର୍ଡ ନେତୃବୃନ୍ଦ ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ, ଜାପାନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହାମହିମ ଶ୍ରୀ ସୁଗା ୟସୋହିହାଇଡଙ୍କୁ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଭାବେ ପରସ୍ପରକୁ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିବାରୁ ବେଶ୍ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ସୁଗା ଜାପାନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦାୟିତ୍ୱ ନେବା ପରେ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୦ରୁ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ତିନି ଥର ଦୂରଭାଷାଜନିତ କଥୋପକଥନର ଦୁଇନେତା ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରିଥିଲେ । ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତ-ଜାପାନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରଣନୀତି ଓ ବୈଶ୍ୱିକ ଭାଗିଦାରିତା ସମ୍ପର୍କୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଓ ମୁଖ୍ୟ କ୍ୟାବିନେଟ ସଚିବ ଭାବେ ନିଖୁଣ ଢଙ୍ଗରେ ତୁଲାଇଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସୁଗାଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଦେଇଥିଲେ । ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ସତ୍ୱେ ସଫଳତାର ସହ ଟୋକିଓ ଅଲିମ୍ପିକ ଓ ପାରା ଅଲିମ୍ପିକ ଆୟୋଜନ କରିଥିବାରୁ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଗାଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଦ୍ୱୟ ଉଭୟ ଦେଶର ବହୁମୁଖୀ ସମ୍ପର୍କର ସମୀକ୍ଷା କରିବା ସହ ଆଫଗାନୀସ୍ଥାନ ସମେତ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବୈଶ୍ୱିକ ଓ ଆଞ୍ଚଳିକ ପରିସ୍ଥିତି ଉପରେ ମଧ୍ୟ ମତବିନିମୟ କରିଥିଲେ । ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ ଅଂଚଳରେ ମୁକ୍ତ ଓ ଅବାଧ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତୀକରଣ ନେଇ ଉଭୟ ନେତା ସେମାନଙ୍କ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ । ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଉପକରଣ ଓ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ ସମେତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସୁରକ୍ଷା ଓ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ସହଯୋଗ ନେଇ ଉଭୟ ନେତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସହମତି ପ୍ରକାଶ ପାଇଥିଲା ।
ଦୁଇ ନେତା ଉଭୟ ଦେଶର କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ଆର୍ଥିକ ସହଯୋଗକୁ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ଭାରତ, ଜାପାନ ଓ ଅଷ୍ଟ୍ରେଲିଆ ମଧ୍ୟରେ ଯୋଗାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ନମନୀୟତା ପଦକ୍ଷେପ (ଏସସିଆରଆଇ) ସ୍ୱରୂପ ହୋଇଥିବା ବିଶ୍ୱସନୀୟ, ନମନୀୟ ଓ ସହଯୋଗଭିତ୍ତିକ ସମ୍ପର୍କ ନେଇ ଚଳିତବର୍ଷ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ହୋଇଥିବା ନିଷ୍ପତ୍ତିକୁ ଉଭୟେ ସ୍ୱାଗତ କରିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିର୍ମାଣ, ଏମଏସ୍‌ଏମଇ ଏବଂ କୌଶଳ ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ସହଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋପାତ କରିଥିଲେ ।
ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ କୁଶଳୀ ଶ୍ରମିକ(ଏସଏସ୍‌ଡବ୍ଲୁ) ସୃଷ୍ଟି ରାଜିନାମା ଭିତ୍ତିରେ ଜାପାନରୁ ବିଶେଷଜ୍ଞ କୌଶଳ ଓ ଭାଷା ପରୀକ୍ଷା ୨୦୨୨ ପ୍ରାରମ୍ଭରେ ଭାରତରେ ନେବେ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ସୁଗା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କୁ ଅବଗତ କରିଥିଲେ।
ଦୁଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କୋଭିଡ୍‌-୧୯ ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ସମ୍ପର୍କରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ । କ୍ରମବର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଣୁ ଡିଜିଟାଲ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଜ୍ଞାନ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ବିଶେଷକରି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ-ଜାପାନ ଡିଜିଟାଲ ଭାଗିଦାରିତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ନୂତନଭାବେ ଆସୁଥିବା ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଗ୍ରୀନ ଏନର୍ଜୀ ଅବସ୍ଥାନ୍ତର, ଭାରତ ଜାତୀୟ ଉଦ୍‌ଯାନ ଶକ୍ତି ମିଶନରେ ଜାପାନର ସହଯୋଗ ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ଉଭୟ ନେତା ମୁମ୍ବାଇ-ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଉଚ୍ଚ ଗତି ସମ୍ପନ୍ନ ରେଳ(ଏମଏଏଚଏସଆର) ପ୍ରକଳ୍ପର ଅଗ୍ରଗତି ଓ ସମୟନୁସାରେ ଏହାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ ।
ଉଭୟେ ଭାରତ-ଜାପାନ ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ ଫୋରମ୍ ଅଧୀନରେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଉଥିବା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବିକାଶମୂଳକ ସହଯୋଗ ନେଇ ଆଲୋଚନା କରିଥିଲେ ।
ଜାପାନର ନୂତନ ପ୍ରଶାସନ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଭାରତ-ଜାପାନ ଭାଗିଦାରିତାର ଯେଉଁ ସଫଳତା ଗତ କିଛିବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଛି ସେ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସହଯୋଗ ଅବ୍ୟାହତ ରହିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁଗା ଦୃଢୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ । ନିକଟ ଭବିଷ୍ୟତରେ ଭାରତ-ଜାପାନ ବାର୍ଷିକ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଜାପାନ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଭାରତରେ ସ୍ୱାଗତ କରିବା ନେଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିଜର ଇଚ୍ଛା ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
Meeting between Prime Minister Shri Narendra Modi and H.E. Mr. SUGA Yoshihide, Prime Minister of Japan
24 SEP 2021 5:15AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi met H.E. Mr. Suga Yoshihide, Prime Minister of Japan, in Washington DC on 23 September 2021 on the sidelines of the Quad Leaders’ Summit.
The two Prime Ministers expressed happiness at their first in-person meeting. They warmly recalled their three telephone conversations since September 2020, when Mr. Suga took office as Prime Minister of Japan. Prime Minister Modi thanked Prime Minister Suga for his personal commitment and leadership, both as Prime Minister and Chief Cabinet Secretary earlier, in enabling great advances in the India-Japan Special Strategic & Global Partnership over the last few years. He congratulated Prime Minister Suga for successfully hosting the Tokyo Olympics and Paralympic Games in the midst of a global pandemic.
The two Prime Ministers reviewed the multi-faceted relationship between the two countries and exchanged views on recent global and regional developments, including in Afghanistan. They reaffirmed their commitment towards a free, open and inclusive Indo-Pacific region. They agreed to enhance bilateral security and defence cooperation, including in the area of defence equipment and technologies.
The two Prime Ministers welcomed the increasing economic engagement between the two countries. They welcomed the launch of the Supply Chain Resilience Initiative (SCRI) between India, Japan and Australia earlier this year as a collaborative mechanism to enable resilient, diversified and trustworthy supply chains. Prime Minister Modi highlighted the need to develop bilateral partnerships in manufacturing, MSME and skill development. Prime Minister Suga informed Prime Minister Modi that in order to operationalize the Specified Skilled workers (SSW) agreement which was signed earlier this year, the Japanese side would be undertaking skill and language tests in India from early 2022.
The two Prime Ministers discussed the COVID-19 pandemic and efforts to address it. They highlighted the increasing importance of digital technologies and in this regard positively evaluated the progress in the India-Japan Digital Partnership, especially in start-ups. They exchanged views on further collaboration in various emerging technologies. Discussions also took place on climate change issues and green energy transition, and the potential for Japanese collaboration with India’s National Hydrogen Energy Mission.
The two Prime Ministers reaffirmed their commitment to advance efforts to facilitate the smooth and timely implementation of the Mumbai-Ahmedabad High Speed Rail (MAHSR) project.
The two leaders also welcomed the progress in bilateral developmental projects in India’s North Eastern Region under the India-Japan Act East Forum, and noted possibilities for further enhancement of such cooperation.
Prime Minister Suga expressed confidence that the strong momentum attained by the India-Japan partnership in the last few years will continue even under the new administration in Japan. Prime Minister Modi conveyed that he was looked forward to welcoming the next Prime Minister of Japan to India for India-Japan Annual Summit in the near future.