প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং জাপানগী প্রধান মন্ত্রী ঐচ.ই. মিস্তর সুগা য়োশিহিদেগী মরক্তা উনবা
24 SEP 2021 5:15AM by PIB Imphal
২০২১গী সেপ্তেম্বর ২৩দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ৱাশিংতন দি.সি.দা ক্বাদ লিদরস সমিতকী সাইদলাইন্দা জাপানগী প্রধান মন্ত্রী ঐচ.ই. মিস্তর সুগা য়োশিহিদেগা উনখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী অনিনা মখোয়গী অহানবা মশা-মশা থেংনবা অসিদা নুঙাইবা ফোংদোক্নখ্রে। ২০২০ সেপ্তেম্বরদগী মিস্তর সুগানা জাপানগী প্রধান মন্ত্রী অমা ওইনা ওফিস হেক পায়রকপদগী তেলেফোন্দা অহুমলক ৱারী শানখিবা নুঙাইনা নিংশিংনখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা প্রধান মন্ত্রী সুগাবু মহাক্কী মশাগী ওইবা ৱা ঙাকপা অমসুং লুচিংবা অমা ওইনা, প্রধান মন্ত্রী ওইনা অমসুং মমাংদা চীফ কেবিনেত সেক্রেতরী ওইরিঙৈ অনিমক্তা, হৌখিবা চহি খরা অসিদা ভারত-জাপান স্পেসিএল স্ত্রাতেজিক অমসুং গ্লোবেল পার্নরশিপ্তা য়াম্না চাউনা খুমাং চাউশিবনবা ঙম্বগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মালেমগী ওইবা লায়চৎ মনুংদা তোকিও ওলিম্পিক্স অমসুং পেরালিম্পিক গেম্স মায় পাক্না শিনখিবগীদমক প্রধান মন্ত্রী সুগাবু মহাক্না থাগৎপা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রী অনিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা লৈনরিবা মখল কয়াগী মরীশিং য়েংশিনখি অমসুং অফগানিস্তান য়াওনা হন্দক্তা লৌখৎখিবা মালেমগী অমসুং রিজনেলগী ওইবা চাউখৎ থৌরাংশিদা মিৎয়েং থম্নখি। মখোয়না ইন্দো-পেসিফিক্কী মফমদা অয়েৎপা লৈতবা, ফাজিন্দবা অমসুং ইনক্লুসিব ওইবা ৱাফমশিং ঙাক্নবা অমুক হন্না হায়নখি। মখোয়না দিফেন্স ইক্যুইপমেন্ত অমসুং তেক্নোলোজীশিংগী মফমশিং য়াওনা নাকন অনিগী ওইবা সেক্যুরিতী অমসুং দিফেন্স কোওপরেসন হেনগৎহনবা হায়না য়ানখি।
প্রধান মন্ত্রী অনিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা ইকোনোমীগী ওইবা এঙ্গেজমেন্ত হেনগৎলকপা অসিদা তরাম্না ওকখি। চহি অসিগী অঙনবদা অচেৎপা, মখল কয়া অমা ওইবা য়াবা অমসুং থাজবা য়াবা সপ্লাই চেন ওইবা ঙম্বা কোলাবোরেতিব মেকানিজম অমা ওইনা ভারত, জাপান অমসুং ওস্ত্রালিয়াগী মরক্তা সপ্লাই চেন রিজিলেন্স ইনিসিএতিব (এস.সি.আর.আই.) হৌদোকখিববু মখোয়না তরাম্না ওকখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মেনুফেকচরিং, এম.এস.এম.ই. অমসুং স্কীল দিবলপমেন্তদা নাকন অনিগী ওইবা পার্তনরশিপ অমা শেমগৎপা মথৌ তাই হায়না উৎখি। প্রধান মন্ত্রী সুগানা প্রধান মন্ত্রী মোদীদা পাউদমখি মদুদি চহি অসিগী অঙনবদা সহি তৌনখিবা স্পেসিফাইদ স্কীল ৱার্করস (এস.এস.দবল্যু.) এগ্রীমেন্ত অসিবু থবক ওইনা পাংথোক্নবা, জাপানগী মাইকৈরোমদগী ২০২২গী অঙনবদগী হৌদুনা ভারত্তা স্কীল অমসুং লেঙ্গোইজ তেস্তকী থৌদাং লৌরগনি।
প্রধান মন্ত্রী অনিনা কোবিদ-১৯গী লায়চৎ অমসুং মসিবু মুথৎনবা হোৎনরিবা অসিদা ৱা খন্নখি। মখোয়না দিজিতেল তোক্নোলোজীগী মরুওইবা হেনগৎলক্লিবা অসি পুথোকখি অমসুং হিরম অসিদা ইন্দিয়া-জাপান দিজিতেল পার্তনর্শিপ, মরুওইনা স্তার্ত-অপ্তা চংশিল্লিবা থবকশিং ফজনা উৎখি। মখোয়না হেনগৎলক্লিবা তেক্নোলোজী কয়াদা মখা তানা মতেং পীননবা মিৎয়েং থম্নখি। অইং-অশা ওল্লকপগী থেংনরিবা অৱাবশিং অমসুং গ্রীন ইনর্জী ত্রান্সিসন, অমসুং ভারতকী নেস্নেল হায়দ্রোজেন ইনর্জী মিসনগা লোয়ননা জাপানগা থবক তৌমিন্নবদা ওইরকপা য়াবা অসিদা ৱা খন্নখি।
প্রধান মন্ত্রী অনিনা মুম্বাই-অহমেদবাদ হায় স্পীদ রেল (এম.এ.ঐচ.এস.আর.) প্রোজেক্তপু অয়েৎপা লৈতনা অমসুং মতম চানা হাপ্পদা লায়থোক্নবা হেন্না হোৎননবগী ৱাফমশিং অমুক হন্না ৱা চেৎশিন্নখি।
লুচিংবা অনিনা ইন্দিয়া-জাপান এক্ত ইস্ত ফোরুমগী মখাদা ভারতকী অৱাং নোংপোক্কী মফমশিংদা পায়খৎলিবা নাকন অনিগী ওইবা চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংগী চংশিল্লিবা থবকশিং তরাম্না ওকখি অমসুং অসিগুম্বা মতেং পীনবা অসি মখা তানা হেনগৎহনবগী ওইথোকপা লৈ হায়না পনখি।
প্রধান মন্ত্রী সুগানা থাজবা লৈ হায়না ফোংদোকখি মদুদি হৌখিবা চহি খরা অসিদা ইন্দিয়া-জাপান অনিনা লৈনরিবা অকনবা মরী অসিনা জাপানগী অনৌবা এদমিনিস্ত্রেসনগী মখাদা ফাওবা চৎথগনি হায়রি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লাক্কদৌরিবা ইন্দিয়া-জাপান এন্নুএল সমিত্তা জাপানগী মথং ওইরক্কদবা প্রধান মন্ত্রীবু তরাম্না ওক্নবা ঙাইদুনা লৈরি হায়না ফোংদোকখি।

Prime Minister's Office
Meeting between Prime Minister Shri Narendra Modi and H.E. Mr. SUGA Yoshihide, Prime Minister of Japan
24 SEP 2021 5:15AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi met H.E. Mr. Suga Yoshihide, Prime Minister of Japan, in Washington DC on 23 September 2021 on the sidelines of the Quad Leaders’ Summit.
The two Prime Ministers expressed happiness at their first in-person meeting. They warmly recalled their three telephone conversations since September 2020, when Mr. Suga took office as Prime Minister of Japan. Prime Minister Modi thanked Prime Minister Suga for his personal commitment and leadership, both as Prime Minister and Chief Cabinet Secretary earlier, in enabling great advances in the India-Japan Special Strategic & Global Partnership over the last few years. He congratulated Prime Minister Suga for successfully hosting the Tokyo Olympics and Paralympic Games in the midst of a global pandemic.
The two Prime Ministers reviewed the multi-faceted relationship between the two countries and exchanged views on recent global and regional developments, including in Afghanistan. They reaffirmed their commitment towards a free, open and inclusive Indo-Pacific region. They agreed to enhance bilateral security and defence cooperation, including in the area of defence equipment and technologies.
The two Prime Ministers welcomed the increasing economic engagement between the two countries. They welcomed the launch of the Supply Chain Resilience Initiative (SCRI) between India, Japan and Australia earlier this year as a collaborative mechanism to enable resilient, diversified and trustworthy supply chains. Prime Minister Modi highlighted the need to develop bilateral partnerships in manufacturing, MSME and skill development. Prime Minister Suga informed Prime Minister Modi that in order to operationalize the Specified Skilled workers (SSW) agreement which was signed earlier this year, the Japanese side would be undertaking skill and language tests in India from early 2022.
The two Prime Ministers discussed the COVID-19 pandemic and efforts to address it. They highlighted the increasing importance of digital technologies and in this regard positively evaluated the progress in the India-Japan Digital Partnership, especially in start-ups. They exchanged views on further collaboration in various emerging technologies. Discussions also took place on climate change issues and green energy transition, and the potential for Japanese collaboration with India’s National Hydrogen Energy Mission.
The two Prime Ministers reaffirmed their commitment to advance efforts to facilitate the smooth and timely implementation of the Mumbai-Ahmedabad High Speed Rail (MAHSR) project.
The two leaders also welcomed the progress in bilateral developmental projects in India’s North Eastern Region under the India-Japan Act East Forum, and noted possibilities for further enhancement of such cooperation.
Prime Minister Suga expressed confidence that the strong momentum attained by the India-Japan partnership in the last few years will continue even under the new administration in Japan. Prime Minister Modi conveyed that he was looked forward to welcoming the next Prime Minister of Japan to India for India-Japan Annual Summit in the near future.