Ministry of Information & Broadcasting
Union Minister of I&B Shri Anurag Thakur to start off ‘Iconic Week’ as part of Azadi Ka Amrit Mahotsav
Microsite, e-books and cultural programmes: to pivot on the Spirit of Jan Bhagidari
Documentary films and show “Naye Bharat Ka Naya Safar” to be broadcast by DD Network
Film Festivals to showcase the best of Patriotic/Classic cinema
Interactive activities, quizzes and competitions across social media to target younger audience
22 AUG 2021 5:28PM by PIB Delhi
Union Ministry of Information & Broadcasting is all set to launch a gamut of activities to celebrate Azadi ka Amrit Mahotsav from 23rd to 29th August, 2021, under its Iconic Week celebrations. Hon. Union Minister of I&B Shri Anurag Thakur will start off the grand celebration that will attract participation from across the country under the overall spirit of “Jan Bhagidari and Jan Andolan'' The objective is to showcase the journey of New India and celebrate the contribution of freedom fighters including the ‘Unsung Heroes’ of the freedom struggle through massive outreach activities.
One of the key aspects of the synergistic celebration is 360 degree outreach through traditional means such as cultural programmes, nukkad natak and TV programmes as well as innovative means of digital/social media. All India Radio’s daily capsule “Azadi Ka Safar, Akashvani Ke Saath” will be reaching schools and colleges across India through collaborative efforts of Directorate of Information and Public Relations of various States and regional offices of the Ministry. A series of special programmes to be launched by AIR Network include Dharohar (speeches of freedom leaders) and Nishaan (75 landmark sites to be showcased), Aparajita (Women leaders). DD Network will be broadcasting sectoral programmes under “Naye Bharat Ka Naya Safar” and “Journey of New India” covering themes such as Diplomacy, Digital India, Legislative Reforms, etc. apart from ongoing daily special news capsules on Unsung heroes and Freedom Struggle.
Screening of Iconic Films will be a special feature of the Iconic week celebration. DD Network will showcase a series of documentaries such as “Netaji”, “Merger of princely states”, etc. Popular Indian films such as “Razi” will also be telecast. NFDC is also organizing a film festival on its OTT platform www.cinemasofindia.com screening a specially curated bouquet of films such as “Island City ”, “Crossing Bridges” etc. Other key highlights include an Online Interactive session for film students and enthusiasts by NFDC, and a webinar on “Technological Advancements in film making” by Films Division.
To add to the fervour, a series of other online film festivals such as "India@75: Voyage of Progress" and "India@75: Icons of India" will be held from 23rd to 25th August, 2021 and 26th to 28th August, 2021 respectively by the Films Division. Directorate of Film Festivals (DFF) is collaborating with the Ministry of External Affairs to screen films at various Embassies of other countries in India. NFAI will mesmerize patrons through a Live Virtual Film Poster Exhibition on Classic Cinema to be held on NFAI website from 23rd to 29th August, 2021.
The Bureau of Outreach and Communication will also reach out to the people through nukkad nataks, skits, magic shows, puppetry, folk recitals through more than 50 Integrated Communication and Outreach Programmes by ROBs and more than 1000 PRTs by Song and Drama Division across the country. Further, BOC will launch an eBook on 'Making of the Constitution’ which will be available on its website. Enthusiastic readers can also find informative and exciting books on related themes at Publication Division book galleries across India.
Young patrons can also enjoy interactive activities, quizzes and competitions across social media platforms of the Ministry, along with audiovisual glimpses of the freedom struggle and the New India.
The Iconic Week under the Azadi Ka Amrit Mahotsav will be a grand celebration by the Ministry of Information and Broadcasting which will showcase the convergence of the values and glories of the freedom struggle of the past with the aspirations and dreams of a young, new and iconic India.
Saurabh Singh

তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ অংশ হিচাপে ‘আইকনিক উইক’ ৰ শুভাৰম্ভ কৰিব কেন্দ্ৰীয় তথ্য ও সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰে
জন ভাগিদাৰীৰ উদ্দীপনাত মাইক্ৰ’চাইট, ই-বুক আৰু সাংস্কৃতিক কাৰ্য্যসূচী হ’ব গুৰুত্বপূৰ্ণ
ডিডি নেটৱৰ্কৰদ্বাৰা তথ্যচিত্ৰ আৰু “নয়ে ভাৰত কা নয়া চফৰ” শ্ব’ সম্প্ৰচাৰ কৰা হ’ব
শ্ৰেষ্ঠ দেশপ্ৰেমমূলক/ক্লাছিক চলচ্চিত্ৰ থূপাই প্ৰদৰ্শনৰ অৰ্থে চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ
যুৱ অ’ডিয়েন্সক লক্ষ্যৰে সমগ্ৰ ছ’চিয়েল মিডিয়াত মত-বিনিময় ক্ৰিয়া-কলাপ, কুইজ আৰু প্ৰতিযোগিতা
22 AUG 2021 5:28PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় তথ্য ও সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে ইয়াৰ আইকনিক উইক উদযাপনৰ অধীনত ২০২১ ৰ ২৩ ৰপৰা ২৯ আগষ্টলৈকে আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ উদযাপনাৰ্থে এলানি কাৰ্য্যসূচী শুভাৰম্ভ কৰিবলৈ সাজু হৈছে। কেন্দ্ৰীয় তথ্য ও সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰী মাননীয় শ্ৰী অনুৰাগ ঠাকুৰে শুভাৰম্ভ কৰিবলগীয়া এই উদযাপনত “জন ভাগিদাৰী আৰু জন আন্দোলন” ৰ পূৰ্ণ উদ্দীপনাৰ সুবাদত সমগ্ৰ দেশখনৰ অংশগ্ৰহণকাৰীসকল সাক্ষী হৈ ৰ’ব। ইয়াৰ উদ্দেশ্য হৈছে ব্যাপক প্ৰচাৰ কাৰ্য্যসূচীৰ জৰিয়তে নব্য ভাৰতৰ যাত্ৰা থূপাই প্ৰদৰ্শন কৰা আৰু মুক্তি সংগ্ৰামৰ ‘অখ্যাত নায়ক’ সকলকে ধৰি মুক্তিযোদ্ধাসকলৰ বৰঙণিৰ গুণগান কৰা।
এই সহক্ৰিয়াত্মক উদযাপনৰ এটি মূল দৃষ্টিকোণ হৈছে সাংস্কৃতিক কাৰ্য্যসূচী, বাটৰ নাট আৰু টেলিভিচনৰ কাৰ্য্যসূচীৰ দৰে পৰম্পৰাগত পন্থাৰে তথা একেদৰে ডিজিটেল/সামাজিক মাধ্যমৰ দৰে উদ্ভাৱনীমূলক পন্থাৰে ৩৬০ ডিগ্ৰী প্ৰচাৰ। আকাশবাণীৰ দৈনিক কেপচুল “আজাদী কা চফৰ, আকাশবাণী কে সাথ” ক বিভিন্ন ৰাজ্যৰ তথ্য আৰু জন সংযোগ সঞ্চালকালয় আৰু মন্ত্ৰালয়ৰ আঞ্চলিক কাৰ্য্যালয়সমূহৰ যৌথ প্ৰচেষ্টাত সমগ্ৰ ভাৰতৰ বিদ্যালয় আৰু মহাবিদ্যালয়সমূহলৈ লৈ যোৱা হ’ব। এআইআৰ নেটৱৰ্কৰদ্বাৰা শুভাৰম্ভ কৰিবলগীয়া এলানি বিশেষ কাৰ্য্যসূচীৰ মাজত আছে ধৰোহাৰ (মুক্তি সেনানীসকলৰ ভাষণ) আৰু নিশান (প্ৰদৰ্শন কৰিবলগীয়া ৭৫ গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰ), অপৰাজিতা (মহিলা নেত্ৰী)। ডিডি নেটৱৰ্কে “নয়ে ভাৰত কা নয়া চফৰ” আৰু “জাৰ্নি অৱ নিউ ইণ্ডিয়া” ৰ অধীনত ক্ষেত্ৰীয় কাৰ্য্যসূচীসমূহ সম্প্ৰচাৰ কৰিব যিয়ে ৰাজনৈতিক কৌশল, ডিজিটেল ইণ্ডিয়া, আইনী সংস্কাৰ ইত্যাদিৰ দৰে বিষয়বস্তুক সামৰি লোৱাৰ লগতে অখ্যাত নায়ক আৰু মুক্তি সংগ্ৰাম সন্দৰ্ভত অব্যাহত থকা দৈনিক বিশেষ নিউজ কেপচুল আছেই।
আইকনিক ফিল্মসমূহৰ প্ৰদৰ্শন হ’ব এই আইকনিক উইক উদযাপনৰ মূল বৈশিষ্ট্য। ডিডি নেটৱৰ্কে “নেতাজী”, “মাৰ্জাৰ অৱ প্ৰিন্সলী ষ্টেটছ” ইত্যাদিৰ দৰে এলানি তথ্যচিত্ৰ প্ৰদৰ্শন কৰিব। “ৰাজী” ৰ দৰে জনপ্ৰিয় ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰও টেলিকাষ্ট কৰা হ’ব। এনএফডিচিয়ে ইয়াৰ অ’টিটি প্লেটফৰ্ম www.cinemasofindia.com তো এটি চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱৰ আয়োজন কৰিছে য’ত “আইছলেণ্ড চিটি”, “ক্ৰছিং ব্ৰীজেছ” ইত্যাদিৰ দৰে চলচ্চিত্ৰসমূহৰ বিশেষভাৱে সজ্জিত থূপ প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব। আন মূল আকৰ্ষণৰ ভিতৰত আছে এনএফডিচিৰদ্বাৰা চলচ্চিত্ৰ পাঠ্যক্ৰমসমূহৰ ছাত্ৰ-ছাত্ৰী আৰু আগ্ৰহীসকলৰ বাবে অনলাইন মত-বিনিময় অনুষ্ঠান আৰু ফিল্ম ডিভিজনৰদ্বাৰা “চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণত কাৰিকৰী অগ্ৰগতি” শীৰ্ষক এখনি ৱেবিনাৰ।
এই উদ্দীপনাত অৰিহণা যোগাবালৈ, ফিল্ম ডিভিজনৰদ্বাৰা ২০২১ ৰ ২৩ ৰপৰা ২৫ আগষ্টলৈ আৰু ২০২১ ৰ ২৬ ৰপৰা ২৮ আগষ্টলৈ ক্ৰমে “ইণ্ডিয়া@৭৫: ভয়েজ অৱ প্ৰগ্ৰেছ” আৰু “ইণ্ডিয়া@৭৫: আইকনছ অৱ ইণ্ডিয়া” ৰ দৰে আন এলানি অনলাইন চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱ অনুষ্ঠিত হ’ব। বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ সহযোগিতাত চলচ্চিত্ৰ মহোৎসৱসমূহৰ সঞ্চালকালয় (DFF) এ ভাৰতস্থিত আন দেশসমূহৰ দূতাবাসত চলচ্চিত্ৰসমূহ প্ৰদৰ্শন কৰিব। এনএফএআয়ে ২০২১ ৰ ২৩ ৰপৰা ২৯ আগষ্টলৈ এনএফএআইৰ ৱেবচাইটত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া ক্লাছিক চিনেমা সন্দৰ্ভত লাইভ ভাৰ্চুৱেল ফিল্ম প’ষ্টাৰ এক্সিবিশ্যনৰ জৰিয়তে মন্ত্ৰমুগ্ধ কৰিব।
ব্যুৰ’ অৱ আউটৰীছ এণ্ড কমিউনিকেশ্যনেও সমগ্ৰ দেশখনত আৰঅ’বিৰদ্বাৰা ৫০ ৰোধিক সংহত সংযোগ আৰু প্ৰচাৰ কাৰ্য্যসূচীৰ জৰিয়তে বাটৰ নাট, ব্যংগ-ৰচনা (skits), যাদু প্ৰদৰ্শন, পুতলা নাচ, লোক আবৃত্তি (folk recitals) ৰ মাধ্যমেৰে আৰু গীত আৰু নাট শাখাৰদ্বাৰা ১০০০ ৰোধিক পিআৰটিৰে জনসাধাৰণৰ কাষ চাপিব। তদুপৰি, বিঅ’চিয়ে ‘মেকিং অৱ দ্য কনষ্টিটিউশ্যন’ শীৰ্ষক এখনি ইবুক মুকলি কৰিব আৰু ইয়াৰ ৱেবচাইটত এয়া উপলব্ধ হ’ব। আগ্ৰহী পাঠকসকলে সমগ্ৰ ভাৰতৰ প্ৰকাশন শাখাৰ গ্ৰন্থ বীথিকাসমূহত সম্পৰ্কীয় বিষয়বস্তুৰ তথ্যসমৃদ্ধ আৰু আকৰ্ষণীয় গ্ৰন্থৰাজিৰো সন্ধান কৰিব পাৰে।
যুৱ সমাজে মন্ত্ৰালয়ৰ সকলোবোৰ ছ’চিয়েল মিডিয়া প্লেটফৰ্মতে মুক্তি সংগ্ৰাম আৰু নব্য ভাৰতৰ দৃশ্য-শ্ৰব্য মুহূৰ্তৰ লগতে মত-বিনিময় ক্ৰিয়া-কলাপ, কুইজ আৰু প্ৰতিযোগিতাসমূহ উপভোগ কৰিব পাৰে।
আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱৰ অধীনত এই আইকনিক উইক হ’ব তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰদ্বাৰা এটি মহা উদযাপন য’ত এখন যুৱ, নৱ আৰু প্ৰতিষ্ঠিত ভাৰতৰ আকাংক্ষা আৰু সপোনৰ সৈতে মুক্তি সংগ্ৰামৰ প্ৰমূল্যৰাজি আৰু গৰিমাৰ এক-কেন্দ্ৰাভিমুখতা থূপাই প্ৰদৰ্শন কৰা হ’ব।