স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
টিকাদান অভিযানৰ ৩য়-পৰ্যায়ৰ অধীনত ১৮-৪৪ বছৰ বয়সৰ অৰ্থে ১ কোটিৰো অধিক পালি ভেকচিন প্ৰদানেৰে লক্ষ্যণীয় সীমা অতিক্ৰম ভাৰতৰ
একেৰাহে ১১ সংখ্যক দিনৰ বাবে দৈনিক আৰোগ্য লাভে দৈনিক নতুন ঘটনাক অতিক্ৰম কৰিলে
একেৰাহে ৮ম দিনৰ বাবে দৈনিক নতুন ঘটনা ৩ লাখৰ নিম্ন হৈ ৰৈছে
সাপ্তাহিক পজিটিভিটি হাৰ ১২.৬৬% লৈ হ্ৰাস
24 MAY 2021 11:52AM by PIB Guwahati
ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজখনত আজি ভাৰতে এটা লক্ষ্যণীয় সীমা অতিক্ৰম কৰিলে। টিকাদান অভিযানৰ ৩য়-পৰ্যায়ৰ অধীনত ১৮-৪৪ বছৰ বয়সৰ অৰ্থে ১ কোটিৰো অধিক পালি (১,০৬,২১,২৩৫) ভেকচিন প্ৰদান কৰিলে দেশখনে। মহামাৰীটোৰ কন্টেইনমেন্ট আৰু ব্যৱস্থাপনাৰ অৰ্থে টেষ্ট, ট্ৰেক, ট্ৰিট আৰু ক’ভিডৰ যথোচিত আচৰণসহ ভাৰত চৰকাৰৰ ব্যাপক কৌশলৰ এটা অবিচ্ছেদ্য স্তম্ভ হৈছে টিকাদান। উদাৰ আৰু ত্বৰান্বিত ক’ভিড-১৯ ৰ টিকাদানৰ ৩য়-পৰ্যায়ৰ কৌশলৰ ৰূপায়ণ আৰম্ভ হৈছিল ২০২১ ৰ ১ মে’ত।
ক্ৰমিক নং
ৰাজ্য
মুঠ
১
আন্দামান ও নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ
৪,০৮২
২
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
৮,৮৯১
৩
অৰুণাচল প্ৰদেশ
১৭,৭৭৭
৪
অসম
৪,৩৩,৬১৫
৫
বিহাৰ
১২,২৭,২৭৯
৬
চণ্ডীগড়
১৮,৬১৩
৭
চত্তীশগড়
৭,০১,৯৪৫
৮
দাদৰা ও নগৰ হাভেলী
১৮,২৬৯
৯
দমন ও ডিউ
১৯,৮০২
১০
দিল্লী
৯,১৫,২৭৫
১১
গোৱা
৩০,৯৮৩
১২
গুজৰাট
৬,৮৯,২৩৪
১৩
হাৰিয়ানা
৭,২০,৬৮১
১৪
হিমাচল প্ৰদেশ
৪০,২৭২
১৫
জম্মু-কাশ্মীৰ
৩৭,৫৬২
১৬
ঝাৰখণ্ড
৩,৬৯,৮৪৭
১৭
কৰ্ণাটক
১,৯৭,৬৯৩
১৮
কেৰালা
৩০,৫৫৫
১৯
লাদাখ
৩,৮৪৫
২০
লক্ষদ্বীপ
১,৭৭০
২১
মধ্য প্ৰদেশ
৭,৭২,৮৭৩
২২
মহাৰাষ্ট্ৰ
৭,০৬,৮৫৩
২৩
মণিপুৰ
৯,১১০
২৪
মেঘালয়
২৩,১৪২
২৫
মিজোৰাম
১০,৬৭৬
২৬
নাগালেণ্ড
৭,৩৭৬
২৭
ওড়িশা
৩,০৬,১৬৭
২৮
পুডুচেৰী
৫,৪১১
২৯
পঞ্জাৱ
৩,৭০,৪১৩
৩০
ৰাজস্থান
১৩,১৭,০৬০
৩১
ছিকিম
৬,৭১২
৩২
তামিল নাডু
৫৩,২১৬
৩৩
তেলেংগানা
৬৫৪
৩৪
ত্ৰিপুৰা
৫৩,৯৫৭
৩৫
উত্তৰ প্ৰদেশ
১০,৭০,৬৪২
৩৬
উত্তৰাখণ্ড
২,২০,২৪৯
৩৭
পশ্চিম বংগ
১,৯৮,৭৩৪
মুঠ
১,০৬,২১,২৩৫
ৰাষ্ট্ৰজোৰা টিকাদান অভিযানৰ ৩য়-পৰ্যায়ৰ অধীনত আজি দেশখনত প্ৰদান কৰা ক’ভিড-১৯ ভেকচিন পালিৰ মুঠ সংখ্যাই ১৯.৬০ কোটি অতিক্ৰম কৰিছে।
আজি পুৱা ৭ বজালৈকে লাভ কৰা অস্থায়ী প্ৰতিবেদন অনুসৰি, ২৮,১৬,৭২৫ ছেচনজুৰি মুঠ ১৯,৬০,৫১,৯৬২ পালি ভেকচিন প্ৰদান কৰা হয়। ইয়াৰ অন্তৰ্ভুক্ত হৈছেঃ ৯৭,৬০,৪৪৪ হেল্থ কেয়াৰ কৰ্মীৰ ১ম পালি গ্ৰহণ আৰু ৬৭,০৬,৮৯০ হেল্থ কেয়াৰ কৰ্মীৰ ২য় পালি গ্ৰহণ, ১,৪৯,৯১,৩৫৭ ফ্ৰন্ট লাইন কৰ্মী (১ম পালি), ৮৩,৩৩,৭৭৪ ফ্ৰন্ট লাইন কৰ্মী (২য় পালি), ১৮ ৰপৰা ৪৪ বছৰ বয়সৰ ১,০৬,২১,২৩৫ হিতাধিকাৰী (১ম পালি), ৪৫ ৰপৰা ৬০ বছৰ বয়সৰ ৬,০৯,১১,৭৫৬ (১ম পালি) আৰু ৯৮,১৮,৩৮৪ (২য় পালি) হিতাধিকাৰী। ৬০ বছৰ বয়সৰ উৰ্ধ ৫,৬৬,৪৫,৪৫৭ হিতাধিকাৰীক ১ম পালি আৰু ১,৮২,৬২,৬৬৫ হিতাধিকাৰীক ২য় পালি প্ৰদান কৰা হৈছে।
হেল্থ কেয়াৰ কৰ্মী
১ম পালি
৯৭,৬০,৪৪৪
২য় পালি
৬৭,০৬,৮৯০
ফ্ৰন্ট লাইন কৰ্মী
১ম পালি
১,৪৯,৯১,৩৫৭
২য় পালি
৮৩,৩৩,৭৭৪
১৮ ৰপৰা ৪৪ বছৰ বয়স
১ম পালি
১,০৬,২১,২৩৫
৪৫ ৰপৰা ৬০ বছৰ বয়স
১ম পালি
৬,০৯,১১,৭৫৬
২য় পালি
৯৮,১৮,৩৮৪
৬০ বছৰ বয়সৰ উৰ্ধ
১ম পালি
৫,৬৬,৪৫,৪৫৭
২য় পালি
১,৮২,৬২,৬৬৫
মুঠ
১৯,৬০,৫১,৯৬২
এতিয়ালৈকে দেশখনত প্ৰদান কৰা মুঠ পালিৰ ৬৬.৩০% দিয়া হৈছে দহখন ৰাজ্যত।
ভাৰতত একেৰাহে ১১ সংখ্যক দিনৰ বাবে দৈনিক আৰোগ্য লাভে দৈনিক নতুন ঘটনাক অতিক্ৰম কৰিলে। যোৱা ২৪ ঘন্টাত ৩,০২,৫৪৪ টা আৰোগ্য লাভৰ ঘটনা লাভ কৰা হৈছে।
আজি ভাৰতৰ মুঠ আৰোগ্য লাভে ২,৩৭,২৮,০১১ স্পৰ্শ কৰিলে। ৰাষ্ট্ৰীয় আৰোগ্য লাভৰ হাৰ ৮৮.৬৯% লৈ বৃদ্ধি পাইছে।
নতুন আৰোগ্য লাভৰ ঘটনাৰ ৭২.২৩% লাভ কৰা হৈছে দহখন ৰাজ্যত।
আন এটি ইতিবাচক দিশ হিচাপে, ভাৰতত একেৰাহে ৮ম দিনৰ বাবে দৈনিক নতুন ঘটনা ৩ লাখৰ নিম্ন হৈ ৰৈছে। আজি দৈনিক নতুন ঘটনা আৰু দৈনিক আৰোগ্য লাভৰ ঘটনাৰ মাজৰ ব্যৱধান ৮০,২২৯ লৈ হ্ৰাস পালে।
ভাৰতৰ দৈনিক নতুন ঘটনা আৰু আৰোগ্য লাভৰ ঘটনাৰ পৰিসংখ্যা তলত উল্লেখ কৰা হৈছে।
যোৱা ২৪ ঘন্টাত ২,২২,৩১৫ টা দৈনিক নতুন ঘটনা লাভ কৰা হয়।
যোৱা ২৪ ঘন্টাত লাভ কৰা নতুন ঘটনাৰ ৮১.০৮% লাভ কৰা হয় দহখন ৰাজ্যত। তামিল নাডুত দৈনিক নতুন ঘটনা সৰ্বাধিক ৩৫,৪৮৩ টা, ইয়াৰ পাছতে মহাৰাষ্ট্ৰত ২৬,৬৭২ টা নতুন ঘটনা লাভ কৰা যায়।
ভাৰতৰ সক্ৰিয় কেছল’ডৰ পৰিসংখ্যা তলত উল্লেখ কৰা হৈছে। ২০২১ ৰ ১০ মে’ত শেহতীয়া সৰ্বোচ্চতাৰপৰা সক্ৰিয় ঘটনা হ্ৰাস পালে।
আজি ভাৰতৰ মুঠ সক্ৰিয় কেছল’ড ২৭,২০,৭১৬ লৈ হ্ৰাস পালে।
যোৱা ২৪ ঘন্টাত মুঠ ৮৪,৬৮৩ হ্ৰাস পৰিলক্ষিত হয়। এতিয়া ইয়াৰ হাৰ দেশখনৰ মুঠ পজিটিভ ঘটনাৰ ১০.১৭%।
ভাৰতৰ মুঠ সক্ৰিয় ঘটনাৰ ৭১.৬২% আছে ৮ খন ৰাজ্যত।
দেশখনত যোৱা ২৪ ঘন্টাত মুঠ ১৯,২৮,১২৭ টা টেষ্ট সম্পন্ন কৰা হৈছে আৰু এতিয়ালৈকে মুঠ সম্পন্ন কৰা হয় ৩৩,০৫,৩৬,০৬৪ টা টেষ্ট। আজি পজিটিভিটি হাৰ হয় ৮.০৯%। সাপ্তাহিক পজিটিভিটি হাৰো ১২.৬৬% লৈ হ্ৰাস পাইছে।
ৰাষ্ট্ৰীয় মৃত্যুৰ হাৰ সম্প্ৰতি ১.১৪% হৈছে।
যোৱা ২৪ ঘন্টাত ৪,৪৫৪ টা মৃত্যুৰ ঘটনা সংঘটিত হয়।
যোৱা ২৪ ঘন্টাত সংঘটিত নতুন মৃত্যুৰ ঘটনাৰ ৭৯.৫২% সংঘটিত হয় দহখন ৰাজ্যত। মহাৰাষ্ট্ৰত মৃত্যুৰ ঘটনা সৰ্বাধিক ১,৩২০ টা। ইয়াৰ পাছতেই কৰ্ণাটকত ৬২৪ টা দৈনিক মৃত্যুৰ ঘটনা সংঘটিত হয়।
১৮ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ঘটনাৰ মৃত্যুৰ হাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় গড় (১.১৪%) তকৈ কম।
১৮ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ঘটনাৰ মৃত্যুৰ হাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় গড়তকৈ অধিক।

Ministry of Health and Family Welfare
India crosses a major landmark with more than 1 Cr vaccine doses administered for 18-44 age group under Phase-3 of Vaccination Drive
Daily Recoveries outnumber Daily New Cases for 11th consecutive days
Daily New Cased less than 3 Lakh for 8th successive day
Weekly Positivity Rate Declines to 12.66%
24 MAY 2021 11:52AM by PIB Delhi
India has crossed a significant landmark in its fight against COVID19 pandemic today. The country has administered more than 1 Cr (1,06,21,235) Vaccine Doses for 18-44 age group under Phase-3 of Vaccination Drive. Vaccination is an integral pillar of the comprehensive strategy of Government of India for containment and management of the pandemic, along with Test, Track, Treat and COVID Appropriate Behaviour. Implementation of the Liberalized and Accelerated Phase-3 Strategy of Covid-19 Vaccination has started from 1st May 2021.
S. No.
States
Total
1
A & N Islands
4,082
2
Andhra Pradesh
8,891
3
Arunachal Pradesh
17,777
4
Assam
4,33,615
5
Bihar
12,27,279
6
Chandigarh
18,613
7
Chhattisgarh
7,01,945
8
Dadra & Nagar Haveli
18,269
9
Daman & Diu
19,802
10
Delhi
9,15,275
11
Goa
30,983
12
Gujarat
6,89,234
13
Haryana
7,20,681
14
Himachal Pradesh
40,272
15
Jammu & Kashmir
37,562
16
Jharkhand
3,69,847
17
Karnataka
1,97,693
18
Kerala
30,555
19
Ladakh
3,845
20
Lakshadweep
1,770
21
Madhya Pradesh
7,72,873
22
Maharashtra
7,06,853
23
Manipur
9,110
24
Meghalaya
23,142
25
Mizoram
10,676
26
Nagaland
7,376
27
Odisha
3,06,167
28
Puducherry
5,411
29
Punjab
3,70,413
30
Rajasthan
13,17,060
31
Sikkim
6,712
32
Tamil Nadu
53,216
33
Telangana
654
34
Tripura
53,957
35
Uttar Pradesh
10,70,642
36
Uttarakhand
2,20,249
37
West Bengal
1,98,734
Total
1,06,21,235
The cumulative number of COVID-19 vaccine doses administered in the country exceeded 19.60 Cr today under the Phase-3 of the nationwide Vaccination Drive.
A total of 19,60,51,962 vaccine doses have been administered through 28,16,725 sessions, as per the provisional report till 7 am today. These include 97,60,444 HCWs who have taken the 1st dose and 67,06,890 HCWs who have taken the 2nddose, 1,49,91,357 FLWs (1stdose), 83,33,774 FLWs (2nddose), 1,06,21,235 beneficiaries under 18-44 age group (1stdose), 6,09,11,756 (1stdose) and 98,18,384 (2nd dose) beneficiaries aged 45 to 60 years. 5,66,45,457 1stdose beneficiaries and 1,82,62,665 2nd dose beneficiaries of more than 60 years old.
HCWs
1st Dose
97,60,444
2nd Dose
67,06,890
FLWs
1st Dose
1,49,91,357
2nd Dose
83,33,774
Age Group 18-44 years
1st Dose
1,06,21,235
Age Group 45 to 60 years
1st Dose
6,09,11,756
2nd Dose
98,18,384
Over 60 years
1st Dose
5,66,45,457
2nd Dose
1,82,62,665
Total
19,60,51,962
Ten states account for 66.30% of the total doses given so far in the country.
India’s Daily Recoveries continue to outnumber the Daily New Cases for the 11th consecutive day. 3,02,544 recoveries were registered in the last 24 hours.
India’s cumulative recoveries have reached 2,37,28,011 today. The National Recovery Rate has grown further to touch 88.69%.
Ten states account for 72.23% of the new recoveries.
In another positive development, India has recorded less than 3 lakh Daily New Cases for eight consecutive days now. The gap between Daily New Cases and Daily Recovered Cases has reduced to 80,229 today.
India’s Daily New cases and recovered cases trajectory is shown below.
2,22,315 Daily New Cases were registered in the last 24 hours.
Ten States reported 81.08% of the new cases in last 24 hours. Tamil Nadu has reported the highest daily new cases at 35,483, followed by Maharashtra with 26,672 new cases.
India’s active caseload trajectory is shown below. Active Cases have decreased since its last peak on 10th May 2021.
India’s total Active Caseload has decreased to 27,20,716 today.
A net decline of 84,683 is witnessed in the last 24 hours. It now comprises 10.17% of the country's total Positive Cases.
8 States cumulatively account for 71.62% of India’s total Active Cases.
A total of 19,28,127 tests were conducted in the last 24 hours in the country and cumulatively 33,05,36,064 tests have been done so far. The Cumulative Positivity rate stands at 8.09% today. Weekly Positivity Rate has also declined to 12.66%.
The National Mortality Rate currently stands at 1.14%.
4,454 deaths were reported in the last 24 hours.
Ten States account for 79.52% of the new deaths in the last 24 hours. Maharashtra saw the maximum casualties (1,320). Karnataka follows with 624 daily deaths.
18 states/UTs have a Case Fatality Rate less than the national average (1.14%)
18 states/UTs have a Case Fatality Rate more than the national average.