প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘বিশ্ব জল দিৱস’ উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে শুভৰম্ভ কৰিলে ‘জল শক্তি অভিযান: বৰষুণ ধৰো আহক’ শীৰ্ষক সজাগতামূলক কাৰ্যক্ৰম
‘কেন বেটৱা সংযোগী প্ৰকল্প’ সন্দৰ্ভত ঐতিহাসিক সহযোগিতা চুক্তিত স্বাক্ষৰ
ভাৰতৰ উন্নয়ণ আৰু আত্ম-নিৰ্ভৰশীলতা জল সুৰক্ষা আৰু জল-সংযুক্তকণৰে নিৰ্ভৰশীল : প্ৰধানমন্ত্ৰী
অত্যন্ত গম্ভীৰতাৰে জল পৰীক্ষণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছে : প্ৰধানমন্ত্ৰী
22 MAR 2021 2:25PM by PIB Guwahati
‘বিশ্ব জল দিৱস’ উপলক্ষে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি ‘ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সিং’ ব্যৱস্থাৰে ‘জল শক্তি অভিযান : বৰষুণ ধৰো আহক’ শীৰ্ষক সজাগতা কাৰ্যক্ৰমৰ শুভাৰম্ভ কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ উপস্থিতিত ‘কেন বেটৱা সংযোগী প্ৰকল্প’ৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি বিভাগৰ মন্ত্ৰীগৰাকীৰ সৈতে মধ্য প্ৰদেশ আৰু উত্তৰ প্ৰদেশৰ মুখ্যমন্ত্ৰীদ্বয়ে এক বুজাবুজিৰ চুক্তিত স্বাক্ষৰ দানো কৰে। নদী-সংযোগীকৰণ সন্দৰ্ভত এইটো হ’ল দেশৰ প্ৰথমটো ‘ৰাষ্ট্ৰীয় পৰিপ্ৰেক্ষ পৰিযোজনা’। অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাজস্থান, উত্তৰাখণ্ড, কৰ্ণাটক, মহাৰাষ্ট্ৰ আৰু গুজৰাটৰ ‘সৰপঞ্চ’সকলৰ সৈতেও বাৰ্তালাপ কৰে।
অনুষ্ঠানত ভাষণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ‘বিশ্ব জল দিৱস’ৰ দিনটোতে ‘কেন বেটৱা সংযোগী নলা’ৰ লগতে ‘বৰষুণ ধৰো আহক’ সজাগতা কাৰ্যক্ৰমৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। ‘এই পৰিযোজনাই উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু মধ্য প্ৰদেশৰ লাখ লাখ পৰিয়ালক উপকৃত কৰাৰ বাবে অটল জীয়ে দেখা সপোনটোক বাস্তৱায়িত কৰিব। জল সুৰক্ষা আৰু প্ৰভাৱশালী জল প্ৰবন্ধন অবিহণে নিৰবিচ্ছিন্ন উন্নয়ণৰ আশা কৰিব নোৱাৰি। ইফালে, ভাৰতৰ উন্নয়ণ আৰু আত্ম নিৰ্ভশীলতাৰ স্বপ্ন সৰ্থক হোৱাটো নিৰ্ভৰ কৰিব আমাৰ জল-উত্স আৰু আমাৰ জল-সংযোগীকৰণৰ ওপৰত’ বুলিও তেওঁ উল্লেখ কৰে।
ভাৰতৰ উন্নয়ণৰ গতিৰ সৈতে সমান্তৰাল ভাবেই বৃদ্ধি পাইছে জল-সংকটৰ প্ৰত্যাহ্বানো। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয়, ‘দেশৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ প্ৰতি দায়বদ্ধতা পূৰণ কৰাটো বৰ্তমান প্ৰজন্মৰ দায়িত্ব হ’ব। চৰকাৰে জল-প্ৰশাসনক ইয়াৰ নীতি আৰু সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰাথমিকতা প্ৰদান কৰিছে’ বুলিও তেওঁ প্ৰসংগক্ৰমে উল্লেখ কৰে। এই দিশত বিগত ৬টা বছৰত চৰকাৰে বহুবোৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ এই প্ৰসংগত ‘প্ৰধানমন্ত্ৰী কৃষি সিঞ্চয়ী যোজনা’, ‘হৰ খেত কো পানী’, ‘প্ৰতিটো টোপালত অধিক শস্য’ৰ দৰে সজাগতা অভিযান, ‘নমামী গংগে মিছন’, ‘জল জীৱন মিছন’ কিম্বা ‘অটল ভূ-জল যোজনা’ আদিৰ কথা উল্লেখ কৰে।
তেওঁ ভূ-তল জলৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীলতাৰ পৰিৱৰ্তে বৰষুণৰ পানীৰ সু-প্ৰবন্ধনত ভাৰতে গুৰুত্ব আৰোপ কৰাৰ পোষকতা কৰে। এনে প্ৰেক্ষাপটতে তেওঁ ‘বৰষুণৰ পানী ধৰো আহক’ৰ দৰে কাৰ্যক্ৰমৰ সাফল্যক গুৰুত্বপূৰ্ণ বুলি অভিহিত কৰে।
বৰষুণৰ পানীৰ সংৰক্ষণৰ উপৰি নদী-জলৰ প্ৰবন্ধনৰ প্ৰসংগত দশক জুৰি চলা আলোচনাৰ কথাও উল্লেখ কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। জল-সংকটৰ পৰা দেশক ৰক্ষা কৰাৰ বাবে এই দিশত মনোনিৱেশ কৰাৰ প্ৰাসংগিকতা বৃদ্ধি পোৱাৰ কথা প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে। এই দৃষ্টিভংগী সাৰোগত কৰিয়েই ‘কেন-বেটৱা সংযোগী প্ৰকল্প’ৰ কাম আগবঢ়োৱা হৈছে বুলিও তেওঁ উল্লেখ কৰে। তেওঁ এই প্ৰকল্পটোক বাস্তৱায়িত কৰাৰ বাবে লোৱা পদক্ষেপৰ বাবে উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু মধ্য প্ৰদেশ চৰকাৰৰ শলাগ লয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ডেৰটা বছৰৰ আগতে দেশৰ ১৯কোটি গ্ৰামীণ পৰিয়ালৰ মাত্ৰ ৩.৫কোটি পৰিয়ালেহে নলী সংযোজিত ব্যৱস্থাৰে খোৱাপানীৰ যোগান লাভ কৰিছিল। তেওঁ সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰি কয় যে ‘জল জীৱন মিছন’ৰ শুভাৰম্ভ ঘোষণা পিচত অতি কম দিনৰ ভতৰতে ৪কোটি নতুন পৰিয়ালে নল সংযোজিত ব্যৱস্থাৰে খোৱা পানীৰ যোগান লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হয়। প্ৰসংগক্ৰমে তেওঁ ‘জল জীৱন মিছন’ৰ মূলত ৰাইজৰ অংশগ্ৰহণ আৰু স্থানীয় প্ৰশাসনৰ আৰ্হিত সামগ্ৰিক কাম-কাজ পৰিচালিত হোৱাৰ কথা উল্লেখ কৰে।
স্বাধীনতাৰ পিচত এই প্ৰথম বাৰৰ বাবে কোনো এখন চৰকাৰে পানীৰ পৰীক্ষণৰ প্ৰসংগটো ইমান গুৰুত্ব সহকাৰে গ্ৰহণ কৰিছে বুলিও তেওঁ মন্তব্য কৰে। পানীৰ এই পৰীক্ষণ কাৰ্যক্ৰমত গাঁৱৰ ভাই-ভনীসকলক অংশীদাৰী পক্ষ হিচাপে ভূমিকা পালনৰ দায়িত্ব অৰ্পণ কৰা হৈছে। ক’ৰোনাৰ ধামখুমীয়াৰ মজতো প্ৰায় ৪.৫লাখ মহলাক পানী পৰীক্ষণ সম্পৰ্কীয় প্ৰশিক্ষণ প্ৰদান কৰা হৈছিল বুলিও তেওঁ তথ্য দাঙি ধৰে। প্ৰতিখন গাঁৱত এতিয়া কমেও ৫গৰাকী পানী পৰীক্ষণ সম্পৰ্কীয় প্ৰশিক্ষণ গ্ৰহণ কৰা মহিলা আছে বুলিও তেওঁ জানিবলৈ দি জল-প্ৰবন্ধনৰ সামগ্ৰিক প্ৰক্ৰিয়াত বৰ্দ্ধিত সংখ্যক মহিলাৰ অংশগ্ৰহণে আঁচনিখনৰ সাফল্যকে সুনিশ্চিত কৰি তুলিছে বুলি মন্তব্য কৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে।

Prime Minister's Office
PM launches ‘Jal Shakti Abhiyan:Catch the Rain’ campaign on the occasion of World Water Day
Historic MoA for Ken Betwa Link Project signed
India’s development and self-reliance is dependent on water security and water connectivity : PM
Water testing is being taken up with utmost seriousness: PM
22 MAR 2021 2:25PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi launched the ‘Jal Shakti Abhiyan:Catch the Rain’ campaign on World Water Day i.e today via video conferencing. A Memorandum of Agreement was signed between the Union Minister of Jal Shakti and the Chief Ministers of Madhya Pradesh and Uttar Pradesh to implement the Ken Betwa Link Project, the first project of the National Perspective Plan for interlinking of rivers, in the presence of the Prime Minister. The Prime Minister also interacted with sarpanches and ward panches in Rajasthan, Uttarakhand, Karnataka, Maharashtra and Gujarat.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said on International Water Day, a major step has also been taken for the Ken-Betwa Link Canal along with the introduction of the Catch The Rain campaign. He added this agreement is important to realize Atal ji's dream in the interest of millions of families of Uttar Pradesh and Madhya Pradesh. He said rapid development is not possible without water security and effective water management. He added that the vision of India's development and India's self-reliance, is dependent on our water sources and our Water Connectivity.
The Prime Minister noted that the challenge of the water crisis is increasing equally with India’s development. He said it is the responsibility of the present generation of the country to fulfill its responsibility for the generations to come. He asserted that the government has made water governance a priority in its policies and decisions. In the last 6 years, many steps have been taken in this direction. He talked about Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojna, water campaign to every farm - Har Khet ko Paani, 'Per Drop More Crop' campaign and NamamiGange Mission, Jal Jeevan Mission or Atal Bhujal Yojana. Work is being undertaken rapidly on all these schemes, he said.
The Prime Minister pointed out that the better India manages rainwater, the lesser the country's dependence on groundwater. Therefore, success of campaigns like 'Catch the Rain' is very important. He noted that both urban and rural areas have been included in the Jal Shakti Abhiyan. He called upon to step up water conservation efforts in the days leading upto Monsoon. Emphasizing the importance of sarpanches and DMs/DCs, The Prime Minister said that the ‘Jal Shapath’ which is being organized all over the country should become everybody’s pledge and second nature. He said when our nature changes with respect to water, nature will also support us.
The Prime Minister noted that apart from rain water harvesting, the management of river water in our country has also been discussed for decades. To save the country from a water crisis, it is now necessary to work rapidly in this direction. He said the Ken-Betwa Link Project is also part of this vision. He lauded both the Government of Uttar Pradesh and Madhya Pradesh for making this project a reality.
The Prime Minister said just 1.5 years ago, just 3.5 crore out of 19 crore rural families in our country, got piped drinking water. He expressed happiness that after the launch of Jal Jeevan Mission, about 4 crore new families have piped drinking water connections in such a short time. He noted that public participation and local governance model are at the core of the Jal Jeevan Mission.
The Prime Minister remarked that for the first time after independence, a government is working so seriously with regard to water testing. He pointed out that rural sisters and daughters have been made stakeholders in this campaign of water testing. He said during the Corona period itself, about 4.5 lakh women were trained for water testing. Every village is getting at least 5 trained women for water testing. Better results are a certainty with increased participation of women in water governance, the Prime Minister concluded.