প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না মালেমগী ওইবা ঈশিংগী নুমিৎ থৌরমদা ‘জল শক্তি আভিয়ান:কেতচ দ রেন’গী কেম্পেইন হৌদোকখ্রে
কেন বেতৱা লিঙ্ক প্রোজেক্তকী পুৱারী ওইরগদবা এম.ও.এ. সহি তৌনখ্রে
ভারতকী চাওখৎ থৌরাং অমসুং মরোমদোম লেপচবা অসি ঈশিংগী অৱাৎপা লৈতবা অমসুং ঈশিং ফংহনবা অসিদা মখা পোল্লি: পি.এম.
ঈশিংগী তেস্তিং য়াম্না হকচিন্না লৌখৎলি: পি.এম.
22 MAR 2021 2:25PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মালেমগী ওইবা ঈশিংগী নুমিৎ থৌরমদা ‘জল শক্তি আভিয়ান:কেতচ দ রেন’গী কেম্পেইন ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা হৌদোকখ্রে। জল শক্তিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর অমসুং মধ্য প্রদেশ অমসুং উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রীশিংগী মরক্তা তুরেলশিং শম্ননবা নেস্নেল পর্সপেক্তিব প্লানগী অহানবা প্রোজেক্তকীদমক কেন বেতৱা লিঙ্ক প্রোজেক্ত হাপ্নবা মেমোরেন্দম ওফ এগ্রীমেন্ত অমা প্রধান মন্ত্রীগী মমাংদা সহি তৌনখি। প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান, উত্তরাখন্দ, কর্নাতকা, মহারাস্ত্রা অমসুং গুজরাত্তা সর্পনচেস অমসুং পনচেসশিংগশু উন্নখি।
ইন্তর্নেস্নেল ৱাতর দে অসিগী থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি, কেতচ দ রেনগী কেম্পেইন হৌদোকপগা লোয়ননা কেন-বেতৱা লিঙ্ক কেনেলগী মরুওইবা খোঙথাং অমশু লৌখৎলে। মহাক্না মখা তানা হায় মদুদি এগ্রীমেন্ত অসি উত্তর প্রদেশ অমসুং মধ্য প্রদেশকী ইমুং মিল্লিয়ন কায়া অমগী অতলনা মংলম্বা মংলান মংফাওননবা মরু য়াম্না ওইরি। মহাক্না হায় মদুদি য়াম্না থুনা চাওখৎপা অমা পুরকপা হায়বা অসি ঈশিংগী অৱাৎপা লৈতবা অমসুং মতিক চানা ঈশিং ফংহনবা নত্তনা ওইথোকপা য়ারোই। মহাক্না মখা তানা হায় মদুদি ভারতকী চাওখৎ থৌরাং অমসুং ভারতকী মরোমদোম লেপচবা অসি ঈশিংগী অৱাৎপা লৈতবা অমসুং ঈশিং ফংহনবা অসিদা মখা পোল্লি হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি ঈশিংগী অৱাবা মায়োক্নবা অসি ইন্দিয়াগী চাওখৎ থৌরাংগা চপ মান্ননা হেনগৎলক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিদা হৌজিক লৈরিবা মীরোল অসিনা মশাগী থৌদাং পাংথোক্তুনা লাক্কদৌরিবা মীরোলগীদমক থৌদাং পাংথোকপা অসি মখোয়গী মথৌনি। মহাক্না য়াম্না থাজবা থমদুনা হায়খি মদুদি সরকার অসিনা ঈশিং লৈঙাক্কীদমক পোলিসি অমসুং ৱারেপ কয়া অমা য়াম্না লুম্না লৌরি। হৌখিবা চহি ৬ অসিদা মসিগী মাইকৈদা খোঙথাং কয়া অমা পায়খৎখ্রে। মহাক্না প্রধান মন্ত্রী কৃষি সিনচাই য়োজনা, ফার্ম খুদিংদা ঈশিংগী কেম্পেইন- হর খেত কো পানী, ‘পর দ্রোপ মোর দ্রোপ’ কেম্পেইন অমসুং নামামি গঙ্গে মিসন, জল জীবন মিসন নত্ত্রগা অতল ভুজল য়োজনাগী মতাংদা ৱা ঙাংখি। হায়রিবা স্কীমশিং অসিদা থবকশিং য়াম্না য়াংনা চংশিল্লি, হায়না মহাক্না হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা পনখি মদুদি হেন্না ফরিবদি ভারতনা নোংগী ঈশিং শিজিন্নরি, লৈহৌরিবা অতৈ লৈবাকশিং অসিনা গ্রাউন্দৱাতর শিজিন্নরি। মরম অদুনা কেতচ দ রেন’গী কেম্পেইন মায় পাকপা অসি য়াম্না মরু ওই। মহাক্না হায়খি মদুদি আর্বান অমসুং খুঙ্গংগী মফমশিং অনিমক জল শক্তি অভিয়ানগী মনুং চল্লি। মহাক্না লাক্কদৌরিবা নোংজুথা অসিদা ঈশিং য়োকপগী থৌরাং লৌখৎনবা হায়রি। সর্পনচ অমসুং দি.এম.এস./দি.সি.এস.কী মরুওইবা পীদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি লৈবাক পুম্বনা শিল্লিবা ‘জল শাপাথ’ অসি মীওই পুম্বগী ৱাশক অমসুং হৈনরবা ওইগদবনি। মহাক্না হায় মদুদি ঐখোয়না ঈশিংগী ওইবা মওং অসিদা ঐখোয়গী মহৌশা অসিবু হোংদোক্লবদি, মহৌশানসু ঐখোয়দা মতেং পীগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি নোংগী ঈশিং য়োকপা খক্তা নত্তনা, লৈবাক অসিদা তুরেলগী ঈশিংগী শিজিন্নবা শিনবা অসি দিকেৎ কয়া অমদগী খন্নদুনা লাক্লবনি। লৈবাক অসিদা ঈশিংগী অৱাবা কোক্নবা, হৌজিক্তি মায়কৈ অসিদা য়াম্না য়াংনা থবক চংশিনবা মথৌ তারে। মহাক্না হায় মদুদি কেন-বেতৱা লিঙ্ক প্রোজেক্ত অসি মিয়েং অসিগী শরুক অমনি। মহাক্না উত্তর প্রদেশ অমসুং মধ্য প্রদেশগী সরকার অনিমক প্রোজেক্ত অসিবু মংফাওনহনবা অসিগীদমক থাগৎপা ফোংদোক্লি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায় মদুদি চহি ১.৫গী মমাংদা ঐখোয়গী লৈবাক্কী খুঙ্গংগী ইমুং করোর ১৯গী মনুংদা করোর ৩.৫ খক্তং পাইপকী থক্ননবা ঈশিং ফংখি। মহাক্না হরাওবা ফোংদোকখি মদুদি জল জীবন মিসন হৌদোকখিবা মতুংদগী চাওরাক্না অনৌবা ইমুং করোর ৪ অতেনবা মতমদা পাইপকী থক্ননবা ঈশিং ফংহনখি। মহাক্না পনখি মদুদি মীয়াম অমসুং লোকেলগী লৈঙাকশিংনা শরুক য়াবা অসিনা জল জীবন মিসন অসিগী মরুওইবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা পনখি মদুদি নিং-খা তম্লবা মতুং অহানবা ওইনা ঈশিংগী তেস্তিংগীদমক সরকার অসিনা য়াম্না হকচিন্না থবক তৌরি। মহাক্না পনখি মদুদি খুঙ্গংগী ইচন-ইচাশিংনা মসিগী ঈশিংগী তেস্তিং কেম্পেইন অসিদা থৌবু ওইরি। মহাক্না হায়খি মদুদি কোরোনাগী মতম মনুংদা, চাওরাক্না নুপী লাখ ৪.৫ ঈশিং তেস্তিংগী ত্রেনিং পীখি। খুঙ্গং খুদিংগী য়ামদ্রবদা নুপী ৫ ঈশিং তেস্তিংগী ত্রেনিং পীখি। ঈশিংগী লৈঙাক্তা নুপীগী শরুক য়াবা হেনগৎলকপা অসিনা অফবা মহৈ অমা শোইদনা লাক্লগনি, অসি হায়রগা প্রধান মন্ত্রীনা লোইশিনখি।

Prime Minister's Office
PM launches ‘Jal Shakti Abhiyan:Catch the Rain’ campaign on the occasion of World Water Day
Historic MoA for Ken Betwa Link Project signed
India’s development and self-reliance is dependent on water security and water connectivity : PM
Water testing is being taken up with utmost seriousness: PM
22 MAR 2021 2:25PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi launched the ‘Jal Shakti Abhiyan:Catch the Rain’ campaign on World Water Day i.e today via video conferencing. A Memorandum of Agreement was signed between the Union Minister of Jal Shakti and the Chief Ministers of Madhya Pradesh and Uttar Pradesh to implement the Ken Betwa Link Project, the first project of the National Perspective Plan for interlinking of rivers, in the presence of the Prime Minister. The Prime Minister also interacted with sarpanches and ward panches in Rajasthan, Uttarakhand, Karnataka, Maharashtra and Gujarat.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said on International Water Day, a major step has also been taken for the Ken-Betwa Link Canal along with the introduction of the Catch The Rain campaign. He added this agreement is important to realize Atal ji's dream in the interest of millions of families of Uttar Pradesh and Madhya Pradesh. He said rapid development is not possible without water security and effective water management. He added that the vision of India's development and India's self-reliance, is dependent on our water sources and our Water Connectivity.
The Prime Minister noted that the challenge of the water crisis is increasing equally with India’s development. He said it is the responsibility of the present generation of the country to fulfill its responsibility for the generations to come. He asserted that the government has made water governance a priority in its policies and decisions. In the last 6 years, many steps have been taken in this direction. He talked about Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojna, water campaign to every farm - Har Khet ko Paani, 'Per Drop More Crop' campaign and NamamiGange Mission, Jal Jeevan Mission or Atal Bhujal Yojana. Work is being undertaken rapidly on all these schemes, he said.
The Prime Minister pointed out that the better India manages rainwater, the lesser the country's dependence on groundwater. Therefore, success of campaigns like 'Catch the Rain' is very important. He noted that both urban and rural areas have been included in the Jal Shakti Abhiyan. He called upon to step up water conservation efforts in the days leading upto Monsoon. Emphasizing the importance of sarpanches and DMs/DCs, The Prime Minister said that the ‘Jal Shapath’ which is being organized all over the country should become everybody’s pledge and second nature. He said when our nature changes with respect to water, nature will also support us.
The Prime Minister noted that apart from rain water harvesting, the management of river water in our country has also been discussed for decades. To save the country from a water crisis, it is now necessary to work rapidly in this direction. He said the Ken-Betwa Link Project is also part of this vision. He lauded both the Government of Uttar Pradesh and Madhya Pradesh for making this project a reality.
The Prime Minister said just 1.5 years ago, just 3.5 crore out of 19 crore rural families in our country, got piped drinking water. He expressed happiness that after the launch of Jal Jeevan Mission, about 4 crore new families have piped drinking water connections in such a short time. He noted that public participation and local governance model are at the core of the Jal Jeevan Mission.
The Prime Minister remarked that for the first time after independence, a government is working so seriously with regard to water testing. He pointed out that rural sisters and daughters have been made stakeholders in this campaign of water testing. He said during the Corona period itself, about 4.5 lakh women were trained for water testing. Every village is getting at least 5 trained women for water testing. Better results are a certainty with increased participation of women in water governance, the Prime Minister concluded.