ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବିଶ୍ୱ ଜଳ ଦିବସରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ‘ଜଳଶକ୍ତି ଅଭିଯାନ: ‘କ୍ୟାଚ ଦି ରେନ’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ
ଐତିହାସିକ କେନ-ବେତୱା ନଦୀ ସଂଯୋଗ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ
ଭାରତର ପ୍ରଗତି ଓ ଆତ୍ମ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ଜଳ ନିରାପତ୍ତା ଓ ଜଳ ସଂଯୋଗ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଜଳର ମାନ ପରୀକ୍ଷାକୁ ଅତି ଗୁରୁତର ସହିତ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି: ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ
22 MAR 2021 2:25PM by PIB Bhubaneswar
ବିଶ୍ୱ ଜଳଦିବସ ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ‘ଜଳଶକ୍ତି ଅଭିଯାନ’ର ‘କ୍ୟାଚ ଦି ରେନ୍’ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍‌-ବେଟୁଆ ନଦୀ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ କେନ୍ଦ୍ର ଜଳଶକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରୀ ଏବଂ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଓ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି । ନଦୀ ସଂଯୋଗ ଯୋଜନାରେ ଜାତୀୟସ୍ତରର ଏହା ପ୍ରଥମ ପ୍ରକଳ୍ପ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଏହି ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି । ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜସ୍ଥାନ, ଉତ୍ତରାଖଣ୍ଡ, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଓ ଗୁଜରାଟର ସରପଞ୍ଚ ଓ ୱାର୍ଡ ପଞ୍ଚମାନଙ୍କ ସହ ମତବିନିମୟ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଜଳ ଦିବସରେ କ୍ୟାଚ ଦି ରେନ୍‌ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ସହିତ କେନ-ବେତୱା ସଂଯୋଗ କେନାଲ ଖନନ ପାଇଁ ବଡ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି । ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀଙ୍କ ନଦୀ ସଂଯୋଗ ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଆଜିର ଚୁକ୍ତିନାମା ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ଏହି ଦୁଇ ନଦୀ ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ ହେଲେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ଉତର ପ୍ରଦେଶର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ପରିବାର ଉପକୃତ ହେବେ । ଜଳ ନିରାପତା ଓ ସଫଳ ଜଳ ପରିଚାଳନା ବିନା ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ ବୋଲି ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତର ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଓ ଏହାର ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତା ଆମ ଜଳସମ୍ପଦ ଏବଂ ଜଳସଂଯୋଗର ସଫଳତା ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ଭାରତର ପ୍ରଗତି ସହିତ ତାଳଦେଇ ସମାନଭାବେ ଜଳସମ୍ପଦ ବଢିଚାଲିଛି। ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢିର ଜଳ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ଦାୟିତ୍ୱ ବର୍ତ୍ତମାନ ପିଢି ଉପରେ ନ୍ୟସ୍ତ । ଭାରତ ସରକାର ନିଜର ନୀତି ଓ ନିଷ୍ପତ୍ତିରେ ଜଳ ପ୍ରଶାସନ ଓ ସୁପରିଚାଳନାକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ଗତ ୬ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ।
ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କୃଷି ସିଞ୍ଚାଇ ଯୋଜନା, ସବୁ କ୍ଷେତକୁ ପାଣି, ପ୍ରତି ଜଳବିନ୍ଦୁରେ ଅଧିକ ଫସଲ ଅମଳ, ନମାମୀ ଗଙ୍ଗେ, ଜଳଜୀବନ ମିଶନ ଓ ଅଟଳ ଭୂଜଳ ଯୋଜନା ଆଦି ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାର ଜଳପରିଚାଳନା ଓ ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ଏସବୁ ଯୋଜନାରେ ବିଭିନ୍ନ କାମ ଦୃତଗତିରେ ଚାଲିଥିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂଚାଇଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ଯେତେ ଭଲ ଭାବରେ ବର୍ଷା ଜଳର ପରିଚାଳନା କରିବ, ଭୂତଳ ଜଳ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ସେତେ କମ୍ ହେବ । ସେଥିପାଇଁ କ୍ୟାଚ ଦି ରେନ ବା ବର୍ଷା ପାଣିକୁ ସାଇତି ରଖ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଉଭୟ ସହର ଓ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳକୁ ଜଳଶକ୍ତି ଅଭିଯାନରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି । ମୌସୁମୀ ବର୍ଷା ଆଗମନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶରେ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ ଉଦ୍ୟମକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବାକୁ ସେ ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ଜଳ ଶପଥ କାର୍ଯକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶର ସରପଞ୍ଚ ଓ ଜିଲ୍ଲାପାଳମାନଙ୍କ ଗୁରୁ ଦାୟିତ୍ୱ କଥା ସ୍ମରଣ କରାଇ ଦେଇଛନ୍ତି । ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଆୟୋଜିତ ହେଉଥିବା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସମସ୍ତେ ଯେପରି ଶପଥ ନିଅନ୍ତି, ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସେ କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆମ ସ୍ୱାଭାବ ଯେତେବେଳେ ବଦଳିଯାଏ, ବିଶେଷକରି ଜଳର ବ୍ୟବହାର ଉପଯୋଗ ଘେନି ଆମ ବ୍ୟବହାରରେ ଯେତେବେଳେ ପରିବର୍ତନ ଘଟେ, ସେତେବେଳେ ପ୍ରକୃତି ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିଥାଏ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ବର୍ଷାଜଳ ଅମଳ ବ୍ୟତୀତ ନଦୀ ଜଳର ସୁପରିଚାଳନ ଘେନି ଆମ ଦେଶରେ ଦଶନ୍ଧି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଚର୍ଚ୍ଚା ହୋଇଆସୁଛି । ଦେଶକୁ ଜଳସଙ୍କଟର ରକ୍ଷା କରିବା ପାଇଁ ଏ ଦିଗରେ ଏବେ ଦ୍ରୁତଗତିରେ କାମ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । କେନ-ବେଟୁଆ ନଦୀ ସଂଯୋଗ ପ୍ରକଳ୍ପ ଏହି ବୃହତର ଲକ୍ଷ୍ୟର ଅଂଶବିଶେଷ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ବାସ୍ତବ ରୂପ ଦେବାରେ ସହଯୋଗ ଯୋଗାଇ ଥିବାରୁ ସେ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଓ ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ମାତ୍ର ୧.୫ବର୍ଷ ଆଗରୁ ଆମର ୧୯ କୋଟି ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ମଧ୍ୟରୁ ୩.୫କୋଟି ପରିବାର ପାଇପ ଯୋଗେ ପାନୀୟ ଜଳର ସୁବିଧା ପାଇଥିଲେ । ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ପରେ ପ୍ରାୟ ୪କୋଟି ନୂଆ ପରିବାର ଏହି ପାନୀୟ ଜଳ ସୁବିଧା ଅତି କମ୍ ସମୟରେ ପାଇପାରିଛନ୍ତି । ଏହି ସଫଳତାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିବା ସହିତ ଜଳଜୀବନ ମିଶନର ସଫଳତା ପଛରେ ଥିବା ଜନ ସହଯୋଗ ଓ ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ୱାୟତ ଶାସନ ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକର ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଏକ ସରକାର ଦେଶରେ ଜଳର ମାନ ପରୀକ୍ଷାକୁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତର ସହ ଗ୍ରହଣ କରି ସେ ଦିଗରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି । ଏହି ଜଳ ପରୀକ୍ଷଣ ଅଭିଯାନରେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ଭଉଣୀ ଓ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ଅଂଶୀଦାର କରାଯାଇଛି । କରୋନା ମହାମାରୀ ସଂକ୍ରମଣ ସମୟରେ ପ୍ରାୟ ୪.୫ଲକ୍ଷ ମହିଳାଙ୍କୁ ଜଳ ପରୀକ୍ଷଣ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିଲା । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମରେ ଅତି କମ୍‌ରେ ୫ ଜଣ ତାଲିମପ୍ରାପ୍ତ ମହିଳାଙ୍କୁ ପାଣି ପରୀକ୍ଷା ପାଇଁ ରଖାଯାଇଛି । ଜଳ ଶାସନରେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଅଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଫଳରେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆହୁରି ଭଲ ଫଳ ନିଶ୍ଚିତ ମିଳିବ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM launches ‘Jal Shakti Abhiyan:Catch the Rain’ campaign on the occasion of World Water Day
Historic MoA for Ken Betwa Link Project signed
India’s development and self-reliance is dependent on water security and water connectivity : PM
Water testing is being taken up with utmost seriousness: PM
22 MAR 2021 2:25PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi launched the ‘Jal Shakti Abhiyan:Catch the Rain’ campaign on World Water Day i.e today via video conferencing. A Memorandum of Agreement was signed between the Union Minister of Jal Shakti and the Chief Ministers of Madhya Pradesh and Uttar Pradesh to implement the Ken Betwa Link Project, the first project of the National Perspective Plan for interlinking of rivers, in the presence of the Prime Minister. The Prime Minister also interacted with sarpanches and ward panches in Rajasthan, Uttarakhand, Karnataka, Maharashtra and Gujarat.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said on International Water Day, a major step has also been taken for the Ken-Betwa Link Canal along with the introduction of the Catch The Rain campaign. He added this agreement is important to realize Atal ji's dream in the interest of millions of families of Uttar Pradesh and Madhya Pradesh. He said rapid development is not possible without water security and effective water management. He added that the vision of India's development and India's self-reliance, is dependent on our water sources and our Water Connectivity.
The Prime Minister noted that the challenge of the water crisis is increasing equally with India’s development. He said it is the responsibility of the present generation of the country to fulfill its responsibility for the generations to come. He asserted that the government has made water governance a priority in its policies and decisions. In the last 6 years, many steps have been taken in this direction. He talked about Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojna, water campaign to every farm - Har Khet ko Paani, 'Per Drop More Crop' campaign and NamamiGange Mission, Jal Jeevan Mission or Atal Bhujal Yojana. Work is being undertaken rapidly on all these schemes, he said.
The Prime Minister pointed out that the better India manages rainwater, the lesser the country's dependence on groundwater. Therefore, success of campaigns like 'Catch the Rain' is very important. He noted that both urban and rural areas have been included in the Jal Shakti Abhiyan. He called upon to step up water conservation efforts in the days leading upto Monsoon. Emphasizing the importance of sarpanches and DMs/DCs, The Prime Minister said that the ‘Jal Shapath’ which is being organized all over the country should become everybody’s pledge and second nature. He said when our nature changes with respect to water, nature will also support us.
The Prime Minister noted that apart from rain water harvesting, the management of river water in our country has also been discussed for decades. To save the country from a water crisis, it is now necessary to work rapidly in this direction. He said the Ken-Betwa Link Project is also part of this vision. He lauded both the Government of Uttar Pradesh and Madhya Pradesh for making this project a reality.
The Prime Minister said just 1.5 years ago, just 3.5 crore out of 19 crore rural families in our country, got piped drinking water. He expressed happiness that after the launch of Jal Jeevan Mission, about 4 crore new families have piped drinking water connections in such a short time. He noted that public participation and local governance model are at the core of the Jal Jeevan Mission.
The Prime Minister remarked that for the first time after independence, a government is working so seriously with regard to water testing. He pointed out that rural sisters and daughters have been made stakeholders in this campaign of water testing. He said during the Corona period itself, about 4.5 lakh women were trained for water testing. Every village is getting at least 5 trained women for water testing. Better results are a certainty with increased participation of women in water governance, the Prime Minister concluded.