PIB Headquarters
PIB’S BULLETIN ON COVID-19
06 JAN 2021 5:59PM by PIB Delhi
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
Steady decline in number of deaths, Daily Fatalities below 300 continuously since the last 12 days, Total Active Caseload, at 2.27 lakhs, further shrinks to 2.19%, Total 71 persons detected with the new UK mutant strain
There is a steady decline in the number of daily deaths recorded in the country. Less than 300 new deaths are being recorded in the country from the last 12 days.
Only one new death per million population is reported in India in the last 7 days. In another achievement, the trajectory of contraction in India’s total active cases continues unabated. The active caseload of the country stands at 2,27,546. The share of Active Cases in the total Positive Cases has further shrunk below 2.2% (2.19%). The daily recoveries exceeding the daily new cases have ensured a total net reduction of the Active Caseload. 21,314 new recoveries were registered during the last 24 hours. A net decline of 3,490 cases has been recorded in the total active cases in last 24 hours.The daily cases in India have been below 20,000 in the recent days. 18,088 new cases were registered in the last 24 hours.96 new cases per million population have been recorded in the last 7 days in India.The number of cases is much higher in countries such as Brazil, Russia, France, Italy, USA and UK.The cumulative recoveries in India has moved further close to 1 cr and stand at 99,97,272 today. New Recoveries outnumbering the daily New Cases has also improved the Recovery Rate to 96.36%.76.48% of the new recovered cases are contributed by ten States/UTs.With 4,922 persons recovering from COVID, Kerala has recorded the maximum number of recoveries. Maharashtra has registered another 2,828 daily recoveries while Chhattisgarh has reported 1,651 new recoveries in the past 24 hours.Ten States/UTs have contributed 79.05% of the new cases. Kerala has reported 5,615 cases in the last 24 hours. Maharashtra recorded 3,160 new cases while Chhattisgarh has registered 1,021 new cases yesterday.73.48% of the 264 case fatalities that reported in the past 24 hours are from Ten States/UTs.24.24% of new fatalities reported are from Maharashtra which reported 64 deaths. Chhattisgarh also saw a fatality count of 25 while Kerala reported 24 new deaths.The total number of cases infected with the new strain of the novel Coronavirus first reported in the UK now stands at 71.
For details:
Telephone Conversation between Prime Minister Shri Narendra Modi and Prime Minister of UK The Rt Hon Boris Johnson
Prime Minister Shri Narendra Modi had a telephone conversation yesterday with the Prime Minister of UK The Rt Hon Boris Johnson. Prime Minister Johnson reiterated his thanks for India's invitation for him as the Chief Guest of the forthcoming Republic Day celebrations, but regretted his inability to attend in view of the changed COVID-19 context prevailing in the UK. He reiterated his keennees to visit India in the near future.Prime Minister expressed his understanding of the exceptional situation in the UK, and conveyed his best wishes for the quick control of the pandemic spread. The leaders reviewed ongoing cooperation between both countries, including in the area of making COVID-19 vaccines available for the world. They reiterated their shared belief in the potential of the India-UK partnership in the post-BREXIT, post-COVID context, and agreed to work towards a comprehensive roadmap for realising this potential.
For details:
Dr. Harsh Vardhan inaugurates CEPI Centralized network lab at DBT-THSTI Faridabad through virtual platform
The Minister for Science & Technology, Health & Family Welfare and Earth Sciences Dr. Harsh Vardhan inaugurated one of the seven labs of the world called as the centralized network lab of Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (CEPI) established at Translational Health Science & Technology Institute (THSTI), Faridabad, through virtual platform in New Delhi yesterday. THSTI is an institute of the Department of Biotechnology (DBT). This is the only laboratory of such kind in India and is also accredited by National Accreditation Board for Testing and Calibration Laboratories (NABL) (ISO 17025:2017).Speaking on the occasion, Dr. Harsh Vardhan lauded DBT and BIRAC for “working relentlessly over the past ten months to develop effective interventions for combating the COVID pandemic”. He said, “Today, the country is in the forefront of developing vaccines against COVID-19”, and added, “already two of the 30 vaccines have already been cleared by the Drug Controller” for use and the rest are in advanced stages.Dr. Harsh Vardhan also released the e-Book on S & T solutions for COVID -19 that showcases the initiatives undertaken by the Department of Biotechnology for the mitigation of this Pandemic.The E-Book showcases the indigenous COVID-19 interventions developed by DBT supported initiatives.
For details:
PM CARES Fund Trust allocates Rs.201.58 crores for installation of 162 dedicated PSA Medical Oxygen Generation Plants in public health facilities
The Prime Minister’s Citizen Assistance and Relief in Emergency Situations (PM CARES) Fund Trust is allocating Rs.201.58 crores for installation of additional 162 dedicated Pressure Swing Adsorption (PSA) Medical Oxygen Generation Plants inside public health facilities in the country. The total project cost includes Rs.137.33 crores towards supply and commissioning of the plants and Management fee of Central Medical Supply Store (CMSS) and around Rs.64.25 crores towards Comprehensive Annual Maintenance Contract. The procurement will be done by the Central Medical Supply Store (CMSS) – an autonomous body of Ministry of Health and Family Welfare. A total of 162 plants with total capacity of 154.19 MT are to be installed in 32 States/UTs [Annexure-I]. The Govt. hospitals where these plants are to be installed have been identified in consultation with the States/UTs concerned. The plants have a warranty for first 3 years. For the next 7 years, the project includes CAMC (Comprehensive Annual Maintenance Contract). Routine O&M is to be done by the hospitals/States. After the CAMC period, entire O&M will be borne by the hospitals/States. This mechanism will further strengthen public health system and enable long term systematic augmentation of medical oxygen availability in a cost effective manner. Adequate and uninterrupted supply of oxygen is an essential pre-requisite for managing moderate and severe cases of COVID -19, in addition to various other medical conditions where this need arises.
For details:
PM calls upon the scientific community to strengthen value creation cycle in Science, Technology and Industry
The Prime Minister, Shri Narendra Modi on Monday exhorted the scientific community to promote value-creation cycle of science to mass creation. He was speaking on the occasion of National Metrology Conclave 2021 where he dedicated National Atomic Timescale and Bhartiya NirdeshakDravyaPranali to the Nation and laid the foundation stone of National Environmental Standards Laboratory today through video conference. The Prime Minister pointed out, historically, any country has progressed in direct correlation to its effort to promote science. He termed this ‘value creation cycle’ of Science, Technology and Industry. Explaining further, the Prime Minister said that a scientific invention creates a technology and technology leads to industry development. The industry, in turn, invests further in science for new research. This cycle keeps on taking us in the direction of new possibilities. CSIR-NPL has played a major role in taking forward this value cycle, the Prime Minister added. This value creation cycle of science to mass-creation has become all the more important in today’s world when the country is moving forward with the goal of Aatmnirbhar India, Shri Modi said.
For Details :
PM Congratulates the nation on vaccine approval of Serum Institute of India and Bharat Biotech
The Prime Minister, Shri Narendra Modi has called the DCGI approval of Serum Institute of India and Bharat Biotech vaccines, a decisive turning point to strengthen a spirited fight against Corona. In a series of tweets, the Prime Minister said, “A decisive turning point to strengthen a spirited fight! DCGI granting approval to vaccines of @SerumInstIndia and @BharatBiotech accelerates the road to a healthier and COVID-free nation. Congratulations India. Congratulations to our hardworking scientists and innovators.” He said, “It would make every Indian proud that the two vaccines that have been given emergency use approval are made in India! This shows the eagerness of our scientific community to fulfil the dream of an Aatmanirbhar Bharat, at the root of which is care and compassion,”
For Details :
PM lays Foundation Stone of AIIMS at Rajkot,
The Prime Minister, Shri Narendra Modi laid the foundation stone of AIIMS Rajkot through a video conference on thursday. Union Minister Dr Harsh Vardhan, Governor Gujarat AcharayaDevvrat, Chief Minister Gujarat, Shri Vijay Rupani were present on the occasion.Speaking on the occasion, the Prime Minister remembered the efforts of the millions of doctors, health workers, scavengers and other frontline corona warriors who have constantly put their lives at stake to protect humanity. He lauded the efforts of the scientists and all those who provided food to the poor in this difficult period with full dedication.The Prime Minister remarked that this year showed that when India unites, it can effectively cope up with the most difficult crisis. He said India is in a much better position as a result of the effective steps and India's record of saving victims of Corona has been much better than other countries. He said in India, every necessary preparation about the vaccine is going on. He said that efforts are in the final stages for making the vaccine made in India, rapidly reaching every nook and corner. He said India's preparation is in full swing, to run the world’s largest immunization campaign.
For details
Text of PM's address at the laying of foundation stone of AIIMS Rajkot, Gujarat
For details :
India's Covid vaccine is a leap of science, says Vice President
The Vice President of India and Chairman of Rajya Sabha Shri M. Venkaiah Naidu has hailed the emergency authorization of two Covid vaccines as India's leap of science that benefits the humanity at large. Writing on social media on Monday, Shri Naidu stressed that this is an indication of how Atmanirbhar Bharat can benefit not only the Indians but the larger humanity. Hailing the national resolve shown by the country last year in containing the Covid-19, Shri Naidu called for the same spirit in taking the vaccine to the people during this year. Shri Naidu said; "India is in the forefront of shielding the humanity from the deadly disease by demonstrating its ability to mass produce the much needed vaccine and offer its own version as well. India's indigenous vaccine (Covaxin) has certain unique features based on the whole virus approach. This is a commendable achievement and all concerned deserve kudos for foresight perseverance and fruition of spirited efforts."
For Details :
Centre asks States/UTs to gear up for roll out of COVID19 Vaccine, Health Secretary chairs high level Meeting with all States/UTs, Dry Run for vaccine administration in all States/UTs on 2nd Jan 2021
With the objective of gearing up for the roll out of COVID19 vaccine across the country, the Central Government has asked all States and UTs to ensure effective preparedness for the vaccine roll out. Union Health Secretary Sh. Rajesh Bhushan chaired a high-level meeting on thursday to review the preparedness at session sites for COVID-19 vaccination with Pr. Secretaries (Health), NHM MDs and other health administrators of all States/UTs through video conference.
For details :
Press Statement by the Drugs Controller General of India (DCGI) on Restricted Emergency approval of COVID-19 virus vaccine
The Subject Expert Committee of Central Drugs Standard Control Organisation (CDSCO) met on 1st and 2nd January, 2021 and made recommendations in respect of proposal for Restricted Emergency Approval of COVID-19 virus vaccine of M/s Serum Institute of India and M/s Bharat Biotech as well as Phase III clinical trial of M/s Cadila Healthcare Ltd. The Subject Expert Committee consists of domain knowledge experts from the fields of pulmonology, immunology, microbiology, pharmacology, paediatrics, internal medicine, etc. M/s Serum Institute of India, Pune has presented a Recombinant Chimpanzee Adenovirus vector vaccine (Covishield) encoding the SARS-CoV-2 Spike (S) glycoprotein with technology transfer from AstraZeneca/Oxford University. M/s Bharat Biotech has developed a Whole Virion Inactivated Corona Virus Vaccine (Covaxin) in collaboration with ICMR and NIV (Pune), from where they received the virus seed strains. This vaccine is developed on Vero cell platform, which has well established track record of safety and efficacy in the country & globally.After adequate examination, CDSCO has decided to accept the recommendations of the Expert Committee and accordingly, vaccines of M/s Serum and M/s Bharat Biotech are being approved for restricted use in emergency situation and permission is being granted to M/s Cadila Healthcare for conduct of the Phase III clinical trial.
For Details :
How the Domestic Medical Equipment Industry “Adapted, Evolved and Expanded” to meet COVID19 challenge in 2020
2020 witnessed tremendous achievements in the medical supplies sector in the country. At the beginning of the pandemic, India was almost totally dependent on imported Ventilators, PPE Kits and N-95 Masks. There were, in fact, no standard specifications for these products which are essential in the fight against the pandemic. The Central Government recognised the challenges posed by the pandemic in the very initial stages and successfully ensured more than adequate availability and supplies of essential medical items across the country. The average cost of ventilators in India in February-March, 2020 was approximately Rs. 15 lakh and nearly all were imported. Due to the Indian industry taking up manufacturing of ventilators, the average cost now ranges between Rs. 2 to Rs.10 lakhs. In the last 9 months, the Ministry has ensured delivery of 36,433 ventilators to Government hospitals in States/UTs. This is important because from independence of the country till pre-COVID times, all the public health facilities in the country had only about 16,000 ventilators but in less than 12 months 36,433 ‘Make in India’ ventilators have been supplied to all the public health facilities. All export restrictions on ventilators have now been removed and “Make in India’’ ventilators are being exported. In the case of PPE kits, from a miniscule domestic production capacity in March, India has now become the world’s second largest manufacturer with a production capacity of more than 10 lakh PPE coveralls per day which are also exported to several countries.
For details :
DBT-BIRAC supported indigenously developed DNA Vaccine Candidate by Zydus Cadila, approved for Phase III clinical trials.
The Nation’s first indigenously developed DNA vaccine candidate against COVID-19, ZyCoV-D, by M/s Zydus Cadila has been approved by Drugs Controller General of India (DCGI), for conduct of the Phase III clinical trials. The candidate has been supported by the National Biopharma Mission (NBM) under the aegis of BIRAC and the Department of Biotechnology, Government of India.Zydus Cadila completed Phase-I/II clinical trials of this DNA Vaccine candidate, in India, in more than 1,000 participants and interim data indicated that the vaccine is safe and immunogenic when three doses were administered intradermally. Based on the recommendations of the Subject Expert Committee, which reviewed the interim data, the DCGI has accorded permission for conducting Phase-III clinical trial in 26,000 Indian participants.
For details :
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Kerala: Kerala has requested the Centre to consider the state as priority during vaccine distribution. The state has cited four reasons to the Centre for its claim of priority access. By adopting “delay the peak” approach, the state had managed to keep the spread under check for the past eight months. However, a huge spike in cases has been witnessed since the past two months. According to the state government therefore the state should be given priority in vaccine distribution. High population of people with co- morbidities, high density of population which could result in the spread of Covid-19 at a faster rate, average population of elderly in the state, which is a priority group for vaccination, being higher than the national average are some of the other reasons cited by the government. Meanwhile, the state health department is to conduct a COVID-19 density study to understand the possibility of a fresh virus wave from a new coronavirus strain and also to put in place an appropriate preventive strategy. The current test positivity rate is 9.16%. Six UK returnees from Kerala, including a two-year-old child, have so far tested positive for the new strain of the virus. A total of 41 samples have been sent for NIV, Pune for further testing and results are awaited.
• Tamil Nadu:As on date, Tamil Nadu recorded 8, 22,370 total cases, 12,177 deaths, 7808 Active cases and 8,02,385 discharges.
• Karnataka: Health minister Dr. K Sudhakar informed that in the first phase, 3, 57,313 health workers will have vaccination and 28,427 vaccine centres will be opened. He also informed that State is ready for CoVid vaccine and dry run has also been successfully conducted on last Saturday. Meanwhile High Court asked information from state government regarding not conducting test for 700 UK returned travellers.
• Andhra Pradesh: State Ministry of Health has issued orders reducing the prices of rapid antigen test kits administered in connection with Covid tests. The government has directed to charge only Rs 230 per kit including all charges. Meanwhile, State Health Commissioner Katamaneni Bhaskar said that there is no information from the Centre on when the vaccination for Covid-19 should start and how many doses would be made available to the state in the first phase. However, efforts were being made for cold-chain management, which was the most crucial part of storage and distribution. From a registration of 7,300 passengers in May 2020, Visakhapatnam airport steadily witnessed an apparent growth in the passengers' movement in subsequent months. In December, the airport saw 1.61 lakh passengers arriving and departing to various destinations. Compliance to safety precautions, contactless screening for ticketing, luggage-scanning and a hassle-free maintenance are some of the reasons for many travellers to prefer air travel from Visakhapatnam.
• Telangana: Telangana has seen the lowest daily positivity rate since Covid-19 outbreak. The positivity rate in the state dropped to 0.6 per cent on 5th Jan, a first since the onset of the coronavirus pandemic. In March 2020, when the first cases of the novel coronavirus were recorded in the state, the average positivity rate was 8.92 per cent, which peaked in June; a dry run of the vaccination programme was held at 1,000 vaccine session sites in the state on Dec 31 and Jan 1. Researchers at Hyderabad-based Centre for Cellular and Molecular Biology (CCMB) and Chandigarh-based Institute of Microbial Technology (IMT) have now isolated the novel coronavirus (SARS-CoV-2) from air samples collected from designated Covid-19 wards. Hyderabad and Dubai airports signed a MoU to ensure safe and efficient movement of the vaccine across the world. Total cases reported in Telangana: 2, 88,410 Active cases: 4982, Deaths 1556 Discharges: 2, 81,872 with a recovery rate of 97.73 per cent.
• Maharashtra: With the recovery of 18,50,189 COVID-19 patients after full recovery till Tuesday; the recovery rate in Maharashtra has gone up to 94.87%. 3,160 new cases and 64 deaths have been reported in the state on the same day. Case fatality rate is the state is 2.55%. Mumbai Circle reported 1085 new cases and 22 deaths on Tuesday, while Pune Circle reported 635 new cases and 10 deaths on the same day. In this week, 8 persons had tested positive for the UK strain in the state, out of whom 5 are from Mumbai, while one each are from Pune, Thane and Mira Bhayander. The Chief Minister said on Monday that he will request the Centre for segregation of passengers coming from abroad via other states. Meanwhile, successful dry run of corona vaccination conducted in all four districts of the state - Pune, Jalna, Nandurbar and Nagpur on Saturday (January 2, 2020). Another dry run to be undertaken in all 36 districts on coming Friday (January 8, 2020).
• Gujarat: Gujarat has recorded 655 new cases and 4 deaths from COVID-19 during the last 24 hours. The recovery rate has further improved to 94.71 per cent. The total number of COVID-19 cases detected so far in Gujarat has reached up to 2,48,581. Out of these, 2,35,426 patients have recovered. 868 patients recovered during the last 24 hours. More than 99 lakh tests have been carried out in the state till date. Maximum 141 new cases reported from Ahmedabad, while Surat recorded 124 new cases. At present, total active cases in the state are 8,830. This apart, entire Health Department is gearing up for the massive COVID-vaccination drive across the state. Ahmedabad Civil Hospital will be the major vaccination administrative centre. Hundreds of doctors, nurses and frontline health workers are being deployed for the vaccination drive. Yesterday a dry run was experimented. CO-WIN software has to be utilised by the citizens for registration. In the mean-time, 6 Municipal corporations have started registrations. Meanwhile, the State Government has announced resumption of 10-12 std schools from 11th January, 2021.
• Madhya Pradesh: Madhya Pradesh continues to report more recoveries than positive cases, with a low positivity rate of 2.5%. Total number of Corona positive cases in the state have now reached 2,45,368 on Tuesday. With 14 patients succumbing to the infection, the death toll rose to 3662. There are 8,427 active cases while 2,33,229 is the number of total cured cases.There are only 14 districts out of 52 districts in state which recorded higher than 10 Corona positive cases in the state, which includes the four major cities of Indore, Bhopal, Gwalior and Jabalpur. Meanwhile, preparations for the first phase of COVID vaccination is underway. Health Department officials informed that free vaccine will be provided across the state to the most priority group which includes health care and frontline workers. 4 lakh Healthcare workers will be vaccinated in the first round of the first phase of Corona vaccination in Madhya Pradesh. They will be given shots at all the District Hospitals and Community Health Centres.There are 52 district hospitals ,84 Civil Hospitals and 334 CHC's. Primary Health Centres and numbering 1,100 have not been included as vaccination centres in the first round.
• Chhattisgarh: Altogether 1021 new Covid-19 positive cases were found in Chhattisgarh on Tuesday. Maximum 231 have been found in Raipur district alone. Tuesday's recoveries are 1492 and active cases are 9111. Total recoveries in the state is now 2 lakh 71 thousand 988.In Chhattisgarh, vaccine would be first given to 2.5 lakh Corona Worriers under first phase. Eleven hundred booths have been set up for giving vaccines. All preparations for vaccination are nearly complete. Mock drill would be carried out in 21 districts of Chhattisgarh for two days starting from January 7th 2021, to test preparations for corona Vaccination in these districts. Earlier dry run had been carried out in seven districts of the state. NHM Director Dr. Priyanka Shukla has directed CMHOs of all the districts to make necessary preparations. During mock drill Covid Appropriate Behaviour would be followed. Mock drill would be carried out on 7th January at Balrampur, Bijapur, Dantewada, Jaipur, Kanker, Kondagaon, Korea, NarayanpurSukma and Surajpur, while on 8th January, Balod, Balauda Bazar, Bemetera, Dhamtari, Gariaband, Janjgir-Champa, Kawardha, Korba, Mahasamund, Mungeli and Raigarh will be up for it.
• Rajasthan:On the 5th of January, recovered covid cases breached the 3 lakh mark in the state. In the first five days of the year, 4,139 persons recovered, while 2,432 were infected with the virus. In December, 40,180 persons tested positive and 58,889 recovered. The state government has decided to open all educational institutions, including schools, colleges and coaching centres, from January 18. As the pandemic situation in the state is under control, classes 9 to 12 in schools, final year classes in universities and colleges, coaching centres and government training institutes have been directed to open. They will have 50% attendance on the first day and the remaining 50% will attend classes on the second day. Also, the teachers will be given necessary training by the health department on precautionary measures to be taken.
• Goa: With 80 new cases and 1 death on Tuesday, the total number of COVID-19 cases in Goa has gone up to 51,415, while there have been 744 deaths in the state so far. Presently, there are 860 active cases and the recovery rate stands at 96.88%. In a major decision, the State government has capped uniform rates for various diagnostic tests for COVID-19 in State-run as well as private hospitals in Goa.In an order issued on Tuesday, the rate for fully automated RT-PCR has been capped at Rs 2,430 per test while for a semi-automated RT-PCR the rate applicable is Rs 1,400. For conventional RT-PCR, the person will have to shell out Rs 1,188 per test. The rapid antigen test will now be charged Rs 580.The State Health Services Directorate on Saturday successfully conducted the dry run for COVID vaccination at four locations in Goa including one private site.A total of 100 healthcare workers – 25 at each site – received dummy vaccine jabs on Saturday morning by trained vaccinator officers. As tourists and party revellers violated SOPs laid down to prevent the possible spread of COVID-19 infections, during the New Year, Health Minister Vishwajit Rane on Saturday warned of a possible spike in coronavirus cases in Goa this month.
• Assam: In Assam, total COVID-19 cases rise to 2,16,381, total discharged patients are 2,12,246, active cases 1728 and 1,057 total death.
• Sikkim: In Sikkim, in this week, total COVID-19 cases rise to 5938, total discharged patients 5221, active cases 493 and total death 129.

PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
06 JAN 2021 5:59PM by PIB Imphal
• কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা হৌখিবা নুমিৎ ১২নি অসিদা লৈবাক অসিদা নৌবা শীখিবশিং ৩০০দগী তানা রেকোর্দ তৌখি
• লৈবাক অসিগী এক্তিব কেসলোদ ২,২৭,৫৪৬ ওইরি
• হৌখিবা পুং ২৪দা নৌনা ফগৎখিবা ২১,৩১৪ রেজিস্তর তৌখি অমদি মতম অসিদা অনৌবা কেস ১৮,০৮৮ রেজিস্তার তৌখি
• ফগৎলকপগী চাং চাদা ৯৬.৩৬তা হেনগৎলে
• পি.এম. কিয়র্স ফন্দ ত্রস্তনা পব্লিক হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা দেদিকেতেদ পি.এস.এ. মেদিকেল ওক্সিজেন জেনরেসন প্লান্ত ১৬২ ইনস্তোল তৌনবা লুপা করোর ২০১.৫৮ এল্লোকেৎ তৌখ্রে
• এম/এস. সিরুম অমসুং এম/এস ভারত বাইওতেক্কী ভেক্সিনশিং অথু অকায়গী ওইনা রেস্ত্রিক্তেদ ওইবা মওংদা শীজিন্ননবা অমদি এম/এস কেদিলা হেল্থকেয়রগী ভেক্সিননা ফেজ ৩ ক্লিনিকেল চাংয়েং পাঙথোক্নবা অয়াবা পীরে‍
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
শীবগী মশিংদা তপ্না-তপ্না হন্থরক্লে; হৌখিবা নুমিৎ ১২নিদগী লেপ্তনা নুংতিগী শীবশিংগী মশিং অসি ৩০০গী মখাদা লৈরি, অপুনবা এক্তিব কেসলোদ লাখ ২.২৭দা লৈ, মখা তানা ২.১৯%দা হন্থরকখ্রে, পুন্না মীওই ৭১দা অনৌবা য়ু.কে. ম্যুতেন্ত স্ত্রেন অসি থেংনখ্রে
লৈবাক অসিদা রেকোর্দ তৌখিবা নুংতিগী শীখিবশিংগী মশিং অসি তপ্না-তপ্না হন্থরক্লি। হৌখিবা নুমিৎ ১২নি অসিদা লৈবাক অসিদা নৌবা শীখিবশিং ৩০০দগী তানা রেকোর্দ তৌখি। হৌখিবা নুমিৎ ৭নি অসিদা মীশিং মিলিয়ন অমদা নৌনা শীখিবা অমা খক্তা ভারত্তা রিপোর্ত তৌখি। অতোপ্পা মাই পাকপা অমদা ভারতকী অপুনবা এক্তিব কেসশিংগী ত্রেজেক্তরী অসি মখা তানা লেপ্তনা হায়থরক্লি। লৈবাক অসিগী এক্তিব কেসলোদ ২,২৭,৫৪৬ ওইরি। অপুনবা পোজিতিব কেসশিংদা লৈরিবা এক্তিব কেসকী শরুক অসি ২.২%(২.১৯%)গী মখাদা হায়থখ্রে। নুংতিগী ফগৎলকপশিংনা নুংতিগী থেংনবা অনৌবা কেসশিংদগী হেনগৎলকপনা এক্তিব কেসলোদকী অপুনবদা হন্থহনবা ঙমখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা নৌনা ফগৎখিবা ২১,৩১৪ রেজিস্তর তৌখি। হৌখিবা পুং ২৪দা অপুনবা এক্তিব কেসশিংদা কেস ৩,৪৯০ হন্থবগী রেকোর্দ তৌখি। হৌখিবা নুমিৎশিং অসি ভারত্তা নুংতিগী থেংনবা কেসশিং ২০,০০গী মখাদা লৈখি। হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ১৮,০৮৮ রেজিস্তর তৌখি। হৌখিবা নুমিৎ ৭নি অসিদা ভারত্তা মীশিং মিলিয়ন অমদা অনৌবা কেস ৯৬ রেকোর্দ তৌখি। কেসশিংগী মশিং অসি ব্রাজিল, রুসিয়া, ফ্রান্স, ইতালী, য়ু.এস.এ. অমসুং য়ু.কে.গুম্বা লৈবাকশিংদা য়াম্না ৱাংলি। ভারতকী পুন্না ফগৎখিবশিং অসি করোর ১গী ময়া নকশিল্লক্লে অমসুং ঙসি ৯৯,৯৭,২৭২ য়ৌখ্রে। নৌনা ফগৎলকখিবশিংনা নুংতিগী থেংনবা অনৌবা কেসশিংদগী মশিং হেনবনা নাবা ফগৎলকপগী চাং অসি ৯৬.৩৬%দা হেনগৎহনখ্রে। নৌনা ফগৎলকখিবা কেসশিংগী ৭৬.৪৮%দি রাজ্য/য়ু.তি. তরাদগী ওইখি। কোবিদতগী মীওই ৪,৯২২ ফগৎখিবগা লোইননা কেরেলানা মশিং খ্বাইদগী য়াম্না ফগৎখিবগী রেকোর্দ তৌখি। মহারাস্ত্রনা অতোপ্পা নুংতিগী ফগৎলকপা ২,৮২৮ রেজিস্তর তৌখি অমরোমদা ছত্তিসগরনা হৌখিবা পুং ২৪দা নৌনা ফগৎলকপা ১,৬৫১ রিপোর্ত তৌখি। অনৌবা কেসশিংগী ৭৯.০৫%দি রাজ্য/য়ু.তি. তরাদগী ওইখি। হৌখিবা পুং ২৪দা কেরেলাদা কেস ৫,৬১৫ রিপোর্ত তৌখি। মহারাস্ত্রদা অনৌবা কেস ৩,১৬০ রেকোর্দ তৌখি অমরোমদা ঙরাং ছত্তিসগরদা অনৌবা কেস ১,০২১ রেজিস্তর তৌখি। হৌখিবা পুং ২৪দা রিপোর্ত তৌখিবা কেস ২৬৪ শীখিবা অসিগী ৭৩.৪৮%দি রাজ্য/য়ু.তি. তরাদগী ওইখি। শিখিবা ৬৪ রিপোর্ত তৌরকপগা লোইননা নৌনা শীখিবশিংগী ২৪.২৪%দি মহারাস্ত্রদগী রিপোর্ত তৌখি। ছত্তিসগরদা শীখিবগী মশিং ২৫ ওইখি অমরোমদা কেরেলাদা ২৪ নৌনা শীখি। য়ূ.কে.দা অহানবা ওইনা রিপোর্ত তৌরকখিবা নোবেল কোরোনাভাইরসকী অনৌবা স্ত্রেন্না নাবা কেসশিংগী অপুনবা মশিং হৌজিক ৭১ শুখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং য়ু.কে.গী প্রধান মন্ত্রী দি রাইৎ ওনরেবল বোরিস জোনসনগী মরক্তা তেলিফোন্দা ৱারী শাবা
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা য়ু.কে.গী প্রধান মন্ত্রী দি রাইৎ ওনরেবল বোরিস জোনসনগা ঙরাং তেলিফোন্দা ৱারী শাখ্রে। প্রধান মন্ত্রী জোনসন্না মহাকপু লাকদৌরিবা রিপাব্লিক দেগী থৌরমদা অথোইবা মীথুংলেন ওইনবা ভারতনা বর্তন তৌরকপদা মহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকখি অদুবু মহাক্না য়ু.কে.দা ওইরিবা কোবিদ-১৯গী হোংলক্লিবা ফীভম অসি য়েংলগা য়াওবা ঙমলোইদবা অসিদা নুংঙাইতবা ফোঙদোকখি। মহাক্না মতুং তারকপদা ভারত্তা লাকনিংবগী অপাম্বা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা য়ু.কে.দা ওইরিবা ফীভম অসি মহাক্না খংঙি হায়না ফোঙদোকখি, অমসুং শন্দোরক্লিবা লাইচৎ অসি অথুবদা লাকশিন্নবা য়াইফ পাউজেল পীখি। লুচিংবশিং অসিনা মালেমগীদক্তা কোবিদ-১৯ বেক্সিন পুথোকপগী লম য়াওনা হৌজিক লৈবাক অনিগী মরক্তা চুংশিন্নরিবা অসি য়েংশিনখি। মখোয়না পোস্ত-ব্রেসিৎ, পোস্ত-কোবিদকী হিরমদা ভারত-য়ু.কে.গী পার্তনরশিপকী তৌবা ঙম্বদা পুন্না থাজবা থম্লিবা অদু নৌহৌনা ফোঙদোকখি অমদি তৌবা ঙম্বা অসি মঙফাওনবা পুম্নমক য়াওরবা রোদমেপ অমদা পুন্না থবক তৌমিন্ননবা য়ানখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.এম. কিয়র্স ফন্দ ত্রস্তনা পব্লিক হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা দেদিকেতেদ পি.এস.এ. মেদিকেল ওক্সিজেন জেনরেসন প্লান্ত ১৬২ ইনস্তোল তৌনবা লুপা করোর ২০১.৫৮ এল্লোকেৎ তৌখ্রে
প্রধান মন্ত্রীগী সিতিজেন এসিস্তেন্স এন্দ রিলিফ ইন ইমর্জেন্সী (পি.এম. কিয়র্স ) ফন্দ ত্রস্তনা লৈবাক অসিগী পব্লিক হেল্থ ফেসিলিতীশিংগী মনুংদা অহেনবা দেদিকেতেদ প্রেসর স্বিং এদসোর্পসন (পি.এস.এ.) মেদিকেল ওক্সিজেন জেনরেসন প্লান্ত ১৬২ ইনস্তোল তৌনবা লুপা করোর ২০১.৫৮ এল্লোকেৎ তৌখ্রে। প্রোজেক্ত অসিগী অপুনবা অচং শেলদা প্লান্তশিংগী সপ্লাই অমসুং কম্মিসন তৌবদা অমদি সেন্ত্রেল মেদিকেল সপ্লাই স্তোর (সি.এম.এস.এস.)গী মেনেজমেন্ত ফীদা লুপা করোর ১৩৭.৩৩ অমসুং কম্প্রিহেনসিব এন্যুএল মেন্তেনেন্স কন্ত্রেক্তকী লুপা করোর ৬৪.২৫ য়াওখি। হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী ওতোমোমস বোদী অমা ওইরিবা সেন্ত্রেল মেদিকেল সপ্লাই স্তোর (সি.এম.এস.এস.)না প্রোক্যুর্মেন্ত তৌগনি। রাজ্য/য়ু.তি. ৩২দা অপুনবা কেপাসিতী এম.তি. ১৫৪.১৯ ওইবা অপুনবা প্লান্ত ১৬২ ইনস্তোল তৌগনি। মরী লৈনবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগা লোইননা তান্নদুনা প্লান্তশিং অসি ইনস্তোল তৌগদবা সরকারগী হোস্পিতালশিং খঙদোকখ্রে। প্লান্তশিং অসিগী অহানবা চহি ৩গী ৱারেন্তী লৈ। মথংগী চহি ৭তা প্রোজেক্ত অসিদা সি.এ.এম.সি. (কম্প্রিহেনসিব এন্যুএল মেন্তেনেন্স কন্ত্রেক্ত) য়াওই। হোস্পিতালশিং/রাজ্যশিংদা রুতিন ও এন্দ এম তৌগনি। সি.এ.এম.সি.গী মতমগী মতুংদা ও এন্দ এম পুম্নমক হোস্পিতালশিং/রাজ্যশিংনা পুথোক্কনি। মেকানিজম অসিনা মখা তানা পব্লিক হেল্থ সিস্তেমগী মপাঙ্গল কনখৎহনখ্রে অমসুং শেল চংদবা মওংদা মেদিকেল ওক্সিজেন অসি মতম শিংনা সিস্তেমেতিক ওগমেন্তেসন তৌদুনা ফংহনবা ঙম্লগনি। অতোপ্পা তোঙান তোঙানবা মেদিকেল কন্দিসনশিংগী মথক্তা কোবিদ-১৯গী ময়াই ওইরপ কনবা অমদি য়াম্না ফীভম লুবা কেসশিংগী মেনেজমেন্তদা ওক্সিজেনগী সপ্লাই মরাং কাইহনবা অমসুং লেপহনদবা অসি য়াম্না তঙাই ফদবা অমনি। পব্লিক হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা পি.এস.এ. ওক্সিজেন কন্সেন্ত্রেতর প্লান্তশিং ইনস্তোল তৌবা অসিনা স্তোর অমসুং সপ্লাইগী সিস্তেমদা হেল্থ ফেসিলিতীনা মপাল তাংলম্বা অসি হন্থহন্নবা মরু ওইবা খোঙথাং অমনি অমসুং ফেসিলিতীশিং অসিনা মখোয় মশাগী ওক্সিজেন পুথোকপগী কেপাসিতী লৈহল্লগনি। মসিনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা ফংবা অপুনবা ওক্সিজেনগী অসি হেনগৎহনবা খক্তা নত্তনা পব্লিক হেল্থ ফেসিলিতীশিং অসিদা মতম চানা পেসেন্তশিংদা ওক্সিজেন সপ্পোর্ত ফংহনবসু ঙম্লগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.এম.না সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতীদা সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্দস্ত্রীদা ভেল্যু ক্রীএসন সাইকলগী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অপাম্বা ফোঙদোকখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতীদা সাইন্সকী ভেল্যু-ক্রীএসন সাইকলদগী মাস ক্রীএসন্দা প্রমোৎ তৌনবা ঙসি ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না নেস্নেল মেত্রোলোজী কনক্লেব ২০২১গী থৌরমদা ৱা ঙাংখি মসিদা মহাক্না ভিদিও কনফরেন্সকী খুত্থাংদা ঙসি নেস্নেল এতোমিক তাইমস্কেল অমসুং ভারতিয়া নির্দেশক দ্রব্য জাতিদা কত্থোকখ্রে অমসুং নেস্নেল এনভাইর্নমেন্তেল স্তেন্দর্দস লেবোরেতোরীগী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা ইতিহাস্তা লৈবাক অমা হেক্তনা সাইন্স প্রমোৎ তৌনবা হোৎনদুনা দাইরেক্ত কোররিলেসন লৈহনদুনা খুমাং চাউশিনখি হায়না ফোঙদোকখি। মহাক্না মসিবু সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্দস্ত্রীগী ‘ভেল্যু ক্রীএসন সাইকল’ হায়না কৌখি। মখা তানা শন্দোক্না হায়রদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায় সাইন্তিফিক ইনবেন্সন অমনা তেক্নোলোজী অমা শেম্মি অমসুং তেক্নোলোজীমা ইন্দস্ত্রী চাউখৎহনবা ঙম্মি। মসিগী সাইকল অসিনা ঐখোয়বা অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিংগী মাইকৈদা লমজিংলি। প্রধান মন্ত্রীনা মখা তারদুনা হায়খি সি.এস.আই.আর.-এন.পি.এল.না ভেল্যু সাইকল অসি মাংলোমদা পুখৎপদা অচৌবা থৌদাং অমা লৌখি। ঙসিগী মালেম অসিদা লৈবাক অসিনা মরোমদোল লেপচবা ভারত অমাগী পান্দমা লোইননা চংশিল্লিবা মতম অসিদা সাইন্সকী ভেল্যু ক্রীএসন সাইকল অসিদগী মাস ক্রীএসন্দা পুখৎপা অসি য়াম্না মরু ওইবা হেল্লক্লি হায়না শ্রী মোদীনা ফোঙদোকখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
সিরুম ইন্সতিত্যুৎ ওফ ইন্দিয়া অমসুং ভারত বাইওতেক্কী ভেক্সিন অয়াবা পীখিবদা পি.এম.না লৈবাক মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকখ্রে
দি.সি.জি.আই.না সিরুম ইন্সতিত্যুৎ ওফ ইন্দিয়া অমসুং ভারত বাইওতেক্কী ভেক্সিনশিং অয়াবা পীখিববু প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা কোরোনা লান্থেংনবগী থৌনা হাপকদবা খোঙফম চেৎলবা তাঞ্জা অমনি হায়না হায়খ্রে‍। ত্বীত পরেং অমদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি, “থৌনা লৈরবা লান্থেং অসিগী খোঙফম চেৎপা তাঞ্জা অমনি‍! দি.সি.জি.আই.না @SerumInstIndia অমসুং @BharatBiotechকী ভেক্সিনশিং অয়াবা পীখিবনা হেন্না মশা মউ ফবা অমদি কোবিদ লৈত্রবা লৈবাক অমগী লম্বীদা হেন্না খোঙজেল য়াঙশিহল্লে‍। ঐখোয়গী মথৌ কনবা সাইন্তিস্তশিং অমদি ইনোভেতরশিংগী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি‍।” “অথু অকায়গী শিজিন্ননবা অয়াবা পীরবা ভেক্সিন অনি অসি ভারত্তা শাবনি হায়বা ৱাফমসিনা ভারত মচা পুম্নমকপু চাউথোকহল্লগনি‍! মসিনা ঐখোয়গী সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতীগী মরুদগী মিনুংশি অমদি চেকশিঞ্জবগা লোয়নরিবা আত্মনিরভর ভারতকী মঙলানবু মঙফাউনহন্নবগী ইথিল উৎলি‍।”
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
পি.এম.না রাজকোত্তা এম্সকী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা শগোলশেল নুমিৎতা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা এম্স রাজকোতকী উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। থৌরম অদুদা কেন্দ্র মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন, গুজরাতকী রাজ্যপাল আচার্য় দেবব্রত, গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী বিজয় রুপানী শরুক য়াখি। থৌরম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, প্রধান মন্ত্রী মীওইবগী পুন্সি কনবদা মতম চুপ্পা মথৱাই খুবাক্তা হাপখিবা দোক্তরশিং, হেল্থ ৱাকরশিং, স্কাভেঞ্জরশিং অমসুং অতৈ ফ্রন্তলাইন কোরোনা ৱারিয়র কয়াশিং অদুগী হোৎনখিবশিং অদুবু নীংশিংখি। মহাক্না সাইন্তিস্তশিং অমসুং লাইরবশিংবু মপুং ফানা কৎথোকপগা লোইননা চানবা পোৎলম ফংহনখিবশিং অদুনা হোৎনখিবশিং অদুবু শিংথাবা ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি অসিনা উৎখ্রে মদুদি ভারতনা অমত্তা ওইনা পুনশিল্লবদি খ্বাইদগী খুদোংথিনীংঙাই ওইরবা থৌদোক অদুসু মশক থোক্না মায়োক্নবা ঙম্মি। মহাক্না হায়খি মদুদি মতিং লৈবা খোংথাংশিং পায়খৎপনা মরম ওইদুনা ভারত হেন্না ফবা ফিভমদা লৈরি অমসুং ভারতকী কোরোনাগী ভিক্তিমশিং কনবগী রিকোর্দ অসি অতৈ লৈবাকশিংদগী হেন্না ফরি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত্তা, ভেক্সিনগী মথৌ তাবা শেম-শাবা পুম্নমক পায়খৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত্তা শাবা ভেক্সিনগী অরোইবা তাঙ্কক অদুদা লৈরে, খোংজেল য়াংনা কাচিন-কোয়া পুম্বা য়ৌশিল্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ভেক্সিন কাপ্পগী খোংজং চংশিন্নবা ভারতনা শেম-শাবগী থবক কন্না পায়খৎলি। মহাক্না ভেক্সিন কাপ্পগা খোংজং অসি মায় পাকহন্নবা মমাংগী চহিদা লাইচৎ অসিদগী ঙাকথোক্নবা হোৎনখিবা অদুগুম্না অমত্তা ওইনা মাংদা চংশিনমিন্ননবা ফোংদোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক
গুজরাত্তা, এম্স রাজকোতকী উরেপ-উয়ুম তম্বদা পি.এম.না পীখিবা ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
কেন্দ্রনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা কোবিদ ১৯ ভেক্সিনগী রোল আউৎকীদমক থবক পায়খৎনবা হায়খ্রে, হেল্থ সেক্রেতরীনা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্কা লোয়ননা অৱাংবা থাক্কী মীফম লুচিংখ্রে, ২০২১গী জনুৱারী ২দা রাজ্য/য়ু.তি. পুম্নমক্তা ভেক্সিন এদমিনিস্ত্রেসনগীদমক দ্রাই রন
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
কোবিদ-১৯ ভাইরস ভেক্সিনগী রেস্ত্রিক্তেদ ইমর্জেন্সী এপ্রুভেলগী মতাঙদা দ্রগ কন্ত্রোলর জেনেরেল ওফ ইন্দিয়া (দি.সি.জি.আই.)গী প্রেসতা থাদোকপা ৱারোল
সবজেক্ত এক্সপর্ত কম্মিতী ওফ সেন্ত্রেল দ্রগ্স স্তেন্দর্দ কন্ত্রোল ওর্গনাইজেসন (সি.দি.এস.সি.ও.)না জনুৱারী ১ অমসুং ২, ২০২১দা মীফম পাঙথোক্তুনা এম./এস. সিরুম ইন্সতিত্যুৎ ওফ ইন্দিয়া অমসুং এম/এস. ভারত বাইওতেককী কোবিদ-১৯ ভাইরস ভেক্সিনশিং রেস্ত্রিক্তেদ ইমর্জেন্সী এপ্রুভেল অমসুং এম/এস কেদিলা হেল্থকেয়র লিমিতেদগী ভেক্সিনগী অহুমশুবা তাঙ্কক্কী ক্লিনিকেল ত্রাইএলগী অয়াবা পীবগী ৱাফমগী মতাঙদা রিকমেন্দেসনশিং শেমখ্রে‍। সবজেক্ত এক্সপর্ত কম্মিতী অসিদা পল্মোনোলোজী, ইম্ম্যুনোলোজী, মাইক্রোবাইওলোজী, ফার্মাকোলোজী, পেদিয়াত্রিক্স, ইন্তর্নেল মেদিসিননচিংবা হীরমশিংগী দোমেন নোলেজ এক্সপর্তশিং য়াওরি‍। এম/এস সিরুম ইন্সতিত্যুৎ ওফ ইন্দিয়া, পুনেনা এস্ত্রাজিনেকা/ওক্সফোর্দ য়ুনিভর্সিতীদগী তেক্নোলোজী ত্রান্সফরগা লোয়ননা সার্স-কোভ-২ স্পাইক (এস) গ্লাইকোপ্রোতিন এনকোদ তৌরবা রিকোম্বিনেন্ত চিম্পাঞ্জী এদেনোভাইরস ভেক্তর ভেক্সিন (কোভিসিল্দ) পুথোরকখি‍। এম/এস ভারত বাইওতেক্না আই.সি.এম.আর. অমসুং এন.আই.ভি.(পুনে)গা খুৎশম্নরগা মখোয়দগী ভাইরস সীদ স্ত্রেন লৌদুনা হোল ভিরিওন ইনএক্তিভেতেদ কোরোনা ভাইরস ভেক্সিন (কোভেক্সিন) পুথোকখি‍। ভেক্সিন অসি লৈবাকসিদা অমদি মালেমগী ওইনা শাফবা অমদি কান্নবা ফীভম নীংথিনা লৈরবা ভেরো সেল প্লেতফোর্মদা শেমগৎখিবনি‍। নীংথিনা নৈনরবা মতুংদা, সি.দি.এস.সি.ও.না এক্সপর্ত কম্মিতীগী রিকমেন্দেসনশিং অদু অয়াবা পীননবা ফিরেপ লৌখি অমদি মদুগী মতুং ইন্না এম/এস. সিরুম অমসুং এম/এস ভারত বাইওতেক্কী ভেক্সিনশিং অথু অকায়গী ওইনা রেস্ত্রিক্তেদ ওইবা মওংদা শীজিন্ননবা অমদি এম/এস কেদিলা হেল্থকেয়রগী ভেক্সিননা ফেজ ৩ ক্লিনিকেল চাংয়েং পাঙথোক্নবা অয়াবা পীরে‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
২০২০দা কোবিদ-৯১গী শিংনবা অসিবু মায়োক্ননবা হোৎনবদা লমদম অসিগী মেদিকেল ইক্যুইপমেন্ত ইন্দস্ত্রীনা করম্না “এদাপ্ত, ইভোল্ব অমসুং এক্সপান্দ তৌখি”
২০২০দা লৈবাক অসিনা মেদিকেল সপ্লাইশিংগী সেক্তরদা য়াম্না চাউনা মাইপাকপা উবা ফংখি। লাইচৎ অসিগী হৌরকপদা, ভারতনা মপান লমদগী পুশিল্লকপা ভেন্তিলেতরশিং, পি.পি.ই. কিৎশিং অমসুং এন.-৯৫ মাস্কশিংদা নম্না মখা পোনখি। তশেংনা হায়রবদি, লাইচৎ অসিগী মায়োক্তা লান্থংনবদা তঙাইফদনা চংবা মসিগী পোৎলমশিং অসিগী স্তেন্দার্দ স্পেসিফিকেশন অমত্তা লৈখিদে। কেন্দ্র সরকারনা লাইচৎ অসিনা থোকহল্লক্কদবা শিংনবশিং অদু হেক হৌরকপগী তাঙ্কক্তা খঙবা ঙমখি অমসুং মাইপাক্না লৈবাক শিনবা থুংনা তঙাইফদনা চংবা মেদিকেলগী পোৎলমশিং অসিবু মতিক চানা ফংহনবা অমসুং সপ্লাই শোইদনবা তৌহনখি। ২০২০গী ফেব্রৱারী –মার্চতা ভারত্তা ভেন্তিলেতরশিংগী মমল অসি চাংচত্তা চাউরাক্না লুপা লাখ ১৫ ওইখি অমসুং অনম্বনা মপান লমদগী পুশিল্লকখি। ভারতকী ইন্দস্ত্রীনা ভেন্তিলেতরশিং পুথোরকপনা মরম ওইরগা মসিগী মমল অসি হৌজিক চাংচত্তা লুপা লাখ ২দগী লুপা লাখ ১০ ফাওবগী মরক্তা লৈ। হৌখিবা থা মাপলদা, মন্ত্রালয় অসিনা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা সরকারগী হোসপিতালশিংদা ভেন্তিলেতর ৩৬,৪৩৩ দেলিভর তৌহনখি। মসি য়াম্না মরু ওই মরমদি লৈবাক অসিনা নিং-খা তম্লবা মতুংদগীনা কোবিদ মমাংগী মতম ফাওবদা, লৈবাক অসিগী পব্লিক হেল্থ ফেসিলিতীশিংনা চাউরাক্না শুপ্নতগী ভেন্তিলেতর ১৬,০০০ লৈখি অদুবু থা ১২ ফাদনা ‘মেক ইন ইন্দিয়া’ ভেন্তিলেতর ৩৬,৪৩৩ অসি পব্লিক হেল্থ ফেসিলিতীশিংদা সপ্লাই তৌখি। ভেন্তিলেতরশিংগী এক্সপোর্ত থমখিবা অথিংবা পুম্নমক হৌজিক্তি লৌথোকখ্রে অমসুং “মেক ইন ইন্দিয়া” ভেন্তিলেতরশিং অসি এক্সপোর্ত তৌখ্রে। পি.পি.ই. কিৎশিংগী মতাংদদি, মার্চ লমদম অসিগী য়াম্না পিকপা প্রোদক্সন কেপাসিতী লৈরম্বদগী, ভারতনা হৌজিক্তি নোংমদা পি.পি.ই. কোভরওল লাখ ১০গী মথক্কী প্রোদক্সন কেপাসিতী লৈবগা লোইননা মালেম অসিগী অনীশুবা খ্বাইদগী য়াম্না পুথোকপা ঙম্বা ওইরে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• কেরলা: কেরলানা সেন্তরদা রাজ্য অসিবু ভেক্সিন য়েন্থোকপা মতমদা হেন্না মরু ওইনা খনবিনবা হায়জখ্রে। রাজ্য অসিনা মরু ওই হায়না লৌনবগী সেন্তরদা মরম মরি পনখি। “দিলে পীক এপ্রোচ শিজিন্নদুনা, রাজ্য অসিনা হৌখিবা থা নিপানদা শন্দোরকপা অদুবু নীংথিনা য়েংশিন্দুনা থমখি। হৌজিক পোজিতিব ওইবগী চাং অসি ৯.১৬%নি। হৌজিক ফাওবদা কেরলাদগী চহি অনিশুরবা অঙাং য়াওনা য়ু.কে.দগী হল্লকপা মীওই তরুক ভাইরসকী অনৌবা স্ত্রেন অসিগীদমক্তা পোজিতিব ওইবা থেংনখি।
তামিল নাদু: হৌজিক ফাওবদা তামিল নাদুদা অপুনবা কেস ৮,২২,৩৭০ থেংনখি, ১২,১৭৭ শিখি, এক্তিব কেস ৭৮০৮ লৈরি অমসুং ৮,০২,৩৮৫ দিসচার্জ তৌখ্রে।
কর্নাতকা: হেল্থ মিনিস্তর দা. কে. সুধাকরনা খঙহল্লকখি মদুদি অহানবা তাঙ্কক্তা হেল্থ ৱার্কর ৩,৫৭,৩১৩ ভেক্সিনেশন তৌরগনি অমসুং ভেক্সিন সেন্তর ২৮,৪২৭ হাংদোক্লগনি। রাজ্য অসিনা কোবিদ ভেক্সিনগীদমক্তা শেম-শাদুনা লৈরে অমসুং হৌখিবা থাংজ নুমিত্তা দ্রাই রনসু মাইপাক্না পাংথোকখ্রে হায়নসু খঙহল্লকখি। মরক অসিদা হাই কোর্তনা রাজ্য সরকারদা য়ু.কে.দগী হল্লকপা মীওই ৭০০কী তেস্ত তৌদবগী মতাংদা ই-পা্ খঙহল্লক্নবা হায়খি।
অন্ধ্র প্রদেশ: হেল্থকী স্তেত মিনিস্ত্রীনা কোবিদ তেস্তশিং তৌবগা মরী লৈননা শিজিন্নখিবা রেপিদ এন্তিজেন তেস্ত কিতশিংগী মমল হন্থনবা ওর্দর থোকখ্রে। সরকার অসিনা চার্জ খুদিংমক য়াওনা কিত অমমমদা লুপা ২৩০ লৌনবা হায়খ্রে। মরক অসিদা, স্তেত হেল্থ কমিশনর কতামানেনি ভাস্করনা হায়খি মদুদি কোবিদ-১৯গী ভেক্সিনেশন করম্বা মতমদা হৌগনি অমসুং অহানবা তাঙ্ককী ওইনা রাজ্য অসিদা দোজ কয়া ফংহনগনি হায়বগী মতাংদা সেন্তরদগী ই-পাউ অমত্তা লৈতে হায়খি।
তেলঙ্গনা: তেলঙ্গনাদা কোবিদ-১৯ হৌরক্লবা মতুংদা নোংমদা খ্বায়দগী য়ামদনা পোজিতিব ওইবা থেংনখি। রাজ্য অসিগী পোজিতিব ওইবগী চাং অসি জনুৱারিদা চাদা ০.৬ ফাওবা হন্থখি, মসি কোরোনাভাইরস লাইচৎ অসি হৌরকপদগী অহানবনি। হাইদ্রবাদ অমসুং দুবাই এয়রপোর্তশিংনা মালেমদা ভেক্সিন পুথোক-পুশিন তৌবদা অসোই-অঙাম য়াওদবা অমসুং নীংথিজনা পাংথোকপা ঙম্নবা এম.ও.য়ু. অমা খুৎয়েক পীনখ্রে। তেলঙ্গনাদা থেংনখিবা কেসশিংগিঅপুনবা মশিং: ২,৮৮,৪১০, এক্তিব কেসশিং: ৪৯৮২, শিখিবশিং: ১৫৫৬, দিসচার্জ তৌখিবশিং: ফগৎলকপগী চাং চাদা ৯৭.৭৩ ওইখিবগা লোইননা ২,৮১,৮৭২ দিসচার্জ তৌখ্রে।
মহারাস্ত্র: লৈবাকপোকপা নুমিৎ ফাওবদা মপুং ফানা ফদুনা কোবিদ-১৯গী পেসেন্ত ১৮,৫০,১৮৯ ফগৎখিবগা লোইননা; মহারাস্ত্রদা ফগৎলকপগী চাং অসি ৯৪.৮৭%দা হেনগৎলকখ্রে। নুমিৎ অসিমক্তদা রাজ্য অসিদা অনৌবা কেস ৩,১৬০ থেংনখি অমসুং ৬৪ শিখিবা লৈখি। রাজ্য অসিগী কেস ফেতেলিতী রেত অসি ২.৫৫%নি। মুম্বাই সার্কলদা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা অনৌবা কেস ১০৮৫ থেংনখি অমসুং ২২ শিখি, অদুগা পুনে সার্কলনা নুমিৎ অসিমক্তদা অনৌবা কেস ৬৩৫ থেংনখি অমসুং ১০ শিখি। হন্দক্কী চয়োল অসিদা রাজ্য অসিদা য়ু.কে. স্ত্রেনগীদমক্তা মীওই ৮ পোজিতিব ওইবা থেংনখি।
গুজরাত: গুজরাত্তাহৌখিবা পুং ২৪গী মনুংদা অনৌবা কেস ৬৫৫ থেংনখি অমসুং কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা ৪ শিখি। ফগৎলকপগী চাং অসি মখাতানা ফগৎলক্তুনা চাদা ৯৪.৭১দা লৈখ্রে। গুজরাত্তা হৌজিক ফাওবদা থেংনখিবা কোবিদ-১৯ কেসশিংগী অপুনবা মশিং অসি ২,৪৮,৫৮১ ফাওবা য়ৌখ্রে। মসিগী মনুংদা, পেসেন্ত ২,৩৫,৪২৬ফগৎখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা পেসেন্ত ৮৬৮ ফগৎলকখ্রে। হৌজিক ফাওবদা রাজ্য অসিদা তেস্ত লাখ ৯৯গী মথক্তা পাংথোকখ্রে। মরক অসিদা রাজ্য সরকারনা ২০২১গী জনুৱারী ১১দগী ক্লাস ১০-১১২ স্তেন্দার্দকী স্কুলশিং অমুক হৌনবা লাউথোকখ্রে।
মধ্য প্রদেশ: মধ্য প্রদেশদাপোজিতিব ওইবগী চাং ২.৫% ওইদুনা য়াম্না নেম্না লৈখিবগা লোইননা পোজিতিব কেসশিংগী মশিংদগী ফগৎলকপশিংগী মশিংনা হেনবা থেংনখি। রাজ্য অসিদা কোরোনা পোজিতিব কেসশিংগী অপুনবা মশীং অসি লৈবাকপোকপা নুমিত্তা ২,৪৫,৩৬৮ য়ৌখ্রে। ইনফেক্সন্না মরম ওইরগা পেসেন্ত ১৪ লৈখিদবগা লোইননা, শিখিবশিংগী মশিং অসি ৩৬৬২দা হেনগৎলকখ্রে। এক্তিব কেস ৮,৪২৭ লৈরি অদুগা ফখ্রবশিংগী অপুনবা মশিংনা ২,৩৩,২২৯নি। মধ্য প্রদেশতা কোরোনা ভেক্সিনেশনগী অহানবা তাঙ্কক্তা হেল্থকেয়র ৱার্কর লাখ ৪ ভেক্সিনেত তৌরগনি।
ছত্তিসগর: ছত্তিসগরদা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা কোবিদ-১৯গী অনৌবা পোজিতিব কেস পুন্না ১০২১ থেংনখি। রায়পুর জিলা খক্তদা খ্বাইদগী য়াম্না ২৩১ থেংনখি। লৈবাকপোকপা নুমিত্তা ফগৎখিবশিংগী মশিং ১৪২৯ ওইখি অমসুং এক্তিব কেসশিংগী মশিংনা ৯১১১ ওইখি। রাজ্য অসিদা ফগৎখিবশিংগী অপুনবা মসিং অদু হৌজিক লাখ ২ লিশিং ৭১গা ৯৮৮ ওইখি। ছত্তিসগরদা অহানবা তাঙ্কক্তা কোরোনা ৱারিয়র লাখ ২.৫তা ভেক্সিন পীরগনি।
রাজস্থান: রাজ্য অসিদা জনুৱারিগী ৫দা, কোবিদ কেসশিংগী ফগৎলকপগী মশিং অসি লাক ৩ হেনখ্রে। চহি অসিগী অহানবা নুমিৎ মঙানি অসিদা মীওই ৪,১৩৯ ফগৎলকখ্রে, অদুগা মীওই ২,৪৩২ অমনা ভাইরস অসিনা নাহনখ্রে। দিসেম্বরদা মী্ই ৪০,১৮০ পোজিতিব ওইখি অমসুং ৫৮,৮৮৯ ফগৎখি। রাজ্য সরকার অসিনা জনুৱারী ১৮দগী, স্কুলশিং, কোলেজশিং অমসুং কোচিং সেন্তরশিং য়াওনা এজুকেশনেল ইন্সতিত্যুশনশিংআংদোক্নবা ৱারেপ লৌখ্রে।
গোৱা: লৈবাকপোপা নুমিত্তা অনৌবা কেস ৮০ অমসুং ১ শিখিবগা লোইননা গোৱাদা কোবিদ-১৯ কেসশিংগী অপুনবা মশিং অসি ৫১,৪১৫তা হেনগৎখ্রে, অদুগা হৌজিক ফাওবদা রাজ্য অসিদা ৭৪৪ শিখিবা লৈখি। হৌজিক এক্তিব কেস ৮৬০ লৈরি অমসুং ফগৎলকপগী চাং অসি ৯৬.৮৮%দা লৈরি। মরু ওইবা ৱারেপ অমদা, রাজ্য সরকার অসিনা গোৱাদা লৈরিবা রাজ্য সরকারনা চলাইবা অমসুং মসিগা লোইন-লোইননা লনাইগী হোসপিতালশিংদা কোবিদ-১৯গীদমক্তা দাইগ্নোস্তিক তেস্তশিং তৌবগীদমক্তা অকক্নবা চপ মান্নবা মমলশিং লেপথোকখ্রে।
অসাম: অসামদা কোবিদ-১৯ কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদু ২,১৬,৩৮১দা হেনগৎলকখ্রে, দিসচার্জ তৌখিবা পেসেন্তশিংগী অপুনবা মশিংনা ২,১২,২৪৬ ওইখি, এক্তিব কেসশিংগী মশিং ১৭২৮নি অমসুং শিখিবশিংগী অপুনবা মশিংনা ১,০৫৭ ওইখি।
সিক্কিম: সিক্কিমদা, হন্দক্কী চয়োল অসিদা কোবিদ-৯১ কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদু ৫৯৩৮ য়ৌখ্রে, দিসচার্জ তৌখিবা পেসেন্তশিংগী অপুনবা মশিংনা ৫২২১ ওইখি, এক্তিব কেসশিংগী মশিং ৪৯৩নি অমসুং শিখিবশিংগ অপুনবা মশিংনা ১২৯ ওইখি।
ফেক্ত চেক