PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
30 DEC 2020 6:06PM by PIB Delhi
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
20 persons found with the new mutant variant of SARS- CoV-2 virus reported from UK;Daily Recoveries outnumbering daily New Cases successively since last 33 days further push down the Active Caseload;India's Cases per million and Deaths per million population one of the lowest in the world
Total of 20 persons have been found with the mutant variant of SARS- CoV-2 virus reported from UK. These include the six persons reported earlier (3 in NIMHANS, Bengaluru, 2 in CCMB, Hyderabad and 1 in NIV, Pune). 107 samples were tested in the 10 labs. Government of India has constituted the INSACOG (Indian SARS-CoV-2 Genomics Consortium) comprising 10 labs (NIBMG Kolkata, ILS Bhubaneswar, NIV Pune, CCS Pune, CCMB Hyderabad, CDFD Hyderabad, InSTEM Bengaluru, NIMHANS Bengaluru, IGIB Delhi, NCDC Delhi) for genome sequencing. The situation is under careful watch and regular advice is being provided to the States for enhanced surveillance, containment, testing and dispatch of samples to the INSACOG labs. Daily recoveries have outnumbered the daily new cases since last 33 days successively. In the last 24 hours, 20,549 persons were found to be COVID positive in the country. During the same period, 26,572 new recoveries were registered ensuring drop in the Active Caseload. India’s cumulative recoveries stand at 98,34,141 today. This is the highest globally. The Recovery Rate has also reached nearly 96% (95.99%). The gap between recoveries and active cases is consistently widening (95,71,869).India’s total Active Caseload of 2,62,272 consists of just 2.56% of India’s Total Positive Cases. The new recoveries have led to a net decline of 6,309 in the Total Active cases. When compared globally, India's Cases per million population are amongst the lowest in the world (7,423). 78.44% of the new recovered cases are observed to be concentrated in 10 States/UTs. Maharashtra has reported the maximum number of single day recoveries with 5,572 newly recovered cases. 5,029 people recovered in Kerala followed by 1,607 in Chhattisgarh. 79.24% of the new cases are from 10 States and UTs. Kerala reported the highest daily new cases at 5,887. It is followed by Maharashtra with 3,018 new cases. West Bengal recorded 1,244 new cases.286case fatalities have been reported in the past 24 hours. Ten States/UTs account for 79.37% of the new deaths. Maharashtra saw the maximum casualties (68). West Bengal and Delhi follow with 30 and 28 daily deaths, respectively. Daily deaths in India are on a sustained decline. Deaths per million population in India (107) are amongst the lowest in the world.
For details :
Health Ministry recommends extension of temporary suspension of international flights from the UK to India till 7th Jan 2021
The Health Ministry has recommended to the Ministry of Civil Aviation the extension of the temporary suspension of flights originating from UK into India to be further extended till 7th January (Thursday), 2021. This has been recommended based on the inputs received from the Joint Monitoring Group (JMG) headed by the Director General of Health Services (DGHS) and the National Task Force jointly headed by DG, ICMR and Member (Health), NITI Aayog. It has also been suggested to Ministry of Civil Aviation that after 7th January 2021, strictly regulated resumption of limited number of flights originating from UK into India may be considered. The specifics of such a mechanism may be worked out by Ministry of Civil Aviation in consultation with Ministry of Health & Family Welfare. The Union Health Secretary has written to all the States to keep a strict vigil on all events that could be potential "super spreader" events, and to curb crowding in the wake of the New Year celebrations and various events associated with it as well as on-going winter season.The recent advice and guidance to the States by Home Ministry has been reiterated by the Health Ministry.
For details :
Union Health Minister Dr. Harsh Vardhan nominated to the Board of GAVI, The Vaccine Alliance
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare has been nominated by the Global Alliance for Vaccines and Immunisation (GAVI) as a member on the GAVI Board. Dr. Harsh Vardhan will be representing the South East Area Regional Office(SEARO)/ Western Pacific Regional Office (WPRO) constituency on the GAVI Board. The seat is currently held by Mr. MyintHtwe of Myanmar. Dr. Harsh Vardhan will be representing India from 1stJanuary 2021 until 31st December 2023. The Board normally meets twice a year in June and November/ Decemberand holds an annual retreat, normally in March or April. The GAVIBoard is responsible for strategic direction and policy-making, oversees the operations of the Vaccine Alliance and monitors programme implementation. With membership drawn from a range of partner organisations, as well as experts from the private sector, the Board provides a forum for balanced strategic decision making, innovation and partner collaboration.
For details :
Dry run for COVID-19 Vaccination successfully conducted in Four states
Union Ministry of Health & Family Welfare conducted a two-day dry run for activities entailed in Covid-19 vaccination in four states Assam, Andhra Pradesh, Punjab and Gujarat on 28th and 29th December 2020.Backed with the experience of rolling out Universal Immunization Programme (UIP) and conducting nationwide multiple wide-range injectable vaccination campaigns such as measles-rubella (MR) and adult Japanese Encephalitis (JE) campaign, required steps are being undertaken to vaccinate priority population groups such as Health care workers, Frontline workers and people above 50 years for Covid-19. The dry run exercise is aimed at end-to-end testing of COVID-19 vaccination process and will include planning & preparations as per the Operational Guidelines; creation of facilities & users on Co-WIN application, session site creation & mapping of sites, Health Care Workers (HCW) data upload, receipt of vaccines and vaccine allocationby the district, session planning, deployment of vaccination team, logistics mobilization at session site, mock drill of conducting vaccination and reporting and review meetings at block, districts and state level. The objective of dry the run is also to undertake and confirm field implementation of IT platform Co-WIN and guide way forward prior to actual implementation
For details :
Dr Harsh Vardhan releases the report Action Agenda for an AtmaNirbharBharat(AAAN) prepared by TIFAC in New Delhi
The Minister of Science& Technology, Earth Sciences and Health & Family Welfare Dr HarshVardhan released the report Action Agenda for an AtmaNirbharBharat(AAAN) prepared byTechnology Information, Forecasting and assessment Council (TIFAC) in New Delhi yesterday. Secretary, DST, Prof Ashutosh Sharma; ED, TIFAC Prof Pradeep Srivastava and other senior scientists from TIFAC were present on the occasion.The comprehensive report AAAN is a consequential follow-up of the TIFAC’s White Paper on Focused Interventions for ‘Make in India’: post COVID -19 which was released earlier in July, 2020 by Dr Harsh Vardhan.The White Paper highlighted five thrust sectors namely, Healthcare, Machinery, ICT, Agriculture, Manufacturing, and Electronics that would be critical for India’s economic growth post-COVID using technology stimulus and captured sector-specific strengths, market trends and opportunities.Addressing at the event, Dr Harsh Vardhan said that the vision of the Prime Minister, Shri Narendra Modi has stood by us during the Covid pandemic. It is this which has given confidence to the people of the country, “ We have been able to beat the virus, we have even left behind the professional acumen of the world”. “We have shown to the world ‘When India decides, it does’” , the Minister stated.
For details :
Indian SARS-CoV-2 Genomics Consortium (INSACOG) Labs release initial results of Genome sequencing of mutant variant of SARS-CoV-2
Government of India took cognizance of the reports of mutant variant of SARS- CoV-2 virus reported from UK and put in place a pro-active and preventive strategy to detect and contain the mutant variant. This strategy includes:-Temporary suspension of all flights coming from UK with effect from the midnight of 23rd December 2020 till 31stDecember 2020, Mandatory testing of all UK returnee air passengers through RT-PCR test. The samples of all UK returnees found positive in RT-PCR test to be genome sequenced by a consortium of 10 govt. labs i.e. INSACOG, Meeting of the National Task Force (NTF) on Covid-19 on 26th December 2020 to consider and recommend Testing, Treatment, Surveillance and Containment Strategy and Standard Operating Protocol for States/UTs to tackle the mutant variant of SARS-CoV-2 issued on 22nd December 2020.The entire issue was examined at length by NTF on 26th December 2020 and the NTF concluded that there is no need to change either the existing National Treatment Protocol or existing Testing Protocols in view of the mutant variant. NTF also recommended that in addition to the existing surveillance strategy, it is critical to conduct enhanced genomic surveillance.
For details :
Dr Harsh Vardhan inaugurates Country’s First Pneumococcal Conjugate Vaccine
Dr Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare on Monday inaugurated India’s first pneumococcal conjugate vaccine (PCV). The vaccine “Pneumosil” has been developed by the Serum Institute of India Private Limited (SIIPL) in collaboration with partners like the Bill and Melinda Gates Foundation. Recognizing SIIPLas the world’s largest manufacturer of vaccines by number of doses and its contribution to India’s economy, Dr. Harsh Vardhan remarked that Serum Institute’s Vaccines are used in 170 countries and every third child in the world is immunized with the manufacturer’s Vaccine. He reminded the audience that SIIPL developed and got license of first indigenous Pneumococcal Conjugate Vaccine (PCV) from Government of India during COVID-19 pandemic lock-downin line with Prime Minister Sh. Narendra Modi ji’s vision of ‘Atmanirbhar Bharat’. He also mentioned about the extraordinary efforts of Ministry of Health & Family Welfare in this endeavour to make Indiaself-reliantin PCV. Detailing the achievements of SIIPL in tailoring a vaccine for India’s needs, Dr. Harsh Vardhan said, “Serum Institute’s first Indigenous Pneumococcal Conjugate Vaccine will be available in the market under brand name “Pneumosil” at an affordable price in single dose (vial and pre-filled syringe) and Multidose (vial) presentations. Speaking on the Prime Minister’s commitment of Atmanirbhar Bharat and his vision of ‘Making In India for the World’, Dr. Harsh Vardhan noted, “Pneumosil is an example of India's capability in Research & Development & manufacturing high end sophisticated Vaccines. In fact, it is matter of pride for our country for this historical milestone during COVID-19 Pandemic because till now we are fully dependent on Pneumococcal Conjugate Vaccine manufactured by Foreign Manufacturers which are available at very high prices.”
For details :
Dr. Harsh Vardhan digitally inaugurates the 7th NHM National Summit on Good, Replicable Practices through a video conference
Dr. Harsh Vardhan, Union Minister of Health and Family Welfare digitally inaugurated the 7th National Summit on Good, Replicable Practices through a video conference on Monday. Dr. Vardhan also launched New Health Management Information System (HMIS) along with the Operational Guidelines for TB services at AB-HWCs and the Operational Guidelines 2020 on Active Case Detection and Regular Surveillance for Leprosy. Ministry of Health & Family Welfare holds the National Summit on Good, Replicable Practices and Innovations in Public Healthcare Systems in India. Dr. Vardhan expressed his happiness on the event and congratulated everyone for organizing this event amid the pandemic situation. He said, “It is important to focus on innovative convergence strategies which will take India’s healthcare system to a new height. In the year 2020, 210 new initiatives were uploaded by the States and UTs in the National Healthcare Innovation Portal. The ultimate goal of these innovations is to improve the health status of the people on one hand and strengthen Public Health Systems in a sustainable manner on the other.” He also stressed on the need to involve and integrate the grassroots healthcare workers for brainstorming on the innovations in the healthcare ecosystem, and benefit from the collective wisdom which emanates from years of experience and expertise of working with people’s health delivery systems.
For details :
Technological advances are often termed as ‘Disruptions’, but this year they helped us overcome the big disruption to a great extent: President Kovind
The Coronavirus has changed the world in terms of social relations, economic activities, healthcare, education and several other aspects of life. Yet, life has not come to a standstill – thanks largely to information and communication technology. Technological advances are often termed as ‘disruptions’, but this year they helped us overcome the big disruption to a great extent, said the President of India, Shri Ram Nath Kovind. He was speaking on the occasion of presentation of the Digital India Awards 2020 today (December 30, 2020) via video conferencing. The President noted that due to proactive digital interventions, we have been able to ensure operational continuity of important government services during and after the lockdown. He said that the role of our digital warriors has been commendable in helping the country overcome challenges posed by the pandemic. Proactive implementation of platforms such as Arogya Setu, e-Office and video conferencing services backed by a robust ICT infrastructure has helped the country reduce the pandemic hardships.
For details :
PM to lay Foundation Stone of AIIMS at Rajkot on 31 December
Prime Minister Shri Narendra Modi will lay the Foundation Stone of AIIMS at Rajkot, Gujarat on 31st December 2020 at 11 AM via video conferencing. Governor of Gujarat, Chief Minister of Gujarat, Union Health Minister and Union MoS for Health will also be present on the occasion. For the project, 201 acres of land has been allotted. It will be built at an estimated cost Rs. 1195 crores, and is expected to be completed by mid of 2022. The state-of-the-art 750 bed hospital will also have a 30 bed AAYUSH block. It will have 125 MBBS seats and 60 nursing seats.
For details :
PM flags off 100th Kisan Rail
The Prime Minister, Shri Narendra Modi flagged off the 100th Kisan Rail from Sangola in Maharashtra to Shalimar in West Bengal on Monday via video conferencing. Union Ministers, Shri Narendra Singh Tomar and Shri Piyush Goyal were also present on the occasion. Speaking on the occasion, the Prime Minister termed the Kisan Rail Service as a major step towards increasing the income of the farmers of the country. He expressed happiness that even during the Corona pandemic, 100 Kisan Rails were launched in the last 4 months. He said this service will bring a major change in the economy related to farming and will also increase the strength of the country's cold supply chain.
For details :
VP Naidu reiterates that skilling and training our youth is the key for a better future
The Vice President Shri M. Venkaiah Naidu on Monday advised youth to turn the challenges posed by the COVID-19 pandemic into opportunities.Addressing the gathering after presentation of certificates to the trainees at Swarna Bharat Trust, Vijayawada, the Vice President underlined that while the pandemic has impacted many sectors, it has also opened avenues in many others.Noting that more than 65 percent of the population is under the age of 35, Shri Naidu reiterated that if we can utilize these human resources, youth and women can become key partners in furthering our nation’s growth. With these great human resources, we can shape the future world, he added. In this regard, he recalled various efforts of the State and Central governments to up-skill the youth and called for intensification of these programmes.Emphasising that skilling must be in tune with the 21st century needs, the Vice President called for private participation in this field.
For details :
Vice President calls for mass media campaign to educate people on single use plastics
The Vice President, Shri M. Venkaiah Naidu called for a mass media campaign to bring behavioural changes in how people dispose of plastic products. He emphasised that the problem is not with plastics, instead the problem lies in our attitude towards handling of plastics.Addressing the students, faculty and staff of the Central Institute of Petrochemical Engineering & Technology (CIPET) in Vijayawada on Mondaythe Vice President expressed concern about the environmental challenge posed by the durability and longevity of plastics. He stressed the need to follow the best practices of plastics waste management and wanted people to be made aware of the importance of the 3Rs - Reduce, Reuse and Recycle. Shri Naidu specifically appreciated the importance of plastics during the ongoing COVID-19 pandemic as they have been used extensively in manufacturing of medical protection equipment and PPE kits, which have played a significant role in preventing its spread. Polymeric materials are also being used widely to create medical tools and devices like insulin pens, IV tubes, implants and tissue engineering as well.Underlining the importance of polymers in Indian economy, the Vice President said that 30,000 plus plastics processing units are employing over four million people across the country.
For details :
MHA extends Guidelines for Surveillance, Containment and Caution
The Ministry of Home Affairs (MHA) issued an Order on Monday to extend the earlier Guidelines for Surveillance to remain in force upto 31.01.2021. While there has been a continuous decline in the active and new COVID-19 cases, there is need to maintain surveillance, containment and caution, keeping in view the surge in cases globally, and emergence of a new variant of the virus in the United Kingdom (UK). Accordingly, Containment Zones continue to be demarcated carefully; prescribed containment measures strictly followed within these zones; COVID-appropriate behaviour promoted and strictly enforced; and the Standard Operating Procedures (SOPs) prescribed in respect of various permitted activities followed scrupulously. Therefore, the focused approach on surveillance, containment and strict observance of the guidelines/ SOPs issued by MHA and Ministry of Health &Family Welfare (MOHFW), as envisaged in the Guidelines issued on 25.11.2020; need to be enforced strictly by States and UTs.
For details :
KVIC Distributed Rs. 30 crore to Khadi Artisans in J&K During Covid- 19 to Sustain Their Lives
Khadi and Village Industries Commission (KVIC) lent special focus on Khadi artisans in Jammu & Kashmir during the Covid-19 period. While KVIC worked tirelessly for creating sustainable employment across the country, it disbursed Rs 29.65 crore to Khadi Institutions in the hilly terrains of J&K alone, which has been the focus area of the Central Government. This amount has been disbursed from May 2020 to September 2020 to 84 Khadi institutions in J&K benefitting 10,800 Khadi artisans associated with these institutions.
For details :
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Kerala: Kerala government has initiated steps to screen passengers arriving from Europe in the wake of reports that 20 UK returnees tested positive for the mutant strain of Covid-19 in various parts of the country. The state has been on tenterhooks after 18 UK returnees tested positive for Covid-19. Their samples were sent to the NIV, Pune for whole genome sequencing to check whether they are of mutated strain. Results are awaited. Health Minister K K Shailaja has said that in the case of people turning positive for the new virus strain, the existing Covid-19 treatment will continue. After the recently held local body polls in Kerala, it was feared that there would be a massive surge in COVID-19 cases in the state. However, the number of new positive cases reported in the last fortnight at least negates such fears. The state recorded 5,887 new COVID-19 cases and 5,029 recoveries on Tuesday. The death toll is 3014. The current test positivity rate is 9.5.
• Tamil Nadu:As on today, Tamil Nadu recorded 8,16,132 total cases, 12,092 deaths, 8747 Active cases and 7,95,293 discharges:
• Karnataka: Total cases reached 9,17,571, Active cases: 11,861, Deaths 12074 and discharges: 8,93,617 as on today
• Andhra Pradesh: A two-day dry run to assess the readiness of the mechanism laid out for the Covid-19 immunisation drive was successfully conducted in Andhra Pradesh, along with Gujarat, Punjab and Assam. The end-to-end exercise was undertaken by specific teams formed for various tasks in Krishna district on Monday and Tuesday. The dry run was to check the operational feasibility of Co-WIN in the field, besides the planning, implementation and reporting mechanism. Activities like uploading of dummy beneficiary data, session site creation, vaccine allocation and communication vaccination details to vaccinators and beneficiaries, and beneficiary mobilisation were carried out.The State government is on high alert after laboratory reports confirmed that a woman who had evaded health authorities at Delhi airport on returning from the UK last week was carrying the mutated strain of the novel coronavirus. State so far traced 1,406 UK returnees out of the identified 1,423 and also identified 6,364 of their contacts. Amid the Covid pandemic which has made its lasting impact on the year which is going to end in a couple of days, Covid flower baskets have appeared in the market to woo denizens in Tirupati. With many people scared of buying flower bouquets with the fear of spread of virus, florists are taking extra caution in preparing them to create confidence in buyers
• Telangana: As on date, total cases reached 2,81,730 Active cases: 6590, Deaths 1538. Discharges :2,85,939.Authorities in Telangana are gearing up to tackle the threat from the mutant UK variant of Covid-19 after after a 49 year old man from Warangal tested positive for it after the analysis at CCMB. Meanwhile the Director of CCMB Dr. Rakesh Mishra has urged people not to let their guard down as the UK variant has potential to create a 2nd wave of infections. The MD of Bharat Biotech Dr. Krishna Ella has assured that the Covaxin it is producing would protect against the new mutants too.
• Assam:In Assam, 66 more people tested positive for COVID-19 and 87 patients discharged on Tuesday. Total cases rise to 216063, total discharged patients 211720, active 3300 and 1040 total death. Two patients died yesterday.
• Sikkim:In Sikkim, 19 more people tested positive for COVID-19 on Tuesday. Total cases rise to 5864 and 537 active cases.

PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
30 DEC 2020 6:06PM by PIB Imphal
• মীওই ২০দা য়ু.কে.গী রিপোর্ত পীরকপা এস.এ.আর.এস.-সি.ও.ভি. -২ ভাইরসগী অনৌবা ম্যুতেন্ত মখল ফংলে
• নুমিৎ খুদিংগী অনাবা ফগৎলকপা অসিনা অনৌবা কেসশিং অসিনা নুমিৎ ৩৩ অসিদা মথং মথং হেগৎলক্তুনা এক্তিব কেসলোদ অসি মখা তানা হন্থরক্লি
• হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা, লৈবাক অসিদা মীওই ২০,৫৪৯ কোবিদ পোজিতিব ওইবা থেংনখি হায়রিবা মতম অসিমক্তদা অনৌবা অনাবা ফগৎলকপা ২৬,৫৭২ রেজিস্তর তৌরি
• ভারতকী মীশিংদা মিল্লিয়ন্দা লাকপা কেস অমসুং মিল্লিয়লন্দা শিবগী চাং অসি মালেমগী ওইনা খ্বায়দগী নেম্বা ওইরি
• গৃহ মন্ত্রালয়না ৩১.০১.২০২১ ফাওবা মমাংগী সর্ভিলেন্সকী গাইদলাইনশিং অদু শাংদোক্তুনা চৎননবা ঙসি ওর্দর অমা থোকখ্রে
• কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেশনগীদমক্তা ওইবা দ্রাই রন রাজ্য মরিদা মাইপাক্না পাংথোকখ্রে
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
মীওই ২০দা য়ু.কে.গী রিপোর্ত পীরকপা এস.এ.আর.এস.-সি.ও.ভি. -২ ভাইরসগী অনৌবা ম্যুতেন্ত মখল ফংলে, নুমিৎ খুদিংগী অনাবা ফগৎলকপা অসিনা অনৌবা কেসশিং অসিনা নুমিৎ ৩৩ অসিদা মথং মথং হেগৎলক্তুনা এক্তিব কেসলোদ অসি মখা তানা হন্থরক্লি, ইন্দিয়াগী মীশিংদা মিল্লিয়ন্দা লাকপা কেস অমসুং মিল্লিয়লন্দা শিবগী চাং অসি মালেমগী ওইনা খ্বায়দগী নেম্বা ওইরি
পুন্না মীওই ২০দা য়ু.কে.গী রিপোর্ত পীরকপা এস.এ.আর.এস.-সি.ও.ভি. -২ ভাইরসগী অনৌবা ম্যুতেন্ত মখল ফংলে। হায়রিবা অসি মীওই ৬ হান্ননা রিপোর্ত লৈখ্রবা (৩না নিমহান্স, বেঙ্গালুরু, ২ অমনা সি.সি.এম.বি., হায়দ্রাবাদ অমসুং ১না এন.আই.ভি., পুনে) য়াওননি। লেব ১০দা তেস্ত লৌখিবা সেম্পল ১০৭শিং মখাগী তেবল অসিদা পীরি। ভারত সরকারনা আই.এন.এস.এ.সি.ও.জি. (ইন্দিয়ন এস.এ.আর.এস.-সি.ও.ভি. – গেনোমিক্স কোন্সোর্সিয়ম) অসি লেব ১০ হায়বদি (এন.আই.বি.এম.জি. কোলকাতা, আই.এল.এস. ভুবনেশ্বর, এন.আই.ভি. পুনে. সি.সি.এস. পুনে, সি.সি.এম.সি. হায়দ্রাবাদ, সি.দি.এফ.দি. হায়দ্রাবাদ, ইন.এস.তি.ই.এম. বেঙ্গালুরু, এন.আই.এম.ঐচ.এ.এন.এস. বেঙ্গালুরু, আই.জি.আই.বি. দিল্লী, এন.সি.দি.সি. দিল্লী) জেনোম শিন্দোক্নবা অসি লিংখৎখি। ফিবম অসি য়াম্না চেকশিন্ননা য়েংশিল্লি অমসুং স্তেতশিংদা পাউতাক কয়া অমা পীদুনা য়াম্না কুপ্না য়েংবা, লাকশিনবা, তেস্ত তৌবা হায়রিবশিং অসি মথৌ হেনগৎহনবা অমসুং সেম্পল অসি আই.এন.এস.এ.সি.ও.জি. দা থাবা অসিনি। নুমিৎ ৩৩ অসিগী মনুংদা মথং-মথং হেনগৎলক্তুনা নুমিৎ খুদিংগী অনাবা ফবা অসিনা নুমিৎ খুদিংগী ওইবা অনৌবা কেস অসিদগী হেন্দুনা চৎলি। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা, লৈবাক অসিদা মীওই ২০,৫৪৯ কোবিদ পোজিতিব ওইবা থেংনখি। হায়রিবা মতম অসিমক্তদা অনৌবা অনাবা ফগৎলকপা ২৬,৫৭২ রেজিস্তর তৌদুনা এক্তিব কেস হায়থরক্লি। ইন্দিয়াগী অনাবা ফগৎলকপা অসি ঙসি ৯৮,৩৪,১৪১দা লৈরে। মসি মালেমগী ওইনা খ্বায়দগী ৱাংবনি। অনাবা ফগৎলকপা চাং অসিশু ৯৬% (৯৫.৯৯%) নক্না য়ৌরি। অনাবা ফগৎলকপা অমসুং এক্তিব কেস অনিগী খেন্নবা অসি অশুম হেনগৎলক্লি (৯৫,৭১,৮৬৯) ইন্দিয়াগী অপুনবা এক্তিব কেসলোদ অসি ২,৬২,২৭২ ওইদুনা ইন্দিয়াগী অপুনবা পোজিতিব কেসশিং অসি ২.৫৬% য়াওরি। অপুনবা এক্তিব কেস অসিদা অনাবা ফগৎলকপা অসি ৬,৩০৯দা লৈরি। মালেমগা চাংদম্নবদা ইন্দিয়াগী ওইনা মীশিং মিল্লিয়ন্দা কেসশিং অসি পৃথিবিগী ওইনা খ্বায়দগী নেম্বা ওইরি (৭,৪২৩)। রুসিয়া, ইত্লি য়ু.কে.,ব্রাজিল, ফ্রান্স অমসুং য়ু.এস.এ. ওইনা মীশিং মিল্লিয়ন্দা কেসশিং য়াম্না ৱাংনা লৈরি। অনৌবা অনাবা ফগৎলকপগী কেস ৭৮.৪৪% অমদি স্তেত/য়ু.তি.শিং ১০ চগুংননবা লৈবা থেংনরি। মহারাস্ত্রানা অনাবা ফগৎলকপা অসিগী মশিং অসি নোংমগী ওইনা ৫,৫৭২ লৈরি। কেরলানা মীওই ৫,০২৯ অমসুং ছত্তিসগরনা ১,৬০৭ ওইদুনা ইন্নদুনা চৎলি। অনৌবা কেস ৭৯.২৪% অমদি স্তেত/য়ু.তি.শিং ১০ চগুংননবা লৈবা থেংনরি। কেরলানা খ্বায়দগী ৱাংনা অনৌবা কেস ৫,৮৮৭দা ওইরি। মহারাস্ত্রানা অনৌবা কেস ৩,০১৮ ওইদুনা মতুং ইন্দুনা চৎলি। ৱেস্ত বেঙ্গালনা অনৌবা কেস ১,২৪৪গী পাউদম লৈরি। পুং ২৪ অসিদা অশিবগী পাউদম ২৮৬ লৈরি। স্তেত/য়ু.তি. ১০ অসিদা অশিবগী চাং ৭৯.৩৭ লৈরি। মহারাস্ত্রানা খ্বায়দগী ৱাংনা অশিবগী পাউদম লৈরি (৬৮)। ৱেস্ত বেঙ্গাল অমসুং দিল্লীদা ৩০ অমসুং ২৮ মথংশিৎনা অশিবগী পাউদম লৈরি। তকশিনবা অমসুং পান্দম থম্বা তেস্তিং, পোজিতিব কেস ঙন্না খংদোকপা, মতম চানা নাইতোম থম্বা, হোস্পিতাল মতম চানা পুবা (য়ুমদা নাইতোম লৈরিবশিং নিংথিনা য়েংশিনবা) স্তেন্দার্দ ত্রীৎমেন্ত প্রোতোকোলশিং অসিগী খোঙথাং মতম চানা লৌখৎপা অসিনা অশি-অনা অসি ৩০০গী মখাদা লৈবনি। নুমিৎ খুদিংগী অশিবগী চাং অসি ইন্দিয়াদা হাইথরক্লি। ইন্দিয়াগী ওইনা মীশিং মিল্লিয়ন্দা অশিবা অসি (১০৭) মালেমগী ওইনা খ্বায়দগী নেন্বা ওইরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
হেলথ মিনিস্ত্রীনা য়ু.কে.দগী ইন্দিয়াদা পাইগদবা ইন্তর্নেস্নেল ফ্লাইতশিং ২০২১গী জানুৱারীগী ৭ ফাওবা মতম খরগী ওইনা লেপ্নবা ৱাফম থমখ্রে
হেলথ মিনিস্ত্রীনা সিবিল এবিএসনগী মিনিস্ত্রীদা মতম খরগী ওইনা য়ু.কে.দগী ইন্দিয়াদা লাক্কদৌবা ফ্লাইত মখৈ ২০২১গী জানুৱারীগী ৭ ফাওবা মতম খরগী ওইনা লেপ্নবা ৱাফম থমখ্রে। হায়রিবা অসি দাইরেক্তর জেনেরেল ওফ হেলথ সর্বিসেস (দি.জি.ঐচ.এস.) অমসুং নেস্নেল তাস্ক ফোর্স না পুন্না ফমখিবা দি.জি. আই.সি.এম.আর. অমসুং মেম্বর (হেলথ), এন.আই.তি.আই. আয়োগনা পীবা ৱারোলদগী শেম্বনি। মসিগী মখা তানা সিবিল এবিএসন্না হায়রি মদুদি ২০২১গী জানুৱারীগী ৭কী মতুংদা অকনবা চেকশিন থৌরাং অমগী মতুং ইন্দুনা অমুক হন্না পাইহন্নবা লেপক্নি। য়ুনিয়ন হেলথ সেক্ত্রেতরীনা স্তেত পুম্বদা লাক্লিবা অনৌবা চহিগী থৌরম পাংথোকপদা “সুপর স্প্রেদর” অসি থেংননবা অকনবা চেকশিন থৌরাং থমখ্রে। হায়রিবা অসি দাইরেক্তর জেনেরেল ওফ হেলথ সর্বিসেস (দি.জি.ঐচ.এস.) অমসুং নেস্নেল তাস্ক ফোর্স না পুন্না ফমখিবা দি.জি. আই.সি.এম.আর. অমসুং মেম্বর (হেলথ), এন.আই.তি.আই. আয়োগনা পীবা ৱারোলদগী শেম্বনি। মসিগী মখা তানা সিবিল এবিএসন্না হায়রি মদুদি ২০২১গী জানুৱারীগী ৭কী মতুংদা অকনবা চেকশিন থৌরাং অমগী মতুং ইন্দুনা অমুক হন্না পাইহন্নবা লেপক্নি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেশনগীদমক্তা ওইবা দ্রাই রন রাজ্য মরিদা মাইপাক্না পাংথোকখ্রে
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না ২০২০গী দিসেম্বর ২৮ অমসুং ২৯দা রাজ্য মরি, অসাম, অন্ধ্র প্রদেশ, পঞ্জাব অমসুং গুজরাত্তা কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেশনদা য়ুমফম ওইবা থবক-থৌরমশিংগীদমক্তা নুমিৎ নিনিগী দ্রাই রন পাংথোকখ্রে য়ুনিভর্সেল ইম্যুনাইজেশন প্রোগ্রাম (য়ু.আই.পি.) অমসুং লৈবাক পাকশন্না তোঙান-তোঙানবা মখলগী ইজেক্তেবল ভেক্সিনেশন কেমপেনশিং কয়া অমা খুদম ওইনা মীজলশিং-রুবেলা (এম.আর.) অমসুং এদল্ত জপানীজ এন্সেফলাইতিস (জে.ই.)কেমপেন তোবদা থেংনখিবা এক্সপরিয়েন্স অদুনা মরম ওইরগা মরু ওইবা পোপ্যুলেশন গ্রুপশিং খুদম ওইনা হেল্থ কেয়র ৱার্করশিং, ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিং অমসুং চহি ৫০ মথক্কী মীশিংবু কোবিদ-১৯গীদমক্তা ভেক্সিনেত তৌনবা মথৌ তাবা খোংথাংশিং অদু লৌখৎখ্রে। দ্রাই রন এক্সরসাইজ অসি কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেশন তৌবগী থৌওংগী এন্দ-তু-এন্দ তেস্তিংদা পান্দম থম্লি অমসুং ওপরেশনেল গাইদলাইনশিংগী মতুং ইন্না মসিদা প্লানিং অমসুং প্রিপেয়রেশন য়াওগনি; কো-ৱিন এপ্লিকেশনদা ফেসিলিতীশিং অমসুং য়ুজরশিং শেম্বা, সেসন সাইত শেম্বা অমসুং সাইতশিংগী মেপ্পিং তৌবা, হেল্থ কেয়র ৱার্করস (ঐচ.সি.দবল্যু.) দেতা অপলোদ তৌবা, জিলা অদুনা ফংবা ভেক্সিনশিং অমসুং ভেক্সিন এলোকেশন তৌবা, সেসন প্লানিং, ভেক্সিনেশন তীম থাদোকপা, সেসন সাইত্তা লোজিস্তিক্স থাদোকপা, ভেক্সিনেশন তৌবগী মোক দ্রিল অমসুং ব্লোক, জিলাশিং অমসুং রাজ্যগী থাক্তা রিপোর্ত থাগৎপা অমসুং মীফমশিং য়েংশিনবা য়াওগনি। দ্রাই রনগী পান্দম অসি আই.তি. প্লেতফোর্ম কো-ৱিনগী ফীল্দ ইমপ্লিমেন্তেশনগী থবক পাইখৎপা অমসুং কনফর্ম তৌবা অমসুং তশেংনা চৎনহন্দ্রঙৈগী মমাংদা তুংগীদমক্তা লমজিং-লমতাকপীবসুনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
ইন্দিয়ন সার্স-কোব-২ জিনোমিক্স কন্সোর্তিয়ম (আই.এন.এস.এ.সি.ও.জি.) লেবশিংনা সার্স-কোব-২গী ম্যুতেন্ত বেরিএন্তকী জিনোম সিক্বেন্সিংগী অহানবগী রিজল্তশিং থাদোরকখ্রে
ভারত সরকারনা য়ু.কে.দগী রিপোর্ত তৌরকখিবা সার্স-কোব-২গী ম্যুতেন্ত বেরিএন্তকী রিপোর্তশিং অসি হকচিন্না লৌখি অমদি ম্যুতেন্ত বেরিএন্তশিং অসি খঙদোক্নবা অমসুং লাকশিন্নবা প্রো-এক্তিব ওইবা অমসুং ঙাকথোক্নবা লালোং পাইখৎখি। মখাদা পীরিবা খোঙথাংশিং অসি লালোং অসিদা য়াওখি অদুবু মসি খক্তনা লোইবদি নত্তে:-য়ু.কে.দগী থুংলবা ফ্লাইৎ পুম্নমক দিসেম্বর ২৩গী অহিং নোংয়াইদগী দিসেম্বা ৩১, ২০২০ ফাওবা মতম খরগী ওইনা অথিংবা থমখি। আর.তি.-পি.সি.আর. তেস্তকী খুত্থাংদা য়ু.কে.দগী থুংলখিবা এয়র পেসেঞ্জর পুম্নমক শুকশোই-শোইদনা তেস্ত তৌবা। য়ু.কে.দগী থুংলখিবা আর.তি.-পি.সি.আর.দা পোজিতিব ওইবা পুম্নমক্কী সেম্পলশিং অসি সরকারগী লেব ১০গী কন্সোর্তিয়ম অমনা মদুদি আই.এন.এস.এ.সি.ও.জি.না জিনোম সিক্বেন্স তৌগনি। দিসেম্বর ২৬, ২০২০দা কোবিদ-১৯গী নেস্নেল তাস্ক ফোর্সকী (এন.তি.এফ.)কী মীফম অদুনা তেস্ত তৌবা লায়েং চত্থবা, সর্ভিলেন্স চত্থবা অমসুং কন্তেনমেন্তগী লালোং খন্নখি অমদি রিকম্মেন্দ তৌখি। দিসেম্বে ২২, ২০২০দা থোকখিবা রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগী সার্স-কোব-২গী ম্যুতেন্ত বেরিএন্ত অসি লাকশিন্নবা স্তেনদর্দ ওপরেতিং প্রোতোকল থোকখি। দিসেম্বর ২৬, ২০২০দা এন.তি.এফ. না সমস্যা পুম্নমক কুপ্না নৈনখি অমসুং এন.তি.এফ.না ম্যুতেন্ত বেরিএন্ত অসিগী য়েংলগা হৌজিক লৈরিবা নেস্নেল ত্রীৎমেন্ত প্রোতোকল নত্ত্রগা হৌজিক লৈরিবা তেস্তিং প্রোতোকলশিং শেমদোকপা মথৌ তাদে হায়না ৱারেপ লৌখি। এন.তি.এফ.না হৌজিক লৈরিবা সর্ভিলেন্স চত্থবগী লালোং অসিগী মথক্তা জিনোমিক সর্ভিলেন্স তৌবা মরু ওই হায়নসু ফোঙদোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
দা. হর্শ বর্ধন্না লৈবাক অসিগী অহানবা ন্যুমোকোক্কল কঞ্জুগেৎ বেক্সিন পুথোকখ্রে
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রী দা. হর্শ বর্ধন্না ঙসি ভারতকী অহানবা ন্যুমোকোক্কল কঞ্জুগেৎ বেক্সিন (পি.সি.ভি.) পুথোকখ্রে। বেক্সিন “ন্যুমোসিল” অসি সিরম ইন্সতিত্যুত ওফ ইন্দিয়া প্রাইবেৎ লিমিতেদ (এস.আই.আই.পি.এল.)না বিল এন্দ মেলিন্দা গেৎ ফাউন্দেসনগুম্বা পার্তনরশিংগা লোইননা চুংশিন্নদুনা দিবেলপ তৌখি। এস.আই.আই.পি.এল.না মাগী দোজশিং অসিনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা বেক্সিনশিংগী মেন্যুফেকচর্চ ওইবা অমসুং ভারতকী শেন্মীৎলোনদা লৌখিবা থৌদাং অদুবু শক খঙলদুনা, দা. হর্শ বর্ধন্না হায়খি সিরম ইন্সতিত্যুতকী বেক্সিনশিং অসি লৈবাক ১৭০দা শীজিন্নৈ অমদি মালেমগী য়ুমথোং অমদা অঙাং অমদি মেন্যুফেকচর্রগী বেক্সিন অসিনা ইম্ম্যুনাইজ তৌই। মহাক্না মীয়ামদা এস.আই.আই.পি.এল.না ভারত সরকারদগী কোবিদ-১৯ লাইচৎকী লোকদাউন মনুংদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ‘আত্মানির্ভর ভারত’কী মঙলান অসিগা ইরোইননা দেবেলপ তৌখি অমদি অহানবা লমদম অসিগী ন্যুমোকোক্কল কঞ্জুগেৎ বেক্সিন (পি.সি.ভি.) অসিগী লাইসেন্স ফংখি। মহাক্না হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না পি.সি.ভি.দা ভারতনা মরোমদোম লেপ্পা ঙমজনবা হোৎনবদা শীংথানিংঙাই ওইনা হোৎনখি হায়না ফোঙদোকখি। এস.আই.আই.পি.এল.না ভারতকী মথৌ তাবা বেক্সিন অমা পুথোকপদা মাইপাকপগী মতাংদা দা. হর্শ বর্ধন্না হায়খি, “সিরম ইন্সতিত্যুতকী অহানবা লমদম অসিগী ন্যুমোকোক্কল কঞ্জুগেৎ বেক্সিন অসি কৈথেলদা “ন্যুমোসিল”গী ব্রান্দগী মমিংদা সিঙ্গল দোজ (ভাইএল অমসুং প্রি-ফিল্দ সীরিঞ্জ) অমসুং মল্তিদোজ (ভাইএল) প্রজেন্তেসনশিংদা অহোংবা মমল অমদা ফংহনগনি । ন্যুমোসিল অসি রেন্দমাইজ কন্ত্রোল্দ ক্লিনিকেল ত্রাইএল ৫দা পাক শন্না ইভাল্যুএৎ তৌখি অমদি তোঙান তোঙানবা বেক্সিনেসন সেদ্যুলশিং শীজিন্নদুনা অহল, অঙাং অমসুং পোকপদা ঙাইরিবা অঙাংশিংদা ন্যুমোসিল অসি থাদুনা ভারত অমসুং অফ্রিকাগী মশিং য়াম্লবা মীয়ামদা কাপ্পা ন্যুমোকোক্কল বেক্সিনশিং লাইসেন্স পীখিবদা মসি খুদোংথিনীংঙাই ওইদে অমসুং ইম্ম্যুনোজেনিসিতী ওই হায়না উৎখি। “ক্লিনিকেল ত্রাইএলশিংগী মনুংদা, ন্যুমোসিল অসি খুদোংথিনীংঙাই ওইসে অমদি ন্যুমোনিয়া লাইনাদগী মপুং ফানা ঙাকথোকপা ঙম্মি হায়বা খঙখি অমসুং মসিদা য়ুম্ফম ওইরগা সবজেক্ত এক্সপর্ত কম্মিতি (এস.ই.সি.)দগী অয়াবা ফংদুনা জুলাই ২০২০দা দ্রগস কন্ত্রোলর জেনরেল (ইন্দিয়া)না লাইসেন্স পীখি,” হায়না মহাক্না মখা তাখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
দা. হর্শ ৱর্ধন্না ভীদিও কনফরেন্স অমগী খুত্থাংদা অফবা, রেপ্লিকেবল প্রক্তিসশিংগী মতাংদা ৭শুবা এন.ঐচ.এম. নেস্নেল সম্মিত দিজিতেল ওইনা শঙ্গাখ্রে
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী মন্ত্রী, দা. হর্শ ৱর্ধন্না ঙসি মফম অসিদা ভীদিও কনফরেন্স অমগী খুত্থাংদা অফবা, রেপ্লিকেবল প্রক্তিসশিংগী মতাংদা ৭শুবা এন.ঐচ.এম. নেস্নেল সম্মিত দিজিতেল ওইনা শঙ্গাখ্রে। দা. ৱর্ধন্না এ.বি. ঐচ.দবল্যু.সি.শিংদা তি.বি. সার্বিসশিংগীদমক্তা ওপরেশনেল গাইদলাইনশিং অমসুং লেপ্রোসীগীদমক্তা এক্তিব কেস দিতেক্সন অমসুং রেগুলর সর্ভিলেন্সকী মতাংদা ওপরেশনেল গাইদলাইনস ২০২০গা লোইন-লোইননা অনৌবা হেল্থ মেনেজমেন্ত ইনফোর্মেশন সীস্তেম (ঐচ.এম.আই.এস.)সু হৌদোকখ্রে। দা. হর্শ ৱর্ধন্না থৌরম অদুগী মতাংদা মহাক্না হরাওবা ফোংদোকখি অঞসুং লাইচৎকী লৈরিবা ফিভম অসিগী মরক অসিদা অসিগুম্বা থৌরম অসি শিনবগীদমক্তা মীয়ামদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খি, “ভারতকী হেল্থকেয়র সীস্তেম অসিবু অনৌবা অৱাংবা থাক্তা পুখৎকদবা ইন্নোভেতিব কনভর্জেন্স স্ত্রেতেজীশিংদা মীৎয়েং থম্বা হায়বসি য়াম্না মরু ওই। ২০২০গী চহিদা, নেস্নেল হেল্থকেয়র ইন্নভেশন পোর্তলদা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা অনৌবা ইনিসিয়েতিব ২০১০ থাগৎলকখি। মসিগী ইন্নোভেশনশিং অসিগী খ্বাদগী মরু ওইবা পান্দমদি নাকল অমদনা মীশিংগী হকশেলগী ফিভম ফগৎহনবা অমসুং অতোপ্পা অমদনা তুং কোইনা চৎকদবা মওংদা পব্লিক হেল্থ সীস্তেমশিংগী মপাঙ্গল কনখৎহনবনি।” মহাক্না হেল্থকেয়র ইকোসীস্তেমদা ইন্নভেশনশিং পুরক্নবগীদমক্তা গ্রাসরুতশিংদা লৈবা হেল্থকেয়র ৱার্করবু শরুক য়াহনবা অমসুং য়াওহনবগী মতাংদসু য়াম্না মরু ওইনা পনখি, অমসুং মীয়ামগী হেল্থ দিলিভরী সীস্তেমশিংগা লোইননা থবক তৌরকপগী চহি কয়াদগী ফংলকপা এক্সপরিয়েন্স অমসুং হৈ-শিংবদগী ফংলকপা অপুনবগী ওইবা লৌশিংদগী কান্নগনি হায়খি। দা. হর্শ ৱর্ধন্না, মহাক্না দিল্লীগী হকশেল মন্ত্রী ওইরিঙৈ মতমদা পোলিয়ো মউথৎনবগী দ্রাইবতা লুচিংলিঙৈ মতমদা থেংনখিবা মহাক্কী এক্সপরিয়েন্সশিং অদুগী মতাংদসু ময়ামদা খঙহনখি অমসুং হেল্থকেয়র প্রোগ্রামশিংদা মীয়াম্না শরুক য়াবা অমসুং কম্যুনিতীবুসু শরুক য়াহনবগী পাঙ্গল অদুবুসু নিংশিংখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
তেক্নোলোজীগী ওইবা চাউখৎপশিং অসিবু ‘অকাইবা থোকহনবশিং’ হায়না খঙনৈ, অদুবু চহি অসিদদি মখোয়না অচৌবা অকাইবা অসি চাউনা থোকহনবদগী ঙাকথোকপদা ঐখোয়বু মতেং পাংখি: রাস্ত্রপতি কোবিন্দ
কোরোনাভাইরসনা মালেম অসিদা লৈরিবা খুন্নাইগী মরীশিং, শেন্মীৎলোনগী থবক-থৌরমশিং, হেল্থকিয়র, এজুকেসন অমসুং পুন্সিগী অতোপ্পা হিরম কয়াদা অহওংবা পুরকখি। অদুবু পুন্সি অসি লেপতুনদি লৈহনখিদে – পুম্নমক অসিগীদমক্তা ইনফোর্মেসন অমসুং কম্ম্যুনিকেসন তেক্নোলোজীবু য়াম্না থাগৎচরি। তেক্নোলোজীগী ওইবা চাউখৎপশিং অসিবু ‘অকাইবা থোকহনবশিং’ হায়না খঙনৈ, অদুবু চহি অসিদদি মখোয়না অচৌবা অকাইবা অসি চাউনা থোকহনবদগী ঙাকথোকপদা ঐখোয়বু মতেং পাংখি হায়না ভারতকী রাস্ত্রপতি শ্রী রাম নাথ কোবিন্দনা ফোঙদোকখি। মহাক্না ঙসি (দিসেম্বর ৩০, ২০২০) ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা দিজিতেল ইন্দিয়া এৱার্দ ২০২০ পীবগী থৌরমদা মহাক্না ৱা ঙাংখি। রাস্ত্রপতিনা হায়ি প্রোএক্তিব ওইনা দিজিতেলগী খোঙথাংশিং লৌখৎপনা মরম ওইরগা ঐখোয়না লোকদাউন মনুং অমদি মতুংদা মরু ওইবা সরকারগী সর্ভিসশিং লেপ্তনা চত্থবা ঙমখিবনি। মহাক্না হায়খি লাইচৎ অসিনা পীরকখিবা শীংনবশিং মায়োক্নবদা ঐখোয়গী দিজিতেল ৱারিয়রশিংনা লৈবাক অসিগী মতেং পাংবদা লৌখিবা থৌদাং অসি শীংথানিংঙাই ওই। অচৌবা আই.সি.তি. ইনফ্রাস্ত্রকচরদা য়ুম্ফম ওইবা আরোগ্যা সেতু, ই-ওফিস অমসুং ভিদিও কনফরেন্সিংগী সর্ভিসশিং অসিগুম্বা প্লেৎফোর্মশিং অসি প্রোএক্তিব ওইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌবনা লৈবাক অসিদা লাইচৎ অসিনা পীবা অৱাবা হন্থহনবদা মতেং পাংখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
পি.এম.না দিসেম্বর ৩১দা রাজকোত্তা এম্সকী উরেপ-উয়ুং তমগনি
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা দিসেম্বর ৩১, ২০২০দা অয়ুক্কী পুং ১১ তাবা মতমদা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা রাজকোৎ, গুরাত্তা এম্সকী উরেপউয়ুং তমগনি। থৌরমদুদা গুজরাতকী রাজ্যপাল, গুজরাতকী মুখ্যমন্ত্রী, কেন্দ্রগী হকশেলগী মন্ত্রী অমসুং কেন্দ্রগী হকশেলগী রাজ্য মন্ত্রীসু শরুক য়াগনি।প্রোজেক্ত অসিগীদমক্তা, লম একর ২০১ খাক্তুনা থমখ্রে। মসি চাউরাক্না লুপা করোর ১১৯৫ চংনা শাগনি, অমসুং ২০২২গী ময়াই চল্লকপদা লোইরবা য়াই হায়না পানরি। খ্বাইদগী নৌবা ফমুং ৭৫০ লৈগদবা হোস্পিতাল অসিদা ফমুং ৩০ লৈবা আয়ুশ ব্লোকসু য়াওগনি। মসিদা এম.বি.বি.এস.কী সীৎ ১২৫ অমসুং নর্সিংগী সীৎ ৬০ লৈগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
প্রধান মন্ত্রীনা ১০০শুবা কিসান রেল লমথাখ্রে
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুত্থাংদা মহারাস্ত্রাগী সঙ্গোলাদগী নোংচুপ বেঙ্গোলগী শালিমার ফাওবা চেনগদবা ১০০শুবা কিসান রেল ঙসি লম্থাখ্রে। কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমার অমসুং শ্রী পিয়ুশ গোয়লসু থৌরম অদুদা শরুক য়াখি। থৌরম অসিদা ৱা ঙাংবদা প্রধান মন্ত্রীনা কিসান রেল সর্ভিস অসি লৈবাক অসিগী লৌউবশিংগী চাগাবু শরুক অনিদা হেনগৎহন্নবা মরু ওইবা খোঙথাং অমনি হায়খি। কোরোনাগী লাইচৎ মনুং অসিদা ফাওবা হৌখিবা থা মরিদা কিসান রেল সর্ভিস ১০০ হৌদোকপা ঙমখিবা অদুদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না হায়খিবদা, মসিগী ত্রেন সর্ভিস অসিনা লৌউ-শিংউবগা মরী লৈনবা শেমিৎলোন্দা অচৌবা অহোংবা অমা পুরক্লগনি অমসুং মসিনা লৈবাক অসিগী কোল্দ সপ্লাই চেনগী মপাঙ্গলসু হেনগৎহল্লগনি হায়খি। কিসান রেল অসিদা পুগদবা খ্বাইদগী য়ামদবা চাংগী অকক্নবা লৈতে অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা খ্বাইদগী পিকপা পোত্থোকশিংসু অচৌবা কৈথেলশিংদা অহোঙবা মমলদা য়ৌবা ঙমহল্লগনি হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
ঐখোয়গী নহারোলশিং স্কিল হেনগৎহনবা অমসুং ত্রেনিং পীবা অসি হেন্না ফবা তুংলমচৎ অমগী মরুওইবনি হায়না উপ-রাস্ত্রপতি নায়দুনা অমুক হন্না ফোঙদোকখ্রে
কোবিদ-১৯ লাইচৎকী শিংনবশিং খুদোংচাবশিং ওন্থোকউ হায়না ঙসি উপ-রাস্ত্রপতি শ্রী এম.ভেনকিয়া নাইদুনা নহারোলশিংদা পাউতাক পীখ্রে। শ্বরনা ভারত ত্রস্ত, বিজয়াৱাদাগী ত্রেনিশিংদা সর্তিফিগেতশিং য়েন্থোকপা থৌরমদা ৱা ঙাংবদা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি লাইচৎ অসিনা হিরম কয়াদা চৈথেং পীরবসু, মসিনা অতোপ্পা হিরম কয়াদা খুদোংচাবশিং ফংহল্লে। অপুনবা মীশিংগী চাদা ৬৫ হেন্না চহি ৩৫ মখাগী মীওইশিংনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা শ্র্রী নাইদুনা হায়খি করিগুম্বা ঐখোয়না হায়রিবা মীওইশিং অসিগী থৌনা অসি শীজিন্নরবদি, ঐখোয়গী লৈবাক অসি মখা তানা চাউখৎনবা নহারোলশিং অমসুং নুপীশিং অসি মরুওইবা খোঙলোয়শিং ওইবা য়াগনি। হায়রিবা মশিং য়াম্লবা মীওইশিং অসিগা লোয়ন্না ঐখোয়না মালেমগী তুংগী ফিবম শেম্বা ঙমগনি। মসিগী মতাংদা রাজ্য অমসুং কেন্দ্র সরকারশিংনা নহারোলশিং হৈশিংবা হেনগৎনবা থবক কয়া পায়খৎলে। ২১সুবা চহিচাগী দরকার ওইবশিং পীবা ঙম্নবা স্কিল ত্রেনিং পীবা দরকার ওই অমসুং হিরম অসিদা লনাই কাংবুসু শরুক য়াগদবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
শিঙ্গল য়ুজ প্লাস্তিক্কী মরমদা মীয়াম খঙহন্নবা মাস মেদিয়া কেম্পন পাংথোক্নবা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়রি
কমদৌনা মীয়াম্না প্লাস্তিক্কী পোৎথোকশিং মফম চানা লোইশিনগদগে হায়বগী মতাংদা চৎন-লোনচৎশিংদা অহোঙবা পুরক্নবা মাস মেদিয়া কেম্পেন অমা পাংথোক্নবা উপ-রাস্ত্রপতি শ্রী এম.ভেনকিয়া নাইদুনা তকশিনখ্রে। মহাক্না হায়খি অমাং-অতা থোকহল্লিবা অসি প্লাস্তিকশিং নত্তে, প্লাস্তিক শীজিন্নবগী মতাংদা লৈরিবা ঐখোয়গী হৈনবীশিং অসিনা ফত্তবা ওইহনবনি। ঙসি সেন্ত্রেল ইন্সতিতুৎ ওফ পেত্রোকেমিকেল ইঞ্জিনিয়ারিং এন্দ তেক্নোলোজি(সিপেত),বিজয়াৱাদাগী মহৈরোয়শিং, ওজাশিং অমসুং স্তাফশিংদা ৱা ঙাংবদা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি প্লাস্তিকশিং কুইনা শীজিন্নবা য়াবা অসিনা মরম ওইদুনা অকোয়বগী ফিবম শোকহনবনি। প্লাস্তিক্কী অমোৎপশিং লোইশিন্নবা খ্বাইদগী ফবা থবকশিং পাংথোকপা দরকার ওই অমসুং আর ৩-রিদিউজ, রিয়ুজ অমসুং রিসাইকলগী মরুওইবা মীয়ামদা খঙহনগদবনি। প্লাস্তিক শীজিন্নবা তোকপনা পাম্বৈ ওইরোই, মসি নিংথিনা শীজিন্নগদবনি অমসুং ফজনা রিসাইকল তৌগদবনি। কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা প্লাস্তিক্কী মরুওইবশিং থাগৎলদুনা শ্রী নাইদুনা হায়খি কোবিদ-১৯ শন্দোরকপা থিংনবা মেদিকেলগী ঙাকথোক্নবা পোৎলমশিং অমসুং পি.পি.ই কিৎশিং শাবদা প্লাস্তিক ফজনা শীজিন্নখি। মেদিকেলগী পোৎলমশিং শাবদা হায়বদি ইন্সুলিন পেনশিং, আই.ভি তুবশিং, ইমপ্লান্তশিং অমসুং তিসু ইঞ্জিনিয়ারিংদা পোলিমরশিং পাক-শন্না শীজিন্নখি। ভারতকী শেন্মিৎলোন্দা পোলিমরশিংগী মরুওইবা পল্লদুনা উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি লৈবাক অসিদা প্লাস্তিক প্রোসেসিং য়ুনিত ৩০,০০০ হেনবনা মীওই মিল্লিয়ন ৪ হেন্না থবক ফংহল্লে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
এম.ঐচ.এ.না সর্ভিলেন্স চত্থবগী, কন্তেনমেন্তগী অমসুং চেকশিল থৌরাংগী গাইদলাইনশিং এক্সতেন্দ তৌখ্রে
গৃহ মন্ত্রালয় (এম.ঐচ.এ.)না ৩১.০১.২০২১ ফাওবা মমাংগী সর্ভিলেন্সকী গাইদলাইনশিং অদু শাংদোক্তুনা চৎননবা ঙসি ওর্দর অমা থোকখ্রে। অমরোমদা এক্তিব ওইরিবা অমদি অনৌবা কোবিদ-১৯ কেসশিংদা লেপ্তনা হন্থরক্লবসু মালেমদা কেসশিং হেনগৎলকপা অমসুং য়ুনাইতেদ কিংদম (য়ু.কে.)দা থোরক্লিবা ভাইরস অসিগী অনৌবা বেরিএন্ত অসি য়েংলগা সর্ভিলেন্স চত্থবা, কন্তেনমেন্ত অমসুং চেকশিল থৌরাংগী মথৌ তারি। মসিগী মতুং ইন্না কন্তেনমেন্ত জোনশিং চেকশিন্নবা খাইদোকপা মখা চত্থবা;জোনশিং অসিগী মনুংদা পীরিবা কন্তেনমেন্তগী খোঙথাংশিং অকনবা মওংদা লৌখৎপা; কোবিদকা চুনবা চৎন-লোনচৎ থৌগৎপা অমসুং ঙাক্না চৎপা; অমসুং তোঙান তোঙানবা অয়াবা পীখিবা থবক-থৌরমশিংগী স্তেন্দর্দ ওপরেতিং প্রোসিজরশিং (এস.ও.পি.শিং) ঙাক্না চৎপা মথৌ তাই। মরম অসিনা ২৫.১১.২০২০দা থোকখিবা গাইদলাইনশিংদা য়াওখিবগী মতুং ইন্না এম.ঐচ.এ. অমসুং হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয় (এম.ও.ঐচ.এফ.দবল্যু.)না থোকখিবা সর্ভিলেন্স চত্থবগী, কেন্তেনমেন্তগী অমসুং গাইদলাইনশিং/এস.ও.পি.শিংগী অকনা মীৎয়েং চংবা এপ্রোচ অসি রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংনা লৌখৎপা তঙাই ফদে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
কে.ভি.আই.সি.না মখোয়গী পুন্সি হিংবা ঙম্নবা কোবিদ-১৯গী মনুংদা জে.অমসুং কে.দা লৈরিবা খাদি আর্তিসানশিংদা লুপা করোর ৩০ য়েন্থোকখ্রে
খাদি অমসুং ভিলেজ ইন্দস্ত্রীজ কমিশন (কে.ভি.আই.সি.)না কোবিদ-১৯গী মতম অসিগী মনুংদা জম্মু অমসুং কাশমিরদা লৈরিবা খাদি আর্তিসানশিংদা অখন্নবা মীৎয়েং থমখ্রে। অমরোমদা কে.ভি.আই.সি.না লৈবাক শিনবা থুংনা সস্তেনেবল এমপ্লোইমেন্ত লৈহন্নবগীদমক্তা ৱাবা খঙদনা থবক তৌখি, মখোয়না জে. অমসুং কে. খক্তদা চিংগী লমশিংদা লৈবা খাদি ইন্সতিত্যুশনশিংদা লুপা করোর ২৯.৬৫ থাধখ্রে, হাবরিবা অসি কেন্দ্র সরকারনা মীৎয়েং থমদুনা লাক্লিবা হিরমনি। মসিগী শেনফম অসি জে. অমসুং কে.দা লৈবা খাদি ইন্সতিত্যুশন ৮৪দা ২০২০গী মেদগী ২০২০গী সেপ্তেম্বর ফাওবগী থাধখিবনি, মসিনা মসিগী ইন্সতিত্যুশনশিং অসিগা মরী লৈনবা খাদি আর্তিসান ১০,৮০০দা কান্নহল্লি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• কেরলা: কেরলা সরকারনা লৈবাক অসিগী মফম কয়া অমদা য়ু.কে.দগী হল্লকপা মীওই ২০ কোবিদ-১৯গী ম্যুতেন্ত স্ত্রেনগীদমক্তা তেস্ত তৌবদা পোজিতিব ওইরে হায়বগী রিপার্ত লাকপদগী য়ুরোপ্তগী তুংলিবা পেসেঞ্জরশিং স্ক্রীনিং তৌনবা খোংথাংশিং পাইখৎখ্রে। রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯গীদমক্তা তেস্ত তৌবদা য়ু.কে.দগী হল্লকপা মীওই ১৮ পোজিতিব ওইবদগী মীপাইদুনা লৈরে। মখোয়গী সেমপলশিং অদু এন.আই.ভি., পুনেদা মখোয়শিং অদু ম্যুতেতেদ স্ত্রেনগীরা নত্তব্রা হায়বদু য়েংননবা অপুনবা জিনোম সিক্বেন্সিং তৌবগীদমক্তা থাখ্রে। রিজল্তশিং অদু ঙাইরি। হকশেলগী মন্ত্রী, কে.কে সাইলাজানা হায়খি মদুদি অনৌবা ভাইরস স্ত্রেনগীদমক্তা মীওইশিং অদু পোজিতিব ওইবা তারবদি, হৌজিক লৈরিবা কোবিদ-১৯গী লাইয়েং অদু মখা চত্থগনি। হন্দক্তা কেরলাদা পাংথোকখিবা লোকল বোদী পোলশিং অদুগী মতুংদা, রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯গী কেসশিংদা য়াম্না চাউনা হেনগৎলক্কনি হায়বগী মীপাইনখি। তৌইগুম্বসুং, হৌখিবা চয়োল অনিদা থেংনখিবা অনৌবা পোজিতিব কেসশিংগি মশিং অদুনা অসিগুম্বা অকিবা অসি ফাওবদি হন্থহল্লি। রাজ্য অসিদা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৫,৮৮৭ থেংনখি অমসুং ৫,০২৯ ফগৎলকখি। শিখিবশিংগী মশিং অসি ৩০১৪নি। হীজিক লৈরিবা পোজিতিব ওইবগী চাং অসি ৯.৫নি।
• তামিল নাদু: ঙসি ফাওবদা, তামিল নাদুদা পুন্না কেস ৮,১৬,১৩২ থেংনখি, ১২,০৯২ শিখ্রে, এক্তিব কেস ৮৭৪৭ লৈরি অমসুং ৭,৯৫,২৯৩ দিসচার্জ তৌখ্রে।
• কর্নাতকা: ঙসি ফাওবদা অপুনবা কেসশিংগী মশিং ৯,১৭,৫৭১ য়ৌরে, এক্তিব কেসশিং: ১১,৮৬১, শিখিবশিং: ১২০৭৪ অমসুং ৮,৯৩,৬১৭ দিসচার্জ তৌখ্রে।
• অন্ধ্র প্রদেশ: অন্ধ্র প্রদেশকা লোইন-লোইননা গুজরাত, পঞ্জাব অমসুং অসামদা কোবিদ-১৯ ইম্যুনাইজেশন দ্রাইবকীদমক্তা পীথোক্লবা মেকানিজমগী কয়ামুক শেম-শারবগে হায়বদু য়েংশিন্নবা নুমিৎ নিনিগী দ্রাই রন মাইপাক্না পাংথোকখ্রে। এন্দ-তু-এন্দ এক্সরসাইজ অসি নিংথৌকাবা অমসুং লৈবাকপোকপা নুমিত্তা কৃষ্ণ জিলাদা থবক কয়া অমগীদমক্তা শেমখিবা অখন্নবা তীমশিংনা পাংথোকখ্রে। দ্রাই রন অসি প্লানিং, ইমপ্লিমেন্তেশন অমসুং রিপোর্তিং মেআনিজমগী মথক্তা ফীল্দদা কো-ৱিনগী ওপরেশনেল ফীজিবিলিতী চেক তৌনবগীদমক্তনি। থবক-থৌওংশিং খুদম ওইনা দমী বেনিফিসরী দেতা অপলোদ তৌবা, সেসন সাইত শেম্বা, ভেক্সিন এলোকেশন অমসুং ভেক্সিনেতরশিং অমসুং বেনিফিসরীশিংদা কম্যুনিকেশন ভেক্সিনেশনগী অকুপ্পা মরোলশিং, অমসুং বেনিফিসরী মোবিলাইজেশন তৌবগী থবকশিং পাংথোকখি। রাজ্য সরকার অসি মমাগী চয়োলদা য়ু.কে.দগী হল্লকপদা দিল্লী এয়রপোর্ত্তা হেল্থ ওথোরিতীশিং থৈদোক্তুনা লাক্লবা নুপী অমা নোভেল কোরোনাভাইরসকী ম্যুতেতেদ স্ত্রেন পুরক্লে হায়না লেবোরেতরী রিপোর্তনা কনফর্ম তৌরবা মতুংদা হাই এলর্ত্তা লৈখ্রে। রাজ্য অসিদা হৌজিক ফাওবদা মশক খঙদোক্লবা য়ু.কে.দগী হল্লকপা ১,৪২৩গী মনুংদা ১,৪০৬ ত্রেস তৌখ্রে অমসুং মখোয়গী কন্তেক্তশিং অদুগী ১,৩৬৪সু মশক খঙদোকখ্রে। নুমিৎ খরনিগী মনুংদা লোইগদোরবা চহি অসিদা তুং কোইনা নিংশিং হৌরগদবা মওংদা শোকহল্লবা কোবিদকী লাইচৎ অসিগী মরক অসিদা, তিরুপতিদা লৈরিবা মীশিংবু শুমহৎনবা মার্কেত্তা কোবিদ ফ্লাৱর বাস্কেতশিং পুথোরক্লে। ভাইরস অসি শন্দোরক্কনি হায়না কীবদগী মী ময়াম অমনা লৈগী বুকেশিং লৈবদগী কিরবদা, বায়রশিংদা থাজবা লৈহন্নবা ফ্লোরিস্তশিংনা মখোয়শিং অসিবু শেম্বদা অহেনবা চেকশিন থৌরাং লৌরি।
• তেলঙ্গনা: হৌজিক ফাওবদা, অপুনবা কেসশিংগী মশিং অদু ২,৮১,৭৩০ য়ৌখ্রে, এক্তিব কেসশিং: ৬৫৯০, শিখিবশিং: ১৫৩৮, দিসচার্জ তৌখিবশিং: ২,৮৫,৯৩৯। তেলঙ্গনাগী ওথোরিতীশিংনা ৱারঙ্গলদগী চহি ৪৯ শুরবা নুপা অমা সি.সি.এম.বি.দা এনালিসিস তৌরবা মতুংদা কোবিদ-১৯গী ম্যুতেন্ত য়ু.কে. ভেরিয়েন্তকীদমক্তা পোজিতিব ওইবদগী মসিদগী লাকপা খুদোংথিবা অদুবু লাকশিন্নবা শেম-শাখ্রে।। মরক অসিদা সি.সি.এম.বি.গী দাইরেক্তর, দা. রাকেশ মিশ্রানা মীয়ামদা খু-শেন্দুনা লৈনবা হায়খ্রে মরমদি য়ু.কে ভেরিয়েন্ত অসিনা ইনফেক্সনগী অনিশুবা ৱেব অমা পুরকপা য়াবগী পোতেন্সিয়েল লৈ হায়না হায়খি। ভারত বায়োতেক্কী এম.দি., দা. কৃষ্ণ এল্লানা মখোয়না পুথোক্লিবা কোভেক্সিন অসিনা অনৌবা ম্যুতেন্তশিংদগীসু ঙাকথোক্কনি হায়না থাজবা পীরকখ্রে।
• অসাম: অসামদা, লৈবাকপোকপা নুমিত্তা কোবিদ-১৯গীদমক্তা মী্ই ৬৬ অমুক পোজিতিব ওইখ্রে অমসুং পেসেন্ত ৮৭ দিসচার্জ তৌখ্রে। অপুনবা কেসশিংগী মশিং অদু ২১৬০৬৩দা হেনগৎলকখ্রে, দিসচার্জ তৌখিবা পেসেনহতশিংগী অপুনবা মশিং ২১১৭২০, এক্তিব ৩৩০০ অমসুং শিখিবশিংগী অপুনবা মশিং ১০৪০। ঙরাং পেসেন্ত অনি লৈখিদ্রে।
• সিক্কিম: সিক্কিমদা, লৈবাকপোকপা নুমিত্তা কোবিদ-১৯গীদমক্তা মীওই ১৯ অমুক পোজিতিবা ওইখ্রে। অপুনবা কেসশিংগী মশিং অদু ৫৮৬৪দা হেনগৎলকখ্রে অমসুং এক্তিব কেস ৫৩৭ লৈরি।
ফেক্ত চেক