Prime Minister's Office
PM flags off 100th Kisan Rail
Processing Industry related to value addition to agri products is our priority: PM
Private Investment in Agriculture will help farmers: PM
28 DEC 2020 5:49PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi flagged off the 100th Kisan Rail from Sangola in Maharashtra to Shalimar in West Bengal today via video conferencing. Union Ministers, Shri Narendra Singh Tomar and Shri Piyush Goyal were also present on the occasion.
Speaking on the occasion, the Prime Minister termed the Kisan Rail Service as a major step towards increasing the income of the farmers of the country. He expressed happiness that even during the Corona pandemic, 100 Kisan Rails were launched in the last 4 months. He said this service will bring a major change in the economy related to farming and will also increase the strength of the country's cold supply chain. He added no minimum quantity has been fixed to transport through Kisan Rail so that, even the smallest produce will be able to reach the big market properly at a low price.
The Prime Minister said the Kisan Rail project not only shows the commitment of the Government to serve the farmers but also serves as a proof of how fast our farmers are ready for new possibilities. He said farmers can now sell their crops in other states as well, in which farmers' rail (Kisan Rail) and agriculture flights (Krishi Udaan) have a big role. He said that Kisan Rail is a mobile cold storage to move perishable things like fruits, vegetables, milk, fish, etc., with complete security. “India always had a large railway network, even before independence. Cold storage technology was also available. Only now this strength is being harnessed properly through Kisan Rail” the Prime Minister added.
The Prime Minister said a facility like Kisan Rail has given millions of small farmers of West Bengal a huge facility. This facility is available to the farmer as well as the local small businessman. He said experts in the field of agriculture and experiences from other countries and new technology are being incorporated into Indian agriculture.
Perishable rail cargo centres are being constructed in the vicinity of railway stations where farmers can store their produce. The effort is to supply as much fruits and vegetables as possible to the household. Extra produce should reach the entrepreneurs engaged in production of juice, pickle, sauce, chips etc., the Prime Minister said.
The Prime Minister remarked that the Government’s priority is focussed on storage-linked infrastructure and processing industries associated with value addition in farming products. He said about 6500 such projects have been approved under Mega Food Parks, Cold Chain Infrastructure and Agro Processing Cluster, under the PM Krishi Sampada Yojana. Rs 10000 crore have been sanctioned for micro food processing industries under AatmaNirbhar Abhiyan package.
Shri Modi said that it is the participation and support of the rural people, farmers and youth that makes the government’s efforts successful. Farmer Producer Organizations(FPO’s) and cooperative groups like women Self Help Groups get priority in agri-business and agri-infrastructure. Recent reforms will lead to expansion of agri business and these groups will be the biggest beneficiaries. Private investment in agriculture will support the government's effort to help these groups. “We will keep on marching on the path of strengthening Indian agriculture and Kisan with full dedication” The Prime Minister added.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
100ତମ କିଷାନ ରେଳକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କୃଷି ଉତ୍ପାଦକୁ ମୂଲ୍ୟଯୁକ୍ତ କରିବା ସହ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ ଉପରେ ଦିଆଯିବ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସହାୟକ ହେବ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
28 DEC 2020 5:49PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି 100ତମ କିଷାନ ରେଳକୁ ଭିଡ଼ିଓ କନଫରେନ୍ସିଂ ମାଧ୍ୟମରେ ସବୁଜ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ରେଳ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ସଙ୍ଗୋଲା ଠାରୁ ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗର ସାଲିମାର ମଧ୍ୟରେ ଯାତାୟାତ କରିବ । ଏହି ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ସିଂହ ତୋମର ଏବଂ ରେଳମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ପୀୟୂଷ ଗୋୟଲ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
କିଷାନ ରେଳ ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ଉଦ୍‍ବୋଧନ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ରେଳ ସେବାକୁ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କ ଉପାର୍ଜନ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ବୋଲି ଅଭିହିତ କରିଛନ୍ତି । କିଷାନ ରେଳ ସେବା ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସନ୍ତୋଷ ବ୍ୟକ୍ତ କରି ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ କରୋନା ମହାମାରୀ କାଳରେ ମାତ୍ର 4 ମାସ ଭିତରେ ଦେଶରେ 100ତମ କିଷାନ ରେଳର ଶୁଭାରମ୍ଭ ହେବା ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦର କଥା । ଏହି ସେବା ଦେଶର କୃଷି ଅର୍ଥନୀତିରେ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବ ଏବଂ ଦେଶର କୋଲ୍ଡ ସପ୍ଲାଏ ଚେନକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ । ସେ କହିଲେ ଯେ କିଷାନ ରେଳରେ ସର୍ବନିମ୍ନ କେତେ ସାମଗ୍ରୀ ପଠାଯାଇପାରିବ ସେଥିପାଇଁ କୌଣସି ସୀମା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇନାହିଁ । ତେଣୁ ଏପରିକି ସ୍ୱଳ୍ପ ପରିମାଣର କୃଷି ଉତ୍ପାଦନକୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ରେଳ ଜରିଆରେ ଦେଶର ବଡ଼ ବଡ଼ ବଜାରରେ ପହଞ୍ଚାଯାଇପାରିବ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ମାତ୍ର ସ୍ୱଳ୍ପ ମୂଲ୍ୟ ଦେବାକୁ ପଡ଼ିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ ଯେ କିଷାନ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ କୃଷକମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ କେବଳ ଦର୍ଶାଉନାହିଁ ଅପରନ୍ତୁ ଏଭଳି ନୂତନ ସମ୍ଭାବନାକୁ ଆମର କୃଷକମାନେ କେତେ ଶୀଘ୍ର ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି ତାହା ମଧ୍ୟ ପ୍ରମାଣିତ କରୁଛି । ସେ କହିଲେ ଯେ କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦକୁ ଏବେ ଅନ୍ୟ ରାଜ୍ୟରେ ମଧ୍ୟ ବିକ୍ରି କରିପାରିବେ । ଏଥିରେ କିଷାନ ରେଳ ଏବଂ କୃଷି ଉଡାନର ବିରାଟ ଭୂମିକା ରହିଛି । ସେ କହିଲେ ଯେ କିଷାନ ରେଳ ହେଉଛି ଏକ ଚଳମାନ ଶୀତଳ ଭଣ୍ଡାର ଯାହାକି ପଚନଯୋଗ୍ୟ ସାମଗ୍ରୀ ଯଥା, ଫଳ, ପନିପରିବା, କ୍ଷୀର, ମାଛ ଇତ୍ୟାଦିକୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ନିରାପଦ ଭାବେ ପରିବହନ କରିନେବ । “ଭାରତର ସଦାବେଳେ ଏକ ବିଶାଳ ରେଳ ନେଟୱାର୍କ ରହିଆସିଛି । ଏପରିକି ସ୍ୱାଧୀନତା ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ଏହି ନେଟୱାର୍କ ବ୍ୟାପକ ଥିଲା । କୋଲ୍ଡ ଷ୍ଟୋରୋଜ୍‍ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବେ ସେଥି ସହ ଯୋଡ଼ାଯାଇ କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯାଇଛି । କିଷାନ ରେଳ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଏବେ ଉପଯୋଗ କରାଯାଇପାରିଛି” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ ଯେ କିଷାନ ରେଳ ଭଳି ସୁବିଧା ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗର ନିୟୁତ ନିୟୁତ କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ବ୍ୟାପକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ଯୋଗାଇଛି । ଏହି ସୁବିଧା ଅନ୍ୟ କୃଷକ ଓ ସ୍ଥାନୀୟ କ୍ଷୁଦ୍ର ବ୍ୟବସାୟୀମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇପାରିବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଲେ ଯେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ବିଶେଷଜ୍ଞଗଣଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଦେଶର ଅନୁଭୂତି ଆଧାରରେ ଏଭଳି ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଏବଂ ସୁବିଧା ଭାରତୀୟ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମିଲ କରାଯାଇଛି ।
ଏବେ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଆଖପାଖ ଇଲାକାରେ ପଚନୀୟ ରେଳ କାର୍ଗୋ କେନ୍ଦ୍ରମାନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି ଯେଉଁଠାରେ କୃଷକମାନେ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦର ଭଣ୍ଡାରଣ କରିପାରିବେ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ତଟକା ଫଳ ଓ ପନିପରିବା ଲୋକମାନଙ୍କ ପରିବାର ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଯିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି । ଉଦବୃତ୍ତ ଉତ୍ପାଦକୁ ଉଦ୍ଦ୍ୟୋଗୀମାନଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚାଯିବ ଯେଉଁମାନେ ସେଥିରୁ ଜୁସ୍‍, ଆଚାର, ସସ୍‍, ଚିପ୍ସ ଇତ୍ୟାଦି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବେ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ।
ସରକାରଙ୍କ ଅଗ୍ରାଧିକାର ସଂପର୍କରେ ସୂଚନା ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ ଯେ ଭଣ୍ଡାରଣ-ସଂଯୋଗୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଶିଳ୍ପ ଯାହାକି କୃଷି ଉତ୍ପାଦରେ ମୂଲ୍ୟ ସଂଯୋଗ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେଉଥିବ ତାହା ଉପରେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରାଯାଉଛି । ସେ କହିଲେ ଯେ ଏଭଳି 6500ଟି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମେଗା ଫୁଡ଼ ପାର୍କ, କୋଲ୍ଡ ଚେନ୍‍ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ଆଗ୍ରୋ ପ୍ରୋସେସିଂ କ୍ଲଷ୍ଟର ଯାହାକି ପିଏମ କିଷାନ ସମ୍ପଦା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ରହିଛି ସେସବୁକୁ ସରକାର ମଂଜୁରୀ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ସେହିଭଳି ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଅଭିଯାନ ପ୍ୟାକେଜ୍‍ ଅଧୀନରେ ମାଇକ୍ରୋ ଫୁଡ଼୍‍ ପ୍ରୋସେସିଂ ଶିଳ୍ପସଂସ୍ଥାମାନଙ୍କ ସକାଶେ ସରକାର 10,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ମଂଜୁର କରିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଲେ ଯେ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ଲୋକ, କୃଷକ ଏବଂ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଯୋଗୁ ହିଁ ସରକାରଙ୍କ ଏଭଳି ପ୍ରୟାସ ସଫଳ ହୋଇପାରିଛି । କୃଷି ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ସଂଗଠନ (ଏଫପିଓ) ଏବଂ ସମବାୟ ଗୋଷ୍ଠୀ ଯଥା ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ କୃଷି ବ୍ୟବସାୟ ଏବଂ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସର୍ବାଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଲାଭ କରିଛି । ନିକଟରେ ସରକାର ଆଣିଥିବା କୃଷି ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା କୃଷି ବ୍ୟବସାୟ ଅଧିକ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ହେବ ଏବଂ ସେହିସବୁ ଗୋଷ୍ଠୀ ଏଥିରୁ ସର୍ବାଧିକ ଫାଇଦା ପାଇପାରିବେ । କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଘରୋଇ ପୁଞ୍ଜି ନିବେଶ ଦ୍ୱାରା ସରକାରଙ୍କ ଏଭଳି ପ୍ରୟାସକୁ ସହାୟତା ମିଳିବ ଏବଂ ଏହାର ସୁଫଳ କୃଷକମାନଙ୍କ ନିକଟକୁ ହିଁ ଯିବ । “ଆମେ ଭାରତୀୟ କୃଷି ଓ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଦିଗରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ସହିତ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେବୁ” ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦୃଢ଼ ମତ ପୋଷଣ କରିଥିଲେ ।