ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଶାନ୍ତିନିକେତନ ବିଶ୍ୱଭାରତୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଶତବାର୍ଷିକ ଉତ୍ସବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦ୍‌ବୋଧନ
• ବିଶ୍ୱଭାରତୀର ଯାତ୍ରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ବିଶ୍ୱଭାରତୀ ପାଇଁ ଗୁରୁଦେବଙ୍କ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ମଧ୍ୟ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ସାରମର୍ମ: ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ
24 DEC 2020 2:02PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନ୍ସିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଶାନ୍ତିନିକେତନ ସ୍ଥିତ ବିଶ୍ୱଭାରତୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଶତବାର୍ଷିକ ଉତ୍ସବରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱଭାରତୀର ଏକଶତ ବର୍ଷର ଯାତ୍ରା ଅତୀବ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ଗର୍ବର ବିଷୟ । ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଗୁରୁଦେବଙ୍କ ବିଚାର, ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ଏବଂ ମା’ ଭାରତୀଙ୍କ ପାଇଁ କଠିନ ପରିଶ୍ରମର ମୂର୍ତ୍ତିମନ୍ତ ପ୍ରତୀକ । ବିଶ୍ୱଭାରତୀ, ଶ୍ରୀନିକେତନ ଏବଂ ଶାନ୍ତିନିକେତନ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନଭାବେ ଗୁରୁଦେବଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଧାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିବା ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିବା ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିଶ୍ୱଭାରତୀରୁ ଆସୁଥିବା ବାର୍ତ୍ତାକୁ ଆମ ଦେଶ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସଂପ୍ରସାରିତ କରୁଛି । ଏବେ ଭାରତ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱକୁ ନେତୃତ୍ୱ ଦେଉଛି । ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସୌରମେଣ୍ଟ ଗଠନ ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରଦୂଷଣକୁ ହ୍ରାସ କରି ପରିବେଶକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରାଯାଉଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଏକମାତ୍ର ବଡ଼ ଦେଶ, ଯିଏ କି ପ୍ୟାରିସ ଚୁକ୍ତି ଅନୁସାରେ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷାଜନିତ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ ପାଇଁ ଠିକ୍‌ ରାସ୍ତାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁ ପରିସ୍ଥିତିରେ ବିଶ୍ୱଭାରତୀ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବା ପାଇଁ ଚିନ୍ତା କରାଯାଇଥିଲା ସେ ଭାବନାକୁ ସ୍ମରଣ କରିବାର ସମୟ ଆସିଛି । ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସହିତ ଏହି ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଏକା ପ୍ରକାରର ଥିଲା । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏହା ସତ୍ୟ ଯେ ଏସବୁ ଆନ୍ଦୋଳନର ମୂଳଦୁଆ ଦେଶରେ ଯଥେଷ୍ଟ ଆଗରୁ ପଡିଥିଲା । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମ ଦେଶରେ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଚାଲିଥିବା ବିଭିନ୍ନ ଆନ୍ଦୋନରୁ ଶକ୍ତି ପାଇଥିଲା । ଭକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନ ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଓ ସାଂସ୍କୃତିକ ଏକତାକୁ ସୁଦୃଢ କରିଥିଲା । ଭକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନ ସମୟରେ ଭାରତର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରେ ସାଧୁସନ୍ଥମାନେ ଦେଶର ଚେତନାକୁ ଜାଗ୍ରତ କରି ରଖିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ ଏକ ସଂଘର୍ଷରତ ଭାରତକୁ ମିଳିତ ଚେତନା ଓ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଯୋଗାଇ ଦେବା ପାଇଁ ଭକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନ ଏକ ପ୍ରବେଶ ଦ୍ୱାର ଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଶ୍ରୀରାମକୃଷ୍ଣ ପରମହଂସଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କୁ ପାଇଥିଲା । ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କଠାରେ ଧ୍ୟାନ, ଜ୍ଞାନ ଓ କର୍ମ ଏ ତିନିଟିଯାକ ନିମଜ୍ଜିତ ହୋଇଯାଇଥିଲା । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଦେବତ୍ୱ ଦେଖିବାକୁ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ସେ ଏଥିସହିତ ଭକ୍ତି ପରିସରକୁ ସଂପ୍ରସାରିତ କରି କର୍ମର ପରିପ୍ରକାଶ ଘଟାଇଥିଲେ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତି ଓ ଅନୁଷ୍ଠାନ ସୃଷ୍ଟି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ । ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଭାଗର ଭକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନର ମହାନ୍‌ ସନ୍ଥମାନେ ଏକ ଦୃଢ ମୂଳଦୁଆ ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନର ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ପରେ ଭାରତରେ କର୍ମ ଆନ୍ଦୋଳନ ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା । ଏହି ଅବସରରେ ସେ ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ, ମହାରଣା ପ୍ରତାପ, ଝାନ୍ସୀ ରାଣୀ, ରାଣୀ ଚିନ୍ନେମ୍ମା, ଭଗବାନ ବୀର୍ସା ମୁଣ୍ଡା ଏବଂ ଆହୁରି ଅନେକ ଯୋଦ୍ଧା ଓ ବୀରଙ୍କର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଦୀର୍ଘକାଳ ଧରି ଭାରତର ଲୋକମାନେ ଦାସତ୍ୱ ଏବଂ ସାମ୍ରାଜ୍ୟବାଦ ବିରୋଧରେ ସଂଗ୍ରାମ କରିଥିଲେ । କଠୋର ପରିଶ୍ରମ, ଆତ୍ମୋତ୍ସର୍ଗ ଏବଂ ଅସୀମ ନିଷ୍ଠା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରି ସାଧାରଣ ଭାରତୀୟ ନାଗରିକମାନେ ଏହି ଲଢେଇରେ ସାମିଲ ହୋଇ ଅନ୍ୟାୟ ଏବଂ ଶୋଷଣ ବିରୋଧରେ ସଂଗ୍ରାମ ଜାରି ରଖିଥିଲେ । ବିଦେଶୀ ଶାସନର ଅନ୍ୟାୟ ଓ ଶୋଷଣ ଯେତେବେଳେ ଚରମ ସୀମାରେ ପହଞ୍ଚିଲା ତାହା ଆମର ଭବିଷ୍ୟତର ମୁକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇଥିଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭକ୍ତି, କର୍ମ ଓ ଜ୍ଞାନ ଏହି ତିନି ତତ୍ତ୍ୱ ମୁକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନର ଚେତନାକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିଥିଲା । ଏହି ସମୟରେ ଦେଶରେ ଏକ ଆଦର୍ଶଗତ ବିପ୍ଳବ ସୃଷ୍ଟିର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଥିଲା । ଜ୍ଞାନର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସହିତ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ ତିଆରି କରିବା ନିମନ୍ତେ ନୂଆ ପିଢି ଗଠନର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା । ଜ୍ଞାନଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ସମୃଦ୍ଧ ଏହି ପିଢିଦ୍ୱାରା ଭାରତ ଯଥାର୍ଥ ମୁକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନରେ ବିଜୟୀ ହେବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲା । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ଅନେକ ମର୍ଯ୍ୟାଦାପୂର୍ଣ୍ଣ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ସେତେବେଳେ ଏ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବେଶ୍‌ ବଡ଼ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରିଥିଲେ । ଏହିସବୁ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ ନୂଆ ଶକ୍ତି, ନୂଆ ଦିଗ୍‌ଦର୍ଶନ ଏବଂ ନୂଆ ପରାକାଷ୍ଠା ଏହି ଆଦର୍ଶବାଦୀ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ଯୋଗାଇଥିଲେ । ଏହା ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିବା ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ସାହାଯ୍ୟ କଲା ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆମେ ଭକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନ ଦ୍ୱାରା ଏକୀକୃତ ହୋଇଛୁ । ଜ୍ଞାନ ଆନ୍ଦୋଳନ ଆମକୁ ବୌଦ୍ଧିକ ଶକ୍ତି ଦେଇଛି ଏବଂ କର୍ମ ଆନ୍ଦୋଳନ ଆମକୁ ଆମର ଅଧିକାର ପାଇଁ ଲଢିବାର ସାହସ ଯୋଗାଇଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ମୁକ୍ତି ଆନ୍ଦୋଳନ ଯାହା ବାସ୍ତବରେ ଶହ ଶହ ବର୍ଷଧରି ଚାଲିଥିଲା ତାହା ତ୍ୟାଗ, ତପସ୍ୟା ଓ ଭକ୍ତିର ଏକ ଅନୁପମ ଉଦାହରଣ । ଏହିସବୁ ଆନ୍ଦୋଳନ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇ ହଜାର ହଜାର ଜନତା ସ୍ୱାଧୀନତା ଆନ୍ଦୋଳନରେ ସାମିଲ ହୋଇ ଆତ୍ମୋତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବେଦଠାରୁ ବିବେକାନନ୍ଦଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାତୀୟ ଚେତନାର ଧାରା ଗୁରୁଦେବଙ୍କ ଚେତନା ଓ ଜାତୀୟତାବାଦରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଲାଭ କରିଥିଲା । ଏହି ପ୍ରବାହ ଅନ୍ତର୍ମୁଖୀ କିମ୍ବା ସଂକୀର୍ଣ୍ଣ ନ ଥିଲା । ସେ ଭାରତକୁ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରୁ ଅଲଗା କରି ରଖିବାକୁ ଚାହୁଁ ନ ଥିଲେ । ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟର ଅର୍ଥ ହେଲା ଯେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଭାରତର ଶ୍ରେଷ୍ଠ ବିଷୟଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହେଉ ଏବଂ ଦୁନିଆର ଅନ୍ୟତ୍ର ଯାହା ସବୁ ଭଲ କଥା ଅଛି ଭାରତ ମଧ୍ୟ ତାହା ଶିକ୍ଷା କରୁ । ବିଶ୍ୱଭାରତୀ ନାମ ଏହି ବିଚାରକୁ ଚରିତାର୍ଥ କରୁଛି ଏବଂ ଏହା ଭାରତ ଓ ବିଶ୍ୱ ମଧ୍ୟରେ ସଂପର୍କ ସ୍ଥାପନ କଥା ଦର୍ଶାଉଛି । ବିଶ୍ୱଭାରତୀଙ୍କ ପାଇଁ ଗୁରୁଦେବଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ; ଯାହା ତାହା ହିଁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ସାରକଥା ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ଭାରତର କଲ୍ୟାଣ ମଧ୍ୟରେ ଜଗତକଲ୍ୟାଣର ମାର୍ଗ । ଏହି ଅଭିଯାନ ଭାରତକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଏକ ଅଭିଯାନ । ଦେଶକୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଭାରତ ସମୃଦ୍ଧ ହେଲେ ବିଶ୍ୱ ସମୃଦ୍ଧ ହେବ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ।

Prime Minister's Office
PM addresses at the centenary celebrations of Visva-Bharati University, Shantiniketan
Visva-Bharati's journey is a matter of pride for every Indian : PM
Gurudev's vision for Vishwa Bharati is also the essence of self-reliant India : PM
24 DEC 2020 2:02PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed at the centenary celebrations of Visva-Bharati University, Shantiniketan today through video conference.
Speaking on the occasion, the Prime Minister said Visva-Bharati's hundred year journey is very special and a matter of pride for every Indian. He said the University is a true embodiment of Gurudev's contemplation, vision and hard work for Mother Bharati. He expressed happiness that Visva-Bharati, Shriniketan and Santiniketan are continually striving to achieve the goals that Gurudev had set.
The Prime Minister remarked that our country is spreading the message emanating from Visva-Bharati to the whole world. He added, India today is leading the world in environmental protection through the International Solar Alliance. He said India is the only major country on the right path to achieve the environmental goals of Paris Accord.
The Prime Minister urged to recall the circumstances which led to the establishment of this University. He said the goals of the independence movement were in line with the goals of this University. But it is also a fact that the foundation of these movements were laid long ago. The Prime Minister said India's independence movement got energy from many movements that were going on since centuries. The Bhakti movement strengthened the spiritual and cultural unity of India. He said during the Bhakti era, saints from every region of India, tried to keep the country's consciousness awake. He added Bhakti movement was the door that filled the struggling India with collective consciousness and confidence for centuries.
The Prime Minister said it is because of Shri Ramakrishna Paramahamsa, India got Swami Vivekananda. In Swami Vivekananda devotion, knowledge and action, all three were absorbed in themselves. Shri Modi said that Swami Vivekananda began to see divinity in every person while expanding the scope of devotion and also gave expression to Karma, stressing on the creation of individual and institution. Stalwart saints of bhakti movement from all parts of India laid a strong foundation.
The Prime Minister said along with the period of hundreds of years of Bhakti movement, Karma movement also took place in the country. The Prime Minister gave many examples of Chatrapati Shivaji, Maharan Pratap, Jhansi ki Rani, Rani Chinnemma, Bhagwan Birsa Munda and many more. The people of India were fighting slavery and imperialism. He said the karma-rigorous practice of tenacity and sacrifice of ordinary citizens against injustice and exploitation was at its peak and this became a major inspiration of our freedom struggle in future.
The Prime Minister said that trinity of Bhakti. Karm and gyan fed and nurtured the consciousness of the freedom movement. He said the need of the hour was to create an ideological revolution to win the war of independence on the establishment of knowledge and at the same time prepare a new generation for the creation of a bright future for India. He said that many prestigious educational institutions, universities have played a very big role in this. These educational institutions gave new energy, gave new direction, gave new height to the ideological movement going on for India's independence.
The Prime Minister said we are united with the Bhakti movement, the Gyan movement gave intellectual strength and Karma movement gave us the courage to fight for our rights. He said the freedom movement, which lasted for a period of hundreds of years, has become a unique example of sacrifice, penance and devotion. Impressed by these movements, thousands of people came forward to sacrifice in the freedom struggle.
The Prime Minister said that the stream of national consciousness of Vedas to Vivekananda was also vocal in Gurudev's contemplation of nationalism. This stream was neither introverted nor insular. The focus was not to keep India isolated from the world. This vision entailed that the world should benefit from what is best in India and that what is good in the world, India should also learn from it. The name ‘Visva-Bharati’ encapsulates this linkage between India and the world. Gurudev's vision for Vishwa Bharati is also the essence of self-reliant India. Self-reliant India campaign is also the path of India's welfare for world welfare.This campaign is a campaign to empower India, a campaign to bring prosperity from the prosperity of India to the world, said Shri Modi.