প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত-বাংলাদেশ ভাৰ্চুৱেল সন্মিলনৰ যুটীয়া বিবৃতি
17 DEC 2020 4:07PM by PIB Guwahati
১। ভাৰত প্ৰজাতন্ত্ৰৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মহামহিম শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু গণ প্ৰজাতন্ত্ৰী বাংলাদেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মহামহিম শ্বেখ হাছিনাই ১৭ ডিচেম্বৰ, ২০২০ত ভাৰ্চুৱেল ফৰ্মেটত এখনি সন্মিলনত মিলিত হয়। উভয়ে দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ সকলো দিশৰ ওপৰত বিস্তৃত আলোচনা কৰে আৰু আঞ্চলিক আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰসংগসমূহত মতামত আদান-প্ৰদান কৰে।
ভাৰত-বাংলাদেশ অংশীদাৰিত্ব
২। উভয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অংশীদাৰিত্বক বৈশিষ্ট্যযুক্ত কৰা ইতিহাস, সংস্কৃতি, ভাষা আৰু আন অন্যন্য সাধাৰণতাসমূহৰ বন্ধনৰ আদান-প্ৰদানৰ ভিত্তিত দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ সাম্প্ৰতিক স্থিতিৰ ওপৰত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে এইবুলি গুৰুত্ব প্ৰদান কৰে যে বাংলাদেশ আৰু ভাৰতৰ মাজৰ সম্পৰ্ক ভাতৃত্বপূর্ণ সম্পর্ক নিৰ্ভৰ আৰু কৌশলগত অংশীদাৰিত্বক অতিক্ৰম কৰা সাৰ্বভৌমত্ব, সমতা, বিশ্বাস আৰু বুজাবুজি নিৰ্ভৰ সৰ্বাত্মক অংশীদাৰিত্বৰ প্ৰতিফলন। তেওঁলোকে বাংলাদেশৰ মুক্তি সংগ্ৰামৰ শ্বহীদ, ১৯৭১ ত সৰ্বোচ্চ ত্যাগ কৰা মুক্তিযোদ্ধা আৰু ভাৰতীয় সৈনিকসকলৰ প্ৰতি শ্ৰদ্ধা নিবেদন কৰে। বন্ধুত্বপূৰ্ণ দেশ দুখনৰ জনসাধাৰণৰ আকাংক্ষাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি গণতন্ত্ৰ আৰু সমতাৰ লালিত মান অক্ষুন্ন আৰু সুৰক্ষিত কৰি ৰখাৰ অংগীকাৰ কৰে।
৩। দুয়োজন নেতাই ২০১৯ ৰ অক্টোবৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেখ হাছিনাৰ চৰকাৰী কাৰ্যসূচী হিচাপে দিল্লী ভ্ৰমণৰ সময়ছোৱাত গ্ৰহণ কৰা ভিন্ন সিদ্ধান্তৰ অগ্ৰগতিত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। উভয় পক্ষই ২০২০ৰ ছেপ্টেম্বৰত জইন্ট কনচালটেটিভ কমিশ্যনৰ ষষ্ঠ বৈঠকৰ সফল উদযাপনৰো পুনঃস্মৰণ কৰে।
বৈশ্বিক জন স্বাস্থ্য প্ৰত্যাহ্বানৰে মোকাবিলাত স্বাস্থ্য খণ্ডত সহযোগিতা
৪। উভয় পক্ষই তেওঁলোকৰ সংশ্লিষ্ট ৰাষ্ট্ৰ সাপেক্ষে অব্যাহত থকা ক’ভিড-১৯ মহামাৰীটোৰ পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত মতামত আদান-প্ৰদান কৰে আৰু চলিত সংকটৰ মাজতো দেশ দুখনৰ মাজত বাহাল থকা যোগাযোগত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। ভাৰতৰ নেইবাৰহুড ফাৰ্ষ্ট পলিচীৰ অধীনত বাংলাদেশক ভাৰতে উচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰাৰ কথা দোহাৰি, প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে নিশ্চিতি দিয়ে যে ভাৰতত ভেকচিন প্ৰস্তুত হোৱাৰ লগে-লগে বাংলাদেশত ই উপলব্ধ হৈ পৰিব। উভয় নেতাই তদুপৰি এই ক্ষেত্ৰত ব্যক্তিগত খণ্ডসমূহৰ মাজত অব্যাহত থকা দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতা সম্পৰ্কেও ভাৱ বিনিময় কৰে।
৫। তদুপৰি ভাৰতে চিকিৎসা আৰু ভেকচিন প্ৰস্তুতত অংশীদাৰিত্বত সহযোগিতা আগবঢ়াইছে। মেডিকেল প্ৰফেচনেলৰ অৰ্থে বাংলা ভাষাত কেপাচিটি বিল্ডিং ক’ৰ্ছ প্ৰৱৰ্তন কৰাৰ বাবে ভাৰতক প্ৰশংসা কৰে বাংলাদেশে।
সাংস্কৃতিক সহযোগিতা ঐতিহাসিক যোগসূত্ৰৰ যুটীয়া উদযাপন
৬। অব্যাহত থকা ‘মুজিব বৰ্ষ’ উপলক্ষে ভাৰতে ভিন্ন কাৰ্যসূচী অনুষ্ঠিত কৰি অহা কাৰ্যৰ শলাগ লয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেখ হাছিনাই। বংগবন্ধু শ্বেখ মুজিবুৰ ৰহমানৰ জন্ম শতবাৰ্ষিকী উপলক্ষে ভাৰত চৰকাৰৰদ্বাৰা প্ৰৱৰ্তন কৰা স্মাৰক প’ষ্টেল ষ্টাম্প দুয়ো প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে যুটীয়াভাৱে উন্মোচন কৰে। ২০২০ ৰ ছেপ্টেম্বৰত মহাত্মা গান্ধীৰ ১৫০ সংখ্যক জন্ম বাৰ্ষিকী উদযাপনৰ সৈতে সংগতি ৰাখি গান্ধীজীৰ সন্মানাৰ্থে এটা ষ্টাম্প প্ৰৱৰ্তন কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বাংলাদেশ চৰকাৰক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
৭। এই অনুষ্ঠানত বিংশ শতিকাৰ দুই মহান নেতা মহাত্মা গান্ধী আৰু বংগবন্ধুৰ স্মৰণাৰ্থে ডিজিটেল প্ৰদৰ্শনীত এটা পৰিচয়াত্মক ভিডিঅ’ প্ৰদৰ্শন কৰা যায়। উভয় নেতাই আশা কৰে যে এই প্ৰদৰ্শনী, বাংলাদেশ আৰু ভাৰতৰ ভিন্ন মহানগৰসমূহত তথা বিশ্বখনৰ নিৰ্বাচিত মহানগৰসমূহত প্ৰদৰ্শন কৰা হওঁক তথা একেদৰে ৰাষ্ট্ৰসংঘতো, যিয়ে মূলত যুৱ সমাজকে প্ৰমুখ্য কৰি জনসাধাৰণৰ মাজত ন্যায়, সমতা আৰু অ-হিংসাৰ মূল্যবোধৰ প্ৰতি অনুপ্ৰাণিত কৰিব।
৮। উভয় পক্ষই উল্লেখ কৰে যে ভাৰতীয় চলচ্চিত্ৰ পৰিচালক শ্য়াম বেংগলৰ পৰিচালনাত বংগবন্ধু শ্বেখ মুজিবুৰ ৰহমানৰ বাঅ’পিক নিৰ্মাণৰ কাম ২০২১ ৰ জানুৱাৰীত আৰম্ভ হ’ব।
৯। উভয় নেতাই ২০২১ বৰ্ষটো ভাৰত-বাংলাদেশৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ বাবে ঐতিহাসিক হ’ব বুলি অভিহিত কৰে। কিয়নো মুক্তি সংগ্ৰাম আৰু ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ মাজত কূটনৈতিক সম্পৰ্ক স্থাপনৰ পঞ্চাশতম বাৰ্ষিকী পালন আৰু কৰা হ’ব, ইয়াৰ অৰ্থে ভাৰত, বাংলাদেশ আৰু তৃতীয় ৰাষ্ট্ৰসমূহত উভয়ে যুটীয়াভাৱে এই দুই উপলক্ষৰ স্মৰণ কৰাত সন্মতি প্ৰকাশ কৰিছে।
১০। বাংলাদেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীক এই অনুৰোধ কৰে যে বাংলাদেশ-ভাৰত সীমান্তৰ মুজিব নগৰৰপৰা নদিয়ালৈ ঐতিহাসিক পথটো “স্বাধীনতা চড়ক” হিচাপে নামকৰণৰ বাংলাদেশৰ প্ৰস্তাৱটো বিবেচনা কৰিব লাগে। বাংলাদেশৰ মুক্তি সংগ্ৰামৰ সময়ছোৱাত এই পথটোৰ ঐতিহাসিক তাৎপৰ্য্যৰ স্মৰণাৰ্থেই বাংলাদেশে এই প্ৰস্তাৱ জনাইছে।
১১। উভয় পভই সংস্কৃতি, শিক্ষা, বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি, যুৱ আৰু ক্ৰীড়া আৰু গণ মাধ্যমক প্ৰোৎসাহনৰ অৰ্থে গ্ৰুপসমূহৰ নিয়মীয়া একচেঞ্জ অব্যাহত ৰখাৰ অংগীকাৰ কৰে।
সীমান্ত ব্যৱস্থাপনা আৰু সুৰক্ষা সহযোগিতা
১২। উভয় পক্ষই জইন্ট বাউণ্ডেৰী কনফাৰেন্সৰ এখনি বৈঠক সোনকালে অনুষ্ঠিত কৰাত সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। ইয়াত ষ্ট্ৰিপ মেপৰ নতুন ছেট যুগুত কৰি উলিওৱা হ’ব। তদুপৰি ১ নং মূল স্তম্ভৰপৰা লেণ্ড বাউণ্ডেৰী টাৰ্মিনাছলৈ ইছামাটি, কালিন্দী, ৰায়মংগল আৰু হাৰিভাংগা নৈৰ প্ৰসাৰণ সন্দৰ্ভতো আলোচনা কৰা হ’ব। কুশিয়াৰা নৈৰ সৈতে থকা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্তক স্থায়ী সীমান্তলৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ বাবে যাৱতীয় কাম সম্পন্ন কৰাত সন্মতি প্ৰকাশ কৰা হয়।
১৩। বাংলাদেশ পক্ষই ৰাজস্বাহী জিলাৰ সমীপৱৰ্তী পদ্মা নৈৰ সৈতে থকা নদী পথেদি ১.৩ কিঃমিঃ ইন’চেন্ট পাছেজৰ অনুৰোধো দোহাৰে। ভাৰতীয় পক্ষই এই অনুৰোধ বিবেচনা কৰি চোৱাৰ নিশ্চিতি প্ৰদান কৰে।
১৪। উভয় নেতাই ত্ৰিপুৰা (ভাৰত)ৰপৰা আৰম্ভ হৈ বাংলাদেশ খণ্ডত শেষ হোৱা উভয় ৰাষ্ট্ৰৰ মাজৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সীমান্ত অতি সোনকালে যিসমূহ খণ্ডত বাকী আছে তাত ব’ৰ্ডাৰ ফেন্সিং সম্পূৰ্ণ কৰি তোলাত সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। উভয় নেতাই তদুপৰি এই সন্মতি প্ৰকাশ কৰে যে সীমান্তটোত নাগৰিকৰ মৃত্যু হোৱা ঘটনাক গুৰুত্বপূৰ্ণ হিচাপে গণ্য কৰা হ’ব আৰু সীমান্তত ঘটনা এনে ঘটনা শূন্য কৰি তুলিবলৈ সীমান্ত বাহিনীসমূহক ঐক্যবদ্ধভাৱে কাম কৰাৰ নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰা হয়। নেতা দুজনে অব্যাহত থকা ক’অৰ্ডিনেটেড ব’ৰ্ডাৰ মেনেজমেন্ট প্লেনৰ সম্পূৰ্ণ ৰূপায়ণত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। উভয় পক্ষই দুই সীমান্ত সুৰক্ষা বাহিনীসমূহে অস্ত্ৰ-শস্ত্ৰৰ চোৰাং কাৰবাৰ, নাৰ্ক’টিক্স আৰু ভুৱা নোটৰ বিৰুদ্ধে শেহতীয়াভাৱে গ্ৰহণ কৰা প্ৰচেষ্টাৰাজি আৰু মহিলা আৰু শিশুকে প্ৰমুখ্য কৰি মানৱ সৰবৰাহ প্ৰতিৰোধত লাভ কৰা সফলতাত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে।
১৫। বাংলাদেশ আৰু ভাৰতে সততে প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগসমূহৰ সন্মুখীন হৈ অহা কথাটোত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়। ইয়াৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত দুয়ো নেতাই উভয় পক্ষৰ বিষয়া-বৰ্গক দুৰ্যোগ ব্যৱস্থাপনা সহযোগিতাৰ ক্ষেত্ৰত বুজাবুজিৰ চুক্তি সম্পন্ন কৰাৰ নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰে।
১৬। বিশ্ব শান্তি আৰু সুৰক্ষাৰ প্ৰতি সন্ত্ৰাসবাদ ভীতি হৈ অহাৰ কথাত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰি, উভয় পক্ষই সকলো ধৰণৰ সন্ত্ৰাসবাদ দমনৰ অৰ্থে তেওঁলোকৰ শক্তিশালী অংগীকাৰৰ কথা দোহাৰে।
১৭। উভয় পক্ষই ৰাষ্ট্ৰ দুখনৰ মাজত জনসাধাৰণৰ চলাচল সহজতৰ কৰি তোলাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। বাংলাদেশ পক্ষই ভাৰতক এই অনুৰোধ জনাই যে ভাৰতৰ ভূমি বন্দৰসমূহৰপৰা প্ৰৱেশ/প্ৰস্থানত অব্যাহত থকা বাধ্যবাধকতাসমূহ নোহোৱা কৰিবলৈ ভাৰতে যি অংগীকাৰ কৰিছিল, তাৰ শীঘ্ৰেই ৰূপায়ণ কৰিব লাগে। যাৰ জৰিয়তে বাংলাদেশৰ নাগৰিকে পৰ্যায়ক্ৰমে বৈধ নথি-পত্ৰৰে ভ্ৰমণ কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। উল্লেখযোগ্য যে আখাউৰা (ত্ৰিপুৰা) আৰু ঘোজাদাংগা (পশ্চিম বংগ)ত এই চেকপইন্টসমূহ অৱস্থিত।
বিকাশৰ বাবে বাণিজ্য অংশীদাৰিত্ব
১৮। ২০১১ ৰপৰা এছএএফটিএ ৰ অধীনত ভাৰতলৈ বাংলাদেশী ৰপ্তানিত প্ৰদান কৰা বিনামূলীয়া ডিউটি আৰু কোটাত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেখ হাছিনাই শলাগ লয়। উভয় ৰাষ্ট্ৰই এছএএফটিএ ৰ নমনীয়তাৰ পূৰ্ণ উপযোগিতা গ্ৰহণ কৰিব পৰাকৈ বন্দৰ বাধ্যবাধকতা, প্ৰচিডিউৰেল বটলনেক আৰু কোৱাৰেন্টাইন বাধ্যবাধকতাসমূহকে প্ৰমুখ্য কৰি নন-টেৰিফ বেৰিয়াৰ আৰু ট্ৰেড ফেচিলিটেশ্যনৰ সমস্যাৰাজি সমাধান কৰাত উভয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। বাংলাদেশ পক্ষই ভাৰতক এই অনুৰোধ জনাই যে বাংলাদেশলৈ ৰপ্তানি কৰা ভাৰতৰ নিত্যব্যৱহাৰ্য্য সা-সামগ্ৰীসমূহ হৈছে গাংলাদেশৰ ঘৰুৱা বজাৰক প্ৰভাৱিত কৰা এটি গুৰুত্বপূৰ্ণ কাৰক। সেয়েহে ভাৰত চৰকাৰৰ ৰপ্তানি-আমদানি নীতিৰ যিকোনো সংশোধনীৰ কথা আগতীয়াকৈ অৱগত কৰিব লাগে। ভাৰতীয় পক্ষই এই অনুৰোধটো টুকি ৰাখে।
১৯। উভয় নেতাই বাণিজ্য আৰু ৰেলৱেৰ বিষয়া-বৰ্গক বৰ্তমানে থকা ৰেল পথ, চাইড-ড’ৰ কন্টেইনাৰ আৰু পাৰ্চেল ট্ৰেইনৰ জৰিয়তে দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্যক সহজতৰ কৰাকে প্ৰমুখ্য কৰি ক’ভিড-১৯ৰ সময়ছোৱাত যোগান শৃংখল ব্যাহত হৈ নোযোৱাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ সহযোগিতা প্ৰদৰ্শনৰ নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰে।
২০। দ্বিপাক্ষিক অৰ্থনৈতিক আৰু বাণিজ্যিক সম্পৰ্কৰ অপাৰ সম্ভাৱনাৰ কথা দোহাৰি, উভয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিষয়া-বৰ্গক এই নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰে যে দ্বিপাক্ষিক কম্প্ৰিহেনছিভ ইকনমিক পাৰ্টনাৰশ্বিপ এগ্ৰিমেন্ট (CEPA) ত সূত্ৰবদ্ধ হ’বলৈ প্ৰত্যাশাৰ অব্যাহত থকা যুটীয়া অধ্যয়ন শীঘ্ৰেই সম্পন্ন কৰিব লাগে।
২১। এই বৰ্ষৰ আৰম্ভণিতে ভাৰত-বাংলাদেশ টেক্সটাইল ইণ্ডাষ্ট্ৰী ফৰামৰ প্ৰথম বৈঠকক আদৰণি জনাই, নেতাদুজনে টেক্সটাইল খণ্ডটোত লিংকেজ আৰু সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ প্ৰয়োজনীয়তা সন্দৰ্ভত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে আৰু বিষয়া-বৰ্গক এই নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰে যে ভাৰত চৰকাৰৰ টেক্সটাইল মন্ত্ৰালয় আৰু বাংলাদেশ চৰকাৰৰ টেক্সটাইল আৰু জুট মন্ত্ৰালয়ৰ মাজৰ প্ৰস্তুত হৈ থকা বুজাবুজিৰ চুক্তি অতি সোনকালে সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ কয়। তেওঁলোকে শেহতীয়াকৈ সম্পন্ন হোৱা বাংলাদেশৰপৰা ভাৰতলৈ ৰপ্তানি হোৱা মৰাপাটৰ পণ্য সন্দৰ্ভত এন্টি ডাম্পিং/এন্টি-চাৰ্কুমভেনশ্যন ডিউটি সম্পৰ্কত আলোচনাক আদৰণি জনায় আৰু এডিডি সম্পৰ্কীয় সমস্যাৰ্জি শীঘ্ৰেই নিষ্পত্তি হোৱাৰ আশা প্ৰকাশ কৰে।
সমৃদ্ধিৰ বাবে যোগাযোগ
২২। উভয় ৰাষ্ট্ৰৰ মাজত প্ৰাক-১৯৬৫ ৰেলৱে লিংকেজৰ পুনঃ প্ৰতিষ্ঠাৰ অৰ্থে লাভ কৰা অগ্ৰগতিত দুয়ো প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। তেওঁলোকে যুটীয়াভাৱে হালদিবাৰী (ভাৰত) আৰু চিলাহাটি (বাংলাদেশ)ৰ মাজত নতুনকৈ পুনঃ প্ৰতিষ্ঠা কৰা ৰেলৱে লিংক উদ্বোধন কৰে আৰু এই ৰেল লিংকে অনাগত দিনসমূহত দুই পক্ষৰ মাজত বাণিজ্য আৰু জনসাধাৰণৰ সম্পৰ্ক সুদৃঢ় কৰিব বুলি কয়। ক’ভিড পৰিস্থিতি উন্নত হোৱাৰ লগে-লগে ট্ৰেইন চলাচল আৰম্ভ কৰাৰ সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰা হয়।
২৩। দুয়ো নেতাই অব্যাহত থকা দ্বিপাক্ষিক যোগাযোগ ব্যৱস্থাৰ বুজ লয় আৰু শেহতীয়াভাৱে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থা ৰাজিক আদৰণি জনায়। সেইসমূহৰ ভিতৰত আছেঃ প্ৰট’কল অন ইনলেণ্ড ৱাটাৰ ট্ৰেনজিট এণ্ড ট্ৰেড (PIWTT)ৰ অৰ্থে দ্বিতীয় সংযোজনত স্বাক্ষৰ, চট্টগ্ৰাম হৈ কলকাতাৰপৰা আগৰতলালৈ ভাৰতীয় পণ্যৰ ট্ৰান্স-শ্বিপমেন্টৰ ট্ৰায়েল চলাচল আৰু পিআইডব্লিউটিটিৰ অধীনত সোনামূৰা-ডাউদকান্দি প্ৰট’কল ৰাউটক কাৰ্যক্ষম কৰি তোলা। উভয় নেতাই চট্টগ্ৰাম আৰু মংলা বন্দৰেদি ভাৰতীয় পণ্যৰ ট্ৰান্স-শ্বিপমেন্টক বিশালভাৱে কাৰ্যক্ষম কৰি তোলাত সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
২৪। ৰাষ্ট্ৰ দুখনৰ মাজত যাত্ৰী আৰু মাল-বস্তুৰ চলাচল আৰু যোগাযোগ সহজতৰ কৰি তুলিবলৈ, উভয় নেতাই বিবিআইএন মটৰ ভেহিকল এগ্ৰিমেন্টৰ শীঘ্ৰেই কাৰ্যকৰীকৰণত সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। ইয়াৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তিত স্বাক্ষৰত গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা হয়। ইয়াৰ জৰিয়তে বাংলাদেশ, ভাৰত আৰু নেপালে পণ্য আৰু যাত্ৰীৰ চলাচল আৰম্ভ কৰিব পৰাৰ সমান্তৰালভাৱে পৰৱৰ্তী সময়ত ভূটানৰ বাবে সুবিধা ৰাখি থোৱা যাব।
২৫। বাংলাদেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অব্যাহত থকা ভাৰত ম্য়ানমাৰ থাইলেণ্ড ত্ৰিপাক্ষিক ঘাইপথ প্ৰকল্পৰ প্ৰতি আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰে আৰু এই প্ৰকল্পৰ সৈতে বাংলাদেশক সংযোগ কৰিবলৈ ভাৰতৰ সমৰ্থন বিচাৰে। দক্ষিণ আৰু দক্ষিণ পূব এছিয়াৰ অঞ্চলসমূহৰ মাজত যোগাযোগৰ বৰ্ধনৰ অৰ্থেই বাংলাদেশে ইয়াৰ সৈতে সংযোজিত হ’ব খুজিছে। একেই উদ্দীপনাৰে, ভাৰতীয় পক্ষই বাংলাদেশক এই অনুৰোধ জনাই যে পশ্চিম বংগ (হিল্লি)ৰপৰা মেঘালয় (মহেন্দ্ৰগঞ্জ) লৈ বাংলাদেশৰ মাজলৈ যোগাযোগৰ অনুমতি প্ৰদান কৰিব লাগে।
২৬। ভাৰতে বাংলাদেশ চৰকাৰক কৰা অনুৰোধ দোহাৰি কয় যে আগৰতলা- আখাউৰাৰে আৰম্ভ হোৱা প্ৰতি চুবুৰীয়া ৰাষ্ট্ৰ ভাৰত আৰু বাংলাদেশৰ মাজত অতিকমেও এটা মিনিমেল নিগেটিভ লিষ্টসহ লেণ্ড প’ৰ্ট থাকিব লাগে। বাংলাদেশ পক্ষই প্ৰস্তাৱ জনাই যে ফেনী ব্ৰিজ সম্পূৰ্ণ হোৱাৰ লগে-লগে বাংলাদেশী ট্ৰাকসমূহে ইয়াৰ সুবিধা লাভ কৰিব, ইয়াৰ জৰিয়তে চট্টগ্ৰাম বন্দৰেদি ভাৰতৰ উত্তৰ পূবলৈ পণ্যাদিৰ সৰবৰাহ কৰিব পৰা যাব।
২৭। ৰাষ্ট্ৰ দুখনৰ মাজত স্পন্দনশীল উন্নয়ন অংশীদাৰিত্ব স্বীকাৰ কৰি, উভয় পক্ষই শেহতীয়াকৈ গঠন কৰা হাই লেভেল মনিটৰিং কমিটিৰ সক্ৰিয় কাৰ্যক্ষমতাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ইয়াৰ নেতৃত্বত আছে বাংলাদেশৰ অৰ্থনৈতিক সম্পৰ্ক শাখাৰ সচিব আৰু ঢাকাস্থিত ভাৰতৰ উচ্চায়ুক্ত। যিয়ে এলঅ’চি প্ৰকল্পৰ ক্ষীপ্ৰ সম্পূৰ্ণৰ অৰ্থে অগ্ৰগতিৰ নিয়মীয়া পৰ্যবেক্ষণ কৰি আছে।
২৮। উভয় পক্ষই ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ছোৱাত উভয় পক্ষৰ যাত্ৰীসকলৰ জৰুৰী প্ৰয়োজনীয়তা সহজতৰ কৰি তুলিবলৈ উভয় পক্ষৰ মাজত অস্থায়ী বিমান সেৱা প্ৰৱৰ্তন কৰাত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। বাংলাদেশ পক্ষই তদুপৰি ভাৰতীয় পক্ষক শীঘ্ৰেই ভূমি বন্দৰৰ জৰিয়তে নিয়মীয়া যাতায়াত ব্যৱস্থা পুনৰ প্ৰৱৰ্তন কৰিবলৈ আহ্বান জনায়।
জল সম্পদ, বিদ্যুৎ আৰু শক্তিত সহযোগিতা
২৯। ২০১১ ত উভয় চৰকাৰে প্ৰকাশ কৰা সন্মতি অনুসৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেখ হাছিনাই তিস্তাৰ পানী আদান-প্ৰদানৰ অৰ্থে অন্তৱৰ্তী চুক্তিত শীঘ্ৰেই স্বাক্ষৰৰ আৱশ্যকতা সন্দৰ্ভত ব্যক্ত কৰে। এই ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ সু অংগীকাৰ আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণৰ কথা দোহাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে।
৩০। নেতা দুজনে ছয় যুটীয়া নৈ যথাঃ মনু, মুহুৰি, খোৱাই, গুমটি, ধাৰলা আৰু দুধকুমাৰৰ পানীৰ আদান-প্ৰদানৰ অৰ্থে অন্তৱৰ্তী চুক্তিৰ ফ্ৰেমৱৰ্কৰ শীঘ্ৰেই সমাপ্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
৩১। বাংলাদেশ পক্ষই ভাৰতীয় পক্ষক এই অনুৰোধ জনাই যে জলসিঞ্চনৰ উদ্দেশ্যৰে কুশিয়াৰা নৈৰ পানী ব্যৱহাৰৰ অৰ্থে ৰহিমপুৰ খালৰ অৱশিষ্ট অংশৰ খনন কাৰ্যৰ অনুমতি প্ৰদান কৰিবলৈ ভাৰতে ইয়াৰ সংশ্লিষ্ট সীমান্ত কৰ্তৃপক্ষক অনুমতি জনাব লাগে। তদুপৰি ভাৰতীয় পক্ষয়ো এই অনুৰোধ জনাই যে উভয় পক্ষৰদ্বাৰা কুশিয়াৰা নৈৰ পানী প্ৰত্যাহাৰ কৰিবলৈ নিৰীক্ষণৰ অৰ্থে ৰাষ্ট্ৰ দুখনৰ মাজত হোৱা প্ৰস্তাৱিত বুজাবুজিৰ চুক্তি শীঘ্ৰেই স্বাক্ষৰিত হ’ব লাগে। একেদৰে কুশিয়াৰা নৈৰ পানী আদান-প্ৰদান সম্পৰ্কীয় চুক্তিৰ পলম হোৱা স্বাক্ষৰ কাৰ্যসূচী শীঘ্ৰেই সম্পন্ন হ’ব লাগে। দুয়ো নেতাই জইন্ট ৰিভাৰ কমিশ্যনৰ ইতিবাচক বৰঙণিৰ কথা দোহাৰে আৰু শীঘ্ৰেই সচিব পৰ্যায়ৰ পৰৱৰ্তী জেআৰচি বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰাৰ মতপোষণ কৰে।
৩২। উভয় পক্ষই ব্যক্তিগত খণ্ডসমূহকে ধৰি বিদ্যুৎ আৰু শক্তি খণ্ডত বলিষ্ঠ সহযোগিতাত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে। ইয়াত ভাৰত-বাংলাদেশ মৈত্ৰী পাইপলাইন, মৈত্ৰী ছুপাৰ থাৰ্মেল পাৱাৰ প্ৰজেক্ট তথা আন প্ৰকল্পসমূহকে ধৰি প্ৰকল্পসমূহৰ ক্ষীপ্ৰ ৰূপায়ণত সন্মতি প্ৰকাশ কৰা হয়। উভয় পক্ষই হাইড্ৰ’কাৰ্বন খণ্ডত সহযোগিতা সন্দৰ্ভত বুজাবুজিৰ ফ্ৰেমৱৰ্কত স্বাক্ষৰক আদৰণি জনাই যিয়ে পৰৱৰ্তী সময়ত বিনিয়োগৰ বৰ্ধন, প্ৰযুক্তিৰ হস্তান্তৰ, যুটীয়া অধ্যয়ন আৰু প্ৰশিক্ষণৰ জৰিয়তে শক্তি লিংকেজৰ বৰ্ধন ঘটাব আৰু হাইড্ৰ’কাৰ্বন যোগাযোগক প্ৰোৎসাহিত কৰিব। ইয়াত তদুপৰি সন্মতি প্ৰকাশ কৰা হয় যে বাঅ’ ফুৱেলকে ধৰি শক্তি সক্ষমতা আৰু স্বচ্ছ শক্তিত সহযোগিতা বৃদ্ধি কৰা হ’ব। শক্তিৰ সেউজ, স্বচ্চ আৰু নৱীকৰণযোগ্য উৎসৰ প্ৰতি উভয় ৰাষ্ট্ৰৰ অংগীকাৰৰ সৈতে সংগতি ৰাখি, নেপাল আৰু ভূটানৰ সৈতেও উপআঞ্চলিক সহযোগিতা সুদৃঢ়কৰণত সন্মতি প্ৰকাশ কৰা হয়। উভয় পক্ষই তদুপৰি বিদ্যুৎ আৰু শক্তি যোগাযোগৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা সুদৃঢ়কৰণৰ সন্মতি প্ৰকাশ কৰে।
ম্যানমাৰৰ ৰাখিনে প্ৰদেশৰপৰা বলপূৰ্বকভাৱে স্থানচ্যুত লোকসকল
৩৩। ম্যানমাৰৰ ৰাখিনে প্ৰদেশৰপৰা বলপূৰ্বকভাৱে স্থানচ্যুত ১.১ নিযুত লোকক আশ্ৰয় আৰু মানৱীয় সাহাৰ্য্য প্ৰদানত বাংলাদেশে প্ৰদৰ্শন কৰা মহানুভৱতাৰ শলাগ লয় প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে। উভয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকৰ সুৰক্ষিত, ক্ষীপ্ৰ আৰু বহনক্ষম প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা দোহাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেখ হাছিনাই ৰাষ্ট্ৰ সংঘ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ সদস্য হিচাপে নিৰ্বাচিত হোৱাৰ বাবে ভাৰতক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ বাংলাদেশৰ প্ৰত্যাশা ব্যক্ত কৰি কয় যে বলপূৰ্বকভাৱে স্থানচ্যুত ৰোহিংগীয়াসকলক ম্যানমাৰলৈ প্ৰত্যাৱৰ্তনত ভাৰতৰ সহযোগিতা বাংলাদেশে কামনা কৰিছে।
অঞ্চল আৰু বিশ্বখনত অংশীদাৰিত্ব
৩৪। ৰাষ্ট্ৰ সংঘ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ নিৰ্বাচনত ভাৰতক সমৰ্থন কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেখ হাছিনাক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। ৰাষ্ট্ৰ সংঘ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ আশু সংস্কাৰ সাধন, জলাবায়ু পৰিৱৰ্তন প্ৰতিৰোধ, বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্য (SDG) আৰু অভিবাসীসকলৰ অধিকাৰ ৰক্ষাৰ্থে একেলগে কাম কৰাত উভয় পক্ষই সন্মতি প্ৰকাশ কৰে। উভয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পুনৰ দোহাৰে যে ২০৩০ ত নিৰ্ধাৰিত কৰা লক্ষ্য অনুসৰি এছডিজিৰ ৰূপায়ণ নিশ্চিত কৰি তুলিবলৈ গ্ল’ৱেল পাৰ্টনাৰশ্বিপৰ অধনীত উন্নত ৰাষ্ট্ৰসমূহে তেওঁলোকৰ অংগীকাৰ পূৰ্ণ কৰাটো প্ৰয়োজনীয়।
৩৫। উভয় নেতায়ে ক’ভিড ১৯ ৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ পাছত আঞ্চলিক আৰু বৈশ্বিক অৰ্থনৈতিক প্ৰেক্ষাপট সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰে। ইয়াত চাৰ্ক (SAARC) আৰু বিমছটেক (BIMSTEC)ৰ দৰে আঞ্চলিক সংস্থাসমূহৰ ভূমিকা অপৰিসীম বুলি ব্যক্ত কৰা হয়। ক’ভিড-১৯ৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱৰ আৰম্ভণিতে ২০২০ৰ মাৰ্চত চাৰ্ক নেতৃবৃন্দৰ ভিডিঅ’ কনফাৰেন্স অনুষ্ঠিত কৰাৰ বাবে ভাৰতীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ শলাগ লয় বাংলাদেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। তদুপৰি তেওঁ দক্ষিণ এছিয়া অঞ্চলটোত বৈশ্বিক মহামাৰীটোৰ প্ৰভাৱসমূহ নিৰ্মূল কৰিবলৈ ভাৰতীয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে চাৰ্ক ইমাৰ্জেন্সী ৰেচপন্স ফাণ্ড গঠনৰ প্ৰস্তাৱ জনোৱাৰ বাবে ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। বাংলাদেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তদুপৰি চাৰ্ক মেডিকেল আৰু পাব্লিক হেল্থ ৰিচাৰ্ছ ইনষ্টিটিউট প্ৰতিষ্ঠাৰ প্ৰস্তাৱৰ কথা পুনৰ এবাৰ দোৰাহে আৰু এই ক্ষেত্ৰত সমৰ্থন বিচাৰে। উল্লেখযোগ্য যে ২০২১ ত বাংলাদেশে আয়’ৰা (IORA)ত অধ্যক্ষতা কৰিব আৰু বৃহত্তৰ সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তাৰ অৰ্থে কাম কৰিবলৈ ভাৰতৰ সহযোগিতা কামনা কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে চলিত বৰ্ষত ক্লাইমেট ভালনাৰেবল ফৰামত বাংলাদেশে কৰা অধ্যক্ষতাৰ শলাগ লয়।
৩৬। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেখ হাছিনাই নিউ ডেভলপমেন্ট বেংকৰ কাৰ্যৰ শলাগ লয় আৰু এই প্ৰতিষ্ঠানৰ সৈতে জড়িত হ’বলৈ বাংলাদেশক আমন্ত্ৰণ কৰাৰ বাবে ভাৰতৰ শলাগ লয়। আন্তঃগাঁথনি উন্নয়নকে ধৰি ভিন্ন ক্ষেত্ৰত বেংকটোৰ কাৰ্যক আদৰণি জনাই আৰু এই পদক্ষেপৰ এটি অংশ হ’বলৈ বাংলাদেশৰ আগ্ৰহৰ কথা ব্যক্ত কৰে।
দ্বিপাক্ষিক নথিৰ স্বাক্ষৰ আৰু প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন
৩৭। এই কাৰ্যসূচীত, নিম্ন উল্লেখিত দ্বিপাক্ষিক নথিসমূহ স্বাক্ষৰিত হয় আৰু ভাৰত চৰকাৰ আৰু বাংলাদেশৰ বিষয়াসকলৰদ্বাৰা আদান-প্ৰদান কৰা যায়ঃ
হাইড্ৰ’কাৰ্বন খণ্ডত সহযোগিতা সন্দৰ্ভত বুজাবুজিৰ ফ্ৰেমৱৰ্ক (FOU);
আন্তঃসীমা হাতী সংৰক্ষণ সন্দৰ্ভত প্ৰট’কল;
স্থানীয় নিকায় আৰু আন ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠানৰ জৰিয়তে হাই ইমপেক্ট কমিউনিটি ডেভলপমেন্ট প্ৰজেক্ট (HICDP)ৰ ৰূপায়ণৰ অৰ্থে ইণ্ডিয়ান গ্ৰান্ট এচিটেন্স সন্দৰ্ভত বুজাবুজিৰ চুক্তি (MOU);
বৰিশাল মহানগৰ নিগমৰ অৰ্থে লামচৰি অঞ্চলত জাঁৱৰ/গোটা আৱৰ্জনা নিষ্পত্তি ক্ষেত্ৰৰ সা-সঁজুলিৰ যোগান আৰু উন্নয়নৰ অৰ্থে বুজাবুজিৰ চুক্তি (MOU);
ভাৰত-বাংলাদেশ চিইএঅ’ ফৰামৰ টাৰ্মছ অৱ ৰেফাৰেন্স;
জাতিৰ পিতা বংগবন্ধু শ্বেখ মুজিবুৰ ৰহমান স্মাৰক সংগ্ৰহালয়, ঢাকা, বাংলাদেশ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সংগ্ৰহালয়, নতুন দিল্লী, ভাৰতৰ মাজত বুজাবুজিৰ চুক্তি (MoU); আৰু
কৃষিৰ ক্ষেত্ৰখনত সহযোগিতাৰ বুজাবুজিৰ চুক্তি (MoU)।
নিম্ন উল্লেখিত দ্বিপাক্ষিক উন্নয়ন অংশীদাৰিত্ব প্ৰকল্পসমূহো উদ্বোধন কৰা হয়ঃ
• ৰাজশ্বাহী মহানগৰত সৌন্দৰ্য্যবৰ্ধন আৰু মহানগৰ উন্নয়ন প্ৰকল্প;
• খুলানাত খালিশপুৰ কলেজিয়েট বালিকা বিদ্যালয় নিৰ্মাণ;
৩৮। এই নতুন স্বাভাৱিক অৱস্থাৰ মাজতে উক্ত ব্যৱস্থা কৰাৰ বাবে উভয় প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৰস্পৰে-পৰস্পৰক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।
৩৯। বাংলাদেশৰ স্বাধীনতাৰ ৫০ বছৰ পূৰ্তি আৰু বাংলাদেশ-ভাৰতৰ কূটনৈতিক সম্পৰ্কৰ ৫০ বছৰ পূৰ্তি উপলক্ষে অনুষ্ঠিতব্য কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণৰ নিমিত্তে প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০২১ ৰ মাৰ্চত সোশৰীৰে বাংলাদেশ ভ্ৰমণৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্বেখ হাছিনাৰ আমন্ত্ৰণ ৰক্ষা কৰাৰ বাবে তেখেতক তেওঁ ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে।

Prime Minister's Office
Joint Statement on India-Bangladesh Virtual Summit
17 DEC 2020 4:07PM by PIB Delhi
1. H.E. Shri Narendra Modi, Prime Minister of the Republic of India and H.E. Sheikh Hasina, Prime Minister of the People’s Republic of Bangladesh held a Summit in virtual format on 17 December 2020. Both sides held comprehensive discussions on all aspects of bilateral relations, and exchanged views on regional and international issues.
India-Bangladesh partnership
2. Both Prime Ministers expressed satisfaction over the current state of bilateral relations based on shared bonds of history, culture, language, and other unique commonalities that characterize the partnership. They emphasized that relations between Bangladesh and India are based on fraternal ties and reflective of an all-encompassing partnership based on sovereignty, equality, trust and understanding that transcends a strategic partnership. They paid solemn tribute to the martyrs of the Liberation War of Bangladesh, the Muktijoddhas and the Indian soldiers, for their great sacrifices in 1971. They vowed to uphold and protect the cherished values of democracy and equality in line with the aspirations of the people of the two friendly countries.
3. The two leaders expressed satisfaction on the progress of various decisions taken during the official visit of Prime Minister Sheikh Hasina to Delhi in October 2019. Both sides also recalled the successful holding of the Sixth Meeting of the Joint Consultative Commission held in September 2020.
Cooperation in Health Sector- addressing the global public health challenge
4. Both sides exchanged views on the situation of the ongoing COVID-19 pandemic in their respective countries and expressed satisfaction at the manner in which sustained engagement between the two countries has been maintained during this ongoing crisis. Reiterating the highest priority India attaches to Bangladesh under India’s Neighbourhood First Policy, Prime Minister Narendra Modi assured that vaccines would be made available to Bangladesh as and when produced in India. Both leaders also noted the ongoing bilateral collaboration between the private sector in this area.
5. India also offered collaboration in therapeutics and partnership in vaccine production. Bangladesh appreciated India’s conducting capacity building courses for medical professionals in Bangla language.
Cultural Cooperation - Joint Celebration of Historical Links
6. Prime Minister Sheikh Hasina deeply appreciated the warm gesture of India in organizing various events on the occasion of ongoing ‘Mujib Borsho’. The two Prime Ministers jointly unveiled a commemorative postal stamp issued by the Government of India on the occasion of birth centenary of Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman. Prime Minister Narendra Modi thanked the Government of Bangladesh for issuing a stamp in honour of Mahatma Gandhi on the occasion of Gandhiji’s 150th birth anniversary celebrations earlier in September 2020.
7. An introductory video on the digital exhibition to commemorate the two great leaders of the 20th century, Mahatma Gandhi and Bangabandhu, was also screened on this occasion. Both leaders expressed hope that the exhibition, to be mounted in various cities of Bangladesh and India and in selected cities worldwide, as well as at the United Nations, will inspire values of justice, equality and non-violence, particularly amongst the youth.
8. Both sides noted that the filming of the biopic on Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman, under the direction of Indian film director Shyam Benegal will commence in January 2021.
9. Noting that the year 2021 will be historic in India Bangladesh bilateral relations as they would be commemorating the fiftieth anniversary of the Liberation War and the establishment of diplomatic relations between India and Bangladesh, it was agreed to jointly organize several activities to commemorate these two epochal events in India, Bangladesh and third countries.
10. Bangladesh Prime Minister requested the Indian side to consider Bangladesh’s proposal to name the historic road from Mujib Nagar to Nodia on Bangladesh-India border as "Shadhinota Shorok” commemorating the historic significance of the road during Bangladesh’s Liberation War.
11. Both sides reiterated to continue regular exchanges of groups to promote culture, education, science and technology, youth and sports and mass media.
Border Management and Security Cooperation
12. Both sides agreed to hold an early meeting of the Joint Boundary Conference to prepare a new set of strip maps along the stretch of Icchamati, Kalindi, Raimongol and the Hariabhanga Rivers from Main Pillar 1 to Land Boundary terminus, with a view to finalizing the delineation of the boundaries as fixed. It was agreed to carry out necessary work to convert the International Boundary along Kuhsiyara river into a fixed boundary.
13. Bangladesh side reiterated the request for 1.3 km Innocent Passage through river route along River Padma near Rajshahi District. The Indian side assured to consider the request.
14. Both leaders agreed to facilitate completion of border fencing at all pending sectors at the international border between both the countries at the earliest beginning from the Tripura (India)- Bangladesh sector. Both leaders also agreed that loss of civilian lives at the border is a matter of concern and directed the border forces concerned to enhance coordinate measures to work towards bringing such border incidents to zero.The leaders stressed on full implementation of the ongoing Coordinated Border Management Plan. Both sides noted with satisfaction the recent stepped-up efforts of the two border guarding forces against smuggling of arms, narcotics and fake currency and to prevent trafficking, particularly of women and children.
15. Noting that Bangladesh and India were prone to frequent natural disasters, the two leaders directed officials on both sides to expeditiously conclude the MoU in the area of disaster management cooperation.
16. Recognizing that terrorism remains a threat to global peace and security, both sides reiterated their strong commitment to eliminating terrorism in all its forms and manifestations.
17. Both sides emphasized simplifying people to people movement between the two countries. Bangladesh side requested for early implementation of India’s commitment to remove remaining restrictions on entry/ exit from land ports in India for Bangladeshis travelling on valid documents in a phased manner, beginning with checkpoints at Akhaura (Tripura) and Ghojadanga (West Bengal).
Trade Partnership for Growth
18. Prime Minister Sheikh Hasina appreciated the Duty Free and Quota Free access given to Bangladeshi exports to India under SAFTA since 2011. Both Prime Ministers emphasized on addressing issues of non-tariff barriers and trade facilitation including port restrictions, procedural bottlenecks and quarantine restrictions so that both countries can take full advantage of SAFTA flexibility. The Bangladesh side requested that as India’s export of essential commodities to Bangladesh are an important factor influencing their domestic market, any amendments in export-import policy of the Government of India may be conveyed in advance. The Indian side took note of this request.
19. Both the leaders commended trade and railway officials for the cooperation shown in maintaining uninterrupted supply chains during COVID-19, including facilitating bilateral trade through existing rail routes, using side-door container and parcel trains.
20. Recognizing the immense potential of bilateral economic and commercial ties, both Prime Ministers directed the officials to expeditiously conclude the ongoing joint study on the prospects of entering into a bilateral Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA).
21. Welcoming the first meeting of the India-Bangladesh Textile Industry Forum, earlier this year, the leaders emphasized the importance of increased linkages and collaboration in the textile sector and directed the officials to conclude the ongoing negotiations on the MOU between Ministry of Textiles, Government of India and Ministry of Textiles and Jute, Government of Bangladesh at the earliest. They welcomed the consultations on anti-dumping/anti-circumvention duties imposed on export of jute products from Bangladesh to India held recently and expressed hope that the issues related to ADD will be resolved expeditiously.
Connectivity for Prosperity
22. The two Prime Ministers noted with satisfaction the continued progress made towards the restoration of pre-1965 railway linkages between both nations. They jointly inaugurated the newly restored railway link between Haldibari (India) and Chilahati (Bangladesh) and noted that this rail link will further strengthen trade and people to people ties between the two sides. It was decided to operationalize the train as and when the COVID situation improves.
23. The two leaders took stock of the ongoing bilateral connectivity measures and welcomed the recent initiatives including the signing of the second addendum to the Protocol on Inland Water Transit and Trade (PIWTT), trial run of trans-shipment of Indian goods from Kolkata to Agartala via Chattogram and operationalization of Sonamura-Daudkandi Protocol route under the PIWTT. Both the leaders agreed to expeditiously operationalise trans-shipment of Indian goods through Chattogram and Mongla Ports.
24. To facilitate better connectivity and simplify movement of passengers and goods between both the countries, both leaders agreed to an early operationalization of the BBIN Motor Vehicles Agreement through expeditious signing of the Enabling MoU for Bangladesh, India and Nepal to commence the movement of goods and passengers, with provision for Bhutan to join at a later date.
25. Bangladesh Prime Minister expressed keen interest in the ongoing India Myanmar Thailand trilateral highway project and sought support of India for enabling Bangladesh to connect with this project with a view to enhance connectivity between the regions of South and South East Asia. In the same spirit, the Indian side requested Bangladesh to allow connectivity from West Bengal (Hilli) to Meghalaya (Mahendraganj) via Bangladesh.
26. India reiterated its request to the Government of Bangladesh of having at least one Land Port with minimal negative list between the each neighbouring states of India and Bangladesh, beginning with Agartala-Akhaura. Bangladesh side proposed that Bangladeshi trucks avail of the Feni Bridge, once completed, for transportation of goods from Chattogram port to the North East of India.
27. Acknowledging the vibrant development partnership between the two countries, both sides stressed on active operationalization of the recently-constituted High Level Monitoring Committee headed by Secretary, Economic Relations Division from Bangladesh and the High Commissioner of India in Dhaka to regularly review the progress of the LOC Projects for their early completion.
28. Both sides noted with satisfaction the commencement of a temporary Air Travel Bubble between the two sides to facilitate the urgent requirements of travellers on both sides during the COVID-19 pandemic. Bangladesh side also requested the Indian side to resume regular travel through land ports at the earliest
Cooperation in Water Resources, Power and Energy:
29. Prime Minister Sheikh Hasina highlighted the need for early signing of interim agreement for sharing of the Teesta waters, as agreed upon by both the governments in 2011. Prime Minister Narendra Modi reiterated India’s sincere commitment and continued efforts of the Government of India in that regard.
30. The two leaders underscored the need for early conclusion of Framework of Interim Agreement on sharing of waters of six joint rivers, namely, Manu, Muhuri, Khowai, Gumti, Dharla and Dudhkumar.
31. Bangladesh side requested the Indian side to inform its concerned border authorities to allow excavation work of the remaining portion of the Rahimpur Khal for utilization of Kushiyara River waters for irrigation purposes. The Indian side was also requested to provide early concurrence on the proposed MoU to be signed between the two countries for monitoring the withdrawal of water from the Kushiyara River by both the sides, pending signing of the Treaty/Agreement regarding sharing of water of the Kushiyara River. The two leaders recalled the positive contribution of the Joint Rivers Commission and looked forward to the next round of Secretarial level JRC meeting at the earliest.
32. Both sides expressed satisfaction at the robust cooperation in the power and energy sector, including between the private sector. It was agreed to expedite implementation of projects including India-Bangladesh Friendship Pipeline, Maitree Super Thermal Power Project as well as other projects. Both sides welcomed the signing of the Framework of Understanding on Cooperation in the Hydrocarbon Sector which would further augment energy linkages by streamlining investments, technology transfer, joint studies, training and promoting hydrocarbon connectivity. It was also agreed to enhance cooperation in energy efficiency and clean energy, including in biofuels.In line with commitment of both countries to move towards green, clean, renewable sources of energy, it was agreed to strengthen subregional cooperation including with Nepal and Bhutan. Both sides also agreed to strengthen cooperation in the area of power and energy connectivity.
Forcibly Displaced Persons from the Rakhine State of Myanmar
33. Prime Minister Narendra Modi appreciated the generosity of Bangladesh in sheltering and providing humanitarian assistance to the 1.1 million forcibly displaced persons from the Rakhine State of Myanmar. Both Prime Ministers reiterated the importance of their safe, speedy and sustainable return. Prime Minister Sheikh Hasina congratulated India on its election as a member of the United Nations Security Council. She expressed Bangladesh’s expectation to see India assist in the repatriation of the forcibly displaced Rohingyas back to Myanmar.
Partners in the Region and the World
34. Prime Minister Narendra Modi thanked Prime Minister Sheikh Hasina for supporting India in its election to the United Nations Security Council. Both countries agreed to continue working together towards achieving early reforms of the UN Security Council, combating climate change, attainment of the Sustainable Development Goals (SDGs) and protection of the rights of migrants. Both Prime Ministers reaffirmed the need for developed countries to fulfill their commitments under the Global Partnership for ensuring the means of implementation of the SDGs as enshrined in the Agenda 2030.
35. Both leaders highlighted that given the regional and global economic scenarios following the outbreak of COVID 19, regional organisations, such as SAARC and BIMSTEC have an important role to play. Bangladesh Prime Minister thanked the Indian Prime Minister for convening the SAARC leaders Video Conference in March 2020 in the outbreak of COVID-19. She also thanked the Indian Prime Minister for proposing creation of the SAARC Emergency Response Fund to counter effects of the global pandemic in the South Asian region. Bangladesh Prime Minister also reiterated the proposal for establishment of a SAARC Medical and Public Health Research Institute and sought support in this regard. Bangladesh will assume chairmanship of the IORA in 2021 and requested the support of India for working towards greater maritime safety and security. Prime Minister Modi appreciated the Presidency of Bangladesh at the Climate Vulnerable Forum in the current tenure.
36. Prime Minister Sheikh Hasina appreciated the work of the New Development Bank and thanked India for inviting Bangladesh to join the Institution. She welcomed the work of the Bank in multiple sectors including infrastructure development and expressed Bangladesh’s willingness to be a part of the initiative.
Signing of Bilateral Documents and Inauguration of Projects
37. On this occasion, the following bilateral documents were signed and exchanged by the officials of the Governments of India and Bangladesh:
▪ Framework of Understanding (FOU) on Cooperation in Hydrocarbon Sector;
▪ Protocol on Trans-boundary Elephant Conservation;
▪ MOU regarding Indian Grant Assistance for Implementation of High Impact Community Development Projects (HICDPs) through Local Bodies and other Public Sector Institutions;
▪ MOU on Supply of Equipment and Improvement of Garbage / Solid Waste Disposal Ground at Lamchori Area for Barishal City Corporation;
▪ Terms of Reference of India-Bangladesh CEOs Forum;
▪ MoU between Father of the Nation Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman Memorial Museum, Dhaka, Bangladesh and the National Museum, New Delhi, India; and
▪ MoU on Cooperation in the field of Agriculture.
The following bilateral development partnership projects were also inaugurated:
• Beautification and city development project in Rajshahi City;
• Construction of Khalishpur Collegiate Girl’s School in Khulna;
38. Both the Prime Ministers thanked each other for making this arrangement amidst the new normal.
39. Prime Minister Sheikh Hasina thanked Prime Minister Narendra Modi for accepting her invitation to visit Bangladesh in person in March 2021 to join the celebrations on the occasion of 50th anniversary of Bangladesh’s Independence and 50 years of Bangladesh-India diplomatic relations.