Prime Minister's Office
Joint Statement on India-Bangladesh Virtual Summit
17 DEC 2020 4:07PM by PIB Delhi
1. H.E. Shri Narendra Modi, Prime Minister of the Republic of India and H.E. Sheikh Hasina, Prime Minister of the People’s Republic of Bangladesh held a Summit in virtual format on 17 December 2020. Both sides held comprehensive discussions on all aspects of bilateral relations, and exchanged views on regional and international issues.
India-Bangladesh partnership
2. Both Prime Ministers expressed satisfaction over the current state of bilateral relations based on shared bonds of history, culture, language, and other unique commonalities that characterize the partnership. They emphasized that relations between Bangladesh and India are based on fraternal ties and reflective of an all-encompassing partnership based on sovereignty, equality, trust and understanding that transcends a strategic partnership. They paid solemn tribute to the martyrs of the Liberation War of Bangladesh, the Muktijoddhas and the Indian soldiers, for their great sacrifices in 1971. They vowed to uphold and protect the cherished values of democracy and equality in line with the aspirations of the people of the two friendly countries.
3. The two leaders expressed satisfaction on the progress of various decisions taken during the official visit of Prime Minister Sheikh Hasina to Delhi in October 2019. Both sides also recalled the successful holding of the Sixth Meeting of the Joint Consultative Commission held in September 2020.
Cooperation in Health Sector- addressing the global public health challenge
4. Both sides exchanged views on the situation of the ongoing COVID-19 pandemic in their respective countries and expressed satisfaction at the manner in which sustained engagement between the two countries has been maintained during this ongoing crisis. Reiterating the highest priority India attaches to Bangladesh under India’s Neighbourhood First Policy, Prime Minister Narendra Modi assured that vaccines would be made available to Bangladesh as and when produced in India. Both leaders also noted the ongoing bilateral collaboration between the private sector in this area.
5. India also offered collaboration in therapeutics and partnership in vaccine production. Bangladesh appreciated India’s conducting capacity building courses for medical professionals in Bangla language.
Cultural Cooperation - Joint Celebration of Historical Links
6. Prime Minister Sheikh Hasina deeply appreciated the warm gesture of India in organizing various events on the occasion of ongoing ‘Mujib Borsho’. The two Prime Ministers jointly unveiled a commemorative postal stamp issued by the Government of India on the occasion of birth centenary of Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman. Prime Minister Narendra Modi thanked the Government of Bangladesh for issuing a stamp in honour of Mahatma Gandhi on the occasion of Gandhiji’s 150th birth anniversary celebrations earlier in September 2020.
7. An introductory video on the digital exhibition to commemorate the two great leaders of the 20th century, Mahatma Gandhi and Bangabandhu, was also screened on this occasion. Both leaders expressed hope that the exhibition, to be mounted in various cities of Bangladesh and India and in selected cities worldwide, as well as at the United Nations, will inspire values of justice, equality and non-violence, particularly amongst the youth.
8. Both sides noted that the filming of the biopic on Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman, under the direction of Indian film director Shyam Benegal will commence in January 2021.
9. Noting that the year 2021 will be historic in India Bangladesh bilateral relations as they would be commemorating the fiftieth anniversary of the Liberation War and the establishment of diplomatic relations between India and Bangladesh, it was agreed to jointly organize several activities to commemorate these two epochal events in India, Bangladesh and third countries.
10. Bangladesh Prime Minister requested the Indian side to consider Bangladesh’s proposal to name the historic road from Mujib Nagar to Nodia on Bangladesh-India border as "Shadhinota Shorok” commemorating the historic significance of the road during Bangladesh’s Liberation War.
11. Both sides reiterated to continue regular exchanges of groups to promote culture, education, science and technology, youth and sports and mass media.
Border Management and Security Cooperation
12. Both sides agreed to hold an early meeting of the Joint Boundary Conference to prepare a new set of strip maps along the stretch of Icchamati, Kalindi, Raimongol and the Hariabhanga Rivers from Main Pillar 1 to Land Boundary terminus, with a view to finalizing the delineation of the boundaries as fixed. It was agreed to carry out necessary work to convert the International Boundary along Kuhsiyara river into a fixed boundary.
13. Bangladesh side reiterated the request for 1.3 km Innocent Passage through river route along River Padma near Rajshahi District. The Indian side assured to consider the request.
14. Both leaders agreed to facilitate completion of border fencing at all pending sectors at the international border between both the countries at the earliest beginning from the Tripura (India)- Bangladesh sector. Both leaders also agreed that loss of civilian lives at the border is a matter of concern and directed the border forces concerned to enhance coordinate measures to work towards bringing such border incidents to zero.The leaders stressed on full implementation of the ongoing Coordinated Border Management Plan. Both sides noted with satisfaction the recent stepped-up efforts of the two border guarding forces against smuggling of arms, narcotics and fake currency and to prevent trafficking, particularly of women and children.
15. Noting that Bangladesh and India were prone to frequent natural disasters, the two leaders directed officials on both sides to expeditiously conclude the MoU in the area of disaster management cooperation.
16. Recognizing that terrorism remains a threat to global peace and security, both sides reiterated their strong commitment to eliminating terrorism in all its forms and manifestations.
17. Both sides emphasized simplifying people to people movement between the two countries. Bangladesh side requested for early implementation of India’s commitment to remove remaining restrictions on entry/ exit from land ports in India for Bangladeshis travelling on valid documents in a phased manner, beginning with checkpoints at Akhaura (Tripura) and Ghojadanga (West Bengal).
Trade Partnership for Growth
18. Prime Minister Sheikh Hasina appreciated the Duty Free and Quota Free access given to Bangladeshi exports to India under SAFTA since 2011. Both Prime Ministers emphasized on addressing issues of non-tariff barriers and trade facilitation including port restrictions, procedural bottlenecks and quarantine restrictions so that both countries can take full advantage of SAFTA flexibility. The Bangladesh side requested that as India’s export of essential commodities to Bangladesh are an important factor influencing their domestic market, any amendments in export-import policy of the Government of India may be conveyed in advance. The Indian side took note of this request.
19. Both the leaders commended trade and railway officials for the cooperation shown in maintaining uninterrupted supply chains during COVID-19, including facilitating bilateral trade through existing rail routes, using side-door container and parcel trains.
20. Recognizing the immense potential of bilateral economic and commercial ties, both Prime Ministers directed the officials to expeditiously conclude the ongoing joint study on the prospects of entering into a bilateral Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA).
21. Welcoming the first meeting of the India-Bangladesh Textile Industry Forum, earlier this year, the leaders emphasized the importance of increased linkages and collaboration in the textile sector and directed the officials to conclude the ongoing negotiations on the MOU between Ministry of Textiles, Government of India and Ministry of Textiles and Jute, Government of Bangladesh at the earliest. They welcomed the consultations on anti-dumping/anti-circumvention duties imposed on export of jute products from Bangladesh to India held recently and expressed hope that the issues related to ADD will be resolved expeditiously.
Connectivity for Prosperity
22. The two Prime Ministers noted with satisfaction the continued progress made towards the restoration of pre-1965 railway linkages between both nations. They jointly inaugurated the newly restored railway link between Haldibari (India) and Chilahati (Bangladesh) and noted that this rail link will further strengthen trade and people to people ties between the two sides. It was decided to operationalize the train as and when the COVID situation improves.
23. The two leaders took stock of the ongoing bilateral connectivity measures and welcomed the recent initiatives including the signing of the second addendum to the Protocol on Inland Water Transit and Trade (PIWTT), trial run of trans-shipment of Indian goods from Kolkata to Agartala via Chattogram and operationalization of Sonamura-Daudkandi Protocol route under the PIWTT. Both the leaders agreed to expeditiously operationalise trans-shipment of Indian goods through Chattogram and Mongla Ports.
24. To facilitate better connectivity and simplify movement of passengers and goods between both the countries, both leaders agreed to an early operationalization of the BBIN Motor Vehicles Agreement through expeditious signing of the Enabling MoU for Bangladesh, India and Nepal to commence the movement of goods and passengers, with provision for Bhutan to join at a later date.
25. Bangladesh Prime Minister expressed keen interest in the ongoing India Myanmar Thailand trilateral highway project and sought support of India for enabling Bangladesh to connect with this project with a view to enhance connectivity between the regions of South and South East Asia. In the same spirit, the Indian side requested Bangladesh to allow connectivity from West Bengal (Hilli) to Meghalaya (Mahendraganj) via Bangladesh.
26. India reiterated its request to the Government of Bangladesh of having at least one Land Port with minimal negative list between the each neighbouring states of India and Bangladesh, beginning with Agartala-Akhaura. Bangladesh side proposed that Bangladeshi trucks avail of the Feni Bridge, once completed, for transportation of goods from Chattogram port to the North East of India.
27. Acknowledging the vibrant development partnership between the two countries, both sides stressed on active operationalization of the recently-constituted High Level Monitoring Committee headed by Secretary, Economic Relations Division from Bangladesh and the High Commissioner of India in Dhaka to regularly review the progress of the LOC Projects for their early completion.
28. Both sides noted with satisfaction the commencement of a temporary Air Travel Bubble between the two sides to facilitate the urgent requirements of travellers on both sides during the COVID-19 pandemic. Bangladesh side also requested the Indian side to resume regular travel through land ports at the earliest
Cooperation in Water Resources, Power and Energy:
29. Prime Minister Sheikh Hasina highlighted the need for early signing of interim agreement for sharing of the Teesta waters, as agreed upon by both the governments in 2011. Prime Minister Narendra Modi reiterated India’s sincere commitment and continued efforts of the Government of India in that regard.
30. The two leaders underscored the need for early conclusion of Framework of Interim Agreement on sharing of waters of six joint rivers, namely, Manu, Muhuri, Khowai, Gumti, Dharla and Dudhkumar.
31. Bangladesh side requested the Indian side to inform its concerned border authorities to allow excavation work of the remaining portion of the Rahimpur Khal for utilization of Kushiyara River waters for irrigation purposes. The Indian side was also requested to provide early concurrence on the proposed MoU to be signed between the two countries for monitoring the withdrawal of water from the Kushiyara River by both the sides, pending signing of the Treaty/Agreement regarding sharing of water of the Kushiyara River. The two leaders recalled the positive contribution of the Joint Rivers Commission and looked forward to the next round of Secretarial level JRC meeting at the earliest.
32. Both sides expressed satisfaction at the robust cooperation in the power and energy sector, including between the private sector. It was agreed to expedite implementation of projects including India-Bangladesh Friendship Pipeline, Maitree Super Thermal Power Project as well as other projects. Both sides welcomed the signing of the Framework of Understanding on Cooperation in the Hydrocarbon Sector which would further augment energy linkages by streamlining investments, technology transfer, joint studies, training and promoting hydrocarbon connectivity. It was also agreed to enhance cooperation in energy efficiency and clean energy, including in biofuels.In line with commitment of both countries to move towards green, clean, renewable sources of energy, it was agreed to strengthen subregional cooperation including with Nepal and Bhutan. Both sides also agreed to strengthen cooperation in the area of power and energy connectivity.
Forcibly Displaced Persons from the Rakhine State of Myanmar
33. Prime Minister Narendra Modi appreciated the generosity of Bangladesh in sheltering and providing humanitarian assistance to the 1.1 million forcibly displaced persons from the Rakhine State of Myanmar. Both Prime Ministers reiterated the importance of their safe, speedy and sustainable return. Prime Minister Sheikh Hasina congratulated India on its election as a member of the United Nations Security Council. She expressed Bangladesh’s expectation to see India assist in the repatriation of the forcibly displaced Rohingyas back to Myanmar.
Partners in the Region and the World
34. Prime Minister Narendra Modi thanked Prime Minister Sheikh Hasina for supporting India in its election to the United Nations Security Council. Both countries agreed to continue working together towards achieving early reforms of the UN Security Council, combating climate change, attainment of the Sustainable Development Goals (SDGs) and protection of the rights of migrants. Both Prime Ministers reaffirmed the need for developed countries to fulfill their commitments under the Global Partnership for ensuring the means of implementation of the SDGs as enshrined in the Agenda 2030.
35. Both leaders highlighted that given the regional and global economic scenarios following the outbreak of COVID 19, regional organisations, such as SAARC and BIMSTEC have an important role to play. Bangladesh Prime Minister thanked the Indian Prime Minister for convening the SAARC leaders Video Conference in March 2020 in the outbreak of COVID-19. She also thanked the Indian Prime Minister for proposing creation of the SAARC Emergency Response Fund to counter effects of the global pandemic in the South Asian region. Bangladesh Prime Minister also reiterated the proposal for establishment of a SAARC Medical and Public Health Research Institute and sought support in this regard. Bangladesh will assume chairmanship of the IORA in 2021 and requested the support of India for working towards greater maritime safety and security. Prime Minister Modi appreciated the Presidency of Bangladesh at the Climate Vulnerable Forum in the current tenure.
36. Prime Minister Sheikh Hasina appreciated the work of the New Development Bank and thanked India for inviting Bangladesh to join the Institution. She welcomed the work of the Bank in multiple sectors including infrastructure development and expressed Bangladesh’s willingness to be a part of the initiative.
Signing of Bilateral Documents and Inauguration of Projects
37. On this occasion, the following bilateral documents were signed and exchanged by the officials of the Governments of India and Bangladesh:
▪ Framework of Understanding (FOU) on Cooperation in Hydrocarbon Sector;
▪ Protocol on Trans-boundary Elephant Conservation;
▪ MOU regarding Indian Grant Assistance for Implementation of High Impact Community Development Projects (HICDPs) through Local Bodies and other Public Sector Institutions;
▪ MOU on Supply of Equipment and Improvement of Garbage / Solid Waste Disposal Ground at Lamchori Area for Barishal City Corporation;
▪ Terms of Reference of India-Bangladesh CEOs Forum;
▪ MoU between Father of the Nation Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman Memorial Museum, Dhaka, Bangladesh and the National Museum, New Delhi, India; and
▪ MoU on Cooperation in the field of Agriculture.
The following bilateral development partnership projects were also inaugurated:
• Beautification and city development project in Rajshahi City;
• Construction of Khalishpur Collegiate Girl’s School in Khulna;
38. Both the Prime Ministers thanked each other for making this arrangement amidst the new normal.
39. Prime Minister Sheikh Hasina thanked Prime Minister Narendra Modi for accepting her invitation to visit Bangladesh in person in March 2021 to join the celebrations on the occasion of 50th anniversary of Bangladesh’s Independence and 50 years of Bangladesh-India diplomatic relations.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত-বঙ্গলাদেশ ভর্চুএল সমিৎকী অপুনবা ৱারোল
17 DEC 2020 4:07PM by PIB Imphal
. ঐচ.ই. শ্রী নরেন্দ্র মোদী, ভারত রিপব্লিক্কী প্রধান মন্ত্রী অমসুং ঐচ.ই. শৈখ হসীনা, বঙ্গলাদেশকী প্রধান মন্ত্রীনা দিসেম্বর ১৭, ২০২০দা ভর্চুএল ফোর্মেত্তা সমিৎ অমা পাংথোকখি। নাকল অনিমক্না লৈবাক অনিগী ওইবা মরীগী হিরম খুদিংমক্তা পাক-চাউনা খন্ন-নৈনখি, অমসুং তোঙান তোঙানবা লমদমসিগী ওইবা অমসুং মলেমগী ওইবা হিরমশিংদা ৱাখল্লোনশিং পীথোক-পীশিন তৌনখি।
ভারত-বঙ্গলাদেশ পার্তনরশিপ
. প্রধান মন্ত্রী অনিনা লৈবাক অনিগী শরুক য়ামিন্নরিবা মরীশিং অদুবু ফোংদোক্লিবা পুৱারী, চৎনবী-নাৎ, লোন অমসুং অতৈ তোপ-তোপ্পা মান্নবশিংগী পার্তনরশিপ্তা য়ুম্ফম ওইবা নাকল অনিগী ওইবা মরীশিংগী হোজিক্কী ফিভম অসিদা অপেনবা ফোংদোক্নখি। মখোয়না ৱাফম অসিদসু শাফু পীখি মদুদি বঙ্গলাদেশ অমসুং ভারতকী মরী অসি মচিন-মনাওগী মরীদা য়ুম্ফম ওই লোইননা মনীং তম্বা, মান্নবা, থাজনবা অমসুং ৱাখল তামিন্নবদা য়ুম্ফম ওইবা পাক-চাউনা শরুক য়ামিন্নবগী শক্তম অমনি, মসি মখা চৎথখিদুনা স্তেতেজিক পার্তনরশিপ ফাওবা য়ৌশিল্লি। মখোয়না ১৯৭১দা বঙ্গলাদেশ মুক্তি সংগ্রামগী অথৌবশিং, মুক্তিজোধাশিং অমসুং ভারতকী লান্মীশিংদা, মখোয়গী অথোইবা থৌদাং অদুগীদমক শ্রদ্ধাঞ্জলি কৎখি। মখোয়না মরূপ ওইরিবা লৈবাক অনিগী মীয়ামগী অনীংবা-অপাম্বশিংগী মতুং ইন্না দেমোক্রেসী অমসুং ইক্বেলিতীগী মগুনশিং অদুবু কাইহন্দনা থম্নবা অমসুং ঙাক-শেন্নবগী ৱাশক লৌখি।
. লুচিংবা অনিমক্না ওক্তোবর ২০১৯দা প্রধান মন্ত্রী শৈখ হসীনাগী দিল্লীগী ওফিসিএল খোংচৎ মনুংদা লৌখিবা তোঙান তোঙানবা ৱারেপশিং খুমাং চাউশিল্লিবা অদুদা অপেনবা ফোংদোক্নখি। নাকল অনিমক্না সেপ্তেম্বর ২০২০দা পাংথোকখিবা জোইন্ত কন্সলতেতিব কমিশনগী মায় পাক্না পাংথোকখিবা অদুসু নীংশিংনখি।
হেল্থ সেক্তরদা তেংবাং পীনবা – গ্লোবেল হেল্থ চেলেঞ্জগী শিংনবশিং মায়োক্নবা
. নাকল অনিমক্না মাগী-মাগী লৈবাক্তা ওইরিবা কোবিদ-১৯গী লাইচৎ ফিভমগী মতাংদা ৱাখল্লোনশিং পীথোক-পীশিন তৌনখি অমসুং চৎথরিবা থৌদোক মনুং অসিদা লৈবাক অনিগী মরক্তা লেপ্তনা শরুক য়ামিন্নদুনা লৈরিবা মওং অসিদা অপেনবা ফোংদোক্নখি। ভারতকী য়ুমলোন্নবনা হান্না (নাইবরহুদ ফার্স্ত)গী মখাদা ভারতনা বঙ্গলাদেশপু খ্বাইদগী মরুওইবা ওইনা লৌরিবা অদু অমুক হন্না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা থাজবা পীখি মদুদি ভারত্তা ভেক্সিন পুথোকপা হৌবগা মদু বঙ্গলাদেশতা ফংহনগনি। লুচিংবা অনিনা মসিগী মতাংদা প্রাইবেৎ সেক্তরগী মরক্তা চৎথরিবা নাকল অনিগী ওইবা তেংবাং পীনবা অসিদসু পুক্নীং চংখি।
. ভারতনা থেরাপিতিক্সতা তেংবাং পীনবা অমসুং ভেক্সিন পুথোকপদা পার্তনরশিপ ওইনবগীদমক্তসু ওফর তৌখি। বঙ্গলাদেশনা ভারতনা হকশেলগী লমদা থবক তৌরিবা প্রোফেস্নেলশিংগীদমক কেপাসিতী বিল্দিংগী কোর্সশিং বঙ্গলা লোন্দা পাংথোকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি।
কলচরেল কোওপরেসন – পুৱারী ওইরবা মরীগী অপুনবা সেলেব্রেসন
. প্রধান মন্ত্রী শৈখ হসীনানা ‘মুজীব বোর্শা’গী তাঞ্জাদা তোঙান তোঙানবা থৌরমশিং পাংথোকপদা থৱাই য়াওবীবগীদমক ভারতপু থাগৎখি। প্রধান মন্ত্রী অনিনা বঙ্গবন্ধু শৈখ মুজিবুর রহমানগী চহি চাম্মাশুবা মপোক কুমওন্দা ভারত সরকারনা পুথোকপা নীংশিং পোস্তেল স্তাম্প অমা পুন্না মায়খুম হাংদোকমিন্নখি। প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা সেপ্তেম্বর ২০২০দা গান্দীজীগী ১৫০শুবা মপোক কুমওনগী থৌরমদা মহাত্মা গীন্ধীবু ইকাই খুম্নবা উৎতুনা পোস্তেল স্তাম্প অমা পুথোকখিবগীদমক বঙ্গলাদেশ সরকারবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
. থৌরম অদুদা ২০শুবা চহি চাগী অফাওবা লুচিংবা অনি, মহাত্মা গান্ধী অমসুং বঙ্গবন্ধুগী নীংশিংবা ওইনা দিজিতেল এগজিবিসনগী মতাংদা ইন্ত্রদক্তরী ভিদিও অমা উৎখি। লুচিংবা অনিনা থাজবা ফোংদোক্নখি মদুদি এগজিবিসন অসি, বঙ্গলাদেশ অমসুং ভারতকী তোঙান তোঙানবা শহরশিং অমসুং মালেম অপুনবগী অখন্নবা শহরশিংগা লোইননা য়ুনাইতেদ নেসন্সতা উৎকদবনি, মরুওইনা নহাশিংদা অচুম্বা ৱায়েল, মান্নবা অমসুং অহিংসাগী মগুন অদুগী ইথিল পীনগনি।
. লৈবাক অনিনা ৱাফম অসি ফোংদোক্নখি মদুদি ভারতকী ফিল্ম দাইরেক্তর শ্যাম বেনেগলগী দাইরেক্সন্দা বঙ্গবন্ধু শৈখ মুজীবর রহমানদা নম্বা দোক্যুমেন্তরী জনুৱারী ২০২১দা হৌদোক্কনি।
. ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশকী মরক্তা নাকল অনিগী ওইবা মরীগী মরমদগী ২০২১গী চহি অসি পুৱারী ওইরগনি মরমদি লৈবাক অনিনা মুক্তি য়ুদ্ধ অমসুং ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশকী মরক্তা দিপ্লোমেতিক্কী মরীশিং শেমগৎখিবগী চহি য়াঙ্খৈশুবা থৌরম পাংথোক্কদৌরিবা অসিগী য়েংলগা, মরুওইরবা থৌদোক অনি অসি নীংশিংদুনা ভারত, বঙ্গলাদেশ অমসুং অহুমশুবা লৈবাক্তা অপুনবা ওইনা তোঙান তোঙানবা থৌরমশিং পাংথোকপদা অয়াবা ফোংদোক্নখি।
১০. বঙ্গলাদেশকী প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী নাকলদা বঙ্গলাদেশকী মুক্তি য়ুদ্ধগী মতমদা মুজিবুর নগরদগী বঙ্গলাদেশ-ভারত ঙমখৈদা লৈবা তুরেল ফাওবা চৎলিবা শরক্কী পুৱারী ওইরবা মগুন অদু নীংশিংলদুনা পুৱারী ওইরবা শরক অসিগী মমিং “শধিনোতা শোরোক” থোন্নবগীদমক বঙ্গলাদেশনা পুখৎলকখিবা ৱাফম অদুবু খন্ননবগীদমক হায়জখি।
১১. লৈবাক অনিনা কলচর, মহৈ-মশিং, সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবা লোইননা মাস মীদিয়া য়োকখৎনবগীদমক কাংলুপশিংগী চাং নাইনা পীথোক-পীশিন তৌনবা মখা চৎথনবগী ৱাফম অদু অমুক হন্না হৌদোক্নখি।
বোর্দর মেনেজমেন্ত অমসুং সেক্যুরিতী কোওপরেসন
১২. নাকল অনিমক্না বাউন্দরীশিংগী অরোইবা মশক লেপথোক্নবগী পান্দমদা ইচ্ছামতী, কালিন্দী, রায়মঙ্গোল অমসুং হরিয়াভঙ্গা তুরেলশিংদা য়ুংলিবা মরুওইবা পিল্লর ১দগী লেন্দ বাউন্দরী তর্মিনস ফাওবগী ত্রিপ মেপকী অনৌবা সেত অমা শেম্নবগীদমক্তা জোইন্ত বাউন্দরী কনফরেন্সকী মীফম অমা অথুবা মতমদা শিন্ননবা অয়াবা ফোংদোক্নখি। কুহসিয়ারা তুরেলদগী হৌবা ইন্তর্নেস্নেল বাউন্দরীবু অকক্নবা ঙমখৈ অমদা হোংদোক্নবগীদমক মথৌ তাবা থবক পাইখৎপদা য়ানবা ফোংদোক্নখি।
১৩. বঙ্গলাদেশকী নাকলনা রাজশাহী দিস্ত্রিক্তকী মনাক্তা পদমা তুরেলদা লৈরিবা তুরেলগী লম্বীদা কিলোমীতর ১.৩গী ইনোসেন্ত পেসেজকী হায়জবা অদু অমুক হন্না পন্নখি। ভারতকী নাকলনা হায়জরকপা অসিদা খন্নগনি হায়না থাজবা পীখি।
১৪. লুচিংবা অনিমক্না ত্রিপুরা (ভারত) – বঙ্গলাদেশ সেক্তরদগী অথুবা মতমদা হৌদুনা লৈবাক অনিগী মরক্তা ইন্তর্নেস্নেল বোর্দরদা লেমহৌরিবা শরুক পুম্নমক্তা শম্বল খাবগী পন্দুনা লৈরক্লবা থবক অসি অরাইবা মওংদা মপুং ফাহনবদা অয়াবা পীনখি। লুচিংবা অনিনা ৱাফম অসিদসু য়ানখি মদুদি ঙমখৈদা মীচম-মীয়ামগী পুন্সি মাংবা অসি অৱাবগী মশক অমনি অমসুং মখোয়না ঙমখৈ ঙাক্লিবা মরী লৈনবা সেক্যুরিতী ফোর্সশিংদা খঙহনখি মদুদি ঙমখৈদা থোকপা অসিগুম্বা থৌদোকশিং জিরোদা পুরক্নবগী মায়কৈদা থবক তৌনবগীদমক তেংবাং পীনবগী পাম্বৈশিং হেনগৎহনগদবনি।
১৫. বঙ্গলাদেশ অমসুং ভারতকী তোইনা থোক্লিবা মহৌশাগী অমাং-অতা অসিবু য়েংলদুনা, লুচিংবা অনিনা নাকল অনিগী ওফিসিএলশিংদা দিজাস্তর মেনেজমেন্ত কোওপরেসনগী লমদা এম.ও.য়ু. অদু অথুবা মতমদা মপুং ফাহন্নবা খঙহনখি।
১৬. তেরোরিজমবু মালেমগী শান্তি অমসুং ঙাক-শেলগী খুদোংথিবা অমা ওইনা লৌরদুনা, নাকল অনিনা তেরোরিজমগী মশক খুদিংমক অমসুং মেনিফেস্তেসনশিং অদু লোইশিন্নবগী মায়কৈদা মখোয়গী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্নখি।
১৭. নাকল অনিমক্না লৈবাক অনিগী মীয়ামগী চৎথোক-চৎশিন লাইথোকহনবদা শাফু পীখি। বঙ্গলাদেশকী নাকলদগী অখৌরা (ত্রিপুরা) অমসুং ঘোঝদাঙ্গা (নোংচুপ বঙ্গাল)দা লৈবা চেকপোইন্তশিংদগী হৌরগা ভেলিদ দোক্যুমেন্তশিংগা লোইননা চৎথোক-চৎশিন তৌরিবা বঙ্গলাদেশ মচাশিংগীদমক্তা ভারত্তা লেন্দ পোর্তশিংদগী এন্ত্রী/এগজিৎ তৌবদা লেমহৌরিবা অথিংবশিং অদু ফেজ নাইনা লৌথোক্নবা ভারতকী ফিরেপ অদুবু অথুবা মতমদা হৌননবা হায়জখি।
চাউখৎ-থৌরাংগী ত্রেদ পার্তনরশিপ
১৮. প্রধান মন্ত্রী শৈখ হসীনানা সাফতাগী মখাদা ভারত্তা তৌবা বঙ্গলাদেশকী এক্সপোর্ত্তা ২০১১দগী দ্যুতী ফ্রী অমসুং কোতা ফ্রী ফংহনবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রী অনিমক্না পোর্ত রেস্ত্রিক্সন, থবক-থৌরমগী অপনবশিং অমসুং ক্বরেন্তাইগা মরী লৈনবা অথিংবশিং য়াওনা নন-তারিফকী অথিংবশিং অমসুং ত্রেদ ফেসিলিতেসনশিংগী ৱাফমশিং লোইশিনবদা শাফু পীখি।
১৯. লুচিংবা অনিনা সাইদ-দোর কন্তেনর অমসুং পার্সেল ত্রেনশিং শিজিন্নদুনা লৈরিবা রেল লম্বীশিংগী থোংদা নকল অনিগী ললোন-ইতিক ওইথোকহনবা য়াওনা কোবিদ-১৯গী মনুংদা অপনবা লৈতবা সপ্লাই চেনশিং কাইহন্দনা থম্বদা তেংবাং পীনবগীদমক ত্রেদ অমসুং রেলৱে ওফিসিএলশিংবু থাগৎখি।
২০. নাকল অনিগী ইকোনোমিক অমসুং কমর্সিএলগী মরীগী হায়নীংঙাই লৈতনা ওইথোকপা য়াবশিং অদুবু য়াজরদুনা, প্রধান মন্ত্রী অনিনা ওফিসিএলশিংদা নাকল অনিগী ওইবা কমপ্রিহেন্সিব ইকোনোমিক পর্তনরশিপ এগ্রীমেন্ত (সি.ই.পি.এ.)দা চংনবগী ওইথোকপশিংগী মতাংদা চৎথরিবা অপুনবা স্তদী অসি অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা খঙহনখি।
২১. চহি অসিগী হৌরকপদা, ভারত-বঙ্গলাদেশকী তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রী ফোরমগী অহানবা মীফম অদুবু তরাম্না ওক্লদুনা, লুচিংবা অনিনা তেক্সতাইল ইন্দস্ত্রীগী লমদা লিঙ্কেজ অমসুং কোলাবোরেসনগী মগুন্দা শাফু পীখি অমসুং ওফিসিএলশিংদা তেক্সতাইল মন্ত্রালয়, ভারত সরকার অমসুং তেক্সতাইল অমসুং জুৎ মন্ত্রালয়, বঙ্গলাদেশ সরকারগী মরক্তা এম.ও.য়ু.দা পাংথোক্লিবা ৱারী-ৱাতাই অদু অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা পাউতাক পীখি। মখোয়না হন্দক্তা পাংথোকখিবা বঙ্গলাদেশতগীভারত্তা জুৎকী পোৎথোকশিং পুশিল্লকপদা লৌবা দম্পিং/এন্তি-সর্কমভেন্সন দ্যুতীশিংগী মতাংদা খন্নখিবা অদুবু তরাম্না ওকখি অমসুং এ.দি.দি.গা মরী লৈনবা ৱাফমশিংগী পাম্বৈ অথুবা মতমদা পুথোক্কনি হায়না আশা তৌনখি।
চাউখৎপগীদমক কনেক্তিবিতী
২২. প্রধান মন্ত্রী অনিনা লৈবাক অনিগী মরক্তা ১৯৬৫গী মমাংদগী লৈরক্লবা রেলৱে লিঙ্কেজশিং অমুক হন্না হৌদোক্নবগী মায়কৈদা লেপ্তনা চংশিল্লিবা খোংজেল অদুদা অপেনবা ফোংদোক্নখি। মখোয়না পুন্না হল্দীবারী (ভারত) অমসুং চিল্হাতী (বঙ্গলাদেশ)গী মরক্তা নৌনা হৌদোকখিবা রেলৱে লিঙ্ক শঙ্গামিন্নখি অমসুং হায়খি মদুদি রেলৱে লিঙ্ক অসিনা লৈবাক অনিগী ললোন-ইতিক অমসুং মীয়ামগী মরক্তা লৈনবা মরী অদু হেন্না চেৎশিলহল্লগনি।
২৩. লুচিংবা অনিনা চৎথরিবা নাকল অনিগী ওইবা কনেক্তিবিতীগী পাম্বৈশিংগী মতাংদা য়েংশিনখি অমসুং হন্দক্তা প্রোতোকোল ওন ইনলেন্দ ৱাতর দ্রাঞ্জিৎ এন্দ ত্রেদ (পি.আই.দবল্যু.তি.তি.)কী অনিশুবা এদ্দেন্দমদা খুৎয়েক পীনবা, চত্তোগ্রামগী লম্বীদা কোলকতাদগী অগরতলা ফাওবা ভারতকী পোৎলমশিংগী ত্রান্স-শিপমেন্ত তৌবা মপুং ফানা য়েংশিনবা, অমসুং পি.আই.দবল্যু.তি.তি.গী মখাদা সোনমুরা-দাউদকন্দী প্রোতোকোল মার্গকী থবক হৌবা য়াওনা হন্দক্তা পাংথোকখিবা তোঙান তোঙানবা খোংথাংশিং অদুবু তরাম্না ওকখি।
২৪. লৈবাক অনিগী মরক্তা হেন্না ফবা কনেক্তিবিতী অমসুং পেসেঞ্জর অমসুং পোৎলমশিং পুথোক-পুশিন তৌবদা লাইথোকহন্নবা, লুচিংবা অনিনা পোৎ পুবা অমসুং পেসেঞ্জরশিংগী চৎথোক-চৎশিন হৌনবা বঙ্গলাদেশ, ভারত অমসুং নেপালগীদমক্তা এম.ও.য়ু.দা খুদক্তা খুৎয়েং পীনদুনা বি.বি.আই.এন. মোতোর ভেহিকল এগ্রীমেন্ত অথুবা মতমদা হৌহন্নবা য়ানখি, মসিদা ভুতানগীদমক্তা কোন্না তাং য়াওহন্নবগী থৌরাং লৈ।
২৬. বঙ্গলাদেশকী প্রধান মন্ত্রীনা ভারত ম্যানমার থাইলেন্দ ত্রাইলেতরেল হাইৱে প্রোজেক্ততা হেন্না হৈনীংবা উৎখি অমসুং খা অমসুং খা-নোংপোক এসিয়াগী লমদমশিংগী মরক্তা কনেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবগীদমক্তা প্রোজেক্ত অসিগা পুনশিনবদা বঙ্গলাদেশনা মতিক চাবা ওইনবা ভারত্তগী মতেং নীখি। ৱাখল অসিগা লোইননা, ভারতকী নাকলনা বঙ্গলাদেশকী লম্বীদা নোংচুপ বেঙ্গল (হিল্লী)দগী মেঘালয় (মহেন্দ্রগঞ্জ) ফাওবা ফাওননবা অয়াবা পীনবা হায়জখি।
২৬. ভারতনা বঙ্গলাদেশ সরকারগী মায়কৈদা অগরতলা-অখৌরাদগী হৌদুনা ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশকী য়ুমলোন্নবা রাজ্য খুদিংমক্কী মরক্তা মিনিমম নেগতিব লিস্ত ওইরিবা য়ামদ্রবদা লেন্দ পোর্ত অমা লৈনবগী ৱাফম অদু অমুক হন্না পনখি। বঙ্গলাদেশকী নাকলনা ৱাফম অসি পুখৎলকখি মদুদি চত্তোগ্রাম পোর্ত্তগী ভারতকী অৱাং-নোংপোক্কী লমদমদা পোৎ-চৈ পুথোক-পুশিন তৌনবগীদমক্তা বঙ্গলাদেশকী ত্রক ফেনী ব্রিজ শাবা লোইবগা মসিগী কান্নবা লৌবা য়াগনি।
২৭. লৈবাক অনিগী মরক্তা চাউখৎ-থৌরাংগী ভাইব্রেন্ত দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিপতা অয়াবা পীরদুনা, নাকল অনিনা এল.ও.সি. প্রোজেক্তশিং অথুবা মতমদা লোইশিন্নবগী পান্দমদা প্রোজেক্তশিংগী খোংজেল চাং নাইনা য়েংশিন্নবগীদমক বঙ্গলাদেশকী মায়কৈদগী সেক্রেতরী, ইকোনোমিক রিলেসন্স দিবিজন অমসুং ভারতকী মায়কৈদগী ধাকাদা ভারতকী হাই কমিস্নরগী লুচিং মখাদা হন্দক্তা পাংথোকখিবা অৱাংবা থাক্কী মোনিতরিং কমিতী মতিং লৈনা মথৌ পাংথোকহনবদা শাফু পীখি।
28. নাকল অনিনা কোবিদ-১৯গী লাইচৎ মনুংদা মায়কৈ অনিগী চৎথোক-চৎশিন তৌবশিংগী অদুক্কী মতিক মরুওইবা মথৌ তাবশিংবু মপুং ফাহন্নবগীদমক নাকল অনিগী মরক্তা মতম খরগী ওইবা এয়র ত্রাবেল ববল হৌদোকপদা অপেনবা ফোংদোক্নখি। বঙ্গলাদেশকী নাকলনা ভারতকী নাকলদা অথুবা মতমদা লেন্দ পোর্তশিংগী থোংদা চাং নাইনা চৎথোক-চৎশিন তৌবা অমুক হন্না হৌনবা হায়জখি।
ৱাতর রিসোর্সেস, পাৱর অমসুং ইনর্জীদা তেংবাং পীনবাঃ
২৯. প্রধান মন্ত্রী শৈখ হসীনানা তীস্তা তুরেলগী ঈশিং য়েন্ননবগীদমক ইন্তরীম এগ্রীমেন্ততা অথুবা মতমদা খুৎয়েক পীনবগী মথৌ তাবা অদু পন্নখি, মদু ওইনা ২০১১দা সরকার অনিনা য়ানখিবনি। প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা মসিগী মতাংদা ভারতকী পুকচেল শেংবা ফিরেপ অমসুং ভারত সরকারগী লেপ্তনা হোৎনরিবশিং অদুবু অমুক হন্না পনখি।
৩০. লুচিংবা অনিনা মনু, মুহুরী, খোৱাই, গুমতী, ধারলা অমসুং দুধকুমার কৌবা রোইন্ত রিভর তরুক্কী ঈশিং য়েন্নবগী ইন্তরীম এগ্রীমেন্তকী মশক-মতৌ অথুবা মতমদা লোইশিনবগী মথৌ তাবা অদু পন্নখি।
বঙ্গলাদেশকী নাকলনা ভারতকী নাকলদা ইথৈ-লৌখোংগী পান্দমদা কুশিয়ারী তুরেলগী ইশিং শিজিন্নবা রহীমপুর খলগী লেমহৌরিবা শরুক তৌথোক্নবগী অয়াবা পীনবগীদমক মখোয়গী মরী লৈনবা ঙমখৈগী ওথোরিতীশিংদা খঙহনবীনবা হায়জখি। ভারতকী নাকলদগী কুশিয়ারা তুরেল য়েন্থোক্নবগা মরী লৈননা ত্রীতী/এগ্রীমেন্ততা খুৎয়েক পীনদ্রি ফাওবা নাকল অনিমক্না কুশিয়ারী তুরেলদগী ঈশিং লৌবা য়েংশিন্নবগীদমক লৈবাক অনিগী মরক্তা পুখৎলকপা এম.ও.য়ু.দা অথুবা মতমদা অয়াবা পীনবসু হায়জখি। লুচিংবা অনিনা জোইন্ত রিভর কমিশনগী পোজিতিব কনত্রিব্যুসন অদু নীংশিংনখি অমসুং জোইন্ত রিভর কমিশনগী সেক্রেতরীগী থাক্তা মথংগী মীফম থুনা পাংথোক্কনি হায়না থাজবা ফোংদোক্নখি।
৩২. নাকল অনিমক্না পাৱর অমসুং ইনর্জীগী মতাংদা, প্রাইবেৎ সেক্তর য়াওনা চাউনা তেংবাং পীনবদা অপেনবা ফোংদোক্নখি। ভারত-বঙ্গলাদেশকী ফ্রেন্দশিপ পাইপলাইন, মৈত্রীসুপর থর্মেল পাৱর প্রোজেক্তকা লোইননা অতৈ প্রজেক্তশিং য়াওনা তোঙান তোঙানবা প্রোজেক্তশিংগী থবক পায়খৎপদা খোংজেল য়াংখৎহনবা য়ানখি। নাকল অনিমক্না হাইদ্রোকার্বোনগী লমদা তেংবাং পীনবগা মরী লৈনবা ফ্রেমৱর্ক ওফ অন্দরস্তেন্দিংদা খুয়েক পীনববু তরাম্না ওকখি, মদুনা ইনভেস্তমেন্ত, তেক্নোলোজী পীথোক-পীশিন তৌনবা, পুন্না স্তদী তৌমিন্নবা, ত্রেনিং অমসুং হাইদ্রোকার্বোন কনেক্তিবিতীদা ইনোৎ পীবগী থোংদা ইনর্জী লিঙ্কেজ হেনগৎহনগনি। বাইওফুএলগী লম য়াওনা ইনর্জী ইফিসিএন্সী অমসুং ক্লীন ইনর্জীগী মতাংদা অমনা অমগী তেংবাং পীনবা হেনগৎহনবদসু য়ানবা পুরকখি। ইনর্জীগী গ্রীন, ক্লীন, রেন্যুএবল সোর্সেসকী মায়কৈদা চংশিন্নবগী লৈবাক অনিমক্কী ফিরেপ অদুগী মতুং ইন্না, নেপাল অমসুং ভুতান য়াওনা সবরিজনেল কোওপরেসনবু মপাঙ্গল কলহনবদা য়ানখি। নাকল অনিনা পাৱর অমসুং ইনর্জী কনেক্তিবিতীগী লমদা তেংবাং পীনবা হেনগৎহনবদসু য়ানখি।
ম্যানমারগী রাখীন রাজ্যদগী নম্ফুদা য়ুম হোংহনবীরবা মীয়াম
৩৩. প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা ম্যানমারগী রাজ্য রাখীন্দগী হোংহল্লকখিবা মীওই মিলিয়ন ১.১গী চংজফম পীবা অমসুং মীওইবগী মতেং পাংবদা বঙ্গলাদেশকী থৌজাল অদুবু থাগৎপা ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রী অনিনা অদুগুম্বা হোংহল্লকখিবা মীয়ামগী শোইদ-ঙামদনবা, য়াম্না থুনা অমদি তুং কোইবা মওংদা হলহনখিনবগী মরুওইবা অদু অমুক হন্না পনখি। প্রধান মন্ত্রী শৈখ হসীনানা ভারতপু য়ুনাইতেদ নেস্ন্স সেক্যুরিতী কাউন্সিলকী মেম্বর খল্লকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। মহাক্না নমদুনা হোংহল্লকখিবা রোহিংয়াগী মীওইশিংবু ম্যানমারদা হন্না থাবদা বঙ্গলাদেশনা ভারত্তগী থম্লিবা তেংবাংগী থাজবা অদু ফোংদোকখি।
লমদম অসোমদা অমসুং মালেমদা শরুক য়ামিন্নবা
৩৫. প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা য়ুনাইতেদ নেসন্স সেক্যুরিতী কাউন্সিলগীদমক খল্লকপদা ভারতপু শৌগৎপীবগীদমক প্রধান মন্ত্রী শৈখ হসীনাবু থাগৎপা ফোংদোকখি। লৈবাক অনিমক্না য়ুনাইতেদ নেসন্স সেক্যুরিতী কাউন্সিলগী অহৌবগী রিফোর্মশিং, ক্লাইমেৎ চেঞ্জগা মায়োক্নবা, সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোল্স (এস.দি.জি.) মায় পাকপা অমসুং খুল্লাল্লকপশিংগী হকশিংগী ঙাক-শেলগীদমক্তা পুন্না মখা তানা থবক তৌমিন্ননবা অয়াবা ফোংদোক্নখি। প্রধান মন্ত্রী অনিনা এজেন্দা ২০৩০দা পল্লিবা ৱারোলশিংগী মতুং ইন্না এস.দি.জি.গী থবক হৌনবগী পাম্বৈশিং লেপথোক্নবগী গ্লোবেল পার্তনরশিপকী মখাদা চাউখৎলবা লৈবাকশিংনা মখোয়না লৌখিবা ফিরেপশিং মপুং ফাহনবগী তঙাইফদবশিং অদু য়ানখি।
৩৫. লুচিংবা অনিনা কোবিদ-১৯গী লাইৎ মতুংদা লমদম অসোমগী অমসুং মালেমগী শেন্মিৎলোনগী শক্তম অদুবু য়েংলদুনা, সার্ক অমসুং বিম্সতেক্কুম্বা রিজনেল ওর্গনাইজেসনগী মরুওইবা থৌদাং অদুবু পন্নখি। বঙ্গলাদেশকী প্রধান মন্ত্রীনা মার্চ ২০২০দা কোবিদ-১৯গী লাইচৎ মনুংদা সার্ক্কী লুচিংবশিংগী ভিদিও কনফরেন্স শিনবীবগীদমক্তা ভারতকী প্রধান মন্ত্রীবু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না খা এসিয়াগী লমদমদা মালেমগী লাইচৎ অসিনা পীরিবা শাফু অসিবু মায়োক্ননবা সার্ক ইমর্জেন্সী রিস্পোন্স ফন্দ শেম্নবা পুখৎলকপা ৱাফম অদুগীদমক ভারতকী প্রধান মন্ত্রীবু থাগৎপা ফোংদোকখি। বঙ্গলাদেশকী প্রধান মন্ত্রীনা সার্ক মেদিকেল অমসুং পব্লিক হেল্থ রিসর্স ইন্সতিত্যুৎ লিংখৎনবা পুখৎলকপা ৱাফম অদুবু অমুক হন্না পনখি অমসুং মদুগীদমক তেংবাং পীবীনবা হায়খি। বঙ্গলাদেশনা ২০২১দা আই.ও.আর.এ.গী চিয়রমেনশিপ লৌগনি অমসুং মসিনা হেন্না চাউবা মেরিতাইম সেফতী অমসুং সেক্যুরিতীগী মায়কৈদা থবক তৌনবগীদমক ভারতকী মতেং নীখি। প্রধান মন্ত্রীনা ক্লাইমেৎ বল্নরেবল ফোরমগী প্রসিদেন্সীগী মতম অদুগীদমক্তা বঙ্গলাদেশপু থাগৎপা ফোংদোকখি।
৩৬. প্রধান মন্ত্রী শৈখ হসীনানা ন্যু দিবেলপমেন্ত বেঙ্ককী থবক অদুবু থাগৎখি অমসুং ইন্সতিত্যুসন অসিদা য়াওননবা বঙ্গলাদেশতা পাউজেল পীরকপগীদমক ভারতপু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্ত য়াওনা তোঙান তোঙানবা লমদা বেঙ্ককী থবক-থৌরম অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং খোংথাং অসিগী শরুক অমা ওইবদা বঙ্গলাদেশকী অপাম্বা ফোংদোকখি।
নাকল অনিগী ওইবা চেরোলদা খুৎয়েক পীনবা অমসুং প্রোজেক্তশিং হৌদোকপা
৩৭. থৌরম অদুদা, ভারত অমসুং বঙ্গলাদেশকী সরকারশিংগী ওফিসিএলশিংনা মখাদা পীরিবা নাকল অনিগী ওইবা চেরোলদা খুৎয়েক পীনখি অমসুং পীথোক-পীশিন তৌনখিঃ
হাইদ্রোকার্বোন সেক্তরদা তেংবাং পীনবগা মরী লৈনবা ফ্রেমৱর্ক ওফ অন্দর্সতেন্দিং (এফ.ও.য়ু.);
ঙমখৈ লান্না শামু ঙাকশেনবগা মরী লৈনবা প্রোতোকোল;
লোকেল বোদীশিং অমসুং অতৈ পব্লিক সেক্তর ইন্সতিত্যুসনশিংগী থোংদা হাই ইম্পেক্ত কম্যুনিতী দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্ত (ঐচ.আই.সি.দি.পি.)শিংগী থবক পায়খৎনবা ভারতকী গ্রান্ত এসিস্তেন্সকী মতাংদা এম.ও.য়ু.;
বরিশাল সিতী কোর্পোরেসনগীদমক্তা ইক্বুইপমেন্তকী সপ্লাই অমসুং লমচোরীগী শরুক্তা গার্বেজ/সোলিদ ৱেস্ত দিস্পোজেল গ্রাউন্দ ফগৎহন্নবগীদমক এম.ও.য়ু;
ভারত-বঙ্গলাদেশ সি.ই.ও.শিংগী রিফরেন্সকী তার্মশিং;
জাতিগী মপা বঙ্গবন্ধু শৈখ মুজিবুর রহমান মেমোরিএল ম্যুজিয়ম, ধাকা, বঙ্গলাদেশ অমসুং নেস্নেল ম্যুজিয়ম, নই দিল্লীগী মরক্তা এম.ও.য়ু.
লৌউ-শিংউগী লমদা তেংবাং পীনবগা মরী লৈনবা এম.ও.য়ু.
মখাদা পীরিবা মখাগী নাকল অনিগী ওইবা দিবেলপমেন্ত পার্তনরশিপ প্রোজেক্তশিংসু হৌদোকখিঃ
রাজশাহী শহরদা ফজহনবা অমসুং সিতী দিবেলপমেন্ত প্রোজেক্ত;
খুলনাদা খলীসপুর কোলেজিএৎ গর্ল্স স্কুল শাবা;
৩৮. প্রধান মন্ত্রী অনিনা অনৌবা ফিভমশিংগী মরক্তা থৌরাং অসিবু শিনবগীদমক অমনা অমবু থাগৎপা ফোংদোক্নখি।
৩৯. প্রধান মন্ত্রী শৈখ হসীনানা মার্চ ২০২১দা বঙ্গলাদেশকী নীং খা তম্বা চহি ৫০ শুবগী থৌরম অমসুং বঙ্গলাদেশ-ভারতকী দিপ্লোমেতিক্কী মরীগী চহি ৫০শুবা কুমওনগা মরী লৈননা পাংথোক্কদবা থৌরমদা শরুক য়াননবা বঙ্গলাদেশতা লাকপীনবা হায়জখিবা মহাক্কী পাউজেল অদুবু য়াবীবগীদমক প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীদা থাগৎপা ফোংদোকখি।