স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
লক্ষ্যণীয় মাইলৰ খুঁটি অতিক্ৰম ভাৰতৰ- ১৪০ দিনৰ পাছত সক্ৰিয় কেছল’ড ৪ লাখৰ তললৈ অৱনমিত
প্ৰতি নিযুত জনসংখ্যাত ঘটনা আৰু মৃত্যু বিশ্বৰ ভিতৰতে অন্যতম সৰ্বনিম্ন
১৫৭ দিনৰ পাছত দৈনিক মৃত্যুৰ ঘটনা ৪০০ ৰ তললৈ অৱনমিত
07 DEC 2020 11:06AM by PIB Guwahati
আজি ভাৰতে এটা উল্লেখযোগ্য সফলতা লাভ কৰিছে। আজি ভাৰতৰ মুঠ সক্ৰিয় কেছল’ড ৪ লাখৰ সীমাৰ তললৈ অৱনমিত হৈ ৩,৯৬,৭২৯ হৈ পৰিছে। এই পৰিমাণ হৈছে মুঠ ঘটনাৰ মাত্ৰ ৪.১%। এয়া ১৪০ দিনৰ পাছত সৰ্বনিম্ন। ২০ জুলাই, ২০২০ত মুঠ সক্ৰিয় ঘটনাৰ পৰিমাণ আছিল ৩,৯০,৪৫৯ টা।
যোৱা ১০ দিনৰ প্ৰৱণতা অব্যাহত ৰাখি, যোৱা ২৪ ঘন্টাত ভাৰতত দৈনিক নতুন ঘটনাতকৈ দৈনিক আৰোগ্য লাভ বৃদ্ধি হৈছে।
যোৱা ২৪ ঘন্টাত দেশখনত ৩২,৯৮১ টা নতুন পজিটিভ ঘটনা লাভ কৰাৰ বিপৰীতে, নতুন আৰোগ্য লাভৰ ঘটনাৰ সংখ্যা হৈছে ৩৯,১০৯ টা। নতুন ঘটনা আৰু নতুন আৰোগ্য লাভৰ মাজৰ পাৰ্থক্য ৬,১২৮ হোৱাত যোৱা ২৪ ঘন্টাত মুঠ সক্ৰিয় কেছল’ডৰপৰা ৬,৫১৯ টা ঘটনা হ্ৰাস হোৱাত অৰিহণা যোগায়।
ভাৰতৰ প্ৰতি নিযুত জনসংখ্যাত নতুন ঘটনাই যোৱা সাতটা দিনত অভিলেখ ৰচনা কৰিছে যি বিশ্বৰ ভিতৰতে অন্যতম সৰ্বনিম্ন; যোৱা সাত দিনত এই সংখ্যা আছিল ১৮২ টা।
ভাৰতত প্ৰতি নিযুত জনসংখ্যাত ঘটনাৰ সংখ্যাও নিম্ন হৈ পৰিছে। বিশ্বৰ ৮,৪৩৮ গড়ৰ বিপৰীতে ভাৰতৰ প্ৰতি নিযুতত ঘটনাৰ সংখ্যা হৈছে ৬,৯৮৮ টা।
নতুন ঘটনাতকৈ নতুন আৰোগ্য লাভৰ ঘটনাৰ ব্যৱধানো বৃদ্ধি পাইছে। যাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত আজি আৰোগ্য লাভৰ হাৰ হয় ৯৪.৪৫%।
সম্প্ৰতি মুঠ আৰোগ্য লাভৰ ঘটনাৰ সংখ্যা হয় ৯১,৩৯,৯০১ টা। আজি আৰোগ্য লাভৰ ঘটনা আৰু সক্ৰিয় ঘটনাৰ মাজৰ ব্যৱধানে ৮৭ লাখ (৮৭,৪৩,১৭২) অতিক্ৰম কৰে।
নতুন আৰোগ্য লাভৰ ঘটনাৰ ৮১.২০% হৈছে ১০ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ।
৭,৪৮৬ নতুন আৰোগ্য লাভৰ ঘটনাৰে মহাৰাষ্ট্ৰত এদিনতে আৰোগ্য লাভৰ পৰিমাণ সৰ্বাধিক। ইয়াৰ পাছতেই থকা কেৰালাত নতুন আৰোগ্য লাভৰ ঘটনাৰ সংখ্যা হৈছে ৫,২১৭ টা। দিল্লীত নতুন আৰোগ্য লাভৰ ঘটনা ৪,৬২২ টা।
নতুন ঘটনাৰ ৭৬.২০% হৈছে ১০ ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ।
কেৰালাত দৈনিক নতুন ঘটনাৰ সংখ্যা সৰ্বাধিক ৪,৭৭৭ টা। ইয়াৰ পাছতেই থকা মহাৰাষ্ট্ৰৰ নতুন ঘটনাৰ সংখ্যা হৈছে ৪,৭৫৭ টা। পশ্চিম বংগত নতুন ঘটনাৰ সংখ্যা হৈছে ৩,১৪৩ টা।
যোৱা ২৪ ঘন্টাত ৩৯১ টা মৃত্যুৰ ঘটনা সংঘটিত হৈছে।
নতুন মৃত্যুৰ ঘটনাৰ ৭৫.০৭% হৈছে দহ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ। দিল্লীত সৰ্বাধিক ৰোগীৰ মৃত্যু (৬৯) হৈছে। পশ্চিম বংগ আৰু মহাৰাষ্ট্ৰত দৈনিক মৃত্যুৰ ঘটনা হৈছে ক্ৰমে ৪৬ আৰু ৪০ টা।
বিশ্বৰ তুলনাত যোৱা সপ্তাহটোত প্ৰতি নিযুত জনসংখ্যাত দৈনিক মৃত্যুৰ ঘটনা তুলনা কৰি চালে দেখা পোৱা যায় যে ভাৰতত ইয়াৰ সৰ্বনিম্ন ধাৰা অব্যাহত আছে। ইয়াত প্ৰতি নিযুত জনসংখ্যাত মৃত্যুৰ ঘটনা হৈছে ৩ টা।
বিশ্বত প্ৰতি নিযুত জনসংখ্যাত মৃত্যুৰ ঘটনা হৈছে ১০১ টা।

Ministry of Health and Family Welfare
India's crosses a significant milestone-Active Caseload falls below 4 Lakhs after 140 days
Cases and Fatalities per million population amongst the lowest in the world
Daily Fatalities fall below 400 after 157 days
07 DEC 2020 11:06AM by PIB Delhi
India has reported a landmark achievement today. India’s total Active Caseload has fallen below the 4 lakh mark today to 3,96,729. This number translates to just 4.1% of total cases. This is the lowest after 140 days. The total active cases were 3,90,459 on 20thJuly, 2020.
Continuing with the trend of the last 10 days, India has reported more daily recoveries than the daily new cases during the past 24 hours.
While 32,981 new positive cases were found in the country, 39,109 new recoveries were registered during the last 24 hours. The difference of 6,128 between new recoveries and new cases has led to a net decline of 6,519 cases from the total Active Caseload in the last 24 hours.
New cases per million population in India recorded in the past seven days are amongst the lowest in the world; the figure for the last seven days is 182.
The number of cases per million population has also been historically low for India. India’s case per million is 6,988 against the world average of 8,438.
The difference in New Recoveries outnumbering New Cases has also improved the Recovery Rate to 94.45% today.
The total recovered cases are presently 91,39,901. The gap between Recovered Cases and Active Cases has crossed 87 lakhs (87,43,172) today.
81.20% of the new recovered cases are from 10 States/UTs.
Maharashtra has reported the maximum number of single day recoveries with7,486newly recovered cases. Kerala follows with 5,217 new recoveries. Delhi registered 4,622 new recoveries.
76.20% of the new cases are from 10 States and UTs.
Kerala reported the highest daily new cases at 4,777. This is followed by Maharashtra with 4,757 new cases. West Bengal recorded 3,143 new cases.
391case fatalities have been reported in the past 24 hours.
Ten States/UTs account for75.07%of new deaths. Delhi saw the maximum casualties (69). West Bengal and Maharashtra follow with 46 and 40 daily deaths, respectively.
The daily registered deaths per million population during the past week when compared globally demonstrate that India continues to have one of the lowest at 3 deaths/million population.
Even when tabulated on a cumulative basis, India’s death per million population is one of the lowest in the world (101).