প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
আই.আই.তি. গ্লোবেল সম্মিত্তা পি.এম.না মরুওইবা ৱারোল পীখ্রে
কোবিদ-১৯ মতুংগী ওইগদবা মচত্তি: হন্না তমবা, হন্না খনবা, হন্না ইনোভেত তৌবা অমদি হন্না পুথোকপনি: পি.এম.
04 DEC 2020 10:56PM by PIB Imphal
ঙসি পান আই.আই.তি. য়ু.এস.এ.না শীন্দুনা পাঙথোকপা আই.আই.তি.-২০২০ গ্লোবেল সম্মিত্তা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভিদিও কন্ফরেন্সিংগী খুত্থাঙদা মরুওইবা ৱারোল পীখ্রে‍।
প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবদা লৈঙাক অসিনা “অওনবা, শিনপাঙবা অমসুং অহোংবা” হায়রিবসিগী পরিংদা লেপ্লি‍। অওনবা পুরকপদা সেক্তর অমত্তা চিত্থহৌবা লৈতে হায়না মহাক্না হায়খি‍। য়ুনিয়ন লেবর কোদ ৪৪বু শুপ্নতগী কোদ ৪দা পুনশিল্লকপা, মালেমগী খ্বাইদগী নেমবা কোর্পোরেত তেক্সশিংগী মরক্তা অমা ওইহনবা, মপান্দা থাদোকপা অমদি পোত্থোক পুথোকপা হেনগৎহন্নবা মরুওইবা সেক্তর তরাদা পায়খৎবা প্রদক্সন লিঙ্ক ইন্সেন্তিব স্কিমনচিংবা লৈঙাক অসিনা পুরকখিবা অ্রচৌবা অওনবশিং মহাক্না পনখি‍। কোবিদ-১৯গী চিরবা তান্ফমসিদসু ভারতনা রেকোর্দ ওইবা মওংদা শেল থাদরি অমদি থাদরিবা শেন্ফমশিংসিগী অয়ামবদি তেক সেক্তরদা ওইরি হায়না মহাক্না পনখি‍।
ঙসিগী ঐখোয়গী থৌওথনা হয়েংগী ঐখোয়গী মালেমগী মশক লেপকদৌরিবনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। কোবিদ-১৯ মতুংগী ওইরক্কদবা মচত্তি: হন্না তমবা, হন্না খনবা, হন্না ইনোভেত তৌবা অমদি হন্না পুথোকপনি‍। মসিগা লোয়ননা অয়ামবা হীরম খুদিংমক্তা মথঙ মথঙ পায়খৎলিবা শেন্মিৎলোনগী অওনবা অসিনা ঐখোয়গী মালেম অসিবু মতুং হাপকনি‍। মসিনা ‘হিংবদা নুংঙাইহনবা’ ফীভম পুরক্তুনা লায়রবা অমদি তোল্ল-তারবশিংগী পুন্সিদা অফবা ইনোৎ পীরক্কনি‍ হায়না মহাক্না হায়খি‍। লাইচৎ মনুংদা থোরকখিবা য়াম্লবা ইনোভেসনশিং অসি ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদমিয়াগী মরক্তা খুৎশম্ননা চৎমিন্নবদগী ওইরকখিবনি‍। ঙসি মালেম অসিনা অনৌবা পুন্সি মরেল অসিগা চুশিন্ননবগীদমক্তা ওইথোকপা য়াবা পাম্বৈশিং মথৌ তারি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খিবদা, পান আই.আই.তি ইহৌগী মপুং ওইবা শাফম অসিনা আত্মনিরভর আরত নৎত্রগা মরোমদোম লেপচবা ভারতকী মঙলান্দা খোঙজেল হাপ্পা ঙমগনি‍। মীরমদা লৈখিবা ভারত মচাশিংবু মহাক্না ভারতকী ব্রান্দ এম্বাসেদর হায়না কৌরদুনা মখোয়গী খোঞ্জেল অসি মালেম অসিনা ভারতকী মীৎয়েঙবু মমুৎ তানা খঙহন্নবগীদমক্তা য়াম্না মরু ওই হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
২০২২দা পাঙথোক্কদবা ভারতকী নীং তমবগী ৭৫শুবা কুমওন থৌরমগী মতাঙদা ৱা ঙাঙলদুনা শ্রী মোদীনা পান আই.আই.তি. ইহৌবু “ভারত্তা লমন শিংবগী” হেন্না ৱাংবা পান্দম অমা থম্নবা ৱাফম থমখি‍। মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অমদি নীং তম্বগী চহী ৭৫ শুবসিবু কমদৌনা মশক থোকহনগদগে হায়বা ৱাফমশিং তাথোক তাশিন তৌননবা মহাক্না হায়খি‍। “অদোম্না অদোমগী ৱাখল্লোনশিং মাইগোভতা পীরকপা য়াগনি‍। নৎত্রগা অদোম্না ঐঙোন্দা হকথেংননা নারেন্দ্র মোদী এপতা থারকপা য়াগনি” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
কুইদ্রিবা মতমসিদা ভারত্তা হেকাথোনগী চৎনবী অমা লাক্লি অদুগা হেকাথোনশিং অসিদা নহা ওইরিবা মীওইশিংনা লৈবাক্কী অমদি মালেমগী ৱাফমশিংগী মশক থোকপা পাম্বৈশিং পীরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। ঐখোয়গী নহাশিংনা মখোয়গী হৈশিংবা উত্থোক্নবা মালেমগী ফম্পাক ফংহন্নবা অমদি মালেমগী খ্বাইদগী ফবা মওং মতৌশিংদগী তমজনবগীদমক লৈঙাক অসিনা খা-নোংপোক এসিয়া অমদি য়ুরোপকী লৈবাক কয়াগা থবক তৌমিন্নরি হায়না মহাক্না হায়খি‍। ভারতনা ভৈভব সম্মিত পাঙথোক্তুনা সাইন্স অমসুং ইনোভেসনগী লমদা মকোক থোংনা হৈথোই শিংথোইরবা মীওইশিং পুনশিনখি‍ হায়না মহাক্না হায়খি‍। মীফম অসিনা সাইন্স অমসুং ইনোভেসনগী লমদা তুংদা খুৎশম্ননবগী লম্বী য়াৎখি‍ হায়নসু মহাক্না মখা তাখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবদা ভারতনা মাগী থবক তৌবগী মওংদা চাউনা অহোংবা উবা ফংলে‍। হান্নদি আই.আই.তি.শিংনা এরো-স্পেস ইঞ্জিনিয়রশিং পুথোরকপদা মখোয়বু থবক পীননবা মপাঙ্গল কল্লবা লমদমসিগী ইন্দস্ত্রিএল ইকো সিস্তেম লৈরমদা‍। ঙসিদি, স্পেস সেক্তরদা পুৱারী ওইবা মওংগী অওনবা পুরকপগা লোয়ননা মীওইবা খুন্নাইগী পনখৈ ওইরিবা মফম অসিবু ভারতকী হৈথোই শিংথোইরবা মীওইশিংগীদমক্তা থোঙ হাংদোক্লে‍। মরম অসিননি ভারত্তা অনৌবা স্তেস তেস স্তার্তঅপশিং নুমিৎ খুদিংগী থোরক্লিবসি‍। ময়াম মরক্তগী খরদি কনানসু য়ৌশিল্লিদ্রিবা মফমদুদা থৌনা ফনা চঙশিল্লক্কনি হায়না মহাক্না থাজবা ফোঙদোকখি‍। ভারতকী সেক্তর খুদিংদা মতমগী ওইবা অমদি অনৌবা মওংগী থবকশিং পায়খৎলি‍।
ঙসি মশিং য়াম্লবা আই.আই.তি. এলুম্নাইশিংনা ইন্দস্ত্রী, একাদমিয়া, আর্তস, লৈঙাক্নচিংবশিংদা মালেমগী মাঙজিন থাবা ফম পায়রি‍। মরম অসিনা এলুম্নাইশিং অসিনা অনৌবা মালেমগী তেক ওর্দর অসিগী পাম্বৈশিং পুথোক্নবগীদমক্তা য়েৎনদুনা, খন্নদুনা থৌদাং য়ামিন্ননবা ৱাফম মহাক্না থমখি‍।

Prime Minister's Office
PM delivers keynote address at IIT-2020 Global Summit
Post Covid-19 order will be about: Re-learning, re-thinking, re-innovating and re-inventing: PM
04 DEC 2020 10:56PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi delivered the keynote address at the IIT-2020 Global Summit, organised by PanIIT USA, today through a video conference.
The Prime Minister said that the Government is fully committed to the principle of "Reform, Perform, Transform". He stressed that there is no sector left out from the ambit of reforms. He listed many path-breaking reforms brought in by the Government in various sectors such as assimilating 44 Union labour laws into just 4 codes, having one of the lowest corporate tax rate in the world, Production Linked Incentive Scheme in ten key sectors to enhance exports as well as manufacturing. He highlighted that even in these testing times of COVID-19, India has got record investment and much of this investment has come in the tech sector.
He said our actions today will shape our planet's tomorrow. He stressed that the post Covid-19 order will be about: Re-learning, re-thinking, re-innovating and re-inventing. This, along with a series of economic reforms in almost every field is what will re-energise our planet. He said this will ensure 'Ease of Living' and positively impact the poor as well as marginalised. He said several innovations came out during the pandemic emerged from collaboration between the industry and academia. He said the world today needs viable solutions to adjust to the new normal.
The Prime minister said, the collective force of the PanIIT movement can add momentum to the dream of becoming an Aatmnirbhar Bharat or self-reliant India. He called the Diaspora, India’s Brand Ambassadors whose voice was critical in ensuring that the world understood India's view-points in the right spirit.
Talking about the 75th Anniversary of India's Independence in 2022, Shri Modi urged the PanIIT movement to set an even higher benchmark on "Giving back to India.'' He asked them to share their ideas and inputs on how we can mark 75 years of freedom. “You could share your views MyGov. Or, you can share it directly with me on the Narendra Modi App” he added.
The Prime Minister said a culture of hackathons is developing in India in recent times and in these hackathons, young minds are giving out-standing solutions to national and global problems. He added that the Government is working with many countries in South East Asia and Europe to ensure that our youngsters get an international platform to showcase their skills and learn from best practices globally. He said India hosted the Vaibhav Summit which brought together top-quality talent in the fields of science and innovation. He added that this summit set the tone for future collaborations in science and innovation.
The Prime Minister said India is witnessing a sea change in the way it works. He said earlier, when IITs produced aero-space engineers, there was not a strong domestic industrial ecosystem to employ them. Today, with the historic reforms in the Space sector, the last frontier before humanity has opened up to Indian talent. That's why new space tech startups are coming up every day in India. He expressed confidence that some of those in the audience would boldly go where none have gone before. Cutting edge and innovative work is happening across many sectors in India.
Today, a large number of IIT alumni are in global leadership positions spread across industry, academia, arts, governments. Therefore he urged the alumni to debate, discuss and contribute to solutions in the emerging New World Tech Order.