PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
03 DEC 2020 5:40PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• ভারত্তা হৌখিবা পুং ২৪ অসিগী মনুংদা ভারতনা ৪০,৭২৬ নৌনা ফগৎলকপা রেজিস্তর তৌখি
• মতম অসিগী মনুংদা মীওই ৩৫,৫৫১ কোবিদনা নাবা থেংনখি মসিনা এক্তিব কেস ৫,৭০১দা হন্থহনখি
• নাবা ফগৎলকপগী চাং অসি ৯৪.১১% য়ৌরে
• হৌখিবা পুং ২৪দা শীখিবা ৫২৬কী রিপোর্ত তৌরকখি
নুংতিগী ফগৎলকপশিংনা নুংতিগী থেংনবা অনৌবা কেসশিংদগী মশিং হেল্লকপনা এক্তিব কেসলোদতা তপ্না তপ্না হন্থরকপা ঙমখ্রে, এক্তিব কেসলোদনা অপুনবা কেসশিংগী ৪.৫%গী মখাদা লৈখ্রে
হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা ভারতনা নুংতিগী ফগৎলকপনা নুংতিগী থেংনবা অনৌবা কেসশিংদগী হেন্না রিপপর্ত তৌরকখি। অমরোমদা ভারত্তা মীওই ৩৫,৫৫১ কোবিদনা নাবা থেংনখি, হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা ভারত্তা ৪০,৭২৬ নৌনা ফগৎলকপা রেজিস্তর তৌখি। মসিনা হৌখিবা পুং ২৪দা অপুনবা কেসলোদতগী কেস ৫,৭০১ হন্থহনখি। হৌখিবা নুমিৎ ৬নি অসিদা নৌনা ফগৎলকপশিংনা নুংতিগী থেংনবা অনৌবা কেসশিংদগী লেপ্তনা হেল্লক্লি। ভারতকী এক্তিব কেসলোদ অসি ঙসি ৪.৫%গী মখাদা লৈখ্রে। নুংতিগী ফগৎলকপনা নুংতিগী থেংনবা কেসশিংদগী মশিং য়াম্বা অসিনা ভারতকী এক্তিব কেসলোদতা লেপ্তনা হন্থহল্লি। মসিনা হৌজিক ভারতকী এক্তিব কেসলোদ ৪,২২,৯৪৩ ওইদুনা ভারতকী অপুনবা পোজিতিব কেসশিংগী ৪.৪৪% খক্তা ওইরি। নৌনা ফগৎলকপশিংনা নুংতিগী নৌনা থেংনবা কেসশিংদগী মশিং হেনগৎলক্তুনা ঙসি নাবা ফগৎলকপগী চাং অসি ৯৪.১১% য়ৌরে। পুন্না ফগৎলকখিবা ৮৯,৭৩,৩৭৩ শুখ্রে। ফগৎলকখ্রবা কেসশিং অমসুং এক্তিব কেসশিংগী মরক্তা লৈবা খেৎনবা অসি তপ্না-তপ্না হেনগৎলক্তুনা হৌজিক ৮৫,৫০,৪৩০ ওইরি। নৌনা ফগৎলকখিবা কেসশিংগী ৭৭.৬৪%দি রাজ্য/য়ু.তি. তরাদগী ওইখি। কোবিদতগী মীওই ৫,৯২৪ ফগৎলকপগা লোইননা কেরেলানা ফগৎলকপগী মশিং খ্বাইদগী য়াম্না রেকোর্দ তৌখি। দিল্লীদা অতোপ্পা নুংতিগী ফগৎলকপা ৫,৩২৯ রেজিস্তর তৌখি অমরোমদা মহারাস্ত্রদা নৌনা ৩,৭৯৬ ফগৎলকখি। অনৌবা কেসশিংগী ৭৫.৫%দি রাজ্য/য়ু.তি. তরাদগী ওইখি। হৌখিবা পুং ২৪দা কেরেলাদা কেস ৬,৩১৬ রিপোর্ত তৌরকখি। দিল্লীদা কেস ৩,৯৪৪ রেকোর্দ তৌখি অমরোমদা ঙরাং মহারাস্ত্রদা অনৌবা কেস ৩,৩৫০ রেজিস্তর তৌখি। হৌখিবা পুং ২৪দা শীখিবা ৫২৬কী ৭৯.২৮%দি রাজ্য/য়ু.তি. তরাদগী রিপোর্ত তৌরকখি। শীখিবা ১১১গা লোইননা মহারাস্ত্রদগী নৌনা শীখিবগী ২১.১০% রিপোর্ত তৌরকখি। দিল্লীদা শীখিবা ৮২ শুখি অমরোমদা ৱেস্ত বেঙ্গলদা নৌনা শীখিবা ৫১ রিপোর্ত তৌরকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
মালেমগী মীমান্নদ্রবা মীওইশিংগী নুমিত্তা পীবা পি.এম.গী পাউজেল
মালেমগী মীমান্নদ্রবা মীওইশিংগী নুমিত্তা প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি, “চহী অসিগী য়ুনাইতেদ নেসন্সকী হীরম ওইরিবা “অমুক হন্না অফবা মওংদা শেমগৎপা: মীমান্নদ্রবাশিং য়াওরবা, খুদোংচাবা ফংবা য়াবা অমদি তুং কোইগদবা কোবিদ-১৯ মতুংগী মালেমগী মায়কৈদা” হায়বসিগা চাননা ঐখোয়গী মীমান্নদ্রবা ইচিল ইনাউশিংদা খুদোংচাবা ফংহন্নবা অমদি মখোয়গী এসেসিবিলিতী ফগৎহন্নবা ঐখোয় পুন্না মখা তানা হোৎনমিন্নখিসি‍। অখাঙ কনবা অমদি মপাঙ্গল কল্লবা মীমান্নদ্রবা মীওইশিংনা ঐখোয়গী পুক্নিং থৌগৎলি‍। এসেসিবল ইন্দিয়া থৌরাংগী মখাদা ঐখোয়গী মীমান্নদ্রবা ইচিল ইনাউশিংগী পুন্সিদা অফবা অহোংবা অমা ফংহন্নবগীদমক য়াম্লবা থৌরাং কয়া লৌখৎখ্রে”‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
উপ রাস্ত্রপতিনা নহারোলশিংদা মপাঙ্গল কনবা, মরোমদোম লেপচবা ঙমবা অমদি পুম্নমক কোনশিনবা ভারত অমা শেমগৎনবগীদমক দোক্তর কলামগী মতৌ তমজনবা ৱাফম থমখ্রে
উপ রাস্ত্রপতি শ্রী এম. ভেঙ্কয়া নাইদুনা নহারোলশিংদা হান্নগী রাস্ত্রপতি দোক্তর এ.পি.জে. অব্দুল কলামগী মতৌ তমদুনা মপাঙ্গল কনবা, মরোমদোম লেপচবা ঙমবা অমদি পুম্নমক কোনশিনবা ভারত অমা শেমগৎনবগীদমক থবক পায়খৎনবা ৱাফম থমখ্রে‍। ভারতকী মীয়ামগী য়াম্লবা শরুক অমদা চৈথেং পীরিবা তোঙান তোঙানবা শেন্মিৎলোন অমদি খুন্নাইগী শিংনবশিংগী পাম্বৈ পুথোক্নবগীদমক নহাশিংনা দোক্তর কলামগুম্না হান্না লৈনরিবা ৱাখল্লোনগী ৱাংমদা ৱাখল খন্দুনা তোক্নোলোজী শীজিন্নগদবনি‍। দোক্তর সিবথানু পিল্লাইনা ইবা ‘অব্দুল কলামগা লোয়ননা চহী ৪০ – লিথোকখিদ্রিবা ৱারীশিং’ হায়না মিংথোনবা লাইরিক অমা ভর্চুএল ওইনা ফোঙবগী থৌরমদা ৱা ঙাঙলদুনা লাইরিক অসিনা দোক্তর কলামগী পুন্সিগী হকথেংনবা মশক অমা পীরি হায়রদুনা শ্রী নাইদুনা নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍। “দোক্তর কলামগী পুন্সিনা ৱাখল পরিং চুম্লবদি খুদোংথিবা অমদি নীংহন্ননিংঙাই ওইবা ৱাফমশিংনা মীওইবগী লমচৎ অমদি পুক্নিংবু মপাঙ্গল কলহন্নবা মরুওইবা মচাকশিং ওইহনবা ঙম্মী হায়বা মতিং লৈরবা পাউজেল অমা পীরি,” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। কোবিদ-১৯ লাইচৎনা মরম ওইরগা লংফৈদা লৈবা শিন্মীশিং পাক্তক্ননা লাঞ্জেন্নবগী অৱাবা অসিনা খুঙ্গঙ অমদি অপীকপা ময়োল্লমশিংদা থবক্কী অমদি শেন্মিৎলোনগী খুদোংচাবশিং শেমগৎপগী তঙাই ফদবা ৱাফম ঐখোয়দা নীংশিংহল্লে‍। মসিগীদমক্তা ঐখোয়না ঐখোয়গী খুঙ্গঙশিং অমদি ময়োল্লমশিং চাউখৎপগী মফম ওইরক্নবগীদমক্তা ঐখোয়না থৌরাং য়াৎপগী থবক চাইথোকহন্নবা, লোকেল বোদীশিংগী মতিং হেনগৎহন্নবা অমদি কোত্তেজ ইন্দস্ত্রীশিং পাক্তক্ননা য়োকখৎপদা মীৎয়েঙ চঙবা মথৌ তাগনি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
অসিগুম্বা অৱাবা মতমশিং ফাওবদা, তেংবাং দরকার ওইরবা লৈবাকশিং মতেং পাংনবা ভারতনা কাউথোকপা লৈতে: উপ-রাস্ত্রপতি
কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা লৈবাক অসিগী মশাগী মীওইশিং চেকশিন-থৌরাং লৌখৎনবা হোৎনবদা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরবসু অতোপ্পগী মতেং দরকার ওইবা লৈবাকশিংদা ভারতনা মতেং পাংবগীদমক ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতি শ্রী এম.ভেনকিয়া নাইদুনা হরাওবা ফোঙদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি অসিগুম্বা অৱাবা তারবা মতম অসিদা, ঐখোয়গী ইন্দস্ত্রিনা পুথোকপা হিদাক-লাংথকশিং য়াওনা পোৎলম কয়া মতেং দরকার ওইবা লৈবাকশিংদা পীনবা ভারতনা কাউথোক্তে। ভর্চুএল ওইনা ইন্দিয়ান কাউন্সিল ওফ ৱার্ল্দ এফেয়ার্স(আই সি দব্লিউ এ)গী গভর্নিং কাউন্সিলগী ১৮সুবা মীফমদা উপ-রাস্ত্রপতিনা ৱা ঙাংখি। কাউন্সিল অসিগী প্রসিদেন্ত অমা ওইনা মহাক্কী হৌদোকপগী ৱারোলদা শ্রী নাইদুনা হায়খি কোরোনাভাইরসকী মায়োক্তা শোক্নরিবা মালেমগী লান্দা ভারতনা মাংজিল থারি। তিকা অমা পুথোক্নবা থিজিনবগী থবক্তসু ঐখোয়না মাংজিল য়ারি অমসুং অথুবদা নুংঙাইবা পাউ তারগনি। উপ-রাস্ত্রপতিনা হায়খি মালেমগী লৈবাকশিংগা লৈনবা মরীশিং অমসুং মপান লৈবাকশিংগী থৌশিল অসি লাইচৎ মনুংদা ভারতকী মীচম মীয়ামগী পুন্সিদা চুনবা ওইনবা অমুক হন্না য়েংশিল্লে। মপান লৈবাকশিংদা থবক তৌদুনা লৈবা ভারতমচাশিং বন্দে ভারত মিসন্না মখোয়গী ময়ুমদা হল্লকপা ঙমহল্লে অমসুং মসিগী অচৌবা থবক অসি য়াম্না হৈশিংনা পাংথোকপগীদমক মরী লৈনবা দিপার্তমেন্তশিং অমসুং এজেন্সিশিং থাগৎলি। অসিগুম্বা মীয়ামগী য়াইফনবা থবকশিং মখা তানা পাংথোক্নবা অমসুং লৈবাক অসিগী কান্নবা ফংদ্রিবা মীওইশিং য়ৌনবা থবক পাংথোক্নবা মহাক্না আই.সি.দব্লিউ.এদা তকশিনখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
এস.সি.ও. য়ং সাইন্তিস কনক্লেবতা নহা ওইরিবা সাইন্তিসশিংনা হিরম অয়াম্বদা ইন্নোভেতিব ওইবা ৱাখল্লোনশিং পুথোকখ্রে
নুমিৎ মঙানি চৎথদুনা হন্দক্তা লোইশিনখিবা শঙ্গহাই কোওপরেসন ওর্গনাইজেসন(এস.সি.ও.) য়ঙ্গ সাইন্তিস কনক্লেব অসিদা থোঙান তোঙানবা থিমেতিক এরিয়াশিংদা নহা ওইরিবা সাইন্তিসশিং অসিনা মখোয় মখোয়গী ইন্নোভেতিব ওইবা ৱাখল্লোনশিং পুথোকখ্রে৷ মনুং চনখ্রবা এরিয়াশিং অদুদি লৌউ-শিংউ অমসুং ফুদ প্রোসেসিং; সস্তেনেবল ইনর্জী অমসুং ইনর্জী স্তোরেজ; বাইওতেক্নোলোজী অমসুং বাইওইঞ্জিনিয়রিং; রিসর্চ অমসুং ইন্নোভেসন শিজিন্নদুনা কোবিদ-১৯ অমসুং থোকলক্লিবা লাইনা-লাইচৎশিং থেংনবা; এনভাইরোনমেন্ত ঙাক শেনবা অমসুং নেচরেল রিসোর্চ মেনেজমেন্ত অসিনচিংবনি৷ নহা ওইরিবা সাইন্তিসশিং অসি এস.সি.ও. লৈবাকশিং অসিগা পুন্না থবক তৌমিন্নবা পাম্নবা মখোয় মখোয়গী ইন্নোভেতিব রিসর্চ ৱর্ক অমসুং ৱাখল্লোন অসিগীদমক নহা ওইরিবা সাইন্তিস ২২দা পুক্নিং থৌগৎপা ওইনা সর্তিফিকেৎ পীখ্রে৷ কনক্লেব অসিবু হৌদোকখিবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী, আর্থ সাইন্সেস, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রী দা. হার্শ বর্ধননা হৌজিক লৈরিবা মতম অসিদা খ্বাইদগী চাওরিবা চেলেঞ্জ ওইরিবা কম্মন মেন অমগী পুন্সি মহিং অসি ফগৎনবা হোৎনবদা খুৎলাই অমা ওইনা সাইন্সপু শিজিন্ননবা এস.সি.ও. মেম্বর রাজ্যশিং অসিদগী মঙাব লৈরবা নহা ওইরিবা সাইন্তিস পুম্নমক্তা ফোংদোকখ্রে৷ ‘ইন্নোভেতিব, পেতেন্ত, প্রদ্যুস অমসুং হেন্না চাওখৎপা’ অমরোমদা ঐখোয়গী লৈবাকশিং অসি পুরক্নবা এস.সি.ও.গী ইহান হানবা য়ঙ্গ সাইন্তিস কনক্লেবতা লৌশিং লৈরবা সাইন্তিসশিং অসিদা মহাক্না ফোংদোকখ্রে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
কোবিদ-১৯গুম্বা ফিভমশিং অসি থেংনবা মতমদা এস.তি.আই.পি.২০২০ অসিনা কমদৌনা মতেং পাংগদগে হায়বা অদুগী মতাংদা অখঙ-অহৈশিংনা খন্ন-নৈনখ্রে
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী দিপার্তমেন্ত(দি.এস.তি.)গী সেক্রেতরী প্রোফেসর অশুতোশ শর্মনা ৱেবিনার অমদা অসিগুম্বা লুরবা ফিভমশিং অসি মতুং তারকপদা অনৌবা সাইন্স, তেক্নোলোজী অমসুং ইন্নোভেসন পোলিসী(এস.তি.আই.পি.) ২০২০ অসিনা করম্না ঐখোয়না থেংনবা ঙমহনগদগে হায়না ফোংদোক্লিঙৈদা নিতি আয়োগকী মেম্বর দা. ভি.কে. সরস্বতনা কোবিদনা মতৌ করম্না খুদোংচাবশিং ফংহনবগে হায়বা অদুগী মতাংদা ফোংদোকখ্রে৷ হন্দক্তা ইকুই কুইদ্রিঙৈদা নেস্নেল কাউন্সিল ফোর সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী কম্ম্যুনিকেসন অমসুং ভিগ্যান প্রসনা শিন্দুনা পাংথোকখিবা দি.এস.তি. গোল্দল দিস্কোর্স সেরিস্কী মতাংদা-লাইনা-লাইচৎ অসিগী অতোপ্পা নাকল অমরোমদা- হায়না মমিং থোনবা ৱেবিনার অমদা কোবিদ-১৯ অসিনা মালেম অসিদা চাওনা অহোংবা পীরে অদুবু মসিনসু হেন্না চাওখৎপলোমদা চংশিন্নবগী লম্বী অদুসু ঐখোয়দা উৎলে হায়না দা. সরস্বতনা ফোংদোকখ্রে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক :
আর্মী স্তাফকী ভাইস চীফনা বঙ্গলাদেশ নেস্নেল দিফেন্স কোলেজদা কোবিদ-১৯ লাইচৎকী সেক্যুরিতী চেলেঞ্জগী মতাংদা ৱা ঙাংখ্রে
লেফতিনেন্ত জেনরেল এস.কে. সাইনীনা দিসেম্বরর ০২, ২০২০দা ভর্চুএল প্লেৎফোর্ম অমগী থোংদা “সেক্যুরিতী চেলেঞ্জেস পোস্ত কেবিদ-১৯ পেন্দমিক” হায়বা হিরমসিদা নেস্নেল দিফেন্স কোর্স বঙ্গলাদেশতা শরুক য়ারিবশিংদা ৱা ঙাংখ্রে। মহাক্কী মমাংগী কেরিয়রদা, ভি.সি.ও.এ.এস. অসিনা ২০১১দা নেস্নেল দিফেন্স কোলেজ বঙ্গলাদেশতা শরুক য়াখ্রে। মহাক্কী ৱারোল পীবদা শাহৈরক্লিবা মালেমদা কোরোনা পীরিবা শাফু অমসুং পনখি অমসুং মসিবু মায়োক্ননবা মিলিতরীনা য়েংলিবা মিৎয়েং অমসুং সেক্যুরিতী চেলেঞ্জেশিং মতাংদা মহাক্কী ওইবা মিৎয়েং ফোংদোকখি। ভাইরসনা পীরিবা শাফু অসিদা, ভি.সি.ও.এ.এস.না হায়খি মদুদি “মিলিতরী কেপাবিলিতী অমসুং প্রোজেক্তশিংগীদমক্তা ফন্দ ৱাৎপনা মরম ওইদুনা অয়াম্বা লৈবাকশিংনা স্ত্রেতেজিক সেক্যুরিতীতা শোকহল্লে মরমদি খুদক্কী ওইবা হকশেলগী মথৌ তাবশিংগীদমক্তা ফন্দগী চাউরবা শেনফম থৈদোকখ্রে।” “দি-গ্লোবেলাইজেসন”গী মতাংদা ফোংদোক্লদুনা ভাইস চীফনা, হায়খি মদুদি “অলত্রা-নেস্নেলিজম লৈবাক কয়ানা দি-গ্লোবেলাইজেসনগী থৌওং অসি মায়োক্নরি, মসিনা গুদ্স, মীয়াম, সর্বিসেস অমসুং ৱাখল্লোনগী মুবমেন্তকীদমক ঙমখৈ ফাওবা থিংজিন্নবা চংশিল্লক্লি।” মহাক্কী পনখি মদুদি “লৈবাক কয়ানা ভাইরস অসিবু লাকশিন্নবা হোৎনরিবা অসিদা, লৈবাক খরনা মিলিতরীগী ওইনা, শেন্মিৎলোনগী ওইনা অমসুং পোলিতিকেলগী ওইনা মখোয়গী শাফু হেনগৎহন্নবা তাঞ্জা অদু লৌরি, মসি ৱর্ল্দ কম্যুনিতীগীদমক্তা অফবা নত্তে।”
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা দি.জি.পিশিং/আই.জি.পিশিংগী চহিগী মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে
ঙসি দিরেক্তর জেনেরেলস ওফ পুলিস/ইন্সপেক্তর জেনেরেলস ওফ পুলিসকী ৫৫সুবা চহিগী মীফম হৌদোকপদা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহ ৱা ঙাংখ্রে। মীফম অদুদা তোঙান-তোঙানবা সেন্ত্রেল পেরা মিলিতরি ফোর্সশিংগী লুচিংবশিং অমসুং রাজ্যশিংগী পুলিসকী দিরেক্তর জেনেরেলশিং অমসুং পুলিসকী ইন্সপেক্তর জেনেরেলশিং ভর্চুএল ওইনা শরুক য়াখি। ইন্তিলিজেন্স বিউরোনা ভর্চুএল ওইনা মীফম পাংথোকপা অসি হন্দক্কী অসিনা অহানবনি। থৱায় কৎখ্রবা পুলিসশিং ইকায়খুম্নবা উৎলদুনা য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা মনা ফংলবা ৫০দা ইন্দিয়ান পুলিস মেদল পীখ্রে অমসুং মখোয়গী মাইপাকশিংগীদমক মখোয় থাগৎখ্রে। মহাক্কী হৌদোকপগী ৱারোলদা, লৈবাক্কী ঙাক-শেনগী থৌশিল অমসুং অৱাবা তারকপা মতমদা মাঙজিল থাবা লান্মীশিং ওইনা পুলিসকী থৌদাংগী পল্লদুনা শ্রী অমিত সাহনা হায়খি তেরোরিজমগী মায়োক্তা তুমিন্না খাংদুনা লৈথোক্লোইদবনি। মীয়াম অশোই-অঙাম থোক্তনবা অমসুং ইকায়খুম্নবা ঙাক্নবা অমসুং অৱাবা তারকপা মতমদা থেংন্নবা পুলিসকী তৌবা ঙম্বা হেনগৎহনবা অসি য়াম্না মরুওই। এল.দব্লিউ.ইনা থোকহনবা অৱাবশিং লাকশিন্নবা রাজ্যশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নবা তকশিনখি। কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা পুলিসগী থৌদাং খন্নখ্রে অমসুং অশোই-অঙাম থোক্তনবা পুলিসনা চৎন-পথাপশিং ঙাকপগী মতাংসু খন্নখ্রে। তোঙান-তোঙানবা মখলগী অৱা-অনা তারকপা ফিবমশিং লাকশিন্নবা এস.ও.পি শেম্নবা ৱাফম খন্নখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
মার্চতা কোরোনাভাইরস লাইচৎ শন্দোরকপদগী অহানবা পাংথোক্কদবা মালেমগী চাংদম্নবা অমদা, দিসেম্বর ১২দগী পাংথোক্কদবা রেস্তলিং ৱার্ল্দ কপতা ভারতকী মহুৎ শীন্দুনা শরুক য়াগদবা রেস্তলরশিংগী মনুংদা রবি কুমার, দিপক পুনিয়া য়াওরে
২০২০গী দিসেম্বর ১২দগী ১৮ ফাওবা পাংথোক্কদবা সেনির ইন্দিবিজুএল ৱার্ল্দ কপতা ভারতকী মহুৎশীন্দুনা শরুক য়ানবা মীওই ৪২গী কাংবু অমা(রেস্তলর ২৪, কোচ ৯, সপোর্ত স্তাফ ৩ অমসুং রেফিরি ৩) সর্বিয়াগী বেলগ্রেদতা চৎলগনি। কোরোনাভাইরস লাইচৎনা মরম ওইদুনা মার্চতগী লৈবাক শীনবা থুংনা লোকদাউন থমখিবা মতুংদা ভারতকী রেস্তলরশিংনা মালেমগী চাংদম্নবদা শরুক য়াবা অসি মসিনা অহানবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• মহারাস্ত্র: মহারাস্ত্রদা ওক্তোবর অমসুং সেপ্তেম্বরগা চাংদম্নবদা নবেম্বরগী থাদা কোবিদ-১৯ কেসশিং অমসুং শিখিবশিংগী মশিং অদু চাদা ৫০গী ময়া নক্না হন্থরকপা থেংনখি। ওক্তোবরদা, মহারাস্ত্রদা কোবিদ-১৯গী কেস ২৯৩,৯৬০ থেংনখি, হায়রিবা অসি নোবেম্বরদা চাদা ৫০.৫ ফাওবা হন্থরকক্তুনা ১৪৫,৪৯০দা লৈখি। ও্তোবরদা থেঢংনখিবা শিখিবশিংগী মশিং অদু নবেম্বরদা চাদা ৪৯.০৯ হন্থরক্তুনা ৩,৬৯০ লৈখি। রাজ্য অসিদা কেস পোজিতিব ওইবগী চাংসু চাদা ৭.৭দা হন্থরকখ্রে। রাজ্য অসিদা লৈরিবা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু ৮৮,৫৩৭ ওইখি।
গুজরাত: রাজ্য অসিদা য়ুমশকৈশা নুমিত্তা কোবিদকী অনৌবা কেস ১,৫১১ থেংনখি অমসুং ১,৫৭০ ফগৎখিবা লৈখি, অদুগা রাজ্য অসিদা ইনফেক্সন্না মরম ওইরগা পেসেন্ত ১৪ লৈখিদ্রে। গুজরাত হেল্থ দিপার্তমেন্তকী মতুং ইন্না গুজরাত্তা কেস পোজিতিব ওইবগী চাং অসি য়াম্না শাথিনা হন্থরক্তুনা ওগস্ততা ১৬.১৫% ওইরম্বদগী দেসেম্বর ১দগী ২.৯৮% ওইখি। এক্তিব কেসশিং- ১৪,৮১৩।
মধ্য প্রদেশ: মধ্য প্রদেশতা লৈরিবা কোবিদ-১৯ কেসলোদ অসি য়ুমশাকৈশা নুমিত্তা অনৌবা ইনফেক্সন ১,৪৩৯ থেংনখ্রবা মতুংদগী ২,০৮,৯২৪ য়ৌখ্রে। নুমিৎ অদুগী মনুংদা ইনফেক্সন্না মরম ওইরগা পেসেন্ত ১৭ লৈখিদ্রে, মসিনা রাজ্য অসিগী শিবগী মশিং অদু ৩,২৮৭তা হেনগৎহনখ্রে। অমরোমদনা পেসেন্ত ১,৮৩৮ দিসচার্জ তৌখ্রে, মসিনা মরম ওইরগা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু ১৪,০১৯ লৈহৌখি।
গোৱা: প্রোপোস তৌখিবা নেস্নেল কোবিদ-১৯ ভেক্সিনেশন প্রোগ্রাম পাংথোক্নবগী মাংওইননা শেম-শাবগী থৌরাংশিং অদু গোৱা এদমিনিস্ত্রেশন্না য়ুমশকৈশা নুমিত্তা হৌদোকখিবগা লোইননা গোৱাদা, দিস্ত্রিক্ত কলেক্তরশিংদা হেল্থ ৱার্করশিংগা মরী লৈনবা পব্লিক অমসুং প্রাইভেত হেল্থ ফেসিলিতীশিংদগী দেতা কোগৎনবা খঙহল্লকখ্রে।
অসাম: অসামদা ঙরাং কোবিদ-১৯গীদমক্তা মীওই ১৭৩ অমুক পোজিতিব ওইবা থেংনখি অমসুং পেসেন্ত ১৩৮ দিসচার্জ তৌখি। অপুনবা কেসশিংগী মশিং অদু ২১৩১৭১দা হেনগৎলকখ্রে, দিসচার্জ তৌখিবা পেসেন্তশিংগী অপুনবা মশিং অদু ২০৮৬৬৬ ওইখি, এক্তিব ৩৫১৯ লৈরি অমসুং পুন্না ৯৮৩ শিখ্রে।
কেরলা: রাজ্যগী হেল্থ দিপার্তমেন্তনা বুরেভি সাইক্লোনগী ৱারনিং তৌখ্রবা মতুংদা হাই এলর্ত লাউথোকখ্রে; হেল্থ মিনিস্তর, কে. কে. শাইলাজানা হায়খি মদুদি নোং কন্না চুবা অমসুং সাইক্লোন্না মরম ওইরগা থোরকপা য়াবা হেল্থকী ইসুশিং অদু য়েংশিন্নবা কোবিদকী প্রোতোকোলশিং ঙাক্না চত্তুনা ফেসিলি পুম্নমক ফংহন্নবগীদমক্তা ইন্সত্রক্সনশিং পীখ্রে হায়রি। রাজ্য অসিদা ঙরাং ২৮ লৈখিদবগা লোইননা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৬,৩১৬ কনফর্ম তৌখি; তেস্ত পোজিতিব ওইবগী চাং অসি চাদা ১১.০৮তা লৈরি।
তামিল নাদু: মতম কুইনা কান্নরবা মতুংদা কোলেজশিং অমুক হন্না হাংদোক্লবসু, মহৈরোইশিং অয়াম্বদি রাজ্য অসিদা হৌজিক ফাওবা কোবিদকী অকিবা লৈবনা মরম ওইরগা কমপসশিংদগী থাপ্না লৈনবা ৱারেপ লৌখি। জনুৱারী ২০২১দা অনৌবা পোলিতিকেল পার্তী অমা লিংখৎলগনি হায়না লাউথোক্লবা মতুং পুং খরগী মতুংদা এক্তর রজনিকান্থনা মহাক্কী পোলিতিকেল এন্ত্রী অসি লাইচৎ অসিনা মরম ওইরগা করম্না থেংথহনখিবগে হায়বগী মতাংদা শেংদোকখি।
কর্নাতকা: কর্নাতকানা ভেক্সিন ত্রায়লশিং, কোবিদ ত্রীতমেন্তকীদমক্তা লুপা করোর ৩০০ থাদোকখ্রে; অহোবদা ভেক্সিন অসি ভোলন্তীয়র ১,০০০দা কাপকনি, ক্লিন্ত্রেক ইন্তর্নেস্নেলগা খুৎশম্নদুনা পাংথোকপা ত্রায়েলশিং অসিদা ভোলন্তীয়রশিংদা দোজ অনি পীরগনি।
অন্ধ্র প্রদেশ: ইস্ত গোদাবরী জিলাগী কলেক্তর, দি. মুরালিধর রেদীনা হায়খি মদুদি কেন্দ্র সরকারনা থোকখিবা স্তেন্দার্দ ওপরেতিং গাইদলাইনশিং অদুগী মতুং ইন্না অহানবা ফেজতা জিলা অসিদা মেদিকেল অমসুং হেল্থ ৱার্কর চাউরাক্না ৩৫,০০০দা কোবিদ-১৯ ভেক্সিন য়েন্থোক্নবা মথৌ তাবা এরেঞ্জমেন্তশিং তৌখ্রে। দিসেম্বর ১দগীহৌরগা জনুৱারী ১৯ ফাওবা নুমিৎ ৫০নিগীদমক্তা এৱেয়রনেস প্রোগ্রামশিং পাংথোক্লি হায়না কলেক্তরন হায়খি।
তেলঙ্গনা: হন্দক্তা লোইশিনখিবা জি.ঐচ.এম.সি.গী মীখলগীদমক্তা য়াম্না কন্না তৌখিবা কেমপেনশিং অদুগী মতুংদা তেলঙ্গনাদা কোবিদ-১৯গী অনীশুবা ৱেব লাক্কনি হায়বগী অকিবা লৈবদগী, তেলঙ্গনাগী দাইরেক্তর ওফ পব্লিক হেল্থনা ইলেক্সনীয়রিংদা শরুক য়াখিবা পোলিতিকেল লীদরশিং অমসুং কেদরশিংদা চয়োল অমগী সেলফ-আইসোলেশন তৌনবা পাউতাক পীরকখ্রে। তেলঙ্গনাদা য়ুমশকৈশা নুমিত্তা নৌনা কোবিদ-১৯ ইনফেক্সন ৬০৯ থেংনখি অমসুং অহুম শিখি, মসিনা মরম ওইরগা অপুনবা মশিং অদু ১,৪৬৫ য়ৌহনখি অমসুং হৌজিকক ফাওবদা লৈরিবা পোজিতিব কেসশিংগী অপুনবা মশিং অদু ২,৭১,৪৯২ য়ৌহনখি।
ফেক্ত চেক

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
03 DEC 2020 5:40PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
#Unite2FightCorona
#IndiaFightsCorona
Daily Recoveries outnumbering daily New Cases ensures steady decline in the Active Caseload, Active Caseload falls below 4.5% of the Total Cases
India has reported more daily recoveries than the daily new cases during the past 24 hours. While 35,551 persons were found to be infected with COVID in India, during the same period, India has registered 40,726 new recoveries. It has led to a net decline of 5,701 cases from the total Active Caseload in the last 24 hours.The new recoveries continue to overtake the daily new cases continuously since the past 6 days.India’s active caseload has fallen under the 4.5% mark today.The trend of more daily recoveries than the daily cases has led to a continuous contraction of India’s Active Caseload. It has ensured that India’s present active caseload of 4,22,943 consists of just 4.44% of India’s Total Positive Cases. New Recoveries outnumbering the daily New Cases has also improved the Recovery Rate to 94.11% today. The total recovered cases stand at 89,73,373. The gap between Recovered cases and Active cases is steadily increasing and presently stands at 85,50,430.77.64% of the new recovered cases are contributed by ten States/UTs. With 5,924 persons recovering from COVID, Kerala recorded maximum number of recoveries. Delhi registered another 5,329 daily recoveries while Maharashtra 3,796 new recoveries. Ten States/UTs have contributed 75.5% of the new cases. Kerala reported 6,316 cases in the last 24 hours. Delhi recorded 3,944 new cases while Maharashtra registered 3,350 new cases yesterday. 79.28% of the 526 case fatalities that have been reported in the past 24 hours are from Ten States/UTs. 21.10% of new fatalities reported are from Maharashtra which reported 111 deaths. Delhi also saw a fatality count of 82 while West Bengal reported 51 new deaths.
For details:
PM’s message on International Day of Persons with Disabilities
On the International Day of Persons with Disabilities, Prime Minister Narendra Modi said, “In line with the year’s United Nation’s theme of “Building Back Better: toward a disability-inclusive, accessible and sustainable post COVID-19 World”, let us collectively keep working towards ensuring opportunity and improving accessibility for our Divyang sisters and brothers. The resilience and fortitude of persons with disabilities inspires us. Under the Accessible India initiative, numerous measures have been taken that ensure there is a positive change in the lives of our Divyang sisters and brothers”.
For details:
Vice President calls upon youngsters to draw inspiration from Dr Kalam and work towards building a strong, self-reliant and inclusive India.
The Vice President Shri M Venkaiah Naidu called upon youngsters to draw inspiration from former President Dr APJ Abdul Kalam and work towards building a strong, self-reliant and inclusive India. He said that like Dr Kalam, the youth should think out of the box and use technology for providing solutions to the various economic and societal challenges that impact large sections of India’s population.Speaking at virtual release of the book, '40 Years with Abdul Kalam- Untold Stories' authored by Dr Sivathanu Pillai,today, Shri Naidu expressed his happiness that the book provided a gripping first-hand account of Dr Kalam’s life. "The life of Dr Kalam sends a powerful message about how difficulties and setbacks when taken in the right spirit, serve as the key ingredients in making us robust in character and mindset," he added.Referring to the impact of COVID-19 on the migrant workers, the Vice President stressed the need to create employment and economic opportunities in villages and small towns. "We will have to focus on decentralized planning, capacity building of local bodies and largescale promotion of cottage industries so that our villages and towns emerge as growth centres," he added. For this, Shri Naidu wanted that the local bodies should be motivated to give boost to local development.
For details:
Even in trying times like these, India has not forgotten to help countries who needed assistance – Vice President
The Vice President, Shri M. Venkaiah Naidu expressed happiness over India’s extension of help to other needy countries despite facing enormous challenges in taking care of its own population due to Covid-19 pandemic. He said that in these trying times, India has not forgotten to help countries who needed assistance with items such as pharmaceutical products made by our industry.The Vice President addressed the 18th meeting of the Governing Council of Indian Council of World Affairs (ICWA) in virtual mode yesterday. In his opening remarks as the President of ICWA, Shri Naidu said that India has been leading from the front in the global effort to counter the pandemic. “We are also in the vanguard of research endeavours to develop a vaccine and expect good news soon”, he added.The Vice President was of the view that the role and relevance of international relations and foreign policy to the lives of ordinary Indians has been re-emphasized resoundingly during the pandemic period.Shri Naidu specifically referred to the Vande Bharat missions that enabled Indian nationals living and working abroad to return to their homeland and lauded concerned departments and agencies for skillfully managing this huge task.He wanted ICWA to undertake more such people-centric activities and reach out to hitherto untouched audiences around the country.
For details:
Young scientists share innovative ideas in a range of areas at the SCO Young Scientist Conclave
Young scientists shared their innovative ideas in a range of thematic areas in the five days Shanghai Cooperation Organisation (SCO) Young Scientist Conclave which concluded recently. The areas included agriculture and food processing; sustainable energy and energy storage; biotechnology and bioengineering; combating COVID-19 and emerging pandemics through research and innovation; environmental protection and natural resource management. 22 young scientists were given certificates of appreciation for their innovative research work and ideas on which they would like to work in collaboration with SCO countries. Minister for Science and Technology, Earth Sciences, Health, and Family Welfare Dr. Harsh Vardhan, who inaugurated the conclave, called upon all the ignited young minds from SCO member states to use science as a tool to improve the quality of life of the common man which is the biggest challenge of this millennium. He exhorted the astute scientists at the 1st SCO Young Scientist Conclave to 'Innovate, Patent, Produce & Prosper' to lead our countries towards faster development.
For details:
Experts discuss how STIP 2020 can help country become future-ready & face situations like COVID 19
Dr. V.K. Saraswat, Member, Niti Aayog highlighted how COVID 19 created opportunities and will have profound long-term consequences while Prof Ashutosh Sharma, Secretary, Department of Science & Technology (DST), underlined how the new Science, Technology and Innovation Policy (STIP) 2020 would make us future-ready to face such situations, at a webinar. COVID-19 has hugely impacted the world, but it has also shown us the way forward, Dr. Saraswat said at the webinar on DST Golden Jubilee Discourse Series - On the other side of the Pandemic - organised by National Council for Science & Technology Communication and Vigyan Prasa, recently.
For details :
Vice Chief of the Army Staff Addresses Bangladesh National Defence College on Security Challenges Post COVID -19 Pandemic
Lt Gen SK Saini, the Vice Chief of Army Staff (VCOAS) addressed the participants of National Defence Course Bangladesh on “Security Challenges Post COVID – 19 Pandemic” via a virtual platform on 02 December 2020. Earlier in his career, the VCOAS had attended the National Defence College Bangladesh in 2011. The address covered the impact of Corona virus on the emerging world and focused on its impact on military, the security challenges and his views on ways and means to tackle them. On the impact of the virus, the VCOAS said that “strategic security of most nations have been impacted due to reduction in funds for military capability and projects since vast sums of money have been diverted for urgent health requirements”. On the impact of COVID-19 on military, the VCOAS spoke on its impact on force readiness, training, operational logistics and HR issues highlighting that “force sustainment is a challenge due to delays in delivery schedules owing to production halts and workforce disruptions”. Towards suggesting recommendations for post COVID era, to the future senior military leadership attending the course, the VCOAS emphasised that the “militaries of the region must evolve a defence cooperation plan since they will become the first responders during such health disasters”.
For details:
Union Home Minister Shri Amit Shah addressed inaugural session of Annual DGsP/IGsP Conference
The inaugural session of 55th Annual Director Generals of Police/Inspector Generals of Police Conferencewas addressed by the Union Home Minister Shri Amit Shah yesterday, in which Heads of various Central Para Military Forces and Director Generals of Police and Inspector Generals of Policeof the States participatedin virtual mode from their respective States. This is the first such Conference organised by the Intelligence Bureau in virtual mode. Paying homage to the Police martyrs, the Union Home Minister awarded Indian Police Medals to 50 awardees and congratulated them on their achievements.In his inaugural address, Shri Amit Shahhighlighted policy issues on national security and applauded the role of the police as frontline warriors in crisis and disaster management. Discussions on the role of police during the COVID-19 pandemic and implementation of safety protocol by the police was also discussed. Follow-up actions were also suggested to develop an SOP to manage various types of emergency situations.
For details:
Ravi Kumar, Deepak Punia among 24 wrestlers to represent India in Wrestling World Cup from December 12, in first international competition since coronavirus outbreak in March
A contingent of 42 members (24 wrestlers, 9 coaches, 3 support staff and 3 referees) will be travelling to Belgrade, Serbia to represent India at the Senior Individual World Cup to be held from December 12 to December 18, 2020. It will be the first international competition that Indian wrestlers will be participating in, after the nationwide lockdown was imposed in March due to the coronavirus pandemic.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Maharashtra: Maharashtra saw a significant drop of around 50 per cent in the number of Covid-19 cases and deaths in the month of November in comparison to October and September. In October, Maharashtra had recorded 293,960 Covid-19 cases, which dropped by 50.5 per cent in November to 145,490. Fatalities reported in October were 7,249, which dropped by 49.09 per cent to 3,690 in November. Case positivity rate in the state has also dropped to 7.7 per cent. The number of active cases in the state is 88,537.
• Gujarat: The state reported 1,511 new Covid cases and 1,570 recoveries on Wednesday, while 14 patients succumbed to the infection in the state. According to Gujarat Health Department, the case positivity rate in Gujarat has come down drastically from 16.15 % in August to 2.98% as of December 1. Active cases- 14,813
• Madhya Pradesh: The COVID-19 caseload in Madhya Pradesh reached 2,08,924 after 1,439 new infections were detected on Wednesday. As many as 17 patients succumbed to the infection during the day, raising the state's death toll to 3,287. On the other hand, 1,838 patients were discharged leaving active cases at 14,019.
• Goa: In Goa, District Collectors have been directed to collect data from public and private health facilities related to health workers, as the Goa administration on Wednesday kick-started preparatory efforts ahead of the proposed national Covid-19 vaccination programme roll out.
• Assam: In Assam, 173 more people tested positive for COVID-19 and 138 patients discharged yesterday. Total cases rise to 213171, total discharged patients 208666, active 3519 and 983 total death.
• Kerala: State Health department has issued a high alert following Burevi cyclone warning; Health Minister K.K. Shylaja said instructions have been given for ensuring all facilities, adhering to Covid protocols, to address health issues that may arise out of heavy rain and cyclone. Kerala is still ahead on daily case load among southern states. 6,316 new Covid-19 cases were confirmed in the state yesterday along with 28 deaths; the test positivity rate stands at 11.08 per cent.
• Tamil Nadu: Despite the colleges reopening after a long gap, a majority of students decided to stay away from campuses owing to the still serious Covid scare in the state. Hours after announcing that he would launch a political party in January 2021, actor Rajinikanth explained how the pandemic had delayed his political entry.
• Karnataka: Karnataka releases Rs 300 crore for vaccine trials, Covid treatment; with 1,000 volunteers to be administered the vaccine initially, the trials being carried out in collaboration with Clintrac International will see two doses being given to volunteers. Hubballi airport bounces back from Covid gloom, sees uptick in footfall; currently Indigo is operating flights between Hubballi-Mumbai flights thrice weekly; it will begin daily flight operations on this route from December 10.
• Andhra Pradesh: East Godavari District Collector D Muralidhar Reddy said that necessary arrangements have been made to distribute the Covid-19 vaccine to about 35,000 medical and health workers in the district in the first phase as per the standard operating guidelines issued by the Central government. The task force would take legal action if anyone was found guilty of spreading rumours and misinformation about the vaccine with malice. Awareness programmes are being conducted for 50 days from December 1 to January 19, the Collector said.
• Telangana: Fearing a second wave of Covid-19 in Telangana after high-intensity campaigns for the recently-concluded GHMC elections, the Director of Public Health in Telangana has advised all the political leaders and cadre involved in electioneering to go under a week’s self-isolation. Telangana has recorded 609 new Covid-19 infections and three fatalities on Wednesday taking the overall toll to 1,465 and the cumulative number of positive cases so far to 2,71,492.