ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସୁସ୍ଥଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା 75 ଲକ୍ଷ ଟପିଲା
• ବିଶ୍ୱରେ ସର୍ବାଧିକ ଆରୋଗ୍ୟ ଥିବା ଦେଶ ତାଲିକାର ଶୀର୍ଷରେ ସ୍ଥାନ ବଜାୟ ରଖିଛି ଭାରତ
• ବିଗତ ଦୁଇ ମାସରେ କରୋନା ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ପ୍ରତିଶତ ତିନି ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ହ୍ରାସ
• ଭାରତରେ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ଅତିକ୍ରମ କଲା 11 କୋଟି
02 NOV 2020 11:39AM by PIB Bhubaneswar
ସର୍ବାଧିକ କରୋନା ଆକ୍ରାନ୍ତ ସୁସ୍ଥ ହେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱରେ ଶୀର୍ଷରେ ରହିଛି । ଦେଶରେ ମୋଟ ସୁସ୍ଥଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଆଜି 75 ଲକ୍ଷକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି (75,44,798) ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ 53,285 ଜଣ ଆକ୍ରାନ୍ତ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ସକ୍ରିୟ ମାମଲା କ୍ରମେ ନିମ୍ନମୁଖୀ ଧାରାରେ ରହିଛି । ଭାରତରେ ଏବେ ସକ୍ରିୟ ମାମଲା ସଂଖ୍ୟା 5,61,908 ରହିଛି ।
ଦେଶରେ ଏବେ ସକ୍ରିୟ ସଂଖ୍ୟା ମୋଟ ପଜିଟିଭ୍ ମାମଲାର ମାତ୍ର 6.83 ପ୍ରତିଶତ ରହିଛି ।
ମାତ୍ର ଦୁଇ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ସକ୍ରିୟ ମାମଲାର ପ୍ରତିଶତ ତିନି ଗୁଣାରୁ ଅଧିକ ହ୍ରାସ ପାଇଛି । ସେପ୍ଟେମ୍ବର 3 ତାରିଖରେ ସକ୍ରିୟ ମାମଲାର ପ୍ରତିଶତ 21.16 ଥିଲା ।
2020 ଜାନୁଆରୀରୁ କୋଭିଡ-19 ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ଭାରତରେ ଆଖିଦୃଶିଆ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ବ୍ୟାପକ ପରୀକ୍ଷା ଯୋଗୁ ଆକ୍ରାନ୍ତମାନଙ୍କୁ ଶୀଘ୍ର ଚିହ୍ନଟ କରାଯାଇପାରିଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକ ଚିକିତ୍ସା କରାଯାଇଛି। ଆଜି ମୋଟ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା 11କୋଟି (11,07,43,103)ର ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି ।
ଦେଶର ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା କ୍ଷମତା ମଧ୍ୟ ବୁହୁଗୁଣ ହୋଇଛି । ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଉଭୟ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ସରକାରଙ୍କ ମିଳିତ ଉଦ୍ୟମରେ 2037ଟି ଲାବୋରେଟାରୀରେ ନମୁନା ପରୀକ୍ଷା ହେଉଛି ।
ପ୍ରତିଦିନ ସୁସ୍ଥଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବାରୁ ଜାତୀୟ ସୁସ୍ଥ ହାର ବୃଦ୍ଧି ପାଇ 91.68%ରେ ପହଞ୍ଚିଛି ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଥିବା ରୋଗୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ 78% 10ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ରହିଛନ୍ତି । କେରଳ ଏବଂ କର୍ଣ୍ଣାଟକରୁ ଗୋଟିଏ ଦିନରେ ସର୍ବାଧିକ 8 ହଜାର ଲେଖାଏଁ ଆକ୍ରାନ୍ତ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏହା ପଛକୁ ଦିଲ୍ଲୀ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରୁ 4 ହଜାର ଲେଖାଏଁ ଆକ୍ରାନ୍ତ ସୁସ୍ଥ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ 45,321 ଟି ନୂଆ ପଜିଟିଭ୍ ମାମଲା ସାମନାକୁ ଆସିଛି ।
ନୂଆ ପଜିଟିଭ୍ ମାମଲାର 80% 10ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ । 7025ଟି ନୂଆ ମାମଲା ସହ କେରଳ ଶୀର୍ଷରେ ରହିଛି । ଏହା ପଛକୁ ଦିଲ୍ଲୀ ଓ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ 5 ହଜାର ଲେଖାଏଁ ମାମଲା ଚିହ୍ନଟ ହୋଇଛି ।
ଗତ 24 ଘଣ୍ଟା ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ 496 ଜଣଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଛି ।
ଏଥିମଧ୍ୟରୁ 82% ମୃତ୍ୟୁ ଗତ 24 ଘଣ୍ଟାରେ କେବଳ 10ଟି ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳରୁ ହୋଇଛି ।
ଗତକାଲି 22% ମୃତ୍ୟୁ କେବଳ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରୁ (113 ମୃତ୍ୟୁ) ହୋଇଛି । ଏହା ପଛକୁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରୁ 59 ଜଣଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଛି ।

Ministry of Health and Family Welfare
India maintains top Global Ranking with Maximum Recoveries of more than 75 lakhs
Percentage Active Cases have reduced more than 3 times in the past 2 months
India crosses the Landmark of 11 crore Total Tests
02 NOV 2020 11:39AM by PIB Delhi
India continues to occupy the top global position as the country with the maximum number of recoveries. The total recoveries have crossed 75 lakhs today (7,544,798).
53,285 recoveries have been registered in the last 24 hours in the country.
The active cases have sustained on the downslide. The total active cases in India stand at 5,61,908.
The Active Cases comprise only 6.83% of the total positive cases of the country.
In a span of just two months, the percentage active cases have reduced more than 3 times. On 3rd September, the percentage active cases were 21.16%.
India has demonstrated an exponential increase in the number of COVID-19 cumulative tests since Jan 2020. Expanded testing has led to early identification and appropriate treatment. It has crossed the landmark of 11 crore (11,07,43,103) total tests today.
The country’s testing capacities have multiplied manifold with 2037 labs across the country and with collaborative efforts of the Centre and State/UT governments.
Higher number of recoveries is also reflected in the continuous increase in the national recovery rate, which is at present 91.68%
78% of the new recovered cases in the past 24 hours are from 10 States/UTs. Kerala and Karnataka has contributed the highest number to these with more than 8,000 cases. Delhi and west Bengal follow with more than 4,000 cases.
45,321 confirmed cases have been reported in the last 24 hours in the country.
80% of the new cases are concentrated in ten States/UT. Kerala surged to first place with 7,025 new cases while Delhi and Maharashtra, both reported more than 5000 daily new cases.
496 deaths have been registered in the past 24 hours.
10 States and UTs account for 82% of fatalities in the past 24 hours.
22% of deaths reported yesterday are from Maharashtra with 113 deaths followed by West Bengal with 59 deaths.