ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବୈଶ୍ୱିକ ଭାରତୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକ (ବୈଭବ) ସମ୍ମିଳନୀ-2020ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଉଦବୋଧନ
02 OCT 2020 10:00PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର! ଏହି ଆଲୋଚନାରେ ଯୋଗ ଦେଇଥିବାରୁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଓ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଏହି ମଂଚ ଉଭୟ ପ୍ରବାସୀ ଓ ଭାରତର ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀଙ୍କୁ ଏକତ୍ର କରିଛି । ଭାରତ ଓ ବିଶ୍ୱର ବିଜ୍ଞାନ ଓ ଗବେଷଣାକୁ ନେଇ ବୈଶ୍ୱିକ ଭାରତୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକ (ବୈଭବ) ସମ୍ମିଳନୀ- 2020 ଆୟୋଜିତ ହୋଇଛି । ମୋ ମତରେ ଉନ୍ନତ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଏହା ସଙ୍ଗମସ୍ଥଳୀ । ଭାରତ ଓ ପୃଥିବୀର ସଶକ୍ତୀକରଣ ପାଇଁ ଦୀର୍ଘମିଆଦୀ ଭାବେ ଆମେ ଏକାଠି ହୋଇପାରିବା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମତାମତ, ପରାମର୍ଶ ଓ ସିଦ୍ଧାନ୍ତ ବିନିମୟ କରିଥିବା ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ମୁଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ଖୁବ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଢଙ୍ଗରେ ନିଜ ଆଲୋଚନାରେ ଆପଣମାନେ ବହୁ ବିଷୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଭାରତୀୟ ଶିକ୍ଷାବିତ ଓ ଗବେଷଣା ପରିବେଶ ଏବଂ ବିଦେଶୀ ପ୍ରତିପକ୍ଷଙ୍କ ସହ ସହଭାଗିତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରକୃତରେ ତାହା ହିଁ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀର ମୌଳିକ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ। ସମାଜର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପାଇଁ ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣା ଜରୁରି ବୋଲି ଆପଣମାନେ ମତ ଦେଇଛନ୍ତି । ଭାରତରେ ଗବେଷଣା ପରିବେଶର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଆପଣମାନେ ଅନେକ ଉତ୍ତମ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛନ୍ତି । ଆପଣମାନଙ୍କ ମତାମତ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ଆପଣମାନଙ୍କ ଆଲୋଚନା ଶୁଣିବା ପରେ ବୈଭବ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ମୂଲ୍ୟବାନ ଓ ଫଳପ୍ରଦ ହେବ ବୋଲି ମୁଁ ଆଶା କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମାନବ ଜାତିର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ବିଜ୍ଞାନର ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ରହିଛି । ଆମେ ଯେତେବେଳେ ପଛକୁ ଫେରି ଚାହୁଁ, ମାନବ ଅସ୍ତିତ୍ୱର ଅନେକ ଶତାବ୍ଦୀ ପଛକୁ, ଆମେ କିପରି ସମୟ କାଳକୁ ବିଭକ୍ତ କରୁ? ପ୍ରସ୍ତର ଯୁଗ, କାଂସ୍ୟ ଯୁଗ, ଲୌହ ଯୁଗ, ଶିଳ୍ପ ଯୁଗ, ମହାକାଶ ଯୁଗ ଓ ଡିଜିଟାଲ ଯୁଗ । ଏପରି କିଛି ଶବ୍ଦାବଳୀ ଆମେ ବ୍ୟବହାର କରୁ । ନିଃସନ୍ଦେହରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୈଷୟିକ ବିକାଶ ଦ୍ୱାରା ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇଛି । ପ୍ରଯୁକ୍ତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆମ ଜୀବନଶୈଳୀରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଦେଇଛି । ଏହା ବିଜ୍ଞାନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଜିଜ୍ଞାସା ବଢ଼ାଇଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ସରକାର ବିଜ୍ଞାନ, ଗବେଷଣା ଓ ଉଦ୍ଭାବନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକଗୁଡିଏ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି । ସାମାଜିକ- ଅର୍ଥନୈତିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦିଗରେ ବିଜ୍ଞାନ ଆମ ଉଦ୍ୟମର କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳୀରେ ରହିଛି । ଆମେ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଗତିଶୀଳ କରାଇଛୁ । ଟୀକା ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ରହିଥିବା ଦୀର୍ଘ ବିରତି ଭଙ୍ଗ କରିଛୁ । 2014ରେ ଆମ ଟୀକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ 4ଟି ନୂଆ ଟୀକା ସାମିଲ ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରୋଟା-ଭାଇରସ ଟୀକା ସାମିଲ ରହିଛି । ଆମେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଟୀକା ପ୍ରସ୍ତୁତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଉଛୁ । ନିକଟରେ ଆମେ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନ କୈାଶଳରେ ବିକଶିତ ନ୍ୟୁମୋକୋକଲ ଟୀକାର ବଜାର ପ୍ରବେଶକୁ ଅନୁମତି ଦେଇଛୁ । ଏହି ଟୀକାକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଓ ପୋଷଣ ମିଶନରେ ଶିଶୁଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପୁଷ୍ଟିକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଆମ ଟୀକା ପ୍ରସ୍ତୁତକାରୀମାନେ ସକ୍ରିୟ ଅଛନ୍ତି ଓ ଏହି ମହାମାରୀ ବେଳେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଯୋଗୀ ହୋଇଛନ୍ତି । ସମୟର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଆମେ ବୁଝି ପାରିଛୁ ।
2025 ସୁଦ୍ଧା ଭାରତରୁ ଯକ୍ଷ୍ମା ଦୂରେଇବା ପାଇଁ ଆମେ ଉଚ୍ଚାକାଂକ୍ଷୀ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଉ କିଛି ଉଦ୍ୟମ ମଧ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି । ସୁପରକମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ ଓ ସାଇବର ଫିଜିକାଲ ପ୍ରଣାଳୀ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମିଶନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ, ରୋବୋଟିକ୍ସ, ସେନସର ଓ ବିଗ ଡାଟା ଆନାଲିଟିକ୍ସ ଭଳି ମୌଳିକ ଗବେଷଣା ଓ ପ୍ରୟୋଗ ସାମିଲ ରହିଛି । ଭାରତୀୟ ଉତ୍ପାଦନକୁ ଏହା ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । କୁଶଳୀ ଯୁବ ମାନବ ସମ୍ବଳ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଏହା ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ କ୍ଷେତ୍ର ସମୃଦ୍ଧ ହେବ । ଏହି ମିଶନରେ 25ଟି ଟେକ୍ନୋଲଜି ଇନୋଭେସନ ହବ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ସାରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ସ୍ତରର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣା ଚାହୁଁଛୁ । ଆମର କୃଷି ଗବେଷଣା ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରି ଡାଲି ବଢାଇ ପାରିଛନ୍ତି । ଆଜି ଆମେ ଖୁବ କମ୍ ପରିମାଣର ଡାଲି ଆମଦାନୀ କରୁଛୁ । ଆମର ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଉତ୍ପାଦନ ନୂଆ ରେକର୍ଡ କରିଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନିକଟରେ ଭାରତକୁ ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତି ମିଳିଛି । ତିନି ଦଶନ୍ଧିରୁ ଅଧିକ ସମୟ ପରେ ଭାରତକୁ ଏପରି ନୀତି ମିଳିଛି । କିଛି ମାସ ଧରି ବ୍ୟାପକ ଆଲୋଚନା ପରେ ଏହି ନୀତି ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରତି ଜିଜ୍ଞାସା ମନୋଭାବ ବଢାଇବା ଏହି ଜାତୀୟ ଶିକ୍ଷା ନୀତିର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ବହୁ ଆକାଂକ୍ଷିତ ଗବେଷଣା ଓ ନବୋନ୍ମେଷକୁ ଏହା ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ । ବହୁ ବିଷୟ ପାଠ୍ୟକ୍ରମକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବା ନେଇ ମୁଁ ବେଶ ଆଶାବାଦୀ । ଉନ୍ମୁକ୍ତ ଓ ବ୍ୟାପକ ଶୈକ୍ଷଣିକ ପରିବେଶ ଯୁବ ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ।
ଏବେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରର ବୈଜ୍ଞାନିକ ଗବେଷଣା ଓ ବିକାଶ ଉଦ୍ୟମରେ ଭାରତ ପ୍ରମୁଖ ଭାଗୀଦାର ଓ ସହଯୋଗୀ । ଏଥିରୁ କେତେକ ହେଲା- ଫେବୃଆରୀ 2016ରେ ଅନୁମୋଦିତ ଲେଜର ଇଣ୍ଟରଫେରୋମିଟର ଗ୍ରାଭିଟେସନାଲ ୱେଭ ଅବଜରଭେଟୋରି (ଏଲଆଇଜିଓ), ୟୁରୋପିଆନ ଅର୍ଗାନାଇଜେସନ ଫର ନ୍ୟୁକ୍ଲିୟର ରିସର୍ଚ୍ଚ (ସିଇଆରଏନ), ଏଥିରେ ଭାରତ ଜାନୁୟାରୀ 2017ରୁ ସହଯୋଗୀ ସଦସ୍ୟ ରହିଛି ଓ ଇଣ୍ଟରନ୍ୟାସନାଲ ଥର୍ମୋନ୍ୟୁକ୍ଲିୟର ଏକ୍ସପେରିମେଣ୍ଟାଲ ରିଆକ୍ଟର (ଆଇ-ଟିଇଆର) । ଏହି ସହଯୋଗୀ ଗବେଷଣା ମୋ ଗୃହ ରାଜ୍ୟ ଗୁଜୁରାଟର ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ ଅଫ ପ୍ଲାଜମା ରିସର୍ଚ୍ଚରେ ହେଉଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ଯୁବପୀଢିଙ୍କୁ ବିଜ୍ଞାନ ପ୍ରତି ଆକର୍ଷିତ କରିବା ଆଜିର ସମୟର ଆହ୍ୱାନ । ଏଥିପାଇଁ ଆମକୁ ବିଜ୍ଞାନର ଇତିହାସ ଓ ଇତିହାସର ବିଜ୍ଞାନ ସହ ଭଲ ଭାବେ ପରିଚିତ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଗତ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଅନେକ ଇତିହାସ ଭିତ୍ତିକ ପ୍ରଶ୍ନ ବିଜ୍ଞାନ ସହାୟତାରେ ସମାଧାନ ହୋଇପାରିଛି । ସମୟ ନିର୍ଣ୍ଣୟରେ ଏବେ ବୈଜ୍ଞାନିକ ପଦ୍ଧତି ବ୍ୟବହାର ହେଉଛି ଓ ଗବେଷଣାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି ।
ଭାରତୀୟ ବିଜ୍ଞାନର ସମୃଦ୍ଧ ଇତିହାସକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ପଡିବ । ଦୁଃଖର କଥା ଦୀର୍ଘଦିନ ଧରି ଆଧୁନିକତା ପୂର୍ବର ସମୟ ଅନ୍ଧବିଶ୍ୱାସ ଓ ଅନ୍ଧକାରର ଯୁଗ ଥିଲା ବୋଲି ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ମିଛ କୁହାଯାଉଥିଲା । ଆଜିର ଯୁଗ କମ୍ପ୍ୟୁଟର, ପ୍ରୋଗ୍ରାମିଂ, ମୋବାଇଲ ଓ ଆପ୍ଲିକେସନର ଯୁଗ । ହେଲେ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂର ଭିତ୍ତି କଣ ? ଏହା ହେଉଛି ବାଇନାରୀ କୋଡ 1 ଓ 0 ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଶୂନର କଥା କହୁଛି, ତେବେ ସେ ଭାରତ କଥା କିପରି ନଭାବିବ ? ଶୂନ ଗଣିତର ଅନେକାଂଶ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି ଆଉ ବାଣିଜ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିଛି । ଜଣେ ଯୁବକ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବେ ବୌଦ୍ଧଧ୍ୟାନ, ଭାସ୍କର, ବରାହମିହିର, ନାଗାର୍ଜୁନ, ସୁଶ୍ରୁତ ଓ ଆହୁରି ଅନେକ ଯେପରିକି ସତ୍ୟେନ୍ଦ୍ର ନାଥ ବୋଷ ଓ ଆଧୁନିକ ଯୁଗର ସାର ସିଭି ରମଣଙ୍କ ସମ୍ପର୍କରେ ଜାଣିବା ଉଚିବ । ଏହି ତାଲିକା ବେଶ ଲମ୍ବା !
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମର ମହାନ ଅତୀତ ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ଓ ବର୍ତ୍ତମାନର ଉପଲବ୍ଧି ଦ୍ୱାରା ଶକ୍ତି ସମୃଦ୍ଧ ହୋଇ ବେଶ ଆକାଂକ୍ଷାର ସହ ଆଗେଇ ଚାଲିଛୁ । ଆଗାମୀ ପିଢ଼ି ପାଇଁ ସୁରକ୍ଷିତ ଓ ସମୃଦ୍ଧ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ ଆମର ଲକ୍ଷ୍ୟ । ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଆହ୍ୱାନରେ ବିଶ୍ୱର କଲ୍ୟାଣର ଲକ୍ଷ୍ୟ ସାମିଲ ରହିଛି । ଏହି ସ୍ୱପ୍ନ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ ଜଣାଉଛି ଓ ସହାୟତା ଆଶା କରୁଛି । ଖୁବ ନିକଟରେ ଭାରତରେ ଅଗ୍ରଣୀ ମହାକାଶ ସଂସ୍କାର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ଏହି ସଂସ୍କାର ଦ୍ୱାରା ଉଭୟ ଶିଳ୍ପ ଓ ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଆପଣମାନେ ଭାରତର ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ପରିତନ୍ତ୍ର ସମ୍ପର୍କରେ ଅବଗତ ଥିବେ । ବୈଜ୍ଞାନିକ, ଗବେଷକ ଓ ଶିକ୍ଷାବିତମାନଙ୍କ ଅବଦାନ ବିନା ଆଗେଇ ପାରିବ ନାହିଁ । ଆମ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ କ୍ଷେତ୍ର ଆପଣମାନଙ୍କ ପରାମର୍ଶରେ ଆଗେଇ ପାରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଭାରତର ପ୍ରକୃଷ୍ଟ ରାଷ୍ଟ୍ରଦୂତ । ସେମାନେ ଯିବାବେଳେ ନିଜ ସହିତ ଭାରତୀୟ ଲୋକାଚାର ନେଇ ଯାଇଥିଲେ । ନିଜ ନୂଆ ଘରର ସଂସ୍କୃତିକୁ ସେମାନେ ଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ । ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସଫଳ । ଶିକ୍ଷାକ୍ଷେତ୍ର ଏହାର ସବୁଠାରୁ ଭଲ ଉଦାହରଣ । ବିଶ୍ୱର ଅଧିକାଂଶ ପ୍ରମୁଖ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ଓ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସଂସ୍ଥା ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତି ଯୋଗୁଁ ବେଶ ଲାଭାନ୍ୱିତ ହେଉଛନ୍ତି ।
ବୈଭବ ମାଧ୍ୟମରେ ଆମେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବିପୁଳ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ । ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ ଓ ଯୋଗଦାନର ସୁଯୋଗ । ଆପଣମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଭାରତ ଓ ବିଶ୍ୱକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ଭାରତ ଯେତେବେଳେ ସମୃଦ୍ଧ ହେବ ବିଶ୍ୱ ଆଗେଇବ । ଏହି ବିନିମୟ ବେଶ ଉପଯୋଗୀ ହେବ । ଆପଣମାନଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ଆଦର୍ଶ ଗବେଷଣା ପରିତନ୍ତ୍ର ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ପରମ୍ପରା ସହ ଆଧୁନିକତା ମିଶ୍ରଣ ହେବ । ଆମେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବା ପାଇଁ ଏହା ଭାରତକୁ ସ୍ୱବିକଶିତ ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏହା ଅନ୍ୟମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସମୃଦ୍ଧ କରିବ । ନୂଆ ନୂଆ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ଏହା ଭାରତକୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମହାତ୍ମା ଗାନ୍ଧୀଙ୍କ ଜନ୍ମ ବାର୍ଷିକୀ ଅବସରରେ ଆମେ ଏକାଠି ହୋଇଛେ । ପ୍ରାୟ ଶହେ ବର୍ଷ ତଳେ 1925ରେ ମହାରାଜା କଲେଜ, ତିରୁଅନନ୍ତପୁରମରେ ଗାନ୍ଧିଜୀ କହିଥିବା କଥାଟିଏ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମନେ ପକାଇ ଦେଉଛି । ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରଗତିର ସୁଫଳ ଅଧିକାଂଶ ଭାରତୀୟ ବାସ କରୁଥିବା ଗ୍ରାମୀଣ ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚୁ ବୋଲି ସେ ଚାହୁଁଥିଲେ । ବାପୁ ବିଜ୍ଞାନ ଉପରେ ବିସ୍ତୃତ ଭିତିଭୂମି ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲେ । 1929ରେ ସେ କିଛି ନିଆରା ପ୍ରୟୋଗ କରିଥିଲେ । ସେ କ୍ରାଉଡ ସୋର୍ସିଂ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ । ହାଲୁକା ଚରଖା ତିଆରି ପାଇଁ ସେ ଆହ୍ୱାନ ଦେଇଥିଲେ । ଗାଁ, ଯୁବପିଢ଼ି, ଗରିବଙ୍କ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଭଲ ପାଇବା ଓ ଅଧିକ ଲୋକଙ୍କୁ ବିଜ୍ଞାନ ସହ ଯୋଡ଼ିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆମକୁ ପ୍ରେରିତ କରୁଛି । ଆଜି ଆମେ ଭାରତ ମାତାର ଆଉ ଜଣେ ଗୌରବଶାଳୀ ସନ୍ତାନଙ୍କୁ ତାଙ୍କୁ ଜୟନ୍ତୀ ଅବସରରେ ସ୍ମରଣ କରୁଛୁ । ସେ ହେଲେ ଆମର ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଲାଲ ବାହାଦୂର ଶାସ୍ତ୍ରୀଜୀ । ତାଙ୍କର ବିନମ୍ରତା, ସରଳତା ଓ ମହାନ ନେତୃତ୍ୱକୁ ଆମେ ମନେ ପକାଉଛୁ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣମାନଙ୍କ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କୁ ମୁଁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି । ମୁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ବୈଭବ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ ଓ ଏହାର ନିର୍ଯାସ ବେଶ ସଫଳ ହେବ । ଭାଷଣ ସାରିବା ପୂର୍ବରୁ ନିଜ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଯତ୍ନ ନେବା, ସମସ୍ତ ସାବଧାନତା ଅବଲମ୍ବନ କରିବା ଓ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବା ପାଇଁ ପରାମର୍ଶ ଦେଉଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ, ଅଶେଷ ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
Text of PM's address at Vaishwik Bhartiya Vaigyanik (VAIBHAV) Summit 2020
02 OCT 2020 10:00PM by PIB Delhi
Namaskar!
Greetings and gratitude to you all, for joining this conversation. This forum has got together distinguished talent, both Pravasi and Indian. Vaishwik Bhartiya Vaigyanik (VAIBHAV) Summit 2020 celebrates science and innovation from India and the world. I would call it a true Sangam, or confluence of great minds. Through this gathering, we seek to form a long-lasting association for empowering India and our planet .
Friends,
I would like to thank the scientists who offered their comments, suggestions and ideas today. You have brilliantly covered many subjects in your interventions. Most of you highlighted the importance of greater collaboration between Indian academic and research ecosystem with their foreign counterparts. Indeed, that is the fundamental aim of this Summit. You correctly point towards the need of driving scientific research, towards the needs of society. You also made some good suggestions, for improving the research ecosystem in India. I would like to thank all of you, for your views. Listening to your words, I could see that this Vaibhav Summit is going to be a rich and productive exchange.
Friends,
Science has remained at the core of the progress of human-kind. When we look back, at the centuries of human existence, how do we divide the time periods? Stone age, Bronze age, Iron age, Industrial age, Space age and Digital age. These are some of the terms used. Clearly, each phase has been shaped by some significant technological advance. Changes in technology have brought changes in our life-styles. It also increased scientific curiosity.
Friends,
The Government of India has taken numerous measures to boost science, research and innovation. Science is at the core of our efforts towards socio-economic change. We broke inertia in the system. The long break in vaccine introduction was broken. In 2014, four new vaccines were introduced into our immunisation programme. This included an indigenously developed Rota-virus vaccine. We encourage indigenous vaccine production. Recently, we also gave market authorisation for an indigenously developed Pneumococcal vaccine. These vaccination programmes and our POSHAN mission take the health and nutrition of our children to the level of importance it deserves. Our vaccine developers are active and globally competitive during this pandemic. We understand that time is of the essence.
We have launched an ambitious mission to remove TB in India by 2025. This is five years before the global target.
Friends,
There are other on-going efforts as well. We have launched major missions on supercomputing and on cyber-physical systems. These have expanded on fundamental research and application in areas such as: Artificial Intelligence, Robotics, Sensors and Big Data Analytics. This will provide a great boost to Indian manufacturing. It will help create skilled young human resource. The start-up sector will prosper. 25 Technology Innovation Hubs have already been launched under the mission.
Friends,
We want top class scientific research to help our farmers. Our agricultural research scientists have worked hard to ramp up our production of pulses. Today we import only a very small fraction of our pulses. Our food-grain production has hit a record high.
Friends,
Recently, India got a National Education Policy. After over three decades, India has such a policy. The making of this policy involved wide-spread consultations for several months. This National Education Policy, राष्ट्रीय शिक्षा नीति, aims to boost curiosity towards sciences. It gives much needed boost to research and innovation. I am particularly optimistic about the focus on multidisciplinary studies. The open and broad based academic environment will nurture young talent.
Today, India is also a major contributor and partner in various scientific research and development efforts at the global level. Some of these are: Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO), approved in February 2016; European Organization for Nuclear Research (CERN), where India has been an associate member since January 2017; and, International Thermonuclear Experimental Reactor (I-TER). For this supporting research is being carried out in my home state Gujarat at the Institute of Plasma Research.
Friends,
The need of the hour is to ensure more youngsters develop interest in science. For that, we must get well-versed with: the science of history and the history of science. Over the last century, leading historical questions have been solved with the help of science. Scientific methods are now used in determining dates and helping in research.
We also need to amplify the rich history of Indian science. Sadly, for long, many youngsters have been fed the lie that everything before modernity was superstition and dark ages. Today is the age of computers, programming, mobiles and applications. But even there, what is at the base of all computing? It is binary code 1 and 0.
Friends,
When one speaks of zero, how can one not speak of India? Zero made much of mathematics, and commerce, accessible to all. Our youth must know about: Baudhayana, Bhaskara, Varahmihira, Nagarjuna, Sushruta and many others, like Satyendra Nath Bose and Sir CV Raman in the modern era. The list is long!
Friends,
Inspired by our glorious past and powered by our achievements in the present, we are looking ahead with great hope. We are aiming to build a secure and prosperous future for the coming generations. India's clarion call of an Aatmnirbhar Bharat, a self-reliant India, includes a vision of global welfare. In order to realise this dream, I invite you all and seek your support. Just recently India introduced pioneering space reforms. These reforms provide opportunities for both industry and academia .You are all aware of India's vibrant start-up ecosystem. These advances would never be complete without the ground work done by scientists, innovators and academics. Our start up sector would gain from your mentorship .
Friends,
The Indian diaspora are excellent ambassadors of India at the world stage. Wherever they have gone, they have taken with them the ethos of India. They have also embraced the cultures of their new homes. The Indian diaspora has been successful in many fields. Academics is one shining example. Most of the top global universities, and many of the top technological corporations in the world, have benefited greatly from the presence of Indian talent.
Through VAIBHAV, we present to you a great opportunity. An opportunity to connect and contribute. Your efforts will help India and the world. Afterall, when India prospers, the world also takes a leap ahead. These exchanges will certainly be useful. Your efforts will help create an ideal research ecosystem. It will merge tradition with modernity. It will make India provide home-grown solutions to the challenges we face. It will create prosperity for others. It will help India create disruptive technologies.
Friends,
We are meeting on the birth anniversary of Mahatma Gandhi. I am reminded of something that Gandhi Ji had said almost 100 years ago, in 1925, while speaking at the Maharaja College, Thiruvananthapuram. He wanted the fruits of scientific progress to reach rural India, where most of our people live . Bapu also believed in broad-basing science. In 1929, he tried something unique. He tried crowd-sourcing . He sought ways to design a light-weight spinning wheel. His care for the villages, the youth, the poor, and his vision to integrate the larger public with science, inspire us. Today, we remember another proud son of India on his Jayanti. Our former PM Shri Lal Bahadur Shastri Ji. We remember his humility, simplicity and great leadership.
Friends,
I wish you all the best for your discussions, and assure you that we will work to make VAIBHAV, and its outcomes, a grand success. Before ending, I advise all of you to take full care of your health, to take all precautions, and to remain safe.
Thank you. Thank you very much.