প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
বৈশ্বিক ভারতীয়া বৈগ্যনিক (বৈভব) সম্মিৎ ২০২০দা পীখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
02 OCT 2020 10:00PM by PIB Imphal
খুরুমজরি!
ৱারী ৱাতাই শানবা অসিদা শরুক য়াবীবগীদমক পুম্নমকপু খুরুমজরি অমসুং থাগৎপা ফোংদোকচরি। মসিগী ফোরম অসিনা প্রভাসি অমসুং ভারত মচা শক্নাইরবা হৈথোইশিংথোইবা কয়াবু অমত্তা ওইনা পুনশিনবীরে। বৈশ্বিক ভারতীয়া বৈগ্যানিক (বৈভাব) সম্মিৎ ২০২০না ভারত অমসুং মালেমগী সাইন্স অমসুং ইন্নোবেসনশিং পুথোক্লি। ঐহাক্না মসিবু অশেংবা সঙ্গম অমা নত্ত্রগা অচৌবা ৱাখলশিংগী ইতিন্নফমনি হায়না কৌজনিংই। অসিগুম্না পুনবসিদগী, ঐখোয়না ভারত অমসুং ঐখোয়গী প্লানেৎ অসিবু মপাঙ্গল পীনবগীদমক তুং কোইনা চৎকদবা এসোসিএসন অমা শেম্বা ঙমগনি।
মরূপশিং,
ঐহাক্না ঙসি থম্মোই শেংনা হোৎনজবা, সজেসন অমসুং ৱাখল্লোন পুথোকপীরকপা সাইন্তিস্তশিংবু থাগৎপা ফোংদোকচনিংই। অদোম্না অদোমগী ইন্তর্বেন্সনশিংদা হীরম কয়া অমা কোনশিনখ্রে। নখোয় অয়াম্বনা ভারতকী একদাদেমিক অমসুং রিসর্চ ইকোসিস্তেমগা মখোয়গী মপাল লমগী মপাংশিংগা পুনশিন্দুনা থবক পায়মিন্নবগী মরুওইবা পুথোক্নরে। তশেংনমক, সম্মিৎ অসিগী তঙাইফদবা পান্দম অদুমকসু মসিনি। অদোম্না সাইন্তিফিক রিসর্চপু খুন্নাই অসিদা চঙবশিং পীননবা মাইকৈদা চংশিনবা মথৌ তাই হায়না য়াম্না চুম্না হায়বিরে। অদোম্না ফজবা সজেসন কয়াসুসু ভারতকী রিসর্চ ইকোসিস্তেম চাওখৎনবগীদমক পীরকখ্রে। ঐহাক্না পুম্নমকপু অদোমগী ৱাখল্লোন পুথোকপীরকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি। নখোয়গী ৱারোল তাবা মতমদা, ঐহাক্না বৈভাব সম্মিৎ অসি য়াম্না মপুং ফাবা অমসুং কান্নবা কয়া পীগদবা ৱারী ৱাতাই ওইগনি হায়না উবা ফংজৈ।
মরূপশিং,
সাইন্স অসি মীওই খুন্নাইগী চাওখৎলোনগী ময়োলদা লৈরে। ঐখোয়না মীওইবনা হৌরকপগী মতমদা চহী কয়া মনীং হন্দুনা য়েংলুবা মতমদা, মতম অসি করম্না খায়দোকপগে? নূংগী য়ুগ, শেঞ্জেংগী য়ুগ, য়োৎকী য়ুগ, ইন্দস্ত্রীগী য়ুগ, শুন্দ্রংগী য়ুগ অমসুং দিজিতেলগী য়ুগ হায়না খায়দোক্লি। মসিদা শীজিন্নবা ৱাহৈ-ৱাতা খরসু লৈরি। য়াম্না শেংনা, তাংকক অমমম অসি তেক্নোলোজী চাওখৎলকপনা ওইহনখিবনি। তেক্নোলোজী হোংবনা ঐখোয়গী পুন্সি মহিংদা অহোংবা পুরক্লি। মসিনা সাইন্তিফিক ক্যুরোসিতীসু হেনগৎহল্লি।
মরূপশিং,
ভারত সরকার অসিনা সাইন্স, রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসন চাওখৎনবা খোঙথাং কয়া অমা লৌখৎখ্রে। ঐখোয়না সোসিও ইকোনোমিক চাওখৎনবা হোৎনবা মতমদা সাইন্সনা ময়োলদা লৈ। ঐখোয়না পথাপ অসিগী খোঙজেল থুগাইরি। তিকা পুথোকপা মতমদা চঙলম্বা শাংলবা মতমসু হোংদোক্লে। ২০১৪দা, অনৌবা তিকা মরি অমসু ঐখোয়গী ইম্ম্যুনাইজেসন প্রোগ্রামদা হাপচিল্লে। মসিদা লমদম অসিদা পুথোকচবা রোতা-ভাইরস ভেক্সিন য়াওরি। ঐখোয়না লমদমসিদা তিকা শাজবদা পুক্নিং থৌগৎলি। হঞ্জক্তসু, ঐখোয়না পুথোকচবা ন্যুমোকোকেল ভেক্সিনগী কৈথেলগী অয়াবা ফংলে। মসিগী তিকা কাপথোকপগী থৌরাং অসিনা অমসুং ঐখোয়গী পোশান মিসন্না ঐখোয়গী অঙাংশিংগী হকশেল অমসুং ন্যুত্রিসনগী থাক খম থেংনা ৱাংহল্লগনি। ঐখোয়গী ভেক্সিন দিবেলপরশিং অসি লাইচৎ অসিগী মনুংদা য়াম্না এক্তিব ওই অমসুং মালেমগী লৈবাকশিংগা চাংদম্নরি। ঐখোয়না মতম অসি য়াম্না মরুওই হায়বসিসু পুক্নিংদা থম্লি।
ঐখোয়না ভারত্তগী তি.বি. ২০২৫ ফাওবদা মুথৎনবা অচৌবা মিসন অমা পায়খৎলি। মসি মালেমগী পান্দমদগী চহী মঙা ঙনখৎলবনি।
মরূপশিং,
হৌজিক ঐখোয়না পায়খৎলিবা কয়াসু লৈরি। ঐখোয়না সুপর্কম্প্যুতিংদা অমসুং সাইবর-ফিজিকেল সিস্তেমদা অনৌবা মিসন অমসু চংশিল্লি। মসিনা আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, রোবোতিক্স, সেন্সর অমসুং অচৌবা দেতা নৈনবগী হীরমশিংগী ফন্দামেন্তেল রিসর্চ অমসুং এপ্লিকেসন্দা পাকথোক চাউথোকহল্লে। মসিনা ভারতকী পুথোকপা ঙম্বগী থাক্তা কা হেন্না ৱাংহল্লগনি। মসিনা নহা ওইরিবা স্কিল লৈরবা হ্যুমেন রিসোর্স শেম্বদা মতেং পাংলগনি। স্তার্ত-অপ সেক্তরসু চাওখৎপা ঙম্লগনি। মিসন অসিগী মখাদা তেক্নোলোজী ইন্নোবেসন হব ২৫ হাংদোকখ্রে।
মরূপশিং,
ঐখোয়না ঐখোয়গী লৌমীশিংগী মতেং পাংগদবা তোপ ক্লাস সাইন্তিফিক রিসর্চ পাম্লি। ঐখোয়গী লৌউশিংউগী রিসর্চ তৌরিবা সাইন্তিস্তশিংনা হৱাই-চেঙৱাই পুথোকপগী চাং হেনগৎনবা কন্না হোৎনরি। ঙসিদি ঐখোয়না হৱাই-চেঙৱাই খজিক্তমক মপাল লৈবাক্তগী পুশিনলক্লে। ঐখোয়গী ফুদ গ্রেন পুথোকপগী চাং অসি রেকোর্দ ওইনা ৱাংলে।
মরূপশিং,
হন্দক্তা, ভারতনা নেসনেল এজুকেসন পোলিসী অমা শেমজরে। চহী কুন্থ্রারোমগী মতুংদা, ভারত্তা অসিগুম্বা পোলিসী অমা লৈজরে। পোলিসী অসি শেম্বদা থা কয়া পাক শন্না খন্না নৈনখি। মসিগী নেসনেল এজুকেসন পোলিসী, রাস্ত্রীয়া শিকশা নীতি, অসিনা সাইন্সতা খঙনিং হৈনিংবগী ইথিল হেন্না পীরগনি। মসিনা রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসন্দা তঙাইফদবা ইথিল অদু পীরগনি। ঐহাক্না মলতিদিসিপ্লিনরী স্তদিজদা থাজবা থম্লি। মসিগী ওপন অমসুং ব্রোদ ওইবা ইনভাইরোন্মেন্ত অসিনা নহা ওইরিবা তেলেন্তশিংবু য়োকখৎপীরগনি।
ঙসিদি ভারতসু সাইন্তিফিক রিসর্চ অমসুং মালেমগী থাক্তা লৈবা চাওখৎলোন কয়াদা শরুক য়ারিবা মরুওইবা কন্ত্রিব্যুতর ওইরে। মসিগী মনুংদা খরদিঃ লেজর ইন্তর্ফেরোমিতর গ্রেবিতেসনেল ৱেব ওবজর্বেতরী (লিগো), ফেব্রুৱারীদা অয়াবা পীখিবা; য়ুরোপিয়ন ওর্গনাইজেসন ফোর ন্যুক্লিয়র রিসর্চ (সি.ই.আর.এন.), মসিদা ভারতসু জনুৱারীদগী এসোসিএৎ মেম্বর ওইরক্লি; অমসুং ইন্তর্নেসনেল থর্মোন্যুক্লিয়র ইক্সপরেন্সিএল রিএক্তর (আই.-তি.ই.আর.)নি। মসিগী সপোর্তিং রিসর্চশিং অসি ঐগী য়ুম লৈরিবা রাজ্য গুজরাৎকী ইন্সতিত্যুৎ ওব প্লাজমা রিসর্চতা পাংথোক্লি।
মরূপশিং,
হৌজিক হৌজিক তঙাইফদবা লৈরিবসি হৌরক্লিবা নহাশিংবু সাইন্সতা পুক্নিং লুপহনবনি। মসিগীদমক ঐখোয়দা পুৱারীগী সাইন্স অমসুং সাইনসকী পুৱারী মুন্না খঙবা মথৌ তাই। হৌখিবা চহী চাম্মরোমসিদা, মরুওইবা পুৱারীগী ৱাহংশিং অসি সাইন্সকী মতেংনা পাউখুম পীবা ঙমখিবনি। সাইন্তিফিক মেথদশিং অসি হৌজিক্তি তাং পুথোকপদা অমসুং রিসর্চ তৌবদা মতেং পাংলি।
ঐখোয়না ভারতকী সাইন্সকী পাকচাওরবা পুৱারী অসি হেন্না শন্দোক্নবা হোৎনবা তাই। নুংঙাইতবা অমনা, মতম কয়া শাংনা নহাশিং অসিদা অরানবা অমা তম্বীদুনা লাকখ্রে মদুদি মোদর্নিতী মমাংদা লৈরম্বশিং অসি অমম্বদা থাজবা অমসুং অমম্বা য়ুগনি। ঙসিদি কম্প্যুতর, প্রোগ্রামিং, মোবাইল অমসুং এপ্লিকেসনশিংগী য়ুগ ওইরে। অদুবু মদুফাওবদা, কম্প্যুতিংগী মখোঙদা করি লৈরি? মসি বাইনরী কোদ ১ অমসুং ০নি।
মরূপশিং,
কনাগুম্বা অমনা জিরোগী মতাংদা ঙাংবা মতমদা ভারতকী মরমদা ঙাংদে হায়বা য়াগদ্রা? জিরোনা অঙ্ক অমসুং কম্মর্স্তা মতেং কয়া পাংদুনা মীপুম খুদিংনা শীজিন্নরি। ঐখোয়গী নহাশিংনা খঙগদবশিং:বৌধায়ানা, ভাস্করা, বরহমিহিরা, নগর্জুনা, সুশ্রুতা অমসুং অতপ্পশিং হায়বদি মোদর্ন ইরাদা সত্যেন্দ্র নাথ বোস, অমসুং সার সি.ভি. রমননি। মসিগী পরিং অসি ওন্থোক্না শাংখ্রে।
মরূপশিং,
ঐখোয়গী লংনা ঙাল্লম্বা হৌখ্রবা অমসুং ঐখোয়না হৌজিক তৌবা ঙম্বা কয়ানা ইথিল পীরদুনা, ঐখোয়না আসা কয়াগা লোইননা মাংজিল থানা য়েংলি। ঐখোয়না অশোই অঙাম য়াওদবা অমসুং ইনাক খুল্লবা তুংলমচৎ অমা লাক্কদবা চারোলশিংগীদমক থমম্নবা পান্দম থম্লি। ভারতনা লাওরিবা আত্মনির্ভর ভারতকী খোল্লাও, মরোমদোম লেপচবা ভারত অসিদা মালেমগী চাওখৎনবগীসু য়াওরি। মসিগী মংলান অসিবু মংফাওনহন্নবগীদমক, ঐহাক্না পুম্নমকপু চেবাও পীজরি অমসুং অদোম-অদোমগী মতেং নিজরি। ভারত্তা হন্দক্তসু স্পেস রিফোর্ম অমা শেমখ্রে। মসিগী রিফোর্ম অসিনা ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদেমিয়াশিংদা খুদোংচাবা পীগনি। অদোমসু খঙলম্লগনি মদুদি ভারত্তা মশক থোকপা স্তার্ত অপ ইকোসিস্তেম অমা লৈরি। মসিগী খুমাং চাউশিনবসি সাইন্তিস্ত, ইন্নোবেতর অমসুং একাদেমিকশিং য়াওদনা মায় পাকপা ঙম্লোই। ঐখোয়গী স্তার্ত অপ সেক্তর অসি অদোম্না তাকপী তম্বীবদগী লৌশিং ফংগদৌরিবনি।
মরূপশিং,
ভারতকী দাইস্পোরাশিং অসি মালেমগী থাক্তা লৈবা ভারতকী এম্বাসেদোরনি। মখোয়না চৎলুবা মফম অমা হেক্তা ওইসনু, মখোয়না ভারতকী চৎন-কাংলোন ৱাখল্লোন পুদুনা চৎলি। মখোয়না মখোয়গী অনৌবা য়ুমদুগী নাৎপুসু ঙাক্না চৎলি। ভারতকী দাইস্পোরাশিং অসি হীরম কয়াদা মায় পাক্লি। লংনা ঙান্দুনা লৈবা খুদম অমা হায়রবদি একাদেমিকনি। মালেমগী য়ুনিবর্সিতী অয়াম্বা অমসুং মালেমদা লৈবা মকোক থোংবা তেক্নোলোজিকেল কোর্পোরেসনশিংনা ভারতকী হৈশিংবশিংদগী কান্নবা কয়া ফংনখ্রে।
বৈভাবকী থোংদগী, ঐখোয়না ময়ামদা অচৌবা খুদোংচাবা অমা পীজরি। অমগা অমগা ফাওননবা অমসুং মতেং পাংনবগী খুদোংচাবা। অদোমগী হোৎনজমলনা ভারত অমসুং মালেম্বু মতেং পাংগনি। মতুং তারকপদা ভারতনা চাওখৎলবা মতুংদা, মালেম পুম্বনা খোঙথাং অমা কান্থোক্কদৌরিবনি। মসিগী লান্নবগী থৌরম অসি অদুক্কী মতীক কান্নবা ফংগনি। ময়াম্না হোৎনবীরিবসিনা অৱাংবা থাক্কী রিসর্চ ইকোসিস্তেম অমা শেম্বদা মতেং পাংলগনি। মসিনা মোদর্নিতীগা ত্রেদিসনগা পুনশিন্নরগনি। মসিনা ভারতপু ঐখোয়না থেংনরিবা খুদোংচাদবা কয়া অসিগী পাম্বৈ পুথোকপা ঙমহনগনি। মসিনা অতোপ্পশিংগীসু চাওখৎপা ফংহনগনি। মসিনা ভারতপু ফুগাইবা ঙম্বা তেক্নোলোজী কয়া পুথোকপদা মতেং পাংগনি।
মরূপশিং,
ঐখোয়না মহাত্মা গান্ধীগী মপোক কুমোন্দা থেংনবা ফংজরে। ঐহাক্না করিগুম্বা অমা নিংশিংজরি মদুদি গান্ধীজিনা চহী ১০০গী মমাং ১৯২৫তা মহারাজা কোলেজ, থিরুভনন্থপুরমদা ৱা ঙাংবা মতমদা হায়বীখি। মহাক্না সাইতিফিক্কী লৌশিং অসি ভারতকী অয়াম্বা মীওইনা লৈরিবা ভারতকী খুঙ্গং খুদিংমক্তা য়ৌহনবা পামখি। বাপুনা ব্রোদ-বেসিং সাইন্সতা থাজখি। ১৯২৯দা, মহাক্না করিগুম্বা অখন্নবা থবক অমা চাংয়েং তৌখি। মহাক্না ক্রাউদ সোর্সিং চাংয়েং তৌখি। মহাক্না অয়াংবা মখলগী তরেং পুথোকখি। মহাক্না খুঙ্গং, নহা, লাইরবশিংবু নুংশিজবা অমসুং মহাক্কী মীয়াম পুম্ববু সাইন্সনা পুনশিন্নবা হোৎনবীখিবশিং অদুনা ঐখোয়দা ইথিল পীদুনা লৈরি। ঙসিদি ঐখোয়না ভারতকী অতোপ্পা চাওথোকচনিংঙাই ওইরবা মচা অমবুসু মহাক্কী মপোক কুমোন্দা নিংশিংলি। ঐখোয়গী হান্নগী প্রধান মন্ত্রী শ্রী লাল বহাদুর শাস্ত্রিজি। ঐখোয়না মহাক্কী চমজবা অমসুং অফাওবা লুচিংবা অমগী গুনবু নিংশিংজরি।
মরূপশিং,
ঐহাক্না পুম্নমক্তা অদোমগী খন্ন-নৈনবশিংদা য়াইফবা ওইরসনু হায়না থৌনিজরি অমসুং থাজবা থমজরি মদুদি ঐখোয়না বৈভাবপু মপুং ফানবা অমসুং মসিগী ফল অসি চাওনা মায় পাক্নবা হোৎনগনি হায়না। লোইশিন্দ্রিঙৈদা, ঐহাক্না ময়াম পুম্নমক্তা অদোম-অদোমগী হকচাং ফনা লৈনবা অমসুং চেকশিল থৌরাং পুম্নমক লৌখত্তুনা তেক্ত কাইদনা লৈবা ওইবীনবা নিংশিংজরি।
থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
Text of PM's address at Vaishwik Bhartiya Vaigyanik (VAIBHAV) Summit 2020
02 OCT 2020 10:00PM by PIB Delhi
Namaskar!
Greetings and gratitude to you all, for joining this conversation. This forum has got together distinguished talent, both Pravasi and Indian. Vaishwik Bhartiya Vaigyanik (VAIBHAV) Summit 2020 celebrates science and innovation from India and the world. I would call it a true Sangam, or confluence of great minds. Through this gathering, we seek to form a long-lasting association for empowering India and our planet .
Friends,
I would like to thank the scientists who offered their comments, suggestions and ideas today. You have brilliantly covered many subjects in your interventions. Most of you highlighted the importance of greater collaboration between Indian academic and research ecosystem with their foreign counterparts. Indeed, that is the fundamental aim of this Summit. You correctly point towards the need of driving scientific research, towards the needs of society. You also made some good suggestions, for improving the research ecosystem in India. I would like to thank all of you, for your views. Listening to your words, I could see that this Vaibhav Summit is going to be a rich and productive exchange.
Friends,
Science has remained at the core of the progress of human-kind. When we look back, at the centuries of human existence, how do we divide the time periods? Stone age, Bronze age, Iron age, Industrial age, Space age and Digital age. These are some of the terms used. Clearly, each phase has been shaped by some significant technological advance. Changes in technology have brought changes in our life-styles. It also increased scientific curiosity.
Friends,
The Government of India has taken numerous measures to boost science, research and innovation. Science is at the core of our efforts towards socio-economic change. We broke inertia in the system. The long break in vaccine introduction was broken. In 2014, four new vaccines were introduced into our immunisation programme. This included an indigenously developed Rota-virus vaccine. We encourage indigenous vaccine production. Recently, we also gave market authorisation for an indigenously developed Pneumococcal vaccine. These vaccination programmes and our POSHAN mission take the health and nutrition of our children to the level of importance it deserves. Our vaccine developers are active and globally competitive during this pandemic. We understand that time is of the essence.
We have launched an ambitious mission to remove TB in India by 2025. This is five years before the global target.
Friends,
There are other on-going efforts as well. We have launched major missions on supercomputing and on cyber-physical systems. These have expanded on fundamental research and application in areas such as: Artificial Intelligence, Robotics, Sensors and Big Data Analytics. This will provide a great boost to Indian manufacturing. It will help create skilled young human resource. The start-up sector will prosper. 25 Technology Innovation Hubs have already been launched under the mission.
Friends,
We want top class scientific research to help our farmers. Our agricultural research scientists have worked hard to ramp up our production of pulses. Today we import only a very small fraction of our pulses. Our food-grain production has hit a record high.
Friends,
Recently, India got a National Education Policy. After over three decades, India has such a policy. The making of this policy involved wide-spread consultations for several months. This National Education Policy, राष्ट्रीय शिक्षा नीति, aims to boost curiosity towards sciences. It gives much needed boost to research and innovation. I am particularly optimistic about the focus on multidisciplinary studies. The open and broad based academic environment will nurture young talent.
Today, India is also a major contributor and partner in various scientific research and development efforts at the global level. Some of these are: Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO), approved in February 2016; European Organization for Nuclear Research (CERN), where India has been an associate member since January 2017; and, International Thermonuclear Experimental Reactor (I-TER). For this supporting research is being carried out in my home state Gujarat at the Institute of Plasma Research.
Friends,
The need of the hour is to ensure more youngsters develop interest in science. For that, we must get well-versed with: the science of history and the history of science. Over the last century, leading historical questions have been solved with the help of science. Scientific methods are now used in determining dates and helping in research.
We also need to amplify the rich history of Indian science. Sadly, for long, many youngsters have been fed the lie that everything before modernity was superstition and dark ages. Today is the age of computers, programming, mobiles and applications. But even there, what is at the base of all computing? It is binary code 1 and 0.
Friends,
When one speaks of zero, how can one not speak of India? Zero made much of mathematics, and commerce, accessible to all. Our youth must know about: Baudhayana, Bhaskara, Varahmihira, Nagarjuna, Sushruta and many others, like Satyendra Nath Bose and Sir CV Raman in the modern era. The list is long!
Friends,
Inspired by our glorious past and powered by our achievements in the present, we are looking ahead with great hope. We are aiming to build a secure and prosperous future for the coming generations. India's clarion call of an Aatmnirbhar Bharat, a self-reliant India, includes a vision of global welfare. In order to realise this dream, I invite you all and seek your support. Just recently India introduced pioneering space reforms. These reforms provide opportunities for both industry and academia .You are all aware of India's vibrant start-up ecosystem. These advances would never be complete without the ground work done by scientists, innovators and academics. Our start up sector would gain from your mentorship .
Friends,
The Indian diaspora are excellent ambassadors of India at the world stage. Wherever they have gone, they have taken with them the ethos of India. They have also embraced the cultures of their new homes. The Indian diaspora has been successful in many fields. Academics is one shining example. Most of the top global universities, and many of the top technological corporations in the world, have benefited greatly from the presence of Indian talent.
Through VAIBHAV, we present to you a great opportunity. An opportunity to connect and contribute. Your efforts will help India and the world. Afterall, when India prospers, the world also takes a leap ahead. These exchanges will certainly be useful. Your efforts will help create an ideal research ecosystem. It will merge tradition with modernity. It will make India provide home-grown solutions to the challenges we face. It will create prosperity for others. It will help India create disruptive technologies.
Friends,
We are meeting on the birth anniversary of Mahatma Gandhi. I am reminded of something that Gandhi Ji had said almost 100 years ago, in 1925, while speaking at the Maharaja College, Thiruvananthapuram. He wanted the fruits of scientific progress to reach rural India, where most of our people live . Bapu also believed in broad-basing science. In 1929, he tried something unique. He tried crowd-sourcing . He sought ways to design a light-weight spinning wheel. His care for the villages, the youth, the poor, and his vision to integrate the larger public with science, inspire us. Today, we remember another proud son of India on his Jayanti. Our former PM Shri Lal Bahadur Shastri Ji. We remember his humility, simplicity and great leadership.
Friends,
I wish you all the best for your discussions, and assure you that we will work to make VAIBHAV, and its outcomes, a grand success. Before ending, I advise all of you to take full care of your health, to take all precautions, and to remain safe.
Thank you. Thank you very much.