PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
24 SEP 2020 6:18PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
- ভারতনা থংন-থংননা নুমিৎ ৬নি শুবা ওইনা অনৌবা কেসশিংদগী নৌনা নাবা ফগৎলকপনা তপ্না তপ্না হেনগৎলকপগী রিপোর্ত তৌরক্লি
- রাজ্য/য়ু.তি. ১৩না অনৌবা কেসশিংদগী নাবা ফগৎলকপশিংনা হেল্লে হায়না রিপোর্ত তৌরক্লি
- নাবা ফগৎলকপগী চাং চাদা ৮১.৫৫ হেল্লে
- কনফর্ম তৌরবা অনৌবা কেসশিংগী ৭৫%দি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দা কন্সেন্ত্রেত তৌদুনা লৈবা থেংনখি
- প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য তরেৎকী মুখ্য মন্ত্রীশিংগা ৱারী শানদুনা কোবিদ-১৯গী ফিবম অমসুং পায়খৎলিবশিং য়েংশিনখ্রে, রাজ্যশিংদা ভাইরস অসিবু লাকশিন্নবগীদমক নোং নিনি লোকেল লোকদাউন তৌরিবসিনা অকাইবা পীরব্রা য়েংশিন্নবা খঙহনখি
- হকশেল মন্ত্রালয়গী ই-সঞ্জীবনি ও.পি.দি.না হৌদোকখিবা থা তরুক্কী মনুংদা ফংহনখিবা তেলি-কন্সল্তেসন লাখ ৩ শুখ্রে
ভারতনা থংনা-থংননা নুমিৎ ৬নি শুবা ওইনা অনৌবা কেসশিংদগী নৌনা নাবা ফগৎলকপনা তপ্না তপ্না হেনগৎলকপগী রিপোর্ত তৌরক্লি, নৌবা নবা ফগৎলকখ্রবশিংগী ৭৪%দি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগী ওইরি
ভারতনা অকনবা লালোংশিং অমসুং মীয়ামগীদমক কান্নরবা খোঙথাংশিং লৌখৎপগা লোয়ননা নাবা ফগৎলকপশিংগী মশিং হেনগৎলকপগী রিপোর্ত তৌরক্লি। লৈবাক অসিদা হৌখিবা পুং ২৪দা ৮৭,৩৭৪ নাবা ফগৎলকপগী রেজিস্তর তৌখি অমরোমদা অনৌবা কনফর্ম কেসশিংগী মশিং অসি ৮৬,৫০৮ ওইখি। মসিগা লোয়ননা পুন্না নাবা ফগৎলকখিবশিংগী মশিং অসি লাখ ৪৬.৭ (৪৬,৭৪,৯৮৭)নি। নাবা ফগৎলকপগী চাং অসি ৮১.৫৫% হেনখ্রে। ভারতনা অনৌবা কেসশিংদগী নাবা ফগৎলকপনা হেনবগী রিকোর্দ থমখিবগা লোয়ননা ফগৎলকপা কেসশিং অমসুং এক্তিব কেসশিংগী মরক্তা লৈরিবা খেৎনবা অসি লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। নাবা ফগৎলকপা কেসশিংনা (৪৬,৭৪,৯৮৭) এক্তিব কেসশিংদগী (৯,৬৬,৩৮২) লাখ ৩৭ হেন্না হেল্লে। মসিনা অপুনবা পোজিতিব কেসকী ১৬,৮৬% খক্তা এক্তিব কেসলোদ ওইহল্লি। মসি তপ্না-তপ্না হন্থরকপগী লম্বেলদা চংশিল্লকপা অসিনা ঙমহনখি। লৈবাক অসিনা চংশিল্লিবা লম্বী অসিদা চংশিন্দুনা রাজ্য/য়ু.তি. ১৩নসু অনৌবা কেসশিংদগী নৌবা নাবা ফগৎলকপগী মশিংনা হেন্না রিপোর্ত তৌরক্লি। নৌবা নাবা ফগৎলকপা কেসশিংগী ৭৪%গী ময়াদি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগী ওইখি। থংনা-থংননা নুমিৎ তরুকনি শুবা ওইনা কেস ১৯,৪৭৬ (২২.৩%)গা লোয়ননা মহারাস্ত্রনা মাংজিল থারি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658543
কনফর্ম তৌরবা অনৌবা কেসশিংগী ৭৫%দি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দা কন্সেন্ত্রেত তৌদুনা লৈবা থেংনখি
থংন-থংননা নুমিৎ তরুকনি শুবা ওইনা, কনফর্ম তৌরবা অনৌবা কেসশিংগী মশিং অসি নৌনা ফগৎখিবশিংগী মশিংদগী হন্থখি। লৈবাক অসিদা হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা পুন্না অনৌবা কেস ৮৬,৫০৮ থেংনখি। কনফর্ম তৌরবা অনৌবা কেসশিংগী ৭৫%দি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দা কন্সেন্ত্রেত তৌদুনা লৈবা থেংনখি। মহারাস্ত্রনা মসিগী লিস্ত অসিগী মকোক থংবদা অদুমক লেংদনা লৈরি। মহারাস্ত্র মথন্তনা ২১,০০০গী মথক্তা থেংনখি, মথংদা অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং কর্নাতকানা মথংশিৎনা ৭,০০০ অমসুং ৬,০০০কী মথক্তা থেংনখি। হৌখিবা পুং ২৪দা ১,১২৯ শিখিবগী রেজিস্তর তৌখি। কোবিদনা মরম ওইরগা হৌখিবা পুং ২৪দা শিখিবশিংগী ৮৩%দি রাজ্য/য়ু.তি. ১০দগী ওইখি। মহারাস্ত্রনা ৪৭৯ শিখিবা থেংনখি মথংদা উত্তর প্রদেশ অমসুং পঞ্জাবনা মথংশিৎনা ৮৭ অমসুং ৬৪ থেংনখি। ভারতনা লৈবাক শিনবা থুংনা মখোয়গী তেস্ত তৌবগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অদু য়াম্না হেনগৎলকখ্রে। হৌজিক ফাওবদা সরকারগী ১০৮৯ অমসুং লনাইগী লেব ৭২৮ য়াওনা লেব ১৮১০ লৈরি। হৌখিবা পুং ২৪দা তেস্ত ১১,৫৬,৫৬৯ পাংথোকখ্রে। তৌখিবা তেস্তশিংগী অপুনবা মশিং অদু ঙসি করোর ৬.৭৪ হেনখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658598
প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য তরেৎকী মুখ্য মন্ত্রীশিংগা ৱারী শানদুনা কোবিদ-১৯গী ফিবম অমসুং পায়খৎলিবশিং য়েংশিনখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি অন্ধ্র প্রদেশ, মহারাস্ত্রা, কর্নাতাকা, দিল্লী, পঞ্জাব, তমিল নাদু অমসুং উত্তর প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রীশিংগা ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা কোবিদ-১৯গী ফিবম অমসুং পায়খৎলিবশিং য়েংশিনখ্রে। প্রধান মন্ত্রীনা নুমিৎ অসি আয়ুশ্মান ভারত প্রধান মন্ত্রী জন আরোগ্যা য়োজনাগী অনীশুবা কুমোন্নি হায়না ফোংদোকখি অমসুং চহী অনীসিদা লাইরবা অনাবা করোর ১.২৫তা স্কিম অসিগী মখাদা লেম্না লাইয়েংবা ঙমখ্রে। মহাক্না লাইরবশিংবু মতেং পাংদুনা লৈরিবা দোক্তর অমসুং মেদিকেল স্তাফশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি। কেস মশীং অসি হেনগৎলক্লি হায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা নোংমদা তেস্ত লাখ ১০ হেন্না তৌরি, অমসুং নাবা ফরবা অনাবগী মশীংসু হেনগৎলক্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি, কোবিদ লাকশিন্নবা হকশেলগী ইনফ্রাস্ত্রকচর ফগৎহনবা মথৌ তাই, ত্রেকিং অমসুং ত্রেসিং হেনগৎপা, অমসুং অহেনবা ত্রেনিং পীবা মথৌ তাই। মহাক্না লাওথোকখি মদুদি, ইনফ্রাস্ত্রকচরগীদমক স্তেৎ দিজাস্তর রেস্পোন্স ফন্দ শীজিন্নবগী লিমিৎ চাদা ৩৫দগী ৫০দা হেনগৎখ্রে, মসিনা রাজ্যশিংদা ভাইরস অসি লান্থেংননবা অহেনবা শেল লৈরগনি। প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্যশিংদা ভাইরস অসিবু লাকশিন্নবগীদমক নোং নিনি লোকেল লোকদাউন তৌরিবসিনা রাজ্যশিংদা শেন্মিৎলোনগী থবক থৌরমশিংদা অকাইবা পীরব্রা য়েংশিন্নবা খঙহনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি লৈবাক অসিনা ভাইরস অসিখক লান্থেংনদবিদা শেন্মিৎলোনগী মাইকৈদসু য়েংশিন্নবা খঙহনখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658407
কোবিদ চাং ৱাংনা নারবা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরী তরেৎকী মুখ্য মন্ত্রীশিং অমসুং হকশেলগী মন্ত্রীশিংগী ভর্চুএল মীফমদা প্রধানমন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658354
প্রধান মন্ত্রীনা এজ এপ্রোপ্রিএৎ ফিৎনেস প্রোতোকোল ফোংখ্রে, ফিৎ ইন্দিয়া মুবমেন্তকী অহানবা চহী কুমোন্দা হকচাং ফবা পামজবশিংগা ৱারী শানখ্রে
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ফিৎ ইন্দিয়া মুবমেন্তকী অহানবা চহী কুমোন্দা ভিদিও কনফরেন্সিংগী থোংদা ঙসি এজ এপ্রোপ্রিএৎ ফিৎনেস প্রোতোকোল হৌদোকখ্রে। থৌরম অসিদা শীনখিবা ফিৎ ইন্দিয়া দাইলোগকী মনুংদা শ্রী মোদীনা তোঙান-তোঙানবা শান্নখোৎনবা মীওইশিংগা ৱারী শানখি। ভর্চুএল দাইলোগ অদু কেজুএল অমসুং ইনফোর্মেল ওইনা পাঙথোকখি, মসিদা শরুক য়ারিবশিংনা প্রধান মন্ত্রীদা মখোয়গী পুন্সিদা থেংনরকপশিং অমসুং মখোয়না হকচাং ফনা লৈনবগী লাইৱা তমখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হকচাং ফনা লৈবা হায়বসি কনাগুম্বা খরনা খল্লিবসিগুম্না অরুবা থবক্তি ওইদে। লমচৎ খরা নাইরবা অমসুং খরখক্তং কন্না হোৎনবা মতমদা ঐখোয়না মতম চুপ্পদা হকচাং ফনা লৈবা য়াগনি। মহাক্না 'হকচাং ফনবগীদমক, নোংমগী মনুংদা পুংখাই অমগী ফিৎনেস দোজ' হায়বা লাইৱা অসি পীখি। মহাক্না মীপুম খুদিংমক্তা য়োগা তৌনবা, বেদ্মিন্তন, তেন্নিস নত্ত্রগা ফুৎবোল, করাতে, নত্ত্রগা কবাদ্দি মিনিৎ ৩০ খক ওইরবসু নুমিৎ খুদিংগী শাননবা হায়জখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিদি য়ুথ মন্ত্রালয় অমসুং হকশেল মন্ত্রালয়না অপুনবা ওইনা ফিৎনেস প্রোতোকোল ফোংখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658729
ফিৎ ইন্দিয়া মুভমেন্তকী অহানবা মপোক কুমওন্দা ফিৎ ইন্দিয়াগী ৱারী শান্নবদা প্রধানমন্ত্রীনা থম্বিখিবা ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658655
দা.হর্শ বর্ধননা য়ু.এন. অমসুং দবল্যু.ঐচ.ও.গী মেম্বশিংদা ৱা ঙাংখ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী গৃহ মন্ত্রী দা.হর্শ বর্ধননা দবল্যু.ঐচ.ও.গী মেম্বর নেসনশিংগী মন্ত্রীশিং অমসুং য়ু.এন. এজেন্সীশিং অমসুং চৎমিন্নবা ওর্গনাইজেসনশিংগী হেদশিং অমসুং রিপ্রজেন্তেতিভশিংগা ঙসি ভরচুয়েল ওইনা উনবা অদুদা থাগৎপা ফোংদোকখ্রে৷ কোবিদ-১৯ ক্রাইসিস অসিগী মনুংদা তি.বি. লাইনা মুথৎন্নবগীদমক মল্তি সেক্তোরিয়েল এক্সনশিং অমসুং প্রোগেসশিং লৈনবা হোৎনরিবা ভারতকী দাইতা অমসুং কন্ত্রীব্যুসন অদু মহাক্না ফোংদোকখি৷ কোবিদ-১৯ ক্রাইসিস অসিগী মনুংদা তি.বি. লাইনা মুথৎন্নবগীদমক ভারতকী দাইতা অমসুং কন্ত্রীব্যুসন অমসুং লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯ অসি থেংন্নবা অমসুং হন্থনবগীদমক ভারতনা লৌখৎলিবা মল্তি সেক্তোরিয়েল এক্সনশিং অদু পল্লদুনা কেন্দ্রগী হকশেলগী মন্ত্রীনা শন্দোক্না ৱা ঙাংখ্রে৷ দা.হর্শ বর্ধননা অসুম্না মখাতানা ফোংদোকখ্রে,“ ঐনা হায়গনি মদুদি ঐখোয়গী লৈরিবা পব্লিক হেল্থ দিলিভেরী সিস্তেম অসি স্ত্রকচরেল্লী খঙহন্নবগী খুদোং চাবা অদু কোবিদ-১৯ লাইনা লাইচৎ অসিনা পীরে৷
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658346
হকশেল মন্ত্রালয়গী ই-সঞ্জীবনি ও.পি.দি.না হৌদোকখিবা থা তরুক্কী মনুংদা ফংহনখিবা তেলি-কন্সল্তেসন লাখ ৩ শুখ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী ই-সঞ্জীবনি ও.পি.দি. প্লেৎফোর্ম অসিনা ফংহনখিবা তেলি-কন্সল্তেসন লাখ ৩ শুখ্রে। অচৌবা মাই পাকপা অসি হৌদোকখিবগী থা তরুক্কী অতেনবা মতমগী মনুংদা ফংবা ঙমখিবনি। কোবিদ-১৯ লায়চৎ মনুং অসিদা ই-সঞ্জীবনি ও.পি.দি. সর্ভিসশিং অসিনা পেতেন্ত-তু-দোক্তর তেলিমেদিসিন য়াহল্লি। মসিনা ফিজিকেল দিস্তেন্সিং তৌবা ঙমহন্দুনা কোবিদ শন্দোকপা লাকশিনবদা মতেং পাংখ্রে লোয়ননা নন-কোবিদকী তঙাই ফদবা হেল্থক্যের পীনবা খুদোংচাশিং ফংহনখ্রে। তেলি-কন্সল্তেসনগী মশিং ৱাংবা অসিনা হায়রিবা অসি মীয়াম্না পাম্নরে হায়বগী শাখি ওইরি। দিজিতেল ইন্তরেক্সন ১,২৯,৮০১গা লোয়ননা, তামিল নাদুনা হৌজিক ফাওবদা তেলি-কন্সল্তেসনগী মশিং খ্বাইদগী য়াম্বা ওইরি। ই-সঞ্জীবনি প্লেৎফোর্মনা তেলি-কন্সল্তেসন সর্ভিস মখল অনি ফংহল্লি মদুদি দোক্তর-তু-দোক্তর (ই-সঞ্জীবনি) অমসুং পেসেন্ত-তু-দোক্তর (ই-সঞ্জীবনি ও.পি.দি.) তেলি-কন্সল্তেসনশিং। অহানবগী অসি অয়ুশমান ভারত হেল্থ এন্দ ৱেলনেস সেন্তর (এ.বি.-ঐচ.দবল্যু.সি.)গী খুত্থাংদা ইমপ্লিমেন্ত তোরি।
অকুপ্পা ৱারোৱগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658674
পার্লিয়ামেন্তকী নোংজু মীফম ২০২০ লোইশিল্লে, লোক সভাগী প্রদক্তিভিতী চাউরাক্না চাদা ১৬৭নি অমদি রাজ্য সভাগীনা চাউরাক্না চাদা ১০০.৪৭নি: প্রহলাদ জোসি
পার্লিয়ামেন্ত্রী এফ্যার্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী প্রহ্লাদ জোসিনা নোংজু মীফম ২০২০গী মথাঙদা ঙসি মফমসিদা থোকখিবা চেরোল অমদা নোংজু মীফম ২০২০ মনুংদা লৈখিবা প্রদক্তিভিতী অসি লোক সভাগীনা চাউরাক্না চাদা ১৬৭ অমদি রাজ্য সভাগীনা চাউরাক্না চা দা ১০০.৪৭ ওইখি হায়না পাউদমখি‍। শ্রী জোসিনা হায়খিবদা সেপ্তমে্বর ১৪, ২০২০দগী হৌখিবা পার্লিয়ামেন্তকী নোংজু মীফম, ২০২০ অসি ওক্তোবর ১, ২০২০দা লোইশিন্নবা শিনখিবনি অদুবু কোবিদ-১৯ লাইচৎকী খুদোংথিবনা মরম ওইরগা মরুওইবা বিজিনেসশিং লোইশিল্লবা মতুং দা লোক সভা অমসুং রাজ্য সভা অনিমক নুমিৎ ১০নিদা সিত্তিং ১০ লৈদুনা য়ুমশকৈশ নুমিৎ, সেপ্তেম্বর ২৩, ২০২০দা সিনে-দাই ওইনা এদজর্ন তৌরে‍। মীফম মনুংদা, বিল ২২ (লোক সভাদা ১৬ অমসুং রাজ্য সভাদা ০৬) পুথোকখি‍। লোক সভা অমসুং রাজ্য সভানা বিল ২৫ তোঙান তোঙান্না পাস তৌখি। পার্লিয়ামেন্তকী হাউস অনিমক্তা বিল ২৭ পাস তৌদুনা নোংমদা বিল ২.৭গী চাংদা পাস তৌদুনা হৌজিক ফাওবদা খ্বাইদগী চাং ৱাংনা বিল পাস তৌবা ঙমবা ওইরে‍। কোবিদ-১৯ লাইচৎ মরক্তা মীফম অসি পাঙথোক্নবা তৌরিবা থৌরাংশিং অদুগী তৌবিমল খঙবা উৎলদুনা, মন্ত্রীনা মীফম অসিগী তোপ তোপ্পা আউৎপুৎ অসি পার্লিয়ামেন্তকী হাউস অনিমক্তা বিজিনেসশিং ত্রাঞ্জেক্সন তৌবদা শরুক য়াখিবা এজেন্সীশিং অমসুং লনাই মীওইশিং পুম্নমক্কী চোকথবা নাইদ্রবা থৌদাং অদুনা ঙমহনবনি হায়না ফোঙদোকখি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658625
আই.এফ.এফ.আই.গী ৫১শুবা এদিসন্দা আই. এন্দ বি. মন্ত্রীগী প্রেসতা থাদোকপা ৱারোল
ইন্তরনেস্নেল ফিল্ম ফেস্তিবেল ওফ ইন্দিয়াগী ৫১শুবা ইদিসন নবেম্বর ২০দগী নবেম্বর ২৮, ২০২০ ফাওবা গোৱাদা পাঙথোক্কনি তৌরমবা অদু জনুৱারী ১৬ তগী ২৪, ২০২১ ফাওবা য়ৈথোক্লে‍। ৱারেপ অসি ইন্ফোর্মেসন অমসুং ব্রোদকাস্তিং মন্ত্রী শ্রী প্রকাস জাবরেকরদা ৱাফম অসিগী মতাঙদা গোৱাগী চীফ মিনিস্তর দোক্তর প্রমোদ সাৱন্তগা খন্নরবা মতুংদা লৌবনি‍। কুমহৈ অসি হাইব্রিদ ফোর্মেত্তা, হায়বদি ভর্চুএল অমসুং ফিজিকেল ফোর্মেত্তা পাঙথোক্কনি। ইকুই কুইদনা পাঙথোক্নখিবা মালেমগী ফিল্ম কুমহৈগী মরক্তা চৎনখিবা কোবিদকা মরী লৈনবা কাঙলোনশিং নীংথিনা চৎনগনি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক:https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658623
পি.এম. স্বানিধি স্কিমগী মখাদা লোন এপ্লিকেসন লাখ ১৫ হেন্না ফংখি
পি.এম. স্ত্রীত ভেন্দর্স আত্মনিরভর নিধি (পি.এম. স্বানিধি) স্কিমগী মখাদা লোন এপ্লিকেসন লাখ ১৫ হেন্না ফংখি। মসিগী মনুংদা লোন লাখ ৫.৫ হেন্না সেংসন তৌখ্রে অমদি লোন লাখ ২গী ময়াদা থাদোকখ্রে। হাউজিং অমসুং অর্বান এফ্যার্স মন্ত্রালয়না কোবিইদ-১৯গী লোকদাউন মতুংদা স্ত্রী ভেন্দর লাখ ৫০দা মখোয়গী লল্লোন ইতিক্কী থবক অমুক হৌজনবা কোলেতরেল য়াওদবা ৱর্কিং কেপিতেল লোন পীননবগীদমক পি.এম. স্ত্রীত ভেন্দর্স আত্মনিরভর নিধি (পি.এম. স্বানিধি) স্কিম অসি পায়খৎখিবনি‍। লোন সেংসন তৌবগী থৌওং য়াংশিনহন্নবা অমদি লেন্দরশিংদা থবক লায়থোকহন্নবা এপ্লিকেসনশিং অসি হকথেংননা ভেন্দরশিংনা ‘প্রিফর্দ লেন্দর’ ওইনা পল্লকপা নৎত্রগা পল্লক্তবা তারগনা ভেন্দরশিংগী সেভিং বেঙ্ক একাউন্ত লৈবা বেঙ্ক ব্রাঞ্চশিংদা পুস তৌনবা ফিরেপ লৌরে‍। থৌরাং অসিনা লোন সেংসন তৌবগী মশীং হেনগৎহনগনি অমদি লোন থাদোকপগী মতম নীংথিনা হন্থহনগনি হায়না পারি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658605
অয়ুস্মান ভারত য়োজনাগী মখাদা কোবিদ-১৯ লায়েংবা
অয়ুস্মান ভারত – প্রধান মন্ত্রী জন আরোগ্য য়োজনা (এ.বি. পি.এম.জে.এ.ৱাই.)গী মখাদা, ২১.০৯.২০২০ ফাওবদা মসি হৌদোকপদগী হৌরগা মীওই করোর ১.২৬ হেন্না অনা লায়েংশঙদা মিং চনখ্রে‍। মসিগী মনুংদা কোবিদ-১৯ তেস্ত তৌবগী অমদি লায়েংনবগীদমক মীওই লাখ ৫.১৩ অনা লায়েংশঙদা মিং চনবগী অয়াবা পীখ্রে। এ.বি. পি.এম.জে.এ.ৱাই.গী শেনফম ভারত পুম্বগী ওইবা মওংদা কাইথোকপনি অমদি স্তেত/য়ু.তি.শিংদা চৎন-কাঙলোন ইন্দুনা মরী লৈনবা ৱাফমশিং পীদুনা প্রপোজেল থাগৎলক্লবা মতুংদা থাদোকপনি‍। এ.বি. পি.এম.জে.এ.ৱাই. পায়খৎনবা শেনবা চহী ২০১৮-১৯, ২০২৯-২০ অমসুং ২০২০-২১গী বদজেত এলোকেসনদি মথঙশিৎনা লুপা করোর ২৪০০, লুপা করোর ৬৪০০ অমসুং লুপা করোর ৬৪০০নি‍। এ.বি. পি.এম.জে.এ.ৱাই. হৌদোকখিবদগী হৌরগা ২১.০৯.২০২০ ফাওবদা, স্কিম অসি পায়খৎনবগীদমক্তা সস্তেত/য়ু.তি.শিংদ অপুনবা শেনফম লুপা করোর ৫৪৭৪ থাদোকখ্রে। শেনবা চহী ২০১৮-১৯দা লুপা করোর ১৮৪৯.৫, শেনবা চহী ২০১৯-২০দা লুপা করোর ২৯৯২.৯, শেনবা চহী ২০২০-২১দা (চৎলিবা) লুপা করোর ৬৩১.০নি। পি.এম.-জে.এ.ৱাই.গী মখাদা কাইথোকপা শেন্ফমশিং স্তেত/য়ু.তি.শিংদা বিনিফিসিয়রীশিং লায়েংবদা চঙবা শেন্ফমদা য়ুম্ফম ওইরগা স্তেত/য়ু.তি.শিংদা থাদোকপনি‍। রাজ্য মন্ত্রী (হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল), শ্রী অস্বিনি কুমার চৌবেনা ৱাফম অসি ঙসি মফমসিদা লোক সভাদা অইবা পাউখু অমদা ফোঙদোকখিবনি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক : https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1658281
অশাশিংদা পীবা ইন্সেন্তিবশিং
ভারত লৈঙাক্কী, হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়না অশাশিংদা কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা থবক থৌরমশিং পায়খৎপগীদমক্তা “ইন্দিয়া কোবিদ ১৯ ইমর্জেন্সী রেসপোন্স এন্দ হেল্থ প্রিপ্যার্দনেস পেকেজ”কী মখাদা থা অমদা লুপা ১০০০গী অহেনবা শেন্ফম পীখি। মখা তানা, কোবিদ-১৯না চৈথেং পীনিংঙাই ওইবা অশাশিং য়াওনা পব্লিক হেল্থ প্রোভাইদরশিংদা লুপা লাখ ৫০গী ইন্স্যুরেন্স কভর পীননবা “প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্য়ান পেকেজ: ইন্স্যুরেন্স স্কিম ফোর হেল্থ ৱর্কর্স ফাইতিং কোবিদ ১৯” হৌদোকখি‍। রাজ্য মন্ত্রী (হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল), শ্রী অস্বিনি কুমার চৌবেনা ৱাফম অসি ঙরাং মফমসিদা লোক সভাদা অইবা পাউখুম অমদা ফোঙদোকখিবনি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক : https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1658284
ফেস মাস্ক শিজিন্নবা অমসুং দিস্পোজলগী গাইদলাইনশিং
পার্সোনেল প্রোতেক্তিব ঈক্যুইপমেন্ত (পি.পি.ই.) নীংথিজনা শিজিন্নবগী মতাংদা ওইবা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী মন্ত্রালয়গী গাইদলাইন্সশিং অসিনা হেল্ধকেবর ৱার্করশিং অমসুং অতোপ্পা ফ্রন্তলাইন ৱার্করশিংনা শিজিন্নবগীদমক্তা ওইবা মাস্কশিং য়াওনা পার্সোনেল প্রোতেক্সন ইক্যুইপমেন্তগীদমক্ত ইনগদবা স্পেসিফিকেশনশিং অমসুং স্তান্দার্দশিং থোকখ্রে। মসিগী স্পেসিফিকেশনশিং অসি হকশেল অমসুং য়াইফ য়াউম্বালগী মন্ত্রালয়গী ৱেবসাইতকী খুত্থাংদাপ্ব্লিক দোমেন্দা ফংই। ভারত সরকারনা প্রজা মীয়াম্না শিজিন্নবগীদমক্তা মাইঅমসুং চিনগীদমক্তা য়ুমদা শাবা প্রোতেক্তিব কোভর শিজিন্নবগী মতাংদা এদভাইজরী অমসুং মন্যুৱলসু থাদোকখ্রে। হৌরকপদা লমদম অসিগী ওইবা মেন্যুফেকচরর অমত্তা লৈরমদবদগী হৌরগা পি.পি.ই. কিতশিংগী ওইবা লমদম অসিগী মেন্যুফেকচরর ১১০০ হৌজিক ফাওবদা সরকার অসিনা দিবেলপ তৌখ্রে, মখৌয়শিং অসি অয়াম্বনা এম.এস.এম.ই. সেক্তরদগী ওইখি। হৌজিক্কী এসেমেন্তকী মতুং ইন্না, অপুনবগী ওইনা পি.পি.ই. পুথোকপগী ঙম্বগী চাং অসি দিমান্দগী মতুং ইন্না হেন্না পুথোকপা ঙম্বগা লোইননা নোংমদা লাখ ৫ ময়া নক্না পুথোকই। রাজ্যগী মন্ত্রী (হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল), শ্রী অশ্বিনি কুমার চোবেনা লোক সভাদা ঙরাং অইবা পাউখুম ওইনা হায়খিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক : https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1658276
কোরোনাভাইরস লান্থেংননবা বেক্সিনশিং পুথোক্লি
সেন্ত্রেল দ্রগস স্তেন্দর্দ কন্ত্রোল ওর্গনাইজেসন (সি.দি.এস.সি.ও.)না মখোয়না প্রিক্লিনিকেল তেস্ত, একজামিনেসন অমসুং এনালাইসিস তৌনবগীদমক কোবিদ-১৯ বেক্সিন শানবা মখাদা পীরিবা ভারতকী মেন্যুফেকচররশিংদা তেস্ত লাইসেন্সকী অয়াবা পীখ্রে হায়না ফোঙদোকখ্রে: এম/এস সিরম ইন্সতিত্যুত ওফ ইন্দিয়া প্রাইবেৎ লিমিতেদ, পুনে, এম/এস কেন্দিলা হেল্থক্যের লিমিতেদ, অহমদাবাদ, এম/এস ভারত বাইওতেক ইন্তর্নেস্নেল লিমিতেদ, হাইদ্রবাদ, বাইওলোজিকেল ই লিমিতেদ, হাইদ্রবাদ, এম/এস রিলাইন্স লাইফ সাইন্সেস প্রাইবেৎ লিমিতেদ, মুম্বাই, এম/এস ওরোবিন্দো ফার্মা লিমিতেদ, হাইদ্রবাদ, এম/এস জিন্নোভা বাইওফার্মাকোতিকেল্স লিমিতেদ, পুনে। মখা তানা, নেস্নেল এক্সপর্ত গ্রুপ ওন কোবিদ-১৯ অমা শেমদুনা সরকারবু লুচিংলগনি। বেক্সিন পীনবা মীশিং কাংলুপ খনগৎপা, কোবিদ-১৯ বেক্সিনগী কেন্দিদেৎশিং খনগৎপা, বেক্সিনেসন প্রোসেস শেম্বা য়াওনা বেক্সিনগী ইনবেন্তরী মেনেজমেন্ত অমসুং দিলিবরী মেকানিজম। দিলিবরী প্লেৎফোর্মশিং খনগৎপা। কোবিদ-১৯ বেক্সিনেসন্নচিংবা হৌদোক্নবা কোল্দ চেন অমসুং মরী লৈনবা ইনফ্রাস্ত্রকচর। মসি রাজ্যগী মন্ত্রী (হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল) শ্রী আশ্বিনি কুমার চৌবেনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক : https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1658261
অহোংবা পুরক্নবা পান্দমশিং ফংনবা রাজ্য মঙানা লুপা করোর ৯,৯১৩গী অহেনবা শেনফম পুবা অয়াবা পীরে
ওপন মার্কেত বোরোৱিংস(ও এম বি)গী খুৎথাংদা রাজ্য ৫দা লুপা করোর ৯,৯১৩গী অহেনবা শেনফম ফংহনবা ফাইনান্স মিনিস্ত্রিগী এক্সপেন্দিচর দিপার্তমেন্তনা অয়াবা পীরে। রাজ্য মঙা অদুদি অন্ধ্র প্রদেস, তেলাঙ্গানা, গৱা, কর্নাতাকা অমসুং ত্রিপুরানি। লৈবাক অমা রেসন কার্দ অমা থবক ওইনা পায়খৎনবা অহোংবা পুরক্নবা ফিবমশিং হায়রিবা রাজ্যশিং অসিনা মাইপাক্না পুরকপদগী মসিগী অয়াবা অসি পীখিবনি। কোবিদ-১৯গী ফিবম অসি য়েংলগা চহি ২০২০-২১গী ওইনা রাজ্যশিংনা গ্রোস স্তেৎ দোমেস্তিক প্রদক(সি এস দি পি)গী চাদা ২ ফাওবা অহেনবা শেনফম ওইনা পুনবগী অয়াবা ২০২০গী মে থাদা কেন্দ্র সরকারনা অয়াবা পীখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক : https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1658681
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• কেরলা: রাজ্যগী হকশেল দিপার্তমেন্তনা থিরুৱানন্থাপুরম, অলাপুঝা, পথানমথিত্তা, কোঝিকোদে অমসুং কসারাগোদ য়াওনা জিলা মঙাদাকোবিদ-১৯ য়াম্না শাথিনা শন্দোরকপা থেংনখি। কাঝিকোদে জিলাদা তেস্ত পোজিতিব ওইবগী চাং অসি চাদা ৯.১ হেনগৎলকখ্রে। কোঝিকোদেদা লৈনা পলায়ম মার্কেত চয়োল অমগী থিংলগনি। ঙসি নুমিৎ য়ুংবা ফাওবদা জিলা অসিদা পোজিতিব কেস ১৪৩গী মথক্তা থেংনখি। কেরলাদা ঙরাং কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৫,৩৭৬ থেংনখি। হৌজিক পেসেন্ত ৪২,৭৮৬ লাইয়েংদুনা লৈরি। রাজ্য শিনবা থুংনা পুন্না মীওই ২,১২,৬২৯ ওবজার্ভেশন্দা লৈরি।
• তামিল নাদু: পুদুচেরীদা হৌখিবা পুং ২৪দা নোংমদা খ্বাইদগী ৱাংবা কোবিদ-১৯গী কেস ৬৬৮ থেংনখি অমসুং তরুক শিখিবগী পাউ লৈখি, মসিনা অপুনবা কেসশিংগী মশিং অদু ২৪,৮৯৫ য়ৌহনখি, এক্তিব কেসশিংগী মশিং ৫০৯৭, অমসুং শিখিবগী মশিং ৪৮৭; হৌজিক ফাওবদা য়ু.তি. অসিদা কোবিদনা নারবা মীওই ১৯,৩১১ ফগৎখ্রে। দি.এম.কে.এ.গী ফাউন্দর প্রসিদেন্ত এ.ৱিজয়াকান্ত কোবিদ-১৯গীদমক্তা পোজিতিব ওইখি। রাজ্য অসিদা ঙরাং অনৌবা কেস ৫,৩২৫ থেংনখি, মসিনা অপুনবা মশিং অদু ৫,৫৭,৯৯৯ য়ৌহনখি।
• কর্নাতকা: কর্নাতকাগী কোবিদনা মরম ওইরগা শিবগী চাং হন্থখ্রে হায়না সি.এম য়েদুয়ুরপ্পানা পি.এম.দা হায়খি। ভীদিও কন্ফরেন্স অদুদা, য়ৈদিয়ুরপ্পানা পি.এম.দা হায়খি মদুদি রাজ্য অসিনা তেস্ত তৌনবগী লেবোরেতরী ১৩৬ অমসুং নোংমদা সেমপলশিং তেস্ত তৌবগী মশিং অসি চাউরাক্না ৭০,০০০দা হেনগৎখ্রে। ইন্দিয়ন মেদিকেল এসোসিয়েশনগী দেতানা উৎলি মদুদি মার্চতগী কর্নাতকাদা লাইচৎ অসিগী ফ্রন্তলাইনদা থবক তৌরিবা দোক্তর ৪৩ কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা শিখি, মসিদা বেঙ্গলুরু অমসুং মাইসুরু রিজন্না অনিমক্তা তরেত তরেতকী খ্বাইদগী ৱাংবা কেজুৱেল্তি লৈখি। কর্নাতকাদা অঙাং লাক ১.৫না লনাইগী স্কুলশিংদগী সরকারগী স্কুলশিংদা ওন্থখ্রে।
• অন্ধ্র প্রদেশ: খুদম ওইনা ৱজয়াৱাদা, কর্নুল অসমুং গুন্তুর অর্বান এরিয়াশিংদা কোবিদ-১৯ য়াম্না য়াংনা শন্দোরকপা থেংনখিবা অদু হৌজিক্তি রুরল এরিয়াশিংদা ওইনা শন্দোরকখ্রে। রাজ্যগী হকশেলগী কমিশনরনা জিলা খুদিংমক্তা নুমিৎ ৪০নিগী ওইবা য়াম্না ৱাংবা তাঙ্কক থেংনখি হায়বসি উবা ফংখি। রাজ্য অসিগী এসেমেন্তকী মতুং ইন্না জিলা ১৩না ইনফেক্সন খ্বাইদগী ৱাংবা অসি থেংনখি, অদুগা পোজিতিব ওইবগী চাং অমসুং নোংমদা মিলিয়ন অমদা শিখিবগী মশিং অদু হন্থখ্রে। মরক অসিদা রাজ্য অসিনা রাজ্য শিনবা থুংনা পেসেন্ত ৮,২৯১ দিসচার্জ তৌখিবদা অনোবা কোবিদ কেসশিংগী মশিংদগী ফগৎলকখিবগী মশিংনা হেনবা থেংনখি।
• তেলঙ্গানা: হৌখিবা পুং ২৪দা অনৌবা কেস ২১৭৬ থেংনখি, ২০০৪ ফগৎখি অমসুং ৮ শিখিবগী পাউ লৈখি; কেস ২১৭৬কী মনুংদা জি.ঐচ.এম.সি.দগী কেস ৩০৮ থেংনখি। অপুনবা কেস: ১,৭৯,২৪৬; এক্তিব কেসশিং: ৩০,০৩৭; শিখিবশিং: ১০৭০; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ১,৪৮,১৩৯। চৎথোক-চৎশিন তৌনবগীদমক্তা তঙাইফদনা বস সার্বিসশিংগী মখা পোনলিবা চৎথো-চৎশিন তৌরিবশিং অদু য়েংলগা, তি.আর.এস.তি.সি.না হাইদ্রবাদ সিতী আউৎস্কর্ত্তা,ওফুসিল সার্বিস অমুক হন্না হৌখ্রে।
• অরুনাচল প্রদেশ: অরুনাচল প্রদেশতা কেপিতল রিজন্দা কেস ১৭৩ থেংনখিবগা লোইননা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ২৮৯ থেংনখি।
• অসাম: অসামদা হৌখিবা পুং ২৪দা ফগৎলবা মতুংদা কোবিদ-১৯গী পেসেন্ত ১৭৬২ দিসচার্জ তৌখ্রে। রাজ্য অসিদা লৈরিবা অপুনবা এক্তিব কেস ৩০১৮২ য়ৌখ্রে। অদুগা হৌজিক ফাওবদা পেসেন্ত ১৩২৭০৯ দিসচার্জ তৌখ্রে।
• মনিপুর: মনিপুরদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা পোজিতিব কেস ৯৬ থেংনখি,মসিনা কোবিদকী মশিং অদু ৯৩৭৬ য়ৌহনখ্রে, ফগৎলকপগী চাং চাদা ৭৫ ওইবগা লোইননা রাজ্য অসিদা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অসি ২২০৬ লৈরি। মনিপুরদা কোবিদ-১৯না মরম ওইরগা পেসেন্ত অনি লৈখিদ্রে, মসিনা রাজ্য অসিদা শিখিবশিংগী মশিং অদু ৬২ য়ৌহনখ্রে।
• সিক্কিম: সিক্কিমদা ঙসি ফাওবদা ফগৎলবা মতুংদা কোবিদ-১৯ পেসেন্ত ১৯৭৪ দিসচার্জ তৌখ্রে। রাজ্য অসিদা এক্তিব কেস ৬০৭ লৈরি।
• মহারাস্ত্র: মহারাস্ত্রগী মুখ্য মন্ত্রী, উথব থাকরেনা, মহাক্কী সরকার অসিনা হন্দক্তা হৌদোকখিবা ‘মাই ফেমিলী – মাই রেসপোন্সিবিলিতী’ দাইরেক্ত কন্তেক্ত কেমপেন অসিনা হৌজিক ফাওবদা এক্তিব কেস লাখ ২.৭কী মথক্তা লৈরিবা রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯গী মায়োক্তা লান্থেংনবদা হেন্না মপআঙ্গল কনখৎহনগনি হায়না থাজবগা লোইননা ফোংদোকখি। রাজ্য শিনবা থুংনা লৈরিবা ইমুং করোর ২.২৫তা য়ৌহন্নবগীদমক্তা হেল্থ তীম লিশিং ৫৯ শেমখ্রে। কোবিদ-১৯গী মতাংদা পব্লিক এৱেয়রনেস লৈহনবদা নত্তনা, কেমপেন অসিনা সীম্তমশিং খঙদোক্নবা হেল্থ চেকশিং পাংথোক্লবা মতুংদা পেসেন্তশিং নীংথিনা লাইয়েংনবা পান্দম থম্লি। সি.এম. থাকরেনা য়ুমশকৈশগী নুমিদাংদা পাংথোকখিবা কোবিদ রিভ্যু তৌবগী মীফম অমদা রাজ্য অসিনা পাইখৎখিবা অনৌবা খোঙথাংশিংগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রী, নরেন্দ্র মোদিদা শম্লপ্না হায়খি।
• গুজরাত: মুখ্য মন্ত্রী, ৱিজয় রুপানিনা গুজরাতি দেলীদা সেমপলশিং লৌদনা অমসুং তেস্তশিং অদুগী অকুপ্পা মরোলশিং পীদনা “বোগস নেগেতিব সার্তিফিকেতশিং” পীখি হায়বগী রিপোর্ত অদুগী মতুংদগী লনাইগী লেবোরেতরীশিংদা রাজ্য শিনবা থুংনা ইনভেস্তিগেশন অমা পাংথোক্নবা রাজ্যগী হকশেল দিপার্তমেন্ততা খঙহল্লকখ্রে। মসিগী সার্তিফিকেতশিং অসি হল্লক্লিবা মাইগ্রেন্ত ৱার্করশিংদা নুমিৎ ১৪নিগী ক্বারন্তিন লৈথোকপদা মতেং পাংনবা আইন্না য়াদবা মওংদা পীখিবনি।
• রাজস্থান: রাজস্থান্দা রাজ্য অসিদা কোরোনা পেসেন্তশিংগী ফাগৎলকপগী চাং অসি ৮৩.১২ য়ৌখ্রে। অসিগা চপ মান্নবা মতমদা, কোরোনাবু মাইথিবা পীরদুনা পন্সিগী লানফমদা মাই পাকখিবা মীওইশিংগী মশিং অদু লাখ অমা লানখ্রে। ফগৎলকখিবগী চাংদা বারমরনা মকোক থোংখি, মসিদা পেসেন্ত চাদা ৯৫গী মথক্তা ফগৎখ্রে। বুন্দি অমসুং সিরোহি জিলাশিংদসু ফগৎলকপগী চাং অসি য়াম্না ৱাংই।
• মধ্য প্রদেশ: সেপ্তেম্বরগী নুমিৎ ২৩দা, মধ্য প্রদেশকী জিলা ২১দা কোবিদ-১৯গী কেসশিংগী মসিং অদু সরক অনি হনে্না হেনগৎখ্রে। য়ালদ্রবদা জিলা অহুমদা অপুনবা মশিং অসি শরুকঅহুম থোক্না হেনগৎখ্রে, অমসুং নরসিংপুরদা চাউরাক্না ৪০০% হেনগৎখি। রাজ্য অসিগী খ্বাইদগী হেন্না মরু ওইবা কোবিদ-১৯ হোতবেদশিং – ইন্দোর, ভোপাল, জবলপুর অমসুং গ্বালিয়র- অসি জিলা ২১গী মরক্তা চন্দে। রাজ্য অসিগী অপিকপা জিলশিংদা কোবিদ-১৯ শন্দোরকপা অসি মসিনা ময়েক শেংনা উৎলি।
ফেক্ত চেক

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
24 SEP 2020 6:18PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
India reports steady trend of higher New Recoveries than New Cases for the 6th successive day; 74% of New Recoveries from 10 States/UTs
With its focussed strategies and effective people-centric measures, India is reporting exponential increase in recoveries. New recoveries in India have exceeded the new cases for the last six days. 87,374 recoveries have been registered in the last 24 hours in the country, while the number of new confirmed cases stands at 86,508. With this, the total number of recoveries are 46.7 lakh (46,74,987). The Recovery Rate has crossed 81.55%. The gap between Recovered Cases and the Active Cases is continuously widening. The recovered cases (46,74,987) exceed the active cases (9,66,382) by more than 37 lakh. This has also ensured that the active caseload accounts for merely 16.86% of the total positive cases. This has sustained on its steady declining path. Following the national lead, 13 States/UTs are also reporting higher number of new recoveries than the new cases. Nearly 74% of the New Recovered cases are found in 10 States/UTs. Maharashtra has maintained this lead with 19,476 cases (22.3%) for the sixth consecutive day.
For details:
75% of new confirmed cases found concentrated in 10 States/UTs
For the sixth consecutive day, the number of new confirmed cases has been lower than the new recoveries.A total of 86,508 new cases have been reported in the last 24 hours in the country. 75% of the new confirmed cases are concentrated in 10 States/UTs.Maharashtra continues to top this list. It has alone contributed more than 21,000 followed by Andhra Pradesh and Karnataka with more than more than 7,000 and 6,000 cases respectively.1,129 deaths have been registered in the past 24 hours.10 States/UTs account for 83% of the deaths in the last 24 hours due to COVID.Maharashtra reported 479 deaths followed by Uttar Pradesh and Punjab with 87 and 64 deaths, respectively. India has substantially ramped up its testing infrastructure across the country. As on date, there are 1810 labs including 1082 government and 728 private labs. 11,56,569 tests were conducted in the past 24 hours. The total number of tests has crossed 6.74 cr today.
For details:
PM interacts with CMs of seven states to review status and response to COVID-19
Prime Minister Shri NarendraModiyesterday interacted with Chief Ministers of Andhra Pradesh, Maharashtra, Karnataka, Delhi, Punjab, Tamil Nadu and Uttar Pradesh via video conferencing to review status and response to COVID-19.Prime Minister remarked that the day marks the second anniversary of Ayushman Bharat Pradhan Mantri Jan AarogyaYojana, and noted that in these two years, more than 1.25 crore poor patients have received free treatment under the scheme. He lauded the doctors and medical staff who are continuously engaged in serving the poor.Noting that while the number of cases is increasing, the Prime Minister said that the country is also conducting more than 10 lakh tests daily, and the number of patients recovering is fast increasing. He said that there is a need to further strengthen health infrastructure to tackle COVID, improve the network of tracking and tracing, and ensure better training. He announced that the limit of using the State Disaster Response Fund for COVID specific infrastructure has been increased from 35% to 50%, noting that the decision will help States have more finances at their disposal to fight the virus.Prime Minister exhorted the States to assess the efficacy of local lockdowns of 1-2 days in controlling the spread of the virus, asking if the decision is preventing kickstart of economic activities in the States. He said that the country needs to not only keep fighting the virus, but also move ahead boldly on the economic front.
For details:
Text of PM's address at the virtual meeting with the Chief Ministers and Health Ministers of seven COVID high burden States/UTs
For details:
Prime Minister launches the Age Appropriate Fitness Protocols; Interacts with various fitness enthusiast on the First Anniversary of Fit India Movement
Prime Minister Shri NarendraModi launched the Age Appropriate Fitness Protocols on the occasion of the first anniversary of the Fit India Movement, via virtual conferencing today.Shri Modi interacted with various sports persons, fitness experts and others during the Fit India Dialogue event organised on the occasion. The virtual dialogue was conducted in a casual and informal manner where the participants shared with the Prime Minister their life experiences and their fitness mantra.Speaking on the occasion, the Prime Minister saidstaying fit is not as difficult a task as some think. With a little discipline and a little hard work you can always be healthy. He gave the mantra 'Fitness dose, Half an hour everyday' for everyone's health. He urged everyone to practice yoga, or badminton, tennis or football, karate or kabaddi for at least 30 minutes daily. He said today the Youth Ministry and Health Ministry together released Fitness protocols.
For details:
Text of Prime Minister's address at Fit India Dialogue on the first anniversary of Fit India Movement
For details:
Dr. Harsh Vardhan addresses Members of the UN and WHO
Dr Harsh Vardhan, Union Minister for Health and Family Welfare addressed Ministers of Member Nations of WHO, Heads & Representatives of UN Agencies & Partner Organizations through virtual interaction today. He spoke on India’s role and contribution towards strengthening multisectoral action and progress towards ending TB, especially in context of the COVID-19 crisis.The Union Health Minister spoke about Covid-19 pandemic which has “brought a dramatic shift in our lives in more ways than one”. He pointed out how the public discourse on health has now taken centre stage. There is heightened public health awareness among the public today. Covid-19 and its highly contagious nature have created a huge health related risk perception across the globe, he pointed.
For details:
eSanjeevani OPD of Health Ministry completes 3 lakh tele-consultations within six months of launch
eSanjeevani OPD platform of Ministry of Health and Family Welfare has completed 3 lakh tele-consultations. This landmark milestone has been achieved within a short period of six months since its launch.eSanjeevani OPD services have enabled patient-to-doctor telemedicine in midst of the COVID-19 pandemic. This has helped in containing the spread of COVID by ensuring physical distancing and has simultaneously enabled provisions for non-COVID essential healthcare. The number of high tele-consultations is a testimony of its popularity among the citizens.With 1,29,801 digital interactions, Tamil Nadu has held the largest number of tele-consultations so far.eSanjeevani platform has enabled two types of telemedicine services viz. Doctor-to-Doctor (eSanjeevani) and Patient-to-Doctor (eSanjeevani OPD) Tele-consultations. The former is being implemented through Ayushman Bharat Health and Wellness Centre (AB-HWC).
For details:
Monsson Session 2020 of Parliament Concludes, Productivity of LokSabha was approx. 167% and RajyaSabha was approx. 100.47% :Prahlad Joshi
The Union Minister for Parliamentary Affairs Shri Prahlad Joshi in a statement on the Monsoon Session, 2020 issued today informed that the productivity of LokSabha was approx. 167% and that of RajyaSabha was approx. 100.47% during the Monsoon Session, 2020. Shri Joshi said that the Monsoon Session, 2020 of Parliament which commenced on 14th September, 2020 was scheduled to culminate on 1st October, 2020 but due to COVID-19 pandemic risks after transaction of essential business LokSabha and RajyaSabha were adjourned sine-die on 23rd September, 2020 yielding 10 sittings spread over 10 days. He further informed that during the Session, 22 Bills (16 in LokSabha and 06 in RajyaSabha) were introduced. LokSabha and RajyaSabha individually passed 25 Bills each. 27 Bills were passed by both the Houses of Parliament which is best ever rate of passage of Bills per day i.e. 2.7 Bills.Appreciating the arrangements made for conducting the Session amid Covid-19 pandemic, the Minister said that the extra-ordinary output of this Session has become possible due to tireless efforts of all agencies and individuals involved in the transaction of -Business before two Houses of Parliament.
For details:
Press Statement of Minister of l&B on 51st edition of IFFI
The 51st Edition of the International Film Festival of India scheduled to be held at Goa from 20th November to 28th November, 2020 has been postponed to 16th to 24th January, 2021. The decision has been arrived at after the Minister of Information & Broadcasting Shri PrakashJavadekar discussed the issue with Dr. PramodSawant, Chief Minister, Goa. The festival will be conducted in a Hybrid format i.e. Virtual & Physical format. All COVID related protocols will be strictly enforced as per the festivals convened recently in the International Film Festival circuit.
https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1658623
More than 15 Lakh loan applications received under PM SVANidhi scheme
More than 15 lakh loan applications have been received so far under the PM Street Vendor’s AtmaNirbharNidhi(PM SVANidhi) Scheme. Out of these, more than 5.5 lakh loans have been sanctioned and about 2 lakh loans disbursed. The Ministry of Housing & Urban Affairs is implementing PM Street Vendor’s AtmaNirbharNidhi (PM SVANidhi) Scheme to facilitate collateral free working capital loan to 50 lakh street vendors to restart their businesses post COVID-19 lockdowns. In order to expedite the loan sanctioning process and provide ease of operation to the lenders, it has been decided to push the applications directly to the bank branches, which have been indicated by the Vendor as ‘Preferred Lender’ OR where the Vendor holds a savings bank account in case ‘Preferred Lender’ is not indicated. This process is expected to give boost to the number of loans sanctioned and cut down the time for loan disbursal drastically.
For details:
Central Pollution Control Board celebrates its 46th Foundation Day; pledges to provide technical leadership for more science-based environmental management.
Union Minister of State for Environment, Forest and Climate ChangeSh. Babul Supriyoyesterday said, people and governments need to share the responsibility and work together to keep the air clean. Speaking at the webinar to commemorate 46th Year of Establishment of Central Pollution Control Board, he said, the Central Pollution Control Board (CPCB) has been doing a remarkable work in terms of collecting and collating the data related to pollution which is acting as a key policy input for the government and the concerned agencies to improve air quality. He said, CPCB has been providing a real time data which is commendable.Shri Supriyosaid, that the pandemic COVID-19 has given us the opportunity to press the reboot button to save the environment. The Minister further said, that there is a need to ensure that water is not polluted because it can have an adverse impact on the crops. He appreciated CBCB for handling bio-medical waste during the times of COVID-19.
For details:
COVID-19 Treatment under Ayushman Bharat Yojana
Under Ayushman Bharat -Pradhan Mantri Jan ArogyaYojana (AB-PMJAY), as of 21.09.2020, over 1.26 Crore hospital admission have been authorised since its inception. Out of these 5.13 lakh hospital admissions have been authorized towards testing and treatment of COVID-19.The funds under AB-PMJAY are allocated on PAN India basis and are released to the State/UT based on the receipt of proposal after due compliance and furnishing of requisite information.The budget allocated for implementation of AB-PMJAY for the financial years 2018-19, 2019-20 and 2020-21 has been Rs. 2400 Crore, Rs. 6400 Crore and Rs. 6400 Crore respectively.From the launch of AB-PMJAY till 21.09.2020, a total of Rs. 5474 Crore have been disbursed to States/UTs for implementation of scheme. Total amount sanctioned to the States/UTs is:Rs. 1849.5 Crores for fiscal year 2018-19, Rs. 2992.9 Crores for fiscal year 2019-20, Rs. 631.0 Crores for fiscal year 2020-21 (ongoing.)Funds are allocated to PM-JAY which are disbursed among States/UTs based on the amount incurred towards treatment of beneficiaries in the respective States/UTs. The Minister of State (Health and Family Welfare), ShAshwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the LokSabha yesterday.
For Details :
OPD services under RashtriyaArogyaNidhiand Ayushman Bharat Yojana
Government is implementing Umbrella Scheme of RashtriyaArogyaNidhi (RAN) to provide financial assistance for treatment of poor patients suffering from life threatening disease undergoing treatment in Government hospitals. Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Jan ArogyaYojana (AB-PMJAY) provides health cover of Rs. 5 lakh per family per annum for secondary and tertiary care hospitalization to poor and vulnerable families identified as per Socio-Economic Caste Census Database. There is no proposal to extend the coverage of these schemes to out-patient services.Sufficient funds have been allocated under AB-PMJAY and Umbrella scheme of RAN for providing the hospitalization and treatment services to entitled beneficiaries. The allocation under Budget Estimates (BE) 2020-21 for AB-PMJAY and Umbrella scheme of RAN are Rs. 6400 crore and Rs. 177.32 crore respectively. BE 2020-21 for Umbrella scheme of RAN includes Rs. 77.32 crore for the rare diseases component.Government has formulated draft of the National Policy for Rare Diseases 2020 and placed it on the website of Ministry of Health and Family Welfare inviting comments from all stakeholders. The Minister of State (Health and Family Welfare), ShAshwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the LokSabhayesterday.
For details :
Incentives for ASHAs
The Ministry of Health & Family Welfare, Govt. of India has provisioned additional incentive of Rs. 1000 per month under the “India COVID 19 Emergency Response and Health Systems Preparedness Package” to ASHAs for undertaking COVID 19 related activities for the period of their engagement in this work. Further the benefit under “Pradhan Mantri GaribKalyan Package : Insurance Scheme for Health Workers Fighting COVID 19”, has been launched to provide an insurance cover of Rs. 50 lakh to public health providers including ASHAs, who may be at risk of being impacted by COVID 19.The Minister of State (Health and Family Welfare), ShAshwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the LokSabhayesterday.
For details :
Guidelines for use and disposal of face mask
Ministry of Health & Family Welfare in its guidelines on rational use of personal protective equipment (PPE) has issued specifications and standards to be followed for Personal Protective Equipment including medical mask for use by healthcare workers and other front-line workers. These specifications are available in public domain through the website of Ministry of Health & Family Welfare.Government of India has also issued advisory & manual on use of homemade protective cover for face & mouth for use by general public.From no indigenous manufacturer to begin with, 1100 indigenous manufacturers of PPE kits have been developed by the Government till date, most of them being from MSME sector. As per the current assessment, the production capacity of PPE coveralls is nearly 5 lakh per day with potential for additional capacity creation to meet demand.The Minister of State (Health and Family Welfare), ShAshwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the LokSabhayesterday.
For details :
Vaccines Being Developed to Combat Coronavirus
Central Drugs Standard Control Organisation has informed that it has granted test license permission for manufacture of COVID-19 Vaccine for preclinical test, examination and analysis to the following manufacturers in India: M/s Serum Institute of India Pvt., Ltd., Pune, Ms. Cadila Healthcare Ltd., Ahmadabad, M/s Bharat Biotech International Ltd., Hyderabad, Biological E Ltd., Hyderabad, M/s Reliance Life Sciences Pvt Ltd., Mumbai, M/s AurbindoPharma Limited, Hyderabad and M/s Gennova Biopharmaceuticals Limited, Pune. A National Expert Group on COVID 19 vaccine has been constituted to guide the Government on:-Prioritization of population groups for vaccination, Selection of COVID 19 vaccine candidates, Inventory management and delivery mechanism of the vaccine including making of vaccination process,Selection of delivery platforms and Cold chain and associated infrastructure for roll-out of COVID 19 vaccination etc.phase II clinical trials are ongoing. The Minister of State (Health and Family Welfare), ShAshwini Kumar Choubey stated this in a written reply in the LokSabhayesterday.
For details :
Additional Borrowing permission granted for Rs. 9,913 crore to Five States on meeting reform targets
Department of Expenditure, Ministry of Finance, has granted permission to raise additional financial resources of Rs. 9,913 crore to 5 (five) States through Open Market Borrowings (OMBs). These States are Andhra Pradesh, Telangana, Goa, Karnataka and Tripura. This permission has been accorded after these States successfully met the reform condition of implementation of One Nation One Ration Card System.In view of the unprecedented COVID-19 pandemic the Central Government had in May, 2020 allowed additional borrowing limit of up to 2 percent of Gross State Domestic Product (GSDP) to the States for the year 2020-21.
For details :
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Kerala:State Health Department has reported that five districts, including Thiruvananthapuram, Alappuzha, Pathanamthitta, Kozhikode and Kasaragod, are witnessing extreme spread of Covid-19. It has directed to identify people with Covid-19 symptoms and quarantine them immediately. The latest report of the Health Department also revealed that the daily number of cases will go up in these districts. In Kozhikode district, test positivity rate has risen to 9.1 percent. The Palayam market in Kozhikode will be shut down for a week. 143 more positive cases have been reported in the district till noon today. Breaching the 5000-mark, 5,376 new Covid-19 cases were confirmed in Kerala yesterday. 42,786 patients are now undergoing treatment. A total of 2,12,629 persons under observation across the state.
• Tamil Nadu: Puducherry reported its highest single-day spike of 668 Covid-19 cases and six deaths in the last 24 hours, taking the total cases to 24,895, active cases to 5097, and deaths at 487; so far 19,311 Covid infected persons have recovered in the UT. Founder President of DMDK A. Vijayakant tested positive for Covid-19. TN breached yet another grim milestone on Wednesday with the number of Covid deaths crossing 9,000. The total number of people discharged after treatment crossed the five lakh mark with 5,363 more people getting discharged. The State reported 5,325 fresh cases, taking the tally to 5,57,999 yesterday.
• Karnataka: Karnataka’s Covid fatality rate dipping, CM Yediyurappa tells PM Modi. In the video conference, Yediyurappa informed the PM that the state has set up 136 testing laboratories and testing has been increased to about 70,000 samples per day. Indian Medical Association data shows 43 doctors on the frontlines of the pandemic in Karnataka died of Covid-19 since March, with the highest casualties of seven each in Bengaluru and Mysuru regions. 1.5 lakh kids switch from private to govt schools in Karnataka. The migration is mostly happening in rural areas where parents have moved back from towns to villages due to financial issues during the pandemic.
• Andhra Pradesh: The rapid spread of Covid-19, which was witnessed in urban areas such as Vijayawada, Kurnool and Guntur, has now shifted to rural areas. The State health department said this was expected, and containing the spread of the disease is not difficult. State Health Commissioner observed that each district experienced the peak phase of about 40 days. As per state’s assessment, all 13 districts have crossed the infection peak, while positivity rate and daily deaths per million have reduced. Meanwhile the State continues to record more recoveries than new Covid cases as 8,291 patients got discharged across the State.
• Telangana: 2176 new cases, 2004 recoveries & 8 deaths reported in the last 24 hours; out of 2176 cases, 308 cases reported from GHMC. Total cases:1,79,246; Active cases:30,037; Deaths:1070; Discharges:1,48,139. In a respite to commuters who depend on bus services for their travel needs, TSRTC has resumed mofussil services on the Hyderabad city outskirts.
• Arunachal Pradesh:Arunachal Pradesh recorded 289 new Covid19 positive cases with Itanagar Capital Region accounting for 173 cases.
• Assam: In Assam during the last 24 hours 1762 COVID-19 patients discharged after recovery. Total active cases in the state reached to 30182. While 132709 patients have been discharged so far.
• Manipur: In Manipur 96 new Covid19 positive cases detected taking the covid tally to 9376. With 75 percent recovery rate, there are 2206 active cases in the state.In Manipur 2 patients expired due to Covid19 complications taking the death toll in the state to 62.
• Sikkim: In Sikkim till today 1974 COVID-19 patients discharged after recovery. There are 607 active cases in the state.
• Maharashtra: Maharashtra Chief Minister Uddhav Thackeray has expressed confidence that his government’s just launched ‘My family - My Responsibility’ direct contact campaign would strengthen the fight against Covid-19 in the state which has recorded more than 2.73 lakh active cases as on date. 59 thousand health teams have been formed to reach out to 2.25 crore households across the state.Besides creating public awareness about Covid-19, the campaign envisages conducting health checks to identify symptoms followed by proper treatment of patients. CM Thackerey briefed Prime Minister NarendraModi about the state’s initiative during the Covid review meeting held on Wednesday evening.
• Gujarat: Chief Minister Vijay Rupani has directed the state Health Department to conduct a state-wide investigation on private laboratories, after a report in a Gujarati daily stated that several of them were offering "bogus negative certificates" without collecting samples or providing details of tests. These certificates were allegedly issued to returning migrant workers to help them dodge 14 days quarantine
• Rajasthan: In Rajasthan, the recovery rate of the Corona patients has reached 83.12 per cent in the state. At the same time, the number of people who have won the battle of life by defeating Corona has also crossed one lakh. Barmer tops the recovery rate, where more than 95 per cent patients have been recovered. Bundi and Sirohi districts also have high recovery rate. Hanumangarh, Bundi, Jhunjhunu, Pratapgarh and Dausa are the districts where the death toll due to Corona is in the single digit.
• Madhya Pradesh: In 23 days of September, Covid-19 cases have more than doubled in 21 districts of Madhya Pradesh. The tally has more than tripled in at least three districts, and in Narsinghpur, it has increased by nearly 400%. The major Covid-19 hotbeds of the state — Indore, Bhopal, Jabalpur and Gwalior — are not among these 21 districts. This clearly indicates the spread of Covid-19 in smaller districts of the state.