Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the inauguration of Submarine Cable Connectivity to Andaman & Nicobar Islands
10 AUG 2020 12:23PM by PIB Delhi
My greetings to the land of freedom struggle for India’s independence, Andaman and Nicobar and its people!!!
This day is important not only for lakhs of friends living in dozens of islands of Andaman and Nicobar, but also for the whole country.
Friends,
Saluting Subhas Chandra Bose, I had the opportunity to launch the work for the Submarine Optical Fibre Cable Connectivity Project about one and a half years ago. I am glad that its work is now complete and today I am also fortunate to dedicate this project. This service has been started today from Chennai to Port Blair, Port Blair to Little Andaman and Port Blair to Swaraj Island, in a large part of Andaman and Nicobar Islands.
I congratulate the people of Andaman & Nicobar Islands for this facility and connectivity filled with endless opportunities. My best wishes to you. I see this as a loving gift to the people of Andaman in the week before 15 August, before Independence Day.
Friends,
The completion of this work of laying of cables for about 2300 kilometres distance within the sea ahead of time is itself very commendable. It is not so easy to do survey in deep sea, or to maintain the quality of the cable, and laying the cable through special ships. On top of that, there were hurdles like high waves, storms and monsoon. The challenges were as formidable as this project. This was also one of the reasons why despite the need of this facility for years, it could not be worked on. But I am glad that this work has been completed, overcoming all the obstacles. Even a crisis like Corona, which stalled everything, could not stop the completion of this work.
Friends,
It was the responsibility of the country to provide modern telecom connectivity to the hard working citizens of the place which is so important for the past, present and future of the country. Through a highly dedicated team and team spirit an age-old dream has been fulfilled. I also congratulate every person associated with this project.
Friends,
Such a challenging task can be accomplished only when work is done with full commitment and full capacity. We have been dedicated to ensuring that mental and physical distances are bridged between Delhi and every person and region of the country; and modern facilities reach every person and region of the country to make their lives easier. We have also tried to ensure that there is rapid development of border areas and maritime border areas associated with the security of the nation.
Friends,
This optical fibre project connecting Andaman and Nicobar to the rest of the country and the world is a symbol of our commitment to Ease of Living. Now the people of Andaman and Nicobar will also be able to get the same affordable and good quality facilities of mobile connectivity and fast internet, of which India is the leader in the whole world today. Now the people, the sisters, children, youth, traders and businessmen of Andaman and Nicobar will also be able to get all the benefits of Digital India, which the people of the rest of the country are getting. Be it studying online, earning from tourism, banking, shopping or medicine, now thousands of families from Andaman and Nicobar will also be able to get these facilities online.
Friends,
The visiting tourists will also benefit a lot from the facilities that Andaman has got today. Better net connectivity has become the first priority of any tourist destination today. Earlier, the tourists of the country and the world used to face a lot of problems due to lack of mobile and internet connectivity. He was constantly cut off from his family and business. Now this problem is also going to end. Now the internet connectivity will be excellent, so I am sure that people will visit this place for a longer time. When people stay for a longer time, enjoy the sea of ​​Andaman and Nicobar and the food there, then it will have a huge impact on employment as well. New employment opportunities will also be created.
Friends,
Andaman and Nicobar is the main centre of India's Economic-Strategic Cooperation and Coordination. The Indian Ocean has been the centre of India's trade and strategic prowess for thousands of years. Now that India is following the new policy and practice of trade and cooperation in Indo-Pacific, the importance of our islands including Andaman and Nicobar has increased further. Under the Act-East policy, Andaman and Nicobar's role in developing India's strong relations with East Asian countries and other littoral countries is very high and is going to increase further. In New India, Island Development Agency was formed 3 years ago to strengthen this role of Andaman and Nicobar Islands. Today, you are seeing that the projects which were not completed in Andaman and Nicobar for years are now rapidly getting completed.
Friends,
High Impact Projects are being expanded in 12 islands of Andaman and Nicobar. A major problem related to mobile and internet connectivity has been resolved today. In addition, physical connectivity through road, air and water is also being strengthened. Work is underway for 2 major bridges and widening of NH-4 at a rapid pace to improve the road connectivity of North and Middle Andaman. Capacity to handle 1200 passengers at a time in Port Blair Airport is being developed and will be ready in the coming few months.
Apart from this, the airports at Diglipur, Car Nicobar and Campbell-Bay are also ready for operation. Water Aerodrome Infrastructure like Passenger Terminal, Floating Jetty in Swaraj Island, Shaheed Island and Long Island will also be ready in the coming months. After this, Sea Plane service will start here under the UDAN scheme. This will strengthen connectivity from one island to another and will also reduce your travel time.
Friends,
To increase the facility of water connectivity between the islands and the rest of the country, the 4 ships being built at Kochi Shipyard will also be delivered in the coming months. We are trying to ensure that in the next one year the facility of repairing large ships would be developed in the same island. This will save your time, reduce expenses and also create employment opportunities. This will also be of great benefit to the fisheries sector.
Friends,
Andaman and Nicobar Islands are going to develop as a hub of Port-led Development in the coming days. Andaman & Nicobar is located at a very competitive distance from many ports of the world. Today, the whole world understands that the country with better network of ports and their connectivity will boost the trade of the 21st century. In such a situation, the work related to infrastructure in Andaman and Nicobar will take it to new heights of development.
Friends,
Today as India is moving ahead with the resolve of self-sufficiency and is busy in establishing itself as an important player of Global Supply and Value Chain, as a Global Manufacturing Hub, it becomes very important to further strengthen our network of Waterways and Ports. The work being done for Port Development and Port-led Development for the last 6-7 years is giving new strength to the country.
Today, we are building a large network of river waterways, connecting large sea ports to the land-locked states of the country. The legal hurdles in the development of Port Infra are also being removed continuously. Government's focus is also on promoting Ease of doing Business in the sea and simplifying Maritime Logistics. Work is also underway to develop the world's largest single window platform.
Friends,
Due to many such efforts, now both the capacity and the capabilities of the country's port network are expanding. After a long wait for 3 decades, India's first deep draft green-field sea port in the West Coast has been given in-principle approval. Similarly, construction of deep draft inner harbour in the East Coast is also going on at a rapid pace.
It is now proposed to construct a Trans Shipment Port in Great Nicobar at an estimated cost of about Rs 10 thousand crores. Our target is to complete its first phase in the coming 4-5 years. Once this port is ready, big ships will also be able to anchor here. This will increase India's share in maritime trade and provide new opportunities to our youth.
Friends,
The modern infrastructure being developed in Andaman and Nicobar today will also boost the blue economy. Fisheries, Aquaculture and Sea Weed farming are an important part of the Blue Economy. The benefits of Seaweed are being discussed in the world today. Many countries are exploring its potential. I am happy that the results of the pilot project in Port Blair to explore its potential in Andaman and Nicobar are encouraging. Now studies have been started to promote its cultivation in the islands. If these experiments are successful on a large scale, then it can be expanded to other places in the country. This will especially benefit our fishermen. I hope that our efforts in this decade will not only provide new facilities to Andaman-Nicobar, but also to the people of the world, and it will also find a prominent place in the World Tourist Map.
Once again, I congratulate all the people of Andaman & Nicobar Islands for this modern facility of mobile phone and internet connectivity. And now amid the Corona pandemic, I pray for you to stay healthy and safe. I also wish for your family to stay healthy. In this times of Corona, always follow social distancing or ‘do gaz doori' and keep moving forward.
I have got the opportunity to salute you and this land of freedom struggle today before 15th August. I also congratulate all of you for this great occasion held before August 15, before the celebration of Independence Day and I invite you to come forward for leapfrogging to a bright future.
Thanks a lot!

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜକୁ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବା ସମୁଦ୍ର ତଳ କେବୁଲ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଉଦ୍ଘାଟନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
10 AUG 2020 12:23PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତାର ତପୋଭୂମି, ସଂକଳ୍ପସ୍ଥଳୀ, ଆଣ୍ଡାମାନ- ନିକୋବରର ଭୂମି ଏବଂ ସେଠାରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ସମସ୍ତ ଲୋକଙ୍କୁ ମୋର ନମସ୍କାର!!!
ଆଜିର ଏହି ପବିତ୍ର ଦିନ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବରର କେଇ ଡଜନ ଦ୍ୱୀପରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ସାଥୀମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ବେଶ୍ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରେ । ପୁରା ଦେଶ ଲାଗି ମଧ୍ୟ ଆଜିର ଦିନଟି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ବୋଲି କହିଲେ ଅତ୍ୟୁକ୍ତି ହେବନାହିଁ ।
ସାଥୀଗଣ, ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷଙ୍କୁ ନମସ୍କାର ପୂର୍ବକ, ପାଖାପାଖି ଦେଢ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ମୋତେ ସବମେରାଇନ ଅପଟିକାଲ୍ ଫାଇବର କେବଳ ସଂଯୋଗ ପରିଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବାର ଅବସର ମିଳିଥିଲା । ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସି ଯେ ଏବେ ସେହି କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ଏବଂ ଆଜି ଏହାର ଲୋକାର୍ପଣ କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମୋତେ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି । ଚେନ୍ନାଇରୁ ପୋର୍ଟବ୍ଲେୟାର ନେଇ ଲିଟଲ ଆଣ୍ଡାମାନ ଏବଂ ପୋର୍ଟବ୍ଲେୟାର ଠାରୁ ସ୍ୱରାଜ ଦ୍ୱୀପ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆଣ୍ଡାମାନ ନିକୋବରର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶକୁ ଏହି ସେବା ଆଜିଠାରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ସାରିଛି ।
ମୁଁ ଆଜି ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହି ସୁବିଧା ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଥିବା ଯୋଗୁ, ଅନନ୍ତ ଅବସରରେ ଭରପୂର ଏହି ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ବହୁତ ବହୁତ ବଧେଇ ଜଣାଉଛି, ଶୁଭକାମନା ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । ସ୍ୱତନ୍ତ୍ରତା ଦିବସ ପୂର୍ବରୁ ଆଣ୍ଡାମାନବାସଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରକାର ଅଗଷ୍ଟ 15ର ଏକ ସପ୍ତାହ ପୂର୍ବରୁ ଏହା ସ୍ନେହଭରା ଏକ ଉପହାର ଭଳି ଅବସର ବୋଲି ମୁଁ ବିବେଚନା କରୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ସମୁଦ୍ର ଭିତରେ ପାଖାପାଖି 2300 କିଲୋମିଟର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କେବୁଲ ବିଛାଇବାର ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା, ନିଜସ୍ୱ ଢ଼ଙ୍ଗରେ ଏକ ଅତି ପ୍ରଶଂସନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ । ଗଭୀର ସମୁଦ୍ରରେ ସର୍ଭେ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପାଦନ କରିବା, କେବଲର ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନ କାଏମ ରଖିବା, ବିଶେଷ ଜାହାଜମାନଙ୍କ ସାହାଯ୍ୟରେ ସେସବୁକୁ ବିଛାଇବା କିଛି ସହଜ କାର୍ଯ୍ୟ ନୁହେଁ । ସମୁଦ୍ର ଉପରେ ଉଠୁଥିବା ବଡ଼ ବଡ଼ ଢ଼େଉ, ଝଡ଼ ତୋଫାନ ଏବଂ ମୌସୁମୀ ବର୍ଷାର ପ୍ରକୋପ ସବୁକିଛି ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ ଦିଗରେ ଗୋଟିଏ ଗୋଟିଏ ବାଧକ । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯେତିକି ବଡ଼ ଥିଲା, ସେତିକି ଅଧିକ ମାତ୍ରାରେ ଏଥିସହ ଚାଲେଞ୍ଜ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଥିଲା । ଏହା ମଧ୍ୟ ଗୋଟିଏ କାରଣ ଯେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ସୁବିଧାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପଲବ୍ଧି କରାଯାଉଥିଲେ ସୁଦ୍ଧା ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇ ପାରୁନଥିଲା । କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସି ଯେ ସକଳ ପ୍ରକାର ବାଧା ଓ ପ୍ରତିକୂଳ ପରିସ୍ଥିତି ସତ୍ତ୍ୱେ ସେସବୁକୁ ଅତିକ୍ରମ କରି, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇପାରିଛି । ଏପରିକି କରୋନା ଭଳି ବୈଶ୍ୱିକ ମହାମାରୀ ଭଳି ଆପଦା ସମୟରେ, ଯାହାକି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ସବୁକିଛି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଠପ୍ କରିଦେଇଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ଏଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକୁ ରୋକି ପାରିନାହିଁ ।
ସାଥୀଗଣ, ଦେଶର ଇତିହାସ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ଏତେ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ଥାନକୁ, ସେଠାକାର ପରିଶ୍ରମୀ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଆଧୁନିକ ଟେଲିକମ୍ ସଂଯୋଗ ସୁବିଧା ଦେବା ଦେଶର ଦାୟିତ୍ୱ ଥିଲା । ଏକ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସମର୍ପିତ ଟିମ୍ ଦ୍ୱାରା ଗୋଷ୍ଠୀଗତ ଭାବନା ଦ୍ୱାରା ଆଜି ଏହି ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରାଯାଇପାରିଛି । ମୁଁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ସହ ଯୋଡ଼ିହୋଇ ରହିଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାଥୀଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜ୍ଞାପନ କରୁଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନମସ୍କାର କରୁଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ଏଭଳି ସଂକଟଭରା କାର୍ଯ୍ୟ ସେତିକିବେଳେ ସାକାର କରାଯିବା ସମ୍ଭବପର ହୋଇଥାଏ ଯେତେବେଳେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷମତାର ସହିତ, ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କନେକ୍ଟିଭିଟି ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପାଦନ କରାଯାଇଥାଏ । ଆମର ସମର୍ପଣ ରହିଛି ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଦିଲ୍ଲୀ ସହିତ ଏବଂ ଦିଲ୍ଲୀ ଠାରୁ ଉଭୟ ପକ୍ଷ ଦୂରତାକୁ କିଭଳି ସଂଯୋଗ କରାଯାଇପାରିବ । ଆମର ସଂକଳ୍ପ ରହିଛି ଯେ ଦେଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକ, ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ର ପାଖରେ କିଭଳି ଭାବେ ସକଳ ପ୍ରକାର ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ପହଞ୍ଚିବ । ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ଜୀବନ କିଭଳି ସହଜ ଓ ସରଳ ହୋଇପାରିବ । ଆମର ଏହି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ରହିଛି ଯେ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ସୀମାନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ସମୁଦ୍ର ସୀମା ନିକଟରେ ଥିବା କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକର କିଭଳି ଦ୍ରୁତ ବିକାଶ ଘଟିପାରିବ ।
ସାଥୀଗଣ, ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବରକୁ ଦେଶର ଅବଶିଷ୍ଟ ଭାଗ ସହିତ ଏବଂ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ପାରୁଥିବା ଅପ୍ଟିକାଲ୍ ଫାଇବର, ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଲିଭିଂ ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଏହା ହେଉଛି ପ୍ରତୀକ । ଏବେ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପର ଜନସାଧାରଣ ମଧ୍ୟ ମୋବାଇଲ୍ କନେକ୍ଟିଭିଟି ଏବଂ ଦ୍ରୁତ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସେହିଭଳି ଶସ୍ତା ଓ ଗୁଣାତ୍ମକ ସୁବିଧା ପାଇପାରିବେ, ଯେଉଥିପାଇଁ ଆଜି ପୁରା ବିଶ୍ୱରେ ଭାରତ ଅଗ୍ରଣୀ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛି ଏବଂ ସେହି ସ୍ଥାନ ଅଧିକାର କରିପାରିଛି । ଏବେ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ, ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ, ପିଲାମାନଙ୍କୁ, ଯୁବକଯୁବତୀମାନଙ୍କୁ, ବ୍ୟବସାୟୀ ଓ କାରବାରକାରୀମାନଙ୍କୁ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆର ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇପାରିବ । ଦେଶର ଅବଶିଷ୍ଟ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଯେଉଁସବୁ ସୁବିଧା ସୁଯୋଗ ମିଳିପାରିଛି ତାହା ଏବେ ସେମାନେ ପାଇପାରିବେ । ଅନଲାଇନରେ ପାଠପଢ଼ା ବ୍ୟବସ୍ଥା ହେଉ, ଟୁରିଜିମରୁ ଉପାର୍ଜନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଥାଉ, ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ସେବା ହୋଇଥାଉ, ସପିଂ ହେଉ ବା ଔଷଧ ମିଳିବା ଭଳି ବ୍ୟବସ୍ଥା ହୋଇଥାଉ, ଏବେ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବରର ହଜାର ହଜାର ପରିବାରଙ୍କ ବି ଅନଲାଇନର ଏହି ସୁବିଧା ପ୍ରାପ୍ତ ହେବ ।
ସାଥୀଗଣ, ଆଜି ଆଣ୍ଡାମାନକୁ ଯେଉଁ ସୁବିଧା ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି, ଏହାର ବହୁତ ବଡ଼ ଫାଇଦା ସେଠାକୁ ଯାଉଥିବା ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟ ମିଳିପାରିବ । ଉତ୍ତମ ନେଟ୍ ସଂଯୋଗ ଆଜି ଯେକୌଣସି ପର୍ଯ୍ୟଟନ ଲକ୍ଷ୍ୟସ୍ଥଳୀ ପାଇଁ ସର୍ବପ୍ରଥମ ପ୍ରାଥମିକତା ଓ ଆବଶ୍ୟକତା ହୋଇଛି । ପୂର୍ବରୁ ଦେଶ ଓ ଦୁନିଆର ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନଙ୍କୁ ମୋବାଇଲ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସଂଯୋଗର କମ୍ ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ଘୋର ସମସ୍ୟାରେ ପକାଉଥିଲା । ନିଜର ପରିବାରଙ୍କ ସହ, ନିଜର ବ୍ୟବସାୟ ସହିତ ଏକ ପ୍ରକାର ନିରନ୍ତର ସଂପର୍କରେ ରହିବା ସମ୍ଭବପର ହୋଇପାରୁନଥିଲା । ଏବେ ଏହିସବୁ ସମସ୍ୟା ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ରୂପେ ସମାପ୍ତ ହୋଇଯିବ । ଏବେ ଉତ୍ତମ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସେବା ଉପଲବ୍ଧ ହେବ, ଏବଂ ତାହା ଫଳରେ ମୋର ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଲୋକମାନେ ଏବଂ ଦୂର ଦୂରାନ୍ତରୁ ଲୋକମାନେ ସେଠାକୁ ଯିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରିବେ । ଯେତେବେଳେ ଅଧିକ ଲୋକ ଆସିବେ ଓ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପରେ ଅବସ୍ଥାନ କରିବେ, ସେଠାକାର ସମୁଦ୍ର ଆଉ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ କୌଣସି ଦୂରତା ରଖିବ ନାହିଁ । ସେଠାକାର ଖାଇବା ପିଇବା ଠାରୁ ନେଇ ସକଳ ପ୍ରକାର ଆନନ୍ଦ ଉପଭୋଗ କରିପାରିବେ । ତାହାର ବଡ଼ ପ୍ରଭାବ ସେଠାକାର ରୋଜଗାରକୁ ହେବ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକମାନେ ରୋଜଗାର କରିବାର ନୂଆ ନୂଆ ଅବସର ପାଇପାରିବେ ।
ସାଥୀଗଣ, ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଭାରତର ଆର୍ଥିକ- ରଣନୀତିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ସମନ୍ୱୟର ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ଅଟେ । ଭାରତ ମହାସାଗର ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତର ବ୍ୟାପାରିକ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ସାମର୍ଥ୍ୟର କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳୀ ହୋଇ ରହିଆସିଛି । ଏବେ ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ଭାରତ- ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ରରେ ବ୍ୟବସାୟ ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର ଏବଂ ସହଯୋଗର ନୂଆ ନୀତି ଏବଂ ରୀତି ଆଧାରରେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି, ସେତେବେଳେ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ସହିତ ଆମର ସେଠାକାର ସମସ୍ତ ଦ୍ୱୀପର ମହତ୍ତ୍ୱ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଆମର ‘ଆକ୍ଟ ଇଷ୍ଟ ନୀତି’ ଅଧୀନରେ ପୂର୍ବ ଏସୀୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନ ଏବଂ ସମୁଦ୍ର ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ସହିତ ଭାରତର ମଜଭୁତ ହୋଇ ଚାଲିଥିବା ସଂପର୍କରେ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବରର ଭୂମିକା ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଏବଂ ତାହା ନିରନ୍ତର ଭାବେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଚାଲିଛି । ନୂତନ ଭାରତରେ, ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜର ଏହି ଭୂମିକାକୁ ମଜଭୁତ କରିବା ସକାଶେ, 3 ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଦ୍ୱୀପ ବିକାଶ ଏଜେନ୍ସି ଗଠନ କରାଯାଇଥିଲା । ଆଜି ଆପଣମାନେ ଦେଖି ପାରୁଛନ୍ତି ଯେ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବରରେ ଯେଉଁସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଅସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସ୍ଥାରେ ରହିଥିଲା, ସେସବୁ ଏବେ ତୀବ୍ରତାର ସହ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବରର 12ଟି ଦ୍ୱୀପରେ ହାଇ ଇମ୍ପାକ୍ଟ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟର ବିସ୍ତାରଣ କରାଯାଉଛି । ମୋବାଇଲ୍ ଏବଂ ଇଣ୍ଟରନେଟ୍ ସଂଯୋଗର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ଆଜି ହୋଇପାରିଛି । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସଡ଼କ, ବିମାନ ଏବଂ ଜଳପଥରେ ସଂଯୋଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଫିଜିକାଲ କନେକ୍ଟିଭିଟିକୁ ମଧ୍ୟ ସଶକ୍ତ କରାଯାଉଛି । ଉତ୍ତର ଏବଂ ମଧ୍ୟ ଆଣ୍ଡାମାନର ସଡ଼କ ସଂଯୋଗକୁ ମଜଭୁତ କରିବା ସକାଶେ 2ଟି ବଡ଼ ସେତୁ ଏବଂ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ 4କୁ ଆହୁରି ଚଉଡ଼ା କରିବା ନିମନ୍ତେ ବେଶ୍ କ୍ଷିପ୍ରତାର ସହ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଉଛି । ପୋର୍ଟ ବ୍ଲେୟାର ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ ଏକା ସଙ୍ଗେ 1200 ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ହ୍ୟାଣ୍ଡଲ କରିବା ଭଳି କ୍ଷମତା ଆଗାମୀ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯିବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଦିଗ୍ଲିପୁର, କାର୍ ନିକୋବର ଏବଂ କ୍ୟାମ୍ପବେଲ୍ ବେରେ ମଧ୍ୟ ବିମାନ ବନ୍ଦର ଅପରେସନ୍ ପାଇଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ପ୍ରସ୍ତୁତି କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇସାରିଛି । ସ୍ୱରାଜ ଦ୍ୱୀପ, ଶହୀଦ ଦ୍ୱୀପ ଏବଂ ଲଙ୍ଗ ଆଇଲାଣ୍ଡ ଦ୍ୱୀକରେ ପାସେଞ୍ଜର ଟର୍ମିନାଲ, ଫ୍ଲୋଟିଂ ଜେଟି ଭଳି ଜଳ ଏରୋଡ଼୍ରୋମ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଧ୍ୟ ଆଗାମୀ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯିବ । ଏହାତିରିକ୍ତ, ଏଠାରେ ଉଡ଼ାନ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ସମୁଦ୍ର ବିମାନ ସେବା ଆରମ୍ଭ କରାଯିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଏହି ଦ୍ୱୀପର ଅନ୍ୟ ଦ୍ୱୀପପୁଞ୍ଜମାନଙ୍କ ସହ ସଂଯୋଗ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ମଜଭୁତ ହୋଇପାରିବ ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କ ଆତଯାତରେ ମଧ୍ୟ ଯେଉଁସବୁ ଅସୁବିଧା ଥିଲା ତାହା ହ୍ରାସ ପାଇବ । ସାଥୀଗଣ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦ୍ୱୀପ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରଙ୍କ ସଂଯୋଗ ସୁବିଧା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ସକାଶେ କୋଚି ସିପୟାର୍ଡ଼ରେ ଯେଉଁ 4ଟି ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି, ସେଗୁଡ଼ିକର ଡେଲିଭରୀ ମଧ୍ୟ ଆଗାମୀ କିଛି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଯିବ । ପ୍ରୟାସ କରାଯାଉଛି ଯେ ଆସନ୍ତା ଏକ ବର୍ଷ ଭିତରେ ଯେଉଁ ମରାମତି କରାଯିବାର ସୁବିଧା ସେଠାରେ ଦ୍ୱୀପମାନଙ୍କରେ ହିଁ ବିକଶିତ କରାଯିବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଆପଣମାନଙ୍କ ସମୟ ବଂଚିବ ଏବଂ ଖର୍ଚ୍ଚ ମଧ୍ୟ କମିବ । ରୋଜଗାରର ଅବସର ମିଳିପାରିବ । ଏହାର ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଲାଭ ଫିସେରୀ ସେକ୍ଟରକୁ ହିଁ ମିଳିପାରିବ ।
ସାଥୀଗଣ, ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପ ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିକ ବିକାଶର ଏକ ପେଣ୍ଠସ୍ଥଳୀରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି । ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପ ବିଶ୍ୱର ଅନେକ ବନ୍ଦର ସହିତ ବେଶ ପ୍ରତିଦ୍ୱନ୍ଦ୍ୱିତାମୂଳକ ଦୂରତ୍ୱରେ ଅବସ୍ଥିତ । ଏବେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଏକଥା ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି ଯେ ଯେଉଁ ଦେଶର ବନ୍ଦର ନେଟୱାର୍କ ଯେତିକି ସୁଦୃଢ଼ ଏବଂ ଏହାର ସଂଯୋଗ ସୁବିଧା ଉତ୍ତମ ଧରଣର, ସେହି ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ଏମିତି ଦେଖିବାକୁ ଗଲେ, ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପରେ ହେଉଥିବା ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ସହିତ ସଂଶ୍ଳିଷ୍ଟ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ, ଏହାର ବିକାଶ ସହିତ ନୂଆ ଶୀର୍ଷରେ ପହଂଚିପାରିବ ।
ସାଥୀଗଣ, ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ସଂପଳ୍ପର ସହିତ ଆମେମାନେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ, ବିଶ୍ୱ ମେନୁଫାକଚରିଂ ହବ ଭାବେ, ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟ ଚେନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ଲେୟାର ରୂପେ ଦେଶ ନିଜକୁ ସ୍ଥାପିତ କରିବାରେ ଯୋଡ଼ିହୋଇ ରହିଛି, ସେତେବେଳେ ଜଳପଥ ଏବଂ ଆମର ବନ୍ଦରସମୂହକୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଖୁବ୍‌ ଜରୁରି କଥା । ବିଗତ 6-7 ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଦର ବିକାଶ ଏବଂ ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିକ ବିକାଶକୁ ନେଇ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟ ସଂପାଦନ କରାଯାଉଛି, ତାହାଦ୍ୱାରା ଦେଶକୁ ନୂଆ ଶକ୍ତି ପ୍ରାପ୍ତ ହେଉଛି ।
ଆଜି ଆମେମାନେ ନଦୀ ଜଳମାର୍ଗର ଏକ ବଡ଼ ନେଟୱାର୍କ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛୁ ଯାହା ସମୁଦ୍ରର ବଡ଼ ବନ୍ଦରକୁ ଦେଶର ଭୂବନ୍ଦୀ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କ ସହ ସଂଯୋଗ କରିପାରୁଛି । ବନ୍ଦର ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ଯେ ଯେଉଁ ଆଇନଗତ ଅସୁବିଧାମାନ ଥିଲା, ସେସବୁକୁ ଲଗାତାର ଭାବେ ଦୂର କରାଯାଉଛି । ସରକାରଙ୍କ ଧ୍ୟାନ ସମୁଦ୍ରରେ ଇଜ୍ ଅଫ୍ ଡୁଇଂ ବିଜିନେସକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ କରିବା ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସକୁ ସରଳ କରିବା ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରୀତ ରହିଛି । ଏମିତି ଦେଖିବାକୁ ଗଲେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସିଙ୍ଗଲ ୱିଣ୍ଡୋ ପ୍ଲାଟଫର୍ମକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି ।
ସାଥୀଗଣ, ଏମିତିରେ ଅନେକ ପ୍ରୟାସ କାରଣରୁ ଏବେ ଦେଶରେ ବନ୍ଦର ନେଟୱାର୍କର କ୍ଷମତା ଏବଂ ଦକ୍ଷତା, ଉଭୟର ବିସ୍ତାର ହୋଇଚାଲିଛି । ତିନି ଦଶକର ପ୍ରତୀକ୍ଷା ପରେ ପଶ୍ଚିମ ତଟରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଡୀପ୍‌ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ସାମୁଦ୍ରିକ ବନ୍ଦରକୁ ସିଦ୍ଧାନ୍ତିକ ମଞ୍ଜୁରି ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ସେହିଭଳି ପୂର୍ବ ତଟରେ ଡୀପ୍‌ ଡ୍ରାଫ୍ଟ ଇନର ବନ୍ଦରର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ବେଶ୍ ପ୍ରଖର ଗତିରେ ଚାଲୁ ରହିଛି ।
ଏବେ ଗ୍ରେଟର ନିକୋବରରେ ପାଖାପାଖି 10 ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ସମ୍ଭାବିତ ନିବେଶରେ ଟ୍ରାନ୍ସ ସିପମେଂଟ ବନ୍ଦରର ନିର୍ମାଣ ପ୍ରସ୍ତାବ ରହିଛି । ଆମର ପ୍ରୟାସ ଏହା ଯେ ଆଗାମୀ 4-5 ବର୍ଷ ଭିତରେ ଏହାର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ କାର୍ଯ୍ୟ କିଭଳି ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ କରାଯାଇପାରିବ । ଥରେ ଯେତେବେଳେ ଏହି ବନ୍ଦର ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଯିବ ସେତେବେଳେ ଏଠାରେ ବଡ଼ ବଡ଼ ଜାହାଜ ମଧ୍ୟ ରୋକି ପାରିବେ । ଏହାଦ୍ୱାରା ସାମୁଦ୍ରିକ ବ୍ୟାପାରରେ ଭାରତର ଭାଗିଦାରୀ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଆମର ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ନୂଆ ନୂଆ ସୁଯୋଗ ମିଳିପାରିବ ।
ସାଥୀଗଣ, ଆଜି ଯେତେ ଯେତେ ଆଧୁନିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆଣ୍ଡାମାନ ନିକୋବରରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି, ସେସବୁ ବ୍ଲୁ ଇକୋନୋମିକୁ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରିବ । ବ୍ଲୁ ଇକୋନୋମିର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅଂଶ ହେଉଛି ମାଛଧରା, ମାଛଚାଷ ଏବଂ ସାମୁଦ୍ରିକ ଗୁଳ୍ମ ଫାର୍ମିଂ, ସାମୁଦ୍ରିକ ଗୁଳ୍ମର ଫାଇଦାକୁ ନେଇ ଏବେ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ଚର୍ଚ୍ଚା ହେଉଛି । କେତେକ ଦେଶ ଏହି ସମ୍ଭାବାନ ଦିଗରେ ଅଧିକ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଜାରି ରଖିଛନ୍ତି । ମୁଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଖୁସି ଯେ ଆଣ୍ଡାମାନ ନିକୋବର ଦ୍ୱୀପ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଭଳି ସମ୍ଭାବନାର ସନ୍ଧାନ ନିମନ୍ତେ ପୋର୍ଟ ବ୍ଲେୟାରରେ ଯେଉଁ ପାଇଲଟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ସାହାର ପରିଣାମ ବେଶ୍ ଉତ୍ସାହଜନକ ଅଟେ । ଏବେ ଏହାର ଚାଷକୁ ଦ୍ୱୀପମାନଙ୍କରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସକାଶେ ଅଧ୍ୟୟନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇ ସାରିଛି । ଯଦି ଏହି ପ୍ରୟୋଗ ବିରାଟ ଆକାରରେ ସଫଳ ହୋଇପାରିବ, ତେବେ ଏହାକୁ ଦେଶର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସ୍ଥାନରେ ମଧ୍ୟ ବିସ୍ତାରିତ କରାଯାଇହେବ । ଏହା ବିଶେଷ କରି ଆମର ମତ୍ସ୍ୟଜୀବୀ ସାଥୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବେଶ୍ ଲାଭଜନକ ହୋଇପାରିବ । ମୋର ବିଶ୍ୱାସ ଯେ ଆମର ଆଜିର ପ୍ରୟାସ ଏହି ଦଶକରେ ଆଣ୍ଡାମାନ ଓ ନିକୋବରକୁ, ଏଠାକାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ କେବଳ ନୂତନ ସଂଯୋଗର ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବ ନାହିଁ ଅପରନ୍ତୁ ବିଶ୍ୱ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ମାନଚିତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନ ରୂପେ ସୁପ୍ରତିଷ୍ଠିତ କରିପାରିବ ।
ପୁଣି ଥରେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ଆଣ୍ଡାମାନ- ନିକୋବରବାସୀଙ୍କୁ ଏହି ମୋବାଇଲ ଓ ଇଂଟରନେଟ୍‌ ସଂଯୋଗୀକରଣର ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ସକାଶେ ବହୁତ ବହୁତ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଏବେ ଯେତେବେଳେ କରୋନାର ସମୟ ଆସିଛି, ସେତେବେଳେ ବିଶେଷ ଭାବେ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମୁଁ ପ୍ରାର୍ଥନା କରିବ ଯେ ଆପଣମାନେ ସୁସ୍ଥ ରୁହନ୍ତୁ, ସୁରକ୍ଷିତ ରହନ୍ତୁ । ଆପଣମାନଙ୍କ ପରିବାର ସୁସ୍ଥ ରହନ୍ତୁ । କରୋନର ଏହି କାଳ ଘଡ଼ିରେ ଦୁଇ ଗଜର ଦୂରତା ପାଳନ ସଦାସର୍ବଦା ଆପଣମାନେ ପାଳନ କରନ୍ତୁ, ଆଗକୁ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ି ଚାଲନ୍ତୁ ।
ଏହି କାମନାର ସହ ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ତପୋଭୂମିକୁ ଏବଂ ଅଗଷ୍ଟ 15 ପୂର୍ବରୁ ଆଜି ମୋତେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ନମସ୍କାର କରିବାର ସୁଯୋଗ ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ 15 ଅଗଷ୍ଟର ପୂର୍ବରୁ, ସ୍ୱାଧୀନତାର ପର୍ବ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ବିରାଟ ଅବସର ପାଇଁ ଅନେକ ଅନେକ ବଧେଇ ଜଣାଉଛି ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ଭବିଷ୍ୟତ କିଭଳି ଭାବେ ନୂଆ ଶୀର୍ଷରେ ପହଂଚିବା ଲାଗି ଲମ୍ଫ ପ୍ରଦାନ କରିବ ସେଥିପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ ଜଣାଉଛି ।
ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ ।