PIB Headquarters
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
19 JUL 2020 6:16PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা মীওই ২৩,৬০০ নাবা ফখি; নাবা ফরবগী কেস মশীংনা এক্তিব কেস মশীংদগী লাখ ৩ হেনখ্রে।
• মিল্লিয়ন অমদা তেস্ত তৌবগী চাং ১০,০০০ য়ৌশিল্লক্লে।
• ভারতকী কেস ফেতেলিতী রেত (সি.এফ.আর.) অহানবা ওইনা চাদা ২.৫গী মখাদা লৈরে; স্তেত অমসুং য়ু.তি. ২৯দা লৈবাক্কী চাংচত্তগী হন্থবা সি.এফ.আর. লৈরে।
• শেল-থুম মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯ থেংননবা জি. ২০ এক্সন প্লানগী মরমদা ঙাংখি, একজিৎ স্ত্রেতেজীদা কা হেন্না শোকচিল্লক্লিবা ফিবম অসি থেংননবা মালেমগী থাক্তা খুৎশম্নবগী তঙাইফদবা লৈরিবসি থমখি।
• কোবিদ-১৯ লাইচৎ থেংনবদা মীয়ামগা খোঙবু ওইদুনা চৎমিন্নবগীদমক উপ রাস্ত্রপতিনা মিদিয়াবু থাগৎখ্রে
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দগী কোবিদ-১৯দা অপদেৎ: হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা মীওই ২৩,৬০০ নাবা ফখি; নাবা ফরবগী কেস মশীংনা এক্তিব কেস মশীংদগী লাখ ৩ হেনখ্রে; মিল্লিয়ন অমদা তেস্ত তৌবগী চাং (তি.পি.এম.) ১০,০০০ য়ৌশিল্লক্লে
হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা কোবিদ অনাবা মীওই ২৩,৬৭২ না ফখ্রে। নাবা ফরবা অনাবা মশীংগা এক্তিব কোবিদ-১৯ কেস মশীংগগী খেন্নবসু ৩,০৪,০৪৩ ওইরে। অপুনবা নাবা ফরবা মশীংনা ৬,৭৭,৪২২নি। নাবা ফগৎলকপগী চাংনা ৬২.৮৬%নি। এক্তিব কেস ৩,৭৩,৩৭৯দা মীৎকুপ নাহুমশিংনা হোস্পিতাল অমসুং হোম আইসোলেসন তৌদুনা লাইয়েং চত্থরি। হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা সেম্পল ৩,৫৮,১২৭ তেস্ত তৌখি। অপুনবা ওইনা তেস্ত তৌখ্রবা সেমপল ১,৩৭,৯১,৮৬৯না ভারত্তা মিল্লিয়ন অমদা তেস্ত তৌবগী চাং অসি ৯৯৯৪.১ য়ৌরে। লৈবাক অসিগী তেস্ত তৌনবগী লেবকী নেৎৱার্ক অসি লেব ১২৬২ লৈবগা লোইননা চাং নাইনা মশীং হেনগৎলক্লি, সরকারগী লেব ৮৮৯ অমসুং প্রাইবেৎ লেব ৩৭৩ শুরে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1639800
ভারতকী কেস ফেতেলিতী রেত (সি.এফ.আর.) অহানবা ওইনা চাদা ২.৫গী মখাদা লৈরে; স্তেত অমসুং য়ু.তি. ২৯দা লৈবাক্কী চাংচত্তগী হন্থবা সি.এফ.আর. লৈরে
ইচঙ থৌবা লাকশিনবগী লাল্লোং, অকনবা তেস্তিং অমসুং পরীং চুমবা লায়েং পথাপ্তা য়ুম্ফম ওইদুনা মান্ননা শেম্লবা ক্লিনিকেল মেনেজমেন্ত প্রোতোকোলশিংনা মরম ওইরগা কেস ফেতেলিতী রেত অসি হন্থরকপনি‍। কেস ফেতেলিতী রেত চাং নাইনা হন্থরক্লি অমদি হৌজিক্কী ওইনা মসি চাদা ২.৪৯দা লৈরি‍। মসিনা মরম ওইরগা ভারতকী চাংচত্তগী হন্থনা সি.এফ.আর. লৈবা স্তেত অমসুং য়ু.তি. ২৯ লৈরে‍। স্তেত অমদি য়ু.তি. ৫দি সি.এফ.আর. জিরো লৈ‍রি‍। স্তেৎ অমসুং য়ু.তি. ১৪না সি.এফ.আর. চাদা ১দগী হন্থনা লৈরি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1639707
শেল-থুম মন্ত্রী শ্রীমতি নির্মলা সিতারমন্না শেল-থুম মন্ত্রী অমসুং সেন্ত্রল বেঙ্কশিংগী গবর্নরশিংগী জি. ২০ মীফমদা শরুক য়াখ্রে
শেল-থুম মন্ত্রীনা কোবিদ-১৯ থেংননবা জি. ২০ এক্সন প্লানগী মরমদা ঙাংখি মদু এপ্রিল ১৫, ২০২০দা শেল-থুম মন্ত্রী অমসুং সেন্ত্রেল বেঙ্ককী গবর্নরশিংগী জি. ২০ (এফ.এম.সি.বি.জি.)না মমাংগী মীফমদা জি. ২০ এক্সন প্লানগী মরমদা ঙাংখি। মসিগী জি. ২০ এক্সন প্লান অসিনা হেলথ রেস্পোন্স, ইকোনোমিক রেস্পোন্স, মপাঙ্গল লৈরবা অমসুং সস্তেনেবল রিকোবরী অমসুং ইন্তর্নেসনেল ফাইনান্স কোওর্দিনেসন্না য়ুম্বী ওইদুনা লাইচৎ অসিগু জি. ২০ মীফম্না লাকশিনবদা শরুক য়ানবা খন্নখি। শ্রীমতি সিতারমন্না হায়রিবা এক্সন প্লান অসি মতমগা চুননবা অমসুং কান্নবা ফংনবা হোৎননবা পুক্নিং চিংশিনখি। শ্রীমতি সিতারমন্না এক্সন প্লান অসি খুমাং চাউশিন্নবা মহাক্কী ওইবা ৱাখল্লোন অমসুং একজিৎ স্ত্রেতেজীদা কা হেন্না শোকচিল্লক্লিবা ফিবম অসি থেংননবা মালেমগী থাক্তা খুৎশম্নবগী তঙাইফদবা লৈরিবসি থমখি। এক্সন প্লান অসিনা কোবিদ-১৯গী মনুংদা শেন্মিৎলোন অসি করম্না সপ্লাই সাইদ অমসুং দিমান্দ সাইদপু খল চানা থম্লিবগে হায়বদু য়েংবা তঙাইফদে হায়বা ৱাফম থম্লদুনা, ভারতনা মসিগী খল অসিবু হেন্না ফরবা লিক্বিদিতী অমা ফংনবগীদমক ক্রেদিৎ স্কিম, দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর অমসুং ইমপ্লোয়মেন্ত গরেন্তী স্কিমগী মখাদা মান্ননা থম্লি হায়বদু শ্রীমতি সিতারমন্না ফোংদোকখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1639707
কোবিদ-১৯ লাইচৎ থেংনবদা মীয়ামগা খোঙবু ওইদুনা চৎমিন্নবগীদমক উপ রাস্ত্রপতিনা মিদিয়াবু থাগৎখ্রে
ভারতকী উপ রাস্ত্রপতি অমসুং রাজ্য সভা চেয়রমেন শ্রী এম. ভেঙ্কয়ানা মীয়ামদা কোরোনাভাইরস শন্দোরকপা অমসুং কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিগী মরমদা মথৌ তাবা ঈ-পাউ, নৈনবা অমদি মসিগী তোঙান তোঙানবা মশক মওংশিংগী মতাংদা মীৎয়েংশিং থমদুনা লাইচৎ অসি লান্থেংনবদা তংদু লৈতাদ্রবা মীয়ামগা খোঙবু ওইদুনা চৎমিন্নবগীদমক মিদিয়াবু থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে‍। ঙসি “মিদিয়া: আউর পার্তনর ইন কোরোনা তাইম্স” হায়না মিংথোনবা মহাক্কী ফেসবুক পোস্ততা, শ্রী নাইদুনা ভাইরস অসি শন্দোরকপদগী হৌরগা হৌখিবা থা খরসিদা মিদিয়ানা লৌরিবা থৌদাংগী মতাংদা মরীক চূম্বা ৱাফম থম্লদুনা মিদিয়া অমসুং মিদিয়া পর্সনশিংবু “লাইচৎ অসি থেংনবদা মীয়ামবু মপাঙ্গল কলহন্নবা পাউদমবা, খঙহনবগী মখোয়গী মরুওইবা থৌদাং য়াবগীদমক অমদি লাংফম মনুংসিদা থাজবা য়াবা খোঙবু অমা ওইনা ঐখোয়গী পুন্সিগী মরুওইবা শরুক অমা ওইনা লৈবগীদমক্তা” থাগৎখি‍। মীওইবনা লাংফম থেংনরবা মতমদা মদুগী মরম, ওইরকপা য়াবা, কয়াম কুইনা লৈগদবা অমদি কমদৌনা মদুদগী নান্থোক্কনি হায়বা ৱাফমশিং থিরকই, অমদি হায়রিবা ৱাফমশিংসি মীয়ামদা য়ৌহনবা হায়বসি মিদিয়াগী মথক্তা তারকই‍ হায়না মহাক্না হায়খি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1639724
পি.পি.ই. কীৎ তেস্ত তৌনবা অমসুং শকখং চে পীনবগীদমক সিপেত অসি এন.এ.বি.এল.দগী এক্রিদেসন তৌখ্রে
কেমিকল্স অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রালয়গী কেমিকেল্স অমসুং পেত্রোকেমিকেল বিভাগকী মখাদা লৈবা খ্বাইদগী থাক ৱাংনা মাংজিল থারিবা ইন্সতিত্যুত অমা ওইরিবা সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুত ওফ পেত্রোকেমিকেল্স ইঞ্জিনীয়রিং অমসুং তেক্নোলোজী(সিপেত)অসি পি.পি.ই. কীৎ তেস্ত তৌনবা অমসুং শকখং চে পীনবগীদমক নেস্নেল এক্রিদেসন বোর্দ ফোর তেস্তিং এন্দ কেলিব্রেসন লেবোরেতরীজ(এন.এ.বি.এল.)না এক্রিদেসন তৌখ্রে। পি.পি.ই. কীৎশিং অসিদা গ্লোবশিং, কোভরওলশিং, ফেস শীলশিং অমদি গোগলশিং অমসুং লৈরোল অহুম ওইবা মাস্কনচিংবশিং অসি ইন্তর্নেস্নেলগী থাক্তা পরিং নাইনা য়াওই। মসি সিপেতনা কোবিদ-১৯ লান্থেংনবদা অমসুং ‘আত্মনির্ভর ভারত’কী মায়কৈরোমদা চংশিনবদা মায় পাক্না পাংথোকপা থবক অমনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1639766
সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই., দুর্গাপুরনা ৱার্কপ্লেসকীদমক কোবিদ প্রোতেক্সন সিস্তেম (সি.ও.পি.এস.) মায়খুম হাংদোকখ্রে
সি.এস.আই.আর.-সি.এম.ই.আর.আই., দুর্গাপুরনা থবক মফমগীদমক হৌজিক ওইরিবা লায়চৎ অসিগী গেম-চেন্জর ওইনা কোবিদ প্রোতেক্সন সিস্তেম (সি.ও.পি.এস.)পুথোকখ্রে।সি.ও.পি.এস. ৱার্কপ্লেসতা য়াওরিবসি খুৎনা শোক্তনা শিজিন্নবা নুংশা মঙালদা বেজ তৌবা ইন্তিলিজেন্ত মাস্ক ওতোমেতেত দিশ্পেন্সিং য়ুনিৎ কম থরমেল স্কেন্নর (ইন্তেলি.এম.এ.এস.তি.), তসলেস ফৌকেত (তি.ও.য়ু.এফ) অমসুং ৩৬০ কার ফ্লসশরশিংসু হৌজিক তেক্নোলোজি ত্রান্সফর অমদি প্রদক ওর্দরগীদমক ফংলে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1639728
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• পঞ্জাব: পঞ্জাব সরকারনা কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসিগী মনুংদা মহৈরোইশিংদা ওনলাইন এজুকেশন পীনবা কেমপেন অমা হৌদোকখ্রে অমসুং এনিমেশন ভীদিওগী খুথাংদা অঙাংশিংদা মহৈ-মশিং তম্বীনবা অনৌবা খোংথাং অমা হৌদোকখ্রে।
• হিমাচল প্রদেশ: হিমাচল প্রদেশকী গোবর্নরনা রাজ ভাৱন্দগী ভীদিও কনফরেন্সিংগী খুথাংদা উনা জিলাগী দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেশন, ইন্দস্ত্রী এসোসিয়েশন অমসুং অচৌবা ইন্দস্ত্রীয়েল য়ুনিৎশিংগী হেদশিংগা ৱারী-ৱাতাই শানখি।
• কেরলা: থিরুৱানন্থাপুরম মেদিকেল কোলেজতা দোক্তর তরেত য়াওনা হেল্থ কেয়র ৱার্কর ১৮ তেস্ত তৌবা মতমদা পোজিতিব ওইখ্রে; স্তাফ ১৫০গী মথক্তা খ্বারন্তিন তৌনবা হায়খ্রে। রাজ্য অসসিদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা এক্তিব কেস ৫৯৩ কনফর্ম ওইখ্রে। পেসেন্ত ৬,৪১৬ হৌজিক-হৌজিক লাইয়েংদুনা লৈরি অমসুং জিলা কয়া অমদা মীওই লাখ ১.৭৩ সর্ভিলেন্স তৌদুনা থম্লি।
• তামিল নাদু: হকশেলগী মন্ত্রী মাল্লদি কৃষ্ণারাওনা ঙসি পুদুচেরীদা ১৪.২%গী চাংদা য়াম্না ৱাংলবা কোবিদ-১৯গী ইনফেক্স অসিগী মতাংদা নুংনাংবা ফোংদোকখি। হৌখিবা পুং ২৪দা সেম্পল ৭৬৮ তেস্ত তৌখি, মসিদা ১০৯ পোজিতিব ওইখি, হায়না মহাক্না হায়খি। অপুনবা কেসশিং: ১,৬৫,৭১৪; এক্তিব কেসশিং: ৪৯,৪৫২; শিখিবশিং: ২৪০৩; চেন্নাইদা এক্তিব কেসশিং: ১৪,৯৯৭।
• কর্নাতকা: ওথোরিতীশিংনা শেন্নদুনা থম্লবসু কর্নাতকাদা থাংজা নুমিত্তা পোজিতিব কেস ৪,৫৩৭ অমসুং ৯৩ শিখিবগী পাউ লৈরবসু রাজ্য অসিগী মীদিয়া বুলেতিনদা কেস ১,০০০গী মথক্তা য়াওখিদে। ঙরাং ফাওবদা অপুনবা কেসশিং: ৫৯,৪৫২; শিখিবশিং: ২৪০৩; চেন্নাইদা এক্তিব কেসশিং: ১৪,৯৯৭।
• অন্ধ্র প্রদেশ: তি.তি.দি.গী এমপ্লোয়ী অহুম অমুক পোজিতব ওইখ্রে। থিরুচুর তেম্পলদা থবক তৌরিবা স্তাফ কোরোনাভাইরসনা শোকহল্লে হায়না কনফর্ম তৌখি। স্ক্রাইবশিংনা কোরোনা ৱারিয়র্সকী কেতেগোরীদা য়াওহনবীনববা সরকারদা তকশিল্লকখ্রে অমসুং লুপা লাখ ৫০গী ইন্সুরেন্স কোভর অমসুং থা তরুক ফাওবগী ওইনা লুপা ১০,০০০গী থাগী ওইবা তেংবাং পীনবা হায়খ্রে। রাজ্যনা সেপ্তেম্বর ৫দগী স্কুলশিং হৌবগী মতাংদা খঙহল্লকখ্রে। ঙরাং অনৌবা কেস ৩৯৬৩, ১৪১১ দিসচার্জ তৌখি অমসুং ৫২ শিখিবগী পাউ লৈখি। অপুনবা কেসশিং: ৪৪,৬০৯; এক্তিব কেসশিং: ২২,২৬০; শিখিবশিং: ৫৮৬।
• তেলঙ্গানা: রাজ্য সরকারনা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবগীদমক্তা মথৌ তাবা পুন্সি কনগদবা দ্রগশিং ফংহন্নবা লোকেল ফার্মসিতিকেল মেন্যুফেকচরর্শিং অমসুং রাজ্য অসিদা লৈরিবা দিস্ত্রিব্যুতরশিংগা পুন্না থবক তৌরি। ঙরাং অনৌবা কেস ১২৮৪, ১৯০২ ফগৎখিঅমসুং ৬ শিখিবগী পাউ লৈখি; কেস ১২৮৪গী মনুংদা কেস ৬৬৭দি জি.ঐচ.এম.সি.দগী ফংখি। অপুনবা কেসশিং: ৪৩,৭৮০; এক্তিব কেসশিং: ১২,৭৬৫; শিখিবশিং: ৪০৯; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ৩০,৬০৭।
• মহারাস্ত্র: থাংজা নুমিত্তা মুম্বাইদা থেংনখিবা কেসশিংগী মশিং অদু লাখ ১ লান্থোকখ্রে। হকশেলগী দিপার্তমেন্তকী বুলেতিন মহারাস্ত্রদা অনৌবা কেস ৮,৩৪৮ থেংনখিবনা রাজ্য অসিগী অপুনবা মশিং অদু লাখ ৩গী তাঙ্কক অসি হেন্দোকখ্রে অমসুং রাজ্য অসিদা কেস ৩,০০,৯৩৭ য়ৌখ্রে। মুম্বাইদা কোবিদ শন্দোরকপা অসি খরা হন্থরকপগী মমি উবদগী, লাক্লিবা নিংথৌকাবা নুমিত্তগী সবঅর্বশিংদা লৈরিবা চিভিক হৌসপিতাল ১৬কী মনুংদা মাপলদি নোংজু থাগা মরী লৈনবা লাইনাশিংদা মিৎয়েং চংনবা “নন-কোবিদ” হবশিং ওইনা ওইহল্লগনি।
• গুজরাত: গুজরাত সরকারনা কোবিদ-১৯গী পেসেন্তশিং অসি লাইয়েংনবগীদমক্তা মেদিকেল স্তাফশিংগীদমক্তা মথৌ তারিবা অসি মপুং ফানা ফংহনবা ঙম্নবা মেদিকেলগী মহৈরোইশিংবু এসিস্তেন্ত ওইনা থবক তৌহল্লগনি হায়না লাওথোকখ্রে। হায়রিবা মহৈরোইশিং অসি প্রিভেন্তিব কেয়র, ক্লিনিকেল কেয়র, লোজিতিক্স অমসুং অতোপ্পা থবক খুদম ওইনা হেল্থ এন্দ মেদিকেল দেতা মেনেজমেন্ত, দেতা এনালিসিস অমসুং সরকারগী ১১০০ অমসুং ১০৪ হেল্পলাইনশিংদা তেলি-কাউন্সেল্লিংগুম্বা মেদিকেল অমসুং পেরামেদিকেল সার্বিসশিংদা শিজিন্নগনি। গুরাত্তা পেসেন্ত ১৩,৫০০ কোবিদকী লাইয়েংদুনা লৈরি।
• রাজস্থান: রাজস্থানদা নোংমাইজিং নুমিত্তা পুন্না কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ১৯৩ অমসুং অহুম শিখিবগী পাউ লৈখি, মসিনা রাজ্য অসিগী কোরোনাভাইরসকী কেস ২৮,৬৯৩ য়ৌহনখি। অপুনবা কেসশিং অদুগী মনুংদা মীওই ২১,২৬৬তি লাইনা অসিদগী নাবা ফখ্রে অদুগা ৫৫৬ অমদি শিখ্রে।
• মধ্য প্রদেশ: ইন্দোরগী কোবিদ-১৯গী কেসকী মশিং ৬,০০০কী তাঙ্কক লনখৎখ্রে। হৌখিবা পুং ২৪দা ইন্দোরদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ১২৯ থেংনখি, মসিনা মধ্য প্রদেশকী খ্বাইদগী হেন্না শোকহল্লবা জিলাগী মশিং অদু ৬,০৩৫ য়ৌহনখি।
• গোৱা: থাংজা নুমিত্তা গোৱাদা কোবিদ-১৯গী কেসকী মশিং ১৮০ হেনগত্তুনা ৩,৪৮৪ য়ৌহনখ্রে।নুমিৎ অদুদা পুন্না মীওই ৯২ দিসচার্জ তৌদুনা লাইনা অসিদগী নাবা ফখিবা কেসশিংগী মশিং ২,০৩৮ য়ৌহনখি, মসিনা রাজ্য অসিদা এক্তিব ওইবশিংগী মশিং ১,৪২৫ লৈহৌখি।
• অরুনাচল প্রদেশ: অরুনাচল প্রদেশকী সরকারনা কোবিদ-১৯গী লোকেল ত্রান্সমিশন তৌবা থীংনবা কেপিতল রিজন ইতানাগরদা ২০২০গী ওগস্ত ৩ ফাওবা লোকদাউন শাংদোকখ্রে। হৌজিক ফাওবদা অরুনাচল প্রদেশকী রাজ্যদা কোবিদ-১৯গী তেস্ত তৌনবগীদমক্তা সেম্পল লিশিং ৩৮গী মথখ্তা খোমগৎখি। অরুনাচল প্রদেশতা রিভাইস তৌরবা এস.ও.পি.গী মতুং ইন্না, রাজ্য অসিদা নুমিৎ ১০নিগী মথক্তা চংনীংবা তঙাইফদবা সার্বিস ৱার্কর্শিং অমহেক্তনা রিতর্নীশিংগীদমক্তা ওইবা নোর্মেল এস.ও.পি. অদু ইনগনি।
• অসাম: রাজ্য অসিদা লৈরিবা ঈশিং-ঈচাউ অমসুং কোবিদ-১৯ ফিভমগা লোইনা লোইননা বাঘজান ওইল ৱেল ফায়রগী লৈরিবা ফিভম অদুগী ই-পাউ পুম্বা ফোন্দা লৌখি হায়না অসামগী সি.এম. শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা ত্বীত তৌরকখি। অসামগী হকশেলগী মন্ত্রী, শ্রী হিমন্তা বস্বা সরমানা তিনসুকিয়া সিভিল হোসপিতালদা চৎখি অমসুং কোবিদ-১৯গীদমক্তা শিল্লিবশিং অদু য়েংশিনখি। মহাক্না লাকশিন্নবগী লৌখৎলিবা পাম্বৈশিং অদু য়ৈংশিন্নবা জিলাগী এদমিনিস্ত্রেশন অমসুং হেল্থ ওফিসিয়েলশিংগা লোইননা মীফম অমা পাংথোকখি।
• মনিপুর: মনিপুরগী রাজ্য সরকারনা জিরিবামদা কোবিদ-১৯গী চিংনবা কেসশিং লৈব্রা হায়না খঙদোক্নবা অঙ্গনৱাদি অমসুং আশা ৱার্করশিংনা সর্ভিলেন্স দ্রাইব চত্থখি।
• মঘালায়া: মেঘালায়াদা কোবিদ-১৯না ২ অমুক শিবগী পাউ লৈখি। রাজ্য অসিগী হকশেলগী মন্ত্রী, এ.এল. হেক্না কোবিদ-১৯গী পেসেন্ত অনি অমুক লৈখিদ্রে হায়না লঅউথোকখি। লৈখিদ্রবশিং অদুগী মরক্তা অমদি বি.এস.এফ.তগীনি অদুগা অতোপ্পা অদুনা জিয়োলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া, কোলকাতাদা থবক তৌবনি অমসুং মেঘালায়াদা জুলাই ৫দা লাকখিবনি।
• মিজোরাম: মিজোরামদা হোজিক-হৌজিক মীওই ১৯০০গী মথক্তা ক্বারন্তিন তৌদুনা থম্লি। মসিগী মনুংদা ১৩১৯দি সরকারগী ক্বারন্তিন ফেসিলিতীশিংদা লৈ অদুগা অরেম্বনা পেদ নত্রগা ওম ক্বারন্তিনদা থম্লি।
• নাগালেন্দ: নাগালেন্দদা ঙসি কোবিদ-১৯গী পোজিতিব কেস ১০ কনফর্ম ওইবা থেংনখি। হায়রিবশিং অসিগী মনুংদা কোহিমাদগী ৬, মোকোকচুংদগী ২ অমসুং দিমাপুর অমসুং লোংলেনদগী অমমম। নাগালেন্দদা পুন্না কোবিদ-১৯গী পোজিতিব কেস ৯৮৮ লৈ, মসিদা এক্তিব কেস ৫৫৬ অমসুং ফগৎখিবশিংনা ৪৩২নি।

PIB Headquarters
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
19 JUL 2020 6:16PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
Updates on Covid-19 from Ministry of Health and Family Welfare:More than 23,600 people cured in the last 24 hours; Recovered Cases outnumber Active Cases by more than 3 lakhs; Tests Per Million (TPM) close to 10,000
The last 24 hours saw a sharp increase of 23,672 COVID patients recovering. The gap between recovered patients and active COVID-19 cases has further increased to 3,04,043. The total number of recovered cases is 6,77,422. The recovery rate as of now is at 62.86%. Medical attention is being provided to all the 3,73,379 active cases, in hospitals and home isolation. 3,58,127 samples have been tested in the last 24 hours. With total of 1,37,91,869, samples tested the testing per million (TPM) for India has reached 9994.1.Consistently expanding diagnostic lab network comprises of 1262 labs, including 889 labs in the government sector and 373 private labs.
For details:
India’s Case Fatality Rate (CFR) falls below 2.5% for the first time; 29 States and UTs register a CFR lower than the national average
With effective Containment Strategy, aggressive testing and standardized clinical management protocols based on holistic Standard of Care approach, the Case Fatality Rate has significantly dipped. The Case Fatality Rate is progressively falling and currently, it is 2.49%. India has one of the lowest fatality rates in the world.There are 29 States and UTs with CFR lower than the India average. 5 States and UTs have a CFR of Zero. 14 States and UTs have a CFR of less than 1%.
For details:
Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman attends the 3rd G20 Finance Ministers and Central Bank Governors Meeting
The Finance Minister talked about the G20 Action Plan in response to COVID-19 which was endorsed by the G20 Finance Ministers and Central Bank Governors in their previous meeting on 15th April 2020. This G20 Action Plan lays out a list of collective commitments under the pillars of Health Response, Economic Response, Strong and Sustainable Recovery and International Financial Coordination, aimed at coordinating G20 efforts to fight the pandemic. Smt. Sitharaman emphasized that it is crucial to ensure that this action plan remains relevant and effective. She shared her perspective on the way forward on the action plan and highlighted the need for international coordination required in addressing the spill-over effects of exit strategies. Emphasising that the Action Plan needs to reflect how the economies are balancing their supply side and demand side measures in response to COVID-19, Smt. Sitharaman shared with her counterparts how India is working on ensuring this balance through credit schemes for greater liquidity, direct benefit transfers, and employment guarantee schemes.
For details:
Vice President hails media for partnering with people in the fight against COVID-19 pandemic
Vice President of India and Chairman of Rajya Sabha, Shri M.Venkaiah has hailed the media for empowering the people with necessary information, analyses and perspectives about various aspects of the outbreak of coronavirus and the COVID-19 pandemic and partnering with the anxious people in the ongoing fight against the disease. He called media persons on the ground as ‘frontline warriors’ for their dedicated efforts in presenting the narrative of the pandemic for wider awakening.In his Facebook post titled “Media: Our Partner in Corona Times” today, Shri Naidu dealt at length with the role of media over the last few months since the virus outbreak and complimented the media and media persons for “ for effectively discharging their core function of informing, educating and empowering the people to cope with the pandemic and for being an important part of our lives during the crisis as trusted partners.”
For details:
CIPET gets accreditation by NABL for testing and Certification of PPE kit
Central Institute of Petrochemicals Engineering & Technology (CIPET) an apex level premium institute under the Ministry of Chemicals and Fertilizers, Deptt of Chemicals & Petrochemicals, has been accredited by National Accreditation Board for Testing and Calibration Laboratories (NABL) for Testing & Certification of PPE Kit.PPE kit includes Gloves, Coverall, Face Shield & Goggles, and Triple Layer Medical masks etc in line with International Standards. This is another achievement of CIPET in the fight against COVID- 19 Pandemic and a step forward towards ‘Aatmanirbhar Bharat’.
For details:
CSIR-CMERI, Durgapur, unveils the COVID Protection System (COPS) for Workplace
CSIR-CMERI, Durgapur, unveiled the COVID Protection System (COPS) for Workplace as a game-changer in the current Pandemic Scenario.The COPS for Workplace includes contactless Solar Based Intelligent Mask Automated Dispensing Unit cum Thermal Scanner (IntelliMAST), Touchless Faucet (TouF) and 360° Car Flusher are now available for Technology Transfers and Product Orders.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Punjab: Punjab Government has launched a campaign to provide online education to the students during the Covid19 epidemic and has now launched an initiative to educate the children through animation videos.
• Himachal Pradesh: The Governor of Himachal Pradesh interacted with the district administration, Industry Association and heads of major industrial units of the district Una through a video conferencing from Raj Bhawan. He took stock of the COVID-19 situation in the district and got information about the problems being faced by the industrial units during this period. He said that it was necessary to continue economic activities and concerted efforts are required for that. He said that the district administration should ensure that the benefits of the schemes should reach to the lowest class of the society.
• Kerala: 18 healthcare workers, including seven doctors have tested positive in Thiruvananthapuram Medical College; over 150 staff have been asked to undergo quarantine. The spike in cases has happened in the non-COVID wards of the Medical College. One more Covid-19 death has been reported in the state taking the toll to 41. State’s Chief Election Officer has informed the Central Election Commission that the by-elections in two assembly seats could not be conducted in the present situation. 593 new active cases of Covid-19 were confirmed in the state yesterday. 6,416 patients are presently under treatment and a total of 1.73 lakh people under surveillance in various districts.
• Tamil Nadu: Health Minister Malladi Krishna Rao today expressed concern over the high Covid-19 infection rate of 14.2% in Puducherry. In the last 24 hours, 768 samples have been tested of which 109 were positive, he said. In Tamil Nadu all activities barring milk supply and health care services halt under Sunday lockdown. The Sriharikota spaceport is on alert after two employees of the high-security facility tested positive for the Covid-19 infection. TN Minister for Health and Family Welfare Vijayabaskar said that appropriate action would be taken against private hospitals that overcharge Covid-19 patients. State to conduct pool testing of samples for Covid.4807 new cases & 88 deaths reported yesterday. Total cases: 1,65,714; Active cases: 49,452; Deaths: 2403; Active cases in Chennai: 14,997.
• Karnataka: More than 1,000 cases were missing from the state media bulletin on Saturday even as the authorities maintained that Karnataka recorded 4,537 positive cases and 93 deaths for the day. Second MLA from Belagavi tests positive for Covid-19 within a week, this time from Congress. Mysuru, which had managed to flatten its curve and had a zero mortality rate, is now seeing a surge in cases again. The district now has the third highest death toll in the state. Total cases till yesterday: 59,652 Active cases: 36,631; Deaths: 1240; Discharges: 21,775.
• Andhra Pradesh:Three more employees of TTD tested positive. Doctors confirm that staff working in Thiruchanur temple is affected by coronavirus. Temple authorities have stopped darshan for devotees at the temple. Curfew has been imposed in East Godavari to contain the spread of coronavirus effectively, from today 6 am to tomorrow 6 am.Scribes urge government to include them in corona warriors category and provide insurance coverage of Rs 50 lakh and monthly assistance of Rs 10,000 up to six months. State informs the Centre about starting of schools from September 5. 3963 new cases, 1411 discharged and 52 deaths reported yesterday. Total cases: 44,609; Active cases: 22,260; Deaths: 586.
• Telangana:The State government is closely working with local pharmaceutical manufacturers and distributors in the State to ensure that lifesaving drugs, needed for management of Covid-19 patients, are readily available at the government healthcare establishments and pharmacy stores across the State. 1284 new cases, 1902 recoveries & 6 deaths reported yesterday; out of 1284 cases, 667 cases reported from GHMC. Total cases: 43,780; Active cases: 12,765; Deaths: 409; Discharges: 30,607.
• Maharashtra: The number of cases in Mumbai, crossed 1 lakh on Saturday. Maharashtra’s tally breached 3 lakh-mark and reached 3,00,937 as the state recorded 8,348 fresh cases, according to the Health Department's bulletin. In the clearest indication of Covid spread easing in Mumbai, come Monday, nine of the 16 civic hospitals in the suburbs will be re-designated as “non-Covid” hubs to focus on monsoon related illness.
• Gujarat: The Gujarat government has announced that to meet the need for medical staff for the treatment of Covid-19 patients, medical students will be roped in as assistants. These students will be used in medical and paramedical services like preventive care, clinical care, logistics and other work like health and medical data management, data analysis and tele-counselling on the government's 1100 and 104 helplines. Gujarat has 13,500 patients undergoing Covid treatment.
• Rajasthan: A total of 193 new COVID-19 cases and three deaths were reported in Rajasthan on Sunday, taking the state count of coronavirus cases to 28,693. Out of the total cases, 21,266 people have recovered from the illness while 556 have died.
• Madhya Pradesh: Indore Covid-19 Case Count Crosses 6,000 mark. As many as 129 new COVID-19 cases were reported in Indore in the last 24 hours, taking the tally in Madhya Pradesh's worst-hit district to 6,035.
• Goa: The number of COVID-19 cases in Goa increased by 180 on Saturday to reach 3,484. A total of 92 people were discharged during the day, taking the number of cured cases to 2,038, leaving the state with 1,425 active ones.
• Arunachal Pradesh: Arunachal Pradesh Government has extended lockdown in Capital Region Itanagar till 3rd August 20 to break the chain of local transmission of Covid -19. All people entering in the state including paramilitary forces and truckers engaged with essential supply to go through rapid antigen test.Over 38 thousand samples collected for Covid-19 test in the state of Arunachal Pradesh so far. In Arunachal Pradesh as per the revised SoP, any essential service workers who want to enter the state for more than 10 days, shall follow the normal SoP for returnees.
• Assam: The CM of Assam Shri Sarbananda Sonowal tweeted that PM Shri Narendra Modi took stock of the flood and COVID-19 situation in the state as well as about the Baghjan Oil well fire scenario over phone. The Health Minister of Assam, Shri Himanta Biswa Sarma visited the Tinsukia civil hospital today and reviewed the arrangement for COVID-19. He also held a meeting with district administration & health officials to review containment measures.
• Manipur: The Manipur state Government is conducting a surveillance drive by Anganwadi and ASHA workers to find out if there are any suspected cases of COVID-19 in Jiribam.
• Meghalaya: Meghalaya reports 2 more COVID19 deaths.Health Minister of the state A L Hek announces that two more COVID19 patients have passed away. One of the deceased is from BSF while the other works at Geological Survey of India, Kolkata and had returned to Meghalaya on 5th July.
• Mizoram: Over 1900 people are under quarantine at present in Mizoram. Out of them 1319 are in government quarantine facilities while rest are in paid or home quarantine.
• Nagaland: In Nagaland 10 positive cases of COVID-19 have been confirmed today. Out of them 6 in Kohima, 2 in Mokokchung and 1 each in Dimapur & Longleng.Total Covid-19 positive cases in Nagaland stands at 988 with 556 active cases and 432 recoveries.