Vice President's Secretariat
Vice President hails media for partnering with people in the fight against COVID-19 pandemic
Says, despite taking a hit, media pursued the mission of empowering people with information and perspectives
Cautions against creating panic among the people by hyping the situation
Parliamentary scrutiny of handling the pandemic is on course, says VP
19 JUL 2020 10:34AM by PIB Delhi
Vice President of India and Chairman of Rajya Sabha, Shri M.Venkaiah has hailed the media for empowering the people with necessary information, analyses and perspectives about various aspects of the outbreak of coronavirus and the COVID-19 pandemic and partnering with the anxious people in the ongoing fight against the disease. He called media persons on the ground as ‘frontline warriors’ for their dedicated efforts in presenting the narrative of the pandemic for wider awakening.
In his Facebook post titled “Media: Our Partner in Corona Times” today, Shri Naidu dealt at length with the role of media over the last few months since the virus outbreak and complimented the media and media persons for “ for effectively discharging their core function of informing, educating and empowering the people to cope with the pandemic and for being an important part of our lives during the crisis as trusted partners.” He said that when people run into adversity, they look for information regarding its causes and consequences, its duration and the means of coping with it and it falls on the central and state governments and media to equip the people accordingly.
The Vice President noted that besides being a vehicle of much required empowerment of people for taking informed actions against the spread of virus and fighting the disease, media played the role of a chronicler of the pandemic for use by prospective historians of the pandemic and as the bridge between the people and the governments for regular communication on the preparedness. He further said that media also set the agenda for debates in the parliamentary institutions with analytical insights into various aspects of the pandemic and its impacts on different sections of the society.
He referred to special communication campaigns undertaken by the media to promote preventive measures like wearing masks, social distancing, frequent washing of hands, healthy eating, regular exercises, spiritual orientation etc.
Shri Naidu commended the spirit of the media for pursuing the mission of informing the people despite running into tough time itself. He said; “with the economy contracting due to restrictions, advertisement revenues have dried up. Scale of operations had to be adjusted and a good number of media persons had to take a cut in the pay. But, by and large, the media persisted with the mission of empowering the people, when it is needed the most.” He also referred to the particular problem faced by the print media of hard copies not being distributed as they were presented as the carriers of the virus.
Regarding print media, Shri Naidu said; “I follow more closely the print media. The amount of space provided for coronavirus and the unfolding pandemic, outscored even war time reporting. Innovative product spaces have been introduced and persisted with to cater to the information hungry readers. Extensive analyses of various aspects of the disease and its impacts still continue in a mission mode.”
Shri Naidu, however, sounded caution regarding some sections of television noting that they should have avoided and should, henceforth, desist from hyping the situation as creating panic would further destabilize the already anxious minds of the people. He urged the netizens to use social media for disseminating only authenticated information about the virus, the disease and its cure instead of giving currency to misleading myths.
He noted that masked reporters persisted with unmasking the ground realities like the hardship of migrant workers on their way home and in the process, some of them were tested positive and some even lost their lives. Calling media persons as ‘front line warriors’ for their dedication in presenting the pandemic narrative, Shri Naidu paid tributes to such spirited media persons and offered condolences to the bereaved families.
The Vice President observed that without the pro-active and missionary role played by the media, there would have been a vacuum in the fight against the pandemic. Regarding the agenda setting role of the media, Shri Naidu stated that; “By highlighting various aspects of the pandemic and documenting the same in factual and analytical manner, the media has set the agenda for debates and discussions on the management of the pandemic in our parliamentary institutions. Media reports would be the principal sources of reference for raising relevant issues.”
Alluding to some comments in the media, Chairman of Rajya Sabha Shri Naidu said that the parliamentary scrutiny of handling the pandemic is on course.
Shri Naidu stated that “With the easing of restrictions on domestic air travel and to a lesser degree on rail travel, the Department Related Standing Committees of both the Houses of Parliament have resumed their meetings this month. They have undertaken examination of various aspects of management of the pandemic and its fall out. This, in effect means, the required parliamentary scrutiny of the handling of the pandemic started in about three and half months of the last sitting of the apex legislature of the country. Any other shorter time frame may not have been possible given the situation prevailing in the country.”
(The Committee on Home Affairs this week reviewed various aspects of management of the pandemic with the Home Secretary presenting evidence. Home Ministry is the nodal ministry for handling the pandemic. Last week, the Committee on Science & Technology reviewed research and scientific preparedness in the context of the pandemic. Each meeting lasted over three hours.)
Shri Naidu recounted that the last Budget session of the Parliament had to be adjourned sine die on March 23rd a few days ahead of the schedule as the MPs wanted to be with the people in their hour of crisis and the Parliament is required to meet again within six months of the last sitting.
The Chairman stated that he and the Speaker of Lok Sabha Shri Om Birla have so far held several rounds of discussions on enabling the meetings of the Parliamentary Committees and the monsoon session of the Parliament in the context of corona induced social distancing norm as the logistics of seating and participation of MPs in the proceedings required detailed deliberation and planning.
Shri Naidu further said that the Government has recently reached out to both the Presiding Officers on holding the monsoon session of the Parliament.

উপ-রাস্ত্রপতিগী লোইশঙ
কোবিদ-১৯ লাইচৎ থেংনবদা মীয়ামগা খোঙবু ওইদুনা চৎমিন্নবগীদমক উপ রাস্ত্রপতিনা মিদিয়াবু থাগৎখ্রে
চৈথেং নংলবসু, মিদিয়ানা ঈ-পাউ য়ৌহন্দুনা অমদি ৱাখল্লোনশিং পীদুনা মীয়ামবু মপাঙ্গল কলহনবগী থৌদাং লৌরি, হায়না হায়খি
লাইচৎ অসিদা মায়োক্নবগী মওং অসিগী পার্লিয়ামেন্তরী স্ক্রুতিনী হৌরে, হায়না উপ রাস্ত্রপতিনা হায়খ্রে
19 JUL 2020 10:34AM by PIB Imphal
ভারতকী উপ রাস্ত্রপতি অমসুং রাজ্য সভা চেয়রমেন শ্রী এম. ভেঙ্কয়ানা মীয়ামদা কোরোনাভাইরস শন্দোরকপা অমসুং কোবিদ-১৯ লাইচৎ অসিগী মরমদা মথৌ তাবা ঈ-পাউ, নৈনবা অমদি মসিগী তোঙান তোঙানবা মশক মওংশিংগী মতাংদা মীৎয়েংশিং থমদুনা লাইচৎ অসি লান্থেংনবদা তংদু লৈতাদ্রবা মীয়ামগা খোঙবু ওইদুনা চৎমিন্নবগীদমক মিদিয়াবু থাগৎপা ফোঙদোকখ্রে‍।
ঙসি “মিদিয়া: আউর পার্তনর ইন কোরোনা তাইম্স” হায়না মিংথোনবা মহাক্কী ফেসবুক পোস্ততা, শ্রী নাইদুনা ভাইরস অসি শন্দোরকপদগী হৌরগা হৌখিবা থা খরসিদা মিদিয়ানা লৌরিবা থৌদাংগী মতাংদা মরীক চূম্বা ৱাফম থম্লদুনা মিদিয়া অমসুং মিদিয়া পর্সনশিংবু “লাইচৎ অসি থেংনবদা মীয়ামবু মপাঙ্গল কলহন্নবা পাউদমবা, খঙহনবগী মখোয়গী মরুওইবা থৌদাং য়াবগীদমক অমদি লাংফম মনুংসিদা থাজবা য়াবা খোঙবু অমা ওইনা ঐখোয়গী পুন্সিগী মরুওইবা শরুক অমা ওইনা লৈবগীদমক্তা” থাগৎখি‍। মীওইবনা লাংফম থেংনরবা মতমদা মদুগী মরম, ওইরকপা য়াবা, কয়াম কুইনা লৈগদবা অমদি কমদৌনা মদুদগী নান্থোক্কনি হায়বা ৱাফমশিং থিরকই, অমদি হায়রিবা ৱাফমশিংসি মীয়ামদা য়ৌহনবা হায়বসি মিদিয়াগী মথক্তা তারকই‍ হায়না মহাক্না হায়খি‍।
উপ রাস্ত্রপতিনা থমখিবা ৱাফমদা, মহীক অসি শন্দোরকপা অমদি লায়না অসি থেংনবদা মরম খঙনা ফিরেপ লৌননবা মীয়ামবু মপাঙ্গল কলহনবগী তঙাইফদ্রবা থৌদাং য়াবখক নত্তনা মিদিয়ানা মীৎয়েং শানবা পুৱারী নৈনবশিংনা শীজিন্ননবগীদমক লাইচৎ অসিগী চৈথাবা ওইনা থবক তৌই অমদি শেম শারিবশিংসিগী মতাংদা মীয়াম অমসুং লৈঙাক অনিগী মরক্তা থোং ওইনা শমজিন্নহল্লি‍। মহাক্না মখা তানা হায়খিবদা মিদিয়ানা লাইচৎ অসিগী তোঙান তোঙানবা মশক মওং, খুন্নাইগী তোঙান তোঙানবা সেক্সনশিংদা মসিনা মীবা চৈথেংগী মতাংদা নৈন-মীৎয়েং থমদুনা পার্লিয়ামেন্তরী ইনস্তিত্যুসনশিংদা য়েৎনবগী এজেন্দাসু শেম্মী‍।
মায়খুম উপ্পা, অমগা অমগা লাপথোক্নবা, খুৎ-শা তোয়না হামদোকপা, মচী ওইবা চীঞ্জাক চাবা, শাজেল চাং নাইনা তৌবা, পুক্নীং ৱাখল ফনা থমবনচিংবা ঙাকথোক্নবগী থৌরাংশিং মীয়ামদা শন্দোকপদা মিদিয়ানা পায়খৎখিবা অখন্নবা কেম্পেনগী মতাংদা মহাক্না পনখি‍।
মখোয় মশামক খুদোংচাদবা ফীভম কয়া মায়োক্নজরবসু মীয়ামদা ঈ-পাউ য়ৌহনবগী পান্দম অদু ফংনবা হোৎনবগী মিদিয়াগী ইচঙ থৌবা ৱাখল্লোন অদুবু শ্রী নাইদুনা থাগৎখি‍। মহাক্না হায়, “অথিংবা কয়ানা মরম ওইরগা শেন্মিৎলোন হন্থরকপগা লোয়ননা এদভরতাইজমেন্ততগী লাকপা শেনফম কংশিল্লকখি‍। থবক তৌবগী পাক চাউবা শেমদোক শেমজিন তৌবা মথৌ তারকই অমদি মশিং য়াম্লবা পাউমী কয়া তলব হন্থনা ফংলি‍। অদুম ওইনমক, খ্বাইদগী মথৌ তাবা তানফমসিদা মিদিয়ানা মীয়ামবু মপাঙ্গল কলহনবগী থৌদাং অদুদি লেপ্পা নাইদনা চঙশিল্লি‍।” পাউ-চেবু ভাইরস পুবা অমা ওইনা উনরকপদগী প্রিন্ত মিদিয়াগী হার্দ কোপীশিং য়েন্থোকপা ৱাৎপগী ৱাফমসু মহাক্না পনখি‍।
প্রিন্ত মিদিয়াগী মতাংদা ৱাফমশিং থম্লদুনা, শ্রী নাইদুনা হায়, “ঐনা প্রিন্ত মিদিয়াবু হেন্না কুপথনা ইন্নদুনা চৎলি‍। কোরোনা ভাইরস অমসুং ওইরক্লিবা লাইচৎ অসিগী মতাংদা ইরিবা মফম অসি লানগী মতমদা পীবা পাউগী মফমদগী য়াম্না হেল্লি‍। অনৌবা ৱাখল্লোনগী ওইবা মফমশিং পুথোরক্তুনা ঈ –পাউ তানিংবনা খৌগংলবা মীয়ামদা পাউ য়ৌহনবগী থবক লেপ্তনা চত্থরি‍। লাইনা অসিগী মতাংদা অমদি মসিগী চৈথেংগী মতাংদা পাক শন্না নৈনদুনা পান্দম অমগী মখাদা চঙশিল্লি‍।”
অদুম ওইনমক শ্রী নাইদুনা তেলিভিজনগী সেক্সন খরগী মতাংদা চেকশিনৱা থম্লদুনা ফোঙদোকখিবদা মখোয়না ফীভম অসিবু কা হেন্না চাউথোক্না উহনবগী থৌওং চত্থরোইদবনি মরমদি মিপাইবা পোকহনবনা হান্ননা চরাংনরগা লৈরবা মীয়ামগী পুক্নীং ৱাখলবু হেন্না ফীভম চাহল্লক্লোই‍। মহাক্না নেত শীজিন্নরিবা মীওইশিদা সোসিএল মিদিয়াবু ওইদ-পাদবা ৱাফমশিং শন্দোকপগী মহুত্তা মহীক অসিগী মতাংদা লায়না অসিগী মতাংদা অমদি মসি লায়েংবগী মতাংদা অচুমবা ঈ-পাউ শন্দোক্নবা ওইনা শীজিন্ননবা ৱাফম থমখি‍।
মায়খুম উপ্পা পাউমীশিংনা লংফৈ চৎপা শিন্মীশিংনা ময়ুমদা হনবদা থেংনরিবা অৱাবশিং অসিগুম্বা মীয়াম্না থেংনরিবা ফীভমশিং মায়খুম হাংদোক্তুনা উৎনবা হোৎনরি অমদি থৌওংদুদা মখোয় খরসু লায়না অসি নারক্তুনা খরা অমদি মপুন্সি লোয়মখিবসু য়াওরি‍ হায়বা ৱাফম মহাক্না থমখি‍। মহাক্না অসিগুমবা ইচঙ থৌরবা পাউমীশিংদা শর্দ্ধাঞ্জলি কৎলদুনা মখোয়গী অৱাবা তাহৌরবা ইমুং মনুংশিংদা নুংঙাইতবা ফোঙদোকখি‍।
মিদিয়ানা লৌরিবা ইচঙ থৌবা অমদি পান্দমলৈবা থৌদাং অসি য়াওদনদি লাইচৎ অসি লান্থেংনবদা অহোবা অমা লৈরমগনি হায়না উপ রাস্ত্রপতিনা থমখি‍। মিদিয়াগী এজেন্দা শেমবগী থৌদাংগী মতাংদা পল্লদুনা, শ্রী নাইদুনা হায়, “লাইচৎ অসিগী তোঙান তোঙানবা মওক মওংশিং পুথোক্তুনা হায়রিবশিং অসু অচুম্বা ৱাফম অমদি নৈনদুনা পুথোকপা ৱাফমশিং খোৎচিন্দুনা মিদিয়ানা ঐখোয়গী পার্লিয়ামেন্তরী ইনস্তিত্যুসনশিংদা লাইচৎ অসিগী মেনেজমেন্তকী মতাংদা য়েৎনবা অমদি খন্ন-নৈনবশিংগী এজেন্দা শেম্লি‍। মরী লৈনবা ৱাফমশিং পুখৎপদা মিদিয়া রিপোর্তশিং মরুওইবা লীখুন ওইনা শীজিন্নরি‍।”
মিদিয়াদা থম্লকপা কম্মেন্ত খরগী মতাংদা থয়াইননা পল্লদুনা, রাজ্য সভাগী চেয়রমেন শ্রী নাইদুনা হায়খিবদা লাইচৎ অসিদা মায় ওনশিনবগী মওং মতৌ অসিদা পার্লিয়ামেন্তরী স্ক্রুতিনী হৌরে‍।
শ্রী নাইদুনা হায়, “লমদমসিগী মনুংদা নোংথক্কী লমবীদা চত্থোক চৎশিন তৌবদা অথিংবা লৌথোকখিবদগী অমদি রেলদা চৎপদগী খরা হন্থবা চাংদা অথিংবা লৌথোকখিইবদগী পার্লিয়ামেন্তকী হাউস অনিমক্কী দিপার্তমেন্তকা মরী লৈনবা স্তেন্দিং কম্মিতীশিংগী মীফম থা অসিদগী মখা চত্থবা হৌরে‍। মখোয়না লাইচৎ অসিগী মেনেজমেন্তকী তোঙান তোঙানবা মশক মওংশিং অমদি মদুগী মহৈশিংগী মতাংদা য়েংশিনবগী থবক হৌরে‍। মসিনা তাকপদি লৈবাকসিগী খ্বাইদগী ৱাংবা লেজিসলেচরগী অকোনবা মীফমগী থা অহুম মখায়গী মতুংদা লাইচৎ অসিদা মায় ওনশিল্লিবসিগী মওং মতৌগী মতাংদা মথৌ তাবা পার্লিয়ামেন্তরী স্ক্রুতিনি হৌরে হায়বনি‍। মসিদগী হেন্না তেনবা মতম অমা পীবদি লৈবাকসিদা ওইরক্লিবা ফীভমসিনা ওইথোক্লম্লোই‍।”
(কম্মিতী ওন হোম এফ্যার্সনা চয়োলসিদা হোম সেক্রেতরীনা পীখৎলকপা মচাকশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা লাইচৎ অসি মেনেজ তৌবগী তোঙান তোঙানবা মশক মওংশিং য়েংশিনখ্রে‍। লাইচৎ অসি মায়োক্লনবগী নোদেল মিনিস্ত্রী অসি হোম মিনিস্ত্রীনা ওইরি‍। মমাঙগী চয়োলদা কম্মিতী ওন সাইন্স এন্দ তোক্নোলোজীনা লাইচৎ অসিগী মতাংদা থিজিন হুমজিনবগী অমদি সাইন্তিফিক ওইবা শেম শারিবশিংগী মতাংদা য়েংশিনখি‍। হায়রিবা মীফমশিংদু পুং অহুমগী মথক্তা লোয়না শাংখি‍।)
এম.পি.শিংনা লাংফমগী পুংফম অসিদা মখোয়গী মীয়ামগা লোয়ননা লৈমিন্ননিংবদগী পার্লিয়ামেন্তকী ব্জেত মীফম হান্না থাবা মতমদগী নুমিৎ খরা ঙনখৎনা মার্চ ২৩দা সিনে দাই ওইনা লোইশিনখি অমদি পার্লিয়ামেন্ত অসি অকোনবা মীফমদগী থা তরুক্কী মনুংদা অমুক হন্না মীফম ফমবা মথৌ তাই হায়বা ৱাফম শ্রী নাইদুনা নীংশিংখি‍।
চেয়রমেন অদুনা ফোঙদোকখিবদা মহাক অমসুং লোক সভাগী স্পীকর শ্রী ওম বিরলানা পার্লিয়ামেন্তরী কম্মিতীশিংগী মীফম অমুক হন্না য়াহন্নবা ৱাফম অমদি কোরোনানা মরম ওইরগা সোসিএল দিস্তেন্সিংগী চৎনপথাপশিংগী মতুং ইন্না এম.পি.শিংগী ফমফম অমদি শরুক য়াবগী মওং অসি মমুৎ তানা নৈনদুনা থৌরাং য়াৎপা মথৌ তাবনা পার্লিয়ামেন্তকী নোংজু মীফমগী মতাংদা কয়ারক হন্না খন্ন-নৈনখি‍।
পার্লিয়ামেন্তকী নোংজু মীফম পাঙথোক্নবগীদমক লৈঙাক অসিনা প্রিসাইদিং ওফিসর অনিগা ইকুই কুইদনা ৱারী শান্নখ্রে হায়না শ্রী নাইদুনা মখা তানা ফোঙদোকখ‍ি‍।