PIB Backgrounder
PIB’S DAILY BULLETIN ON COVID-19
15 JUL 2020 6:27PM by PIB Delhi
(Contains Press releases concerning Covid-19, issued in last 24 hours, inputs from PIB Field Offices and Fact checks undertaken by PIB)
Updates on Covid-19 from Ministry of Health and Family Welfare:Recovery of more than 20,000 cases in the last 24 hours pushes the Recovery Rate to 63.24%; Recovered Cases close to 6 lakhs; Actual Case Load of COVID-19 is only 3,19,840 active cases
The last 24 hours have seen a sharp rise in the number of COVID-19 patients recovering. 20,572 people were cured taking the total number of recovered cases among COVID-19 patients to 5,92,031. The recovery rate has climbed up to 63.24% today. The surge in recovered cases is driven by aggressive testing, timely diagnosis and effective management of the patients either through supervised home isolation or under active medical attention in the hospitals. The actual case load of COVID-19 is 3,19,840 active cases. They are all under medical supervision. The norms and standards for Home Isolation along with use of oxymeters have helped to keep a check on the asymptomatic or mildly symptomatic patients without putting pressure on the hospital infrastructure.The gap between recovered and active cases has been consistently growing. It stands at 2,72,191 today. The number of recovered cases outweighs the active cases by a factor of 1.85.
For details:
WHO advises 140 tests/day/million population, 22 States/UTs in India are already conducting 140 and more tests/day/million; Testing per million crosses 8994
WHO in its Guidance Note on “Public Health Criteria to Adjust Public Health and Social Measures in the Context of COVID-19” has advised comprehensive surveillance for suspected cases. WHO has advised that a country needs 140 tests per day per million population. With the various coordinated efforts made by the Centre and the States/UTs, 22 States/UTs in India are already conducting 140 and more tests per day per million.
With 865 labs in the government sector and 358 private labs, the total number of testing labs in the country is 1223, as on date. During the last 24 hours 3,20,161 samples have been tested. The cumulative number of samples tested, as of now is 1,24,12,664. The testing per million for India is consistently rising. Today it has touched 8994.7. On 14th July 2020, more than 3.2 lakh tests were done on a single day.
For details:
HRD Minister Launches World's Most Affordable COVID-19 Diagnostic Kit Corosure Developed by IIT Delhi
Union Human Resource Development Minister, Shri Ramesh Pokhriyal'Nishank' today e-launched the World’s most affordable RT-PCR based COVID-19 diagnostic kit developed by IIT Delhi and approved by the ICMR and DCGI in New Delhi.Shri Pokhriyal said that Corosure, COVID-19 Diagnostic Kit developed by Indian Institute of Technology Delhi is a step towards Prime Minister Shri NarendraModi's vision of a self-reliant India.He said that the country requires cheap and reliable testing for the country which can help to control the pandemic. The Corosure Kit has been developed indigenously and is much cheaper than other kits.
For details:
Prime Minister, on the occasion of World Youth Skills Day, exhorts Youth to Skill, Reskill and Upskill
In his message to the Digital Skills Conclave held today on the occasion of the World Youth Skills Day and the fifth anniversary of ‘Skill India’ mission, the Prime Minister NarendraModiexhorted the youth to skill, reskill and upskill in order to remain relevant in the rapidly changing business environment and market conditions. He said the world belongs to the youth due to their ability to acquire new skills all the time. He stated that the Skill India Mission launched five years back on the same day has led to creation of a vast infrastructure for skilling, reskilling and upskilling and enhancing opportunities to access employment both locally and globally. Referring tothe portal launched recently for mapping the skilled employees and employers, the Prime Minister stated that this would help the skilled workers, including the migrant workers who have returned to their homes, to access jobs easily and the employers to contact skilled employees at the click of a mouse. He emphasized that the skills of migrant workers would also help in changing the local economy.
For details:
Text of PM's address on the occasion of World Youth Skills Day
For details:
15th India-EU (Virtual) Summit: Opening Remarks By Prime Minister Sh. NarendraModi
For details:
Clarification on issue of GST rate on alcohol based hand sanitizers
The issue of GST rate on alcohol based hand sanitizers has been reported in few sections of media. It is stated that hand sanitizers attract GST at the rate of 18%. Sanitizers are disinfectants like soaps, anti-bacterial liquids, dettoletc which all attract duty standard rate of 18% under the GST regime. The GST rates on various items are decided by the GST Council where the Central Government and all the state governments together deliberate and take decisions.
For details:
Atal Innovation Mission teams up with Ministries, Partners to support Startups with COVID-19 Solutions
As Covid-19 pandemic and economic shutdowns are dealing a severe blow on world economy, NITI Aayog’s flagship Atal Innovation Mission, (AIM) is on full swing to keep the entrepreneurial spirit high across the country by teaming up with other Ministries and partners to support Startups with COVID-19 innovative Solutions and to further fight Covid- 19 pandemic. In this regard, AIM coordinated and concluded a series of virtual COVID-19 Demo-Days- an initiative to identify promising start-ups with potential Covid-19 innovations to further help them deploy and scale-up their solutions nationwide, yesterday. The initiative was launched in partnership with other government bodies including Biotechnology Industry Research Assistance Council (BIRAC), Department of Biotechnology (DBT); Department of Science and Technology (DST), Startup India, AGNIi, and other Ministries. Over 1,000 COVID-19 related start-ups from a diverse set of categories including curative, preventive and assistive solutions were put through two rounds of evaluation, from which more than 70 start-ups were shortlisted for the Virtual COVID-19 Demo Days. These start-ups will receive support in the form of funding, access to manufacturing abilities, supply chain and logistics and finding the right vendors and mentors.
For details:
Shri PiyushGoyal reiterates the extraordinary momentum developed in the India-US bilateral ties, driven by strong shared interests in promoting global stability, security and economic prosperity
The India-U.S. CEO Forum was held on 14th July 2020, through a telephonic conference. The meeting was chaired jointly by Shri PiyushGoyal, Minister of Commerce & Industry and Railways and on the US side by Mr. Wilbur Ross, US Secretary of Commerce. Secretary Ross thanked Minister Goyal, the co-Chairs and CEO forum members for their participation and initiative in strengthening the bilateral relationship, particularly during the challenging times of the Covid19 pandemic, which is also an opportunity to bring the two nations closer through collaboration in the area of pharmaceuticals, medical equipment and associated supply chains. Shri Goyal reiterated the extraordinary momentum developed in the India-US bilateral ties, driven by strong shared interests in promoting global stability, security and economic prosperity. He emphasized on the importance of small businesses in the economies of both the countries and the need to increase employment and skilling in the sector. He urged the Forum to be the leaders in charting out a new path in a post-Covid world.
For details:
Class X results of CBSE declared; Trivandrum region records highest pass percentage
The Central Board of Secondary Education (CBSE) declared Class X results today. Trivandrum performed best amongst all regions with 99.28 % pass percentage followed by Chennai region with 98.95 % while Bengaluru stands at third position with 98.23 % pass percentage. A total of 18, 73,015students appeared in the exam out of which 17, 13,121students passed the exam. Overall pass percentage of this year is 91.46.
For details:
Minister of Rural Development &Panchayati Raj Shri Narendra Singh Tomar holds review meeting on the progress of GaribKalyanRojgarAbhiyaan with representatives of six states
Minister of Rural Development &Panchayati Raj Shri Narendra Singh Tomar held a review meeting on the progress of GaribKalyanRozgarAbhiyaan through video-conferencing with the Rural Development Ministers and senior officials of six states, yesterday. Launched on 20th June 2020, the Abhiyaan is being undertaken in 116 districts in the states of Bihar, Uttar Pradesh, Jharkhand, Madhya Pradesh, Odisha and Rajasthan. The Abhiyaan will continue for 125 days, and 25 works coming under 11 different ministries have been identified for completion. The Minister said that it is the effort of the Government to provide employment to the migrant workers at their native places. He said the Abhiyaan is not only providing employment to returning migrants and similarly affected rural citizens, but also strengthening the economy and will saturate villages with public infrastructure and create livelihood opportunities. He laid emphasis on further accelerating the drive and creation of maximum infrastructure.
For details:
Shri KirenRijiju calls upon States to create awarenessabout Atmanirbhar Bharat through NYKS, NSS volunteers
Minister of Youth Affairs and Sports( I/C) Shri KirenRijiju met Ministers as well as senior officials of the Youth Affairs and Sports Departments of 18 States and Union Territories through video conferencing yesterday. The meeting was the first part of the two-day conference where all States and UTs will share the roadmap forward for resumption of sports post Covid19 as well as of engaging more volunteers of the Nehru Yuva Kendra Sangathan (NYKS) and National Service Scheme (NSS) to promote various schemes at the State-level.Addressing the meeting, ShriRijiju saidthat the NYKS and NSS volunteers have done a commendable job working alongside civil administration during Covid 19. He stated that there are currently 75 lakh volunteers and the ministry has decided to take that number up to 1 crore in Unlock 2. The minister said the Prime Minister has already announced Atmanirbhar Bharat. As the country opens up, our volunteers will create awareness among all sections of society such as farmers, small business owners and others, regarding the direct benefits that they can get through beingself-reliant.
For details:
INPUTS FROM PIB FIELD OFFICES
• Chandigarh: The Administrator, UT Chandigarh, directed Secretary Labour to ensure that no person, who was treated and cured of COVID, is denied from returning to his job in the private or the government sector. He stated that such people are quite safe, since they are not likely to contact corona again.
• Punjab: Those coming to Punjab for less than 72 hours are now exempt from the mandatory home quarantine, and only need to submit a formal undertaking at the border check post. It had been decided to provide this concession to facilitate students wishing to come for examinations or business travellersetc, whose stay in the state is less than 72 hours from the time of their arrival. During this period, they shall commit to monitoring their health and maintaining distance from those around, and also interact with the assigned surveillance team in case they suffer from any symptoms consistent with COVID-19 and will immediately call at 104.
• Haryana: Chief Minister said that the State Government has taken the COVID-19 challenge as an opportunity and has introduced various industrial and economic reforms during this period as a result of which more than 60 big companies have shown keen interest in making investments in Haryana. Apart from this, the State Government has also prepared a road-map to revive the state economy in the post-Corona period under which a number of task groups,having prominent personalities from different walks of life, have been constituted.
• Himachal Pradesh: Chief Minister, during the review meeting with the senior officers of the Health Department, said that the State Government is taking effective steps for containment of COVID-19 in the State. He said that trading and economic activities have started in the state after the process of unlock. The return of industrial labourers has also begun from other states. However, keeping in view the increase of COVID-19 patients due to people coming from other states, it has been decided by the State Government to keep the industrial labourers in either institutional quarantine or in home quarantine. The contractor and industrial institutions would be completely responsible for it. They would be allowed to work after their report for COVID-19 is found negative.
• Maharashtra: With 6,741 news Covid 19 cases reported during the last 24 hours, the state tally of total reported cases has touched 2,67, 655. Out of these, 1.49 lakh patients have recovered while the number of active cases in the state stands at 1,07,963. In Mumbai, 969 positive patients have been identified on Tuesday, apart from 1011 recoveries and 70 deaths. With this, the COVID-19 count in Mumbai has gone up to 94,863; while the total number of recovered patients now stands at 66,633 and the death toll at 5402. Presently, there are 22,828 active patients in the city. The doubling rate of Covid-19 cases in Mumbai has slowed down to 52 days.
• Gujarat: 951 new cases have been reported from Gujarat, taking the total cases in the state to 43,723. 14 patients lost their lives on Tuesday, taking the death toll to 2071. Surat district reported the highest number of 291 cases, followed by Ahmedabad at 154.In view of rising number of Covid 19 cases, many shops, markets and industrial units in the textile and diamond hub of Surat have voluntarily shut their businesses or cut their working ours. About 25 textile markets with more than 35,000 shops have announced total shut down till 20th July.
• Rajasthan: The COVID-19 tally of the state has gone up to 25,806 with the report of 235 new positive cases this morning. The number of total recoveries has gone up to 19,199, while active cases are only 6,080. The death toll in Rajasthan is 527.
• Madhya Pradesh: In a new highest single day spike, 798 positive cases have been reported on Tuesday, which takes the state COVID-19 tally to 19,005. While there are 4757 active patients in M.P., the count of recovered patients is 13,575 and the death toll is 673. The maximum cases, that is, 190 new patients were reported from Gwalior, followed by Bhopal reporting 103 patients and then Morena with 98 patients.
• Chhattisgarh: 105 new positive patients have been identified which takes the state tally of COVID-19 to 4,379. Also, the present count of active patients is 1,084.
• Goa: 170 new patients have tested as positive on Tuesday which takes the state tally of to 2,753. The current count of recovered patients is 1,607 and the COVID-19 death toll is 18. The number of active patients is 1,128. A three-day lockdown with stricter provisions will be enforced in Goa from Friday in view of the rising number of COVID-19 cases in the state, Chief Minister PramodSawant said on Wednesday. 'Janta Curfew' will be observed in Goa from 8 pm to 6 am till 10th August, in view of rising COVID-19 cases. Only medical services will be allowed.
• Arunachal Pradesh: In Arunachal Pradesh, the Namsai district administration has imposed a nine day lockdown from today 10 pm to 23rd July (5am) to check the spread of Covid -19. Arunachal Pradesh's Health Secretary says that proposed quarantine centre at New MLA Apartments in Itanagar is meant for all type of critical patients and not only for the Covid -19 patients.
• Assam: CM of Assam Shri SarbanandaSonowal met people residing at a flood relief camp at TeokRajabari HS school today. Around 44,000 people are currently at 198 relief camps set up by Assam government in various flood hit areas of the state.
• Manipur: Awareness programme on COVID-19 organised by the Coalition Against Drugs and Alcohol Kakching District Committee in association with the United People's Administrative Council at Pallel Bazar, Kakching, Manipur.
• Mizoram: Mizoram Board of School Education (MBSE) declared the results for Class 12th yesterday. 78.52 per cent students passed the exam.
• Kerala:Kerala High Court today banned all the protests, strikes and marches in the state until July 31. It also urged the state government to strictly impose the instructions given by the Centre with regard to Covid-19 pandemic. In the wake of increasing Covid cases in Kozhikode, the district Collector has issued an order for total lockdown on Sundays until further notice. A day after 53 Covid cases were reported in Thuneri in Kozhikode - where triple lockdown is in force- 43 more cases has been reported today. Two harbours have also been shut down. One more Covid death was reported in the state today, taking the toll to 35. The state reported a record 608 new cases yesterday of which 396 were contact cases. Currently, 4,454 patients are under treatment and 1,81,847 people under surveillance in various districts.
• Tamil Nadu: Three more succumb to Covid as Puducherry reports 67 fresh cases; total tally reach 1,596. TN govt gives consent to BCG trial at ICMR's Chennai institute. Health Minister C Vijayabaskar said that it is hoped that vaccinating the elderly with the time tested BCG would help reduce the intensity of Covid-19, admissions at hospitals and mortality rates. Covid cases in Chennai under control as cases spike in rest of TN; Madurai, Tiruvallur and Virudhunagar recorded 450, 360 and 328 cases respectively, yesterday. 4526 new cases & 66 deaths reported yesterday. 1078 cases from Chennai. Total cases till now : 1,47,324; Active cases: 47,912; Active cases in Chennai: 15,814.
• Karnataka: Seven days lockdown is being enforced strictly in Bangalore urban and Bangalore rural districts. Shivamoga district also goes into lockdown starting from tomorrow until further orders. State government ordered display of bed allotment board mandatory in private hospitals; non-compliance of the order to attract punishment. Karnataka HC asks state whether there is special facility to conduct Covid test for public servants on duty during lockdown. State to fill up 1419 nurses, 506 lab technicians, 916 pharmacists and D-group vacant positions soon. 2496 new cases, & 87 deaths reported yesterday; 1267 cases in Bangalore city. Total positive cases: 44,077; Active cases: 25,839; Deaths: 842.
• Andhra Pradesh:With more than forty of its staff including medical and paramedical personnel infected with Covid-19, SVIMS Super-speciality Hospital, Tirupati has closed its out-patient service for five days. With more than 100 cases reported daily, Tirupati civic authorities have imposed complete lockdown in 18 divisions. With the concern from the working class, APSRTC withdraws Conductor-less bus services in the state introduced to encourage digital transactions to contain the spread of coronavirus spread. 26 members of APSP constables on duty at Gannavaram airport in Vijayawada have been identified as covid positive. They are being treated in various hospitals. 1916 new cases, 952 discharged and 43 reported yesterday. Total cases: 33,019; Active cases: 15,144; Deaths: 408.
• Telangana: District hospitals and Telangana Institute of Medical Sciences to start Covid-19 treatment. Nizam's Institute of Medical Sciences (NIMS) in Hyderabad starts the process of conducting clinical trials for coronavirus vaccine, COVAXIN. The country's first home-grown Covid-19 COVAXIN vaccine is developed by Bharat Biotech in collaboration with the ICMR and the National Institute of Virology. Total cases reported yesterday: 37,745; Active cases: 12, 531; Deaths 375; Discharged :24,840.

PIB Backgrounder
কোবিদ-১৯গী মতাংদা নুমিৎ খুদিংগী ফোংবা পি.আই.বি.গী বুলেতিন
15 JUL 2020 6:27PM by PIB Imphal
(মসিদা হৌখিবা পুং ২৪ দা থোকখিবা কোবিদ -১৯গা মরী লৈনবা চেফোংশিং, ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউশিং, অমসুং পি.আই.বি.না লৌখৎপা ফেক্ত চেকশিং য়াওরি )
• হৌখিবা পুং ২৪দা কেস ২০,০০০ হেন্না অনাবা ফরক্তুনা অনাবা ফগৎলকপগী চাং চাদা ৬৩.২৪ য়ৌরে
• অনাবা ফরবা কেস মশিং লাখ ৬ য়ৌগদৌরে
• হৌজিক কোবিদ-১৯গী এক্তিব কেস ৩,১৯,৮৪০ খক ঙাইরে
• ভারতকী স্তেৎ/য়ু.তি. ২২দা হান্নদগী হৌনা মিলিয়ন অমদা নোংমগী তেস্ত ১৪০ হেন্না তৌরি, দবল্যু.ঐচ.ও.গী পাউতাক্তগী হেল্লি
• ঐচ.আর.দি. মিনিস্তরনা আই.আই.তি. দিল্লীনা দিবেলপ তৌবা মালেমগী খ্বাইদগী এফোর্দেবল ওইবা কোবিদ-১৯ দাইগ্নোস্তিক কিৎ কোরোস্যুর হৌদোকখ্রে
• কোবিদ-১৯ থেংনবা লম্বীশিং থিরিবা স্তার্তঅপশিং শৌগৎনবা অতল ইন্নোবেসন মিসন্না মিনিস্তরশিং, পার্তনরশিংগা পুল্লে
হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়দগী কোবিদ-১৯দা অপদেৎ: হৌখিবা পুং ২৪দা কেস ২০,০০০ হেন্না অনাবা ফরক্তুনা অনাবা ফগৎলকপগী চাং চাদা ৬৩.২৪ য়ৌরে; অনাবা ফরবা কেস মশিং লাখ ৬ য়ৌগদৌরে; হৌজিক কোবিদ-১৯গী এক্তিব কেস ৩,১৯,৮৪০ খক ঙাইরে
হৌখিবা পুং ২৪দা কোবিদ-১৯ অনাবা ফগৎলকপা মশিং অঙকপা ফংনা হেনগৎলক্লে। মীওই ২০,৫৭২ অনাবা ফদুনা কোবিদ-১৯ অনাবা মীওইশিংগী মরক্তগী অপুনবা ওইনা ফগৎলবা মীওই মশিং ৫,৯২,০৩১ য়ৌরে। ঙসি অনাবা ফগৎলকপগী চাং চাদা ৬৩.২৪ য়ৌরে। অকনবা মওংদা তেস্ত তৌবা, মতম চানা লাইওং খঙদোকপা অমসুং অনাবশিং ফজনা লায়েংবদগী অমসুং য়ুমদা নাইতোম লৈবা নৎত্রগা হোস্পিতালশিংদা নিংথিংনা লায়েংবগী অনাবা ফগৎলকপগী মশিং হেনগৎলকপনি। হৌজিক কোবিদ-১৯গী এক্তিব কেস ৩,১৯,৮৪০ লৈরি। মখোয় খুদিংমক লায়েংলিং। য়ুমদা নাইতোম লৈবগী নিয়মশিংগা লোয়ননা ওক্সিমিতরশিং শীজিন্নবনা হোস্পিতালশিংদা থমদবা লাইওং উৎতবা নৎত্রগা লাইওং খজিক্তং উৎপা অনাবশিং ফিবম ফগৎলকপদা মতেং পাংলি। অনাবা ফগৎলকপা মশিং অমসুং এক্তিব কেস অনিগী মরক্তা লৈরিবা খেন্নবা অসি হেনগৎলক্লি। খেন্নবা অসি ঙসি ২,৭২,১৯১দা লৈরি। অনাবা ফগৎলকপগী কেসশিংনা এক্তিব কেসশিংগী শরুক ১.৮৫ হেল্লি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1638792
দবল্যু.ঐচ.ও.না মীশিং মিলিয়ন অমদা নোংমদা তেস্ত ১৪০ তৌনবা পাওতাক পীখ্রে; ভারতকী স্তেৎ/য়ু.তি. ২২দা হান্নদগী হৌনা মিলিয়ন অমদা নোংমগী তেস্ত ১৪০ হেন্না তৌরি; মিলিয়ন অমদা তৌখিবা তেস্ত অসি ৮৯৯৪ হেনখ্রে
দবল্যু.ঐচ.ও.গী গাইদেন্স নোৎ “কোবিদ-১৯গী হীরম অসিদা মীয়ামগী হকশেল অমসুং খুন্নাইনা পায়খৎকদবা খোঙথাংশিংগা চান্নবা মীয়ামগী হকশেলগী ক্রাইএরিয়া”না চিংনবা কেসশিংগী পাকশন্না সর্বিলেন্স চত্থনবা পাওতাক পীখ্রে। অমরোমদা চিংনবা কেসশিংগী সর্বিলেন্স অমসুং তেস্ত পাকশন্না তৌবগী ৱাখল্লোন অসি শন্দোক্না তাক্লদুনা দবল্যু.ঐচ.ও.না হায় লৈবাক অমনা মীশিং মিলিয়ন অমদা নোংমদা তেস্ত ১৪০ তৌবা মথৌ তাই হায়না পাওতাক পীখি। স্তেৎশিং/য়ু.তি.শিংগা লোয়ননা কেন্দ্র সরকারনা পুন্না অমসুং কন্না হোৎনবনা ভারতকী স্তেৎ/য়ু.তি. ২২দা নোংমদা মিলিয়ন অমদা তেস্ত ১৪০ হেন্না তেস্ত তৌবা হান্ননা ঙমখ্রে।
লৈবাক অসিদা কোবিদ-১৯গী তেস্ত তৌবা হেনগৎলকপগী মরু ওইবা মরমশিংগী মরক্তা অমদি কোবিদ-১৯গী তেস্তিং লেবশিংগী নেৎৱার্ক লেপ্পা লৈতনা চাওথোরক্লিবা অসিনা ওইগনি। লৈঙাক্কী লেব ৮৬৫ অমদি লন্নাইগী লেব ৩৫৮গা লোয়ননা ঙসি ফাওবদা অপুনবা তেস্তিং লেব ১২২৩ লৈবা ঙমখ্রে‍। তেস্ত তৌনবা গোল্দ স্তেন্দর্দকী মথক্তা আর.তি.-পি.সি.আর., ত্রুনেত অমসুং সি.বি.এন.এ.এ.তি. অসিসু ফেসিলিতী চাওথোকপদা শীজিন্নরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1638696
ঐচ.আর.দি. মিনিস্তরনা আই.আই.তি. দিল্লীনা দিবেলপ তৌবা মালেমগী খ্বাইদগী এফোর্দেবল ওইবা কোবিদ-১৯ দাইগ্নোস্তিক কিৎ কোরোস্যুর হৌদোকখ্রে
কেন্দ্রগী হ্যুমেন রিসোর্স দিবেলপমেন্ত মিনিস্তর শ্রী রমেশ পখ্রিয়াল ‘নিশঙ্ক’না ঙসি নই দিল্লীদা আই.সি.এম.আর. অমসুং দি.সি.জি.আই.না এপ্রুব তৌরবা আই.আই.তি. দিল্লীনা দিবেলপ তৌবা অমদি মালেমগী খ্বাইদগী এফোর্দেবল ওইবা কোবিদ-১৯ দাইগ্নোস্তিক কিৎ কোরোস্যুর হৌদোকখ্রে।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1638780
ৱর্ল্দ য়ুথ স্কিল্স দেগী থৌরমদা প্রধান মন্ত্রীনা নহাশিংদা স্কিল, রিস্কিল অমসুং অপস্কিল লৈহন্নবা ৱাফমশিং থম্লি
ঙসি ৱর্ল্দ য়ুথ স্কিল্স দে অমসুং ‘স্কিল ইন্দিয়া’ মিসনগী মঙাসুবা কুমওন নুমিৎকী থৌরমদা পাঙথোকপা তিজিতেল স্কিল্স কনক্লেবতা পীখিবা মহাক্কী পাউজেলদা প্রধান মন্ত্রীনা থুনা হোংলক্লিবা লল্লোন ইতিক্কী মওং মতৌ অমদি কৈথেলগী ফীভম অসিগা চুননা লৈনবগীদমক নহাশিংদা স্কিল, রিস্কিল অমসুং অপস্কিলগী তঙাইফদবশিংগী মতাংদা ৱাফমশিং থমখি‍। থৌরম অদুদা নহাশিংদা হরাও তয়ামবা ফোঙদোক্লদুনা মতম পুম্নমক্তা নহাশিংনা অনৌবা স্কিল তমশিনবা ঙমবগী মতিং লৈবা মরম্না মালেম অসি মখোয়গীনি হায়না মহাক্না হায়খি‍। মহাক্না হায়খি, চহী মঙাগী মমাঙদা নুমিৎসিমক্তদা হৌদোকখিবা স্কিল ইন্দিয়া মিসননা স্কিল, রিস্কিল অমদি অপস্কিলগী অচৌবা মচাক-মথুম অমা শেমগৎলে অমদি ইরমদমসিদা অমদি মালেমগী মফমশিংদা থবক ফংবগী খুদোংচাবা হেনগৎহল্লে‍। মসিনা মরম ওইরগা লৈবাক শিনবা থুংনা পি.এম. কৌসাল কেন্দ্র চা কয়া লিংখৎখ্রে অমদি আই.তি.আই. ইকোসিস্তেমগী কেপেসিতী হেনগৎহল্লে‍। পুন্না হোৎনমিন্নবা অসিনা, হৌখিবা চহী মঙাসিদা নহা করোর মঙা হেন্না স্কিল লৈহনখ্রে‍। হৈশিংলবা শিন্মীশিং অমদি থবক পীরিবা মীওইশিং খঙদোক্নবা হন্দক্তা নৌনা হৌদোকখিবা পোর্তেল অদুগী মতাংদা পল্লদুনা, মহাক্না হায়, মসিনা মশা মশাগী ময়ুমদা হল্লকখ্রবা মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিং য়াওনা হৈশিংলবা শিন্মীশিংবু থবক লায়না ফংহনবদা অমদি থবক পীরিবা মীওইশিংবু মাউস অমুক নমবদা হৈশিংলবা শিন্মীশিং পাউ ফাওনবা ঙমহল্লগনি‍। মাইগ্রেন্ত শিন্মীশিংগী হৈশিংবনা মফম মফমগী শেন্মিৎলোনদা অহোংবা পুরকপদসু মতেং ওইরগনি হায়বা ৱাফম মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1638686
ৱর্ল্দ য়ুথ স্কিল্স দেগী থৌরমদা ঙাঙখিবা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1638689
১৫শুবা ইন্দিয়া-ই.য়ু. (ভর্চুএল) সম্মিত: প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী হৌদোক ৱারোল
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1638783
অল্কোহোল বেজ হেন্দ সেনিতাইজরশিংদা জি.এস.তি. রেৎকী ইসুদা ক্লেরিফিকেসন
মীদিয়াগী সেক্সন খরদা অল্কোহোল বেজ হেন্দ সেনিতাইজরশিংদা জি.এস.তি. রেৎকী ইসু রিপোর্ত তৌরক্লি। মসি ফোংদোক্লি মদুদি হেন্দ সেনিতাইজরদা চাদা ১৮গী চাংদা জি.এস.তি. লৌরি। সেনিতাইজরশিং অসি সাপোন, এন্তি-বেক্তরেল লিক্বুইদ, দেতোল অসিনচিংবা জি.এস.তি. রেজিমগী মখাদা চাদা ১৮গী স্তেন্দর্দ রেৎ লৌরিবা দিসইন্ফেক্তেন্সশিংনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1638769
কোবিদ-১৯ থেংনবা লম্বীশিং থিরিবা স্তার্তঅপশিং শৌগৎনবা অতল ইন্নোবেসন মিসন্না মিনিস্তরশিং, পার্তনরশিংগা পুল্লে
কোবিদ-১৯ লাইচৎ অমসুং মালেমগী শেন-থুমগী থবকশিং লেপখিবা অসিনা মালেমগী শেন-থুমদা অচৌবা চৈথেং অমা পীরকপদগী, মখা তানা কোবিদ-১৯ থেংননবা অমসুং কোবিদ-১৯ থেংনবা অনৌবা লম্বীশিং থিরিবা স্তার্দঅপশিং শৌগৎনবা নিতি অয়োগকী অতল ইন্নোবেসন মিসন্না মিনিস্তরশিং, পার্তনরশিংগা পুননা থবক পায়খৎপা হৌরে। কোবিদ-১৯ থেংননবা অনৌবা ৱাখল্লোনশিং পুথোকপা ঙমগদবা অফবা স্তার্দঅপশিং মশক খঙদোক্নবা অমসুং মখোয়না পুথোকপা পাম্বৈশিং লৈবাক শীনবা থুংনা শীজিন্ননবা অতল ইন্নোবেসন মিসন্না পরিং নাইনা চৎথরকপা ভর্চুএল কোবিদ-১৯ দেমো-দেশিং ঙরাং পাংথোকখ্রে। সরকারগী লুপশিং হায়বদি বাইওতেক্নোলোজি ইন্দস্ত্রি রিছর্স এসিস্তেন্স কাউন্সিল(বিরাক), বাইওতেক্নোলোজি দিপার্তমেন্ত; সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি দিপার্তমেন্ত, স্তার্দঅপ ইন্দিয়া, এ.জি.এন.এল.আই অমসুং অতোপ্পা মিনিস্ত্রিশিংগা লোয়ননা ভারত সরকারগী প্রিন্সিপাল সাইন্তিফিক এদভাইজর দোক্তর বিজয় রগাবন অমসুং নিতি অয়োগকী মেম্বর(হেল্থ) দোক্তর বিনোদ পাউলগী লমজিং মখাদা থবক অসি পায়খৎপনি। কোবিদ-১৯গা মরী লৈনবা স্তার্দ-অপ ১,০০০গী মনুংদগী ভর্চুএল কোবিদ-১৯ দেমো-দেশিংগীদমক স্তার্দ-অপ ৭০ হেন্না খনগৎলে। হায়রিবা স্তার্দ-অপশিং অসি ফন্দ, মেনুফেকচরিংগী খুদোংচাবশিং, সপ্লাই চেন অমসুং লোজিস্তিক অমসুং অফবা ভেন্দরশিং ফংনবা হোৎনবা মতেং পাংগনি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1638572
শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা মালেমগী ওইনা লেংদবা, শোইনিঙাই ওইদবা অমসুং শেন্মিৎলোন মরাং কায়না লৈহনবদা পুক্নিং থৌগৎনবা অকনবা মওংদা শরুক য়ামিন্নরিবা অসিগী মপান্দগী ভারত-য়ু.এস. নাকল অনিমক্কী ওইবা মরীদা থোইদোক-হেন্দোকপা মওংদা চাওখৎলক্লিবা অসিগী মতাংদা অমুক হন্না নিংশিংদুনা ৱাফম ফোংদোকখ্রে
তেলিফোনগী থোংদা কনফরেন্স তৌদুনা ভারত-য়ু.এস.কী সি.ই.ও. ফোরম জুলাই ১৪, ২০২০দা মীফম পাংথোকখ্রে। মীফম অসি কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী অমসুং রেলৱেজগী মন্ত্রী শ্রী পিয়ুশ গোয়ল অমসুং য়ু.এস.কী মায়কৈদগী য়ু.এস. কমর্সকী সেক্রতরী শ্রী ৱিলবর রোসনা পুন্না ময়াই তাংবল লৌদুনা পাংথোকখি। সেক্রতরী রোসনা শ্রী গোয়ল, ময়াই তাংবল লৌমিন্নখিবাশিং অমসুং সি.ই.ও. ফোরমগী মীহুৎশিংবু অনিমক্কী ওইবা মরি অসি ফগৎহনবদা মরুওইনা তমথিরবা লায়চৎ কোবিদ-১৯গী অরুবশিং শিংনবগী তানফম অসিদা ফার্মাস্যুতিকেশিং, মেদিকেল ইক্বীপমেন্ত অমসুং অতৈশিং পরিং নাইনা ফংহনবগী লমদা লৈবাক অসিনা নকশিন্ননা তেংবাংনবগী তাঞ্জা অমশু ওইরিবা অসিদা লৌরিবা থৌদাং অমসুং থৌরাংশিং অদুগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। শ্রী পিয়ুশ গোয়লনা মালেমগী ওইনা লেংদবা, শোইনিংঙাই ওইদবা অমসুং শেন্মিৎলোন মরাং কায়না লৈহন্নবদা পুক্নিং থৌগৎনবা অকনবা মওংদা শরুক য়ামিন্নরিবা অসিগী মপান্দগী ভারত-য়ু.এস. নাকল অনিমক্কী ওইবা মরিদা ময়ামদগী তোঙানবা মওংদা চাওখৎলক্লিবা অসিগী মতাংদা অমুক হন্না ফোংদোকখি। লৈবাক অনিমক্কী ওইবা শেন্মিৎলোন্দা অপিকপা লল্লোন-ইতিক মরুওইবা অমসুং সেক্তর অসিদা থবক অমসুং হৈথোই-শিংথোইবা হেনগৎহনবদা অথোইবা মীৎয়েং থমখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1638702
সি.বি.এস.ই.গী ক্লাস Xগী ফল লাউথোকখ্রে; ত্রিবান্দ্রমগী রিজন্না পাস পর্সন্তেজ খ্বাইদগী ৱাংখ্রে
সেন্ত্রেল বোর্দ ওফ সেকেন্দরী ইদুকেসন (সি.বি.এস.ই.)গী ক্লাস Xগী ফলশিং ঙসি লাউথোকখ্রে। রিজন পুম্নমক্কী মরক্তা পাস পর্সন্তেজ ৯৯.২৮%গা লোয়ননা ত্রিবান্দ্রমনা খ্বাইদগী পাস তৌবা ওইরি ৯৮.৯৫%গা লোয়ননা চেন্নাই রিজননা মতুং ইল্লি অমরোমদা বেঙ্গলুরুনা পাস পর্সন্তেজ ৯৮.৩২%গা লোয়ননা অহুমশুবা মফম কল্লি। অপুনবা মহৈরোয় ১৮,৭৩,০১৫না একজাম অসি থাখিবগী মনুংদা মহৈরোয় ১৭,১৩,১২১না একজাম অসি মায় পাকখি। চহি অসিগী অপুনবা পাস পর্সন্তেজ অসি ৯১.৪৬ ওইরি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1638740
রুরেল দিবেলপমেন্ত অমসুং পঞ্চায়তী রাজগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা রাজ্য তরুক্কী মীহুৎশিংগা লোয়ননা গরীব কল্যান রোজগার অভিয়ানগী চত্থরিবা থবক অসিগী মতাংদা মীফম অমা পাংথোকখ্রে
রুরেল দিবেলপমেন্ত অমসুং পঞ্চায়তী রাজগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমারনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী থোংদা রাজ্য তরুক্কী রুরেল দিবেলপমেন্তকী মন্ত্রীশিং অমসুং মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংগা গরীব কল্যান রোজগার অভিয়ানগী খুমাং চাওশিনবগী মতাংদা মীফম অমা পাংথোকখ্রে। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা জুন ২০, ২০২০দা হৌদোকখিবা গরীব কল্যান রোজগার য়োজনা অসি বিহার, উত্তর প্রদেশ, ঝারখন্দ, মধ্য প্রদেশ, ওরিশা অমসুং রাজস্থানগী জীলা ১১৬তা থবক পায়খৎখ্রে। অভিয়ান অসি নুমীৎ ১২৫নি মখা তানা চত্থগনি অমসুং তোঙান-তোঙানবা মন্ত্রালয় ১১গী মনুং চনবা থবক ২৫ মপুং ফাহন্নবগীদমক মশক খংদোকখ্রে। অভিয়ান অসি নিংথিনা চাং নাইনা য়েংশিন্দুনা তোঙান-তোঙানবা পেরামিতরশিংদা নিংথিজনা খুমাং চাওশিন্না পাংথোক্লি হায়বা খংবা ঙমখ্রে। মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মাইগ্রেন্ত লেবরশিংবু মাগী-মাগী মরমদা থবক ফংহন্নবা সরকার অসিনা হোৎনরি হায়না ফোংদোকখি। অভিয়ান অসি ময়ুমদা হল্লকপা মাইগ্রেন্তশিং অমসুং মান্নবা মওংদা চৈথেং ফংলবশিংদা থবক ফংহনবদা নত্তনা শেন্মিৎলোন মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা মীয়ামগী ওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচরশিং খুঙ্গং অদুদা ফগৎহন্দুনা লম্বিশিং, য়ুমসি, আঙ্গনৱাদী সেন্তরশিং, পঞ্চায়েৎকী শঙলেনশিং, তোঙান-তোঙানবা পুন্সি মহিংগী মচাকশিং অমসুং কংলুপকী ওইবা কম্প্লেক্সশিংনচিংবা পুন্সি মহিংগী খুদোংচাবশিং শেমগৎকনি। সেন্তর অমসুং রাজ্যশিং অসিগী মরক্তা নিংথিনা তেংবাং পীনদুনা অখন্নবা কোংজং অসি খুমাং চাওশিনবগী চাং অসিদা অপেনবা ফোংদোকখি অমসুং মখা তানা খোংজং অসি য়াংনা চংশিলহন্নবা অমসুং খ্বাইদগী য়াম্বা ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্নবা অকনবা মীৎয়েং থমখি।
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1638602
শ্রী কিরেন রিজিজুনা এন.ৱাই.কে.এস., এন.এস.এস. ভোলুন্তীয়রশিংগী থোংদা আত্মনির্ভর ভারতকী মতাংদা এৱার্নেস শাগৎনবা রাজ্যশিংদা খংহনখ্রে
য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তসকী কেন্দ্রগী মন্ত্রী কিরেন রিজিজুনা ঙসি ভিদিও কনফরেন্সিংগী খুথাংদা রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী ১৮গী মন্ত্রীশিং অমসুং য়ুথ এফিয়র্স অমসুং স্পোর্তস বিভাগকী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংগা লোইননা মীফম অমা পাংথোকখ্রে। মীফম অদুনা রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং পুম্নমক্না কোবিদ-১৯গী মতুংদা শান্ন-খোৎনবগী থবক মখা চত্থনবগী লম্বী য়াত্থোক্নবা অমসুং নেহরু য়ুব কেন্দ্র সংগথন (এন.ৱাই.কে.এস.) অমসুং নেসনেল সর্বিস স্কিম (এন.এস.এস.)কী ভোলুন্তীয়রশিংবু রাজ্যগী থাক্তা তোঙান-তোঙানবা থৌশিলশিং চাউখৎহন্নবা হোৎনবদা শরুক য়াহন্নবগী মতাংদা নুমিৎ নিনি পাংথোক্কদবা মীফমগী অহানবা শরুকনি। মীফম অদুদা ৱা ঙাংলদুনা শ্রী রিজিজুনা হায়খি, "এন.ৱাই.কে.এস. অমসুং এন.এস.এস. ভোলুন্তীয়রশিং অসিনা কোবিদ-১৯গী মনুংদা সিবিল এদমিনিস্ত্রেসনগী মখাদা শিংথানিংঙাই ওইবা থবক কয়া অমা পায়খৎখ্রে। হৌজিক হৌজিক্কী ওইনা ভোলুন্তীয়র লাখ ৭৫ রোম লৈরি অমসুং অনলোক-২গী মতমদা ঐখোয়না মশীং অসি কোতি ১ য়ৌহন্নবা ৱারেপ লৌরে। প্রধান মন্ত্রীনা মাংজৌননা আত্মনির্ভর ভারত লাউথোকখ্রে। লৈবাক অসিনা অথিংবশিং লৌথোক্লকপনা, ঐখোয়গী ভোলুন্তীয়রশিংনা সমাজ অসিগী তোঙান-তোঙানবা কাংলুপশিং হায়বদি লৌমীশিং, অপীকপা করবারগী মপুশিং অমসুং অতোপ্পা মীওইশিংদা দাইরেক্ত বেনিফিৎকী মতাংদা মখোয় মশানা মরোমদোম লেপচদুনা কান্নবশিং ফংজনবগীদমক ৱাখল লৌশিং য়েন্থোক্কনি। ঐহাক্না রাজ্যশিংদা ভোলুন্তীয়রশিংবু থৌগৎপীনবা অমসুং মখোয়বু থবক হেন্না ফনা তৌনবগীদক মতেং পাংবীনবা পুক্নিং চিংশিনখি। মখোয়না দিস্ত্রিক্ত এদমিনিস্ত্রেসনগা লোইননা কেন্দ্র সরকারদগী খুৎ কয়া কন্না থিংজিন্দবা মওংদা হকথেংননা থবক পায়খৎকনি।"
অকুপ্পা ৱারোলগীদমক: https://www.pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1638566
পি.আই.বি. ফিল্দ ওফিসশিংদগী ফংবা পাউ
• চান্দিগর: য়ুতি.তি. চান্দিগরগী এদমিনিস্ত্রেতরনা লেবরগী সেক্রেতরীদা কোবিদকী লায়েংলবা অমসুং নাবা ফরবা মীওই অমত্তা লনাইগী ওইবা সেক্তর নত্রগা সরকারগী সেক্তরদা মহাক্কী থবক্তা অমুক হল্লকপদা অথিংবা থমদনবা খঙহল্লকখ্রে। মআক্না হায়খি মদুদি হায়রিবা মীওইশিং অসিদগী খুদোংথিনীংঙাই ওইদে মরমদি মখোয়শিং অসি কোরোনা অমুক হন্না লৌনদবনা হেন্না নম্মি।
• পঞ্জাব: পঞ্জাবতা পুং ৭২দগী হন্থবা মতমগীদমক্তা লাক্লিবশিংগীদমক্তদি শোয়দনমক্কী হোম ক্বারন্তিন তৌবদগী কোমথোক্লে। হায়রিবা অসি রাজ্য অসিদা য়ৌরকপা মতমদগী হৌরগা পুং ৭২ য়ৌদনা লৈবা, পরিখা থাবা লাক্নীংবা মহৈরোইশিং নত্রগা বিজনেসকীদমক্তা লাক্লিবশিংদা খুদোংচনবগীদমক্তা কন্সেসন অসি পীনবা লেপখিবনি।
• হরিয়ানা: মুখ্য মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি রাজ্য সরকারনা কোবিদ-১৯গী শিংনবা অসিবু খুদোংচাবা অমা ওইনা লৌই অমসুং হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা ইন্দস্ত্রীগী ওইবা অমসুং ইকোনোমিক রিফোর্মস কয়া অমা হৌদোকখ্রে, মসিনা মরম ওইরগা অচৌবা কমপনী ৬০গী মথক্তা হরিয়ানাদা ইনভেস্তমেন্ত তৌনীংবগী থৱায় য়াওবা উৎলি।
• হিমাচল প্রদেশ: মুখ্য মন্ত্রীনা হেল্থ দিপার্তমেন্তকী সেনিয়র ওফিসরশিংগা রিভ্যু তৌবগী মীফম অমগী মনুংদা মহাক্না হায়খি মদুদি রাজ্য সরকারনা রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯ লাকশিন্নবা ফগদবা খোংথাং কয়া অমা লৌখৎলি। মহাক্না হায়খি মদুদি লাল্লোন-ইতিক অমসুং ইকোনোমিক্কী ওইবা থবক থৌওংশিং অদু রাজ্য অসিদা অনলোক তৌরবা মতুংদা হৌখ্রে।
• মহারাস্ত্র: হৌখিবা পুং ২৪ অসিদা কোবিদ-১৯গী অনৌবা কেস ৬,৭৪১ থেংনখ্রে, রাজ্য অসিদা থেংনখিবা অপুনবা কেসকী মশিং অদু ২,৬৭,৬৫৫ য়ৌখ্রে। মসিগী মনুংদা পেসেন্ত লাখ ১.৪৯ অমদি নাবা ফখ্রে অদুগা রাজ্য অসিদা এক্তিব কেসশিংগী মশিং অদু ১,০৭,৯৬৩দা লৈরি। মুম্বাইদা লৈবাকপোকপা নুমিত্তা ফগৎখিবা ১০১১ অমসুং ৭০ শিখিবা অদু য়াওদনা পোজিতিব ওইবা পেসএন্ত ৯৬৯ খঙবা ঙমখ্রে। মসিগা থারগা মুম্ববাইদা কোবিদ-১৯গী মশিং অসি ৯৪,৮৬৩ য়ৌখ্রে; অদুগা ফগৎখিবা পেসেন্তশিংগী অপুনবা মশিং অদুনা ৬৬,৬৩৩ নি অমসুং শিখিবগী মশিংনা ৫৪০২ নি। হৌজিক্কী ওইনা সিতী অসিদা এক্তিব ওইবা পেসেন্ত ২২,৮২৮ লৈরি। মুম্বাইদা কোবিদ-১৯গী কেসশিং শরুক অনিগী চাংদা হেনগৎলকপা অদু নুমিৎ ৫২নিদা তপথরকখ্রে।
• গুজরাত: গুজরাত্তগী অনৌবা কেস ৯৫১ থেংনখ্রে, মসিনা রাজ্য অসিদা অপুনবা কেস ৪৩,৭২৩ য়ৌহনখ্রে। লৈবাকপোকপা নুমিত্তা পেসেন্ত ১৪ লৈখিদ্রে, মসিনা শিখিবগী মশিং ২০৭১ য়ৌহনখ্রে। সুরত জিলানা খ্বাইদগি য়াম্লবা কেস মশিং ২৯১, মথংদা এহমেদাবাদনা কেস মশিং ১৫৪। দুকান ৩৫,০০০গী মথক্তা লৈবা তেক্সতাইল মার্কেৎ ২৫ ময়া নক্না জুলাইগী ২০ ফাওবা তোএল শতদাউন লাউথোকখ্রে।
• রাজস্থান: ঙসি অয়ুক অনৌবা পোজিতিব কেস ২৩৫ লৈকিবগা লোইননা রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯গী মশিং ২৫,৮০৬তা হেনগৎখ্রে। ফগৎলকপগী অপুনবা মশিং অদু ১৯,১৯৯দা হেগৎলকখ্রে অদুগা এক্তিব কেসকী মশিংনা শুনতগি ৬,০৮০ নি। রাজস্থানদা শিখিবগী মশিং অদু ৫২৭ নি।
• মধ্য প্রদেশ। অনৌবা ওইনা নোংমদা খ্বাইদগী য়াম্না হেনগৎলকপদা, লৈবাকপোকপা নুমিত্তা পোজিতিব কেস ৭৯৮ থেংনখ্রে মসিনা রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯গী মশিং ১৯,০০৫ য়ৌহনখ্রে। এম.পি.দা এক্তিব পেসেন্তশিংগী মশিং ৪৭৫৭ নি, ফগৎলকখিবা পেসেন্তকী মশিংনা ১৩,৫৭৫ অমসুং শিখিবগী মশিংনা ৬৭৩ নি।
• ছত্তিসগর। অনৌবা পোজিতিব পেসেন্ত ১০৫ খঙবা ঙঞখ্রে মসিনা রাজ্য অসিদা কোবিদ-১৯গী মশিং অদু ৪,৩৭৯ য়ৌহনখ্রে। অদুগা হৌজিক্কী ওইবা এক্তিব পেসেন্তশিংগী মশিং অদু ১,০৮০ নি।
• গোৱা: লৈবাকপোকপা নুমিত্তা অনৌবা পেসেন্ত ১৭০ তেস্ত তৌবদা পোজিতিব ওইরে মসিনা রাজ্য অসিগী অপুনবা মশিং ২,৭৫৩ য়ৌখ্রে। হোজিক্কী ওইবা ফখ্রবা পেসেন্তশিংগী মশিং অদু ১,৬০৭ নি অমসুং কোবিদ-১৯না শিখিবগী মশিংনা ১৮ নি। এক্তিবা ওইবা পেসেন্তশিংগী মশিংনা ১,১২৮ নি।
• অরুনাচল প্রদেশ: অরুনাচল প্রদেশতা, নামসি জিলাগী এদমিনিস্ত্রশন্না কোবিদ-১৯ শন্দোরকপা থিংনবা ঙসি নুংমিদাং পুং ১০দগী জজুলাইগী ২৩ (অয়ুক্কী পুং ৫) ফাওবা নুমিৎ মাপলনিগী লোকদাউন থমজিনখ্রে।
• অসাম: অসামগী সি.এম., শ্রী সর্বানন্দা সোনোৱালনা ঙসি তিয়োক রাজাবারি ঐচ.এস. স্কুলগী ফ্লদ রিলীফ কেম্পতা লৈরিবা মীয়ামশিং অদুবু উনখি। রাজ্য অসিগী ঈশিং-ঈচাউনা শোকহল্লবা মফমশিংদা অসামগী সরকারনা থম্লিবা রিলীফ কেম্প ১৯৮দা হৌজিক-হৌজিক চাউরাক্না মী ৪৪,০০০ লোম লৈরি।
• মনিপুর: মনিপুরদা কাকচিংগী পালেল বাজারদা য়ুনাইতেদ পিপলস এদমিনিস্ত্রেতিব কাউন্সিলগা খুৎশম্নদুনা কোলিশন অগেন্সত দ্রগস এন্দ আল্কোহোল কাকচিং দিস্ত্রিক্ত কমিতীনা কোবিদ-১৯গী মতাংদা এৱেয়রনেস প্রোগ্রাম অমা শিনখি।
• মিজোরম: মিজোরম বোর্দ ওফ স্কুল এজুকেশন (এম.বি.এস.ই.)না ঙরাং ক্লাস ১২কী ফল লাউথোকখ্রে। মহৈরোই চাদা ৭৮.৫২ পরিকা অসিদা মাই পাকখি।
• কেরলা: কেরলা হাইকোর্তনা ঙসি রাজ্য অসিদা জুলাই ৩১ ফাওবা প্রোতেস্ত, স্ত্রাইকশিং অমসুং মার্চ খুদিংমক অথিংবা থমখ্রে। হাই কোর্ত অসিনসু কোবিদ-১৯গী লাইচৎ অসিগী মতাংদা কেন্দ্রনা পীখিবা ইন্সত্রক্সনশিং অদু হকচিন্না ঙাক্না চৎহন্নবা রাজ্য সরকারদসু হায়খ্রে। ঙরাং রাজ্য অসিদা অনৌবা কেস ৬০৮ থেংনখ্রে মসিদা ৩৯৬ অমদি কন্ত্রক্ত কেসশিংনি। হৌজিক্কী ওইনদি পেসেন্ত ৪,৪৫৪ লাইয়েং চত্থরি অমসুং জিলা কয়া অমদা মীওই ১,৮১,৮৪৭ সর্ভিলেন্স তৌদুনা থম্লি।
• তামিল নাদু: পুদুচেরীদা অনৌবা কেস ৬৭ থেংনখিবগা লোইননা মী অহুম অমগা কোবিদনা মরম ওইরগা লৈখিদ্রে; অপুনবা মশিং ১,৫৯৬ য়ৌখ্রে। ঙরাং অনৌবা কেস ৪৫২৬ অমসুং ৬৬ শিখিবা থেংনখ্রে। চেন্নাইদগী কেস ১০৭৮। হৌজিক ফাওবদা অপুনবা কেস: ১,৪৭,৩২৪; এক্তিব কেসশিং: ৪৭,৯১২; চেন্নাইদা এক্তিব কেসশিং: ১৫,৮১৪।
• কর্নাতকা: বেঙ্গলোর অর্বান অমসুং বেঙ্গলোর রুরেলগী জিলাশিংদা নুমিৎ তরেৎনিগী লোকদাউন থমজিনখ্রে। শিৱামোগা জিলাসু মখাতানা ওর্দর থোরক্ত্রিফাওগী ওইনা হয়েংদগী লোকদাউন হৌরগনি। রাজ্য অসিনা নর্স ১৪১৯, লেব তেক্নিসিয়ান ৫০৬, ফার্মাসিস্ত ৯১৬ অমসুং দি-গ্রুপকী অহাংবা ফমশিং অদু অথুবা মতমদা মেন্সিল্লগনি। ঙরাং অনৌবা কেস২৪৯৬ অমসুং ৮৭ শিখ্রে; বেঙ্গলোর সিতীদা কেস ১২৬৭। অপুনবা পোজিতিব কেসশিং: ৪৪,০৭৭; এক্তিব কেসশিং: ২৫,৮৩৯; শিখিবশিং: ৮৪২।
• আন্ধ্র প্রদেশ: মেদিকেল অমসুং পেরামেদিকেল য়াওনা মখৌয়গী স্তাফ নিফুগী মথখ্তা কোবিদ-১৯না নারবা, এস.ভি.আই.এম.এস. সুপর-স্পিসিয়েলিতী হোসপিতাল, তিরুপতিনা মখোয়গী আউত-পেসেন্ত সার্বিস অদু নুমিৎ মঙানিগী লোনখি। ৱজায়ৱাদাগী গন্নাৱরম এয়র্পোর্ত্তা মথৌ তৌরিবা এ.পি.এস.পি.গী মেম্বর ২৬ কোবিদ পোজিতিব ওইরম্বা থেংনখি। মখৌয়শিং অদু হোসপিতাল কয়া অমদা লাইয়েংলি। ঙরাং অনৌবা কেস ১৯১৬, ৯৫২ দিসচার্জ তৌখ্রে অমসুং ৪৩ থেংনখ্রে। অপুনবা কেসশিং: ৩৩,০১৯; এক্তিব ওইরিবা কেসশিং: ১৫,১৪৪; শিখিবশিং: ৪০৮।
• তেলঙ্গানা: জিলাগী লাইয়েংশঙশিং অমসুং তেলঙ্গানা ইন্সতিত্যুত ওফ মেদিকেল সাইন্সেসনা কোবিদ-১৯গী লাইয়েংবা হৌরগনি। হাইদ্রবাদতা লৈবা নিজামস ইন্সতিত্যুত ওফ মেদিকেল সাইন্সেস (এন.আই.এম.এস.) না কোভাক্সিন হায়বা কোরোনাভাইরসকী ভেক্সিনগীদমক্তা ক্লিনিকেল ত্রায়লশিং পাংথোকপগী থৌওংশিং হৌখ্রে। লৈবাক অসিগী লমদম অসিদা শেমজবা কোবিদ-১৯ কোভাক্সিন ভেক্সিন অসি আই.সি.এম.আর. অমসুং নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ ভাইরোলোজীগা লোইননা খুৎশম্নদুনা ভারত বায়োতেক্না পুথোকপনি। ঙরাং থেংনখিবা অপুনবা কেসশিং: ৩৭,৭৪৫; এক্তিব কেসশিং; ১২,৫৩১; শিখিবশিং: ৩৭৫; দিসচার্জ তৌখিবশিং: ২৪,৮৪০।